UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)  (Luettu 458090 kertaa)

Puskistahuutelija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 128
 • Liked: 4040
 • Liberaalikonservatiivi ja kansalliskonservatiivi
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3000 : 19.04.2020, 22:51:24 »
Eikös tuo ole ihan mafioson puhetta:"Oleko sinä onneton niin tyhmä, ettet tajua omaa etuasi, että antamalla fyrkat järjestöllemme,  sinulle ei tulevaisuudessa tapahdu mitään epämiellyttävää?"

Tältähän se vaikuttaa. Euro alkaa näyttää yhä enemmän samalta kuin mafian tarjoama "palovakuutus". Maksetaan suojelurahaa ja vastineeksi saadaan olla rauhassa.

Italian talous ottaa IMF:n arvion mukaan 10 prosenttia osumaa koronan myötä tehtyjen rajoitustoimien vuoksi. Uutta velkaa tarvitaan, että Italia pääsee tästä tilanteesta ulos joten kuten. Se tarkoittaa, että Italian julkisen sektorin velka, joka on nyt 136% bruttokansantuotteesta, on hyppäämässä kertaheitolla 180%:iin. Se tekisi Italiasta prosentuaalisesti lähes yhtä velkaisen kuin Kreikka ja nostaisi Italian maailman kolmen velkaantuneimman valtion joukkoon. Ja tässä ei ole huomioitu lainkaan sitä, miten markkinat reagoivat tilanteeseen ja että miten se vaikuttaa Italian valtionvelan korkoihin. Ellei euromaat saavuta jotain merkittävää läpimurtoa, on selvää, että Italian valtionvelkojen korot lähtevät kasvuun ja samalla maan maksukyvyttömyys on virallisestikin vain nuijan kopautuksen päässä.

Tilanne on kiharainen. EKP on valmis ostamaan lähes rajattomasti Italian valtion velkakirjoja, mutta vastineeksi se vaatii Italian noudattavan EVM:n ehtoja. Italia pelkää, että sillä on edessään Kreikan tie, jossa IMF:n, EKP:n ja EU-komission muodostama teknokraattiryhmä troikka syrjäyttää maan vaaleilla valitut poliitikot vallasta ja ryhtyy kovaan kulukuuriin. Kreikan tapauksessa on nähty, mihin se on johtanut. Vaikka puhuttiin Kreikan pelastamisesta, ei näin vuosien myötä tätä voi kukaan pitää minään muuna puuteroituna sikana. Kreikan talouskasvu on troikan toimien jälkeen hyvin vähäistä, työttömyys on suurta ja maan velkataakka ei ole laskenut vaan kasvanut. Saapasmaassa ei haluta samaa, jonka vuoksi Italian parlamentissa ei myöskään ole enemmistöä EVM:n hyväksymiselle.

Italian hallitus ei voi nykytilanteessa suostua tällaiseen skenaarioon, sillä muuten maan kansa kuohitsee pääministeri Contesta lähtien koko porukan ja niin eurojäsenyyden kuin Euroopan unionin vastustus räjähtää katosta läpi. Siinä vaiheessa italialaiset äänestävät itselleen hallinnon, joka haistattaa koko eurooppalaiselle projektille pitkät, jonka myötä se romahtaa.

On ryhdyttävä siis luovaksi, jotta eurolle ja EU:lle pystytään antamaan lisäaikaa. EKP onkin nyt ehdottanut roskapankin perustamista, joka käytännössä olisi myös yhteisvastuumekanismi euromaiden (ja mahdollisesti myös muiden EU-jäsenmaiden) välillä. Jonkun on kuitenkin loppujen lopuksi kirjattava tappiot alas ja maksettava ne. EU-komissio vastustaa esitystä.
"Only resolute and urgent action will avert it even now. Whether there will be the public will to demand and obtain that action, I do not know. All I know is that to see, and not to speak, would be the great betrayal."

- Enoch Powell

tyhmyri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 516
 • Liked: 1413
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3001 : 19.04.2020, 22:57:54 »
^Yleisesti ottaen pidän Vesa Vihriälää lähinnä törppönä. Mutta tässä yhteydessä hän ehdottaa ainoaa jollain muotoa toimivaa tapaa kustannusten kattamiseksi.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vihriala-ehdottaa-helikopterirahaa-valtioille-velkaa-nollakorolla-ja-ikuisesti/bcb72245-8199-4eab-b2c5-578b02b599c6

Kieltämättä tuo saattaisi johtaa jopa positiiviseen inflaatioon, mutta se ei olisi tällä kertaa yhtään huono juttu.

Peltipaita

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 969
 • Liked: 10220
 • Politiikan tutkija ja taidekriitikko
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3002 : 07.05.2020, 01:16:33 »
Lainaus
Sodanjulistus EU-oikeusjärjestykselle Saksasta – "Keskuspankki pysyy itsenäisenä tulevaisuudessakin", Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn vakuuttaa

Saksan perustuslakituomioistuimen puuttumisella rahapolitiikkaan ja EU-tuomioistuimen nokittamisella voi olla pitkät jäljet.
Lainaus
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin mielestä Saksan perustuslakituomioistuin saattoi näyttää EU:n oikeusjärjestyksen kannalta vaarallista mallia, kun se asettui poikkiteloin EU-tuomioistuimen kantaa vastaan tiistaina.

Saksalaistuomarit päättivät, että Euroopan keskuspankki EKP on osin ylittänyt toimivaltuutensa ostaessaan eurovaltioiden joukkolainoja viime vuosina. EU-tuomioistuin taas on linjannut, että toimet ovat hyväksyttäviä.

– EU:n toiminta nojaa siihen, että nimenomaan Euroopan tuomioistuin tulkitsee eurooppalaisten instituutioiden toimintaa ja lainmukaisuutta, ei kansallinen tuomioistuin. Tästä periaatteesta tinkimisellä olisi hyvin kauaskantoisia ja yhteistyölle mielestäni hyvinkin kielteisiä seurauksia, Rehn sanoo Ylen haastattelussa.
https://yle.fi/uutiset/3-11337364

Joko me pian pääsemme tästä? Hyvältä näyttää.Ei taida saksalaisia napata Italian, Espanjan ym. pelastamiset. Valtava katastrofihan tämä tulee olemaan, mutta jos päästäisiin taas perusasioiden ääreen; valta ja vastuu. Ei hillotolppia maansa myyneille. Huonoista teoista omaa maata kohtaan tulisi rangaistus, ei palkinto, kuten nyt on.
"Kumiluodit ovat hyväksyttävyyden rajoilla"  sanoi Matti Vanhanen, kun Kataloniassa haluttiin saada mielipide selville äänestämällä.

Puskistahuutelija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 128
 • Liked: 4040
 • Liberaalikonservatiivi ja kansalliskonservatiivi
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3003 : 07.05.2020, 04:37:56 »
Tässä se taas nähdään. Isot pojat saa tehdä mitä huvittaa ilman seurauksia Brysselin suunnasta. Pystyttekö kuvittelemaan minkään pienemmän EU-maan tekemään vastaavaa linjausta ilman, että Bryssel hönkisi niskaan ja uhattaisiin poliittisilla toimilla sekä sanktioilla? En minäkään.

Tähän EU lopulta kaatuu. Säännöt on samat, mutta isot pojat voivat niitä rikkoa välittämättä seurauksista. Ei tällainen liitto voi kestää.
"Only resolute and urgent action will avert it even now. Whether there will be the public will to demand and obtain that action, I do not know. All I know is that to see, and not to speak, would be the great betrayal."

- Enoch Powell

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 244
 • Liked: 3979
 • Sus siunatkoon
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3004 : 07.05.2020, 10:44:32 »
Suomen Uutisissa pari hyvää kirjoitusta Henri Alakylältä.

Lainaus
GnS Economics: Todennäköisen pankkikriisin mahdollisuus uupuu talousennusteista

Monet instituutiot ovat uusimmissa talouskatsauksissaan ottaneet koronakriisin tuoman taloussokin huomioon. Suomalainen talousanalyysiyhtiö GnS Economics huomauttaa, että ennusteissa ei huomioida jopa todennäköistä pankkikriisiä. Pankkien tila on eritoten Euroopassa hyvin haastava.
[...]

Akilleen kolme kantapäätä

GnS Economicsin mukaan maailmassa on kolme talouden kipukohtaa. Ne ovat Euroopan heikossa kunnossa oleva pankkiala, Yhdysvaltain raskaasti velkaantuneet pääomamarkkinat ja Kiinan heikkotehoinen velkaelvytys.

Nämä kolme tekijää ovat runnelleet pahoin tuottavuuden kasvun. Velkavuoret kasvavat taloutta nopeammin.
[...]

Sosialisoidaanko yritykset?

Yksi vaihtoehto on, että keskuspankit jatkavat ja kenties jopa lisäävät arvopaperien ostoja ulottaen ne valtioiden joukkovelkakirjoista yritysten velkakirjoihin ja mahdollisesti jopa osakkeisiin.

Yksityinen ääni katoaa yrityksistä ja niistä muodostuu vielä heikommin tuottavia keskushallinnon johtamia yrityksiä.
Kyseessä on ”japanisaatio” Japanin 90-luvun talouskriisin mukaisesti. Japanin keskuspankki on ollut hyvin aktiivinen toimija arvopaperimarkkinoilla sillä seurauksella, ettei Japani ole kurimuksestaan toipunut.
[...]
Suomen Uutiset, 7.5.2020

Lainaus
Jättiläiset törmäyskurssilla – onko EU:n ”luova laintulkinta” tulossa tiensä päähän Saksan EKP-linjauksen vuoksi?

Karlsruhessa sijatseva Saksan perustuslakituomioistuin kaatoi saavikaupalla jäävettä niin EU-tuomioistuimen kuin EKP:n niskaan. Kyseessä on EKP:n loputtomalta tuntunut velkakirjojen osto-ohjelma ja vuosikaupalla toteutettu negatiivisten korkojen rahapolitiikka. EKP:n toimia on vuosien varrella kommentoitu runsaasti.
[...]
Suomen Uutiset, 7.5.2020

Ensimmäisessä lainauksessa korostukset minulta. Jälkimmäinen kirjoitus on syytä lukea kokonaan ja ajatuksella. Kirjoitus vaatii lukijalta jonkin verran harratuneisuutta aiheessa ja pitkää aiheen seuraamista, mutta antaa hyvin kontekstia Olli Rehnin avautumiselle. Henri Alakylä näyttää kirjoituksessa mm. Guy Verhofstadtin twiitin. Federalistien avautumisen ettei Saksan, "yhden mitättömän kansallisvaltion", perustuslakituomioistuin ala sanelemaan heidän mielestä suurelle ja mahtavalle Eurostoliitolle mitään on ymmärrettävä heidän uskonnollista vakaumusta lähetelevän asian käsittelyn johdosta.

Hommassa on vain se pihvi ettei uskonnollinen vakaumus taida enää pelastaa Olli Rehniä eikä Guy Verhofstadtia, kun reaalimaailman tapahtumat saattavat ottaa eri suunnan. Euron kohtaloa on pelattu "too-big-fail"-kortilla yli kymmenen vuotta. Näyttää siltä, että samaa korttia lätkitään pöytään viimeiseen asti kunnes pelissä kunnon länkkärielokuvan mallin mukaan astuu kuvaan odottamaton elementti, joka ei enää kunnioita pöytään ladottuja kortteja ja siten pelin sääntöjä.

En jaksa uskoa, että Saksan perustuslakituomioistuimen päätös ja päätöksen noudattaminen vielä olisivat saluunapokerissa aseen veto pöydän alta ja vastustajien uhkaaminen. Saksa tulee pelaamaan isojen pankkiensa puolesta vielä "too-big-to-fail" -korttia. Koronavirus-kriisi ei myöskään ole vielä aseenveto, mutta tunnelmia se on onnistunut kiristämään huomattavasti.

Jännä korttipeli seurata. Meillä suomalaisilla ei ole hommassa muuta roolia kuin statistin, vaikka edelleen liian monet uskottelevat itselleen ja muille vanhaa mantraa "olemme vaikuttamassa kokoamme suurempana".
"Kun faktoilla ei enää ole osalle äänestäjistä niin väliä, vaikeuksissa ovat Petteri Orpon kaltaiset sivistysporvarit." -- tähtitoimittaja Lauri Nurmi, Iltalehti

valkovuokko

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 538
 • Liked: 1140
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3005 : 13.05.2020, 11:27:44 »
Mitä rahaa rankasti ylivelkaantuneet euromaat kuten Italia, Espanja, Ranska voivat maksaa EUn yhteiseen budjettiin?  Maksavatko ne vain sitä rahaa, jota saksalaiset, rankalaiset tai jotkut muut pankit ja tahot niille antavat?

Mitä takuita rankasti ylivelkaantuneet maat pystyvät antamaan EUn yhteisille lainoille?

Miten Suomi ottaa lisää ja lisää velkaa, ja sillä rahalla maksaa suuremman osuuden EU-budjetista? Ja samanaikaisesti sitoutuu takaamaan velkaa, jota vielä pahemmin velkaantuneille euromaille myönnetään?

Pahinta on, että Euroopan Keskuspankin  ja EU-tuomioistuimen toimia ei voi edes arvostella, siitä voi saada sakot, kuten nyt Saksaa uhkaa.

Ahdistaa hirveästi, missä pirullisessa vyyhdissä Suomi on mukana, mihin meitä sidotaan entistä tiukemmin, miten meiltä viedään omaa päätösvaltaa entistä enemmän.

HMV

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 988
 • Liked: 1082
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3006 : 13.05.2020, 14:14:49 »
Suomea on velkaannutettu varmaan tarkoituksellakin jotta viimeisiltäkin itsenäisyyden jäänteiltä katoaisi taloudellinen pohja.
Liittovaltiota on helpompi ajaa kun voidaan sanoa että mihinkään itsenäisyyteen ei kerta kaikkiaan ole enää varaa.
Aika menee arvellessa, päivä päätä käännellessä.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 571
 • Liked: 12010
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3007 : 20.05.2020, 13:32:14 »

Vastuumedia bilettää kun Nauta ja Macron pääsivät sopuun EU:n elvytyspaketista.

https://www.hs.fi/talous/art-2000006513127.html

Lainaus
Maanantain ehdotus oli Merkeliltä ja Saksalta merkittävä kädenojennus Euroopan yhtenäisyyden suuntaan. Merkel kuvasi ehdotusta tiedotustilaisuudessa välttämättömäksi.

Ehdotus tuli Euroopan unionin kannalta viime hetkellä. Pohjoisen ja eteläisen Euroopan jäsenmaiden välinen juopa on kasvanut, eikä ymmärrystä muiden ratkaisuihin tai auttamiseen tunnu löytyvän. Ensi viikon keskiviikkona nähdään, kuinka moni muu EU-maa on valmis ottamaan askeleen lähemmäs kompromissia.

Ensi alkuun tämä merkinnee noin 10 mrd e summaa Suomelta mikä vastannee jotain vajaata 20% Suomen budjetista.

Kyllä se siitä, saadaan homma etenemään.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan PJ Anu Vehviläinen (Kepu) 27.2.20: "On aika epätodennäköistä, että on sairastumisen riskiä."

Katri Kulmuni (Kepu) 26.2.20: "Kun tavallinen ihminen muistaa pestä kädet, on monelta asialta turvassa"

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 697
 • Liked: 7447
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3008 : 26.05.2020, 20:51:52 »
Hyviä uutisia, jotka menivät itseltäni useampi päivä sitten ohi. Pieni erävoitto meille:

Perustuslakivaliokunta käsitteli koronabondien laillisuutta ja sitä, mitä niiden hyväksyminen mahdollisesti vaatisi. Valiokunta päätyi siihen ratkaisuun, että niiden hyväksyminen vaatii perustuslainsäätämisjärjestyksen käyttöä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että koronabondien hyväksyminen (näillä tiedoilla, jotka ovat vielä hyvin puutteellisia) on ison kiven takana. Normaalisti perustuslakiin lisäyksen tekeminen tai sen muuttaminen tai kumoaminen hyväksytään ensin yksinkertaisella enemmistöllä. Tämän jälkeen lakiehdotus jätetään lepäämään seuraavaan vaalikauteen, jonka jälkeen uusi eduskunta äänestää asiasta.

Koska koronakriisi on akuutti eikä ole aikaa odottaa seuraavaa vaalikautta, tämä halutaan varmasti ohittaa yrittämällä julistaa ehdotus kiireelliseksi. Tällöin ehdotuksen hyväksyminen vaatii 5/6 enemmistön eduskunnasta, joka täyden eduskunnan edessä tarkoittaa paikoiksi muunnettuna 167 paikkaa. Perussuomalaisilla on 39 paikkaa 200:sta, joten kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä äänestää yksimielisesti vastaan, jää tulokseksi 161 ja täten kiireellisyysmenettely kaatuu.

Tämä ei tarkoita, etteikö suomalaisten verorahoja pystyttäisi jollain keinolla kippaamaan Italian ja Espanjan pelastamiseksi, mutta koronabondit vaikuttavat näillä tiedoilla poissuljetulta vaihtoehdolta. Italia taas ei ole hyväksymässä muuta rahoituskeinoa kuin koronabondeja, koska;

A) Italia ei halua joutua maksamaan minkäänlaisia korkoja yms. kuluja johtuen kriisin ainutlaatuisuudesta (mm. Matteo Salvini verrannut EKP:tä koronkiskureihin)
B) Italia yrittää välttää Kreikan kohtalon, jossa se joutuu Troikan (EKP, IMF, EU-komissio) johtaman teknokraattihallinnon alle.

Eduskunnan nettisivuilta tällainen poiminta perustuslakivaliokunnan mietinnöstä:

Lainaus
Yhteis- ja erillisvastuulliset ns. koronabondit voisivat saatavilla olevien puutteellisten tietojen perusteella perustuslakivaliokunnan käsityksen mukaan mahdollisesti jopa vaarantaa valtion mahdollisuudet vastata perustuslain mukaisista omista velvollisuuksistaan. Kun liikkeelle laskettavien velkakirjojen määrästä tai ajatellusta vastuunjaosta ei ole täsmällistä tietoa ja kun ehdotuksen toteuttamistapaa ei ole täsmennetty, tarkkaa valtiosääntöoikeudellista kantaa on kuitenkin mahdotonta esittää.Perustuslakivaliokunta kuitenkin ilmaisee huolensa siitä, että budjettisuvereniteetin, eduskunnan budjettivallan ja valtion sitoumustensa täyttämiskyvyn asettamat valtiosääntöoikeudelliset rajat voisivat mahdollisesti ylittyä yhteis- ja erillisvastuullisten koronabondien suhteen merkiten sitä, että ehdotuksen toteuttaminen edellyttäisi Suomessa perustuslain säätämisjärjestyksen käyttämistä. Perustuslakivaliokunta huomauttaa lopuksi, että nyt arvioitavina oleviin esityksiin saattaa liittyä muissakin suhteessa perustuslaillisia ongelmia.

Lisää aiheesta: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KokousPoytakirja/Sivut/SuVP_14+2020.aspx


Hallitus päätti käyttää PevL:n lausuntoa wc-paperina. Valtiovarainministeri Kulmuni (kesk.) meni hyväksymään tukipaketteja vastoin valiokunnan tahtoa.

https://suomenkuvalehti.fi/vallan-mahotonta/euroopan-oikeusjuttu-onko-elvytysrahasto-kuin-josef-k/?shared=4443-78c52e44-999 (26.5.2020)
Lainaus
Euroopan oikeusjuttu – onko elvytysrahasto kuin Josef K?

Blogit Vallan mahotonta! 26.5.2020 11:57
Antti Ronkainen
[...]

Esimerkiksi valtiovarainministeri Katri Kulmunin ja perustuslakivaliokunnan välille on jo syntynyt kiista siitä, millä perustein Suomi hyväksyi huhtikuun alussa euroryhmän 500 miljardin suuruiset koronatoimet. Eurokriisin yhteydessä Suomi on edellyttänyt Euroopan vakausmekanismin (EVM) kautta annettavan tuen tiukkaa ehdollisuutta, jota ei euroryhmän päätöksessä kuitenkaan mainittu.

Käytännössä perustuslakivaliokunnan kanta olisi edellyttänyt koko euroryhmän paketin vetottamista, mutta Kulmuni hyväksyi sen suuren valiokunnan tuella.
[...]

Ja poliittisesti suuret päätökset ovat vasta alkamassa.

Saksa ja Ranska sopivat viime viikolla elvytysrahastosta, jonka myötä EU-komissio saisi oikeuden ottaa velkaa. Sekä EU:n ystävät että sen nemesikset ovat nähneet rahastossa hamiltonilaisen hetken, joka johtaa yhteisen velan myötä näkökulmasta riippuen joko Euroopan Yhdysvaltojen riemuun tai kurjuuteen.

Johtipa elpymisrahasto sitten liittovaltioon tai ei, koronakriisi muuttaa käsitystämme ”taloudellisesta tuesta”. Kun eurokriisissä euromaiden välinen tuki oli aina lainaa ja ehdollistettu Troikan tiukoille hevoskuureille, Saksa ja Ranska ovat nyt ehdottaneet, että elvytysrahaston tukia ei tarvitsisi maksaa takaisin. [...]

Komission oikeus ottaa velkaa, lainojen muuttuminen tuiksi ja ehdollisuuden laadullinen muutos ovat kaikki poliittista dynamiittia olevia muutoksia suhteessa siihen, miten eurokriisiä hoidettiin 10 vuotta sitten.

Jos perustuslakivaliokunta katsoisi, että elvytysrahasto tarkoittaa keskeistä toimivallan siirtoa EU:lle, sen hyväksyminen edellyttää 2/3 enemmistöä eduskunnassa (133/200). 116 kansanedustajan Sanna Marinin hallituksella ei tällaista enemmistöä ole, joten tässä tapauksessa ainakin noin 20 kokoomuslaisen tulisi miettiä omaa eurooppalaisuuttaan. [...]
Im memoriam: Tommie Lindh 2001-2020

lurkkeri

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 221
 • Liked: 338
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3009 : 26.05.2020, 23:04:30 »
Hesari ainakin ajaa vakuusrahastoa* kuin käärmettä pyssyyn. Eilen pääkirjoituksen voimalla, ja Kultarannastakin uutisoitiin vain siitä ja sitä tukevista puheenvuoroista. Huvittavaa oli että siinä pääkirjoituksessa vedottiin Euroopan kokonaisetuun ja tilapäiseen kriisiin. Ihan kuin a) Saksan ja Ranskan pankkien riskisijoitusten (Välimeren maihin) takaaminen olisi jotenkin Euroopan yhteinen asia ja b) ihan kuin Etelä-Euroopan maiden vuosikymmeniä jatkunut kassakriisi olisi jotenkin tilapäistä.

*elvytysrahastoa
« Viimeksi muokattu: 26.05.2020, 23:13:25 kirjoittanut lurkkeri »

Kova luu

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 288
 • Liked: 752
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3010 : 26.05.2020, 23:49:32 »
Missä luuraavat persujen kansanedustajat? Kulunutta sanontaa käyttääkseni, heidän hiljaisuutensa on korvia huumaavaa. Nyt olisi tämän asian tiimoilta aika laittaa tykit jylisemään, olisi taas tilaisuus kannatuksen nostamiseen, vastustamalla Suomen lähtemistä Sakujen kelkkaan, pitäisi nostaa iso meteli, mutta mitään ei kuulu. Haloo !?!?

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 789
 • Liked: 8068
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3011 : 27.05.2020, 02:11:33 »

Missä luuraavat persujen kansanedustajat?


Käyttäisit edes forumin mahdollistamia toimintoja, esimerkiksi tähän tapaan: @Vilhelm Junnila
Totuus ei ole vihapuhetta. Se on totuus.

Wir alle sind gekreuzigt, und alle sind kaputt, von Reiztechnologie, von Zeitökonomie, von Qualität des Lebens und Kriegsphilosophie.
—Laibach

Vilhelm Junnila

 • Nimellinen
 • Jäsen^^
 • ***
 • Viestejä: 125
 • Liked: 427
 • On kotiinpaluun aika.
  • Vilhelm Junnila
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3012 : 28.05.2020, 22:58:20 »

Missä luuraavat persujen kansanedustajat?


Käyttäisit edes forumin mahdollistamia toimintoja, esimerkiksi tähän tapaan: @Vilhelm Junnila

Tykit jylisee jo.

Vöyri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 948
 • Liked: 721
  • Botanist on Alp
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3013 : 29.05.2020, 08:08:58 »
Jaahans, taas on tulossa aika, että tarvitsee kutsua pankkitukea "solidaarisuusavuksi" Etelä-Euroopalle. Saksalaiset ja ranskalaiset suurpankit kiittävät. Ei luoja, miten haluaisin ettei Suomi olisi eurossa mukana... Ja jossain vaiheessa euroalue lopultakin törmää siihen perusvalintaan, että joko muuttuu melkoisen keskusjohtoiseksi liittovaltioksi tai euro hajoaa. Viimeistään silloin meidän pitäisi hypätä pois junasta.

Herbert

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 041
 • Liked: 3058
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3014 : 29.05.2020, 15:45:02 »
Margaret Thatcher kommentoi EU:n elpymisrahastoa jo vuonna 1992:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=_dEp4V1zCvA&feature=emb_logo
 • Hard times create strong men.
 • Strong men create good times.
 • Good times create weak men.
 • Weak men create hard times.
   - G. Michael Hopf, Those Who Remain


 "The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money."

   - Margaret Thatcher

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 697
 • Liked: 7447
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3015 : 29.05.2020, 15:51:07 »
Loistava puhe. Voin itse tehdä vaihtoehtoishistoriallisen spekulaation. Thatcher syrjäytettiin pääministerin paikalta 1990 ja Maastrichtin sopimus, joka teki EEC:stä EU:n allekirjoitettiin 1992.

Jos edellistä ei olisi tapahtunut, niin nykyistä EU:ta ei välttämättä olisi olemassa.
Im memoriam: Tommie Lindh 2001-2020

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 134
 • Liked: 6200
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3016 : 30.05.2020, 00:40:57 »
Loistava puhe. Voin itse tehdä vaihtoehtoishistoriallisen spekulaation. Thatcher syrjäytettiin pääministerin paikalta 1990 ja Maastrichtin sopimus, joka teki EEC:stä EU:n allekirjoitettiin 1992.

Jos edellistä ei olisi tapahtunut, niin nykyistä EU:ta ei välttämättä olisi olemassa.

Thatcherilla meni sisäpolitiikassa "neste päähän", kurjistuva ala- ja keskiluokka hänet lopulta syrjäytti. Lisäksi yksi "viimeisimpiä pisaroita" oli ollut, kun hän oli käyttänyt haastattelussa sellaisia sanoja, jotka kuuluivat brittiläisessä politiikassa vain kuningashuoneelle. Hän siis sanoi sellaista, joka tarkoitti jokaiselle britille sitä, että hän oli omasta mielestään kuningashuoneen perheen yksi jäsen.

Tämä oli tapahtunut joskus loppuvuodesta 1989 tai alkuvuodesta 1990, ja oli monille se ehdottoman "viimeinen pisara".

Suomenkin televisiossa esitettiin Britanniassa tuotettua vasemmistolaista hupiohjelmaa, joka teki hupia Margaretin ja Ronaldin politiikalla. Yleisradiossa tätä ohjelmaa oli usein 80-luvun lopulla. Muistan eräältä lauantailta juonnon, jossa ennen rikossarjan alkua (varmaankin kello 19.35 aikoihin) todettiin, että Iso-Britanniassa kansalaiset kärsivät Margaret Thatcerin vuoksi ja tämä nyt esitettävä sarjaohjelma on tehty helpottamaan kärsivien brittien elämää!

Muistaako joku toinen tätä. Kokis oli mennä nenään, kun kuuntelin tätä juontoa. Muistaakseni myös lehtien televisioarvosteluissa todettiin, että juuri tuo rikossarja oli tehty Thatcherin politiikkaa vastaan.

Thatcherin ongelma oli liian pitkälle viety brittiläisen ala- ja keskiluokan taloudellinen kuristaminen. Yksityistämisohjelmat eivät olleet kaikilta osin menestyksiä, ja Britannian rautateiden yksityistämisen peruttiinkin ainakin osin joitain vuosia sitten. Vesilaitoksien yksityistäminen ei ollut myöskään aivan fiksu teko.

Ulkopolitiikan osalta Thatcher oli yksi kommunismin tiukimpia kaatajia. On sanottu, että ilman hänen ja Reaganin yhteistyötä kommunismi olisi toiminut varmasti jonkin verran kauemmin Itä-Euroopassa. 
« Viimeksi muokattu: 30.05.2020, 01:06:49 kirjoittanut Supernuiva »

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 571
 • Liked: 12010
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3017 : 30.05.2020, 00:56:11 »
Loistava puhe. Voin itse tehdä vaihtoehtoishistoriallisen spekulaation. Thatcher syrjäytettiin pääministerin paikalta 1990 ja Maastrichtin sopimus, joka teki EEC:stä EU:n allekirjoitettiin 1992.

Jos edellistä ei olisi tapahtunut, niin nykyistä EU:ta ei välttämättä olisi olemassa.

Thatcherilla meni sisäpolitiikassa "neste päähän", kurjistuva ala- ja keskiluokka hänet lopulta syrjäytti. Lisäksi yksi "viimeisimpiä" pisaroita oli ollut, kun hän oli käyttänyt haastattelussa sellaisia sanoja, jotka kuuluivat brittiläisessä politiikassa vain kuningashuoneelle. Hän siis oli sanoi jotain, joka tarkoitti jokaiselle britille sitä, että hän oli omasta mielestään kuningashuoneen perheen yksi jäsen.

Tämä oli tapahtunut joskus loppuvuodesta 1989 tai alkuvuodesta 1990, ja oli monille se ehdottoman "viimeinen pisara".

Tähän voisi antaa lähteen. Kuulostaa joltain Paavo Arhinmäen jutulta. Tai Ylen kuuluttajan.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan PJ Anu Vehviläinen (Kepu) 27.2.20: "On aika epätodennäköistä, että on sairastumisen riskiä."

Katri Kulmuni (Kepu) 26.2.20: "Kun tavallinen ihminen muistaa pestä kädet, on monelta asialta turvassa"

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 134
 • Liked: 6200
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3018 : 30.05.2020, 01:03:57 »
Loistava puhe. Voin itse tehdä vaihtoehtoishistoriallisen spekulaation. Thatcher syrjäytettiin pääministerin paikalta 1990 ja Maastrichtin sopimus, joka teki EEC:stä EU:n allekirjoitettiin 1992.

Jos edellistä ei olisi tapahtunut, niin nykyistä EU:ta ei välttämättä olisi olemassa.

Thatcherilla meni sisäpolitiikassa "neste päähän", kurjistuva ala- ja keskiluokka hänet lopulta syrjäytti. Lisäksi yksi "viimeisimpiä" pisaroita oli ollut, kun hän oli käyttänyt haastattelussa sellaisia sanoja, jotka kuuluivat brittiläisessä politiikassa vain kuningashuoneelle. Hän siis oli sanoi jotain, joka tarkoitti jokaiselle britille sitä, että hän oli omasta mielestään kuningashuoneen perheen yksi jäsen.

Tämä oli tapahtunut joskus loppuvuodesta 1989 tai alkuvuodesta 1990, ja oli monille se ehdottoman "viimeinen pisara".

Tähän voisi antaa lähteen. Kuulostaa joltain Paavo Arhinmäen jutulta. Tai Ylen kuuluttajan.

Löytyy, netti on vieläkin tulvillaan tästä aiheesta:

https://www.phrases.org.uk/meanings/401700.html

Lainaus
The use of the 'royal we' (the 'pluralis majestatis' or 'majestic plural') had previously been restricted, as one might expect, to royalty; for example, Queen Victoria's celebrated 'we are not amused'. Its use by a mere prime minister and Thatcher's imperious personal manner were the source of considerable disdain at the time.

https://www.youtube.com/watch?v=s5Gxruh-pLI

Lainaus
https://www.youtube.com/watch?v=s5Gxruh-pLI


-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 835
 • Liked: 9283
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3019 : 30.05.2020, 05:01:27 »
Italiaa pitää lahjoa täysillä sillä quitaly olisi EUlle kuolinisku.

Italia on hieman, ja tämä on vähättelyä, vittuuntunut sen johdosta miten heidät jätettiin omien neuvojensa varaan kun koko maa julistettiin lockdowniin. Ei ole kovin vaikea ymmärtää miten keskivertokaduntallaaja Italiassa kokee EUn hyödyllisyyden tällä hetkellä kun on itse ollut kotiarestissa monta viikkoa jonkin viruksen takia joka on perinpohjin johtunut ihmisten vapaasta liikkuvuudesta.


Hohtava Mamma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 113
 • Liked: 30656
 • Venomous
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3020 : 01.07.2020, 14:40:32 »
Törmäsin tubessa videoon, jossa Laura Huhtasaari väittää, että 'tutkimuksen mukaan' Suomen viennin arvon olisi 40% korkeampi jos olisimme omassa valuutassa. Sen verran kova väite, että aloin penkomaan asiaa ja sain linkin tutkimuksen koonnokseen. Minulla ei riitä kyky arvioida tutkimuksen laatineen puljun uskottavuutta, mutta sain linkin kuitenkin alan ammattilaiselta.

Euro, markka ja vienti 2020-06-09 tehnyt Tuomas Malinen

Lainaus käyttäjältä: GSN economics / Tuomas Malinen
Simulaatioidemme perusteella Suomen viennin volyymi olisi tällä hetkellä noin 40–50 prosenttiyksikköä korkeammalla, kuin se on nyt, jos olisimme jääneet markkaan.
...
Viennillä on taloudessamme huomattavan suuri rooli. Viennin suhde bruttokansantuotteeseemme on 40 prosenttia. Viime vuonna tavaroiden ja palveluiden viennin arvo oli 96 miljardia euroa. Jos ne olisivat olleet 40 prosenttia korkeammalla, viennin arvo olisi ollut yli 134 miljardia euroa.

Simulaatiomme kertookin varsin selvästi, että markassa olo olisi edesauttanut vientiämme, ja sitä kautta talouttamme.  Kaikki spekulaatio siitä, että omalla valuutallamme ei olisi ollut merkittävää vaikutusta vientiimme onkin syytä lopettaa.

Eurojäsenyytemme olikin mitä todennäköisemmin taloudellisessa mielessä paha virhe. Eurossa myös tunnutaan roikkuvan vain eron lyhyen aikavälin seuraamuksien pelosta.

Siis 134-96= 38 miljardia euroa enemmän vientiä. 38 tuhatta miljoonaa euroa. Tällä hetkellä puhutaan siitä, että valtio joutuu koronatappioiden kattamiseksi ottamaan ennätykselliset 20 miljardia uutta velkaa.

Tuosta 38:sta viennin lisämiljardista valtio saisi useita miljardeja euroja suoraan veroina yrityksiltä ja yritysten työntekijöiltä. +40-50% viennin volyymi tarkoittaa osin suorasti ja osin epäsuorasti kymmeniä prosentteja lisää työpaikkoja, koska onhan 38 mrd€ verojen jälkeenkin kansantaloudessa valtava lisäys myös kotimaiselle kulutukselle. Siis merkittävästi vähemmän tulonsiirtojen varassa eläviä ja sen lisäksi olisi myös oikeaa, tuottavaa työtä tarjolla julkisen sektorin tempputyöllistetyille ja suojatyöpaikoissaan piereskeleville. Eli sen lisäksi, että valtio tienaisi miljardeja enemmän veroina kuin nyt, se myös säästäisi merkittävästi pienentyneinä menoina.

Tätä samaa on käsitelty Hommalla jo vuosia, eli eurosta on erottava ja palattava omaan valuuttaan. Jos tuon tutkimuksen tulokset ovat edes sinne päin, pitäisi Suomen aloittaa välittömästi toimenpiteet oman valuutan käyttöönottamiseksi. Siis ellei meillä olisi yhtä puoluetta lukuun ottamatta parlamentti täynnä EU-marionetteja, jotka opportunistisesti odottavat milloin voivat karistaa köyhän Suomen pölyt siannahkavirsuistaan ja asemoitua jonnekin kansanvallan ulottumattomissa olevan toteemin nokkaan vittuilemaan suomalaisille siitä, miten huonosti hoidatte talouttanne. Kuten teki muuan siilinjärvinen rintamakarkuri oltuaan 4 vuotta valtiovarainministeri ja 3 vuotta pääministeri.
« Viimeksi muokattu: 01.07.2020, 14:49:56 kirjoittanut Hohtava Mamma »
The society that separates its scholars from its warriors will have its thinking done by cowards and its fighting by fools. -Thucydides

Freedom is never more than one generation away from extinction. - Reagan

Luka Mokonesi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 939
 • Liked: 1794
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3021 : 11.07.2020, 12:59:24 »
Reutersin uutinen torstailta:

Reuters 2020-07-09: EU to back Croatia, Bulgaria in first step to join euro, sources say

Lainaus
Euro zone officials are ready to let Croatia and Bulgaria into the ERM-2 mechanism, a preliminary stage for adopting the euro as their currency in the next three years, four sources told Reuters.

The move would pave the way for the first enlargement of the euro zone since 2015, when Lithuania joined the currency bloc, which now has 19 members.

European officials said a decision was imminent after a final backing from euro zone and EU finance ministers, who hold video conferences later on Thursday and Friday.

Two sources said the decision was likely to be announced outside market hours, probably during the weekend, to prevent market speculation.


...
"Maapallon elämä on kestänyt suurempia muutoksia kuin mitä ihminen on nähnyt. Maapallo selviää hyvin ihmisestä ja on täällä vielä kauan ihmisen jälkeenkin." -mannym

"Gustafsson on asunut Bangkokissa 57 vuotta, mutta sanoo yhä olevansa farang." -HS-

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 281
 • Liked: 25951
 • Easter Worshipper
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3022 : 11.07.2020, 20:12:33 »
Suomenkin televisiossa esitettiin Britanniassa tuotettua vasemmistolaista hupiohjelmaa, joka teki hupia Margaretin ja Ronaldin politiikalla. Yleisradiossa tätä ohjelmaa oli usein 80-luvun lopulla. Muistan eräältä lauantailta juonnon, jossa ennen rikossarjan alkua (varmaankin kello 19.35 aikoihin) todettiin, että Iso-Britanniassa kansalaiset kärsivät Margaret Thatcerin vuoksi ja tämä nyt esitettävä sarjaohjelma on tehty helpottamaan kärsivien brittien elämää!

Muistaako joku toinen tätä. Kokis oli mennä nenään, kun kuuntelin tätä juontoa. Muistaakseni myös lehtien televisioarvosteluissa todettiin, että juuri tuo rikossarja oli tehty Thatcherin politiikkaa vastaan.


Ethän tarkoita nukkeanimaatiota "Sylkiäiset" (Spitting image)?
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Sylki%C3%A4iset
Lainaus
Sylkiäiset (Spitting Image) oli brittiläinen satiirisarja, jota ITV esitti 1984–1996. Sarjassa käytettiin poliitikkoja ja muita julkisuuden henkilöitä esittäviä nukkehahmoja. Kaikkien poliittisten puolueiden henkilöitä satirisoitiin, mutta erityisen huomion kohteena olivat konservatiivipuoluetta edustanut pääministeri Margaret Thatcher ja tämän hallituksen ministerit Norman Tebbit, Geoffrey Howe ja Michael Heseltine. Myös aikaisemmin varsin lempeästi kohdeltu Britannian kuninkaallinen perhe oli satiirin kohteena.

Tuossa auottiin myös Reaganille.

@Supernuiva

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 134
 • Liked: 6200
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3023 : 11.07.2020, 23:41:03 »
^Kyllä, Sylkiäiset on Yleisradiosta tuttu ohjelma. Siinä tehtiin Reaganista ja Thacherista rankkaa pilaa. Ehkä jopa siinä määrin, että nykyisen vihapuheen aikana vastaavaa ei voisi enää esittää? Ainakin ohjelman seksuaaliset viittaukset olisivat nykyaikana liian rohkeita, nukke-Reaganhan touhusi aika rivoja.

Mutta rikossarja oli toinen, siinä olivat oikeat näyttelijät, ja kyseessä oli lauantaina noin kello 19.30 alkanut sarja. (Muistaakseni, en nyt ole aivan 100-varma.)

Näyttelijät joivat kuulemma tarkoituksella suoraan pullon suusta, näin ohjelmassa esitettiin tukea toryjen vastaiselle politiikalle. Tämä yksi esimerkki jäi mieleen absurdiudessaan. Huono sarja se oli, eikä jäänyt varmaankaan elämään klassikkona missään piireissä. Heittäisikö paljon, jos sanoisin tämän tulleen ulos televisiosta joskus 90-luvun aikana? Varmastikin mieluummin 90-luvun alkupuolella.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 281
 • Liked: 25951
 • Easter Worshipper
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3024 : 12.07.2020, 18:07:20 »
Reutersin uutinen torstailta:

Reuters 2020-07-09: EU to back Croatia, Bulgaria in first step to join euro, sources say

Lainaus
Euro zone officials are ready to let Croatia and Bulgaria into the ERM-2 mechanism, a preliminary stage for adopting the euro as their currency in the next three years, four sources told Reuters.
...

Löytyy myös Talouselämä-lehdestä.

On se vaan hienoa, että samalla kun Tuomas Malisen johdolla suomalaiset ekonomistit alkavat nähdä euron hautajaisia, ruumiin peijaisiin tulee vielä lisää kehitysmaita käsi ojossa uhraamaan finanssipolitiikkansa saadakseen kehitysaluetukia sinnetännetonne...

https://www.talouselama.fi/uutiset/kaksi-uutta-maata-astui-euron-odotushuoneeseen-risto-murto-euroalue-laajenee-ruotsi-tassa-kuvassa-jokeri/0ceea3b8-1d71-4ba3-9935-31a5db5d880b

Lainaus
Kaksi uutta maata astui ”euron odotushuoneeseen” – Risto Murto: ”Euroalue laajenee, Ruotsi tässä kuvassa jokeri”
Kroatia ja Bulgaria liittyivät perjantaina ERM-2-mekanismiin.

Eläkevakuuttaja Varman toimitusjohtaja Risto Murto ennakoi euroalueen laajenevan ja EU:n liittovaltiokehityksen etenevän ainakin ”nytkähdellen”.

Seuraavaksi euroon ovat näillä näkymin liittymässä Kroatia ja Bulgaria, jotka liittyivät perjantaina ERM-2-mekanismiin. Mekanismi tarjoaa euroalueeseen kuulumattomille EU-maille mahdollisuuden kytkeä valuuttansa euroon. Osallistuminen on vapaaehtoista, mutta maiden odotetaan liittyvän järjestelmään ennemmin tai myöhemmin. Ennen Kroatiaa ja Bulgariaa vain Tanska oli mukana mekanismissa.

Risto Murto nostaa esiin myös Ruotsin.

”Kroatia ja Bulgaria euron odotushuoneeseen. Euroalue laajenee ja liittovaltiokehitys nytkähtelee eteenpäin tulevaisuudessakin. Ruotsi tässä kuvassa jokeri. Saattaa vielä päätyä tulevina vuosikymmeninä seuraamaan Iso-Britanniaa EU:sta ulos”, hän pohtii Twitterissä.

Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander vastaa arvioimalla, että Ruotsin lienee vaikea hyväksyä minkäänlaista yhteisvastuuta tai oman päätösvallan rajoittamista

Risto Murto myös myöntää "liittovaltiokehityksen", mitä persuja lukuunottamatta kaikkien muiden meppien mukaan ei ole olemassakaan.

-i-
« Viimeksi muokattu: 12.07.2020, 18:09:00 kirjoittanut ikuturso »
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Puskistahuutelija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 128
 • Liked: 4040
 • Liberaalikonservatiivi ja kansalliskonservatiivi
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3025 : 13.07.2020, 16:31:11 »
Suomalaista puoluepoliittista kenttää kun katsoo, ylivoimaisesti hämmästyttävin asia tässä etelä-Euroopan tukemisessa on tämä: kokoomuksen ja vasemmistoliiton kantaa asiassa ei erota toisistaan.

Kokoomus on markkinaliberaali oikeistopuolue, jonka rahoittamaa ja ohjaamaa eliittiä euron pelastaminen tukee - hinnasta viis. Heidän kantansa eurotukiin ei ole siis millään mittarilla ihmeellinen asia. Todennäköisesti kokoomus äänestää eurotukien puolesta kun ne tulevat suuren salin päätettäväksi, aivan kuten Kreikan ja Portugalin tapauksessa vuosikymmen sitten.

Sitä en ymmärrä, että miksi vasemmistoliitto ei erotu kannallaan tässä asiassa mitenkään. Puolueesta, jonka eduskuntaryhmän riveihin kuului aikanaan tiukkoja euron vastustajia kuten Esko Seppänen ja Esko-Juhani Tennilä, ei kuulu asian tiimoilta inahdustakaan. Tämä siitä huolimatta, että puolueen johto varmasti tietää, ettei tällä tukiviritelmällä ole mitään tekemistä etelä-Euroopan maiden elvyttämisellä ja maiden kansalaisten auttamisella. Tässä tukipaketissa on kyse, aivan kuten Kreikan ja Portugalin tapauksessa, finanssikapitalismin pyörien voitelusta kun yritetään pelastaa ranskalaiset ja saksalaiset pankit satojen miljardien eurojen luottotappioilta.

Kukapa olisi uskonut. Vasemmistoliitto takaamassa finanssikapitalistien sikailun repimällä työtä tekevän kansanosan selkänahasta rahat ja tilittämällä ne maan rajojen ulkopuolelle.

Täytyy sanoa, että tällaista kehitystä tuskin osasi kovin moni edeltä nähdä.
"Only resolute and urgent action will avert it even now. Whether there will be the public will to demand and obtain that action, I do not know. All I know is that to see, and not to speak, would be the great betrayal."

- Enoch Powell

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 697
 • Liked: 7447
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3026 : 13.07.2020, 16:52:44 »
Suomalaista puoluepoliittista kenttää kun katsoo, ylivoimaisesti hämmästyttävin asia tässä etelä-Euroopan tukemisessa on tämä: kokoomuksen ja vasemmistoliiton kantaa asiassa ei erota toisistaan.

Kokoomus on markkinaliberaali oikeistopuolue, jonka rahoittamaa ja ohjaamaa eliittiä euron pelastaminen tukee - hinnasta viis. Heidän kantansa eurotukiin ei ole siis millään mittarilla ihmeellinen asia. Todennäköisesti kokoomus äänestää eurotukien puolesta kun ne tulevat suuren salin päätettäväksi, aivan kuten Kreikan ja Portugalin tapauksessa vuosikymmen sitten.

Sitä en ymmärrä, että miksi vasemmistoliitto ei erotu kannallaan tässä asiassa mitenkään. Puolueesta, jonka eduskuntaryhmän riveihin kuului aikanaan tiukkoja euron vastustajia kuten Esko Seppänen ja Esko-Juhani Tennilä, ei kuulu asian tiimoilta inahdustakaan. Tämä siitä huolimatta, että puolueen johto varmasti tietää, ettei tällä tukiviritelmällä ole mitään tekemistä etelä-Euroopan maiden elvyttämisellä ja maiden kansalaisten auttamisella. Tässä tukipaketissa on kyse, aivan kuten Kreikan ja Portugalin tapauksessa, finanssikapitalismin pyörien voitelusta kun yritetään pelastaa ranskalaiset ja saksalaiset pankit satojen miljardien eurojen luottotappioilta.

Kukapa olisi uskonut. Vasemmistoliitto takaamassa finanssikapitalistien sikailun repimällä työtä tekevän kansanosan selkänahasta rahat ja tilittämällä ne maan rajojen ulkopuolelle.

Täytyy sanoa, että tällaista kehitystä tuskin osasi kovin moni edeltä nähdä.

En itsekään entisenä vasemmistolaisena ymmärrä, miksi Li Andersson sallii tämän.
« Viimeksi muokattu: 13.07.2020, 20:46:14 kirjoittanut kivimies »
Im memoriam: Tommie Lindh 2001-2020

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 345
 • Liked: 4528
 • Mersupersu
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3027 : 13.07.2020, 16:54:42 »
Thatcherin ongelma oli liian pitkälle viety brittiläisen ala- ja keskiluokan taloudellinen kuristaminen. Yksityistämisohjelmat eivät olleet kaikilta osin menestyksiä, ja Britannian rautateiden yksityistämisen peruttiinkin ainakin osin joitain vuosia sitten. Vesilaitoksien yksityistäminen ei ollut myöskään aivan fiksu teko.

Tota noin...

Lainaus
The Privatisation of British Rail was the process by which ownership and operation of the railways of Great Britain passed from government control into private hands. Begun in 1994, it had been completed by 1997.

rautateiden yksityistäminen tapahtui pääosin Thatcherin seuraajan John Majorin pääministerikaudella.
Thatcher tai joku muu olisi ollut aivan samassa tilanteessa eli Briteissä oli pahanlainen rakenteellinen vääristymä, kun Commonwealth oli pääosin tulojen osalta romahtanut, mutta menot olivat edelleen samat kuin suuruuden aikoina.

Esimerkiksi junissa täytyi olla tuplamiehitys, kun oli aayyliikkeen mukainen teetauko eli toinen miehistö meni ajamaan junaa, kun toinen hörppi teetä. Thatcherin vaatimukset olisivat menneet läpi kahdelta liitolta, mutta kolmas kieltäytyi ja niin sitten painettiin persettä penkkiin ja kaikki hävisivät. Sama koski kannattamattomia hiilikaivoksia. Kuka niitä tappiolla jaksaa ylläpitää?

Thatcher oli erittäin fiksu nainen ja EUta vastaan - vai mikä ETA se silloin oli? Tai oikeastaan vapaakauppa-alueen puolesta, mutta kaikkia poliittisia yhdentymisiä vastaan, kun fiksuna tiesi mitä niistä seuraisi.

Jos on ollut pelkästään suomalaisen Luotettavan Median pauloissa, niin Thatcher oli sen mukaan yksi piru ja Reagan täysperkele.

Kuka sitten näin yksipuoliseen kuvaan uskoo, niin uskoo omalla vastuullaan.
« Viimeksi muokattu: 13.07.2020, 17:01:56 kirjoittanut Pentecost »
Li Andersson:
Turkin eduskunta poistamassa syytesuojan opposition kansanedustajilta. Turkin ihmisoikeustilanne huononee, mutta Suomi jatkaa yhteistyötä..
4:07 PM · May 20, 2016

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 134
 • Liked: 6200
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3028 : 13.07.2020, 23:32:24 »

rautateiden yksityistäminen tapahtui pääosin Thatcherin seuraajan John Majorin pääministerikaudella.

Thatcher oli erittäin fiksu nainen ja EUta vastaan - vai mikä ETA se silloin oli? Tai oikeastaan vapaakauppa-alueen puolesta, mutta kaikkia poliittisia yhdentymisiä vastaan, kun fiksuna tiesi mitä niistä seuraisi.

Jos on ollut pelkästään suomalaisen Luotettavan Median pauloissa, niin Thatcher oli sen mukaan yksi piru ja Reagan täysperkele.

Kiitos täsmennyksestä. Ilmeisesti valtamedian vuoksi olin siinä käsityksessä, että rautateiden yksityistäminen olisi tapahtunut jo Thatcherin valtakauden aikana. Kuitenkin tämä luonnollisen monopolin yksityistäminen meni pieleen, sillä yksityistämisellä toivottuja hyötyjä ei saavutettu, oikeastaan haitat taisivat lisääntyä aiempaan julkiseen omistukseen verrattuna.

EU:n yksi ongelma on "isännätön raha", jota hallinnoidaan ideologisin varsin usein punavihrein perustein. Li Anderssonin suhtautumista ihmetellään, mutta ei siinä ole yllättävää, sillä EU:hun "suurteholingottavat" rahat edistävät Lin kannattamaa politiikkaa.

Tagit: