Kirjoittaja Aihe: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa  (Luettu 13939 kertaa)

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 105
 • Liked: 22868
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #30 : 12.11.2015, 11:36:07 »
Miksei niihin törmännyt ollenkaan ennen vanhaan? Vaikka jengi spedeili ryssissä, kanarialla, interreilillä kaikenmaailman hostelleissa? Matkailua oli puolin ja toisin ja lutikoista nolla havaintoa...

Koska ne olivat välillä paljon harvinaisempia niin Suomessa kuin ainakin länsimaissa muutenkin. Ei ole täyttä selvyyttä siitä, että miksi välillä lutikat saatiin vähentymään niin paljon, mutta nyt ne ovat sitten palaamassa.
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Jalopeura

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 472
 • Liked: 877
 • Tavallinen palleroinen, maan hiljainen
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #31 : 12.11.2015, 18:07:37 »
Yksi tekijä oli Diklooridifenyylitrikloorietaani (DDT). Sitä käytettiin aikaisemmin melko huolettomasti, ja se käytännössä hävitti lutikkakannat läntisestä maailmasta. Sitten DDT kiellettiin. Tosin siitä ei olisi apua, sillä lutikat alkoivat kehittää resistanssia sille.

Koska länsimaat olivat muutama vuosikymmen sitten vielä lähes kokonaan lutikkavapaita, on luultavasti kestänyt ennen kuin on saavutettu riittävä kriittinen massa, jolloin lisääntyminen alkaa todella kiihtyä. Jos lutikoita on vain vähän, ongelma pysyy paikallisena. Mitä useammassa paikassa lutikoita on, sitä todennäköisempää on että niitä tarttuu mukaan.

Nykyään lutikoita löytyy tuholaistorjujien mukaan esimerkiksi New Yorkin luksushotelleistakin. Samaten todennäköisesti myös ruotsinlaivoilta.

Tarkoitan siis että jos 70-luvulla niitä oli vain tietyissä paikoissa ja huomattavasti pienempi määrä kuin nyt, myös todennäköisyys saada niitä mukaansa oli huomattavasti pienempi. Nyt kun niitä on paljon ja vähän kaikkialla, todennäköisyys on paljon suurempi.

Maahanmuutto kehitysmaista luultavasti kiihdyttää leviämistä edelleen. Vastaanottokeskuksissa ne leviävät varmasti tehokkaasti.

Tuholaistorjujilta saa ostaa feromoniansoja. Se on liimapintainen levy, joka houkuttaa luteita puoleensa. Sellainen on kätevä jos epäilee että asunnossa on lutikoita, tai matkoilla ollessa.
"The board is set, the pieces are moving. We come to it at last, the great battle of our time"

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 888
 • Liked: 38319
 • Ego sum Spartacus
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #32 : 10.02.2020, 13:23:53 »
Lainaus
X

VIIMEISEN kymmenen vuoden aikana lutikoiden määrä Suomessa on kasvanut räjähdysmäisesti. Helsingin Sanomien mukaan suomalaiskoteihin tehtiin toissa vuonna 12 000–14 000 lutikkatorjuntakäyntiä, kun 13 vuotta sitten käyntejä oli vain kourallinen.

Salakavalasti kotiin pesiytyvä verenimijä on paitsi epämiellyttävä vieras myös hankala hävittää.

Perinteisesti lutikkaa on ajateltu ulkomailta matkalaukun mukana saapuvana tuliaisena, mutta nykyään tuholaisen voi napata vahingossa matkaansa kotimaassakin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoitti perjantaina, että lutikat leviävät matkatavaroiden lisäksi erityisesti käytettyjen huonekalujen kautta.

Lutikkaongelmasta muodostuu taloyhtiössä helposti noidankehä, kun tuholaisten saastuttamat huonekalut löytävät roskalavalta uuden kodin toisessa asunnossa.

X

SEINÄLUTEET eli lutikat ovat nykyään niin yleisiä, että Suomessakin elää oma lutikkakantansa. Lutikoiden yleistymisen pääsyy on se, että ihmiset liikkuvat, muuttavat ja matkustavat entistä enemmän.

Xhttps://www.is.fi/kotimaa/art-2000006402381.html

ismolento

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 576
 • Liked: 6621
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #33 : 10.02.2020, 13:35:38 »
Niin - vieraslajeja tunkee väkisin sisään joka kolosta sekä isoja että pieniä. Alkaen viruksista kuten Korona, luteisiin ja sitten niihin suurempiin. >:(

ismolento

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 576
 • Liked: 6621
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #34 : 10.02.2020, 13:46:46 »
Miksei niihin törmännyt ollenkaan ennen vanhaan? Vaikka jengi spedeili ryssissä, kanarialla, interreilillä kaikenmaailman hostelleissa? Matkailua oli puolin ja toisin ja lutikoista nolla havaintoa...

Koska ne olivat välillä paljon harvinaisempia niin Suomessa kuin ainakin länsimaissa muutenkin. Ei ole täyttä selvyyttä siitä, että miksi välillä lutikat saatiin vähentymään niin paljon, mutta nyt ne ovat sitten palaamassa.

Sotien jälkeen niin luteita kuin torakoitakin oli ainakin maaseudulla melko yleisesti. Itsekin tuli poikana niihin tutustuttua. Mutta sitten joskus 1950-luvun alussa markkinoille tuli se DDT, jota käytettiin melko reippaasti ja itse ainakin olen sitä mieltä, että sillä ne hävisivät. Jopa täitkin, kun kersojen hiukset leikattiin ensin pois ja sitten vaan tupsauteltiin DDT- pahvipurkista jauhetta päähän. Oli se sellainen TäystuhoTM.

Riukulehto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 233
 • Liked: 6500
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #35 : 10.02.2020, 16:43:01 »
Tukesin viime perjantain tiedote.

Lainaus
Lutikka leviää matkatavaroissa ja käytetyissä huonekaluissa

Mediatiedote 7.2.2020 8.49

Seinälude eli lutikka on yksi yleisimmistä asuntojen tuhohyönteisistä. Lutikat eivät leviä itsestään, vaan tulevat asuntoon yleensä ihmisen mukana. Tyypillisesti lutikka kulkeutuu kotiin lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Varotoimilla ehkäiset lutikoiden leviämistä.

Lutikoiden leviämiselle erityisen otollisia ovat majoitustilat, joissa asukkaat vaihtuvat usein. Lutikat käyttävät ravinnokseen ihmisen verta. Tavallisimmin lutikat viihtyvät makuuhuoneessa, piilossa sängyn rakenteissa ja listojen alla, mistä ne öisin ryömivät ruokailemaan. Lutikan voi havaita sen ulostejäljistä eli pienistä mustista pisteistä patjassa tai sängyssä, tai pienistä veritahroista vuodevaatteissa.

Sängystä lutikat voivat löytää tiensä matkatavaroihin, sillä matkalaukussa on niille mieluisia suojaisia piilopaikkoja. Siksi matkatavarat kannattaa matkan jälkeen joko lämpökäsitellä saunassa tai pakastaa.

- On tärkeää, että käsittelylämpötila on riittävän korkea tai matala. Matkalaukun sisuksen lämpötilan tulisi nousta useaksi tunniksi 60 asteeseen. Vaatteet voi saunottaa tai pestä pesukoneessa 60 asteessa, kertoo Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen.

Kuumuudelle herkät pienemmät esineet voi pakastaa suljetussa pussissa noin viikon ajaksi. Parvekkeelle vieminen ei todennäköisesti auta lutikoihin, sillä parvekkeen lämpötila ei ole riittävän kylmä.

Tarkista käytetty huonekalu ennen kotiin viemistä

Lutikat voivat levitä myös käytetyn huonekalun, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana. Käytetty huonekalu kannattaa ennen kotiin kantamista käydä läpi ja tutkia, näkyykö siinä merkkejä lutikoista. Pienet käytetyt huonekalut sekä vaatteet kannattaa kylmä- tai lämpökäsitellä samalla tavoin kuin matkatavarat.

Roskalavalle, jätetilaan tai rappukäytävään hylättyjä huonekaluja ei välttämättä kannata poimia mukaan.

– Huonekalut voivat olla peräisin asunnosta, jossa on ollut lutikoita. Vaikka tekisi huolellisen tarkistuksen, voi huonekaluissa silti olla sellaisia paikkoja, joihin ei näe. Lisäksi munien taitoukkien havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa. Kierrätys on hyvä asia, mutta huonekalut voivat olla päätyneet syystä roskalavalle, sanoo Hanninen.

Ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntaan

Jos huomaat kodissasi lutikoita, ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntayritykseen. Jätä lutikoiden hävittäminen torjunta-alan ammattilaisille. Lutikoiden torjunta kotikonstein on haastavaa. Pahimmassa tapauksessa ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin asuntoihin.

– Ei pidä häpeillä sitä, että kotiin on tullut lutikoita. Mitä nopeammin ongelmaan tartutaan, sitä helpommin lutikat saadaan torjuttua, toteaa Hanninen.

Tukes ylläpitää rekisteriä tuholaistorjujan tutkinnon suorittaneista henkilöistä sekä yrityksistä, jotka tekevät ammattimaista tuholaistorjuntaa. Rekisterissä on tällä hetkellä 77 tuholaistorjuntaa tekevää yritystä ja 248 tuholaistorjujan tutkinnon suorittanutta henkilöä.

Näin ehkäiset lutikoiden leviämistä kotiisi

Matkalla

– Tarkista majapaikassa, näkyykö sängyssä tai sohvassa merkkejä lutikoista: pieniä mustia pilkkuja patjassa ja sängyn tai sohvan rakenteissa.

– Älä säilytä matkalaukkua sängyn lähellä tai alla. Laita pesuun menevät vaatteet muovipussiin ja tyhjennä kotona suoraan pyykkikoneeseen.

– Jos ihollasi on aamulla pieniä kutisevia puremajälkiä, voi se olla merkki lutikoista.
 

Matkalta kotiin palattaessa


– Jos epäilet yöpyneesi paikassa, jossa oli lutikoita, pese kaikki vaatteet ja saunota tai pakasta mukana olleet tavarat. Muista paloturvallisuus saunassa.

– Jos mahdollista, pakkaa matkalla mukana olleet vaatteet ja matkalaukku jo ulkona esimerkiksi jätesäkkiin ja vie ne jätesäkeissä saunaan. Älä levittele matkatavaroita asunnossa.
 

Ostaessasi käytettyjä huonekaluja tai vaatteita

– Ennen ostopäätöstä tarkista, näkyykö huonekalussa merkkejä lutikoista.

– Lämpö- tai kylmäkäsittele käytetyt huonekalut, jos se on mahdollista.

– Pese käytetyt vaatteet riittävän kuumassa lämpötilassa (60 C).

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Oskari Hanninen, p. 029 5052 261, sähköposti: etunimi.sukunimi@tukes.fi
https://tukes.fi/artikkeli/-/asset_publisher/lutikka-leviaa-matkatavaroissa-ja-kaytetyissa-huonekaluissa
”Se oli tietynlainen yllätys kaikille, miten paljon virus pystyy leviämään rokotettujenkin keskuudessa.”
HUS vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä 25.11.2021

MiljonääriPlayboy

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 846
 • Liked: 16651
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #36 : 10.02.2020, 17:27:06 »
^Hmm.... luokitellaanko se Mairen (79v.), Gambiasta mukanaan tuoma toy-boy Mobuto (26v.) nyt sitten "matkatavaraksi", vai "käytetyksi huonekaluksi"...?   ???

e:typo
« Viimeksi muokattu: 10.02.2020, 17:50:24 kirjoittanut MiljonääriPlayboy »
PolPolle tiedoksi:
A) kaikki kirjoittamani on sarkasmia
B) Vous êtes des collaborateurs

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 888
 • Liked: 38319
 • Ego sum Spartacus
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #37 : 06.01.2022, 10:47:14 »
Lainaus

"Niitä oli tyynyssä ja kiipeili jo verhoissakin" – Luteet pakottivat Annen ja Jaanan muuttamaan pois asunnoistaan ja heittämään liki kaiken pois, vuokranantajan suhtautuminen järkyttää
Lutikat: Hekan asunnoissa riehunut lutikkaongelma pakotti muuttamaan pois.

Helsingin kaupungin Hekan vuokra-asunnoissa Vallilassa pitkään asuneet Anne Laulainen ja Jaana Kareinen ovat järkyttyneitä ja vihaisia entisen vuokranantajansa tavasta kohdella asukkaita.

Lokakuun lopussa yhden rapun ainakin kuudesta asunnosta löytyi asukkaiden mukaan luteita. Siitä alkoi myrkytysten sarja, jota ei heidän mielestään hoidettu asianmukaisesti.

X

VUOKRASOPIMUS päättyi joulukuun lopussa. Kareinen pyysi joulukuun osalta vuokrasopimuksen purkua, mutta Heka ei siihen suostunut.

Kareinen muutti joulukuun alussa ensin väliaikaiseen majoitukseen, sitten yksityiseltä saatuun vuokra-asuntoon, koska koki, ettei talossa jyllännyttä ongelmaa saatu hallintaan. Samoin teki Laulainen.

Laulaisen mukaan hänen asunnossaan tehtiin myrkytyksiä kolme ja Kareisen asuntoon neljä kertaa.

X

KAREINEN IHMETTELEE myös myrkytysfirman toimintaa. Ensimmäinen myrkytys tehtiin Kareisen asuntoon kuusi päivää ilmoituksen jälkeen.

– Se on aivan kohtuuttoman pitkä aika, Kareinen sanoo.

– Asiasta ei myöskään saanut puhua. Meitä hyssyteltiin, että emme saa lietsoa talossa kauhua, Laulainen ja jatkaa.

– Huoltoyhtiötä saimme ohjeet, että meidän olisi pitänyt nukkua luteisissa sängyissä, jotta ne saadaan kiinni. Kuka sellaisissa pystyy nukkumaan ja jatkuvasti raapimaan itseään? En minä ainakaan, eikä sellaista voi lapsiltakaan vaatia.

PAHINTA naisten mielestä on ollut asukkaiden syyllistäminen ja vähätteleminen.

X

– Hekasta sanottiin meille myös, että olkaa onnellisia, että Heka ylipäätään myrkyttää, Kareinen ihmettelee.

Naiset ovat kirjelmöineet tapahtumien kulusta Hekan isännöitsijöille, toimitusjohtajalle, Helsingin päättäjille ja eri viranomaisille.

X

HEKAN toimitusjohtaja Jaana Närö vastaa asukkaiden kritiikkiin ongelmasta tiedottamisesta, että vastuu siitä on torjuntafirmalla.

– Me emme ole torjunnan ammattilaisia, vaan käytämme firmoja. He osaavat kertoa, mitä pitää tehdä ja arvioida, kuinka laajalle ongelma on levinnyt.

Närön mukaan Hekalla on selkeä toimintasuunnitelma, miten tuholaisten kanssa toimitaan.

– Heti kun saamme tiedon, otamme yhteyttä firmaan ja he ryhtyvät toimiin. Näin on tässä tapauksessa toimittu. Taustalla myös tietosuojakysymys. Emme voi kertoa muille asukkaille, missä asunnoissa luteita on.

X

ONGELMIA joissakin kohteissa aiheuttaa Piispasen mukaan se, että kaikki asukkaat eivät sitoudu noudattamaan annettuja ohjeita. Tällöin lutikkakantaa ei torjuntatöistä huolimatta saada hävitettyä talosta.

– Tällainen tilanne ei ole mitenkään harvinainen. Tehokkain tapa olisi tarkastuttaa ja torjua koko rappu tai talo.

X

– Tyhjäksi jätetyt asunnot tuovat meille haasteita. Lutikat eivät liiku öisin ilman ärsykettä ja voivat näin piileskellä tyhjässä asunnossa kuukausia ennen kuin seuraava asukas asettuu asuntoon asumaan, Piispanen jatkaa.


https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4428485

L. Brander

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 678
 • Liked: 5039
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #38 : 06.01.2022, 11:39:33 »
^Vailla tuntemusta tällaisesta myrkytyshommasta kysyn, voisiko ajatella, että tyhjä asunto myrkytetään ennen kuin sinne tuodaan uusia asukkaita?

Pitää myös kysyä (yleisellä tasolla), voisiko elämässään julkisesta palvelusta johtuvia ongelmia kohtaava ihminen miettiä edes kerran elämässään, että äänestämällä voi vaikuttaa? Ei menisi uurnalle sen mukaan, mitä iltapäivälehdet, Yle ja Maikkari käskee.  :roll:
Let's Go Brandon

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 245
 • Liked: 15611
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #39 : 06.01.2022, 11:49:01 »
^
Toki, mutta niin kauan kun luteiden alkupesäkettä ei poisteta, niin on aivan sama myrkytetäänkö vai ei. Ongelma uusiutuu viimeistään muutamassa viikossa.

Kaikki kirpparit, kierrätyskeskukset, fb-ryhmien kierrätyskamat ja kierrätyslavat... Älkää hyvä ihmiset hankkiko vaatteitanne/mattojanne/mitään missä on tekstiiliä noista.Vaikka omassa talossa ei olekkaan tuholaisongelmia, niin suihkutan ilmastohormeihin ja ikkunoiden karmien sisäpuolelle sellaista pinnoille tarkoitettua hyönteismyrkkyä. Nuo on hajuttomia ja saa joka paikasta, esim purppuran värinen Raid.
that's a bingo!

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 305
 • Liked: 5228
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #40 : 06.01.2022, 12:24:01 »
Tuollaisiin ötököihin voi kokeilla piimaajauhetta.

"Like other bugs, bed bugs have a shell. But their shell isn’t solely for protection. Bed bugs are vulnerable to drying out, because they feed infrequently. Their shell is, therefore, coated with a waxy layer. This layer prevents water evaporating from their bodies.

Diatomaceous earth is effective because it scrapes away this layer. The individual fossilized particles are fine like cornflour. But on a microscopic level, they’re sharp and rough. When a bug climbs over them, they scrape their shell.

It won’t scrape off the entirety of their outer shell. But it creates enough of a gap that lots of moisture escapes. The water evaporates away, quickly drying the bug out. Because of the way it works, it only kills on contact."


https://www.bedbugsinsider.com/diatomaceous-earth-for-bed-bugs/
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Lahti-Saloranta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 416
 • Liked: 32486
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #41 : 06.01.2022, 14:39:43 »
Tuohon lutikkaongelmaan voisi kirjoittaa Raijaa kiihottavan kirjoituksen. Siinä kuvailisi kuinka Suomeen on tullut laumoittain lutikoita riesaksemme jotka sitten tuppaavat majoittumaan Helsinkiin ja muihin suuriin asutuskeskuksiin valikoiden kunnan järjestämät asunnot. Siitä Raija varmaan kiihottuisi ja lähtisi kiihoituksesta syyttämään. En tiedä kuinka käräjillä kävisi vaikka kuinka selittäisi että kyseinen kirjoitus käsittelee ihan oikeita lutikoita eikä siinä edes vihjata kuinka ne lutikat on tänne päätyneet.
Toisaalta kyllä lutikoillakin on olemassaolon oikeus ja sitä pitäisi kunnioittaa, se olemassaolon oikeus kun on jakamaton kuten ihmisarvo. Monessa paikassa lutikoiden läsnäolo on ihan normaalia, suorastaan osa kulttuuria. Kun sitä monikulttuurisuuden siunauksellisuutta julistetaan niin miksi lutikat ei voisi sitä omalta osaltaan rikastuttaa.
« Viimeksi muokattu: 06.01.2022, 14:57:36 kirjoittanut Lahti-Saloranta »
Vaikka tarkoitusperät olisivat maailman parhaat, niin monien, täysin erilaisten kulttuuritaustojen omaavien ihmisten kotouttaminen onnistuneesti ei ole mahdollista

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 105
 • Liked: 22868
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #42 : 11.01.2022, 06:14:28 »
^Vailla tuntemusta tällaisesta myrkytyshommasta kysyn, voisiko ajatella, että tyhjä asunto myrkytetään ennen kuin sinne tuodaan uusia asukkaita?

Kertamyrkytys ei kai useinkaan/tyypillisesti riitä lutikoille, etenkään nykyään, kun ilmeisesti sallitut myrkyt ovat tehottomampia ja lutikat paremmin vastustuskykyisiä. Ilmeisesti myrkyt tehoavat käytännössä vain kuoriutuneisiin yksilöihin ja monilla menee oma aikansa kuoriutua, eikä myrkky säily toimintakykyisenä pinnoilla niin kauaa, että kertamyrkytys riittäisi tappamaan kaikki myöhemmin kuoriutuvat yksilöt. Mutta jos asunnossa on todettu lutikoita, niin vähintään kertamyrkytys ennen uusia asukkaitakin olisi varmasti toivottavaa, vaikkei todennäköisesti täysin yksinään riittäisikään. Toisaalta, jos vuokranantaja tietää etukäteen lutikoista, niin voisiko vuokranantajan katsoa korvausvelvolliseksi vuokralaiselle, jos ei ennen sisäänmuuttoa varoita lutikkaongelmasta?

Asiaan saattaa vaikuttaa myös se, että jos asunnossa ei asu ihmisiä, niin lutikat saattavat lähteä vaeltelemaan ruokaa etsimässä tai pysyä rakenteissa piilossa, kun ihmisten asueassa ne pysyvät pitkälti lähellä sänkyjä ja sohvia, missä ihmiset oleskelevat pitkään paikoillaan ja tulevat sitten raoista esiin aterioimaan. Tämä saattaisi mahdollisesti heikentää myrkytysten toimivuutta. Toisaalta myrkyttäminen ilman kalusteita asunnossa on helpompaa, kun huonekalujen, vaatepinojen yms piilopaikkojen kanssa on melkoinen savotta tiedossa ja voi olla käytännössä hyvin vaikea käsitellä kaikkia mahdollisia huonekaluja, vaatteita, esineitä yms kunnolla lutikoiden torjumiseksi.
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

FadeAway

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 477
 • Liked: 832
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #43 : 11.01.2022, 07:52:32 »
Kaveri on duunissa tuholaistorjunnassa. Jokaisessa "rikastetussa" vanhasta kerrostalosta löytyy ötököitä pk-seudulla. Töitä riittää.
On paljon vaikeampi purkaa syntynyttä ongelmaa, kuin ennaltaehkäistä se.

justustr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 945
 • Liked: 7935
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #44 : 11.01.2022, 09:39:48 »
Luteet kuullostaa ihan Koneiston keksinnöltä jota korruptoitunut media puffaa. Ettei vaan taas yritettäisi ottaa ihmiskuntaa haltuun. Itse en ainakaan ole nähnyt yhtään ludetta missään ja jos jossain joku lude onkin niin ei se minuun vaikuta. Syön matolääkkeitä ja d-vitamiinia.

Muutoinkin epäilyttää koko hysterian tavoiteperät, koska luteiden levittäjiksi yritetään leimata juurikin systeemikriittiset kehitysmaaveljet.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 21 327
 • Liked: 46045
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #45 : 11.01.2022, 09:42:46 »
Lukaisin koko ketjun läpi vasta nyt.

Tuli vaan mieleen, että ennen saunaa käytettiin muuhunkin kuin saunomiseen. Oli yleistä, että peittoja saatettiin saunottaa tai sitten viedä tuulettumaan pakkaseen.

Joskus muistelen, että patjojakin on viety kovilla pakkasilla päiväksi ulos hangelle, vaikka mitään oireita ei olisi talossa ollutkaan?

Kuinka mahdollista tuo on noissa kaupunkikortteleissa?
Onko hukattu arvokasta perimätietoa?

Kun lapset meillä oli pieniä, lähinnä muutaman kerran vedettiin Pyrvin-kuuri kihomatojen vuoksi. Niitä aina välillä tuli ilmeisesti päiväkodista. Täivaroitus oli kerran ja senkin muistan vain etäisesti. Olisiko silloin suositeltu pesua täishampoolla viikon ajan tms.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 105
 • Liked: 22868
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #46 : 11.01.2022, 11:40:01 »
Joskus muistelen, että patjojakin on viety kovilla pakkasilla päiväksi ulos hangelle, vaikka mitään oireita ei olisi talossa ollutkaan?

Kylmä- ja kuumakäsittely ovat sinällään toimivia keinoja. Muistaskeni tosin kylmäkäsittelyssä tarvittiin luotettavaan torjuntaan useita vuorokausia niin alhaista kylmyyttä, ettei pääkaupunkiseudulla kovinkaan usein niin kylmää ole. Pienempiä esineitä toki voi pitää pakastimessa muutaman päivän. Mitä kylmempi säilytysolosuhde on, sitä nopeammin se muistaakseni tappoi.
« Viimeksi muokattu: 11.01.2022, 13:44:52 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Linkster

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 817
 • Liked: 1765
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #47 : 11.01.2022, 12:07:04 »


No ei se sitä tarkoita etteikö niitä luteita olisi täällä vaikka joku ei niitä olekaan itse nähnyt.
Varmasti vmäinen vaiva kun kohdalle sattuu.
Muutaman sadan metrin päässä minun talosta on vanha yksirappuinen pikkukerrostalo jossa joku sosiaalitoimiston elätti pitää yhdessä kopperossa majaansa. Kaverillani on varastotilaa samassa talossa.
Isännöitsijältä oli tullut tieto jossain kohtaa että petivaatteet ja nurkat olisi syytä kaikkien tarkistaa kun Rentokill tulee visiitille pikapuoliin.
Sosiaalihyypiön kämpässä oli komennon ottaneet nuo pienet verenimijät. Oli teipattu sängynjalkaa ja höyrykannulla tappaa niitä mutta heikolla menestyksellä.
Kuvia sain hävitetyistä sohvista ja sängyistä ja funtsailin tuollaista puurakenteista taloa noiden itikoiden elon kannalta. Joka paikka rakoja ja koloja täynnä jossa pesiä ja lisääntyä. Voipi olla mahdoton tehtävä saada kaikkia hävitettyä.
Tuossa tapauksessa vahinko jäi pihalle lempatun puliukon irtaimistoon eikä niitä ollut levinnyt sitä luukkua pidemmälle.
Mistä lie tulleet;kirppis/kierrätyspaskan mukana koska kaukomailla ko herra ei ole käynyt?

insinörtti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 813
 • Liked: 4044
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #48 : 11.01.2022, 12:31:11 »

Joskus muistelen, että patjojakin on viety kovilla pakkasilla päiväksi ulos hangelle, vaikka mitään oireita ei olisi talossa ollutkaan?

Kuinka mahdollista tuo on noissa kaupunkikortteleissa?
Onko hukattu arvokasta perimätietoa?

-i-

Tuolla kylmäkäsittelyllä tapetaan pölypunkkeja. Joskus tupajumia huonekaluista (lähinnä Ahvenanmaalla, jos sattuu kunnon pakkaset).

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 105
 • Liked: 22868
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #49 : 11.01.2022, 13:36:26 »
Tuossa tapauksessa vahinko jäi pihalle lempatun puliukon irtaimistoon eikä niitä ollut levinnyt sitä luukkua pidemmälle.
Mistä lie tulleet;kirppis/kierrätyspaskan mukana koska kaukomailla ko herra ei ole käynyt?

Tämä hävitetty irtaimisto on ikävä asia lutikoiden yhteydessä. Tässä tapauksessa omaisuus ei ehkä niin arvokasta ollut, mutta kun ottaa huomioon kuinka suuri määrä ihmisiä hävittää lutikoiden takia omaisuuttaan, ei kyse ole aivan mitättömästä summasta pidemmän päälle.

Kuitenkin tämä on tosiasiassa täysin tarpeetonta, jos vain talonyhtiöltä/vuokranantajalta riittäisi halua tarjota huonekaluille esimerkiksi kylmäkäsittelyä. On yrityksiä, jotka vuokraavat tarkoitusta varten olevaa jäähdytettävää "peräkärryä", minne huonekalut voidaan laittaa tarpeeksi kylmään, että lutikoiden tuhoaminen onnistuu, joskaan ilmaista tämäkään ei toki ole. Lämpökäsittely on toinen vaihtoehto ja voidaan toteuttaa huoneiston sisällä, on nopeampi, eikä siihen sisälly riskejä hyönteismyrkkyjen terveyshaitoista tai sitä, että torjunta ei onnistuisi lutikoiden myrkyille kehittämän resistanssin takia.

Eräs joissain tilanteissa toimiva vaihtoehto on myös, jos pystyy säilyttämään pitkään huonekalua, mattoa tms varmuudella ihmisen kaltaisista ruokalähteistä eristettynä. Joko täysin tiiviisti muoveihin suljettuna tai jossain ihmisistä ja eläimistä erillään olevassa varastossa. Säilytysaika tosin on syytä olla varsin pitkä, sillä ainakin riittävän viileissä oloissa hyvin syöneet lutikat voivat ilmeisesti selvitä hengissä ainakin kuukausia ilman uutta ateriaa. Turvallisinta lienee, jos voisi eristää kahdeksi vuodeksi, jonka pitäisi kai ainakin riittää.
« Viimeksi muokattu: 11.01.2022, 13:43:21 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 13 316
 • Liked: 11119
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #50 : 11.01.2022, 14:59:28 »
Ei ole koskaan itsellä ollut lutikkaongelmaa, mutta parempi on täällä Helsingissä olla liiaksi keräämättä liian kallista kuumennus- tai kuumapesukelvotonta omaisuutta. Tumma puku saa olla kiinarompetta, hupielektroniikka ei saa olla liian tärkeää eikä perintöhuonekaluihinkaan kannata kiintyä, nukkua voi lattialla parin täkin päällä tarvittaessa.

You don't own anything and you are Happy! :) Vai miten se iskulause meni? :)
« Viimeksi muokattu: 11.01.2022, 15:02:42 kirjoittanut l'uomo normale »
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 13 316
 • Liked: 11119
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #51 : 11.01.2022, 15:16:49 »
Lainaus
10.1.2022 19:25

Lutikat ovat Hekan asunnoissa melko yleinen ongelma.

– Ei niitä päivittäin tule eteen, mutta valitettavasti aika paljon. Kentältä on tullut viestiä, että tapauksia on tullut lisää, ainakin joillakin alueilla, sanoo Helsingin kaupungin asuntojen Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö.

Heka käytti viime vuonna tuholaistorjuntaan kohteissaan yhteensä rahaa 1,1 miljoonaa euroa, jossa on edellisvuoteen verrattuna hieman nousua.

[...]

– Rottia tulee, kun syötetään lintuja, vaikka se on kyllä kiellettyä, sekä huolimattomasta jätteiden käsittelystä. Luteista en tiedä. Matkustelustahan niitä tulee, mutta viime vuonna ei koronasta johtuen oikein matkusteltukaan, sanoo Närö.

– Kanta täällä toki on. Ihmiset tapaavat toisiaan. Myös huonekaluja siirrellään huoneistosta toiseen.

[...]

Vuokralaiset joutuivat myös heittämään huonekalunsa roskiin, jotta ongelma ei seuraisi uuteen kotiin. Joulukuun alussa asunnoistaan muuttaneet asukkaat pyysivät vuokrahyvitystä joulukuun osalta, mutta Heka ei suostunut.

– Emme korvaa, koska emme ole ongelmaa aiheuttaneetkaan. Ne ovat jonkun asukkaan mukanaan tuomia. Teemme kaikkemme, jotta ne saadaan sieltä pois, Närö kommentoi.
[...]

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4433999
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

Tunkki

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 7 183
 • Liked: 12926
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #52 : 11.01.2022, 16:08:33 »
Rottia harvoin näkee, liikkuvat pimeällä salamyhkäisesti. Lintujen ruokinta liittynee asiaan sen verran että rotat käy einestämässä lintulaudalta varisseet kamat maasta.

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 105
 • Liked: 22868
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #53 : 11.01.2022, 16:19:24 »
Rottia harvoin näkee, liikkuvat pimeällä salamyhkäisesti. Lintujen ruokinta liittynee asiaan sen verran että rotat käy einestämässä lintulaudalta varisseet kamat maasta.

Helsingissä näkee monin paikoin suhteellisen useinkin rottia. Välillä vilistää useampikin saamalla kertaa ja osa kiipeää esim. pensasta pitkin lintujen ruokia syömään.

Ei ole koskaan itsellä ollut lutikkaongelmaa, mutta parempi on täällä Helsingissä olla liiaksi keräämättä liian kallista kuumennus- tai kuumapesukelvotonta omaisuutta. Tumma puku saa olla kiinarompetta, hupielektroniikka ei saa olla liian tärkeää eikä perintöhuonekaluihinkaan kannata kiintyä, nukkua voi lattialla parin täkin päällä tarvittaessa.

Luulisi suurimman osan esineitä kestävän joko riittävää kylmyyttä tai kuumuutta. Lutikoiden tappamiseen riittää noin 50 asteen lämpötila (tai jopa vähän vähäisempikin), kunhan se kestää riittävän pitkään. Elektroniikkakin kestää aikta tyypillisesti sammutettuna tuollaisia kuumuuksia, joskin suuri kylmyys saattaisi aiheuttaa vaurioita, kuten tinaruttoa. Nopeamman tuhoamisen saa hieman korkeammalla lämpötilalla. Eri lähteissä on vähän erilaisia arvoja tarvittaville lämpötiloille ja tarvittavalle ajalle, mutta täällä on esimerkiksi joitain:

What Temperature Kills Bed Bugs? | Temperature Chart
https://pestsamurai.com/what-temperature-kills-bed-bugs/

Lainaus
There’s a temperature threshold that must be satisfied for killing bed bugs and that is -13 degrees Fahrenheit (-25 degrees Celsius). Even a single degree above this temperature will NOT kill bed bugs, regardless of the duration of the exposure. Here’s the study that backs this up.

This study says that the temperature of -12 degrees Fahrenheit wasn’t able to kill bed bugs, even after a whole week of continuous exposure. On the contrary, the temperature of -13 degrees Fahrenheit achieved 100% mortality.
...
As we start to climb and reach the first threshold of 113°F (45°C), we can relatively quickly dispatch bed bugs – in about 90 minutes. The second and the recommended threshold is 118 °F (47.77°C), for eliminating bed bugs in only 20 minutes. Also, the temperature of 100 degrees Fahrenheit can only kill adults and not eggs, which is why we recommend going above it.

Bed bug eggs are always more resilient to both heat and cold treatment. This is why 118 °F (47.77°C) for 20 minutes kills ONLY adults. If you want to kill both bed bug eggs and adults, conducting the treatment for 90 minutes at the aforementioned temperature is recommended.

Täällä toinen lähde:

Temperature and Time Requirements for Controlling Bed Bugs (Cimex lectularius) under Commercial Heat Treatment Conditions
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4553552/

Lainaus
Developing effective alternative approaches for disinfesting bed bugs from residential spaces requires a balance between obtaining complete insect mortality, while minimizing costs and energy consumption. One method of disinfestation is the application of lethal high temperatures directly to rooms and contents within a structure (termed whole-room heat treatments). However, temperature and time parameters for efficacy in whole-room heat treatments are unknown given the slower rate of temperature increase and the probable variability of end-point temperatures within a treated room. The objective of these experiments was to explore requirements to produce maximum mortality from heat exposure using conditions that are more characteristic of whole-room heat treatments. Bed bugs were exposed in an acute lethal temperature (LTemp) trial, or time trials at sub-acute lethal temperatures (LTime). The lethal temperature (LTemp99) for adults was 48.3 °C, while LTemp99 for eggs was 54.8 °C. Adult bed bugs exposed to 45 °C had a LTime99 of 94.8 min, while eggs survived 7 h at 45 °C and only 71.5 min at 48 °C. We discuss differences in exposure methodologies, potential reasons why bed bugs can withstand higher temperatures and future directions for research.
« Viimeksi muokattu: 11.01.2022, 16:37:34 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

HDRisto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 230
 • Liked: 6977
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #54 : 11.01.2022, 16:20:38 »
Pystyykö lutikka kiipeämään Hetekan (kaikki varmaan tietävät kalusteen?) putkia pitkin?.

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 105
 • Liked: 22868
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #55 : 11.01.2022, 16:27:24 »
Pystyykö lutikka kiipeämään Hetekan (kaikki varmaan tietävät kalusteen?) putkia pitkin?.

Ilmeisesti ainakin huonommin kuin puupintaa pitkin, mutta pelkkä metalliputki ei välttämättä riitä täydelliseksi  suojaksi. Kiipeämisen saattaisi estää riittävän tahmea teippi jalkojen ympäri tai ainakin talkilla liukastetut lutikka-ansat jalkojen ympärillä, joita myydään muutamalla kylmpillä. Tosin jos lutikoita on paljon, osa saattaa älytä kiivetä kattoon ja pudota sieltä sänkyyn ja alkaa sitten elää esimerkiksi patjassa tai jossain mahdollisissa sängyn rakenteissa. Samoin jos huoneistossa on lutikoita, on syytä pitää sänky niin kaukana seinistä, ettei vahingossa esimerkiksi nukkuessa tyyny tai peitto ota kiinni seiniin, mistä lutikat voivat päästä helpommin kiipeämään sänkyyn. Tässä on esimerkki sängyn jalkojen alle tarkoitetusta lutikka-ansasta:

Climb-Trap-lutikka-ansa, 4 kpl pakkaus - Stick.fi
https://stick.fi/fi/lutikka/climb-trap-lutikka-ansa-4-kpl-pakkaus/

Lainaus
Lutikka-ansan materiaalin ja reunojen kaltevuuden ansiosta lutikat voivat kiivetä ansan sisään mutta eivät pääse sieltä pois. Ansa asetetaan sängyn tai muun huonekalun jalan alle. Kun lutikat hakeutuvat ihmisten lähelle syömään, ne jäävät kiinni ansaan.

Ei sisällä myrkkyjä eikä tarpeettomia kemikaaleja. Luo luonnollisen esteen ja hyödyntää ihmisiä syöttinä lutikoiden houkuttelussa.

Climb-Trap-lutikka-ansa osoittaa nopeasti, onko talossa lutikkaongelma. Sitä voi käyttää myös lutikkaongelman ennaltaehkäisyyn. Ansaa voi käyttää myös talossa jo olevien lutikoiden leviämisen estämiseen sängystä muualle (ne monesti kulkevat muualle ravintoa hakiessaan). 

Usein käsittääkseni tuollaiset ansat vaativat talkilla liukastamista, mutta tuossa ei mainita talkkia. Ehkä materiaali on riittävän liukas ilman talkkiakin. Tuollaiset ansat auttavat myös havaitsemaan lutikkaongelmaa, kun aika-ajoin tutkii, että onko niihin päätynyt lutikoita.

Patjoille myydään myös lutikkatiiviitä pusseja. Sillä voi sekä suojella patjaa lutikoilta tai vaikka patja olisi lutikoiden täysin läpitunkema, niin pistämällä patjan pussiin, voi patjan käyttöä jatkaa turvallisesti ja lutikat kuolevat pussin sisällä aikanaan nälkään. Tässä esimerkki tuollaisesta patjan lutikkasuojasta:

BugStar®-patjasuoja lutikoita vastaan - Stick.fi
https://stick.fi/fi/lutikka/bugstar-patjasuoja-lutikoita-vastaan/

Lainaus
Lutikoiden ja syyhypunkkien ensisijainen asuinpaikka on sänky. Ammattimainen patjasuoja estää sekä lutikoita että syyhypunkkeja pääsemästä patjan sisälle (tai patjasta pois). Siten se vähentää lutikkaongelman muodostumisen sekä syyhypunkkien aiheuttamien allergisten reaktioiden riskiä.

Patjasuojaa voidaan käyttää ennaltaehkäisevästi tai osana lutikoiden poistoa. Mahdolliset patjassa suojan asentamisen aikoihin olleet lutikat kuolevat 12–15 kuukaudessa nälkään, sillä ne eivät pysty läpäisemään suojan kalvoa.

Toimii hyvin yhdessä sängyn jalkoihin tai runkoon asetettavien lutikka-ansojen kanssa. Jos ulkoisia ansoja ei käytetä, lutikat voivat päästä ulkopuolelta sänkyyn ja purra nukkuvaa ihmistä.

Materiaali: 100 % neulottua polyesteriä, joka on laminoitu termoplastisella polyuretaanilla.


Matkalaukkujen kuumakäsittelyyn on telttamaisia kukoontaittuvia lämpökäsittelylaitteita (samoin kuin suurempia esimerkiksi sänkyjen käsittelyyn). Samoin olen Yhdysvalloissa nähnyt myynnissä jopa sänkyjä, joihin sisältyy itseensä kuumakäsittelytoiminto. Oli aika mielenkiintoinen demonstraatio missä koehuoneeseen laskettiin suuri määrä lutikoita ja sänkyä käytettiin ja ajettiin kuumennussyklejä läpi. Kovin kauaa huoneesta ei sitten enää (eläviä) lutikoita löytynytkään. Yritin löytää tuon muistamani videon, mutta en löytänyt. Tässä on kuitenkin samalla periaatteella oleva video:

Release 1 - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=se-3HyM6Jy0

Lainaus
GoodKnight Self-sterilizingBeds
...
#self-sterilizing bed

Ja tässä toinen:

Kill bedbugs without pesticides: entomologist sleeps with bed bugs - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=7jlT0FL3Ax4

Lainaus
We put the #GoodKnight bed to the test: we released 400 bedbugs onto and around the bed, then I slept in it! I got no bites, and the entire bedbug population was killed in 9 days. This experiment is still going, and once it is done, we will have released 1200 bedbugs into the room to test the GoodKnight bed.
« Viimeksi muokattu: 11.01.2022, 16:57:52 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Tunkki

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 7 183
 • Liked: 12926
Vs: Lutikkaongelma räjähtänyt Suomessa
« Vastaus #56 : 11.01.2022, 16:42:18 »
Pystyykö lutikka kiipeämään Hetekan (kaikki varmaan tietävät kalusteen?) putkia pitkin?.

Ei pysty. Kansantaiteilija Veikko Lavi kertoo laulussaan "Serenadi hetekalle" :) https://www.youtube.com/watch?v=8Hn5l6sYBEk

"Putkistossa hetekan lipsui kynsi lutikan"

Tagit: