Tämä ei suoraan koske kouluja, mutta veikkaan, että sielläkin on sama meno..
Jokin aika sitten katselin erään lounasravintolan listoja. Paitsi, että kerrottiin, mitä ruokaa kunakin päivänä on tarjolla buffetissa, tuotiin esiin myös annoksen 'ilmastovaikutus' ( kgCO2e / 100g ). Poimintoja:
Yrttimaustettua porsaanfilettä 1,03
Karjalanpaisti 0,96
Kasviskaalikääryle 0,46
Juurespihvit 0,18
Kiinnitin erityisesti huomiota sanaan ilmastovaikutus. Mistä nämä tyypit tietävät, mikä jonkin annoksen ilmastovaikutus on? Mistä ne tietävät, onko annoksella käytännössä laisinkaan ilmastovaikutusta ja jos on niin onko se hyvä vaiko paha vaikutus ja kenen kannalta?
Minusta on mautonta ( pun int ) alkaa syyllistää ruokailijoita jollain propagandistisella ja teoreettisella 'ilmastovaikutuksella'. Ruoka on jokaisen oma asia, hyvin intiimi sellainen. Toisten syömiset eivät kuulu kellekään, jokainen tekee omat valintansa muunmuassa maun, vaihtelun, ruokavalion, hetkittäisen tarpeen, allergioiden, liikunnan, tottumuksen, terveysvaikutusten tai laihduttamisen perusteella.
On sairasta tuottaa pahaa oloa ruokailijoille demonisoimalla heidän valintojaan tai saattaa heidät syömään yksipuolisesti pelottelulla. Kyseessä oli duunareille suunnattu lounasravintola ja he tuskin paskat nakkaavat noista keksityistä lukemista. Mutta samaa pelottelua ja syyllistämistä varmaan harrastetaan myös kouluissa, mikä on tuhoisaa, koska teineillä muutoinkin on usein syömishäiriöitä tai ovat nirsoja. Tämä syyllistäminen ei ainakaan auta normaalissa ja terveessä suhtautumisessa ruokaan.