Kirjoittaja Aihe: Kouluissa kasvisruokaa joka päivä, pakkokasvispäivä kerran viikossa  (Luettu 266811 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 365
 • Liked: 134392
Uusia entistä enemmän ideologiaan perustuvia ravitsemussuosituksia tullaan käyttämään etenkin laitoksissa tekosyynä poistaa liha suomalaisten lautasilta.

Aivan erityisen idioottimaista ravitsemussuositusten fundamentalistinen soveltaminen olisi vanhusten kanssa, sillä he kärsivät usein proteiinin puutteesta ja muutenkin aliravitsemuksesta.

Lainaus
Läskisoossilla kasvanut sukupolvi ei linsseistä perusta – ”Outo nimi”

Uudet ravitsemussuositukset tulevat vaikuttamaan siihen, millaista ruokaa seniorikeskuksissa tarjoillaan. Miten käy, kun mieltymykset ja suositukset eivät mene yksiin?

”OUTO nimi”, Eini Luostarinen, 100, toteaa mietteliään näköisenä.

Olen kysynyt, ovatko linssit tuttu ruoka-aine. Eivät ole.

Linssit saavat myös Paavo Matilaisen, 80, ymmälleen. Herneet ovat tuttuja. Niitä hän söi jo lapsena. Mutta linsseistä hän ei ole kuullut.

OLEN Espoossa, Leppävaaran Elä ja asu -seniorikeskuksessa, juttelemassa ikäihmisten kanssa uusista pohjoismaisista ravitsemussuosituksista.

Niissä lihan määrää ruokavaliossa pitäisi vähentää reippaasti ja kasvisten määrää lisätä. Suosituksissa painotetaan erityisesti palkokasvien tärkeyttä osana ruokavaliota. Muun muassa linssit ja pavut ovat uusissa suosituksissa vaihtoehtoinen proteiininlähde lihalle. Toisin sanoen on mahdollista, että esimerkiksi linssien määrä vanhusten ruoka-annoksissa lisääntyy.

Gerontologinen ravitsemus -yhdistyksen (Gery) toiminnanjohtaja Merja Suominen kuitenkin sanoo, ettei vanhusten kannattaa huolestua liikaa.

”Suositukset ovat pohja suunnittelulle.”

Varmaa kuitenkin on, että ravitsemussuositukset vaikuttavat siihen, millaista ruokaa päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla ja seniorikeskuksissa tarjoillaan.

[...]

Jos uusia ravitsemussuosituksia tullaan noudattamaan suunnitellulla tavalla, osa lihasta tullaan korvaamaan palkokasveilla. Uusien ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa tulisi käyttää 350 grammaa viikossa. Tämä on 150 grammaa vähemmän kuin aiemmin.

AINAKIN Leppävaarassa asukkaiden toiveet ovat päinvastaisia kuin mihin ravitsemussuositukset ruokailua tulisivat viemään.

Liha on Eini Luostariselle tuttu ruoka lapsuudesta - äiti laittoi muun muassa liha-perunalaatikkoa ja silakkalaatikkoa. Ja lihaa hän kaipaa seniorikodissakin.

”Toivon, että täällä tarjoiltaisiin pihviä. Eihän liha kuulemma ole mitenkään hyvä, mutta siitä tykkää kaikki”, Luostarinen sanoo.

[...]

MITEN käy siinä kohtaa, kun seniorikotien ruokalistalla on yhä enemmän ruokia, joita vanhukset eivät syö, kuten linssikastiketta? Jos ruoka ei maistu, miten proteiininsaanti käytännössä turvataan?

Merja Suominen toivoo seniorikoteihin ruokaa toimittavien ammattilaisten kouluttamista ja heidän kanssaan puhumista. Siirtyminen uusien ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon tapahtuu hänen mukaansa vähitellen.

”Käytännössä uudet ravitsemussuositukset voivat näkyä esimerkiksi seniorikeskuksissa niin, että osa lihapullien lihasta korvataan vaikka herneproteiinilla”, Suominen sanoo.

[...]

Vaikka seniorikodin ruoka ei olisi asukkaan mieleen, apuun voivat tulla läheiset, sillä omien ruokien tuominen hoitokotiin ei ole kiellettyä.

Kaupassa voi myös käydä yhdessä läheisen kanssa, jos kunto kestää, ja sieltä voi ostaa mitä haluaa, vaikka makkaraa. Seniorikodin ruokalistalla makkararuokia on tarjolla noin kerran viikossa.

Esimerkiksi Paavo Matilainen ostaa seniorikodin aterioiden lisäksi jääkaappiin omenoita ja makkaraa.

GERY RY:N toiminnanjohtaja Merja Suomisen mukaan ei ole mahdollista, että hoivakodissa syntyisi tilanne, jossa asukas haluaa lihaa, mutta hänelle sanotaan, että tarjolla on vain kasvisruokaa.

”Iäkkäälle hoivakodissa asuvalle ei sanota näin. Hoivakodeissa pyritään siihen, että ikäihmisen toiveet toteutuvat”, Suominen sanoo.

Näin kenties on, jos hoivakodin asukas pystyy ruokailemaan ruokalassa ja valitsemaan annoksensa itse. Esimerkiksi Leppävaaran seniorikeskuksen ruokalassa syövät voivat valita liha- ja kasvivaihtoehdon välillä.

Tilanne kuitenkin muuttuu, jos sängystä ei pääse ylös tai liikkuminen on muuten hankalaa. Silloin valinnan mahdollisuutta ei useinkaan ole. Esimerkiksi Leppävaaran seniorikeskuksessa kaikilla asukkailla ei ole mahdollista valita liha- tai kasvisruokaa. Ympärivuorokautista hoitoa tarvitseville on tarjolla vain yksi ruoka, jos asukkaan ei ole erikseen ilmoitettu olevan esimerkiksi kasvissyöjä.
Helsingin Sanomat 28.6.2023Lainaus
Kansanedustajan terveiset hallitukselle ruuan suhteen: ”Lisää kunnianhimoa”

Vasemmistoliiton Mai Kivelä arvioi, että siirtymä kasvipohjaiseen ruokajärjestelmään tekee kaikille hyvää.

[...]

Kivelä on tyytymätön tuoreen, pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen kirjauksiin ruuasta.

– Hallitusohjelmasta puuttuvat riittävät toimet turvalliseen ja terveelliseen ruokajärjestelmään. Vaikka ohjelmassa on myös hyviä kirjauksia, niistä puuttuu kunnianhimo. Ymmärrystä muutoksen tärkeydestä ei löydy, Kivelä sanoo.

[...]

Kivelä arvioi kasvisruokavalion monella tavalla ylivoimaiseksi.

– Harvassa ovat niin monella tapaa hyvää tekevät asiat kuin kasvisruoka. Se on hyväksi niin luonnolle, ilmastolle, eläimille kuin ihmisten terveydellekin. Reilu siirtymä koskee myös ruoka-alaa mitä suurimmassa määrin, ja tuottajat täytyy pitää muutoksen keskiössä, Kivelä muistutti.

Kivelä teki yhdessä viime kauden kansanedustaja Pia Lohikosken (vas.) kanssa listauksen ruoka-alan murrokseen tarvittavista toimista viime kevään eduskuntavaalien alla.

– Tuolta listalta kannattaa poimia toimia myös tälle hallituskaudelle, hän ehdottaa.

20-kohtaisessa listassa esitetään muun muassa, että asetetaan vähentää lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden kulutusta, siirrytään julkisissa hankinnoissa ja joukkoruokailuissa pääosin kasvipohjaiseen ruokaan ja tehdään verotuksen avulla kasvisruuasta suhteessa edullisempaa.
Kansan Uutiset 28.6.2023

"Kunnianhimoinen" politiikka tuntuu olevan vihervasemmistolle synonyymi pienen radikaaliryhmän kannattamalle epäsuositulle politiikalle, jonka hinta maksatetaan sen vastustajilla.

Valinnanvapaus ei kuulu "kunnianhimoiseen" politiikkaan, vaan se perustuu pakottamiseen, vaihtoehtojen eliminoimiseen ja hegemonian osoittamiseen.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 934
 • Liked: 16070
 • junior koodari
Lainaus
Merja Suominen toivoo seniorikoteihin ruokaa toimittavien ammattilaisten kouluttamista ja heidän kanssaan puhumista. Siirtyminen uusien ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon tapahtuu hänen mukaansa vähitellen.

”Käytännössä uudet ravitsemussuositukset voivat näkyä esimerkiksi seniorikeskuksissa niin, että osa lihapullien lihasta korvataan vaikka herneproteiinilla”, Suominen sanoo.
Jos seniorikodissa asuva iäkäs henkilö on syönyt lähes koko ikänsä Suomisen mielestä belsebuubin valmistamaa ruokaa (lihaa yms.) ja elänyt vuosissa todella pitkän elämän, niin miksi nyt ikäihmiselle on alettava tuputtamaan jonkun kumman viher-ideologian mukaisia ruokia?
« Viimeksi muokattu: 28.06.2023, 20:46:09 kirjoittanut simppali »
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

Tavan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 417
 • Liked: 14131
Miksi kurjistaa ihmisten viimeiset vuodet ja näivettää heidät herneillä ja linsseillä?

Sitä paitsi jos liharuoka tosiaan on niin tappavan epäterveellistä, niin eikö näiden ilmastokiimasten näkökulmasta olisi oikein hyvä kiihdyttää vanhusten siirtymistä tuonpuoleiseen syöttämällä heille kuolettavaa liharuokaa? Siten vähennettäisiin suomalaisten hiilijalanjälkeä tuhansilla haitallisilla ihmisruhoilla vuodessa. Saavutettu "hyöty" kuittaa vanhainkoti-pihvien hiilikustannukset helposti.

Terveellinen ja autuaaksi tekevä kasvisruoka senioreille syötettynä vastaavasti vain pitkittää heidän elämäänsä ja tuottaa turhaa lisäpainoa suomalaisten hiilikuormaan.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

rapa-nuiv

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 040
 • Liked: 927
 • midget snot-totem
Lainaus
Helsingin Sanomat 28.6.2023Lainaus
Kansanedustajan terveiset hallitukselle ruuan suhteen: ”Lisää kunnianhimoa”

Vasemmistoliiton Mai Kivelä arvioi, että siirtymä kasvipohjaiseen ruokajärjestelmään tekee kaikille hyvää.

 Niin, Hitlerkin oli kasvissyöjä. Helsingin Sanomien uutisoimaa linjausta mukaillen odotamme toiveikkaasti uudelta hallitukselta kunnianhimoisia toimenpiteitä kansanedustaja Mai Kivelän sekä itsensä Suur-Saksan nerokkaan johtajan Adolf Hitlerin viitoittamalla tiellä.

Jaxuhali !

Eino P. Keravalta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 718
 • Liked: 41233
 • The Buddha of Kerava
https://www.youtube.com/watch?v=Ij7C-jWsEm0

Tauriini pidensi koe-eläinten elinikää 25%. Ja jos olen ymmärtänyt oikein, tauriini on tärkeä aine sydämelle, verisuonistolle, hermoille, silmän verkkokalvoille.. tohtori Ken Berryn mukaan tauriini voi olla kaikista tärkein aminohappo..

No mistäs tauriinia saa paitsi energiajuomista  ;D ( energiajuomien säännöllistä käyttöä ei voi suositella )

Näissä elintarvikkeissa korkeimmat tauriinipitoisuudet tohtori Ken Berryn mukaan:

1. Sydän
2. Maksa
3. Simpukat, osterit
4. Lehmän tai muun märehtijän liha
5. Sian, kanan, kalkkunan liha
6. Kananmunat
7. Maitotuotteet

https://www.youtube.com/watch?v=zTrd8DrArnQ

( Ken Berry, Taurine rich foods )

Ja meidän lapsillemme halutaan syöttää teollista soija- ja herneproteiinimössöä hiilareiden kanssa..

HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 704
 • Liked: 2241
eli mummot ja papat juomaan energiajuomia?

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 50 981
 • Liked: 94197
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo tuhoaa lähtökohtien tasa-arvon
— Missä N, siellä R!

Eino P. Keravalta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 718
 • Liked: 41233
 • The Buddha of Kerava
eli mummot ja papat juomaan energiajuomia?

En suosittele, mutta onhan sekin parempi vaihtoehto kuin maito, joka aiheuttaa tulehduksia ja sitä myöden monenlaisia sairauksia.

Mummoille ja papoille kunnon liharuokaa niin saavat tauriinia. Ja purkista lisää jos haluaa  :)
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 704
 • Liked: 2241
Paistorasvojen terveellisyydestä: https://hommaforum.org/index.php/topic,9506.msg3501562.html#msg3501562
Tieteellinen sivusto jakaa ehdottoman asiantuntijan holohölinöitä, eikun siis kovaa faktaa. Ihan oikeasti?  :facepalm:

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 365
 • Liked: 134392
Uusia entistä enemmän ideologiaan perustuvia ravitsemussuosituksia tullaan käyttämään etenkin laitoksissa tekosyynä poistaa liha suomalaisten lautasilta.

Lainaus
Ysiluokkalaiset vaativat lisää lihaa, mutta aikuiset vastustivat – kiista kouluruuasta ratkesi vasta päättäjien pöydissä Hollolassa

Päijäthämäläinen Hollola luopuu koulujen viikoittaisesta kasvisruokapäivästä oppilaiden aloitteesta. Osa Salpakankaan koulun yhdeksännen luokan oppilaista halusi lihavaihtoehdon mukaan, koska kasvisruoka ei aina maistu.

Kunta oli aluksi torpata oppilaiden ehdotuksen. Viranhaltijat puolustivat viikoittaista kasvisruokapäivää, koska tuoreimpien ravitsemussuositusten mukaan lihan määrää tulisi vähentää entisestään ja kasviproteiinien määrää lisätä.

Poliitikot olivat kuitenkin oppilaiden kannalla, ja Hollolan sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti viime viikolla luopua kasvisruokapäivästä. Nyt koululaiset saavat joka päivä valita liha- tai kasvisaterian.

Kouluruokailu saattaa olla oppilaan ainoa lämminruoka päivässä ja se ei saa jäädä väliin sen vuoksi, ettei koulussa ole päivittäin tarjolla lihavaihtoehtoa. Liha kuuluu jokapäiväiseen, terveelliseen ruokavalioon.

[...]

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuosituksen mukaan oppilaille tulisi tarjota päivittäin kaksi ateriavaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruokaa. Näin Hollola siis toimii edelleen.

Keväällä julkaistut uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset ohjaavat kuitenkin lisäämään kasviproteiinien osuutta ja vähentämään lihankulutusta yhä enemmän.

Hollolan sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Pia Salo uskoo, että kasvisruokailun täytyy kouluissa perustua vapaaehtoisuuteen.

– Jos pakotetaan, osa ei mene syömään ollenkaan vaan hakee Prismasta croissanteja.
Yle 27.9.2023

Uusia yhä enemmän ideologisiin painotuksiin perustuvia ravitsemussuosituksia käytetään siis muun muassa pakkokasvisruokapäivien perusteluna, vaikka hollolalaisilla viranhaltijoilla ei voi olla tietoa oppilaiden ravintotarpeista. Hienoa, että oppilaat voittivat edes tuolla.

Lainaus käyttäjältä: Oppilaiden aloite
2. Ei kasvisruokapäiviä kouluihin
Ehdotamme, että kouluissa ei olisi päiviä, jolloin tarjolla on pelkästään kasvisruokavaihtoehtoja. Mielestämme ruokavalintojen tulisi perustua vapaaehtoisuuteen. Tarjolla tulisi joka päivä olla sekä liharuokia että kasvisvaihtoehtoja. Kasvisruokavaihtoehtojen tulisi olla tarjolla vain erillisellä erikoisruokalinjastolla.
...
Vastaus:
...
Suomen ilmastopaneeli suosittelee kasvisruokapäivää kaksi kertaa viikossa. Tanskassa tarjotaan kasvisruoka kolme kertaa viikossa. Lähteet (1. https://openilmasto-opas.fi/enemman-kasvisruokaa/2. MMM Auli Väänänen). Hollolassa tarjoamme kasvispainotteisen aterian kultaisella keskitiellä kerran viikossa ja muina päivinä kasvisruoka on vapaassa otossa.

Suomen ilmastopaneelin mielipiteillä ei pitäisi olla mitään tekemistä Hollolan kouluruokailun kanssa.

Yhtä lailla asiaankuulumaton väite Tanskan koulujen kolmesta pakkokasvisruokapäivästä epäilyttää muun muassa siksi, että siellä ei tietääkseni ainakaan vielä jokin aika sitten ollut Suomen malliin yhteistä kouluruokailua vaan tyypillisesti eväsvoileivät. Lihaa tanskalaiset syövät reilusti enemmän kuin suomalaiset, enkä oikein osaa kuvitella tanskalaisten kumartelevan ilmastoprofeettojen hihasta ravistetuille ravintosuosituksille.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 26 732
 • Liked: 65542
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Suomen ilmastopaneelin mielipiteillä ei pitäisi olla mitään tekemistä Hollolan kouluruokailun kanssa.


Traaaahhhhh.....

Kaikkien ituhippien jumalan, ilmastopaneelin Markku Ollikaisen kädenjälki näkyy tässäkin. Ilmastopaneelin lausuntoa siteerataan täysin kritiikittä. Terveydellä ei ole merkitystä, kun lehmänpieruja lasketaan.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Velkku

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 82
 • Liked: 22
En oikein ymmärrä että miksi väitetään kasvisruokapäivien olevan joku uusi juttu. Noitahan on ollut kymmeniä vuosia, ja sodan jälkeen syntyneet ikäluokat kyllä on oppineet hyvinkin elämään ilman päivittäistä lämmintä liharuokaa.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 365
 • Liked: 134392
En oikein ymmärrä että miksi väitetään kasvisruokapäivien olevan joku uusi juttu. Noitahan on ollut kymmeniä vuosia, ja sodan jälkeen syntyneet ikäluokat kyllä on oppineet hyvinkin elämään ilman päivittäistä lämmintä liharuokaa.

Pakollinen kasvisruokapäivä on ideologinen konsepti, jollaista ei tunnettu sodan jälkeisessä Suomessa. Aivan eri asia kuin se, että tarjolla on resurssien puutteen vuoksi vain kasvisruokaa tai että joku valitsee syödä kasvisruokaa.

Suomen koulujen pakollisia kasvisruokapäiviä ja ruokavaihtoehtojen vähentämistähän perustellaan muun muassa ilmastonmuutoksen torjumisella ja muilla älyttömyyksillä.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Velkku

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 82
 • Liked: 22
En oikein ymmärrä että miksi väitetään kasvisruokapäivien olevan joku uusi juttu. Noitahan on ollut kymmeniä vuosia, ja sodan jälkeen syntyneet ikäluokat kyllä on oppineet hyvinkin elämään ilman päivittäistä lämmintä liharuokaa.

Pakollinen kasvisruokapäivä on ideologinen konsepti, jollaista ei tunnettu sodan jälkeisessä Suomessa. Aivan eri asia kuin se, että tarjolla on resurssien puutteen vuoksi vain kasvisruokaa tai että joku valitsee syödä kasvisruokaa.

Suomen koulujen pakollisia kasvisruokapäiviä ja ruokavaihtoehtojen vähentämistähän perustellaan muun muassa ilmastonmuutoksen torjumisella ja muilla älyttömyyksillä.

On ihan semantiikkaa vääntää siitä, onko kesäkeitto- tai puuropäivä "pakollinen kasvisruokapäivä", vai resurssien puutteen vuoksi tarjottua. Lopputulos on kuitenkin sama, ja lapset pärjäsivät ennenkin. Eli siis tämä asia ei ollut ennen paremmin.
Liian usein lapset opetetaan nykyään lähinnä sylkäisemään kouluruokaa kohti, riippumatta mitä siellä on tarjolla. Tämä on tietysti meidän vanhempien vika ja sitä saavat kaikki ne hävetä joiden lapset käyvät kaupassa ruokatunnilla.

Kouluissahan tulisi ennen kaikkea tarjota lähiruokaa aina kuin mahdollista. Olkoon se sitten kasviksia, riistaa, mitä vaan. Nykyään tätä on vähän näkynytkin. Lihaa ei suinkaan joka päivä tarvita, ei tarvittu ennen eikä nytkään. Eikä tarvitse aikuinenkaan. Ilmastonmuutokseen sillä ei suurta vaikutusta ole, mutta yleisesti ruokakulttuuri saisi toki siirtyä sitä kohti että syödään kevyemmin.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 365
 • Liked: 134392
On ihan semantiikkaa vääntää siitä, onko kesäkeitto- tai puuropäivä "pakollinen kasvisruokapäivä", vai resurssien puutteen vuoksi tarjottua. Lopputulos on kuitenkin sama, ja lapset pärjäsivät ennenkin.

Asia ei muutu pelkäksi semantiikaksi sillä, että sinä sanot niin. Totta kai siinä on iso ero, että joillakin on valta päättää esimerkiksi toisten syömisistä ideologisilla perusteilla ja että nämä jotkut käyttävät valtaansa toisia nöyryyttääkseen.

Kouluruokailun tarkoituksena pitäisi olla tarjota lapsille mieleistä, suhteellisen terveellistä ja monipuolista syötävää, ei nöyryyttää heitä kesäkeiton kaltaisilla ruuilla, joita he eivät halua.

Kouluissahan tulisi ennen kaikkea tarjota lähiruokaa aina kuin mahdollista. Olkoon se sitten kasviksia, riistaa, mitä vaan. Nykyään tätä on vähän näkynytkin. Lihaa ei suinkaan joka päivä tarvita, ei tarvittu ennen eikä nytkään. Eikä tarvitse aikuinenkaan. Ilmastonmuutokseen sillä ei suurta vaikutusta ole, mutta yleisesti ruokakulttuuri saisi toki siirtyä sitä kohti että syödään kevyemmin.

Annetaan koululaisten ja heidän vanhempiensa päättää, mitä lapset kouluruokailussa tarvitsevat, ei vihreiden ilmastohihhulien kuten pakollisena kasvis/ilmastoruokapäivänä.

Suomalaista kouluruokailua tuskin voi syyttää liian raskaista ruuista. Keveys tai raskaus tulee liian monille oppilaille siitä, että he eivät syö kouluruokailussa ollenkaan.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 50 981
 • Liked: 94197
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Tervetuloa mukaan, @Velkku !
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo tuhoaa lähtökohtien tasa-arvon
— Missä N, siellä R!

Velkku

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 82
 • Liked: 22
Asia ei muutu pelkäksi semantiikaksi sillä, että sinä sanot niin. Totta kai siinä on iso ero, että joillakin on valta päättää esimerkiksi toisten syömisistä ideologisilla perusteilla ja että nämä jotkut käyttävät valtaansa toisia nöyryyttääkseen.

Kouluruokailun tarkoituksena pitäisi olla tarjota lapsille mieleistä, suhteellisen terveellistä ja monipuolista syötävää, ei nöyryyttää heitä kesäkeiton kaltaisilla ruuilla, joita he eivät halua.

Eli jos nyt todetaan että joka viikko on yksi puuropäivä, kun tällä konstilla kunnat säästävät, niin hyväksyt sen? Koska muutenhan liharuuan vaatiminen kouluihin kuulostaa ideologiselta. Jutunkin perusteella kesäkeitto on erinomainen ruoka siis!

Jos lapset opettaa nirsoiksi ja tekee vain sitä ruokaa mitä milloinkin tekee mieli, niin ei ihmekään että kouluruoka ei kelpaa. Siinähän sitten kuntien talouskin kiittää kun hävikkiruokaa kipataan menemään.Annetaan koululaisten ja heidän vanhempiensa päättää, mitä lapset kouluruokailussa tarvitsevat, ei vihreiden ilmastohihhulien kuten pakollisena kasvis/ilmastoruokapäivänä.

Suomalaista kouluruokailua tuskin voi syyttää liian raskaista ruuista. Keveys tai raskaus tulee liian monille oppilaille siitä, että he eivät syö kouluruokailussa ollenkaan.

Sinulla ei taida olla pieniä lapsia, jos kuvittelet että lapset osaavat itse päättää mitä kuuluu milloinkin syödä. Kyllähän heiltä on iät ja ajat kysytty suosikkeja ruokalistoja suunniteltaessa.

Liharuokaa voi noin yleisesti syyttää raskaudesta, varsinkin punaista lihaa sisältävää. Sinullahan tässä tuntuu paljon isompi ideologinen paasaus olevan käynnissä kun kenellekään "viherhihhulilla".

« Viimeksi muokattu: 29.09.2023, 11:21:18 kirjoittanut Velkku »

JNappula

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 146
 • Liked: 641
Olin tällä viikolla vanhempainillassa ja yksi käsiteltävistä aiheista oli se että suuri osa luokan lapsista ei syönyt mitään kouluruokailussa, paitsi silloin kun oli kalapuikkoja. Vanhemmat kertoivat lasten sanoneen että ruoka oli pahaa, ja että varsinkin kasvisruoat olivat pahoja. Ja viikossahan on täällä yksi kasvisruokapäivä. Laitosruoan toimittaja vaihtui alkuvuonna, ja nyt koetaan että ruoan laatu on heikentynyt. Opettajakin oli samaa mieltä. noin 30% - 50% oppilaista ei siis syö käytännössä mitään lounaalla.

Vaikea sitä lapsia on saada syömään ruokaa joka on heidän mielestään pahaa. En itsekään moista söisi. On luontainen reaktio olla syömättä ruokaa joka ei vaikuta syömäkelpoiselta.

Muuten olen sitä mieltä että koko sairas tutkimuksiin perustumattomiin suosituksiin ja ilmastonmuutoshysteriaan pohjautuva ideologinen huonon ja ravitsemattoman ruoan tuputus lapsille ja vanhuksille pitäisi lopettaa välittömästi! Olen usein miettinyt (ja vanhusten hoitajana toimivan vaimoni kanssa asiasta keskustellut) kuinka voidaan vanhuksille tarjota rasvatonta ja mautonta ruokaa joka ei heitä ravitse kunnolla? Rasvatonta maitoa, margariinia yms. Vanhuksille tarjottava ruoka pitäisi olla lihaisaa ja rasvaista, ja voita pitäisi käyttää rasvana. Vanhoilla ihmisillä ruoansulatuselimistö toimii kovin heikosti joten ruoan tulisi olla erityisen ravitsevaa.

Itse en koskaan ole voinut niin hyvin kun carnivore-ruokavaliolla, jossa syön pelkkää lihaa, voita ja kananmunia. Epäilen että tällaista ei olisi tarjolla vaihainkodissa jos sinne vanhuksena joudun/pääsen.
"Gun control is like trying to reduce drunk driving by making it tougher for sober people to own cars"

-

47 sekunnin pätkä totuutta joka kaikkien tulisi muistaa:
http://www.youtube.com/watch?v=5eqYdr2iEhM

Lahti-Saloranta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 173
 • Liked: 39522
 • Eläkeikää lähestyvä keittiömies
En oikein ymmärrä että miksi väitetään kasvisruokapäivien olevan joku uusi juttu. Noitahan on ollut kymmeniä vuosia, ja sodan jälkeen syntyneet ikäluokat kyllä on oppineet hyvinkin elämään ilman päivittäistä lämmintä liharuokaa.

Pakollinen kasvisruokapäivä on ideologinen konsepti, jollaista ei tunnettu sodan jälkeisessä Suomessa. Aivan eri asia kuin se, että tarjolla on resurssien puutteen vuoksi vain kasvisruokaa tai että joku valitsee syödä kasvisruokaa.

Suomen koulujen pakollisia kasvisruokapäiviä ja ruokavaihtoehtojen vähentämistähän perustellaan muun muassa ilmastonmuutoksen torjumisella ja muilla älyttömyyksillä.
Siitä ilmaston ilmastonmuutoksesta taasen syytetään osaltaa lihan käyttöä ruokana. Eikö sen pakollisen kasvisruokapäivän voisi korvata pakollisella kalaruokapäivällä. Se ei tosin olisi kovin trendikästä vaikka vaikutus ilmastoon voisi olla jopa sitä kasvisruokaa parempi.
Sen koululaisille tarjotun kasvisruuan hiilijalanjälki kun vielä voi olla jopa suurempi kuin liharuuan. Kolut kun ovat kiinni kesällä jolloin tuoreita vihanneksia on tyrkyllä mutta talvisaikaan ne kasvatetaan kasvihuoneissa joiden lämmitys ja valaistus syövät enesgiaa. Sikojen jätöksistä saadaan varsin helposti tehtyä kaasua korvaamaan fossiilisia polttoaineita.
« Viimeksi muokattu: 29.09.2023, 12:04:12 kirjoittanut Lahti-Saloranta »
Vaikka tarkoitusperät olisivat maailman parhaat, niin monien, täysin erilaisten kulttuuritaustojen omaavien ihmisten kotouttaminen onnistuneesti ei ole mahdollista

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 50 981
 • Liked: 94197
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Kun joskus olen ruokatunnin aikaan paikallisessa Lidlissä, niin aika paljon siellä lukiolaisen näköisiä ryhmiä ostamassa sieltä tuoreosastolta jotain pullaa, pikkupizzaa tms. Ei sekään ole terveellistä, mutta on kuitenkin ainakin tarpeeksi hyvää, ilmeisesti.
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo tuhoaa lähtökohtien tasa-arvon
— Missä N, siellä R!

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 365
 • Liked: 134392
Eli jos nyt todetaan että joka viikko on yksi puuropäivä, kun tällä konstilla kunnat säästävät, niin hyväksyt sen? Koska muutenhan liharuuan vaatiminen kouluihin kuulostaa ideologiselta.

Periaatteessa kyllä, mutta en oikein usko, että nimenomaan lasten ruuasta säästäminen olisi nyky-Suomessa oikeasti tarkoituksenmukaista vaan taas uusi tekosyy poistaa liha listoilta. Esimerkiksi armeijan pakollinen kasvisruoka lihankorvikkeineen oli kalliimpaa kuin aiempi liharuoka, mutta se toteutettiin silti.

Jos lapset opettaa nirsoiksi ja tekee vain sitä ruokaa mitä milloinkin tekee mieli, niin ei ihmekään että kouluruoka ei kelpaa. Siinähän sitten kuntien talouskin kiittää kun hävikkiruokaa kipataan menemään.

Koulussa ei muuteta sitä, mitä lapset ovat tottuneet syömään. Kannattaa tietysti tarjota sellaisia ruokia, että hävikki minimoituu.

Sinulla ei taida olla pieniä lapsia, jos kuvittelet että lapset osaavat itse päättää mitä kuuluu milloinkin syödä. Kyllähän heiltä on iät ja ajat kysytty suosikkeja ruokalistoja suunniteltaessa.

Sitten sen saavat päättää omat vanhemmat, mutta eivät ainakaan poliitikot. Joka tapauksessa lapset päättävät itse koulussa, syövätkö tarjottua ruokaa ja kuinka paljon.

Liharuokaa voi noin yleisesti syyttää raskaudesta, varsinkin punaista lihaa sisältävää. Sinullahan tässä tuntuu paljon isompi ideologinen paasaus olevan käynnissä kun kenellekään "viherhihhulilla".

Jos pidät ideologisena paasauksena järjenvastaisen argumentoinnin vastustamista, mutta minä en pakottaisi ketään syömään tietynlaista ruokaa vaan puolustan kaikkien valinnanvapautta kohtuuden rajoissa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Lahti-Saloranta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 173
 • Liked: 39522
 • Eläkeikää lähestyvä keittiömies
Minusta koko pakollinen kasvisruokapäivä voitaisiin korvata viherpiipertäjien pitämällä päivänavauksella jonka jälkeen polvistuttaisiin ja pyydettäisiin anteeksi omaa olemassaoloa. Koko kouluruokailun idea oli tarjota lapsille ilmainen ruoka ihan vain heidän hyvinvointia varten. Miksi ihmeessä siihen pitää sotkea kaiken maailman ideologiat, eikö riitä että lapset saavat edes kerran päivässä terveellisen, ravitsevan ja monipuolisen aterian.
Muistan omasta kouluajasta sen että kouluruoka oli hyvää eikä siitä tehty suurta numeroa. Ei ollut erityisiä kasvisruokapäiviä vaikka se ruoka oli tehty pääosin kasviksista.
Vaikka tarkoitusperät olisivat maailman parhaat, niin monien, täysin erilaisten kulttuuritaustojen omaavien ihmisten kotouttaminen onnistuneesti ei ole mahdollista

Velkku

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 82
 • Liked: 22
Olin tällä viikolla vanhempainillassa ja yksi käsiteltävistä aiheista oli se että suuri osa luokan lapsista ei syönyt mitään kouluruokailussa, paitsi silloin kun oli kalapuikkoja. Vanhemmat kertoivat lasten sanoneen että ruoka oli pahaa, ja että varsinkin kasvisruoat olivat pahoja. Ja viikossahan on täällä yksi kasvisruokapäivä. Laitosruoan toimittaja vaihtui alkuvuonna, ja nyt koetaan että ruoan laatu on heikentynyt. Opettajakin oli samaa mieltä. noin 30% - 50% oppilaista ei siis syö käytännössä mitään lounaalla.

Vaikea sitä lapsia on saada syömään ruokaa joka on heidän mielestään pahaa. En itsekään moista söisi. On luontainen reaktio olla syömättä ruokaa joka ei vaikuta syömäkelpoiselta.

Muuten olen sitä mieltä että koko sairas tutkimuksiin perustumattomiin suosituksiin ja ilmastonmuutoshysteriaan pohjautuva ideologinen huonon ja ravitsemattoman ruoan tuputus lapsille ja vanhuksille pitäisi lopettaa välittömästi! Olen usein miettinyt (ja vanhusten hoitajana toimivan vaimoni kanssa asiasta keskustellut) kuinka voidaan vanhuksille tarjota rasvatonta ja mautonta ruokaa joka ei heitä ravitse kunnolla? Rasvatonta maitoa, margariinia yms. Vanhuksille tarjottava ruoka pitäisi olla lihaisaa ja rasvaista, ja voita pitäisi käyttää rasvana. Vanhoilla ihmisillä ruoansulatuselimistö toimii kovin heikosti joten ruoan tulisi olla erityisen ravitsevaa.

Itse en koskaan ole voinut niin hyvin kun carnivore-ruokavaliolla, jossa syön pelkkää lihaa, voita ja kananmunia. Epäilen että tällaista ei olisi tarjolla vaihainkodissa jos sinne vanhuksena joudun/pääsen.

Kouluruuan taso varmasti vaihtelee kouluittain todella paljon. Mutta jos oppilaat syövät jotain vain silloin kun on kalapuikkoja, niin silloinhan myös liharuoka on useana päivänä pahaa?

Isoissa keittiöissä varsinkin raaka-aineiden laatu on varmasti useimmiten kehno. Mutta ei se sitkeä kaslerkaan mitään herkkua varmasti ole, ja tillilihahan löytyy aina kouluruokien horros-listoilta kun näitä muistellaan.

Mielestäni tietysti olisi myöskin suotavaa, että ei keskusteltaisi tutkimuksiin perustuvan ravinnon hyvyydestä ja samalla hehkutettaisi carnivorea.

Noin yleisesti vaikka ilmastonmuutos saattaa naurattaa ja aiheuttaa varsinkin tällä foorumilla näppyjä, niin se valitettavasti on tosiasia, ja olisi tavoiteltava asianhaara että meillä ei syötäisi hirveästi esimerkiksi ulkomaista lihaa ainakaan.


En oikein ymmärrä että miksi väitetään kasvisruokapäivien olevan joku uusi juttu. Noitahan on ollut kymmeniä vuosia, ja sodan jälkeen syntyneet ikäluokat kyllä on oppineet hyvinkin elämään ilman päivittäistä lämmintä liharuokaa.

Pakollinen kasvisruokapäivä on ideologinen konsepti, jollaista ei tunnettu sodan jälkeisessä Suomessa. Aivan eri asia kuin se, että tarjolla on resurssien puutteen vuoksi vain kasvisruokaa tai että joku valitsee syödä kasvisruokaa.

Suomen koulujen pakollisia kasvisruokapäiviä ja ruokavaihtoehtojen vähentämistähän perustellaan muun muassa ilmastonmuutoksen torjumisella ja muilla älyttömyyksillä.
Siitä ilmaston ilmastonmuutoksesta taasen syytetään osaltaa lihan käyttöä ruokana. Eikö sen pakollisen kasvisruokapäivän voisi korvata pakollisella kalaruokapäivällä. Se ei tosin olisi kovin trendikästä vaikka vaikutus ilmastoon voisi olla jopa sitä kasvisruokaa parempi.
Sen koululaisille tarjotun kasvisruuan hiilijalanjälki kun vielä voi olla jopa suurempi kuin liharuuan. Kolut kun ovat kiinni kesällä jolloin tuoreita vihanneksia on tyrkyllä mutta talvisaikaan ne kasvatetaan kasvihuoneissa joiden lämmitys ja valaistus syövät enesgiaa. Sikojen jätöksistä saadaan varsin helposti tehtyä kaasua korvaamaan fossiilisia polttoaineita.

Kasviksia ja juureksia on tarjolla paljon muuhunkin aikaan kuin kesällä. Tämä on ihan vanhanaikainen käsitys taas. Tässäkään asiassa ei kannata ripustautua menneeseen. Esim. syksyllä kotimaisia omenoita on tarjolla vaikka kuinka paljon, niitäkin voisi tai pitäisi hyötykäyttää kouluruokailussa paljon enemmän.

Ja mitä tulee kalaruokaan, niin ehdottomasti hyvä asia! Vielä kun saadaan turkistarhat kiinni etteivät minkit syö kaikkea Itämeren silakkaa, niin sekin kuuluu suomalaiseen pöytään. Samoin järvikala on aivan holtittoman aliarvostettu ruoka. Moni lihansyöjä voisi vaihtaa possunsa kalaan, ja jos vielä itse kalastettu (tai suomalaiselta kalastajalta ostettu) niin entistä parempi!
« Viimeksi muokattu: 29.09.2023, 12:28:21 kirjoittanut Velkku »

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 50 981
 • Liked: 94197
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Noin yleisesti vaikka ilmastonmuutos saattaa naurattaa ja aiheuttaa varsinkin tällä foorumilla näppyjä, niin se valitettavasti on tosiasia ...

Menee ohi otsikosta, mutta tuskin kukaan Hommalla kiistää ilmaston muuttumista. Kiistaa on ollut mm.
- muutoksen aihettajasta,
- mittausmenetelmistä ja
- muutoksen vaikutuksista.

Keskustelua käydään mm. ketjussa Ilmastonmuutos, ekologinen ja hiilijalanjälki https://hommaforum.org/index.php/topic,565.msg3513118.html#msg3513118

Jatkot sinne. :-)
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo tuhoaa lähtökohtien tasa-arvon
— Missä N, siellä R!

Velkku

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 82
 • Liked: 22
Kun joskus olen ruokatunnin aikaan paikallisessa Lidlissä, niin aika paljon siellä lukiolaisen näköisiä ryhmiä ostamassa sieltä tuoreosastolta jotain pullaa, pikkupizzaa tms. Ei sekään ole terveellistä, mutta on kuitenkin ainakin tarpeeksi hyvää, ilmeisesti.

Tämä on surullista ja yleistyvää, ja syytän tästä A) vanhempia B) ryhmäpainetta.

Eli jos nyt todetaan että joka viikko on yksi puuropäivä, kun tällä konstilla kunnat säästävät, niin hyväksyt sen? Koska muutenhan liharuuan vaatiminen kouluihin kuulostaa ideologiselta.

Periaatteessa kyllä, mutta en oikein usko, että nimenomaan lasten ruuasta säästäminen olisi nyky-Suomessa oikeasti tarkoituksenmukaista vaan taas uusi tekosyy poistaa liha listoilta. Esimerkiksi armeijan pakollinen kasvisruoka lihankorvikkeineen oli kalliimpaa kuin aiempi liharuoka, mutta se toteutettiin silti.

Jos lapset opettaa nirsoiksi ja tekee vain sitä ruokaa mitä milloinkin tekee mieli, niin ei ihmekään että kouluruoka ei kelpaa. Siinähän sitten kuntien talouskin kiittää kun hävikkiruokaa kipataan menemään.

Koulussa ei muuteta sitä, mitä lapset ovat tottuneet syömään. Kannattaa tietysti tarjota sellaisia ruokia, että hävikki minimoituu.

Sinulla ei taida olla pieniä lapsia, jos kuvittelet että lapset osaavat itse päättää mitä kuuluu milloinkin syödä. Kyllähän heiltä on iät ja ajat kysytty suosikkeja ruokalistoja suunniteltaessa.

Sitten sen saavat päättää omat vanhemmat, mutta eivät ainakaan poliitikot. Joka tapauksessa lapset päättävät itse koulussa, syövätkö tarjottua ruokaa ja kuinka paljon.

Liharuokaa voi noin yleisesti syyttää raskaudesta, varsinkin punaista lihaa sisältävää. Sinullahan tässä tuntuu paljon isompi ideologinen paasaus olevan käynnissä kun kenellekään "viherhihhulilla".

Jos pidät ideologisena paasauksena järjenvastaisen argumentoinnin vastustamista, mutta minä en pakottaisi ketään syömään tietynlaista ruokaa vaan puolustan kaikkien valinnanvapautta kohtuuden rajoissa.

Lasten ruuastahan nyt jo säästetään, joten mitäs höpiset? Koko ajan ulkoistetaan sille suurkeittiölle joka halvimmalla tarjoaa. Vielä omaan kouluaikaan ysärille meillä esim. oli erinomainen kouluruuan taso.

Ja naurettavaahan se onkin, että kasviskorvike saattaa olla lihaa kalliimpaa. Toki tähän voitaisiin, ja varmaan tullaankin, jollain aikavälillä puuttumaan tukien ja verotuksen yhdistelmällä, koska eihän siinä järkeä ole että soija maksaa ruokana enemmän kuin se porsaan liha, joka on sen soijan syönyt.

Jos lapset tottuvat syömään vain sitä mitä milloinkin haluaa, niin nälkä voi tulla koulussa tai armeijassa.

Ja ymmärrät varmaan että joku (ylempi taho) sen valinnan tekee mitä kouluissa tarjotaan, eikä ne lapset tai vanhemmat? Jos tietysti kotona on tottunut tarjoamaan burgeria ja ranuja päivittäin niin sitten tietysti papusoppa voi olla järkytys. Kannattaa opettaa se lapsi syömään monipuolisesti.
« Viimeksi muokattu: 29.09.2023, 12:36:12 kirjoittanut Velkku »

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 253
 • Liked: 51124
Noin yleisesti vaikka ilmastonmuutos saattaa naurattaa ja aiheuttaa varsinkin tällä foorumilla näppyjä, niin se valitettavasti on tosiasia ...

Menee ohi otsikosta, mutta tuskin kukaan Hommalla kiistää ilmaston muuttumista. Kiistaa on ollut mm.
- muutoksen aihettajasta,
- mittausmenetelmistä ja
- muutoksen vaikutuksista.

Keskustelua käydään mm. ketjussa Ilmastonmuutos, ekologinen ja hiilijalanjälki https://hommaforum.org/index.php/topic,565.msg3513118.html#msg3513118

Jatkot sinne. :-)

Ilmasto on muuttunut aina, niin kauan kuin maapallo on ollut pallo.

Jotta syntyy jääkausi, pitää ilmaston viilentyä, ja jotta mannerjää sulaa ja jääkausi päättyy, täytyy ilmaston lämmetä. En siis kiistä, mutta ihminen typeryyksissään ei ole tässäkään muussa kuin hiilipitoisen biomassan roolissa.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 26 732
 • Liked: 65542
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Poikani aikanaan viritteli jo alakoulussa itselleen maustepurkin. Semmoinen hieno nelilokeroinen purkki, johon sai laittaa eri mausteita eri lokeroihin. Siellä oli pippuria, suolaa, paprikamaustetta ja olisiko ollut chilijauhetta.

No, jos koulussa oli ruoka hieman mautonta, poika kaivoi purkin repustaan ja ripotteli vähän chiliä ja pippuria päälle ja söi hyvällä halulla.

Mutta häntä lopulta kiellettiin lisäämästä omia mausteita ruokaan. Kun kaikilla ei ollut moista mahdollisuutta ja lisäksi tuo oli jotain kuulemma mielenosoitusta keittäjää tms. kohtaan.

Siinä alkoi olla ala-aste jo nipussa, niin ei viitsitty lähteä nostamaan tuosta jupakkaa. En ihan kyllä ymmärtänyt, miksi on parempi irvistellä ja syödä nokareita, kuin maustaa ja syödä kunnon satsi.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 50 981
 • Liked: 94197
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Noista kalapuikoista minulle tulee mieleen Jamie Oliverin kouluruokaohjelma, jossa lapset olivat erittäin konsevatiivisia sen suhteen mitä suostuivat syömään (pizzaa, hampurilaisia, kebalia jne). Mutta jos syötävän paneroi ja uppopaistoi, niin ihan kaikki meni läpi!

Jos sirkat jauhettaisiin, paneroitaisiin ja uppopaistettaisiin, eikä kerrottaisi mitä siellä kuorrutuksen alla on, niin varmaan sekin menisi läpi.

Ruokaa syödään yhtä pajon visuaalisesti ja aivoilla, kuin makuaistilla.  Liitteen mukaista hampurilaista tuskin söisi muut kuin Duudsonit.
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo tuhoaa lähtökohtien tasa-arvon
— Missä N, siellä R!

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 365
 • Liked: 134392
Noin yleisesti vaikka ilmastonmuutos saattaa naurattaa ja aiheuttaa varsinkin tällä foorumilla näppyjä, niin se valitettavasti on tosiasia, ja olisi tavoiteltava asianhaara että meillä ei syötäisi hirveästi esimerkiksi ulkomaista lihaa ainakaan.

Kun nyt otit asian esille, ja liharuokien saatavuuden vaikeuttamista usein perustellaan puolihuolimattomasti ilmastonmuutokseen viitaten, on syytä muistuttaa, että suomalaisten syömisillä (tai millään muillakaan tekemisillä sen puoleen) ei vaikuteta ilmastonmuutokseen millään havaittavalla tavalla. Mahdolliset poliittiset linjanvedot ovat tältä osin ilmastonmuutoksen kehityksen kannalta puhtaasti symbolipoliittisia.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 50 981
 • Liked: 94197
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
... olisi tavoiteltava asianhaara että meillä ei syötäisi hirveästi esimerkiksi ulkomaista lihaa ainakaan.

Jokainen määrittelee itse mitä tavoittelee. Mutta aika paljon täällä ruokavalio kaventuisi, jos ei syötäisi ulkomailla tuotettua ruokaa. Esimerkiksi riisi ei ole ollenkaan ilmastoystävällistä, jos se olisi tavoitteluperuste.
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo tuhoaa lähtökohtien tasa-arvon
— Missä N, siellä R!