Kirjoittaja Aihe: 2009-02-12 Maahanmuuttajat ja hoitoala (yhdistetty)  (Luettu 422538 kertaa)

Roope

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 40 368
  • Liked: 134406
Vs: 2009-02-12 Maahanmuuttajat ja hoitoala (yhdistetty)
« Vastaus #1050 : 19.02.2024, 10:50:23 »
Lainaus
Huijarit vetivät välistä sairaanhoitajien opintomaksut – yllättäen tarina sai onnellisen lopun

Kenialaisten sairaanhoitajien opintojen alkua varjosti huijaus, jossa katosi opiskelijoiden, heidän perheidensä sekä suomalaiskoulun rahoja. Pelkona oli, että kenialaisten pitäisi palata maitojunalla takaisin.
Yle 19.2.2024

Silloin aikoinaan kerrottiin, että ne kenialaiset palautettaisiin takaisin, jotka eivät maksa koulumaksujaan. Ei tietenkään. Joku muu tämänkin maksoi. Tässä onnellisen lopun jutussa ei tosin kerrota, kuka se joku muu lopulta on.

Lainaus
Suomeen pääseminen ei ollut kenialaisopiskelijoille ilmaista. Kukin heistä oli maksanut vaihtoa järjestäneelle Kenian Nandin maakunnalle erinäisiä summia. Esimerkiksi Chepwogenin vanhemmat maksoivat tyttärensä puolesta 14 000 euroa.

Kenialaiset saapuivat Lappeenrantaan tammikuussa 2022. Käytännön koulutuksen lisäksi heillä oli kieliopintoja sekä sopeutumista Suomen talveen.

Maaliskuussa tuli eteen todellinen ongelma. Selvisi, ettei toista maksuerää Keniasta kuulunutkaan.

– Olimme shokissa. Kukaan ei tiennyt mitä tapahtuisi, Chepwogen muistelee.

Kun ammattiopisto ei saanut oppilasmaksuja Keniasta, oli uhkana, että opiskelijat joutuisivat palaamaan kesken opintojen Keniaan.

Lainaus
Ratkaisu kuitenkin löytyi yllättävän nopeasti.

Koulutuksen Keniaan oli myynyt Etelä-Karjalan kuntien omistaman koulutuskuntayhtymän tytäryhtiö Edusampo Oy. Sen toimitusjohtaja Terhi Toikkanen antaa kiitokset Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle Ekhvalle sekä alueen kunnille.

Toikkanen kertoo, että hyvinvointialueen toimipisteissä oli havaittu, miten hyviä kenialaiset ovat työntekijöinä.

– Parissa päivässä saatiin keikautettua opinnot oppisopimukseen niihin paikkoihin, joissa opiskelijat olivat jo työskennelleet. Kunnista tultiin heti apuun ja järjestettiin asuntoja, Toikkanen kertoo.

Lainaus
Ammatillisten oppilaitosten koulutusvienti on Suomessa ollut mahdollista vuodesta 2022 alkaen. Saimaan ammattiopiston omistama Edusampo Oy solmi heti sopimuksen Kenian Nandin maakuntaan, joka toimi välittäjänä.

Kun sovittuja rahoja ei maaliskuussa kuulunutkaan, Edusampo alkoi selvittää asianajajan kanssa, miten puuttuva 100 000 euron maksuerä voitaisiin saada Keniasta.

Huijatuiksi olivat tulleet myös Tampereen ammattikorkeakoulu ja ammattikoulutuskeskus sekä Laurean ammattikorkeakoulu.

– Kyllä se on vain ollutta ja mennyttä. Ne olivat oppirahoja, miettii Toikkanen.

Opittiin ainakin sen verran, miten huono vitsi se suomalainen "koulutusvienti" oikeasti on ja miten mikä tahansa huijaus menee Suomessa läpi. Suomalaisiahan tässä huijattiin, kun taas kaikki muut saivat, mitä halusivat. Koulut lisää oppilaita ja rahoitusta, opiskelijat oleskeluluvat ja maksut anteeksi, kenialaiset viranomaiset rahaa.

Lainaus
Saimaan ammattiopistossa koulutusvienti Afrikkaan ja Aasiaan jatkuu. Enää ei toisteta samaa virhettä kuin aiemmin, sillä nyt koulutuksen tilaajan on maksettava rahat ennakkona.

Tällä hetkellä koulutusviennin kautta opiskelee 180 opiskelijaa Aasiasta ja Afrikasta. Ensimmäisestä kenialaisten ryhmästä suurin osa jäi asumaan Etelä-Karjalaan, mikä on Toikkasen mukaan alueen elinvoimaisuuden kannalta hyvin tärkeää.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Torspo

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 875
  • Liked: 3596
Vs: 2009-02-12 Maahanmuuttajat ja hoitoala (yhdistetty)
« Vastaus #1051 : 19.02.2024, 11:27:01 »
Myisikö jutun Toikkanen oman talonsa samoilla maksuehdoilla, talo siirtyy ostajalle heti käsirahan myötä ja loput rahat tulevat Afrikasta jos tulevat.

Kaikki, siis aivan jokainen Afrikkaa vähänkin tietävä tietää, ettei kauppoja ole, eikä tule, jos koko raha ei ole heti käteisenä tai länsimaisen pankin sulkutilillä.

Törkeää yhteiskunnan rahojen tuhlausta. Ehkä jopa joku on voinut syyllistyä virkavirheeseen, joku on päätökset hyväksynyt ilman varmuutta rahoista. Tämä käänteinen Sampo eli Edusampo Oy hävittää veronmaksajien rahoja nopeammin kuin he ehtivät niitä tienaamaan.

Jutussa mainittiin myös opiskelijoiden siirto oppisopimukseen. Kuka tämän rahoittaa? Avaisiko Toikkanen asiaa?

Tässä on niin moni asia pielessä, että henkilövaihdoksille on iso tarve. Ensinnäkin koulutisviennissä pitäisi viedä koulutus ulkomaille, eikä tuoda koulutettavia Suomeen. Mielestäni tämä on ihmiskauppaa.

Tagit: