HOMMAN UUTISHUONE > Vastaanottokeskukset

Lieksaan tilat 200 turvapaikanhakijalle

(1/25) > >>

Ink Visitor:

--- Lainaus ---Vastaanottokeskusten tarve kasvaa nopeasti – Lieksaan tilat 200 turvapaikanhakijalle

Lieksaan nousee vastaanottokeskus. Lieksan kristillinen opisto neuvottelee asiasta parhaillaan Maahanmuuttoviraston kanssa.

Lieksaan aiotaan perustaa vastaanottokeskus turvapaikanhakijoille. Lieksan kristillinen opisto käy parhaillaan neuvotteluja Maahanmuuttoviraston kanssa 200 turvapaikanhakijan keskuksesta.

Rehtori Petri Pehkosen mukaan aluksi kyse olisi hätämajoituksesta, sitten pitempiaikaisesta asumisesta.

Kristillisellä opistolla toimii jo nuorten turvapaikanhakijoiden yksikkö. Lieksaan elokuussa saapui Espoon kautta yli 40 yksin Suomeen tullutta, alaikäistä turvapaikanhakijaa Irakista, Afganistanista ja Somaliasta. Kyse on 14–17-vuotiaista pojista.

– Tilat on jo katsottu ja työntekijöitäkin jo osin on, Pehkonen kuvailee.

Pehkosen mukaan vastaanottokeskukseen toivotaan aikuisia tai perheitä. Opistolla on valmius ottaa tulijat vastaan parissa viikossa, kunhan sopimus Maahanmuuttoviraston kanssa on tehty.

– Opistolla on tarjota koulutusta tulijoille: suomen kieltä ja kulttuuria.

Pehkonen korostaa, että seuraavaksi tarvitaan selkeä sopimus vastaanottokeskuksen perustamisesta.

Kaupungissa asuu yli 400 pakolaistaustaista maahanmuuttajaa. Lieksa on noussut uutisotsikoihin viime vuosina kantaväestön ja maahanmuuttajien kahnausten vuoksi.

Lokakuun alussa käynnistyy Kontiolahdella Paiholan vastaanottokeskus, jonne majoitetaan 150 turvapaikanhakijaa.

http://yle.fi/uutiset/vastaanottokeskusten_tarve_kasvaa_nopeasti__lieksaan_tilat_200_turvapaikanhakijalle/8322522


--- Lainaus päättyy ---

Alaric:
Ei nyt oikein muutakaan sopivaa ketjua löytynyt, niin nostanpa tällaisen vanhan topicin. Samasta VOK:ista on ymmärtääkseni kyse kuin aloitusviestin uutisessa.

Aika peruslöpinäähän tämä on. Jutussa lyödään tuttuun tapaan heti kärkeen vokkiin saapuneen lapsen kuva, vaikka matuista on tässäkin tapauksessa valtaosa yksin tulleita miehiä :D

Se mielenkiintoisin osuus tässä silti oli tuo irakilaisten lähtö kotimatkalle ja kaikilla sama syy: äiti on kuolemaisillaan. Ok, eihän siinä mitään ja vokin ohjaaja Putkonen on nähtävästi järkeillyt myös, että paskaahan he puhuvat sympatiapisteiden keräämiseksi työntekijöiltä. Tästä tuli vain mieleeni se, että jos tällaisestakin asiasta valehdellaan eikä mitään syytä oikeastaan edes olisi, niin mitenköhän uskottavia tänne jäävän porukan kertomukset vainosta ja väkivallasta ovat? Haetaanko niilläkin sympatiapisteitä turvapaikkapuhutteluissa?

http://yle.fi/uutiset/matka_lieksan_persianlahdelle_kestaa_18_paivaa/8412360


--- Lainaus ---Matka Lieksan Persianlahdelle kestää 18 päivää

Lieksan Märäjälahti Pohjois-Karjalassa sai uuden nimen, kun sen rannalle tuli iso joukko turvapaikanhakijoita. Muutamat Lieksan Persianlahdelle tulleista irakilaisista kuitenkin päättivät lähteä nopeasti kotimatkalle. Syy oli kaikilla lähtijöillä sama: äiti oli kuolemaisillaan.

Suomeen on tullut tänä vuonna yli 24 000 turvapaikanhakijaa. Heistä yli 17 000 on tullut Irakista.

Lieksan Märäjälahteen perustettuun vastaanottokeskukseen on tullut noin 190 turvapaikanhakijaa. Heistä valtaosa on yksin tulleita irakilaisia miehiä. Seassa on muutamia perheitä.

Turvapaikanhakijat ovat nimenneet Lieksan Märäjälahden Persianlahdeksi. Myös vastaanottokeskuksen työntekijät ovat mieltäneet paikan nimen.

– Meidät työntekijät ja asiakkaat on kerralla tiputettu Persianlahdelle, ohjaaja Päivi Putkonen sanailee vastaanottokeskuksen nopeaa perustamista.

– Olen sukeltanut Persianlahteen. Nyt pää on pinnalla, Putkonen kuvailee.

Vastaanottokeskuksen työntekijät kertovat olevansa yhtä aikaa lääkäreitä, sosiaaliviranomaisia ja kotitalouden opettajia. Päivien aikana käsitellään erikoisia tilanteita. Putkonen kertoo toimivansa välillä muun muassa sosiaalityöntekijänä, tulkkina ja lääkärinä.

(...)

Täyskäännös takaisin

Märäjälahden vastaanottokeskuksen ohjaaja Päivi Putkonen kertoo, että muutamat turvapaikanhakijat ovat lähteneet jo kotimatkalle.

– Muutamat lähtivät heti parin päivän jälkeen. Yksi kertoi, että äiti on kuolemassa ja hän haluaa kotiin.

Putkosen mukaan tämän jälkeen moni muukin turvanpaikanhakija kertoi äitinsä olevan kuolemaisillaan ja haluavansa palata kotiin. Putkonen arvelee, että osittain kyseessä voi olla sympatian hakeminen vastaanottokeskuksen työntekijöiltä.

– Olen ihmetellyt, miksi he lähtevät. Jos maksaa matkasta 4 000, eikä edes tiedä pääseekö hengissä perille, luulisi katselevan Suomen kauemmin.

Putkonen arvelee, että osa lähtijöistä on ymmärtänyt, että he eivät todennäköisesti lupaa jäädä Suomeen.

– Jos otetaan 200 suomalaista miestä, siinä joukossa on porukkaa papista roistoon, ihan sama tässäkin.

(...)

Monet turvapaikanhakijat esittelevät vieraille ja vastaanottokeskuksen työntekijöille kuvia lapsistaan. Monella on huoli siitä, kuinka perhe pärjää kotimaassa.

Ohjaaja Päivi Putkonen epäilee, että turvapaikanhakijoiden mahdolliset traumat alkavat tulla hiljalleen esiin.

– Tähän asti on saattanut olla hauskaa, koska on päässyt perille.

Putkosen mukaan suurimmalla osalla turvapaikanhakijoista on alle 10-vuotiaita lapsia kotimaassaan.

Monen turvapaikanhakijan mielestä suomalaiset ovat iloisia ja ihania ihmisiä.

– Kaikkialta voi nähdä hymyn, Saif Uldin Jomaah toteaa istuessaan katsomassa ikkunasta Lieksan Persianlahtea.
--- Lainaus päättyy ---

Aukusti Jylhä:

--- Lainaus ---– Jos otetaan 200 suomalaista miestä, siinä joukossa on porukkaa papista roistoon, ihan sama tässäkin.
--- Lainaus päättyy ---

Ihanan leppoisaa pohdintaa Putkoselta. On vain kovin väärässä tuon olettamansa kanssa, jos siis edes itsekään uskoo propagandaansa. Voihan olla mahdollista, että Putkonen ei ole koskaan käynyt Irakissa, mutta Irakin tilanteesta saa kyllä oikein kattavan kuvan pelkästään jo googlettelemalla. Luulisi sen verran kiinnostavan, että vähän perehtyisi ihmisten luomaan irakilaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon. Aika "liekeissä" kuitenkin tuntuu olevan irakilaisista matuista.

Pennit ja markat:
Lieksassa mamut saavat varmaan sydämellisen vastaanoton... tai sitten ei.

Afrikan kirjeenvaihtaja:
Ensin tarvitaan vastaanottokeskusta, sen jälkeen liikuntamahdollisuuksia, sen jälkeen sisäpelikenkiä, uimahousuja jne.


--- Lainaus ---Turvapaikanhakijat kaipaavat lisää liikuntamahdollisuuksia

Lieksan kaupungin sisäliikuntaan soveltuvien tilojen heikohkon tarjonnan vuoksi Märäjälahden vastaanottokeskuksella on ollut vaikeuksia löytää sopivaa tilaa turvapaikanhakijoiden liikuntaharrastuksille.

Toistaiseksi turvapaikanhakijat ovat pelanneet jalkapalloa vastaanottokeskuksen pihan hiekkakentällä, mutta talven tultua tämä on käynyt hankalaksi.

- Meillä on täällä paljon maahanmuuttajia, jotka tykkäävät pelata jalkapalloa. Lieksan kolme suurinta salia ovat jo niin kovassa käytössä, että meidän on ollut vaikeaa saada vuokrattua tilaa, Märäjälahden vastaanottokeskuksen sosiaalityöntekijä Marjo Vallimies-Honkanen kertoo.

Turvapaikanhakijat ovat saaneet liikuntavuoron Pielisen Tenniksen omistamasta tennishallista, jossa he kokeilevat pelaamista. Koska hallia ei ole suunniteltu joukkuepelejä varten, pallo on normaalia pehmeämpi ja kevyempi.

[---]
--- Lainaus päättyy ---

Karjalainen

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta