Venäjän sotaretki Syyriaan osaltaan nostaa Eurooppaan saapuvien pakolaisten määrää. Venäjällä on useita motiiveja Syyriassa eikä tilanteen vakauttaminen ja pakolaiskriisin hillitseminen ole Venäjän prioriteeteissa. Venäjä pyrkii tälläkin tavalla luomaan EU-valtioiden välille eripuraa ja kapinahenkeä. Yhtenäinen EU kun on Venäjälle liian kova vastus.
Päinvastoin - vain Venäjän ansiosta Syyria on säästynyt islamilaiselta kalifaatilta.
Venäjä on viime viikkoihin asti osallistunut Syyrian kriisiin vain tukemalla poliittisesti presidentti Al-Assadia muun muassa YK:ssa. Ilman tätä tukea koko Syyria olisi nyt islamilaisten kalifaatti-kurkunleikkaajien hallussa.
On muistettava, että Syyrian kriisi alkoi vasta kun Yhdysvallat ja EU lähtivät kaatamaan Al-Assadin hallintoa keväällä 2011 kapinallisten rinnalla. Yhdysvallat karsasti Syyrian hallintoa jo vuonna 2002, jolloin se nimesi Syyrian osaksi "pahan akselia". Yhdysvallat on halunnut Syyriaan uuden vallanpitäjän jo kohta 15 vuotta.
Nyt tiedämme, että USA ja EU saivat Syyriassa pääliittolaisikseen ISIS -taistelijat, joiden hinku leikata toisinajattelijoiden kurkkutorvet on aivan muuta kuin al-Assadin varsin maallinen ja kohtuullisen laillinen hallinto. Al-Assad ei ole demokraatti länsimaisessa merkityksessä, mutta ISIS olisi vielä kammottavampi vallanpitäjä.
Länsi haluaa nyt eroon ISIS-veljistään Syyriassa ja Venäjän asevoimat ovat siinä tarpeen. Tähänkin saakka Syyria on säästynyt vain Venäjän ansiosta luhistumasta kokonaan, jolloin liikkeellä kohti Pohjois-Eurooppaa olisi 15 miljoonaa syyrialaista. Pakolaisvirta Suomeen olisi moninkertainen - jopa 100.000 - 200.000 syyrialaista
En ymmärrä myöskään väitettä, että EU olisi Venäjän vihollinen. EU on Venäjän suurin kauppakumppani, eikä Venäjän poliittinen johto pidä Euroopan unionia tai sen jäsenmaita vihollisenaan.
Venäjän sotilaallinen ja poliittinen näkemys on vastahankaan vain Natoa kohtaan.
Sanottakoon vielä, että Suomella ei ole mitään aiheutta, tarvetta tai syytä kiristää suhteitaan Venäjään, joka on ja tulee ikuisesti olemaan suurin naapurimme. Jossain Irlannissa, Belgiassa tai Espanjassa vähät välitetään, miten niiden Venäjän kauppa kehittyy, mutta Suomella ei ole tällaiseen ajatteluun varaa. Venäjä on ollut Suomelle erinomainen kauppakumppani ja siedettävä naapuri 70 vuotta ja voi olla sitä edelleen, jos emme suhteitamme itse pilaa Euroopan unionin sokaisemana.
(https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcThKGEuByuuTRbvhxk0Hu_JsZi6i0gkwxPAjrMhGWGs-PXftFQ4Hg)
Venäjän tulivoima on Syyriassa tarpeen, jotta
ISIS -taistelijat saadaan pysäytettyä