Jukka Holmberg: Kansakunnan vihollinen?
Presidentti Donald Trumpin kannattajien tunkeutuminen Washingtonissa kongressiin, Yhdysvaltain demokratian ytimeen, konkretisoi pitkän ja vaarallisen kehityskulun koko maailman nähtäville.
Kun demokraattisesti valittu johtaja perustaa toimensa ja puheensa valheille, on jälki lopulta näin rumaa.
Selväksi on käynyt, että toimiva demokratia tarvitsee tuekseen vapaan median, jonka tehtävänä on kertoa asiat niin kuin ne oikeasti ovat. Tosiasiat merkitsevät. Vaihtoehtoisten faktojen aika alkaa olla ohi.
[...]
Sananvapauteen kuuluu aina vastuu. Sananvapaudella on myös rajansa. Siihen ei kuulu oikeus sanoa laittomuuksia, kuten presidentti Sauli Niinistö muistutti maailman vanhimman suomenkielisen sanomalehden Keskisuomalaisen 150-vuotisjuhlanumerossa.
Yhdysvaltain demokratia kestää nämäkin tapahtumat, kun opiksi otetaan. Silmien olisi syytä aueta muissakin demokratioissa. Demokratiaa, lehdistönvapautta ja sivistystä tulee alati puolustaa.
Medialiitto 7.1.2021
Ensinnäkin kansalaisilla on Yhdysvalloissa huomattavasti laajempi sananvapaus kuin Suomessa. Kun lisäksi valtamedia ei halua Suomeen länsimaista sananvapautta vaan päinvastoin lisää sananvapauden rajoituksia "vastuun" nimissä, on aivan turha jeesustella sananvapauden puolustamisella. Lehdistönvapaus on vain osa sananvapautta, eikä paraskaan lehdistönvapausindeksin sijoitus korvaa muita sananvapauden puutteita.
Toiseksi, presidentti Niinistö ei vain muistuttanut sananvapauden laillisuuden rajoista vaan halusi käyttää puheenvuoron siirtääkseen niitä. Niinistö lähetti terveisiä oikeuslaitokselle, että kunnianloukkaussyytteitä pitäisi nostaa herkemmin, jotta saadaan "varoittavia esimerkkejä", ja medialle, että sen on toimittava keskusteluissa "esimerkkinä". Sen sijaan, että presidentti olisi esittänyt lakimuutoksia tai edes konkretisoinut epäkohtia, hän esitti asemastaan käsin vaatimuksia oikeuslaitokselle (vallan kolmijako) ja medialle (lehdistönvapaus).
Ei näyttänyt ollenkaan hyvältä, mutta yksikään toimittaja ei puuttunut presidentin puheisiin. Voin kuvitella toimittajien raivon, jos esimerkiksi Unkarin pääministeri Orbán olisi laukonut vastaavaa.
Ilta-Sanomat: Presidentti Niinistö KSML:lle: Kunnianloukkausoikeudenkäyntejä voisi olla enemmän – ”Muutama varoittava esimerkki olisi paikallaan” 6.1.2020
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää suomalaisen sananvapauden tilaa vahvana ja vakaana.
On kahdellakin tavalla harhaanjohtavaa puhua suomalaisen sananvapauden tilasta vahvana ja vakaana, kun se oikeasti on vuosi vuodelta heikompaa ja rajoitetumpaa. Yhä uudestaan etenkin kiihottamissyytteiden ja -tutkintojen perusteluissa ylitetään uusia rajoja kuten puuttumalla vuosia sitten julkaistuihin teksteihin, jopa raamatunlauseisiin, ja arvioimalla kirjoittajien päänsisäisten motiivien hyväksyttävyyttä.
Presidentti arvioi Keskisuomalaisen haastattelussa sananvapauden rajoja. Hänen mukaansa kunnianloukkausoikeudenkäyntejä voisi perustellusti syntyä paljon enemmän ja hänen mielestään olisi myös hyvä, jos syntyisi.
– Sanotaan näin, että muutama varoittava esimerkki olisi paikallaan. Ennaltaehkäisevästi olisi hyvä, jos näitä (kunnianloukkaustapauksia) tulisi julkisuuteen, Niinistö pohtii Keskisuomalaiselle.
Eikä yhdellekään toimittajalle tule edes mieleen kysyä, miksi, saati sitten tuomita tuollaisia puheita ja vaikuttamisyrityksiä asiattomina. Banaanivaltiomeininkiä.
Niinistö muistuttaa, että rikoslaissa laittomaksi säädetyillä teoilla tai ilmauksilla, kuten kunnianloukkauksilla, laittomilla uhkauksilla tai kiihottamisella kansanryhmää vastaan, ei ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa. Sananvapauteen kuuluu vastuu sanomisista. Siihen ei kuulu oikeus sanoa laittomuuksia.
Kuin neuvostoviranomaisen suusta.
Totta kai
sananvapauden rajoituksilla on tekemistä
sananvapauden kanssa. Juuri nehän määrittelevät sananvapauden asteen. Paitsi ehkä ei sitten Suomessa ja Neuvostoliitossa.
– Meillä on myös tekemisen vapaus. Kun lähdet ulos kadulle, kukaan ei ole heti rajoittamassa sitä, mitä teet. Mutta jos teet jotain laitonta, silloin väärinkäytät tekemisen vapautta tavalla, johon sinulla ei ole oikeutta, Niinistö konkretisoi.
Tekemisen vapauden väärinkäyttö vertautuu sananvapaudessa siihen, että uhkailee toista tai yllyttää jotakuta rikokseen.
Nykyiset sananvapaustuomiot vertautuvat tekemisen vapaudessa siihen, että saat sakkoja, koska viranomainen ei pidä pukeutumisestasi tai kävelytavastasi.
Presidentti kokee suomalaisen keskustelukulttuurin kärjistyneen viime vuosina etenkin sosiaalisessa mediassa, jossa mielipiteenvaihto on pahimmillaan ”aikamoista änkyröintiä”.
Ja siksikö sananvapautta pitäisi rajoittaa? Ei keskusteluja ole pakko seurata, jos tekee noin kipeää.