Lainasin tämän kuvan "hauskoista kuvista", kiitos jäsen Julleht.
En tiedä kuinka paljon tuossa on perää, mutta suhdanteiden muuttumisesta ja politiikan epäonnistumisista on aina helppo syyttää ilmiöitä. Milloin EU:ta, milloin siitä eroamista, milloin koronaa.
Olen miettinyt Brexitin jälkeen kahta asiaa:
- kuinka paljon suhdannevaihteluita, EU:n policyjä ym laitetaan "Brexitin" piikkiin? Kuinka moni niistä olisi tapahtunut ilman Brexitiä ja kuinka moni ei?
- kuinka paljon EU rankaisee brittejä Brexitistä, eli tekee tarkoituksella sellaisia uusia päätöksiä, jotka saavat Brexitin näyttämään huonolta? Ideaalimaailmassa todettaisiin, että OK, ette halua kuulua samaan joukkueeseen, mutta me voidaan silti pelata jalkapalloa yhdessä?
- kuinka paljon kansallisesti eri tahot tekevät jopa itsetuhoisia ratkaisuja vain saadakseen Brexitin näyttämään huonolta?
Etenkin tuo viimeinen on ajattelemisen arvoinen. Jos Suomi eroaisi kansanäänestyksellä EU:sta ja eduskunnassa istuisi joku federalismikiimainen hallitus, niin olen ihan varma, että nämä rankaisisivat kansaa kovalla kädellä kaikessa päätöksenteossa. "Olette ansainneet tämän, te kurjat".
Mietitään asiaa toisin päin. Kun Suomessa puhutaan eurovaluutan puolesta, niin usein muistetaan mainita, että 90-luvun talouskriisi johtui markasta, ja se helpotti kun liityttiin euroon. Kuten tiedämme tämä on täyttä paskapuhetta, sillä lama johtui Suomen pankin ja Suomen hallituksen tietoisesta vahvan markan politiikasta, jossa markka oli sidottu meille liian kalliiseen ecu:un, ja ecu:n noustessa, markkaa jouduttiin devalvoimaan samalla, kun yrittäjille ja teollisuudelle/liike-elämälle oli tarjottu halpoja lainoja uuden valuuttakytköksen turvaamana. Tilannehan helpotti, kun markka päästettiin kellumaan ja markkinat hakivat sen arvon kohdalleen.
Tästä olen tullut siihen johtopäätökseen (ja olkoon tuo liitekuva siihen nyt motivaattorina), että mikäli Suomi joskus eroaa EU:sta tai eurosysteemistä, meidän hallituksemme ja Suomen pankki tulee sitomaan jollain kassakaappisopimuksella Markan kurssin euroon vaikkapa kymmeneksi vuodeksi. Jos sitten meillä kaikki menee ns. päin mäntyä, niin kumpaa syytetään: Eurokytkentää vai EU/euroeroa? Vastaavasti jos koko EU hajoaisi, kurssi sidottaisiin D-markkaan tai johonkin post-EU -talousalueen referenssi-indeksivaluuttaan.
Tietyillä poliittisilla liikkeillä tuntuu olevan tarkoitus laatia kansalaisia rankaisevia lakeja. Ajatellaan vaikka sitä 90-luvun lamaa. Tai EU-tukihimmeleitä ja takuutuksia. Tai nyt vihersiirtymää. Ideologiat menevät kansan hyvinvoinnin edelle.
-i-