Kirjoittaja Aihe: Kouluissa kasvisruokaa joka päivä, pakkokasvispäivä kerran viikossa  (Luettu 114258 kertaa)

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 11 096
 • Liked: 7575
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Lainaus
[...]MAIDON kulutuksen vähentämistä perustellaan ensisijaisesti ilmastolla. Mutta jos tavallinen maito korvattaisiin kauraversiolla, miten se vaikuttaisi helsinkiläisten hiilijalanjälkeen?

”Tähän ei ole suoraa vastausta”, sanoo ruoan ympäristövaikutuksiin perehtynyt erikoistutkija Merja Saarinen Luonnonvarakeskuksesta (Luke). Asiaa ei ole tutkittu riittävästi, että kysymykseen voisi vastata.

Ruoan osuus keskimääräisen sekasyöjän ilmastovaikutuksesta on noin 20 prosenttia, ja siitä maitotuotteet muodostavat noin 20 prosenttia.

”Yhden litran ilmastovaikutus ei ole iso”, Saarinen sanoo.

Saarinen selvitti erilaisten ruokavalioiden ilmastovaikutuksia tänä vuonna päättyneessä, valtioneuvoston rahoittamassa Ruokaminimi-hankkeessa. Kiistatta ilmastoystävällisin ruokavalio oli vegaaninen.

Siinä missä peruskuluttajan sekaruokavalion ilmastovaikutuksesta maitotuotteiden osuus on noin 20 prosenttia, vegaanisen ruokavalion hiilijalanjäljestä kaura muodostaa 10–20 prosenttia.

”Viljatuotteet edustavat noin kolmannesta vegaaniruokavalion ilmastovaikutuksesta, ja siitä jopa puolet tulee kaurajuomista, maitoa korvaavista tuotteista”, Saarinen sanoo.

Selvitys ei kuitenkaan vastaa suoraan siihen, mikä vaikutus sillä olisi, jos tavallinen sekasyöjä vaihtaisi maitonsa kauraversioon.

2. Vaikutukset terveyteen

MAITO on hyvä ravinnonlähde etenkin lapsille ja vanhuksille – siis juuri heille, joiden hyvinvointi eniten riippuu kaupungin ruokapalveluista. Siitä saa erityisesti kalsiumia, proteiinia ja b-vitamiineja.

”Maitoa ei ole helppoa korvata yksittäisillä tuotteilla, ei ainakaan millään nestemäisillä”, sanoo ravitsemusfysiologian yliopistonlehtori Anne-Maria Pajari Helsingin yliopistosta.

[...]

3. Vaikutukset talouteen

ASIASTA ei ole tarkkoja selvityksiä.

Viime keskiviikkona Helsingin kaupunginvaltuustolle annetussa virkamiesvastauksessa valtuutettu Atte Harjanteen (vihr) aloitteeseen liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamisesta vuoteen 2025 mennessä todetaan, että ”vähennystä ei ole mahdollista tehdä ilman kustannusvaikutuksia, joita tulee muun muassa maitotaloustuotteiden vaihtamisesta kasviperäisiin tuotteisiin”.

Oletus siis on, että kuluja tulisi, mutta niiden suuruudesta ei ole tietoa.

[...]

Miksi maito on noussut politikoinnin keskiöön?

MAIDON juominen Suomessa on vähentynyt, ja sitä kautta siitä on kenties tullut aiempaa helpompi keskustelujen ja mahdollisesti leikkaustenkin kohde.
[...]

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006255528.html

Mikä tämän enää pysäyttää?
And madness and despair are a force.
Socially distancing.

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 742
 • Liked: 4886
 • Kiiltomato loistaa
Mikä tämän enää pysäyttää?

Niinpä! Kalteva pinta taas. Kun olisi vastustettu tiukemmin kasvisruokapäivää, tuota harmitonta "vain yhden päivä viikossa" asiaa, niin ei menisi niin helposti viherpunikkien aivopierut läpi jatkossa.
Tosin, voihan vieläkin kaltevan pinnan "suoristaa". Tässä olisi hyvä tukiparru.
Auringonvalo tappoi virukset?

newspeak

 • Vieras
Ihmiset eivät enää leivo kotona kuten ennen. Samoin laskevan syntyvyyden myötä ruokittavia suita on taloudessa vähemmän. Samaan aikaan valmisruokien kulutus ja ulkona syöminen on lisääntynyt.

Kun ei leivota, ei taikinaan mene myöskään maitoa tai muitakaan raaka-aineita.

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 111
 • Liked: 6165
^Pitää myös muistaa miten maatalousvaltainen Suomi oli vielä 1960-luvulla. Hyvin monet kasvoivat maalla ja oppivat jo lapsesta juomaan jokaisella aterialla maitoa, joskus maitoa juotiin myös janoon. Maitoa juotiin runsaasti tottumuksesta vielä silloinkin, kun pieni tila oli vaihtunut "neukkukuutioon".

newspeak

 • Vieras
^Pitää myös muistaa miten maatalousvaltainen Suomi oli vielä 1960-luvulla. Hyvin monet kasvoivat maalla ja oppivat jo lapsesta juomaan jokaisella aterialla maitoa, joskus maitoa juotiin myös janoon. Maitoa juotiin runsaasti tottumuksesta vielä silloinkin, kun pieni tila oli vaihtunut "neukkukuutioon".

Noihin aikoihin alkoi Suomessakin lisäksi yleistyä ihmekeksintö nimeltä jääkaappi samanaikaisesti kaupungistumisen kanssa. Tuo joka kodin sähkösyöppö mahdollisti maitotuotteiden säilömisen paremmin myös kaupungeissa, joissa useimmiten ei ollut sopivia kylmätiloja saatavilla ainakaan kovin suuressa mittakaavassa.

Palataan tuohon HS:ssä olleeseen uutiseen maitoon liittyen. Pienellä laskutoimituksella saa uutisen ohessa olevasta taulukosta selville, että vuonna 1993 keskimääräinen suomalainen joi noin puoli litraa maitoa päivässä. Se on aika vähän lopulta. Noin kaksi lasillista valkoista voimaa. Nyt maitoa näyttäisi kuluvan yhden ison lasillesen verran päivassä per pää.

Fiftari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 939
 • Liked: 6042
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Lainaus
Punaisen lihan syömisellä ei olekaan terveyshaittoja, väittää kohua herättänyt tutkimus – ”Vahingoittaa ravintotieteiden uskottavuutta”

unaisen lihan syömistä on pitkään kehotettu rajoittamaan terveyssyistä. Esimerkiksi Suomessa Ruokavirasto suosittaa, että punaista lihaa ja lihavalmisteita ei pitäisi syödä yli 500 grammaa viikossa. Punaisen lihan syömisen on katsottu kasvattavan muun muassa sydäntautien, syövän ja muiden tautien riskiä.

Maanantaina julkaistussa kansainvälisessä tutkimuksessa kuitenkin väitetään, että yhteys punaisen lihan ja terveyshaittojen välillä ei ole lainkaan niin vahva kuin on luultu, kertoo The New York Times.

Tutkimus on saanut osakseen myös voimakasta arvostetelua.
...
Tutkimuksista ilmenee, että jos lihan syönnin vähentämisestä on terveyshyötyjä, ne ovat hyvin pieniä ja erottuvat vain katsottaessa suuria populaatioita. Yksilötasolla terveyshyötyjä on lähes mahdoton havaita, tutkija toteavat.

USEAT AMERIKKALAISET terveysjärjestöt ovat jo ehtineet arvostella tutkijoiden analyysia. Esimerkiksi Harvardin yliopiston tutkijat varoittivat, että johtopäätökset ”vahingoittavat ravintotieteiden uskottavuutta ja nakertavat julkista luottamusta tieteelliseen tutkimukseen”.

Tutkimustulokset pohjautuvat kolme vuotta kestäneeseen tutkimushankkeeseen, johon on osallistunut 14 tutkijaa 7 maassa. Tutkijoilla ei ole aiheeseen liittyviä eturistiriitoja, eivätkä tutkijat saaneet ulkopuolista rahoitusta.
...
”VASTUUTONTA JA EPÄEETTISTÄ”, kommentoi professori Frank Hu Harvardin yliopistosta tutkimusta.

Punaisen lihan terveysriskejä käsittelevissä tutkimuksissa on ehkä ollut ongelmia, mutta niiden johtopäätökset vuosien varrella ovat olleet johdonmukaisia, mikä antaa niille uskottavuutta, Hu sanoo.

Hänen mukaansa ravintotutkimuksia ei pitäisi arvioida samojen tiukkojen standardien mukaan kuten esimerkiksi kokeellisia lääkkeitä.
...
Punaisen lihan vähentämistä voi perustella terveyssyiden lisäksi toki myös ympäristösyillä. Lihantuotanto synnyttää paljon kasvihuonekaasuja.
Tekniikanmaailma
I am not an employee of HP but I am an engineer @ HP Partner and I am share my knowledge from my own time.

Fiftari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 939
 • Liked: 6042
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Lainaus
Punaisen lihan terveyshaitat ohittava tutkimus kummastuttaa alan tutkijaa – ”Aika yllätyksenä tulivat minullekin nämä tulokset”

ekniikan Maailma uutisoi tiistaina kansainvälisestä tutkimuksesta, jonka tulosten mukaan punaisen lihan syönnillä ei olisikaan merkittäviä terveyshaittoja. Runsasta punaisen lihan syömistä on pidetty myös Suomessa sydän- ja verisuonisairauksien, syöpien ja kakkostyypin diabeteksen riskitekijänä.

Nyt julkaistetun metatutkimuksen mukaan yhteys punaisen lihan ja terveyshaittojen välillä ei olisikaan niin vahva kuin on tähän mennessä totuttu ravitsemustieteen tulosten perusteella uskomaan.

Tutkimuksen johtopäätöksenä on, että ”punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden kulutuksella ja niiden aiheuttamalla kuolleisuudella ja haitallisilla sydän- ja aineenvaihdunnallisilla seurauksilla on hyvin pieni yhteys ja näyttö on varmuudeltaan vähäistä”.

METATUTKIMUKSESSA tutkijat kävivät läpi 61 tutkimusta. Ne kattoivat 55 populaatiota ja yhteensä neljä miljoonaa ihmistä.
...
TUTKIMUKSISTA ILMENEE, että jos punaisen lihan syönnin vähentämisestä on terveyshyötyjä, ne ovat hyvin pieniä ja erottuvat vain katsottaessa suuria populaatioita. Yksilötasolla terveyshyötyjä on lähes mahdoton havaita, tutkijat toteavat.

Tutkimuskokonaisuus on saanut osakseen myös voimakasta arvostelua, muun muassa Harvardin yliopistosta.
koko juttu linkistä Tekniikanmaailma(olen töissä ja nyt ei ehdi lainaileen enempää)
I am not an employee of HP but I am an engineer @ HP Partner and I am share my knowledge from my own time.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 666
 • Liked: 76244
Yle: Vaikuttaminenko ei muka kiinnosta? Helsingissä jätetty ennätysmäärä nuorten aloitteita: lisää kasvisruokaa, tuulivoimaa ja laturipaikkoja metroihin 6.11.2019

Ihmettelin otsikosta, että onko tosiaan vielä kouluja, joista ei saa halutessaan kasvisruokaa.

No, aloitteessa ei tietenkään ehdotettu kasvisruokien lisäämistä vaan liharuokien poistamista lisäämällä pakkokasvispäiviä.

Lainaus
Koulujen kasvisruuan tarjoilua uudistettava

Kasvisruuan ympäristövaikutusten ero liharuokaan on aivan selkeä: kasvisruuan tuotanto aiheuttaa merkittävästi vähemmän kasvihuonepäästöjä verrattuna liharuuan tuotantoon. Nykyisellään ilmaston lämpenemisen jyllätessä vain eteenpäin koulujen tulee katsoa entistä tarkemmin, minkä suuruisia päästöjä ne aiheuttavat. Koulujen kasvihuonepäästöihin lukeutuu myös suurimpana osana koulupäivistä tarjolla oleva liharuoka.

Näiden kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi ehdotan, että kouluissa lisättäisiin kasvisruokapäivien määrää niin, että joka toisella viikolla olisi yksi ja joka toisella viikolla kaksi kasvisruokapäivää. Samassa hengessä jokaisessa koulussa on laitettava sekä kasvis- että liharuoka samaan linjastoon, jotta myös pääsääntöisesti liharuokaa syövät tajuavat ottaa entistä useammin kasvisruokaa. Itse en ole kasvissyöjä, mutta välillä ottaisin mieluummin kasvisruokaa kuin tavallista liharuokaa. Erinäisten ilmoitusten tekeminen on kuitenkin oman kynnyksensä takana, joten kasvisruuan saaminen samaan linjastoon edistäisi kasvisruuan syömistä.

Antti Avoranta
Helsingin nuorisoneuvoston jäsen
Nuoret tekevät parempaa Helsinkiä
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Mäyräkoira

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^
 • ****
 • Viestejä: 207
 • Liked: 445
 • Maalaisjärkeä kehiin!!
Näin tämän maatalous touhun, ja liha alan omakohtaisesti hyvin tuntevana, koen henkilökohtaisesti hyvin surullisena, sen yhteiskunnallisen keskustelu ilmapiirin  mitä on nyt noin vuoden verran ollut Suomessa.  Ja se on vain kiihtynyt tänä syksynä.🥵
"Ylen gallupin mukaan ps:n kannatus on noussut yli 10 prosenttiin. Selitys sille on seksuaalisen väkivallan puolustus. Ps:n kannatus nousee  todennäköisesti  vielä 11 prosenttiin, sillä erään tutkimuksen mukaan jopa 11% on valmiita hyväksymään raiskauksen tietyissä olosuhteissa."

Iiro orava vihr. 5.7.2018

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 111
 • Liked: 6165
Näin tämän maatalous touhun, ja liha alan omakohtaisesti hyvin tuntevana, koen henkilökohtaisesti hyvin surullisena, sen yhteiskunnallisen keskustelu ilmapiirin  mitä on nyt noin vuoden verran ollut Suomessa.  Ja se on vain kiihtynyt tänä syksynä.🥵

Koppakuoriaisten ja muiden hyönteisten kasvatus on tulevaisuuden maataloutta, jos vain punavirheät tahot saavat jatkossakin valtaa ja voivat päättää asioista.

DuPont

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 072
 • Liked: 3270
Yle: Vaikuttaminenko ei muka kiinnosta? Helsingissä jätetty ennätysmäärä nuorten aloitteita: lisää kasvisruokaa, tuulivoimaa ja laturipaikkoja metroihin 6.11.2019

Ihmettelin otsikosta, että onko tosiaan vielä kouluja, joista ei saa halutessaan kasvisruokaa.

No, aloitteessa ei tietenkään ehdotettu kasvisruokien lisäämistä vaan liharuokien poistamista lisäämällä pakkokasvispäiviä.

Lainaus
Koulujen kasvisruuan tarjoilua uudistettava

Kasvisruuan ympäristövaikutusten ero liharuokaan on aivan selkeä: kasvisruuan tuotanto aiheuttaa merkittävästi vähemmän kasvihuonepäästöjä verrattuna liharuuan tuotantoon. Nykyisellään ilmaston lämpenemisen jyllätessä vain eteenpäin koulujen tulee katsoa entistä tarkemmin, minkä suuruisia päästöjä ne aiheuttavat. Koulujen kasvihuonepäästöihin lukeutuu myös suurimpana osana koulupäivistä tarjolla oleva liharuoka.

Näiden kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi ehdotan, että kouluissa lisättäisiin kasvisruokapäivien määrää niin, että joka toisella viikolla olisi yksi ja joka toisella viikolla kaksi kasvisruokapäivää. Samassa hengessä jokaisessa koulussa on laitettava sekä kasvis- että liharuoka samaan linjastoon, jotta myös pääsääntöisesti liharuokaa syövät tajuavat ottaa entistä useammin kasvisruokaa. Itse en ole kasvissyöjä, mutta välillä ottaisin mieluummin kasvisruokaa kuin tavallista liharuokaa. Erinäisten ilmoitusten tekeminen on kuitenkin oman kynnyksensä takana, joten kasvisruuan saaminen samaan linjastoon edistäisi kasvisruuan syömistä.

Antti Avoranta
Helsingin nuorisoneuvoston jäsen
Nuoret tekevät parempaa Helsinkiä
Itse vaikutan paikassa, jossa on joka päivä sekä liha- että kasvisruokavaihtoehto. Miksi pitäisi jompaakumpaa rajoittaa. Ihmisillä on vapaus valita, vaihtoehdot ovat sitä varten. Meillä jokainen voi päättää itse, haluaako liharuokaa vai kasvisruokaa, koska molemmat vaihtoehdot ovat olemassa. Siksi en ymmärrä kasvisnatseja, että pitäisi pakottaa joitakin omaan malliinsa. Eikö vapautta ole se, että itse valitsee?

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 742
 • Liked: 4886
 • Kiiltomato loistaa
Itse vaikutan paikassa, jossa on joka päivä sekä liha- että kasvisruokavaihtoehto. Miksi pitäisi jompaakumpaa rajoittaa. Ihmisillä on vapaus valita, vaihtoehdot ovat sitä varten. Meillä jokainen voi päättää itse, haluaako liharuokaa vai kasvisruokaa, koska molemmat vaihtoehdot ovat olemassa. Siksi en ymmärrä kasvisnatseja, että pitäisi pakottaa joitakin omaan malliinsa. Eikö vapautta ole se, että itse valitsee?

Tsot. tsot! Minne unohtui ilmaston muutos, maapallon tuhoutuminen, ja liharuuan syönnin vaikutus siihen!? Erityisesti meidän suomalaisten käyttämä liharuoka on ratkaisevassa asemassa, koska vähentämällä lihan kulutustamme voimme ratkaisevasti vaikuttaa maailman hiili …

Ei perkele, ei vaan pysty  :facepalm:
Auringonvalo tappoi virukset?

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 703
 • Liked: 12272
 • Puhekin on teko
Itse vaikutan paikassa, jossa on joka päivä sekä liha- että kasvisruokavaihtoehto. Miksi pitäisi jompaakumpaa rajoittaa. Ihmisillä on vapaus valita, vaihtoehdot ovat sitä varten. Meillä jokainen voi päättää itse, haluaako liharuokaa vai kasvisruokaa, koska molemmat vaihtoehdot ovat olemassa. Siksi en ymmärrä kasvisnatseja, että pitäisi pakottaa joitakin omaan malliinsa. Eikö vapautta ole se, että itse valitsee?

Voin antaa katsomisvinkin Armanin uudesta ohjelmasta, jossa perehtyy tuohon alaan. On siellä paljon muitakin mielenkiintoisia jaksoja.

Jakso 9: Suurtalouskokki
https://www.ruutu.fi/series/2372185

Sinänsä tuo voisi olla täysin mahdollista, mutta kyse on tietenkin kustannuksista ja ruoan suosiosta. Muutenkin päättäjien ei pitäisi mennä muotivillitysten mukaan, vaan pitäisi ensin kartoittaa suosio ja kustannustehokkuus.

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 763
 • Liked: 6444
 • junior koodari
Ollaan väsätty nuorimmalle työlle muovipurkkiin eväät, on lukion tokalla..kun koulupäivät venähtävät..

Muutama sämpylä ja tukevasti kinkkua+tomaattia+kurkkua väliin,, jotkut kotonaan kasvishypetyksen saaneet kanssaoppilaat olivat sitä mieltä, että mitään lihaa ei saa syödä koulun alueella, siis itse tuotua ruokaa välitunnilla.

Aihe on ilmeisen arka, koska tyttäreni kertoi asiasta vasta viime maanantaina, onneksi kertoi.

Tilattiin rehtorin aikaa yksi tunti 14.11.2019 ja mennään koululle rouvan kera kertomaan näkemykset.
« Viimeksi muokattu: 07.11.2019, 00:42:01 kirjoittanut simppali »

Mäyräkoira

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^
 • ****
 • Viestejä: 207
 • Liked: 445
 • Maalaisjärkeä kehiin!!
Ollaan väsätty nuorimmalle työlle muovipurkkiin eväät, on lukion tokalla..kun koulupäivät venähtävät..

Muutama sämpylä ja tukevasti kinkkua+tomaattia+kurkkua väliin,, jotkut kotonaan kasvishypetyksen saaneet kanssaoppilaat olivat sitä mieltä, että mitään lihaa ei saa syödä koulun alueella, siis itse tuotua ruokaa välitunnilla.

Aihe on ilmeisen arka, koska tyttäreni kertoi asiasta vasta viime maanantaina, onneksi kertoi.

Tilattiin rehtorin aikaa yksi tunti 14.11.2019 ja mennään koululle rouvan kera kertomaan näkemykset.
joo just.  Tätä se aivopesu teettää. Ollaan ps tyyppien kaa mietitty mitä ihmettä maassamme on tapahtumassa. On maailma mennyt mallillilleen. Luin jostain iltiksen kommentti osiosta, että joku tyyppi oli jättänyt kaupassa ostoskärryt hetkeksi valvomatta, hakeakseen jotain tuotetta, ja sillä välin kärryissä olevaan jauhelihaan oli sylkäisty.

Olkaa muutenkin kaupoissa nyt erityisen tarkkoja, hullut lykkivät neuloja elintarvikkeisiin. Erityisesti lihojen kanssa.
Ettei niihin ole mitään jekkuja laitettu.
"Ylen gallupin mukaan ps:n kannatus on noussut yli 10 prosenttiin. Selitys sille on seksuaalisen väkivallan puolustus. Ps:n kannatus nousee  todennäköisesti  vielä 11 prosenttiin, sillä erään tutkimuksen mukaan jopa 11% on valmiita hyväksymään raiskauksen tietyissä olosuhteissa."

Iiro orava vihr. 5.7.2018

Ajattara

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 755
 • Liked: 3644
 • Strange Death of Europe
Yle: Vaikuttaminenko ei muka kiinnosta? Helsingissä jätetty ennätysmäärä nuorten aloitteita: lisää kasvisruokaa, tuulivoimaa ja laturipaikkoja metroihin 6.11.2019

Ihmettelin otsikosta, että onko tosiaan vielä kouluja, joista ei saa halutessaan kasvisruokaa.

No, aloitteessa ei tietenkään ehdotettu kasvisruokien lisäämistä vaan liharuokien poistamista lisäämällä pakkokasvispäiviä.

Lainaus
Koulujen kasvisruuan tarjoilua uudistettava

Kasvisruuan ympäristövaikutusten ero liharuokaan on aivan selkeä: kasvisruuan tuotanto aiheuttaa merkittävästi vähemmän kasvihuonepäästöjä verrattuna liharuuan tuotantoon. Nykyisellään ilmaston lämpenemisen jyllätessä vain eteenpäin koulujen tulee katsoa entistä tarkemmin, minkä suuruisia päästöjä ne aiheuttavat. Koulujen kasvihuonepäästöihin lukeutuu myös suurimpana osana koulupäivistä tarjolla oleva liharuoka.

Näiden kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi ehdotan, että kouluissa lisättäisiin kasvisruokapäivien määrää niin, että joka toisella viikolla olisi yksi ja joka toisella viikolla kaksi kasvisruokapäivää. Samassa hengessä jokaisessa koulussa on laitettava sekä kasvis- että liharuoka samaan linjastoon, jotta myös pääsääntöisesti liharuokaa syövät tajuavat ottaa entistä useammin kasvisruokaa. Itse en ole kasvissyöjä, mutta välillä ottaisin mieluummin kasvisruokaa kuin tavallista liharuokaa. Erinäisten ilmoitusten tekeminen on kuitenkin oman kynnyksensä takana, joten kasvisruuan saaminen samaan linjastoon edistäisi kasvisruuan syömistä.

Antti Avoranta
Helsingin nuorisoneuvoston jäsen
Nuoret tekevät parempaa Helsinkiä

Onkohan tuo yhtään miettinyt miksi niitä "erinäisiä ilmoituksia" tehdään?  Mikähän on hävikin määrä jos sekä sekaruokaa että kasvisruokaa varataan kaikille?"The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which."

mikkoellila

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 221
 • Liked: 2472
 • Thybrim multo spumantem sanguine cerno. -Vergilius
  • Sound System-blogi
Lainaus
Erinäisten ilmoitusten tekeminen on kuitenkin oman kynnyksensä takana, joten kasvisruuan saaminen samaan linjastoon edistäisi kasvisruuan syömistä.

Antti Avoranta
Helsingin nuorisoneuvoston jäsen
Nuoret tekevät parempaa Helsinkiä

Onkohan tuo yhtään miettinyt miksi niitä "erinäisiä ilmoituksia" tehdään?  Mikähän on hävikin määrä jos sekä sekaruokaa että kasvisruokaa varataan kaikille?

Siis tässä viitataan siihen, että kasvissyöjien pitää erikseen ilmoittaa olevansa kasvissyöjiä, jotta kasviruokaa varattaisiin riittäviä määriä?

Ja tämän kirjoittajan mielestä ihmisten ei tarvitsisi erikseen ilmoittaa tällaista, jolloin suurtalouskeittiöissä ei voitaisi mitenkään tietää etukäteen, kuinka paljon kasvisruokaa kunakin päivänä menee?
En halua Euroopan yhteiskuntien muuttuvan sellaisiksi kuin Afrikan ja Lähi-idän yhteiskunnat. En usko afrikkalaisten ja lähi-itämaalaisten käyttäytyvän Euroopassa eri tavalla kuin Afrikassa ja Lähi-idässä. Tästä syystä vastustan Afrikan ja Lähi-idän väestöjen siirtymistä Eurooppaan.

Vilmariina Mesivirta

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 320
 • Liked: 1267
 • Licentia poetica.
Koulujen ja armeijan kasvisruokapäivistä on puhuttu paljon. Tulevaisuudessa tulee olemaan myös vegaanipappoja. Vanhainkoditkin siis tarvitsevat keskustelua kasvisruokapäivistä.
Sydänmesi kuuluu minulle.

    Ole sinä kuivaa puuta.

Ajattara

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 755
 • Liked: 3644
 • Strange Death of Europe
Lainaus
Erinäisten ilmoitusten tekeminen on kuitenkin oman kynnyksensä takana, joten kasvisruuan saaminen samaan linjastoon edistäisi kasvisruuan syömistä.

Antti Avoranta
Helsingin nuorisoneuvoston jäsen
Nuoret tekevät parempaa Helsinkiä

Onkohan tuo yhtään miettinyt miksi niitä "erinäisiä ilmoituksia" tehdään?  Mikähän on hävikin määrä jos sekä sekaruokaa että kasvisruokaa varataan kaikille?

Siis tässä viitataan siihen, että kasvissyöjien pitää erikseen ilmoittaa olevansa kasvissyöjiä, jotta kasviruokaa varattaisiin riittäviä määriä?

Ja tämän kirjoittajan mielestä ihmisten ei tarvitsisi erikseen ilmoittaa tällaista, jolloin suurtalouskeittiöissä ei voitaisi mitenkään tietää etukäteen, kuinka paljon kasvisruokaa kunakin päivänä menee?
Juu, että keittiö tietää tehdäänkö kasvisruokaa 20:lle vai 200:lle, noin niin kuin suunnilleen, eikä se nyt  mitään ehdottoman sitovaa edes ole, mutta jonkinlainen käsitys määrästä on järkevää olla.
Ainakin meillä päin koululaiset saavat joka syksy täytettäväksi  lomakkeen, johon merkataan mahdolliset erityisruokavaliot.
"The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which."

Paju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 685
 • Liked: 958
^ Tiukan budjetin kouluruokailussa vapaan kasvisvaihtoehdon ongelma taitaa olla myös, että moni käyttää sitä liharuoan lisukkeena perunan/riisin sijaan.

Oppilaat käytännössä söisivät kaksi pääruokaa sen sijaan, että ottaisivat yhden pääruoan ja puoli-ilmaisen lisukkeen.

valtakunnanpärkhele

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 794
 • Liked: 6501
Meanwhile in USA: Trumppi heittää poikittaista mailaa syömiseen liittyviä syyllistäviä vihervasemmistolaisia häpeärituaaleja vastaan, joita 'tiedostavat' kannattavat ja joilla yritetään juurruttaa 'vihreyttä' syyllistämällä kakaroita.

Lyhyesti: saa syödä enemmän pizzaa ja eikä tarvi väkisin pureskella ituja. 


Lainaus
Trump administration proposes changing school menus to allow more potatoes and pizza and fewer vegetables and fruits
https://www.washingtonpost.com/news/national/wp/2020/01/17/trump-administration-proposes-changing-school-menus-to-allow-more-potatoes-and-pizza-and-fewer-vegetables-and-fruits/
« Viimeksi muokattu: 17.01.2020, 21:41:56 kirjoittanut valtakunnanpärkhele »
JH-a: On vaikea keksiä maailmankaikkeudesta alhaisempaa matelijaa kuin pohjoismainen sosiaalidemokraatti.

If you don’t believe in free speech for people who you disagree with, and even hate for what they stand for, then you don’t believe in free speech. - Ricky Gervais

Chrattac

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 229
 • Liked: 961
 • Todesstoß
Koulujen ja armeijan kasvisruokapäivistä on puhuttu paljon. Tulevaisuudessa tulee olemaan myös vegaanipappoja. Vanhainkoditkin siis tarvitsevat keskustelua kasvisruokapäivistä.

Ainakin sairaaloissa kysytään jokaiselta potilaalta erikseen ruokavaliot ja ne laitetaan ylös. Tiedon mukaan sitten keittiö toimittaa sopivan annoksen kullekin potilaalle. En ymmärrä rehellisesti, miksi näin ei voida jatkaa kouluissakin toimimista tai muissa laitoksissa. Ja täytyykö niitä satunnaisia hernari- tai pinaattilettupäiviä erikseen brändätä Twitter-yhteensopiviksi ja hyvesignaloida erinäisiä kasvisruokapäiviä, kun siitä nyt saa em. alustalla erityistä huomiota tiedostavissa piireissä.
« Viimeksi muokattu: 17.01.2020, 21:51:03 kirjoittanut Chrattac »
Sortuu valtakunta tomuun viimein joka ikinen
ja hallitsijain nimet vaipuu unohdukseen tuonelaan,
kaatuu järjestelmät, kuolee sanat suuret huulille
ja rauniolla yksinäinen tuulenhenkäys vaeltaa...

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 34 275
 • Liked: 43457
 • Mengelen Viisikko joukkotuhoamassa suomalaisia
Vähän ohisaloksi menee, mutta:

Kun aikoinaan lentelin enemmänkin Finnairilla, niin tilasin aina etukäteen jonkun "hinduaterian", koska ne perusvaihtoehdot olivat aika epäterveellistä ja mautonta tavaraa, ja hinduhommat parempia.
« Viimeksi muokattu: 18.01.2020, 00:54:36 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Kansalliset rajat ovat sille este.”
— Soros
 
“Tarkoitus pyhittää [Suomen hallituksen] keinot, kun on kyse jihadistien ihmisoikeuksista.”
— Eisernes Kreuz

Velmu

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 514
 • Liked: 3143

Tarinan mukaan jossain oli kilpailu siitä mikä on suurin vale minkä voi kertoa yhdessä virkkeessä. "Kun kuljin kasvisravintolan ohi, kuului sieltä iloinen puheensorina jota seurasi naurun remahdus". Tällä kuulemma voitettiin.

Jaska Pankkaaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 364
 • Liked: 7421
 • Finlayson, Fazer ja nyt myös Firas
Lainaus
”VASTUUTONTA JA EPÄEETTISTÄ”, kommentoi professori Frank Hu Harvardin yliopistosta tutkimusta.

Punaisen lihan terveysriskejä käsittelevissä tutkimuksissa on ehkä ollut ongelmia, mutta niiden johtopäätökset vuosien varrella ovat olleet johdonmukaisia, mikä antaa niille uskottavuutta, Hu sanoo.

Hänen mukaansa ravintotutkimuksia ei pitäisi arvioida samojen tiukkojen standardien mukaan kuten esimerkiksi kokeellisia lääkkeitä.
...
Punaisen lihan vähentämistä voi perustella terveyssyiden lisäksi toki myös ympäristösyillä. Lihantuotanto synnyttää paljon kasvihuonekaasuja.

Tämän tason herra Hu:ita on jopa Harwardissa..  :facepalm:

Siis aivan kuten ilmaston"tutkimus": adjusoidaan tulokset sopiviksi joten saadaan jo etukäteen odotettu tulos.. tyyliin kaikki 120 vuotiaat lihansyöjät ovat kuolleet mutta 50 vuotiaista kasvissyöjistä enemmistö on hengissä. Kahta lainattua viimeistä lausetta voi selventää vaikkapa näin: lisäksi orangemanbad söi hampurilaisen ja Putin pudotti pommeja Syyriaan ja aiheutti näin afgaanien vaelluksen Eurooppaan. Punainen liha Paha.
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

valtakunnanpärkhele

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 794
 • Liked: 6501
Todellisuus lyö taas päin näköä punaviher-näpertelijöitä. 96% suomalaisista syö kuin syökin lihaa.  8)
Joten eiköhän tämä käsittämättömän pienen joukon ideologinen vege-terrorismi pitäisi jo lopettaa.
Edes suurinta osaa kasvisyöjiäkään ei voisi vähempää kiinnostaa toisten syömätavat.

Lainaus
Liha maistuu suomalaisille! Jopa 96 prosenttia syö jossain muodossa

Lihatietoyhdistyksen teettämän kyselyn mukaan lihaa syömättömien määrä väheni 2019
.

https://www.iltalehti.fi/talous/a/9a968a6f-ddbe-4be3-8041-4ce46fffe042

« Viimeksi muokattu: 18.01.2020, 21:15:35 kirjoittanut valtakunnanpärkhele »
JH-a: On vaikea keksiä maailmankaikkeudesta alhaisempaa matelijaa kuin pohjoismainen sosiaalidemokraatti.

If you don’t believe in free speech for people who you disagree with, and even hate for what they stand for, then you don’t believe in free speech. - Ricky Gervais

John Johnson

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 531
 • Liked: 451
 • Klaatu Verata Nikto!
"Vähintään useamman kerran viikossa lihaa syödään 81 prosentissa kotitalouksista."

Vähän hankalasti tulkittavissa tämä lause, kuten sopii odottaakin lihatiedotusyhdistyksen tekemästä tutkimuksesta, mutta siitä saa käsityksen, että reilu enemmistö ei syö lihaa joka päivä. Joten mikä siinä yhdessä viikottaisessa kasvisateriassa olikaan se ongelma? Minkäkokoinen osuus väestöstä syö lihaa, tai lihajalosteita joka aterialla? Mikko Kärnä ja hänen tukimiehet?
You cannot say Happiness without saying Penis.

I went to the bank the other day and asked the lady behind the counter to check my balance, so she pushed me!

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 598
 • Liked: 26332
Sanoma ei kirjoita tuosta tutkimuksesta sanaakaan. Samaan aikaan käytännössä jokaisessa Hesarin ja Iltasanomien julkaisussa puhutaan kasvisruokavaliosta kuin se olisi vähintään suomalaisista kolmanneksen vakaa elintapa ja lihan hyväksyminen lautaselle oikeastaan kuolevaa kansanperinnettä joka menee ohi viimeistään ensi vuonna.

Taas tulee mieleen että suomalaisen journalistikunnan heikko imago on ihan ansaittua. Jos poliittisten pakkomielteiden takia päättää tiedonvälittäjänä väärentää kuvan todellisuudesta ja yrittää saada muut elämään tämän valheen mukaisesti, onko suuri ihme että maine luotettavana tiedon lähteenä kärsii?

Se että suomalaisista ylivoimainen enemmistö on lihansyöjiä ja tilanne ei ole suuresti muuttumassa on kuitenkin esim. Sanomalle liian kova pala nieltäväksi. Miksi?
« Viimeksi muokattu: 19.01.2020, 08:32:20 kirjoittanut foobar »
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

Tuulenhenki

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 529
 • Liked: 5474
 • The Phosphorescent
Lainaus
Lihatietoyhdistyksen teettämän kyselyn mukaan lihaa syömättömien määrä väheni 2019[/b].
Suomalaisilla luultavasti meni hermot lihan ja maidon demonisointihysteriaan ja kasvisruuan autuuden tuputtamiseen, ja vastaiskuna tuli kasvisten syönnin radikaali vähentäminen.  ;D

Tämä on oikein hyvä suunta. Itse näkisin hyväksi, että Suomi palaisi karjatalousyhteiskunnaksi, koska se sattuu olemaan ainoa tapa selviytyä hengissä tässä kylmässä maailmankolkassa. Käytännössä ilman siipi- ja lihakarjaa suomalaiset olisivat pelkän tuontiruuan varassa. Ja luonto kiittää, kun isot saastuttavat rahtilaivat paahtavat meriä ristiin rastiin viemässä banaaneja ja riisiä ja soijaa ja uusseelantilaista lampaanlihaa minne milloinkin.
Don't despair
Show no fear
Life your life without regrets

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 475
 • Liked: 1508
Hauskaa, että tämmöistä Lihatietoyhdistystä ei löydy käytännössä mistään muualta kuin tuosta julkaisemastaan "tutkimuksesta". Olisiko ihan Kärnän tukimies junamatkallaan näpytellyt lehdistötiedotteen?  :D

Edit. Niin, kyseessä olikin siis vanha tuttu Lihatiedotusyhdistys ry, eli Atrian, HK:n ja Snelmannin lobbaus/mainostoimisto.
« Viimeksi muokattu: 19.01.2020, 14:11:19 kirjoittanut no future »