Hätämajoitusyksikön lähellä asuva: "Toivottavasti me tervehdimme takaisin"
Oulun Sanginsuuhun kauas keskustasta perustettu turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö kaksinkertaistaa pienen kylän asukasmäärät. Hätämajoitusyksiköitä perustettaneen lähiaikoina lisää, sillä vastaanottokeskuksiin ei enää mahdu turvapaikanhakijoita.
Paikalliset ovat suhtautuneet Sanginsuun turvapaikanhakijoiden hätämajoitukseen melko "maltillisesti", kuvaa paikallisen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Satu Rissanen.
– Toiset tuntevat pelkoa, kun tämä on uutta, ja pelko on siihen se reaktio. Mutta kyllä me sumplitaan tämä meidän kylämme voitoksi.
Hän kertoo, että kyläläiset saivat tietää tänä kesänä alkaneesta hätämajoituksesta mediasta, eivät aiemmin.
Rissanen sanoo nähneensä turvapaikanhakijoita.
– En ole henkilökohtaisesti päässyt läheltä tapaamaan. Olen kuullut, että tulijat ovat erittäin ystävällisiä ja tervehtivät. Toivottavasti me tervehdimme takaisin.
Keskiviikkona järjestettiin keskustelutilaisuus alueen kyläläisille. Janne Jokelainen kyläyhdistyksen hallituksesta sanoo, että tilaisuudessa kuultiin myös jyrkkiä kannanottoja, mutta ei kyläläisiltä.
– Kyläläiset olivat yllättävän rakentavia. Salissa oli jyrkkiä kannanottoja, mutta niitä esittivät aivan muualta tänne tulleet ihmiset. Ei helpota meidän kyläläisten tilannettamme, että tänne tullaan kärjistämään tätä.
Hätämajoitusta nousee muuallekin ympäri aluetta
Sanginsuun koulun yleisötilaisuuteen keskiviikkoiltana saapuneet asukkaat kuulivat, että viranomaisten hätämajoituspäätöstä ei voi riitauttaa, ja vastaavia on odotettavissa muuallekin Oulun seudulla.
Oulun seudun ensimmäinen, 200-paikkainen hätämajoitusyksikkö perustettiin Sanginsuun metsäoppilaitoksen asuntolaan elokuun puolessavälissä.
Sinne majoitetut turvapaikanhakijat kaksikertaistavat pienen kylän asukasluvun.
Oulun vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Kansanahon mukaan Oulun seudun virallisissa vastaanottokeskuksissa ei ole enää tilaa, vaan niissä on jo satoja turvapaikanhakijoita enemmän kuin paikkoja on.
– Kerrossänkyjä ja patjoja on levitetty kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Esimerkiksi Heikinharjun resurssit on mitoitettu 300:lle, nyt siellä on 500 ihmistä, Kansanaho kertoo
Mieluummin lisää pysyviä vastaanottokeskuksia, ei vain hätäratkaisuja
Turvapaikanhakijoita tulee Pohjois-Suomen kautta jo toiseksi eniten Helsingin jälkeen.
Oulun vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Kansanaho vetoaa Pohjois-Pohjanmaan kuntiin uusien vastaanottokeskusten perustamiseksi. Ne auttaisivat paremmin kuin pikaiset ja väliaikaiset hätämajoituspäätökset.
– Suomeen tarvitaan arviolta 33 uutta, 300-paikkaista vastaanottokeskusta. Pohjois-Pohjanmaallakin kunnilla on tyhjiä kiinteistöjä – ja työttömyyttä, Sirpa Kansanaho muistuttaa.
Vastaanottokeskusten ja hätämajoitusyksiköiden toiminnan kustantaa valtio.
http://yle.fi/uutiset/hatamajoitusyksikon_lahella_asuva_toivottavasti_me_tervehdimme_takaisin/8257071