Tänään 11.4.2022 HS
Tutkimus paljastaa yllättävän paradoksin: Suomessa äidit ovat uupuneempia kuin heikomman tasa-arvon maissa
Kansainvälisessä vertailututkimuksessa oli mukana noin 11 500 vastaajaa 40 maasta.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008727747.html
"ÄIDIT ovat vanhemmuudesta uupuneempia vahvan tasa-arvon maissa kuten Suomessa kuin heikomman tasa-arvon maissa, selviää tuoreesta kansainvälisestä tutkimuksesta.
Tulos on yllättävä ja paradoksaalinen, kuvailee dosentti Matilda Sorkkila Jyväskylän yliopistolta.
Itse en pidä tulosta lainkaan yllättävänä. Olisi pikemminkin yllättävää, jos näin ei olisi.
Naisilla on luontaisista syistä paljon korkeampi "huoleistuneisuusaste" jälkikasvustaan. Tällä tarkoitan sitä, että äidit tuuppaavat ottamana paljon enemmän stressiä lasten asioista kuten pukeutumisesta, koulunkäynnistä, syömisestä, ihan kaikesta ja tuuppaavat sen mukaan puuttua asioihin hyvin hanakasti. Tämän tunnistamme (lähes) kaikki omiemme äitiemme käyttäytymisestä; helvetti, omakin äitini jaksaa vielä päivitellä syömistäni ja pukeutumistani vaikka hän on lähes 90 ja itsekin olen lähestymässä eläkeikää. Lapset eivät ole ainakaan äitiensä silmissä koskaan aikuisia kun isät taas ottavat rennommin.
Kun tähän lisätään vasemmistofeministinen vaatimus tehdä miesten lailla uraa samaan aikaan, ei ole ihme, että alkaa uupumaan ja voimat ehtyvät. Kirjoitin tästä perhepolitiikkaketjuun (
https://hommaforum.org/index.php/topic,132461.msg3366775.html#msg3366775 ) ja mielestäni tämä tutkimus tukee ajatustani, että ajan puute alkaa olemaan yhä suurempi ongelma syntyvyydelle.
Vasemmisto on ajanut tämän tilanteen tällaiseksi. Muistan miten 70-luvulla vasemmisto alkoi pyörittämään retoriikka, jonka puitteissa ns. "kotirouva" on elitistinen rikkaan miehen nukkevaimo, jonka funktio yhteiskunnassa oli nolla. Kodin ja lasten hoitamista ei pidetty minään vaan naisten piti muuttua miehiksi ja ryhtyä palkkatyöhön ja hakemaan uraa. Feministisessä diskurssissa menestys mitattiin ja mitataan edelleen nimenomaan miesten mittarilla eikä naisten elämänvalintoja arvostettu miksikään.
Tätä on nyt paasattu 70-luvulta lähtien, jolloin on syntynyt mielikuva, että nainen, joka ei ole käynyt yliopistoa ja tee miehistä uraa on yhtä tyhjän kanssa. Lopputulos on naisten uupuminen, lapsikatraan pieneneminen ja kaiken maailman muut ongelmat.
Toki kaikki tämä on miesten vika kuten Hesarikin kovasti haluaa antaa lukijoiden ymmärtää jo heti otsikossa: "Suomessa äidit ovat uupuneempia kuin heikomman tasa-arvon maissa – 'Tasa-arvo ei ole ihan onnistunut, kun se ei näy kotona' ". Eli mitä tasa-arvoisempia ollaan, sen epätasa-arvoisempia ollaan: vasemmistologiikkaa parhaimmillaan.