UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Kouluissa kasvisruokaa joka päivä, pakkokasvispäivä kerran viikossa  (Luettu 96746 kertaa)

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 10 131
 • Liked: 5910
 • Je suis. Ihmisenä ja kuluttajana.
Lainaus
[...]MAIDON kulutuksen vähentämistä perustellaan ensisijaisesti ilmastolla. Mutta jos tavallinen maito korvattaisiin kauraversiolla, miten se vaikuttaisi helsinkiläisten hiilijalanjälkeen?

”Tähän ei ole suoraa vastausta”, sanoo ruoan ympäristövaikutuksiin perehtynyt erikoistutkija Merja Saarinen Luonnonvarakeskuksesta (Luke). Asiaa ei ole tutkittu riittävästi, että kysymykseen voisi vastata.

Ruoan osuus keskimääräisen sekasyöjän ilmastovaikutuksesta on noin 20 prosenttia, ja siitä maitotuotteet muodostavat noin 20 prosenttia.

”Yhden litran ilmastovaikutus ei ole iso”, Saarinen sanoo.

Saarinen selvitti erilaisten ruokavalioiden ilmastovaikutuksia tänä vuonna päättyneessä, valtioneuvoston rahoittamassa Ruokaminimi-hankkeessa. Kiistatta ilmastoystävällisin ruokavalio oli vegaaninen.

Siinä missä peruskuluttajan sekaruokavalion ilmastovaikutuksesta maitotuotteiden osuus on noin 20 prosenttia, vegaanisen ruokavalion hiilijalanjäljestä kaura muodostaa 10–20 prosenttia.

”Viljatuotteet edustavat noin kolmannesta vegaaniruokavalion ilmastovaikutuksesta, ja siitä jopa puolet tulee kaurajuomista, maitoa korvaavista tuotteista”, Saarinen sanoo.

Selvitys ei kuitenkaan vastaa suoraan siihen, mikä vaikutus sillä olisi, jos tavallinen sekasyöjä vaihtaisi maitonsa kauraversioon.

2. Vaikutukset terveyteen

MAITO on hyvä ravinnonlähde etenkin lapsille ja vanhuksille – siis juuri heille, joiden hyvinvointi eniten riippuu kaupungin ruokapalveluista. Siitä saa erityisesti kalsiumia, proteiinia ja b-vitamiineja.

”Maitoa ei ole helppoa korvata yksittäisillä tuotteilla, ei ainakaan millään nestemäisillä”, sanoo ravitsemusfysiologian yliopistonlehtori Anne-Maria Pajari Helsingin yliopistosta.

[...]

3. Vaikutukset talouteen

ASIASTA ei ole tarkkoja selvityksiä.

Viime keskiviikkona Helsingin kaupunginvaltuustolle annetussa virkamiesvastauksessa valtuutettu Atte Harjanteen (vihr) aloitteeseen liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamisesta vuoteen 2025 mennessä todetaan, että ”vähennystä ei ole mahdollista tehdä ilman kustannusvaikutuksia, joita tulee muun muassa maitotaloustuotteiden vaihtamisesta kasviperäisiin tuotteisiin”.

Oletus siis on, että kuluja tulisi, mutta niiden suuruudesta ei ole tietoa.

[...]

Miksi maito on noussut politikoinnin keskiöön?

MAIDON juominen Suomessa on vähentynyt, ja sitä kautta siitä on kenties tullut aiempaa helpompi keskustelujen ja mahdollisesti leikkaustenkin kohde.
[...]

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006255528.html

Mikä tämän enää pysäyttää?
And madness and despair are a force.

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 553
 • Liked: 4449
 • Puolen tunnin tuska, puolen vuoden nautinto
Mikä tämän enää pysäyttää?

Niinpä! Kalteva pinta taas. Kun olisi vastustettu tiukemmin kasvisruokapäivää, tuota harmitonta "vain yhden päivä viikossa" asiaa, niin ei menisi niin helposti viherpunikkien aivopierut läpi jatkossa.
Tosin, voihan vieläkin kaltevan pinnan "suoristaa". Tässä olisi hyvä tukiparru.
Lounais-Suomen poliisilaitos tiedottaa, että Salon suunnalla on parkkipaikoilla havaittu erikoista, keväistä toimintaa.

newspeak

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 725
 • Liked: 5776
Ihmiset eivät enää leivo kotona kuten ennen. Samoin laskevan syntyvyyden myötä ruokittavia suita on taloudessa vähemmän. Samaan aikaan valmisruokien kulutus ja ulkona syöminen on lisääntynyt.

Kun ei leivota, ei taikinaan mene myöskään maitoa tai muitakaan raaka-aineita.

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 430
 • Liked: 5262
^Pitää myös muistaa miten maatalousvaltainen Suomi oli vielä 1960-luvulla. Hyvin monet kasvoivat maalla ja oppivat jo lapsesta juomaan jokaisella aterialla maitoa, joskus maitoa juotiin myös janoon. Maitoa juotiin runsaasti tottumuksesta vielä silloinkin, kun pieni tila oli vaihtunut "neukkukuutioon".

newspeak

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 725
 • Liked: 5776
^Pitää myös muistaa miten maatalousvaltainen Suomi oli vielä 1960-luvulla. Hyvin monet kasvoivat maalla ja oppivat jo lapsesta juomaan jokaisella aterialla maitoa, joskus maitoa juotiin myös janoon. Maitoa juotiin runsaasti tottumuksesta vielä silloinkin, kun pieni tila oli vaihtunut "neukkukuutioon".

Noihin aikoihin alkoi Suomessakin lisäksi yleistyä ihmekeksintö nimeltä jääkaappi samanaikaisesti kaupungistumisen kanssa. Tuo joka kodin sähkösyöppö mahdollisti maitotuotteiden säilömisen paremmin myös kaupungeissa, joissa useimmiten ei ollut sopivia kylmätiloja saatavilla ainakaan kovin suuressa mittakaavassa.

Palataan tuohon HS:ssä olleeseen uutiseen maitoon liittyen. Pienellä laskutoimituksella saa uutisen ohessa olevasta taulukosta selville, että vuonna 1993 keskimääräinen suomalainen joi noin puoli litraa maitoa päivässä. Se on aika vähän lopulta. Noin kaksi lasillista valkoista voimaa. Nyt maitoa näyttäisi kuluvan yhden ison lasillesen verran päivassä per pää.

Fiftari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 616
 • Liked: 4876
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Lainaus
Punaisen lihan syömisellä ei olekaan terveyshaittoja, väittää kohua herättänyt tutkimus – ”Vahingoittaa ravintotieteiden uskottavuutta”

unaisen lihan syömistä on pitkään kehotettu rajoittamaan terveyssyistä. Esimerkiksi Suomessa Ruokavirasto suosittaa, että punaista lihaa ja lihavalmisteita ei pitäisi syödä yli 500 grammaa viikossa. Punaisen lihan syömisen on katsottu kasvattavan muun muassa sydäntautien, syövän ja muiden tautien riskiä.

Maanantaina julkaistussa kansainvälisessä tutkimuksessa kuitenkin väitetään, että yhteys punaisen lihan ja terveyshaittojen välillä ei ole lainkaan niin vahva kuin on luultu, kertoo The New York Times.

Tutkimus on saanut osakseen myös voimakasta arvostetelua.
...
Tutkimuksista ilmenee, että jos lihan syönnin vähentämisestä on terveyshyötyjä, ne ovat hyvin pieniä ja erottuvat vain katsottaessa suuria populaatioita. Yksilötasolla terveyshyötyjä on lähes mahdoton havaita, tutkija toteavat.

USEAT AMERIKKALAISET terveysjärjestöt ovat jo ehtineet arvostella tutkijoiden analyysia. Esimerkiksi Harvardin yliopiston tutkijat varoittivat, että johtopäätökset ”vahingoittavat ravintotieteiden uskottavuutta ja nakertavat julkista luottamusta tieteelliseen tutkimukseen”.

Tutkimustulokset pohjautuvat kolme vuotta kestäneeseen tutkimushankkeeseen, johon on osallistunut 14 tutkijaa 7 maassa. Tutkijoilla ei ole aiheeseen liittyviä eturistiriitoja, eivätkä tutkijat saaneet ulkopuolista rahoitusta.
...
”VASTUUTONTA JA EPÄEETTISTÄ”, kommentoi professori Frank Hu Harvardin yliopistosta tutkimusta.

Punaisen lihan terveysriskejä käsittelevissä tutkimuksissa on ehkä ollut ongelmia, mutta niiden johtopäätökset vuosien varrella ovat olleet johdonmukaisia, mikä antaa niille uskottavuutta, Hu sanoo.

Hänen mukaansa ravintotutkimuksia ei pitäisi arvioida samojen tiukkojen standardien mukaan kuten esimerkiksi kokeellisia lääkkeitä.
...
Punaisen lihan vähentämistä voi perustella terveyssyiden lisäksi toki myös ympäristösyillä. Lihantuotanto synnyttää paljon kasvihuonekaasuja.
Tekniikanmaailma
Koska elämme epävakauden aikoja jokainen ostaa itselleen vatupassin.

-Repomies

Fiftari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 616
 • Liked: 4876
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Lainaus
Punaisen lihan terveyshaitat ohittava tutkimus kummastuttaa alan tutkijaa – ”Aika yllätyksenä tulivat minullekin nämä tulokset”

ekniikan Maailma uutisoi tiistaina kansainvälisestä tutkimuksesta, jonka tulosten mukaan punaisen lihan syönnillä ei olisikaan merkittäviä terveyshaittoja. Runsasta punaisen lihan syömistä on pidetty myös Suomessa sydän- ja verisuonisairauksien, syöpien ja kakkostyypin diabeteksen riskitekijänä.

Nyt julkaistetun metatutkimuksen mukaan yhteys punaisen lihan ja terveyshaittojen välillä ei olisikaan niin vahva kuin on tähän mennessä totuttu ravitsemustieteen tulosten perusteella uskomaan.

Tutkimuksen johtopäätöksenä on, että ”punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden kulutuksella ja niiden aiheuttamalla kuolleisuudella ja haitallisilla sydän- ja aineenvaihdunnallisilla seurauksilla on hyvin pieni yhteys ja näyttö on varmuudeltaan vähäistä”.

METATUTKIMUKSESSA tutkijat kävivät läpi 61 tutkimusta. Ne kattoivat 55 populaatiota ja yhteensä neljä miljoonaa ihmistä.
...
TUTKIMUKSISTA ILMENEE, että jos punaisen lihan syönnin vähentämisestä on terveyshyötyjä, ne ovat hyvin pieniä ja erottuvat vain katsottaessa suuria populaatioita. Yksilötasolla terveyshyötyjä on lähes mahdoton havaita, tutkijat toteavat.

Tutkimuskokonaisuus on saanut osakseen myös voimakasta arvostelua, muun muassa Harvardin yliopistosta.
koko juttu linkistä Tekniikanmaailma(olen töissä ja nyt ei ehdi lainaileen enempää)
Koska elämme epävakauden aikoja jokainen ostaa itselleen vatupassin.

-Repomies

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 611
 • Liked: 66857
Yle: Vaikuttaminenko ei muka kiinnosta? Helsingissä jätetty ennätysmäärä nuorten aloitteita: lisää kasvisruokaa, tuulivoimaa ja laturipaikkoja metroihin 6.11.2019

Ihmettelin otsikosta, että onko tosiaan vielä kouluja, joista ei saa halutessaan kasvisruokaa.

No, aloitteessa ei tietenkään ehdotettu kasvisruokien lisäämistä vaan liharuokien poistamista lisäämällä pakkokasvispäiviä.

Lainaus
Koulujen kasvisruuan tarjoilua uudistettava

Kasvisruuan ympäristövaikutusten ero liharuokaan on aivan selkeä: kasvisruuan tuotanto aiheuttaa merkittävästi vähemmän kasvihuonepäästöjä verrattuna liharuuan tuotantoon. Nykyisellään ilmaston lämpenemisen jyllätessä vain eteenpäin koulujen tulee katsoa entistä tarkemmin, minkä suuruisia päästöjä ne aiheuttavat. Koulujen kasvihuonepäästöihin lukeutuu myös suurimpana osana koulupäivistä tarjolla oleva liharuoka.

Näiden kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi ehdotan, että kouluissa lisättäisiin kasvisruokapäivien määrää niin, että joka toisella viikolla olisi yksi ja joka toisella viikolla kaksi kasvisruokapäivää. Samassa hengessä jokaisessa koulussa on laitettava sekä kasvis- että liharuoka samaan linjastoon, jotta myös pääsääntöisesti liharuokaa syövät tajuavat ottaa entistä useammin kasvisruokaa. Itse en ole kasvissyöjä, mutta välillä ottaisin mieluummin kasvisruokaa kuin tavallista liharuokaa. Erinäisten ilmoitusten tekeminen on kuitenkin oman kynnyksensä takana, joten kasvisruuan saaminen samaan linjastoon edistäisi kasvisruuan syömistä.

Antti Avoranta
Helsingin nuorisoneuvoston jäsen
Nuoret tekevät parempaa Helsinkiä
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Mäyräkoira

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 22
 • Liked: 33
Näin tämän maatalous touhun, ja liha alan omakohtaisesti hyvin tuntevana, koen henkilökohtaisesti hyvin surullisena, sen yhteiskunnallisen keskustelu ilmapiirin  mitä on nyt noin vuoden verran ollut Suomessa.  Ja se on vain kiihtynyt tänä syksynä.🥵
"Ylen gallupin mukaan ps:n kannatus on noussut yli 10 prosenttiin. Selitys sille on seksuaalisen väkivallan puolustus. Ps:n kannatus nousee  todennäköisesti  vielä 11 prosenttiin, sillä erään tutkimuksen mukaan jopa 11% on valmiita hyväksymään raiskauksen tietyissä olosuhteissa."

Iiro orava vihr. 5.7.2018

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 430
 • Liked: 5262
Näin tämän maatalous touhun, ja liha alan omakohtaisesti hyvin tuntevana, koen henkilökohtaisesti hyvin surullisena, sen yhteiskunnallisen keskustelu ilmapiirin  mitä on nyt noin vuoden verran ollut Suomessa.  Ja se on vain kiihtynyt tänä syksynä.🥵

Koppakuoriaisten ja muiden hyönteisten kasvatus on tulevaisuuden maataloutta, jos vain punavirheät tahot saavat jatkossakin valtaa ja voivat päättää asioista.

DuPont

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 882
 • Liked: 2781
Yle: Vaikuttaminenko ei muka kiinnosta? Helsingissä jätetty ennätysmäärä nuorten aloitteita: lisää kasvisruokaa, tuulivoimaa ja laturipaikkoja metroihin 6.11.2019

Ihmettelin otsikosta, että onko tosiaan vielä kouluja, joista ei saa halutessaan kasvisruokaa.

No, aloitteessa ei tietenkään ehdotettu kasvisruokien lisäämistä vaan liharuokien poistamista lisäämällä pakkokasvispäiviä.

Lainaus
Koulujen kasvisruuan tarjoilua uudistettava

Kasvisruuan ympäristövaikutusten ero liharuokaan on aivan selkeä: kasvisruuan tuotanto aiheuttaa merkittävästi vähemmän kasvihuonepäästöjä verrattuna liharuuan tuotantoon. Nykyisellään ilmaston lämpenemisen jyllätessä vain eteenpäin koulujen tulee katsoa entistä tarkemmin, minkä suuruisia päästöjä ne aiheuttavat. Koulujen kasvihuonepäästöihin lukeutuu myös suurimpana osana koulupäivistä tarjolla oleva liharuoka.

Näiden kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi ehdotan, että kouluissa lisättäisiin kasvisruokapäivien määrää niin, että joka toisella viikolla olisi yksi ja joka toisella viikolla kaksi kasvisruokapäivää. Samassa hengessä jokaisessa koulussa on laitettava sekä kasvis- että liharuoka samaan linjastoon, jotta myös pääsääntöisesti liharuokaa syövät tajuavat ottaa entistä useammin kasvisruokaa. Itse en ole kasvissyöjä, mutta välillä ottaisin mieluummin kasvisruokaa kuin tavallista liharuokaa. Erinäisten ilmoitusten tekeminen on kuitenkin oman kynnyksensä takana, joten kasvisruuan saaminen samaan linjastoon edistäisi kasvisruuan syömistä.

Antti Avoranta
Helsingin nuorisoneuvoston jäsen
Nuoret tekevät parempaa Helsinkiä
Itse vaikutan paikassa, jossa on joka päivä sekä liha- että kasvisruokavaihtoehto. Miksi pitäisi jompaakumpaa rajoittaa. Ihmisillä on vapaus valita, vaihtoehdot ovat sitä varten. Meillä jokainen voi päättää itse, haluaako liharuokaa vai kasvisruokaa, koska molemmat vaihtoehdot ovat olemassa. Siksi en ymmärrä kasvisnatseja, että pitäisi pakottaa joitakin omaan malliinsa. Eikö vapautta ole se, että itse valitsee?

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 553
 • Liked: 4449
 • Puolen tunnin tuska, puolen vuoden nautinto
Itse vaikutan paikassa, jossa on joka päivä sekä liha- että kasvisruokavaihtoehto. Miksi pitäisi jompaakumpaa rajoittaa. Ihmisillä on vapaus valita, vaihtoehdot ovat sitä varten. Meillä jokainen voi päättää itse, haluaako liharuokaa vai kasvisruokaa, koska molemmat vaihtoehdot ovat olemassa. Siksi en ymmärrä kasvisnatseja, että pitäisi pakottaa joitakin omaan malliinsa. Eikö vapautta ole se, että itse valitsee?

Tsot. tsot! Minne unohtui ilmaston muutos, maapallon tuhoutuminen, ja liharuuan syönnin vaikutus siihen!? Erityisesti meidän suomalaisten käyttämä liharuoka on ratkaisevassa asemassa, koska vähentämällä lihan kulutustamme voimme ratkaisevasti vaikuttaa maailman hiili …

Ei perkele, ei vaan pysty  :facepalm:
Lounais-Suomen poliisilaitos tiedottaa, että Salon suunnalla on parkkipaikoilla havaittu erikoista, keväistä toimintaa.

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 885
 • Liked: 9790
 • Puhekin on teko
Itse vaikutan paikassa, jossa on joka päivä sekä liha- että kasvisruokavaihtoehto. Miksi pitäisi jompaakumpaa rajoittaa. Ihmisillä on vapaus valita, vaihtoehdot ovat sitä varten. Meillä jokainen voi päättää itse, haluaako liharuokaa vai kasvisruokaa, koska molemmat vaihtoehdot ovat olemassa. Siksi en ymmärrä kasvisnatseja, että pitäisi pakottaa joitakin omaan malliinsa. Eikö vapautta ole se, että itse valitsee?

Voin antaa katsomisvinkin Armanin uudesta ohjelmasta, jossa perehtyy tuohon alaan. On siellä paljon muitakin mielenkiintoisia jaksoja.

Jakso 9: Suurtalouskokki
https://www.ruutu.fi/series/2372185

Sinänsä tuo voisi olla täysin mahdollista, mutta kyse on tietenkin kustannuksista ja ruoan suosiosta. Muutenkin päättäjien ei pitäisi mennä muotivillitysten mukaan, vaan pitäisi ensin kartoittaa suosio ja kustannustehokkuus.

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 921
 • Liked: 3946
 • junior koodari
Ollaan väsätty nuorimmalle työlle muovipurkkiin eväät, on lukion tokalla..kun koulupäivät venähtävät..

Muutama sämpylä ja tukevasti kinkkua+tomaattia+kurkkua väliin,, jotkut kotonaan kasvishypetyksen saaneet kanssaoppilaat olivat sitä mieltä, että mitään lihaa ei saa syödä koulun alueella, siis itse tuotua ruokaa välitunnilla.

Aihe on ilmeisen arka, koska tyttäreni kertoi asiasta vasta viime maanantaina, onneksi kertoi.

Tilattiin rehtorin aikaa yksi tunti 14.11.2019 ja mennään koululle rouvan kera kertomaan näkemykset.
« Viimeksi muokattu: 07.11.2019, 00:42:01 kirjoittanut simppali »

Mäyräkoira

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 22
 • Liked: 33
Ollaan väsätty nuorimmalle työlle muovipurkkiin eväät, on lukion tokalla..kun koulupäivät venähtävät..

Muutama sämpylä ja tukevasti kinkkua+tomaattia+kurkkua väliin,, jotkut kotonaan kasvishypetyksen saaneet kanssaoppilaat olivat sitä mieltä, että mitään lihaa ei saa syödä koulun alueella, siis itse tuotua ruokaa välitunnilla.

Aihe on ilmeisen arka, koska tyttäreni kertoi asiasta vasta viime maanantaina, onneksi kertoi.

Tilattiin rehtorin aikaa yksi tunti 14.11.2019 ja mennään koululle rouvan kera kertomaan näkemykset.
joo just.  Tätä se aivopesu teettää. Ollaan ps tyyppien kaa mietitty mitä ihmettä maassamme on tapahtumassa. On maailma mennyt mallillilleen. Luin jostain iltiksen kommentti osiosta, että joku tyyppi oli jättänyt kaupassa ostoskärryt hetkeksi valvomatta, hakeakseen jotain tuotetta, ja sillä välin kärryissä olevaan jauhelihaan oli sylkäisty.

Olkaa muutenkin kaupoissa nyt erityisen tarkkoja, hullut lykkivät neuloja elintarvikkeisiin. Erityisesti lihojen kanssa.
Ettei niihin ole mitään jekkuja laitettu.
"Ylen gallupin mukaan ps:n kannatus on noussut yli 10 prosenttiin. Selitys sille on seksuaalisen väkivallan puolustus. Ps:n kannatus nousee  todennäköisesti  vielä 11 prosenttiin, sillä erään tutkimuksen mukaan jopa 11% on valmiita hyväksymään raiskauksen tietyissä olosuhteissa."

Iiro orava vihr. 5.7.2018

Ajattara

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 348
 • Liked: 1386
 • Je suis Mannerheim
Yle: Vaikuttaminenko ei muka kiinnosta? Helsingissä jätetty ennätysmäärä nuorten aloitteita: lisää kasvisruokaa, tuulivoimaa ja laturipaikkoja metroihin 6.11.2019

Ihmettelin otsikosta, että onko tosiaan vielä kouluja, joista ei saa halutessaan kasvisruokaa.

No, aloitteessa ei tietenkään ehdotettu kasvisruokien lisäämistä vaan liharuokien poistamista lisäämällä pakkokasvispäiviä.

Lainaus
Koulujen kasvisruuan tarjoilua uudistettava

Kasvisruuan ympäristövaikutusten ero liharuokaan on aivan selkeä: kasvisruuan tuotanto aiheuttaa merkittävästi vähemmän kasvihuonepäästöjä verrattuna liharuuan tuotantoon. Nykyisellään ilmaston lämpenemisen jyllätessä vain eteenpäin koulujen tulee katsoa entistä tarkemmin, minkä suuruisia päästöjä ne aiheuttavat. Koulujen kasvihuonepäästöihin lukeutuu myös suurimpana osana koulupäivistä tarjolla oleva liharuoka.

Näiden kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi ehdotan, että kouluissa lisättäisiin kasvisruokapäivien määrää niin, että joka toisella viikolla olisi yksi ja joka toisella viikolla kaksi kasvisruokapäivää. Samassa hengessä jokaisessa koulussa on laitettava sekä kasvis- että liharuoka samaan linjastoon, jotta myös pääsääntöisesti liharuokaa syövät tajuavat ottaa entistä useammin kasvisruokaa. Itse en ole kasvissyöjä, mutta välillä ottaisin mieluummin kasvisruokaa kuin tavallista liharuokaa. Erinäisten ilmoitusten tekeminen on kuitenkin oman kynnyksensä takana, joten kasvisruuan saaminen samaan linjastoon edistäisi kasvisruuan syömistä.

Antti Avoranta
Helsingin nuorisoneuvoston jäsen
Nuoret tekevät parempaa Helsinkiä

Onkohan tuo yhtään miettinyt miksi niitä "erinäisiä ilmoituksia" tehdään?  Mikähän on hävikin määrä jos sekä sekaruokaa että kasvisruokaa varataan kaikille?
mikkoellila

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 170
 • Liked: 2280
 • Thybrim multo spumantem sanguine cerno. -Vergilius
  • Sound System-blogi
Lainaus
Erinäisten ilmoitusten tekeminen on kuitenkin oman kynnyksensä takana, joten kasvisruuan saaminen samaan linjastoon edistäisi kasvisruuan syömistä.

Antti Avoranta
Helsingin nuorisoneuvoston jäsen
Nuoret tekevät parempaa Helsinkiä

Onkohan tuo yhtään miettinyt miksi niitä "erinäisiä ilmoituksia" tehdään?  Mikähän on hävikin määrä jos sekä sekaruokaa että kasvisruokaa varataan kaikille?

Siis tässä viitataan siihen, että kasvissyöjien pitää erikseen ilmoittaa olevansa kasvissyöjiä, jotta kasviruokaa varattaisiin riittäviä määriä?

Ja tämän kirjoittajan mielestä ihmisten ei tarvitsisi erikseen ilmoittaa tällaista, jolloin suurtalouskeittiöissä ei voitaisi mitenkään tietää etukäteen, kuinka paljon kasvisruokaa kunakin päivänä menee?
En halua Euroopan yhteiskuntien muuttuvan sellaisiksi kuin Afrikan ja Lähi-idän yhteiskunnat. En usko afrikkalaisten ja lähi-itämaalaisten käyttäytyvän Euroopassa eri tavalla kuin Afrikassa ja Lähi-idässä. Tästä syystä vastustan Afrikan ja Lähi-idän väestöjen siirtymistä Eurooppaan.

Vilmariina Mesivirta

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 157
 • Liked: 1123
Koulujen ja armeijan kasvisruokapäivistä on puhuttu paljon. Tulevaisuudessa tulee olemaan myös vegaanipappoja. Vanhainkoditkin siis tarvitsevat keskustelua kasvisruokapäivistä.
Sydänmesi kuuluu minulle.

Pestis in amicitia pecuniae cupiditas.

Ajattara

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 348
 • Liked: 1386
 • Je suis Mannerheim
Lainaus
Erinäisten ilmoitusten tekeminen on kuitenkin oman kynnyksensä takana, joten kasvisruuan saaminen samaan linjastoon edistäisi kasvisruuan syömistä.

Antti Avoranta
Helsingin nuorisoneuvoston jäsen
Nuoret tekevät parempaa Helsinkiä

Onkohan tuo yhtään miettinyt miksi niitä "erinäisiä ilmoituksia" tehdään?  Mikähän on hävikin määrä jos sekä sekaruokaa että kasvisruokaa varataan kaikille?

Siis tässä viitataan siihen, että kasvissyöjien pitää erikseen ilmoittaa olevansa kasvissyöjiä, jotta kasviruokaa varattaisiin riittäviä määriä?

Ja tämän kirjoittajan mielestä ihmisten ei tarvitsisi erikseen ilmoittaa tällaista, jolloin suurtalouskeittiöissä ei voitaisi mitenkään tietää etukäteen, kuinka paljon kasvisruokaa kunakin päivänä menee?
Juu, että keittiö tietää tehdäänkö kasvisruokaa 20:lle vai 200:lle, noin niin kuin suunnilleen, eikä se nyt  mitään ehdottoman sitovaa edes ole, mutta jonkinlainen käsitys määrästä on järkevää olla.
Ainakin meillä päin koululaiset saavat joka syksy täytettäväksi  lomakkeen, johon merkataan mahdolliset erityisruokavaliot.

Paju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 623
 • Liked: 803
^ Tiukan budjetin kouluruokailussa vapaan kasvisvaihtoehdon ongelma taitaa olla myös, että moni käyttää sitä liharuoan lisukkeena perunan/riisin sijaan.

Oppilaat käytännössä söisivät kaksi pääruokaa sen sijaan, että ottaisivat yhden pääruoan ja puoli-ilmaisen lisukkeen.