Kehitysavun historiaa:
Wikipedia/Kehitysapu
/Avun antajat
"
Vuonna 1970 Yhdistyneiden kansakuntien 25-vuotisjuhlaistunnossa OECD:n jäsenmaat sopivat pyrkimyksestä antaa kehitysapua 0,7% BKTL:sta. Vuonna 2012 tavoitteeseen ylsi ainoastaan viisi kehitysyhteistyökomiteaan kuuluvaa valtiota: Luxemburg, Ruotsi, Norja ja Tanska.[5] Tavoitteen saavuttamiseen vuoteen 2015 mennessä ovat sitoutuneet kaikki OECD:n jäsenvaltiot Yhdysvaltoja ja Sveitsiä lukuun ottamatta.[13] Tavoite on myös osa YK:n vuosituhattavoitteiden strategiaa. Muista noin 170 maailman valtiosta 0,7 % BKTL:sta ovat kertoneet saavuttaneensa Saudi-Arabia ja Kuwait, vaikka näiden antama kehitysapu ei ehkä täytäkään virallisen kehitysavun kriteerejä.[14]"
Vuonna 1970:
* Siirtomaitten emämaat olivat rikkaita ja viime vuosina itsenäistyneet siirtomaat köyhiä ja kehittymättömiä.
- Siihen aikaan ajateltiin, että emämaitten pitäisi tukea itsenäistyneitten siirtomaitten taloudellista ja muuta kehitystä, koska ne olivat vuosikymmeniä hyödyntäneet siirtomaita taloudellisesti ja muutenkin.
* Näinä aikoina USA:n johtama länsileiri ja Neuvostoliiton leiri kilpailivat vaikutusvallasta koko Maapallolla.
- Kehitysapu oli tärkeä keino saada kannatusta kolmannesta maailmasta länsileirille tai Neuvostoliiton leirille.
--- Ei ollut haitaksi, jos tukirahat menivät diktaattorille, hänen lähipiirillensä ja yleisesti maan eliitille. Oikeastaan tämä oli vain hyvä asia, koska se varmisti maan pysymisen "oikeassa" leirissä.
* Idealistit julistivat rahvaalle, että pitää antaa kehitysapua köyhien ja kehittymättömien maitten nostamiseksi taloudelliseen ja muuhun kukoistukseen.
--- Mutta monessa tapauksessa kehitysapua käytettiin avun lähettäjämaan ideologian levittämiseen.
--- Toisaalta kehitysapua usein käytettiin lähettäjämaan vientiyhtiöitten toiminnan tukemiseen kolmannessa maailmassa.
# On muitakin syitä, joitten takia kehitysapu on ollut vähätehoista.
-----
Prosenttiosuuksien perustelut:
* 0.7 % bkt:stä rikkailta mailta oli vuonna 1970 annettu velvoite.
* 1.0 % bkt:stä upporikkailta mailta:
- Vuosien mittaan jotkut rikkaimmista maista ovat kehuskelleet sillä, että antavat kehitysapua n. yhden prosentin bkt:stä.
* 0.4 % bkt:stä vaurailta mailta:
- Progressiivisen verotuksen periaate: Koska upporikkailta mailta 1.0 % bkt:stä ja rikkailta mailta 0.7 % bkt:stä, niin vaurailta mailta 0.4 % bkt:stä.
Progressiota voitaisiin vielä jatkaa:
* 0.2 % bkt:stä ylemmän keskiluokan mailta
* 0.1 % bkt:stä keskiluokan ytimen ylemmän luokan mailta# Näin kehitysavun maksamiseen osallistuisivat kaikki maat, joitten bkt/as on isompi kuin Maapallon bkt/asukas.
- Käytettäisiin myös progression periaatetta: mitä isompi bkt/as, sitä isompi prosenttiosuus bkt:stä kehitysapuun.
Nykyisinä aikoina usea Länsi - Euroopan maa on tippumassa rikkaitten maitten joukosta vauraitten maitten joukkoon. - Otetaanko tämä huomioon kehitysapuvelvoitteessa?Maitten luokittelusanasto:
http://hommaforum.org/index.php/topic,99835.0.html Maailmantalous kylmän sodan jälkeen: maat keskiluokkaistuvat ja ääripäät vähenev
« : 02.04.2015, 05:11:10 »
« Vastaus #1 : 02.04.2015, 05:43:45 »
Kylmän sodan aikaisten Länsi - Euroopan maitten (lukuunottamatta Etelä - Eurooppaa) lähestyminen vauraitten maitten joukkoa - kylmän sodan päättymisestä lähtien:
http://hommaforum.org/index.php/topic,99835.0.html Maailmantalous kylmän sodan jälkeen: maat keskiluokkaistuvat ja ääripäät vähenev
« : 02.04.2015, 05:11:10 »
« Vastaus #13 : 06.04.2015, 03:14:00 »
-----
Kolmannen maailman taloudellisen ja muun kehityksen vaikutus nykyajan kehitysapuun:
* Kriisi- ja hätäapu
- Luonnonkatastrofeja on aina: maanjäristykset, hirmumyrskyt, tsunamit jne.
- Näyttää siltä, että sisällissodat eivät katoa.
# Kriisi- ja hätäavun suhteellinen osuus kehitysavusta on kasvamassa, koska kolmas maailma kehittyy taloudellisesti ja muutenkin.
* Apu kehittymättömille ja köyhille maille
- Vuosikausia kestänyt sisällissota tuhoaa infrastruktuurin, estää nuorison koulutuksen ja pilaa kehittyneen teollisuuden. - Esim. Etelä - Sudan sisälllissodan jälkeen.
- Nykyaikaisen talouden ja yhteiskunnan vastainen liike nousee valtaan ja hallitsee: esim. Pohjois - Korea ja talibanin hallitsema Afganistan.
- Jne.
# Näitä maita on enää vähän.
* Tyypillistä nykyajan kehitysmaata voidaan rinnastaa 1920- ja 1930 -lukujen Suomeen:
- Nuorimmat ikäluokat ovat käyneet kansakoulun, vanhemmilla ikäluokilla on vain kirjoitus- ja lukutaito sekä kaikkein vanhimmilla ei useinkaan ole edes kirjoitus- eikä lukutaitoa.
- Varsin pieni osuus väestöstä on saanut yliopistotasoisen koulutuksen.
- Pääosa väestöstä saa toimeentulonsa maataloudesta.
- Pieni teollisuussektori perustuu raaka-aineitten jalostukseen tai halpatyövoimaa käyttävään teollisuuteen (esim. tekstiili- ja vaatetusteollisuus).
# Toisaalta 1920- ja 1930 -lukujen jälkeen liikennevälineet, tietoliikenne, muu tekniikka ja sairaanhoito ovat kehittyneet huomattavasti.
# Tyypillisen nykyajan kehitysmaan tarpeet:
- Vientiteollisuutta pitäisi laajentaa.
- Teollisuuden pitäisi päästä raaka-aineitten jalostuksesta ja halpatyövomaan perustuvasta teollisuudesta seuraavalle portaalle teollisuuden kehityksessä.
- Infrastruktuuriin pitäisi panostaa: tiet, satamat, tietoliikenne, energiatuotanto jne.
- Nuorison koulutusta pitäisi kehittää, jotta se voisi toimia työvoimana, kun maa siirtyy seuraavalle askelmalle teollisuuden kehityksessä.
- Teollistuminen ja siirtyminen kaupunkiammatteihin vaatii pitempää koulutusta kuin oli tilanne maatalouteen perustuvassa yhteiskunnassa.
- Jne.