Kyösti Ylikulju Facebookissa:
Kävin eilen ostoksilla Jyväskylän Sokoksen ympäristössä ja seurasin samalla ohimennen Suomen vastarintaliikkeen mielenosoituksen etenemistä Kompassilla ja Kirkkopuistossa.
Mun kannattaa varmaan vastata tässä Ylikuljun viestiin, kun nuo taustat esiin kaivoin ja MV-lehti pohjasi juttunsa lähes kokonaan noihin viesteihini.
Se, että silminnäkijöitä aletaan vielä profiloida puoluekannan tai muun yhteiskunnallisen aktiivisuuden pohjalta "epäluotettaviksi lähteiksi" voi muodostaa siemenen ihmisten pelottelulle pois avoimesta yhteiskunnallisesta keskustelusta ja aktiivisuudesta kansalaisena.
Sitä kutsutaan mediakritiikiksi. Tiedolla on aina lähteensä. Lausunnolla on aina kontekstinsa. Ylikulju oli Vihreiden kunnallisvaaliehdokas. Siinä ei ole mitään väärää tai tuomittavaa. Ylikulju myös pyörittää Yläkaupungin yö -nimistä vuosittaista kaupunkifestivaalia, jossa monikulttuurisuudella on oma osansa. Sekään ei ole tuomittavaa. Nämä jutut eivät kuitenkaan voi olla värittämättä sitä, miten hän näkee asiat. Vihreänä kulttuuritoimijana on myös aiheellista epäillä, että hänellä voi olla kontakteja jutun tekevään, todennäköisesti niinikään vihreään toimittajaan.
Anssi Koskiselta satuin löytämään jutun, jonka hän oli kirjoittanut Pride-kaasuiskusta, jossa hän mölisi Hommasta ja hommalaisista selvästi skenestä kiinnostuneena. On äärimmäisen hassu sattuma, että tällaisen taustan omaava toimittaja sattuu ihan vahingossa paikalle, kun nasset rupeavat riehumaan. Ja nimenomaan vahingossa, ei työn puolesta. Hassu sattuma on myös se, että silminnäkijälausunto kaivettiin nimenomaan häneltä. Jälleen kerran on ihan hyvä syy epäillä, että lausunnon antaja ja jutun kirjoittanut toimittaja voivat olla hyvinkin tuttuja toisilleen.
Ylikuljun selostus tapahtumien kulusta on sinänsä uskottava. Vähemmän uskottava on väite "punavihreiden [tutkitusti kuvitellusta] suhteettoman suuresta näkyvyydestä medioissa ja toimittajien joukossa". Takavuosina tehdyssä tutkimuksessa ainakin Vihreiden kannatuksessa oli toimittajien keskuudessa huomattava yliedustus, eivätkä Hesari tai Yle edes kehdanneet osallistua kyselyyn.