Kirjoittaja Aihe: 2015-10-05 Itärajan yli suuntautuva turvapaikanhakijaliikenne (yhdistetty)  (Luettu 805559 kertaa)

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 135
 • Liked: 23915
 • "Mari Rantanen: Suomeen on turha tulla hillumaan."
Sauli Väinämö Niinistö Ykkösaamussa selvittää miksei SUomi voi tehdä niin kuin Viro, Latvia, Liettua, Puola:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/8bcc845f-2be4-42c4-a16f-1e31214e8740

Lainaus
Välineellistettyä maahanmuuttoa on nähty myös Puolan ja Baltian maiden rajoilla. Niinistön mukaan se poikkeaa Suomen rajalla nähdystä ilmiöstä.

Niinistö sanoo, että Puolan ja Baltian maiden rajoilla ihmiset ovat kieltäytyneet hakemasta turvapaikkaa, koska he aikovat pyrkiä kyseisistä maista vielä eteenpäin. Sen sijaan Suomeen tulleista monet ovat kenties halukkaita jäämään, ja ovat siksi turvapaikkaa hakeneet.

– Se on rajojen sulkemiseen asti varmistanut ehkä pitkäaikaisenkin sisälle pääsyn, vaikkei olisi ehkä perusteita nimenomaan turvapaikkaan, Niinistö sanoo.

– Suomi on kuitenkin houkutteleva sellaisenaan jo.

Eli tasavallan presidentin mukaan Suomi on kusessa koska Suomi on houkutteleva, muut eivät. Pitäiskö tehdä jottain?
"On käynyt ilmi, että demokratia ja lehdistön vapaus ovat suurimpia niistä tyhjistä korulauseista, jotka milloinkaan ovat ihmismieltä sumentaneet".

Lyyti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 642
 • Liked: 6288
 • Sananvapaustaliban.
Kun raja on suljettu, voidaanko järjestetty rajanylitys tulkita hyökkäykseksi? Jos näin on, tai jos tämän mahdollisuus on teoreettista suurempi, voisi kuvitella Putte-possuakin kiinnostavan. Kun on nyt näitä natoja ja niiden artikloja. Katselin tuossa ylen sivuja, mutten nähnyt suoraan uutisia raja-asiaan liittyen.

Keventävänä ajatuksena on mielessä käynyt tykki ihmiskuulalla. Jos putki olisi pitkä voisi pushbackin hoitaa ampumalla tulijat aitojen yli sirkustyyliin. Jotain tarvitsisi keksiä jos tuo hyökkäykseksi tulkinta ei toimi. Venäläiset nakkaavat satojatuhansia omiaan kuolemaan Ukrainaan, heillä ei sinänsä ole mitään estoja laittaa somaleja värjöttelemaan aitojen väliin keskellä korpea - jos se toimii.
Vastuullista öyhötystä vuodesta 2017.

Vale, emävale, yle.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 634
 • Liked: 61667
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Sauli Väinämö Niinistö Ykkösaamussa selvittää miksei SUomi voi tehdä niin kuin Viro, Latvia, Liettua, Puola:
...
Eli tasavallan presidentin mukaan Suomi on kusessa koska Suomi on houkutteleva, muut eivät. Pitäiskö tehdä jottain?

Faktaahan tuo oli. Spekuloin sitä jo aiemmin sen uutisen yhteydessä, miksi kahdeksan somalia ei hakenut Narvassa Virossa turvapaikkaa. Jos jättävät sormenjälkensä Viroon, eivät saa hakea enää Saksaan.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 767
 • Liked: 129612
Lainaus
Sisäministeri Rantanen: Hallituksella valmius tehdä uusia päätöksiä itärajan sulusta

SISÄMINISTERI Mari Rantanen (ps) kertoo saaneensa todella paljon kriittistä palautetta kansalaisilta viime viikkoina koskien itärajan sulkemista.

”Sellaistakin palautetta tuli, että ’etkö sä Rantanen voi soittaa rajalle ja käskeä pistämään puomin alas niin, ettei sieltä ketään tule yli’. Sellaista toimivaltaa ministerinä minulla ei kuitenkaan ole”, Rantanen kertoo.

PALAUTTEEN määrä ei ole ihme, sillä erityisesti perussuomalaisten kannattajat ovat olleet tyytymättömiä hallituksen toimintaan itärajaa suljettaessa.

[...]

Itärajan täyssulkua yritettiin jo viime viikolla, mutta apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen näkemystä kuultuaan hallitus tuli siihen tulokseen, ettei täyssulkuun ole oikeudellisia perusteita.

Olisiko raja pitänyt saada kiinni jo tuolloin?

”Ehkä niinkin olisi voinut toimia”, Rantanen vastaa pitkän mietintätauon jälkeen.


Heti perään Rantanen jatkaa, että apulaisoikeuskanslerin työhön kuuluu katsoa kulloistakin tilannetta laillisuusvalvonnan näkökulmasta. Rantasen mukaan tämä on tärkeää erityisesti nyt, kun rajavartiolakia sovelletaan tällä tavalla ensimmäistä kertaa.

”Se vaatii tietysti, että muistiot laaditaan erityisen huolellisesti. Se vain pitää hyväksyä, että siinä kestää jonkin aikaa.”

HALLITUKSEN ei ole kuitenkaan pakko noudattaa laillisuusvalvojan näkemystä. Tällöin laillisuusvalvoja jättää hallituksen päätökseen eriävän mielipiteensä.

Rantanen ei spekuloi sillä, olisiko näin toimittu tiistaina, jos koko itärajan sulkeva päätös ei olisi saanut puoltoa oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä.


”Sanoisin, että sellaista toimenpidettä kannattaa hyvin, hyvin harkitusti käyttää”, Rantanen toteaa.

Jos tilanne olisi sellainen, että on pakko tehdä päätös, niin kyllä silloin hyväksyn sen, että näin voidaan toimia. Mutta kaikilla meillä on ollut pyrkimys siihen, että asiat voidaan tehdä hyvässä yhteistyössä ja laillisuusvalvojan näkemys huomioiden.”

RANTANEN on niukkasanainen sen suhteen, mikä tilanteessa viikonlopun aikana oikein muuttui, jotta itäraja voitiin sulkea. Hän ei suostu ottamaan kantaa esimerkiksi siihen, mikä oli salassa pidettävän tiedustelutiedon rooli.

Sitä hän kuitenkin korostaa, että kyse ei ole vain tulijoiden määristä. Sen jälkeen, kun hallitus sulki viime viikon perjantaina itärajan rajanylityspaikat Raja-Jooseppia lukuun ottamatta, rajan ylitti vain muutama turvapaikkaa hakemaan tullut henkilö.

Mistä sitten on kyse? Mitä oli konkreettinen uhka Suomelle tilanteessa, jossa koko itäraja ei ollut kiinni?

”Kyse on siitä, mitä ilmiön takana tapahtuu. Meillä on hyvin vahva epäily ja oikeastaan jo tieto, että Venäjän viranomaiset osallistuvat tähän masinointiin tuomalla ihmisiä Suomen rajalle”,
Rantanen aloittaa vastauksensa.

Hänen mukaansa merkittävä tekijä on tulijoiden potentiaalinen määrä, eli siis se, paljonko Venäjä näitä ihmisiä voisi tuoda Suomen rajalle, ellei Suomi tilanteeseen puuttuisi. Näin Venäjä pyrkisi toiminnallaan luomaan Suomeen yhteiskunnallista, poliittista ja taloudellista painetta.

[...]

Hänen mukaansa rajan täyssulku on myös selkeä viesti siitä, ettei rajalle kannata tulla edes yrittämään sen ylittämistä.

TAVOITTEENA Rantasen mukaan on nyt, että itärajalla voitaisiin palata normaaliin päiväjärjestykseen mahdollisimman nopeasti. Se kuitenkin edellyttää sitä, että Venäjä lakkaa päästämästä ihmisiä Suomen rajalle ilman asianmukaisia asiakirjoja.

[...]

ITÄRAJAN sulkupäätöksessä keskeinen kysymys oli, onko turvapaikanhakuun silloin tosiasiallinen mahdollisuus, kuten esimerkiksi EU-oikeus edellyttää.

EU-komissio ei halunnut ottaa torstaina suoraan kantaa HS:n kysymykseen siitä, onko päätös itärajan sulkemisesta EU-oikeuden mukainen.

Rantanen kertoo informoineensa itärajan sulkupäätöksestä paitsi muita Venäjän kanssa rajaa jakavia EU-maita, myös rajaturvallisuudesta vastaavaa EU-komissaaria.

”Voisi kuvitella, että siellä ollaan tyytyväisiä siitä, että Suomi suojaa tässä samalla myös EU:n ulkorajaa”, Rantanen arvioi sitä, ymmärretäänkö Brysselissä Suomen perustelut itärajan sulkemiselle.

Onko suhtautuminen täyssulkuun ollut kriittisempää kuin rajan osittaiseen sulkemiseen?

”Ei ainakaan minulle ole kukaan niin ilmaissut.”

Helsingin Sanomat 2.12.2023
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

duc

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 956
 • Liked: 13921
 • Dying Tecumseh (Ferdinand Pettrich)
Eilen illalla oli hölmöläisille silmiä avaava uutinen molemmilla uutiskanavilla:

- Suurimmalla osalla itärajan ylittäneistä passi
- Moni haki "turvapaikkaa" taloudellisista syistä
- 700 näistä on sellaisista maista, jonne heitä ei voi palauttaa


Loistouutinen. Kansa näkee, että persut olleet koko ajan oikeassa.
Eivät ole oikeita pakolaisia ja kun pääsevät rajan ylitse, niin ovat täällä ilman palautusoikeutta, vaikka ei olisi mitään tarvetta turvapaikalle.


Mielestäni loistouutinen. LOISTOUUTINEN!

-i-
Lihavointi minun.

Tämä nykytilanne yritetään valtamediassa ja muissa puolueissa kuin persuissa, vasemmistoliittoa lukuunottamatta, saada näyttämään toisenlaiselta kuin aiempi maahanmuutto, kuten esim. kuuluisa vuoden 2015 matuvyöry, jota yhä pidetään aitona pakolais- ja turvapaikanhakutilanteena toisin kuin tätä siirtolaisväkeä, joka on väitetysti, siis edellisestä poiketen, lähinnä työn perässä Suomeen tullut ja siten rajan sulku on nyt ollut laillinen ja moraalisesti oikea teko, siis äärivasemmistoa lukuunottamatta.

Epäilen siis yhä, että persuja lukuunottamatta muut eivät näe tätä tilannetta persujen oikeassaolemisena. Toinen kysymys on tyystin, kuinka paljon aiempi maahanmuuttoa on prosentuaalisesti ollut ns. oikeata pakolaisuutta tai henkilökohtaiselta vainolta turvan hakua. Oletan, että valtaosa on ollut (taloudellista) siirtolaisuutta, joka on naamioitu asyyliperusteiseksi, ja sosiaaliturvan perässä maahan jäänti on lainsäädännössä tehty helpoksi, eli väkeä ei saada Suomesta pois, vaikka laillista turvapaikkaperustetta ei väellä ole.

Kiinnostavaa on, miten tämänhetkinen matuväki yritetään saada valtamediassa näyttämään täysin toiselta kuin aiempi matuväki, eli laittomilta matuilta. Ehkä suomalaiset sentään tajuavat, että mamuhallinto ja -järjestelmä on mätä ja lakeja pitäisi muuttaa tässä(kin). Ehkä eivät, koska suomalainen "oikeusvaltio" on likipitäen täydellinen, eikä mitään suurempaa ongelmaa voi siinä olla. Nytkin homma hoitui, kun väärää laintulkintaa hokeneen apul. oik. kanslerin sijaan reissulta palannut pääjehu teki ad hoc laintulkinnan. Persuilla on pitkä tie miehittää ja naisittaa valtaapitävät viranhaltijat poliittisesti korrekteilla juristeilla, ennen kuin homma hoituu jouhevasti. Nyt kokkari oikeuskansleri Pöysti hoiti homman persuille tai oikeastaan kokkareilla sopivalla "laillisuusvalvonnalla" kotiin. Nohevaa toimintaa oikeusvaltiossa.
ὕβρις, νέμεσις, και κριτική 'häpäisy, kosto ja tuomio'

Memento mori 'Muista kuolevaisuutesi'

Betonikostaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 846
 • Liked: 4583
Tämä matubisnes on vihamielistä toimintaa meitä suomalaisia kohtaan ja siihen syyllistyy osa "suomalaisista" epäilemättä julkisella sektorilla työskentelevät henkilöt. Koska tilanne on tämä haastan kaikki miettimään tapoja välttää verojen maksamista. Tällä on toki haitallisia vaikutuksia myös syyttömiä kohtaan mutta pakko tilanne, mokutus tarvitsee paljon rahaa niin se on paras paikka vaikeuttaa tätä toimintaa.
Tämä vaatisi sellaisia päättäjiä, jotka eivät arvosta matubisnestä kovin korkealle. Valitettavasti monet nykypäättäjät ovat sellaisia, että matuihin riittää aina rahaa, ja jos verokertymä pienenee, niin tingitään sitten jostain muusta, kuten vaikka ikäihmisten palveluista.

Veronmaksajien pitäisi saada ainakin osittain itse määritellä, mihin rahat käytetään. Veikkaan, että matuihin ei monikaan haluaisi niitä käyttää. Pahemmin hukkaan heitettyä rahaa ei voisi olla. Tai se raha menee oikeastaan yhteiskunnan aktiiviseen tuhoamiseen.
Itä-Helsinki, täynnä mutiaiset
Itä-Helsinki, sinä maksat kaiken

--------------

Täytän TT2 on time
Toimeentulotuki on aina on time
Asumistuki on aina on time
Kuka pistää paremmaksi this time?

--------------

Jokainen matu maksaa miljoonan.

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 065
 • Liked: 40034
Keventävänä ajatuksena on mielessä käynyt tykki ihmiskuulalla. Jos putki olisi pitkä voisi pushbackin hoitaa ampumalla tulijat aitojen yli sirkustyyliin. Jotain tarvitsisi keksiä jos tuo hyökkäykseksi tulkinta ei toimi. Venäläiset nakkaavat satojatuhansia omiaan kuolemaan Ukrainaan, heillä ei sinänsä ole mitään estoja laittaa somaleja värjöttelemaan aitojen väliin keskellä korpea - jos se toimii.

Minä taas olen funtsinut, jotta koska ihminen on käynyt kuussakin, mikä jo yksistään todistaa, että insinöörit ovat osaavia ja taitavia, niin heille ei taitaisi olla temppu eikä mikään suunnitella ja rakentaa kertakäyttöistä maastapoistamisalusta tai -proomua, etenkin Välimeren tarpeisiin. Jokin halpa ja simppeli kauko-ohjattava viritys, joka automaattisesti suorittaisi dekonstruktion rantauduttuaan, päästäen asyylihuijarit näin vapaasti kirmailemaan kohti uusia vehreämpiä laitumia. Näin palautus accomplished - silloinkin kun sen väitetään olevan mahdotonta. Suurin osa tulijoista on joka tapauksessa asyylihuijareita ja varsin helposti eroteltavissa (todisteluvastuun siirto tulijalle) niistä, joita jonkin maan valtiojohto todella vainoaa henkilökohtaisesti. Näidenkin asiat hoidettavissa jo pelkästään diplomaattikanavia pitkin. Suurempien ryhmien vainon osalta asiat on hoidettava naapurimaissa, joka myös ainoa realistinen vaihtoehto. "Missä paras sossu" -elintasosiirtolaisuuden massoille mahdollistavaa kanavaa ei edes tarvita turvan löytämiseen. Koska tuollaisen systeemin olemassaolosta halutaan kuitenkin pitää kynsin ja hampain kiinni mm. EU-johdossa ja -elimissä, sekä eräissä poliittisissa piireissä, niin kukin voi pohtia tykönään mikä funktio tuolla näille tosiasiassa on, siellä jatkuvan valehtelun takana.
Euroopan kattava saksalaistutkimus: He suvaitsevat vain omaa suvaitsevaisuuttaan. Vasemmistolaiset ja vihreät ovat erityisen suvaitsemattomia toisin ajattelevia kohtaan, toisin kuin konservatiivit.

Joutselkä

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 221
 • Liked: 206
 • Joutselän taistelu oli mottisodan esimerkki
Totta kai raja-asemat voidaan sulkea, joko kaikilta tai turvapaikanhakijoilta pelkästään. Ei lakia lueta niin että koko sen tarkoitus vesittyy.

Kaikin mokomin suljetaan vaikka heti, mutta sitten ei ole enää kyse lain tulkinnasta vaan sen tietoisesta rikkomisesta hallituksen mahtikäskyllä, eikä tiedotustilaisuus vihjannutkaan sellaisesta. Uusi rajalaki myrkkypillereineen ei jätä tältä osin tulkinnanvaraa.

Nyt on nähtävä metsä puilta ja puolustettava maata Venäjän hybridikiukuttelulta. Saivartelijoiden paikka on takarivissä.

Täältä täysi luotto hallitukselle ja rajavartiolaitokselle tässä asiassa.

Tuskin maltan odottaa tietoa, että hallitus lopettaa turvapaikanhakijoiden vastaanoton itärajalla. Kaikki tuki sille, eikä kaiken maailman ihmisoikeusinisijöistä tarvitse välittää. Odotin tosin vastaavaa tietoa myös länsirajalta syksyllä 2015 ja itärajalta talvella 2016.

No niin, mites siinä.sitten kävikään ja mikä oli oikea tulkinta rajavartiolain mahdollistamista toimenpiteistä.

Johtopäätös: laki toimi kuten pitääkin.
Tšeka oli bolševikkijohtaja Vladimir Leninin aloitteesta joulukuussa 1917 perustettu Neuvosto-Venäjän salainen poliisi. (Wikipedia)

Nato on poliittinen ja sotilaallinen liittouma, jossa on yhteensä 31 eurooppalaista ja pohjoisamerikkalaista jäsenmaata.

Missä on Valeri Gerasimov?

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 39 101
 • Liked: 41992
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Johtopäätös: laki toimi kuten pitääkin.

Nalli ei syty. Ei heitetä patruunaa pois eikä oteta uutta patruunaa. Isketetään nallia niin monta kertaa kunnes syttyy. Johtopäätös: patruuna toimi kuten pitääkin. Oli kuitenkin mahdollisuus että patruunan nalli olisi jäänyt syttymättä. Olen omakohtaisesti kokenut tuon nallin syttymättä jäämisen ja sen että uudestaan iskettämällä se syttyy. Sitä en vain haluakaan ymmärtää että LAKI mitä rustasi asiantuntijat olisi wanha hapettunut epävarma nalli.
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä
"Kimppuuni käytiin nyrkein – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla" - J.Sipilä

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 312
 • Liked: 15145
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia

Epäilen siis yhä, että persuja lukuunottamatta muut eivät näe tätä tilannetta persujen oikeassaolemisena.


Näen tämän ikään kuin kaksijakoisesti:
 • Monissa muissa (ehkä useimmissa) puolueissa ei suostuta näkemään tätä siltä kantilta että persut olisivat olleet oikeassa, jopa kaiken aikaa.

 • Tavalliset kansalaiset, joilla ei ole mitään ehdotonta puoluekantaa, ja jotka voivat myös äänestyskäyttäytymistään muuttaa, eivät suhtaudu asiaan mitenkään pakkomielteenomaisesti. Alttius omien käsitysten tarkistamiseen säilyy.
Sitten on myös ihmisiä, joiden suhtautuminen on jossain siellä välimaastossa.

Caucasian

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 344
 • Liked: 3962

Epäilen siis yhä, että persuja lukuunottamatta muut eivät näe tätä tilannetta persujen oikeassaolemisena.


Näen tämän ikään kuin kaksijakoisesti:
 • Monissa muissa (ehkä useimmissa) puolueissa ei suostuta näkemään tätä siltä kantilta että persut olisivat olleet oikeassa, jopa kaiken aikaa.
Näen myös tämän suurena ongelmana asioiden hoitamisessa järkevästi. RKP:n show persuja vastaan nyt tässä Anna-Majan vaikeudessa hyväksyä rajapäätöksiä on osittain tätä, että ei voi olla persujen kanssa samaa mieltä ainakaan virallisesti.[/list]
« Viimeksi muokattu: 03.12.2023, 10:47:09 kirjoittanut Caucasian »

Eino P. Keravalta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 446
 • Liked: 40052
 • The Buddha of Kerava
Muutama päivä sitten ajelin autolla ja avasin radion.

Siellä ilmeisesti joku rajaviranomainen kertoili, että Frontex tekee tärkeää työtä ( itärajalla ) ja että he ovat ammattilaisia, jotka auttavat Suomea.

Laitoin radion kiinni. Enempää paskaa ja valheita en kestänyt. Eikö tuo tyyppi - kuka olikaan - tajunnut, että Frontex ei auta Suomea, vaan Putinia? Eihän se Frontex ammu rajarikollisia ja hybridisotilaita, vaan auttaa järjestelemään heidän jonoaan Suomen Kelaan?

HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 49 223
 • Liked: 88698
 • Homman mediaöyhöttäjä. Emeritius.
Järjen ääntä.

Itärajan tilanne voi jatkua vuosia – Suomen tulee tarvittaessa rikkoa turvapaikkasopimuksia, sanoo Pekka Toveri

...
– Venäjä pelaa pitkää peliä. Se voi ajaa toiminnan alas viikoiksi, kuukausiksi tai vuodeksikin, ja palata asiaan jälleen, kun laskemme omaa valmiuttamme.
...
– Ihmisiä on yritetty saattaa maastorajojen yli, ja heitä on jopa aseistettu niin, että he toimivat aggressiivisesti puolalaisia rajavartioita vastaan. Näitä kaikkia keinoja voidaan käyttää myös meidän rajoillamme. Toivottavasti tähän ei mennä, mutta se on mahdollista, Toveri sanoo.
...
– Luulen, että siihen [push back] on tarvittaessa mentävä. Meillä on pitkä raja, jota on vaikea kokonaan sulkea. Vaikka raja on maaston kannalta vaikea ylittää, siellä on tilaa työntää isojakin ihmisjoukkoja rajan yli.
...
– Kansainväliset sopimukset on tehty aivan toisenlaiseen maailmaan. Sellaiseen, jossa suurvallatkin noudattivat sopimuksia ja sääntöjä.
...
– Täytyy muistaa, että Suomen hallituksen, eduskunnan ja viranomaisten ensisijainen ja tärkein velvollisuus on huolehtia omien kansalaistemme turvallisuudesta. Sen jälkeen pidämme kansainvälisistä sopimuksista niin hyvin kuin on mahdollista.
“Monikulttuuri ei ole kulttuurien yhteiseloa, vaan niiden sotaa”.
— RushiesBoots

“Maahanmuutto ei ole hopealuoti vaan niskalaukaus.”
— Lucia-pulla

“Muissa EU-maissa on todettu, että maan turvallisuus menee aina EU-hömpötysten edelle.”
— Jäsen Roope

PS. Migri on tuhottava.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 767
 • Liked: 129612
Marin väittää AI-kuvia Venäjän tekemiksi.

Lainaus
Sanna Marin otti kantaa yökerhon lavalla: "Tietyt suomalaiset tahot nielevät Venäjän syötin"

Sanna Marin nousi SDP:n presidenttiehdokkaan Jutta Urpilaisen kampanjastartissa yökerho Apollo Live Clubin lavalle.

Urpilainen, Marin ja toimittaja Kirsi Heikel keskustelivat muun muassa Venäjän hybridivaikuttamisesta.

Sanna Marin arvioi, että Venäjä masinoi erilaisia kampanjoita sosiaalisessa mediassa osana hybridivaikuttamistaan.

– Kun käytte katsomassa entistä Twitteriä, nykyistä X:ää, tai muita sosiaalisen median foorumeita, siellä on aivan selvästi tekaistuja kuvia turvapaikanhakijoista ja maahanmuuttajista., Marin mainitsi.

Tekaistuja kuvia sosiaaliseen mediaan syöttämällä Venäjä haluaa Marinin mukaan lietsoa vihaa ja eripuraa Suomessa.

– Tietyt suomalaiset tahot ehkä nielevät tämän Venäjän syötin, jakavat näitä kuvia erilaisilla alustoilla, ja Venäjä hyötyy siitä kun aiheutetaan kaaosta ja keskustelua ja hämmennystä, Marin huomautti.

Marin ei sanonut mitään siitä, keihin suomalaisiin tahoihin hän kommentillaan viittasi. Mediat ovat hiljattain uutisoineet esimerkiksi perussuomalaisten kunnallispoliitikon Samppa Granlundin sekä perussuomalaisten entisen kansanedustajan Reijo Tossavaisen jakamista ilmeisen tekaistuista kuvista.
MTV 2.12.2023

Marin sekoili tilaisuudessa enemmänkin:

Lainaus
Entinen pää­ministeri Sanna Marin sekoitti rajavartio­lain ja raja­menettelyn

ENTINEN pääministeri Sanna Marin (sd) sekoitti rajamenettelyn ja rajavartiolain puhuessaan Sdp:n presidenttiehdokkaan Jutta Urpilaisen presidentinvaalikampanjan avajaistilaisuudessa Helsingissä lauantaina.

”On hirveän tärkeää, että edellisen hallituksen kauden aikana luotiin tällainen nykyinen rajamenettely, että tarvittaessa raja voidaan laittaa kiinni. Suomeen ei pystytä vaikuttamaan työntämällä ihmisiä rajan yli”, hän sanoi.

”Me olemme nähneet monta kertaa, että Venäjä käyttää ihmisiä, niin turvapaikanhakijoita kuin muita ihmisiä, häikäilemättä hyväksensä, työntää ihmisiä rajan yli, järjestää tämänkaltaisia masinoituja operaatioita. Totta kai siihen pitää pystyä vastaamaan, ja sen takia tästä rajamenettelystä on viime kaudella säädetty ja nyt se on otettu sitten käyttöön.”

MARIN oli tilaisuudessa antamassa vetoapua Urpilaiselle, joka pääsi vasta nyt palkattomalle vapaalle EU-komissaarin pestistään. Urpilainen aloitti kampanjansa Helsingissä Apollo-yökerholla tilaisuudessa, jossa hän ja Marin keskustelivat lavalla ajankohtaisista asioista.

Rajamenettely tarkoittaa, että turvapaikanhakijalle voidaan antaa kielteinen päätös jo rajalla. Jos rajalla arvioidaan, että turvapaikka­hakemukselle ei ole todennäköisesti perusteita, se käsitellään nopeutetusti eli neljän viikon kuluessa. Hakija odottaa tämän ajan majoituksessa rajan läheisyydessä.

Marinin hallitus esitti rajamenettelyä, mutta lakiesitys kaatui, koska eduskunta ei ehtinyt käsitellä sitä ennen vaaleja.

[...]

HS ei saanut lauantai-iltana Marinia haastatteluun, mutta hänen entinen avustajansa vahvisti viestillä, että Marin oli tarkoittanut puheenvuorossaan rajavartiolakia rajamenettelyn asemesta.
Helsingin Sanomat 2.12.2023

Rajamenettely ei koskisi kuin harvoja turvapaikanhakijoita, eikä majoitus Marinin hallituksen versiossa edellyttänyt rajan läheisyyttä tai suljettua laitosta vaan normaalia avointa vastaanottokeskusta.

Rajavartiolaki taas ei estä Venäjää työntämästä ihmisiä rajan yli.No niin, mites siinä.sitten kävikään ja mikä oli oikea tulkinta rajavartiolain mahdollistamista toimenpiteistä.

Johtopäätös: laki toimi kuten pitääkin.

Päätöksen perustelut olivat jotain ihan muuta kuin rajavartiolakiin ja sen esitöihin perustuvia. Kuten oikeuskanslerikin totesi, kansallinen turvallisuus katsottiin tärkeämmäksi kuin rajalaissa ehdottomaksi määritelty aito ja tosiasiallinen turvapaikanhakuoikeus, ja hänen puolestaan niin sai tehdä poikkeustilanteessa.

Eli laki ei toiminut, vaan se ohitettiin, jotta rajanylityspaikat saatiin suljettua siitä huolimatta. Ei kovin tyylikästä, mutta menköön.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Kim Evil-666

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 13 496
 • Liked: 65637
 • 'Hvis lyset tar os'
Lainaus
– Täytyy muistaa, että Suomen hallituksen, eduskunnan ja viranomaisten ensisijainen ja tärkein velvollisuus on huolehtia omien kansalaistemme turvallisuudesta. Sen jälkeen pidämme kansainvälisistä sopimuksista niin hyvin kuin on mahdollista.

Tuossahan tuo on Toverin lausumana kaikki oleellinen. Tällä hetkellä Suomi yrittää tehdä mahdottomasta mahdollista. Kaikki se mikä voisi mennä pieleen- tulee menemään pieleen- ilman monimutkaisia laskutoimituksia- mikäli valitulla tiellä jatketaan.

Olisiko jo korkea aika irtautua hölmöläisestä ajattelusta- ja "ihmisoikeuksien" utopiasta. Maailma ei ole mikään läpikotainen onnela- eikä Suomi pysty sitä sellaiseksi muuttamaan. Suomi pystyy ainoastaan muovaamaan omaa onneaan- tai kaivamaan omaa hautaansa.
Pohjoinen Perkele! Arktisen alueen Eko-Mörökölli!
Oma polku- kiveen hakattu!

"Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä kuusi."

Möhömaha

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 1 195
 • Liked: 3803
 • Koneinsinööri (todistusta ei jätetty Somaliaan)
Lainaus
– Täytyy muistaa, että Suomen hallituksen, eduskunnan ja viranomaisten ensisijainen ja tärkein velvollisuus on huolehtia omien kansalaistemme turvallisuudesta. Sen jälkeen pidämme kansainvälisistä sopimuksista niin hyvin kuin on mahdollista.

Se on myös perustuslaissa:
7 §
Oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen
Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.

Kukaan ei ole kertonut mitä ne jo legendaariset "kansainväliset sopimukset" oikeasti sisältävät , jotka voivat kävellä perustuslakimme yli.
Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same.- Ronald Reagan
Слава Україні!

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 49 223
 • Liked: 88698
 • Homman mediaöyhöttäjä. Emeritius.
“Monikulttuuri ei ole kulttuurien yhteiseloa, vaan niiden sotaa”.
— RushiesBoots

“Maahanmuutto ei ole hopealuoti vaan niskalaukaus.”
— Lucia-pulla

“Muissa EU-maissa on todettu, että maan turvallisuus menee aina EU-hömpötysten edelle.”
— Jäsen Roope

PS. Migri on tuhottava.

pyrokatti

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 466
 • Liked: 2254
 • Transvegaani
30 vuotta sitten tilanne oli päinvastainen, Venäjä vaati tiukempaa rajavalvontaa ja nopeita päätöksiä pakolaisten palautuksissa. Näin se maailma muuttuu. Silloin tämä uusi ja ylistetty rajalaki olisi varmaan toiminutkin.

Iltalehti raportoi:
Lainaus
[...]
Venäläisiä rajaviranomaisia huolestuttaa se, että Venäjälle on levinnyt käsitys rajan "vuotamisesta". Samoin huolena on Suomen viranomaisten hidasliikkeisyys pakolaisten vastaanotossa ja turvapaikkahakemusten käsittelyssä.

Venäläiset toivovat Suomelta nopeita päätöksiä pakolaisten palautuksissa. Näin katkeaisivat huhut Suomen rajan "vuotamisesta".
[...]
Kari Suomalainen: "Niin hassua ei pilapiirtäjä keksi, ettei se myöhemmin olisi täyttä totta."

ikki

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 005
 • Liked: 343
Jaahas että tällaista tää viikon propagandatarve. Stoppi kymmenelle uussuomalaiselle niin samalla pääsee länsirajan yli pari tuhtta ja perheiden yhdistämisillä toiset 30.000 nauttimaan sosiaaliturvaa ja ilmaista asumista asumiskulut katettuna. Maahanmuutto ongelma on hoidettu ja persut voitti kun tusina on pysäytetty. Kaikki on hyvin ja kaunista, kiitos eduskunnan valppaiden suomen puolustajien!

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 49 223
 • Liked: 88698
 • Homman mediaöyhöttäjä. Emeritius.
Lisää linkissä.

Joakim Vigelius @joakimvigelius
Kirjoitin turvapaikkajärjestelmän vaaroista ja ongelmista Aamulehdessä:

"Turvapaikkajärjestelmä on rikki. Sen ovat rikkoneet sekä vihamielisten valtioiden orkestroimat fillarisiirtolaiset itärajoilla että kehitysmaiden kumivenesiirtolaiset Välimerellä. Vaikkei järjestelmää luotu autoritääristen maiden keinoksi ravistella länttä saati kehitysmaalaisten ohituskaistaksi korkeamman elintason piiriin, siitä on kiistatta tullut molempia.

Itärajan tilanne alleviivaa turvapaikkajärjestelmän ongelmia. Kehitysmaista lennoin ja viisumein Venäjälle. Pietarista uudenkarheat talvitakit ja linja-autoin rajalle. Rajalta satojen eurojen polkupyörin Suomen raja-asemalle. Jos puomi on alhaalla, taksikyydein toiselle asemalle tai rajan yli vaikka väkisin. Laittomassa rajanylityksessä onnistuneet, paperinsa hukanneet ja taikasanan osanneet palkitaan pääsyllä turvapaikkaprosessiin. Sairaiden, naisten ja lasten sijaan turvanhakijoina terveitä nuoria miehiä. Tätä on hädänalaisten suojelu ajassamme.
...
Joakim Vigelius
kansanedustaja (ps.), Tampere
“Monikulttuuri ei ole kulttuurien yhteiseloa, vaan niiden sotaa”.
— RushiesBoots

“Maahanmuutto ei ole hopealuoti vaan niskalaukaus.”
— Lucia-pulla

“Muissa EU-maissa on todettu, että maan turvallisuus menee aina EU-hömpötysten edelle.”
— Jäsen Roope

PS. Migri on tuhottava.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 49 223
 • Liked: 88698
 • Homman mediaöyhöttäjä. Emeritius.
Lainaus käyttäjältä:
Jukka Nuorla @JukkaNuorla

Mikään ei estä meitä tekemästä nopeita ja vaikuttavia korjauksia tarjottaviin etuihin ja turvapaikkasääntelyymme.
Malliksi voisimme ottaa ilman kummempia pohtimisia Espanjan mallin, maahan voi tulla, 3 kk. ajan saat n. 340€ /kk. tot. muuta tukia tai asuntoa ei tarjota.
Jos olet viettänyt Espanjassa 3 kuukautta, etkä ole onnistunut saamaan työtä, henkilö muuttuu laittomaksi, eikä saa mitään tukia.
Jos hänet saadaan kiinni, hänet poistetaan maasta!
“Monikulttuuri ei ole kulttuurien yhteiseloa, vaan niiden sotaa”.
— RushiesBoots

“Maahanmuutto ei ole hopealuoti vaan niskalaukaus.”
— Lucia-pulla

“Muissa EU-maissa on todettu, että maan turvallisuus menee aina EU-hömpötysten edelle.”
— Jäsen Roope

PS. Migri on tuhottava.

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 284
 • Liked: 11230
 • Mullaki o kissa
^ Tuo oikeus lienee vain ei-espanjalaisilla EU-kansalaisilla. EU:n ulkopuolelta tuleville on eri säännöstö. Luulen ma.
Brunein Sulttaani

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 49 223
 • Liked: 88698
 • Homman mediaöyhöttäjä. Emeritius.
“Monikulttuuri ei ole kulttuurien yhteiseloa, vaan niiden sotaa”.
— RushiesBoots

“Maahanmuutto ei ole hopealuoti vaan niskalaukaus.”
— Lucia-pulla

“Muissa EU-maissa on todettu, että maan turvallisuus menee aina EU-hömpötysten edelle.”
— Jäsen Roope

PS. Migri on tuhottava.

Deloch

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 664
 • Liked: 699
 • Observer
Millonkohan ko. videolla olevat läpsyt hoksaa että ei se raja oikeasti kiinni ole, sen kun vaan koukkaa raja-aseman parisataa metriä metsän kautta ja ensimmäiselle rajavartialle sanoo taikasanan niin pääsee lihapatojen ääreen Kela Goldia jonottamaan.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 767
 • Liked: 129612
Joakim Vigelius @joakimvigelius
Kirjoitin turvapaikkajärjestelmän vaaroista ja ongelmista Aamulehdessä:

"Turvapaikkajärjestelmä on rikki. Sen ovat rikkoneet sekä vihamielisten valtioiden orkestroimat fillarisiirtolaiset itärajoilla että kehitysmaiden kumivenesiirtolaiset Välimerellä. Vaikkei järjestelmää luotu autoritääristen maiden keinoksi ravistella länttä saati kehitysmaalaisten ohituskaistaksi korkeamman elintason piiriin, siitä on kiistatta tullut molempia.
...
Joakim Vigelius
kansanedustaja (ps.), Tampere

Ihan itse ollaan Euroopassa luotu tällainen järjestelmä, joka ei ole koskaan ollut muuta kuin valuvikaisesti rikki. Eikä kyse ole vain viime aikojen tapahtumista, vaan saadaan mennä aika monta vuosikymmentä taaksepäin, että eurooppalaista turvapaikkajärjestelmää ei olisi käytetty kehitysmaalaisten ohituskaistana korkeamman elintason piiriin. 70-luvulla?

Lainaus käyttäjältä: Joakim Vigelius
Hallitsematon maahanmuutto – oli se sitten vieraan vallan masinoimaa tai spontaania elintasosiirtolaisuutta – muodostaa molemmissa muodoissaan uhan länsimaiselle yhteiskunnalle. Siksi Suomi ja Eurooppa vastaavat uhkaan rajoja sulkemalla, rajaesteitä pystyttämällä, turvallisuusviranomaisten resursseja lisäämällä sekä yhteistä eurooppalaista palautus- ja rajapolitiikkaa tehostamalla. Nyt ei ole oikea aika hirttäytyä lennonilaiseen Imagine-idealismiin.

Jos "Eurooppa" tarkoittaa tässä EU:ta, sen vastaus uhkaan on kylläkin turvapaikanhakijoiden jakaminen ulkorajoilta jäsenmaihin, ei rajojen sulkeminen, rajaesteiden pystyttäminen tai palautusten vauhdittaminen. Yhteistä rajavalvontaa (Frontex) ollaan lisäämässä lähivuosina rajusti mutta ei rajojen sulkemiseksi vaan tulijoiden ihmisoikeuksien turvaamiseksi.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 364
 • Liked: 15239
 • Run Klaus!
Lainaus
– Täytyy muistaa, että Suomen hallituksen, eduskunnan ja viranomaisten ensisijainen ja tärkein velvollisuus on huolehtia omien kansalaistemme turvallisuudesta. Sen jälkeen pidämme kansainvälisistä sopimuksista niin hyvin kuin on mahdollista.

Se on myös perustuslaissa:
7 §
Oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen
Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.

Kukaan ei ole kertonut mitä ne jo legendaariset "kansainväliset sopimukset" oikeasti sisältävät , jotka voivat kävellä perustuslakimme yli.

Lainaus
9 §
Liikkumisvapaus

Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa.

Jokaisella on oikeus lähteä maasta. Tähän oikeuteen voidaan lailla säätää välttämättömiä rajoituksia oikeudenkäynnin tai rangaistuksen täytäntöönpanon varmistamiseksi taikka maanpuolustusvelvollisuuden täyttämisen turvaamiseksi.

Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan, karkottaa maasta eikä vastoin tahtoaan luovuttaa tai siirtää toiseen maahan.

Katselin tuossa videon, jossa suomalainen mies Daciassaan käännytettiin rajalta, uhkauksia ladellen.
Videossa kerrottiin miehen sukunimi ja auton rekkari oli näkyvillä.

Onko rajavartija "kapo", joka tekee mitä määrätään, vaikka perustuslailliset oikeudet mitätöitäisiin?

Tietysti olisi varmasti menettänyt virkansa, jos olisi kanssakansalaistaan säälinyt, ja päästänyt pahasta.

On toki aina ilon hetki, kun somppu pysyy ulkona, muttas, muttas, laittaa vaan funtsimaan yön tunteina, miten me täällä kohtelemme toisiamme, suomalaisina.
NOVUS ORDO HOMMARUM
Aitokansallismielisyyteni on ihmiskasvoinen etnonationalismi ja kansansuvereniteetti.

Lyyti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 642
 • Liked: 6288
 • Sananvapaustaliban.
^Tässä on nyt ollut kohta pari vuotta aikaa totutella ajatukseen ettei Venäjä ole ystävällinen valtio - ja monta kuukautta tätä rajapelleilyäkin nähty.

Kun ottaa huomioon ulkoministeriön matkustussuositukset, niin alkaa olla oma vika jos jää aidan väärälle puolen. Ei nyt vielä ihan isis-keissi mutta vahvoja rinnakkaisuuksia on nähtävissä.

Tulee vähän ajomatkaa mutta kyllä hän Suomeen pääsee.
Vastuullista öyhötystä vuodesta 2017.

Vale, emävale, yle.

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 532
 • Liked: 51514
 • 1001 yön tarinoita: Ahmed ja Kela Gold
Kana-Ellu tänään A-studiossa, kot kot.

Lainaus
A-studio
Ma 04.12.2023 klo 21.00, YLE TV1

Miten Suomi varautuu Venäjän häirintäyrityksiin? Vieraana ulkoministeri Elina Valtonen (kok.). Juontajana Marja Sannikka. #yleastudio

Kesto: 45 min


Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 364
 • Liked: 15239
 • Run Klaus!
niin alkaa olla oma vika jos jää aidan väärälle puolen.

En ole eri mieltä. Kovin mielelläni perustaisin kaiken innokkaan toimeliaisuuden kuitenkin lakiin, perustuslaki ylimpänä.

Perustuslaki antaa mahdollisuuden laittaa Suomen kansalaiset eriarvoiseen asemaan (rajallakin), verrattuna muihin ihmisiin.

Kun Primo Levi kysyi leirissä saksalaiselta vartijalta: "Warum?", oli vastauksena "Hier ist kein warum.”

Vähän niinkuin oma vika.

--------------------

Kaikenlaista voidaan vielä tehdä, pahan voittamiseksi. Myös laillisesti.

Venäläistaustaisilta kaksoiskansalaisilta Suomen kansalaisuus pois.

Venäjänkielisten uutisten muuttaminen ukrainankieliseksi.

Suomalais-venäläisen koulun valtionosuuksien lakkauttaminen.

Aleksanteri II patsaan kaataminen kolera-altaaseen.

Kirjastoista Tostoit, Dostojevskit sun muut roviolle.

Zhigulit paaliin, FLKA:n pitkäaikainen unelma todeksi.

Kai Mykkäsen muiluttaminen. (Sen verran voi laki joustaa.)

---------------------------

Kaikenlaista voidaan tehdä, mutta kuten älykkäät delfiinit tuppaavat helposti kyselemään, että miten tämä auttaa meitä delfiinejä, niin me voisimme joskus kysyä samaa...
NOVUS ORDO HOMMARUM
Aitokansallismielisyyteni on ihmiskasvoinen etnonationalismi ja kansansuvereniteetti.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 767
 • Liked: 129612
Sotatieteilijä tarjoaa kaltevaa pintaa ilman minkäänlaista suhteellisuudentajua. Eikös tämä ole enempi Venäjän juttu?

Lainaus
Ilmari Käihkön kolumni: Lauma paperittomia maahanpyrkijöitä laukaisi Suomessa sotaneuroosin

On kätevää oikeuttaa poikkeustoimia sotaisalla kriisipuheella. Mutta sen riski on, että mopo karkaa käsistä: poikkeus muuttuu säännöksi – ja me vastustajamme kaltaiseksi.
Yle 4.12.2023

Suomi muuttuu Venäjän kaltaiseksi, ellei pidä kiinni turvapaikanhakijoiden oikeuksien tulkinnoista, jollaisia ei ole millään muulla Venäjän naapurimaalla? Tuskin.

Lainaus käyttäjältä: Ilmari Käihkö
Naapurustossamme Euroopassa käydään suursotaa Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Suomessa reagoitiin vahvasti siihen, että Venäjän viranomaiset avustavat tänne pyrkiviä turvapaikanhakijoita. Moni oli äkkiä valmis luopumaan meitä sitovista juridisista periaatteista.

Linkit (2) viittaavat professori Tuomas Ojasen paheksuntaan siitä, että apulaisoikeuskansleri Puumalainen sai kritiikkiä päätöksestään torjua Suomen itärajan sulkeminen, ja Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa arvioidaan lähes koko poliittisen kentän tukema myöhempi itärajan sulkupäätös ongelmalliseksi EU-oikeuden kannalta.

Ojasen maksumuurin takana olevan paheksunnan pääargumentti on, että "Suomi on Puolan ja Unkarin tiellä". Sattumoisin juuri Unkari oli jo vuoden 2015 kriisissä näyttämässä muulle Euroopalle mallia, kuinka turvapaikanhakijakriisi tyrehdytetään rajoja sulkemalla, ei niitä avaamalla, kuten liittokansleri Merkel ja EU:n johto väittivät. Historia osoitti nopeasti, että rajansa aidoittanut Unkari oli esikuvallisesti oikeassa, mitä Merkel ja rajojen sulkemisen tuominnut EU:n komissio eivät ole koskaan tunnustaneet.

Lainaus käyttäjältä: Ilmari Käihkö
En vähättele ongelmaa, jonka Venäjä loi ohjatessaan maahan pyrkiviä rajoillemme, enkä kritisoi hallituksen päätöstä sulkea itäraja. Vaikeaan tilanteeseen ei ollut, eikä ole, helppoa ratkaisua.

Tilanne olisi voitu ennaltaehkäistä viestimällä aikoinaan koko maailmalle, että Suomi panee tarvittaessa itärajan kiinni, joten sinne ei kannata lähteä. Sen sijaan viime vuoden rajalakikeskustelussa turvapaikanhakuoikeus nostettiin superoikeudeksi. Lopulta rajanylityspaikat suljettiin nyt kuukausien jahkailun ja kiertelyn jälkeen ilmeisesti tiedustelutiedon perusteella pakon edessä.

Lainaus käyttäjältä: Ilmari Käihkö
Keskustelu rajatilanteesta on yksi konkreettinen esimerkki siitä, miten suhtautumisemme maailmaan on muuttunut vuodesta 2009. Kriisin tunnelmissakin on syytä peräänkuuluttaa suhteellisuudentajua.

Joidenkin arvioiden mukaan Suomi on siirtynyt rauhasta sotaan Venäjän ”aseistaessa” ihmisiä hybridisodankäynnin ”luodeiksi” meitä vastaan. Vastakkaiset näkemykset leimataan yhtenäisyyden nimissä herkästi ”informaatiovaikuttamiseksi”.

Tämähän on mennyt jo vuosia juuri päinvastoin. Informaatiovaikuttamiseksi on niin eduskunnassa kuin valtamediassakin leimattu Suomessa vallitsevien maahanmuuttodoktriinien kuten turvapaikanhakuoikeuden absoluuttisen ehdottomuuden kyseenalaistaminen. Kaikki kuulemma sujuisi mallikkaasti, kun Venäjän rajalle lähettämät otettaisiin vastaan ilman vastalauseita tai hädänalaisuuden kyseenalaistamista.

Lainaus käyttäjältä: Ilmari Käihkö
Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan viime kädessä siksi, ettei se saanut alistettua Ukrainaa tahtoonsa ilman laajamittaista väkivaltaa. Myös Suomessa on otettava Venäjän ei-sotilaallinen vaikuttaminen ja sen motiivit tosissaan, mutta yhteiskunnan kriisinsietokyvyn kannalta on tärkeää olla paisuttelematta ”kiusanteon” vaikutusta

Siksi on myös syytä kysyä, miksi olemme paineen alla heti valmiita kompromisseihin demokratian ja oikeusvaltioperiaatteiden suhteen.

Sulkufarssista ja jo sitä edeltäneestä rajalakifarssista ei tosiaan ole jaossa tyylipisteitä, mutta ei toisaalta ole syytä liioitella tapahtuneen merkittävyyttä tai poikkeuksellisuutta. Raja saatiin kiinni kansallisen turvallisuuden takaamiseksi, eikä tällä kertaa ollut kyse ideologiasta (al-Holin jupakka) tai puoluepolitiikasta (kiihottamistuomiot), kuten aiemmilla kerroilla lakien ja laillisuuden tulkintoja naurettavuuksiin asti venytettäessä.

Käihkö jo itsekin peräänkuulutti kirjoituksessaan suhteellisuudentajua, ja siksi haluaisin kerrankin kuulla juridiikan ja sopimuksiin vetoamisen sijaan loogiset argumentit turvapaikanhakuoikeuden suhteellistamiseksi nykymaailmassa ja -tilanteessa.

Sitten vielä sekin, että kukaan ei itkenyt demokratian ja oikeusvaltioperiaatteiden perään, kun Suomi sopi talvella 2016, että Venäjä ryhtyy taas estämään turvapaikanhakijoiden pääsyn Suomen rajalle, kuten se oli tehnyt ennen syksyä 2015. Pois silmistä, pois mielestä.

Lainaus käyttäjältä: Ilmari Käihkö
Sotaretoriikan taustalla on usein pyrkimys perustella poikkeusajan vaatimia poikkeusjärjestelyjä: kansallinen turvallisuus on asetettava kaiken muun edelle. Ylikierroksille karanneen retoriikan riskinä on, että poikkeusmoodi jääkin pysyväksi, ja että muutumme vastustajan kaltaiseksi.

Lännen vastaista sotaretoriikkaa käytetään Venäjällä ihmisoikeuksien polkemisen oikeuttamiseksi, sekä selityksenä heikolle sotamenestykselle Ukrainassa.

Kova retoriikka vaikuttaa väistämättä myös asenteisiin. ”Rajakriisin” kiehunnan jälkeen turvapaikanhakijoita onkin julkisuudessa käsitelty lähes yksinomaan Venäjän käsikassaroina.

Mutta ihmiset ovat ihmisiä, eivät luoteja.


Kaikkien ”Afrikan tiettyjen maiden” asukkaiden leimaaminen potentiaalisiksi uhiksi oli turhaa pelottelua tilanteessa, jossa erimaalaisia turvapaikanhakijoita oli itärajan yli tullut alle tuhat.

Mikä teki faktasta "turhaa pelottelua"? Valko-Venäjä on työntänyt Puolan, Latvian ja Liettuan rajoille kai jo lähemmäs 100 000 ihmistä. Puolan raja on kuulemma tyhjentynyt viime viikkoina, koska somen mukaan pohjoisesta pääsee Venäjän kautta Suomeen ja EU-alueelle.

Lainaus käyttäjältä: Ilmari Käihkö
Suhteutetaan ongelmaa vaikka Keski-Afrikan tilanteella. Siellä huhtikuussa 2023 alkanut Sudanin sisällissota jäi Suomessa lähes täysin Ukrainan sodan varjoon.

Tšadiin on sittemmin saapunut noin 60 000 pakolaista kuukaudessa. Juuri päättyneessä marraskuussa pakolaisia laskettiin olevan maassa 1,4 miljoonaa.

Toisin kuin Suomi, Sudan on ihan oikeasti sodassa. Meillä kriisi koskee suhtautumista paperittomiin ihmisiin.

Näin ei tarvitse olla. Pärjäämme tiukoissa tilanteissa yhteiskuntana parhaiten, jos pysymme rauhallisina ja vaalimme arvoja, jotka erottavat Suomen sotaa käyvästä Venäjästä.

Käihkön ei pitänyt vähätellä ongelmaa, mutta tekee juuri sen. Ei muka kritisoi rajan sulkemista, mutta ilmaisee kuitenkin paheksuntansa siitä toistamalla aktivistien ja vasemmistoliittolaisten sanamuotoja.

Eihän siitä, että jossain Tšadissa tai Sudanissa on tilastollisesti enemmän pakolaisia kuin Suomessa, voi vetää johtopäätöstä, että Suomen pitäisi pitää Venäjän raja ainakin toistaiseksi auki. Tällaisesta vertailusta on suhteellisuudentaju kaukana.

Lainaus
Ilmari Käihkö

Kirjoittaja on sotatieteilijä joka ei pysty unohtamaan rintamalla taistelevan ukrainalaisen ystävänsä näkemystä, että meidän on hyvä olla kaikkea sitä, mitä Venäjä ei ole.

Sanoisi vaan suoraan, mitä on sydämellä, mikä olisi hänen ratkaisunsa ja mihin se johtaisi.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tagit: perikato