Suomi toisena kielenä -opettajien yhdistyksen puheenjohtaja Katriina Rapatin mukaan esimerkiksi aineenopettajien, olipa aine sitten matematiikka tai historia, tulisi nähdä oma roolinsa myös kielenopettajana ja kielellisen aineen opettajana. Näin kielenoppimista voitaisiin tukea paremmin. Peruskoulun maahanmuuttajille suunnatut suomi toisena kielenä -tunnit eivät Katriina Rapatin mukaan yksistään takaa opinnoissa pärjäämistä.
Ratkaisu epäonnistumiseen on siis kaiken opetuksen muuttaminen sel-ko-kie-lek-si kuten alaluokilla. Rapatti ei sanallakaan viittaa siihen, miten tämä uusi "rooli kielenopettajana ja kielellisen aineen opettajana" vaikuttaa opetuksen tasoon.
Meitä kurssitettiin tästä suomi2-näkökulmasta jossain vaiheessa opettajaopintoja. Siellä ehdotettiin tunnin rakenteen suunnittelua etukäteen ja käymistä läpi tunnin alussa, siis esim. "Tänään kertaamme ensin läksykappaleen, sitten opiskelemme karhun talvehtimista ja käsittelemme pieneläinten talviunta tunnin lopussa. Jos jää aikaa, niin teemme tehtävän talvisesta metsästä." Kaavion tunnin rakenteesta (tärkeimmät otsikot) voisi kirjoittaa taulun laitaan.
Vähän kuin pitäisi esitelmää jenkkihenkisesti: kerrot ensin, mitä on tulossa, ja sitten esittelet tarkemmin, syvennät ja esität todisteita. Tämän mallin puolesta on hehkutettu yleensäkin (ei vain kasvatustieteessä) esitelmiä ja esseitä koskien - kuulijoiden on helpompi seurata näin päin. Suomessa ja Saksassa (yleisestikin Euroopassa?) yleisempi tapa kirjoittaa esseensä on aloittaa todistusaineistosta ja tehdä viimeiseksi johtopäätökset ja big picture.
Toinen ehdotus siellä s2-tunneilla oli, että oppilaita pitäisi koulun alussa opastaa lukemaan oman aineen tekstejä tai läksyjä ylipäänsä. Tehokasta lukemista ei oikein opeteta missään. Siis tyyliin, että silmäile ensin teksti läpi, hahmota mistä on kyse, lue sitten vasta tarkasti, selvitä vaikeat sanat, katso vielä tekstin lopusta tärkeimmät kohdat kertauslootasta.
Kyllä minusta nämä ohjeet hyödyttäisivät kantaväestönkin yläasteikäisiä.
(Olihan siellä sitten paljon outoakin tavaraa, kuten että kokeissa voisi olla tehtäviä, joihin voisi vastata vain piirtämällä, ettei jäisi kielen ymmärtämisestä kiinni. Nojoo. Kyllä niitä sellaisista aiheista tehdäänkin, mihin piirtäminen sopii. Vrt. piirrä putoavan pallon vapaakappalekuvio, piirrä ihmisen ruoansulatusjärjestelmä, mitä näitä nyt on. Tehtävänanto kuitenkin pitäis ymmärtää

)