Kirjoittaja Aihe: 2017-01-28 Aki Kaurismäki: Mikä pakolaisia kyykyttävässä Suomessa on pielessä  (Luettu 72321 kertaa)

Ida Sofia Arvopohja

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 34
 • Liked: 129
Monet miljonääritaiteilijat hakevat kaikenlaisia apurahoja. Olisihan se karseata joutua käyttämään omia rahojaan. Taidepiirejä on herkullisesti kuvattu ainakin Harri Mannerin kirjassa "Suuri performanssi". Ahneuden, opportunismin ja (teko)älykköyden juhlaa, nauroin vedet silmissä  ;D

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 723
 • Liked: 111953
Monet miljonääritaiteilijat hakevat kaikenlaisia apurahoja.

Kaurismäki on taiteilijaimagonsa takana osaava liikemies. Jos on tarjolla irtorahaa, niin epäilemättä kelpaa, mutta suomalaiset apurahat ovat hänelle sen verran mitätön ellei olematon kannustin, että tuskin niiden vuoksi nolaa itseään jatkuvasti julkisuudessa.

Edellisen apurahan taisi saada Suomesta yli kymmenen vuotta sitten, mikä oli kieltämättä siinäkin vaiheessa häpeällistä apurahajärjestelmälle, kun ei enää asemansa aikaa sitten vakiinnuttaneena oikeasti taloudellista tukea tarvinnut.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Merja

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 101
 • Liked: 345
Heippa mode, avaatko uuden ketjun tätä varten kun ja jos tarvis...
Taas pakolaisia kyykytetään . Seuraavan kerran kun näen nimen Yrjö Rautio niin sihautan valmiiksi öölipullon auki. Voihan kilin kellit.

"Maahanmuuttajista pieni osa työllistyy jopa paremmin kuin kantasuomalaiset. Suurimmalle osalle työllistyminen vie monin verroin pitemmän ajan. Heikoimmin työllistyvät irakilaiset ja somalialaiset.

Yli puolet suomalaisista uskoi ainakin pari vuotta sitten, että Suomeen jäävistä turvapaikanhakijoista suurin osa jää elämään työttöminä sosiaalietuuksilla. Todellisuudessa useimmat työllistyvät ajan myötä. Se ei ole kiinni ainakaan heidän työhaluistaan. Monet heistä ovat tarttuneet innokkaasti palkattomiinkin töihin, kunhan ovat saaneet siihen tilaisuuden.

Turvapaikanhakijoiden työllistymiselle on monta estettä: kieli- ja ammattitaidon puute, ennakkoluulot ja byrokratia. Jopa itse kotouttamisjärjestelmä hidastaa töihin pääsyä. Kun kaikki sen vaiheet on käyty läpi ja lähdetään etsimään työtä, oleskeluluvan saanut on ollut maassa pisimmillään seitsemän vuotta, keskimäärinkin kolme vuotta.


Edit: tämä siis lainaus tämän päivän Hesarista. Koko juttu luettavissa omalla vastuulla.

« Viimeksi muokattu: 21.07.2017, 13:15:23 kirjoittanut Merja »

Bordercollide

 • Vieras
Sain viimeisimmän elokuvan lehdistötilaisuudesta käsityksen että Akin turvapaikanhakijasympatiat ja suomalaisen yhteiskunnan syyttäminen juontaa jotenkin juurensa hänen henkilöhistoriaansa. En saanut ihan selvää millä perusteella Aki jotenkin samaistuu pakolaisiin mutta kyllä sellainen käsityksen sain hänen humalaisista sepostuksistaan.

No olishan se pitänyt tajuta että pitäisi kuunnella kymmenen kertaa haastis kokonaan saadakseen selvää tuollaisesta taiteilijaenglannista, ennenkuin luulot mitä on sanottu menevät oikein.  :facepalm:

Luulin aluksi että Aki puhuu tässä 6:53 -> itsestään vaikka hän siteeraa jotakin toista.

https://www.youtube.com/watch?v=w1Q4qg89tyI

Kuulinkohan minä väärin senkin kohdan 7:26-> jossa luulen hänen oikeasti sanoneen ettei ole havainnut minkäänlaista islamisaatiota Euroopassa? Tuntuu että tulee humalaan jo tällaisen haastiksen kuuntelemisestakin.  :o

newspeak

 • Vieras
Lainaus
It is very expensive to study in cities like Dubai," Ibrahim said. "Those universities overseas as a whole prioritise their own people first.

Että tolleen rasistisesti Dubaissa(?) priorisoidaan omat kansalaiset ensin...  :o

Milloin Suomessa? Ai niin, täällä saa ilmaisen koulutuksen ja ilmaista rahaa...

Somalien tulkkipalveluiden julkinen tukeminen taitaa olla menestyksekkäämpää kuin koulutukseen panostaminen.

Taskulaskimen mukaan Suomessa asustavien somaleiden määrän perusteella voisi ennakoida suomalaisiin lääkiksiin pääsevän opiskelemaan vuosittain 2-3 somalia. Kuten Reuters kertoikin, Ruotsi hyväksyy Somaliassa suoritetut lääketieteen opinnot. Varmaankin koska suvaitsevaisuusagendan pönkittämiseksi jostain pitäisi löytää oikeita somalilääkäreitä. Onhan tyttöjen ympärileikkaaminen haastava toimenpide.

newspeak

 • Vieras
Somalia-ketjusta löytyi seuraava:

Lainaus
Jatkamme kuitenkin yliopistolle.

Kivirakennuksessa on kauniit koristeikkunat. Käytävien lattialaatat hieman irvistelevät. Luokkahuoneen pulpettiriveissä istuu kolmisenkymmentä nuorta naista pitkissä hameissaan. Menossa on lääketieteen tentti.

Lehtorin nimi on Mulki Mölsä.

Rakkaus vie jänniin paikkoihin. Mulki Mölsä tapasi suomalaisen miehensä Somaliassa ja lähti tämän mukaan Suomeen. Se oli jo vuonna 1985, ennen Somalian sotaa. Helsingissä ei silloin montaa mustaihoista naista asunut.

Mölsä sai nopeasti töitä lääkärinä Meilahden sairaalasta. Hän on työskennellyt myös tutkijana yliopistossa ja Terveyden ja -hyvinvoinnin laitoksessa. Harrastuksena syntyi suomenkielinen Somalialainen keittokirja.

Yliopistolle Mogadishuun Mölsä haki viime vuonna, kun kuuli, että sinne etsitään opettajia. ”Sain lääkärinkoulutukseni täällä. Nyt haluan antaa takaisin.”

Lasketaanko Kaurismäen kuuluttamaksi "yliopiston johtavaksi lääkäriksi"? Ei ajanut bussia.

newspeak

 • Vieras
Hesarin jutun perusteella tämä irakilaislääkäri oli jo valmistunut ja hän suoritti maahanmuuttajalääkäriltä edellytettävää täydennyskoulutusta. Seuraava voisi olla ehkä avata kokonaiskuvaa hieman:

Lainaus
Työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskuksen kehittämispäällikkö Annika Forsander kertoo, että jos esimerkiksi Saksassa, Ruotsissa ja Kanadassa kotoutumisesta ja koulutuksesta vastaavat viranomaiset arvioivat, ettei maahanmuuttajan tutkinto vastaa työmarkkinoiden vaatimuksia, avautuvat väylät osaamisen täydentämiseen.

Suomessa järjestelmä on Forsanderin mukaan toistaiseksi niukempi.

Sydän meinasi särkyä yhden irakilaisen erinomaista suomea puhuvan hammaslääkärin puolesta, kun hän ei päässyt täydennyskoulutukseen, koska paikkoja oli liian vähän. Vaaranamme on hyvien veronmaksajien ja verotulojen menettäminen”, Forsander sanoo.

Täydennyskoulutukseen pääsemiseksi ovat paikkakiintiöt tosiaan melko pieniä. Tietenkin kyse on erikoisaloista, joten mitään ryntäystä niihin ei varmaan odotetakaan.

Tähän päälle tietenkin ensin turvapaikanhaku, mikä jo itsessään lykkää täydennyskoulutukseen pääsyä.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 723
 • Liked: 111953
Kaurismäki väittää perehtyneensä aiheeseen tarkkaan ja lukeneensa siitä kaiken mahdollisen. Silti suunnilleen kaikki tosiasioihin viittaava, mikä voi olla pielessä, myös on pielessä.

Kaurismäen elokuvan päähenkilö on syyrialainen turvapaikanhakija, joka karkotetaan Syyriaan.
- 99,7 prosenttia syyrialaisista turvapaikanhakijoista sai viime vuonna myönteisen päätöksen Suomesta
- kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat käännytetään, ei karkoteta
- Suomi ei käännytä Syyriaan

Vaikea sanoa, uskooko Kaurismäki itsekään väitteeseensä, että "Suomen hallitus on antanut Migrille prosenttiluvut, joiden mukaan eri maalaisia pakolaisia karkotetaan". Ilmeisesti uskoo. Kaurismäen lähteiden lisäksi kiinnostaisi tietää, mitä nämä annetut prosenttiluvut ovat (syyrialaisilla ilmeisesti 0 %), ja miksi myönteisten päätösten osuudet sitten ovat olleet viime kuukaudet nousussa.

Uudessa Libero-lehdessä Joonas Pulkkisen tekemä haastattelu Aki Kaurismäestä:

Lainaus käyttäjältä: Libero 2/2017
Elokuvan päähenkilö Khaled (Sherwan Haji) päätyy Puolasta Suomeen hiililaivalla. Hän on etsinyt Unkarin rajalla kadonnutta siskoaan ympäri Eurooppaa, kohdaten epäuskoisuutta. Kaurismäki kuvaa selkeästi elokuvan uutislähetyksillä Euroopan pakolaistilannetta. Kun Khaledin tavoin palautetaan ihmisiä Aleppon kaltaisille kriisialueille pakolaisuudessa ei ole enää kyse resursseista vaan politiikasta, joka raadollisesti päättää ihmiselämästä.

Onko joku nähnyt elokuvan? Mitä elokuvan uutislähetyksissä väitetään?

Suomesta ei nimittäin ole palautettu ketään Aleppoon tai sen kaltaisille kriisialueille. Kaikki Alepposta Suomeen tulleet syyrialaiset ovat saaneet vähintään toissijaista suojelua.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Velmu

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 623
 • Liked: 3872

Kaurismäki näkee asian nurin päin. Muinoin puna-armeija yritti kyykyttää suomalaisia eli miehittää maan venäläisillä mutta ei onnistunut. Nyt tänne kutsutaan irakilaisia ja somaleita täysihoitoon kyykyttämään meitä suomalaisia. Kunpa tämän linkin kuoron porukka, joka torjui puna-armeijan lähes paljain käsin, olisi vielä valtakunnan puikoissa.

https://www.youtube.com/watch?v=arKxCiTZoyQ

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 973
 • Liked: 13232
 • Puhekin on teko
Lainaus
Aki Kaurismäen elokuvaa ylistetään – esitysoikeudet myyty jo 81 maahan

Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen -elokuvan esitysoikeudet on myyty Afrikkaa myöden.

Aki KaurismäenToivon tuolla puolen -elokuva on saanut ylistävän vastaanoton Ranskassa ja palkinnot Luxemburgista ja Dublinista.

Berliinin elokuvajuhlilla palkittu Toivon tuolla puolen -elokuva on myös saamassa ennätyksellisen laajan levityksen ulkomailla. Elokuvan levitysoikeudet on myyty nyt 81 maahan, ja siitä on tulossa Aki Kaurismäen myydyin elokuva kautta historian, kerrotaan tiedotteessa.

Mainos (uutinen jatkuu alla)

Toivon tuolla puolen saa ensi-iltansa useimmissa Euroopan maissa vielä tämän kevään aikana. Euroopan lisäksi elokuvan esitysoikeudet on myyty Pohjois-Amerikkaan, Lähi-itään, Pohjois-Afrikkaan sekä useisiin maihin Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Ranskassa Toivon tuolla puolen tuli ensi-iltaan viime keskiviikkona ja sai siellä kriitikoilta ylistävän vastaanoton. Ruotsissa elokuva saa teatteriensi-iltansa tänään 17.3. ympäri maan. Svenka dagbladet antoi elokuvalle täydet viisi tähteä, ja Kulturbloggenin mukaan elokuvan tulisi jopa varautua Oscar-ehdokkuuteen.

Suomalaisen kauppamatkustajan ja syyrialaisen pakolaisen risteävistä poluista kertovan elokuvan pääosassa nähdään Sherwan Hajin lisäksi Sakari Kuosmanen. Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 3. helmikuuta, ja se on kerännyt tähän mennessä lähes 43 000 katsojaa. Toivon tuolla puolen on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

https://www.mtv.fi/viihde/elokuvat/artikkeli/aki-kaurismaen-elokuvaa-ylistetaan-esitysoikeudet-myyty-jo-81-maahan/6353644#gs.pXyldUQ

HDRisto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 516
 • Liked: 7761
Mikä ns. pakolaisia hyysäävässä ja maksajia kyykyttävässä Suomessa on pielessä?.

(Jostain syystä kysymyksestä puuttuneet osat boldattu).

Tappivanukas

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 521
 • Liked: 4289
 • Je suis Teukan viinapää
Aki iski kultasuoneen kun toi kankeasti replikoiviin, nuhjuisissa baareissa kuvattuihin "elokuviinsa" neekereitä ja muita toiseuksia. Suvakit kautta maan piirin ylistävät rohkean ennakkoluulotonta auteuria. Naurakoon Aki matkalla pankkiin, kunhan ei luule olevansa suuri ja merkittävä yhteiskunnallinen ajattelija.

80-luvulla lukiopoikina me fanitettiin Calamari Unionia. Akin viimeinen hyvä elokuva, koska oli suuri sisäpiirivitsi yrittämättä olla muuta.
Juuri tulleen tiedon mukaan kotoutumisongelmat suomalaiseen yhteiskuntaan saattavat liittyä täällä vellovaan rasismiin.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 723
 • Liked: 111953
Aki Kaurismäen elokuvien esitysoikeudet hankkinut Yleisradio esittää kaikista faktoista röyhkeän piittaamattoman Toivon tuolla puolen -elokuvan osuvasti aprillipäivänä. Kaiken huipuksi Kaurismäki myöntää viimein itsekin tuottaneensa halpahintaista propagandaa elokuvalla, joka "yrittää häikäilemättömästi vaikuttaa katsojiensa mielipiteisiin ja pyrkii manipuloimaan heidän tunteitaan".

Lainaus
Kotikatsomo: Toivon tuolla puolen – Aki Kaurismäen palkittu elokuva

TV1 sunnuntaina 1.4.2018 klo 21.05 - 22.40, uusinta maanantaina 2.4. klo 22.25

Aleppolainen Khaled (Sherwan Haji) on menettänyt lähes koko perheensä. Nuori mies rantautuu sattumien kautta hiililaivassa Helsinkiin.

Aki Kaurismäen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva Toivon tuolla puolen kertoo suomalaisesta kauppamatkustaja Wikströmistä (Sakari Kuosmanen) ja syyrialaisesta pakolaisesta, joiden polut risteävät.

Nuori Khaled anoo turvapaikkaa ja hänet viedään pakolaiskeskukseen odottamaan päätöstä. Kun viranomaiset päättävät palauttaa miehen takaisin kotiin, hän jää paperittomana maahan.

[...]

Ohjaajan sana

"Tällä elokuvalla yritän tehdä parhaani murtaakseni eurooppalaisen tavan nähdä pakolaiset ainoastaan joko säälittävinä uhreina tai röyhkeinä elintasopakolaisina, jotka tulevat vain viedäkseen työmme, vaimomme, asuntomme ja automme."

"Stereotyyppisten ennakkoluulojen luomisella ja vahvistamisella on synkkä kaiku Euroopan historiassa. Toivon tuolla puolen on, myönnän sen auliisti, jossain määrin ns. tendenssielokuva, joka yrittää häikäilemättömästi vaikuttaa katsojiensa mielipiteisiin ja pyrkii manipuloimaan heidän tunteitaan tähän päämäärään päästäkseen."

"Koska edellä mainitut pyrkimykset luonnollisesti tulevat epäonnistumaan jää jäljelle, toivoakseni, ryhdikäs, hivenen surumielinen, huumorin kantama, mutta muutoin lähes realistinen elokuva muutamasta ihmiskohtalosta tässä maailmassa, tänään."

Aki Kaurismäki
Yle 16.3.2018

Kaurismäki väittää perehtyneensä aiheeseen tarkkaan ja lukeneensa siitä kaiken mahdollisen. Silti suunnilleen kaikki tosiasioihin viittaava, mikä voi olla pielessä, myös on pielessä.

Kaurismäen elokuvan päähenkilö on syyrialainen turvapaikanhakija, joka karkotetaan Syyriaan.
- 99,7 prosenttia syyrialaisista turvapaikanhakijoista sai viime vuonna myönteisen päätöksen Suomesta
- kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat käännytetään, ei karkoteta
- Suomi ei käännytä Syyriaan

Vaikea sanoa, uskooko Kaurismäki itsekään väitteeseensä, että "Suomen hallitus on antanut Migrille prosenttiluvut, joiden mukaan eri maalaisia pakolaisia karkotetaan". Ilmeisesti uskoo. Kaurismäen lähteiden lisäksi kiinnostaisi tietää, mitä nämä annetut prosenttiluvut ovat (syyrialaisilla ilmeisesti 0 %), ja miksi myönteisten päätösten osuudet sitten ovat olleet viime kuukaudet nousussa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 513
 • Liked: 8961
 • Huumoria(?) Lappeenrannan metsistä
Pohja se on Akinkin omatunnolla  8)
Virus on taas laukalla ja vieläpä keskellä kesää! Ja eikun pahenee mitä pidemmälle syksy etenee... Talvi 21-22 ja virus huutaa jippiitä rokotuskattavuudesta huolimatta. Mutta onneksi helmikuussa 2022 koko painajainen on ohi, näin Sanna I Suuri on päättänyt. Kaikki pääsee hiihtolomille ja bilettämään, kiitos Sannamme!

Vaniljaihminen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 830
 • Liked: 7726
 • Seksikäs kristallilumisuklaa
Samaan aihepiiriin sijoittuva Le Havre on myös hieman päänraapimista aiheuttava leffa. Siinähän pieni tumma poika autetaan salamatkustajana Englannin kanaalin yli usean ranskalaisen yhteistyöllä ja sillä, että viranomainenkin sulkee tahallaan silmänsä. Onko kyseinen elokuva vaan sympaattiseksi elokuvaksi naamioitu toteamus, että kameli ei voi mennä neulansilmästä? Tuolla tavalla voidaan yhtä yksittäistä ihmistä ehkä auttaa, mutta ei todellakaan koko sitä muuta lössiä, jolta kaiken lisäksi puuttuu pääosaa esittävän pojan sympaattisuus.
"Meillä on niin ihana hallitus mutta miehet vihaa.."

zzz

 • Vieras
[...] yrittää häikäilemättömästi vaikuttaa katsojiensa mielipiteisiin ja pyrkii manipuloimaan heidän tunteitaan tähän päämäärään päästäkseen.

Kuvaa todella hyvin myös nykytoimittajia.

JP73

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 352
 • Liked: 966
 • Nuivana syntynyt
Toivon tuolla puolen -elokuvan paras anti oli vanhojen mediapersoonien ja näyttelijöiden ottaminen vierasesiintyjiksi lyhyisiin kohtauksiin. Isommissakin rooleissa nähtiin vanhoja näyttelijöitä aikaisemmista Kaurismäen elokuvista. Avopokeriluolakohtaus oli todella hyvin toteutettu.
« Viimeksi muokattu: 25.08.2019, 09:19:51 kirjoittanut JP73 »

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 692
 • Liked: 40081
 • Ego sum Spartacus
Voihan mätä  :silakka:

Lainaus

Velka ja häpeä AKI KAURISMÄKI17. JOULUKUUTA 2021 LUKIJOILTA

Onnittelen kaikkia hävittäjähankintoihin osallistuneita. Päällenne tuli ikuinen häpeä ja kansakunnalle ikuinen velka. Idiootit.

Aki Kaurismäki Karkkila

Tervetuloa lukemaan! Tilaa nyt uusi Kansan Uutisten digilehti tutustumishintaan 4,90 euroa kuukaudessa! Pääset lukemaan tämän artikkelin heti, ja saat pääsyn myös arkistoomme. Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia! Arvoisa digilehden tilaaja, kirjaudu sisään lukeaksesi artikkelin!

Lue lisää täältä https://digilehti.kansanuutiset.fi/20211217/4661611-velka-ja-hapea/Fiftari

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 9 009
 • Liked: 10166
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Sinä päivänä kun tuo hävittäjävalinta julkistettiin, sosiaaliseen mediaan valmistui 10 000 asiantuntijaa kommentoimaan aihetta. Ja jokainen heistä on (mielestään) pätevämpi kuin PV:n asiantuntijat :facepalm:
« Viimeksi muokattu: 17.12.2021, 15:01:24 kirjoittanut Fiftari »
Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän hän yliarvioi osaamistaan.

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 118
 • Liked: 8955
 • Hummeriälykkö
Jaksan ihmetellä näiden melko menestyneidenkin taiteilijoiden ikuista kommunistis-vasemmistolaisuutta. Eivät he olisi missään neukkulassa päässeet kuvaamaan (kauhu)realistisen elokuvansa kohtauksia eikä heille olisi kertynyt sitä ylimääräistä varallisuutta siinä määrin kuin mitä Suomessa ja muussa Vapaassa Maailmassa.

Lienee Kaurismäen aivot niin viinan ja tupakin turruttamia, ettei tiedä Neuvostoliiton jo kaatuneen?
KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 723
 • Liked: 111953
Ei mitään uutta, että Aki Kaurismäki on ainaisessa krapulapessimismissään pihalla niin maahanmuuton kuin ilmastonmuutoksenkin todellisuudesta, mutta kun Maustetytötkin...

Lainaus
Aki Kaurismäki kaikilla mausteilla

Aki Kaurismäki ja Maustetytöt istuivat samaan pöytään keskustelemaan Suomesta ja elämästä. Maustetytöt Anna ja Kaisa Karjalainen ovat mukana Kaurismäen uudessa elokuvassa Kuolleet lehdet.

[...]

Marraskuisena arki-iltapäivänä ravintola Buenos Aires Helsingin keskustassa Eerikinkadulla ei ole vielä auki. Ravintolaan saa kuitenkin tulla sisään, kun mainitsee, ketä on tullut tapaamaan. Aki Kaurismäki on yksi paikan omistajista. Hänen pitäisi saapua paikalle aivan kohta.

Häntä ennen kävelevät sisään Maustetytöt eli Anna ja Kaisa Karjalaisen muodostama bändi. Sisarukset ovat juuri ajaneet Hailuodosta asti Helsinkiin. He ovat mukana Kaurismäen uudessa elokuvassa Kuolleet lehdet, joka saa virallisen ensi-iltansa tulevana syksynä.

Tilaisuuden luonne on siis keinotekoinen ja täysin kaupallinen, mutta silti se tuntuu luontevalta. Kumpikin osapuoli on tunnettu lakonisesta jurnuttamisesta. Tässä yhteishaastattelussa he ovat tietenkin paljon hiljaa, mutta kyllä he myös puhuvat. Suomalaisuudesta, Suomen tilasta, metsästä, ilmastonmuutoksesta. Ja toisistaan.

[...]

Maustetyttöjen tänä keväänä ilmestyvän albumin nimi on Maailman onnellisin kansa. Se kuulostaa olevan heidän poliittisin levynsä. Albumilla käsitellään suomalaisesta näkökulmasta esimerkiksi ilmastonmuutosta, metsäpolitiikkaa ja maahanmuuttoa.

Takapajula-niminen kappale kritisoi kotimaista metsänhoitoa samaan tapaan kuin edellisen levyn Ne tulivat isäni maalle, jossa lapsuuden metsä vietiin rekoilla sellutehtaalle.

Kappale Pidä hyvänäs multasi kotimaan syntyi Kaisan mukaan ärsyyntymisestä siihen, että monet kuvittelevat pakolaisten tulevan Suomeen lomailemaan. Sitä verrataan Kaisan mielestä epäreilusti suomalaisten lomailuun Kanarialla, vaikka harvalla on käsitys siitä, miltä tuntuu paeta henkensä edestä.

[...]

AKI: ”Varsinainen kriisi on paljon puhuttu mutta vähän tehty ilmastonmuutos. Sehän ei sitten ole mitään leikkiä. Sieltä ei tule 5 000 siirtolaista, vaan sieltä tulee kaksi miljoonaa. Eikä ne pysähdy, koska ne ei voi kääntyä takaisin.”

AKI: ”Ihmettelen niitä, jotka pistävät koko ajan ilmastotoimille hanttiin. Eikö ne oikeasti välitä edes omista kakaroistaan, vai aikooko ne panna ne johonkin kuplaan Marsiin.”

ANNA: ”Kyllä varmaan on raha, mikä ratkaisee.”

AKI: ”Luulen, että Marsin tutkimushankkeet johtuu siitä, että sata rikkainta ihmistä aikoo paeta sinne. Toivon, että se on pelkkä menolippu.”

KAISA: ”Mä olen miettinyt, että on varmaan kohta liian myöhäistä tehdä mitään. Ei tässä varmaan enää hirveästi ole aikaa.

AKI: ”Sitten kun happi loppuu, niin raha ei paljon auta.”

KAISA: ”Aika toivottomalta näyttää mun mielestä. Muovipussista luopumiseenkin tarvitaan vuosi psykoterapiaa. En mä tiedä, onko tässä mitään mahdollisuutta.”

ANNA: ”Mun mielestä on absurdia, että koko ajan puhutaan, että pitäisi tehdä jotain, mutta lööpeissä on jatkuvasti vaan talouden kasvaminen. Se on ainoa, millä näyttää olevan merkitystä ja mikä ohjaa päätöksiä.”

AKI: ”Ensimmäiseksi pitäisi välittömästi luopua jatkuvan kasvun ajatuksesta ja alkaa puhua… mikä se hieno sana onkaan… degrowth. Se on ollut jo kauan täysin mahdotonta. Nykyään ei puhuta pelkästään kasvusta, vaan siitä, että kasvu ei kasva tarpeeksi nopeasti.”

KAISA: ”Maapallo huokaisee helpotuksesta, kun on taantuma. Se on parasta, mitä maapallolle voi tapahtua.”

AKI: ”Tiedän, ettei se ole helppoa kaikille, mutta toivon, että lama tulee mahdollisimman pian, koska se hillitsee tätä tolkutonta porskuttamista. Maailmassa on kiloissa mitattuna enemmän muovia kuin koko villieläinkunnan paino yhteensä. Se ei ole terve ajatus. Tuotantoeläimiä on enemmän kuin villieläimiä. Sekin on outoa.”

AKI: ”Ne lapset, jotka syntyvät nyt tähän maailmaan, heillä ei ole sitä lintukotoa, joka meillä on ollut, vaikka tekin olette minua 40 vuotta nuorempia. He syntyvät tähän todellisuuteen, ja siinä heidän on pärjättävä. Mutta eivät he kyllä pärjää, jos vesi ja ilma loppuu.”

Nykyisestä vasemmistohallituksesta odotettiin kaikkien aikojen ilmastohallitusta, joka tekisi konkreettisia ilmastotoimia. Vuonna 2019 aloittaneen hallituksen eteen on kuitenkin osunut kriisejä toisensa perään. Näyttää siltä, että ne ovat jättäneet ilmastoaiheet taka-alalle. Se on saanut Elokapinan kaltaiset aktivistiliikkeet tekemään tiesulkuja Helsingin keskustaan.

AKI: ”Kaikkien aikojen ilmastohallitus, jossa on keskusta päsmäröimässä. Nykyinen hallitus on hoitanut koronan ja tämän nykyisenkin sotatilan ihan kohtuullisella tavalla, jopa hyvin. Mutta mitä luontoon tulee, niin ne ei ole saaneet aikaiseksi mitään muuta kuin taputtaneet käsiä, kun tehdään taas miljardin maksava sellutehdas ja hakataan viimeisetkin metsät. Eihän tuolla ole enää kuin avohakkuuta, jos menet kehäkolmosen ulkopuolelle. Ennen Kainuuta et löydä metsää enää mistään.”

KAISA: ”Kyllä mua on hävettänyt, että kun EU:ssa yritetään jotain luonnon kannalta hyvää, kuten se ennallistamisasetus, niin itse itseään edistyksellisenä valtiona pitävä Suomi on laittamassa kapuloita rattaisiin.”

[...]

AKI: ”Keskustapuolue on selkeästi luontovihamielinen. Demarit sen sijaan täysin välinpitämätön. Molempien suhteet metsäteollisuuteen sen sijaan näyttävät luistavan. Vihreät, vasemmistoliitto ja myös ruotsalaiset tekevät mitä voivat, mutta tulevat säännönmukaisesti jyrätyiksi.

[...]

AKI: ”Lohdullista on se, että jos ihmiskunta häviää, niin tuossa Mannerheimintiellä 15 vuoden kuluttua kasvaa puita, kun ne tulee asfaltista läpi. Tämä meidän tuhoisa aikamme on luonnon kannalta pieni hetki, mutta se ei lohduta sukupuuttoon kuolleita eläinlajeja lainkaan, koska ne eivät tule takaisin. Mutta kyllä ne metsät sieltä tulee. Vielä toistaiseksi.”

KAISA: ”Luonto korjaa itsensä. Ihminen on aika mitätön tekijä loppujen lopuksi.”

AKI: ”Nyt kun on päästy näin positiivisiin ajatuksiin, niin näin juuri valokuvan tähtitaivaasta, ja siellähän on minimissään 100 miljardia eri tähteä tai planeettaa, ellei tuhat kertaa enemmän. Maapallo on luultavasti niistä ainoa, jossa bakteereista on kehittynyt nisäkäs. Noin 300 vuodessa ihminen on onnistunut siinä, että kaikki eläinlajit on tapettu tai alistettu tuotantoeläimiksi. Samaan aikaan me itse tehdään hyvin nopeaa itsemurhaa. Ihminen on kyllä hyvin näppärä keksimään kaikkea, kuten muovisia banaanieväskoteloita, mutta viisautta sillä ei juuri ole.”
Helsingin Sanomat 31.12.2022

Tekisi mieli heittää vanhasta muistista, että ei näköjään ole oltu hereillä koulussa, mutta taitavat päinvastoin haastattelussa toistaa juuri sitä, mitä kouluissa on viimeiset pari vuosikymmentä lapsille syötetty.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 118
 • Liked: 8955
 • Hummeriälykkö
Lainaus
Samaan aikaan me itse tehdään hyvin nopeaa itsemurhaa.

Samaan aikaan maapallon väestöennusteet näyttävät vuonna 2100 rikottavan 10 miljardin ihmisen rajan. Me voidaan ihan hyvin.

Noin yhtenä huomiona jaksan ihmetellä nykyisen tiedostavaiston suuntaavan kritiikkiään siihen suureen yleisöön tai massaan jossain 'me' muodossa. Me ei tehdä tarpeeksi. Me ei välitetä.

Oli aika, jolloin kritiikki tiedostavaistolla suuntautui päättäjiin ja niihin, joilla oli jokin ihan oikea mahdollisuus tehdä asioille jotain. Nyt kritiikin suunta näyttää kääntyneen päättäjien suunnasta yleisöön päin.

Ja itseäni moinen perseennuolenta ei kiinnosta pätkääkään.
KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 13 588
 • Liked: 11575
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Jos Kaurismäki ei vastuuttaisi tavallista ihmistä ilmastonmuutoksesta, muutkin kulttuurivaikuttajat kuin yksi Hesarin toimittaja keksivät että Kaurismäki on oikeastaan toistanut itseään väsyneesti viimeisissä elokuvissa, ja on juoppokin vielä.

Kysymys on ihmiskunnan selviämisestä.

En tiennytkään että Buenos Aires oli Kaurismäen ravintola. Uusia hipsteriravintoloita tarvitaan aina.
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

sakarit

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 495
 • Liked: 653
Lainaus
Tuotantoeläimiä on enemmän kuin villieläimiä. Sekin on outoa.

Tietenkin tuotantoeläinten määrä korreloi ihmisten määrän kanssa, mutta kukaan keskustelijoista ei tietenkään nosta väestöräjähdystä mitenkään esiin. Tämä siksi kun tuo tapahtuu lähinnä kehitysmaissa, eli on arvostelun ulkopuolella.

Lainaus
Kyllä mua on hävettänyt, että kun EU:ssa yritetään jotain luonnon kannalta hyvää, kuten se ennallistamisasetus, niin itse itseään edistyksellisenä valtiona pitävä Suomi on laittamassa kapuloita rattaisiin.

Yritetään tietty EU:ssa, tosin siellä missä on enää vähiten luontoa ei EU näe juuri ennallistamisen tarvetta. Keski-euroopan ajat sitten hakattuja ikimetsiä ei tarvitse istuttaa uudelleen asfaltin ja peltojen tilalle, sen sijaan Suomen säilyneet metsät tulisi ennallistaa. Hävettää enemmänkin EU:n puolesta kuin Suomen.

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 141
 • Liked: 5550
Ennallistaminen my ass. Suomessa metsänhoito tarkoittaa motoa, jolla vedetään koko metsä p@skaksi ja bulkkiselluksi.

Täällä oli alue, joka toimi ulkoilualueena laavuineen kauttakulkualueena Kurjenrahkan suoalueelle. Yksi päivä se oli pysäyttävä näky, kun kaikki oli vedetty sileäksi eikä mitenkään taitavasti. Siellä eivät linnut pesi kymmeniin vuosiin.

Kunta ilmoitti, että "siitä tulee valtava hiilinielu."

Takaisinperintämenettelijä matkalla afrikkaan.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 209
 • Liked: 20052
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vanhalla stallarilla on selkeä Kulttuurityöntekijäin liiton linja. Aki ei ole ryssäkommunisti eikä työläiskommunisti vaan kulttuurikommunisti. Ei ole grammaakaan kiinnostunut duunarien ongelmista. Nyt sanoo KK-liitteessä ihan suoraan että "Vihreät, Vasemmistoliitto ja RUOTSALAISET" yrittävät hoitaa asioita. Kultalusikka perseessä syntynyt ikuiskyldyyri. Omien pierujen haistelija.

edit: lisätty kaksi vahvennettua sanaa.
« Viimeksi muokattu: 02.01.2023, 20:45:26 kirjoittanut Jorma M. »
"On käynyt ilmi, että demokratia ja lehdistön vapaus ovat suurimpia niistä tyhjistä korulauseista, jotka milloinkaan ovat ihmismieltä sumentaneet".

IDA

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 055
 • Liked: 13412
 • qui enim non est adversum vos pro vobis est
Hyvänkään elokuvaohjaajan ei tarvitse olla edes keskinkertainen ajattelija. En tosin osaa sanoa onko Kaurismäki ohjaajana mitenkään erityisen hyvä. Leningrad Cowboys - elokuvat puhuttelevat minua, mutta eivät juuri muut. Jos esikuviksi katsotaan Rohmer, Truffaut, Godard jne... on kyse rappiosta ja huononemisesta, mutta voi tietysti olla, että tästä kulttuurillisesta virrasta ei ole edes kyse

Poliittisena ajattelijana Kaurismäki on puhtaasti tunteisiin nojaava, eikä vaikuta varsinaisesti ajattelevan lainkaan millään järkeen, tai edes tahtoon nojaavalla tavalla.
qui non est mecum adversum me est

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 415
 • Liked: 12417
Kaisa sanoo että luonto korjaa itsensä ja ihminen on aika mitätön tekijä. Näinhän se on.

Kuitenkin samat ihmiset jotka noin sanovat ovat sitä mieltä että mitätön tekijä aiheuttaa ilmastonmuutoksen ja että mitätön tekijä voi kääntää ilmastonmuutoksen suuntaa.

Luotsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 395
 • Liked: 4094
Kaisa sanoo että luonto korjaa itsensä ja ihminen on aika mitätön tekijä. Näinhän se on.

Kuitenkin samat ihmiset jotka noin sanovat ovat sitä mieltä että mitätön tekijä aiheuttaa ilmastonmuutoksen ja että mitätön tekijä voi kääntää ilmastonmuutoksen suuntaa.

Logiiikka ei koskaan ole kuulunut hihhuleiden vahvoihin puoliin  ;)
*** Patria o muerte! ***

Mäyräkoira

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 2 039
 • Liked: 6028
 • Musta punaisin merkein
On varmaan raskasta elämä tuollaisella jeesustelijalla.

Muistelin että tuo vanha deeku, on myöskin ollut melkoinen ketjupolttaja. Hän oli räyhännyt takavuosina, jossain kapakassa, kun tupakkalaki muuttui, ja puolenyön jälkeen kähärästäminen kapakassa piti loppua. Käsittääkseni tupakan viljely ei ole mikään aivan ekoteko.. Mutta mitäs pienistä, pääasia on se, että kulttuurikommunisti saa öyhöttää sekä jeesustella omassa kuplassaan.

Maustetytöt näköjään pyrkii myös "piireihin", kun tuollaista pitää julkisuudessa puhua. Ja tuollaista kantaaottavaa musaa tehdä.
Let's Go Brandon!!

Pohjanmaalainen jallu-Jenny

Lapinlahden linnut. Rauhanadressi.
https://youtu.be/Pbb2bQ56sAo

Tagit: