UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa  (Luettu 9801 kertaa)

Skeptikko

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 12 231
 • Liked: 16773
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #30 : 12.11.2015, 11:36:07 »
Miksei niihin törmännyt ollenkaan ennen vanhaan? Vaikka jengi spedeili ryssissä, kanarialla, interreilillä kaikenmaailman hostelleissa? Matkailua oli puolin ja toisin ja lutikoista nolla havaintoa...

Koska ne olivat välillä paljon harvinaisempia niin Suomessa kuin ainakin länsimaissa muutenkin. Ei ole täyttä selvyyttä siitä, että miksi välillä lutikat saatiin vähentymään niin paljon, mutta nyt ne ovat sitten palaamassa.
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Jalopeura

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 472
 • Liked: 875
 • Tavallinen palleroinen, maan hiljainen
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #31 : 12.11.2015, 18:07:37 »
Yksi tekijä oli Diklooridifenyylitrikloorietaani (DDT). Sitä käytettiin aikaisemmin melko huolettomasti, ja se käytännössä hävitti lutikkakannat läntisestä maailmasta. Sitten DDT kiellettiin. Tosin siitä ei olisi apua, sillä lutikat alkoivat kehittää resistanssia sille.

Koska länsimaat olivat muutama vuosikymmen sitten vielä lähes kokonaan lutikkavapaita, on luultavasti kestänyt ennen kuin on saavutettu riittävä kriittinen massa, jolloin lisääntyminen alkaa todella kiihtyä. Jos lutikoita on vain vähän, ongelma pysyy paikallisena. Mitä useammassa paikassa lutikoita on, sitä todennäköisempää on että niitä tarttuu mukaan.

Nykyään lutikoita löytyy tuholaistorjujien mukaan esimerkiksi New Yorkin luksushotelleistakin. Samaten todennäköisesti myös ruotsinlaivoilta.

Tarkoitan siis että jos 70-luvulla niitä oli vain tietyissä paikoissa ja huomattavasti pienempi määrä kuin nyt, myös todennäköisyys saada niitä mukaansa oli huomattavasti pienempi. Nyt kun niitä on paljon ja vähän kaikkialla, todennäköisyys on paljon suurempi.

Maahanmuutto kehitysmaista luultavasti kiihdyttää leviämistä edelleen. Vastaanottokeskuksissa ne leviävät varmasti tehokkaasti.

Tuholaistorjujilta saa ostaa feromoniansoja. Se on liimapintainen levy, joka houkuttaa luteita puoleensa. Sellainen on kätevä jos epäilee että asunnossa on lutikoita, tai matkoilla ollessa.
"The board is set, the pieces are moving. We come to it at last, the great battle of our time"

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 662
 • Liked: 24294
 • Ego sum Spartacus
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #32 : 10.02.2020, 13:23:53 »
Lainaus
X

VIIMEISEN kymmenen vuoden aikana lutikoiden määrä Suomessa on kasvanut räjähdysmäisesti. Helsingin Sanomien mukaan suomalaiskoteihin tehtiin toissa vuonna 12 000–14 000 lutikkatorjuntakäyntiä, kun 13 vuotta sitten käyntejä oli vain kourallinen.

Salakavalasti kotiin pesiytyvä verenimijä on paitsi epämiellyttävä vieras myös hankala hävittää.

Perinteisesti lutikkaa on ajateltu ulkomailta matkalaukun mukana saapuvana tuliaisena, mutta nykyään tuholaisen voi napata vahingossa matkaansa kotimaassakin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoitti perjantaina, että lutikat leviävät matkatavaroiden lisäksi erityisesti käytettyjen huonekalujen kautta.

Lutikkaongelmasta muodostuu taloyhtiössä helposti noidankehä, kun tuholaisten saastuttamat huonekalut löytävät roskalavalta uuden kodin toisessa asunnossa.

X

SEINÄLUTEET eli lutikat ovat nykyään niin yleisiä, että Suomessakin elää oma lutikkakantansa. Lutikoiden yleistymisen pääsyy on se, että ihmiset liikkuvat, muuttavat ja matkustavat entistä enemmän.

Xhttps://www.is.fi/kotimaa/art-2000006402381.html

ismolento

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 530
 • Liked: 6503
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #33 : 10.02.2020, 13:35:38 »
Niin - vieraslajeja tunkee väkisin sisään joka kolosta sekä isoja että pieniä. Alkaen viruksista kuten Korona, luteisiin ja sitten niihin suurempiin. >:(

ismolento

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 530
 • Liked: 6503
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #34 : 10.02.2020, 13:46:46 »
Miksei niihin törmännyt ollenkaan ennen vanhaan? Vaikka jengi spedeili ryssissä, kanarialla, interreilillä kaikenmaailman hostelleissa? Matkailua oli puolin ja toisin ja lutikoista nolla havaintoa...

Koska ne olivat välillä paljon harvinaisempia niin Suomessa kuin ainakin länsimaissa muutenkin. Ei ole täyttä selvyyttä siitä, että miksi välillä lutikat saatiin vähentymään niin paljon, mutta nyt ne ovat sitten palaamassa.

Sotien jälkeen niin luteita kuin torakoitakin oli ainakin maaseudulla melko yleisesti. Itsekin tuli poikana niihin tutustuttua. Mutta sitten joskus 1950-luvun alussa markkinoille tuli se DDT, jota käytettiin melko reippaasti ja itse ainakin olen sitä mieltä, että sillä ne hävisivät. Jopa täitkin, kun kersojen hiukset leikattiin ensin pois ja sitten vaan tupsauteltiin DDT- pahvipurkista jauhetta päähän. Oli se sellainen TäystuhoTM.

Riukulehto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 801
 • Liked: 5351
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #35 : 10.02.2020, 16:43:01 »
Tukesin viime perjantain tiedote.

Lainaus
Lutikka leviää matkatavaroissa ja käytetyissä huonekaluissa

Mediatiedote 7.2.2020 8.49

Seinälude eli lutikka on yksi yleisimmistä asuntojen tuhohyönteisistä. Lutikat eivät leviä itsestään, vaan tulevat asuntoon yleensä ihmisen mukana. Tyypillisesti lutikka kulkeutuu kotiin lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Varotoimilla ehkäiset lutikoiden leviämistä.

Lutikoiden leviämiselle erityisen otollisia ovat majoitustilat, joissa asukkaat vaihtuvat usein. Lutikat käyttävät ravinnokseen ihmisen verta. Tavallisimmin lutikat viihtyvät makuuhuoneessa, piilossa sängyn rakenteissa ja listojen alla, mistä ne öisin ryömivät ruokailemaan. Lutikan voi havaita sen ulostejäljistä eli pienistä mustista pisteistä patjassa tai sängyssä, tai pienistä veritahroista vuodevaatteissa.

Sängystä lutikat voivat löytää tiensä matkatavaroihin, sillä matkalaukussa on niille mieluisia suojaisia piilopaikkoja. Siksi matkatavarat kannattaa matkan jälkeen joko lämpökäsitellä saunassa tai pakastaa.

- On tärkeää, että käsittelylämpötila on riittävän korkea tai matala. Matkalaukun sisuksen lämpötilan tulisi nousta useaksi tunniksi 60 asteeseen. Vaatteet voi saunottaa tai pestä pesukoneessa 60 asteessa, kertoo Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen.

Kuumuudelle herkät pienemmät esineet voi pakastaa suljetussa pussissa noin viikon ajaksi. Parvekkeelle vieminen ei todennäköisesti auta lutikoihin, sillä parvekkeen lämpötila ei ole riittävän kylmä.

Tarkista käytetty huonekalu ennen kotiin viemistä

Lutikat voivat levitä myös käytetyn huonekalun, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana. Käytetty huonekalu kannattaa ennen kotiin kantamista käydä läpi ja tutkia, näkyykö siinä merkkejä lutikoista. Pienet käytetyt huonekalut sekä vaatteet kannattaa kylmä- tai lämpökäsitellä samalla tavoin kuin matkatavarat.

Roskalavalle, jätetilaan tai rappukäytävään hylättyjä huonekaluja ei välttämättä kannata poimia mukaan.

– Huonekalut voivat olla peräisin asunnosta, jossa on ollut lutikoita. Vaikka tekisi huolellisen tarkistuksen, voi huonekaluissa silti olla sellaisia paikkoja, joihin ei näe. Lisäksi munien taitoukkien havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa. Kierrätys on hyvä asia, mutta huonekalut voivat olla päätyneet syystä roskalavalle, sanoo Hanninen.

Ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntaan

Jos huomaat kodissasi lutikoita, ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntayritykseen. Jätä lutikoiden hävittäminen torjunta-alan ammattilaisille. Lutikoiden torjunta kotikonstein on haastavaa. Pahimmassa tapauksessa ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin asuntoihin.

– Ei pidä häpeillä sitä, että kotiin on tullut lutikoita. Mitä nopeammin ongelmaan tartutaan, sitä helpommin lutikat saadaan torjuttua, toteaa Hanninen.

Tukes ylläpitää rekisteriä tuholaistorjujan tutkinnon suorittaneista henkilöistä sekä yrityksistä, jotka tekevät ammattimaista tuholaistorjuntaa. Rekisterissä on tällä hetkellä 77 tuholaistorjuntaa tekevää yritystä ja 248 tuholaistorjujan tutkinnon suorittanutta henkilöä.

Näin ehkäiset lutikoiden leviämistä kotiisi

Matkalla

– Tarkista majapaikassa, näkyykö sängyssä tai sohvassa merkkejä lutikoista: pieniä mustia pilkkuja patjassa ja sängyn tai sohvan rakenteissa.

– Älä säilytä matkalaukkua sängyn lähellä tai alla. Laita pesuun menevät vaatteet muovipussiin ja tyhjennä kotona suoraan pyykkikoneeseen.

– Jos ihollasi on aamulla pieniä kutisevia puremajälkiä, voi se olla merkki lutikoista.
 

Matkalta kotiin palattaessa


– Jos epäilet yöpyneesi paikassa, jossa oli lutikoita, pese kaikki vaatteet ja saunota tai pakasta mukana olleet tavarat. Muista paloturvallisuus saunassa.

– Jos mahdollista, pakkaa matkalla mukana olleet vaatteet ja matkalaukku jo ulkona esimerkiksi jätesäkkiin ja vie ne jätesäkeissä saunaan. Älä levittele matkatavaroita asunnossa.
 

Ostaessasi käytettyjä huonekaluja tai vaatteita

– Ennen ostopäätöstä tarkista, näkyykö huonekalussa merkkejä lutikoista.

– Lämpö- tai kylmäkäsittele käytetyt huonekalut, jos se on mahdollista.

– Pese käytetyt vaatteet riittävän kuumassa lämpötilassa (60 C).

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Oskari Hanninen, p. 029 5052 261, sähköposti: etunimi.sukunimi@tukes.fi
https://tukes.fi/artikkeli/-/asset_publisher/lutikka-leviaa-matkatavaroissa-ja-kaytetyissa-huonekaluissa
"Olemme eläneet jo pitkään peitellyssä totalitarismissa, missä ylin valta ja media ovat liitossa keskenään. Media on jättänyt asemansa vallan vastapainona ja muuttunut osaksi valtajärjestelmää tavoitteena luoda illuusioita totuuden kertomisen sijaan." Antti Heikkilä 25.5.2020

MiljonääriPlayboy

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 585
 • Liked: 14494
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #36 : 10.02.2020, 17:27:06 »
^Hmm.... luokitellaanko se Mairen (79v.), Gambiasta mukanaan tuoma toy-boy Mobuto (26v.) nyt sitten "matkatavaraksi", vai "käytetyksi huonekaluksi"...?   ???

e:typo
« Viimeksi muokattu: 10.02.2020, 17:50:24 kirjoittanut MiljonääriPlayboy »
PolPolle tiedoksi:
A) kaikki kirjoittamani on sarkasmia
B) Vous êtes des collaborateurs

Tagit: