Jarkko Tontti muutti Englantiin ja varoittaa Suomea vihapuhehysteriasta: ”Surullisimpia kehityksiä mitä on"
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008397964.html”Suomessa aidot sananvapauden puolustajat ovat käyneet todella vähiin. Asia on puoluepolitisoitunut. Vain omia ja samaa mieltä olevia puolustetaan.”
...
Kotimaan kehitys huolestuttaa Tonttia: sananvapaus on uhattuna, ja vallalla on uudenlainen itsesensuuri.
”Äänekäs vähemmistö on ruvennut vastustamaan ilmaisuvapautta, se on surullisimpia kehityksiä mitä on.”
Tontti kertoo tuntevansa suomalaisia yliopistotutkijoita, jotka ovat kahden kesken mitä suorasanaisempia. Mutta jos mielipiteistä ja ajatuksista pitäisi kertoa julkisesti, he vaikenevat.
Tontti käyttää ilmiöstä nimitystä chilling effect eli pelotevaikutus.
”Jäädytään eikä uskalleta sanoa, mitä mieltä ollaan asioista, jolloin pieni aggressiivinen vähemmistö pääsee hallitsemaan ilmatilaa.”
...
Lynkkausta sosiaalisessa mediassa. Mainehaittaa. Rahoituksen ja töiden menetystä. Jopa persuksi leimautumista, Tontti sanoo.
”Tässä olisi journalisteillakin itsetutkiskelun paikka. Miksi aina pitää haastatella niitä tiettyjä tutkijoita, joilla on jyrkkiä punavihreitä mielipiteitä?”
Äskettäistä kohua Afrikan tähti -pelistä Tontti pitää tyhjänpäiväisenä. Hänen mielestään Helsingin yliopiston olisi pitänyt sanoa päättäväisesti, että lautapelissä ei ole mitään rasistista.
...
ENITEN Tonttia ärsyttää suomalainen ”vihapuhehysteria”. Vihapuhetta nähdään nyt kaikkialla.
”Juristina poistan vesipistoolistani varmistimen aina, kun kuulen sanan vihapuhe. Se on täysin puoluepolitisoitunut termi. Vihapuhetta on mahdotonta määritellä tarkkaan, ja sitä käytetään vaientamiseen.”
Tontin mielestä hyvä esimerkki vihapuhehysteriasta on vihapuhetutkimus, jonka valtioneuvoston kanslia tilasi muutama vuosi sitten Jyväskylän yliopistolta. Siinä vihapuheeksi leimattiin muun muassa sanat kyttä ja paska.
”Jos tällaiset sanat ovat vihapuhetta, niin sitten koko suomenkielinen kirjallisuus on käytännössä vihapuhetta. Että roviolle vaan.”
Arvelen, että Tontin mainitsema vihapuhetutkimus on tämä hanke:
Viha vallassa: Päätöksentekoon vaikuttamaan pyrkivä vihapuhe — Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
https://www.jyu.fi/hytk/fi/tutkimus/tutkimusverkostot/vihavallassaViha Vallassa on Valtioneuvoston Selvitys- ja Tutkimustoiminnan rahoittama hanke (02-09/2019), jossa tutkitaan julkiseen päätöksentekoon vaikuttavan vihapuheen laajuutta, luonnetta ja vaikutuksia. Hankkeen toteuttavat Open Knowledge Finland ja Jyväskylän yliopisto.
Lisätietoja hankkeesta: https://tietokayttoon.fi/hankkeet/hanke-esittely/-/asset_publisher/vihan-vallassa-yhteiskunnan-paatoksentekoon-vaikuttamaan-pyrkiva-vihapuhe
Ja tässä kyseisen hankkeen loppuraportti:
Viha vallassa : Vihapuheen vaikutukset yhteiskunnalliseen päätöksentekoon
Knuutila, Aleksi; Kosonen, Heidi; Saresma, Tuija; Haara, Paula; Pöyhtäri, Reeta (2019-10-04)
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-287-786-4Kyselyn mukaan vihapuheen kohtaaminen on yleistä: Kolmannes kuntapäättäjistä on ollut työnsä vuoksi vihapuheen kohteena. Kaksi kolmasosaa päättäjistä arvioi vihapuheen lisääntyneen viime vuosina. Vihapuheen taustalla voi olla impulsiivista toimintaa, mutta sitä käytetään myös tietoisesti poliittiseen painostukseen, jonka tavoitteena on jonkun henkilön tai poliittisen näkemyksen vaientaminen. Poliittisten vastakkainasettelujen kärjistyminen on yksi syy vihapuheen lisääntymiselle.
...
Nykyiset vihapuheen vastaiset toimenpiteet ovat sekä kyselyn että haastattelujen pohjalta riittämättömiä. Etenkin vaaliehdokkaat ja kunnanvaltuutetut jäävät usein ilman tukea joutuessaan vihapuheen kohteeksi. Tutkimuksen mukaan oikeudellisten toimien lisäksi myös muiden toimenpiteiden avulla voidaan torjua ja ehkäistä vihapuhetta. Ehdotamme toimenpiteiksi päättäjien vahvempaa arvojohtajuutta ja vihapuheen tuomitsemista, hyväksytyn puheen rajojen määrittelyä poliittisessa toiminnassa sekä sosiaalisen median alustojen vastuunkantoa.
Ja tässä pieni lainaus tiedotteesta:
Tutkimus: Vihapuhe vähentää päättäjien osallistumista julkiseen keskusteluun - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta
https://tietokayttoon.fi/-/10616/tutkimus-vihapuhe-vahentaa-paattajien-osallistumista-julkiseen-keskusteluunTutkimuksessa ”Viha vallassa: Vihapuheen vaikutukset yhteiskunnalliseen päätöksentekoon” selvitettiin yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttavan vihapuheen laajuutta, luonnetta ja vaikutuksia. Kyseessä oli ensimmäinen tutkimus Suomessa, jossa on kartoitettu vihapuheen vaikutuksia yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Tutkimusaineisto koostuu teemahaastatteluista (14 kpl), koneoppivien mallien avulla luokitelluista Twitter-keskusteluista sekä kuntiin ja eduskuntaan lähetetyn kyselyn vastauksista (N=1393).
...
Tutkimuksen toteuttivat osana valtioneuvoston vuoden 2018 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa Open Knowledge Finland, Jyväskylän yliopisto ja Punos Research.
En ole aivan varma mikä tämä Punos Research on, mutta mikäli se on tämä paikka, niin vaikuttaa melkoiselta punavihreältä woke-keskittymältä:
Punos commissions art, conducts research, and educates on just socio-ecological transitions
https://www.punos.org/Combining the transformative powers of Art, Research, and Education is key to building ecologically and socially sustainable societies. Working towards eco-social sustainability calls for diverse voices and approaches. The Punos team works with the Arts and cultural sector more broadly to bring care and inclusion into the center of Nordic climate and biodiversity policy-development.
Our aim is to nurture into being an ecologically and socially sustainable artistic and research environment. The core team is situated in Helsinki, Finland, and steered by international network of advisors. Punos’ transdisciplinary sustainability research, artistic commissions, and education services involve artists, curators, researchers, and educators committed to active change-making.
...
Land Acknowledgment
We publicly acknowledge that the States of Finland, Sweden, Norway, and Russia are partly founded on the lands of the Sámi people. We pay our respect and give our support to the Sámi people as the indigenous inhabitants of the Sápmi area, and we recognize their rights as an indigenous people.
Ja nyt hallitus on pyöräyttänyt siellä pystyyn taas uuden hankkeen:
Vihan verkot: Vihapuheen tuottajien ja levittäjien motiivit, verkostot ja toimintamuodot — Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
https://www.jyu.fi/hytk/fi/tutkimus/tutkimusverkostot/vihan-verkotVihan verkot on Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan rahoittama hanke (kevät 2021 - kevät 2022), jossa tutkitaan vihapuheen tuottajia ja levittäjiä. Näistä on olemassa vasta vähän systemaattisesti kerättyä tietoa. Tässä hankkeessa tuotetaan tietoa vihapuheen laajuudesta ja laadusta, vihapuheen tuottajien ja levittäjien motiiveista ja yhteyksistä sekä vihapuheen levittämisen keinoista ja alustoista.
Hankkeen toteuttavat Jyväskylän yliopisto ja Poliisiammattikorkeakoulu.
Lisätietoja hankkeesta: https://vnk.fi/-/1927382/vihan-verkot-vihapuheen-tuottajien-ja-levittajien-motiivit-verkostot-ja-toimintamuodot
Mutta takaisin Tontin haastatteluun, missä hän nostaa ongelmana esiin mm. woke-ilmiön, taistolaiset ja muut punavihreät:
”Vai haluavatko ihmiset muka elää maailmassa, jossa kahden viinilasin jälkeinen huolimaton kommentti somessa voi johtaa siihen, että on oikeudessa?”
TONTIN huoli sananvapauden kaventumisesta liittyy Suomeenkin rantautuneeseen woke-ilmiöön.
...
Ydinongelma on kuitenkin se, että vähemmistöt nähdään yhtenä ryhmänä, kun ihmisiä pitäisi kohdella yksilöinä.
Tontista Suomessa vallitseva woke-aktivismi on punavihreää ja jo puoluepoliittisesti vasemmalle kallellaan. Samalla ilmiö on muuttanut vanhan asetelman, jossa valtiovalta sekä kansallismieliset uskonnolliset ja konservatiiviset tahot olivat ilmaisun vapauden suurimmat vastustajat.
...
”Nykyään taas kansallismielinen oikeisto Suomessa ja muualla ainakin esiintyy ilmaisuvapauden voimakkaana puolustajana, ja vaientajat – cancelloijat – ovat sitten sieltä radikaalista nuorisosta, joka Suomessa on usein leimallisesti kallellaan vasemmalle ja vihreyteen.”
...
Kun Tontti oli vielä aktiivi vihreä, toimittajat suhtautuivat häneen kuulemma erittäin myönteisesti.
”Siitä voi joku tehdä omia päätelmiään toimittajien puoluekannoista.
...
Vaikenemisen kulttuuri jatkui itsenäisyyden aikana. Suomettuneessa Suomessa ei saanut keikuttaa venettä, ettei itänaapuri suuttuisi. Monet kirjailijat ja toimittajat käänsivät sananvapaudelle selkänsä.
Tontti muistuttaa venäläisen kirjailijan Aleksandr Solženitsynin tapauksesta. Kun Solženitsyn joutui painostuksen kohteeksi saatuaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1970, kerääntyivät kansainväliset taiteilijat vasemmalta oikealle hänen tuekseen.
Mutta näin ei käynyt Suomessa.
”Suomessa Penin [kirjailijoiden kansainvälisen sananvapausjärjestön] johto, jossa oli huomattavan paljon taistolaisia – kirjailijoita mutta myös paljon journalisteja –, piti tapausta kapitalististen maiden propagandana ja aggressiona.”
Vasta kun silloinen puheenjohtaja, kirjailija Eeva Kilpi uhkasi erollaan, saivat suomalaiset kakaistua edes jotain Solženitsynin tueksi.
...
Nyt tilanne on kuulemma aivan toinen: sananvapaus rapautuu länsimaissa Suomi mukaan lukien.
Suomen Pen ei ole Tontin mielestä tehtäviensä tasalla. Tontin syyttävä sormi osoittaa muun muassa varapuheenjohtaja Oula Silvennoiseen, joka on vihreä poliitikko.
”Hän on ehkä tyypillisimpiä ja surullisimpia esimerkkejä vihapuhehysteerikoista ja käyttää järjestöä puoluepoliittisesti motivoituneeseen agit propiin.”
Kirjailijoiden sananvapausjärjestön pitäisi Tontista keskittyä sananvapauden puolustamiseen eikä puoluepolitiikkaan.
...
SANANVAPAUSILMAPIIRIN lisäksi Tontti sanoo olevansa pettynyt Euroopan unioniin sekä liberaalidemokratian tilaan. Ryhmäajattelu eli identiteettipolitiikka tukahduttaa yksilön. Toisinajattelua suvaitaan entistä vähemmän.
...
Mutta nyt, kun täytän kohta viisikymmentä vuotta, tulee joka toinen päivä setämiesasenne: ettekö ole oppineet 1970-luvun yliopistonuorison virheistä mitään?