Kirjoittaja Aihe: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)  (Luettu 472235 kertaa)

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 678
 • Liked: 39439
 • Dieselsetä
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3030 : 13.08.2020, 14:42:08 »
Lainaus
Jan Hurrin kommentti: Elvytysrahaston hinta on Suomelle pelkkä käsiraha tulevasta

EU:n elvytysrahastosta koituu Suomelle miljardimenetykset. Miljardit ovat silti sivuseikka sen rinnalla, miten viritys muuttaa EU:n luonnetta, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.

EU-maiden johtajien viime kuussa sopima EU:n elvytysrahasto on Suomelle kyseenalainen talousjärjestely, josta Suomi maksaa yli tuplaten enemmän kuin saa.

Suomen kustannukset yhteensä 750 miljardin euron elvytysrahastosta kohoavat ensiarvioiden mukaan lähemmäs seitsemään miljardiin euroon, mutta takaisin on erilaisina avustuksina ja tukiluottoina tulossa kolmisen miljardia euroa.

Tässä järjestelyssä Suomi toisin sanoen sitoutuu maksamaan jokaisesta käyttöönsä saamastaan eurosta vähän yli kaksi euroa.

Toki järjestelystä tihkuvat tukirahat ovat käytettävissä parin lähivuoden kuluessa, kun taas niistä lankeava kustannus on tarkoitus maksaa 30 vuoden kuluessa.

Mutta silti tällaisessa toimessa ei ole taloudellista tolkkua Suomen kaltaiselle valtiolle, joka saa omissa nimissään lainarahaa käyttöönsä negatiivisella korolla eli sananmukaisesti halvemmalla kuin ilmaiseksi.

Eikä järjestelyn tappio muutu tuotoksi silläkään perusteella, että elvytysrahaston muissa EU-maissa aikaan saama kasvu heijastelisi merkittävässä määrin epäsuoraa elvytysvaikutusta vientivetoiseen Suomeen asti.

Jos tällaisessa epäsuorassa viennin elvyttämisessä olisi ylipäätään itua, tukea olisi hyödyllisempää ohjata Italian ja Espanjan sijaan Suomelle keskeisimpiin vientimaihin, mutta nekin ovat joko elvytysrahaston nettomaksajia tai kokonaan ulkona kuviosta.

Mutta vaikka elvytysrahaston ensivaiheen hintalappu herättää kysymyksiä järjestelyn taloustolkusta, ovat Suomelle koituvat miljardimenetykset silti sivuseikka sen rinnalla, miten ja minkälaisin seurauksin viritys muuttaa EU:n luonnetta.
Rahastolle keksitään käyttöä koronan jälkeenkin

Elvytysrahaston ensikierrokselta Suomelle koituvat menetykset ovat toki suuria summia, mutta ne ovat todennäköisemmin esimakua tulevasta eivätkä kertakirpaisu.

Rahaston toteutuksessa on tarkoitus kiertää tai rikkoa joukkoa EU-sopimusten tähän asti likimain pyhinä pidettyjä pykäliä ja suoranaisia kieltoja tavalla, joka muuttuu paljon helpommin pysyväksi kuin jää tilapäiseksi.

Tarkoitus on rahoittaa EU:n budjetin menoja velkarahoituksella, vaikka EU:n perussopimusten mukaan ei saisi. Ja tarkoitus on ohjata EU:n velalla rahoittamaa tukea jäsenmaiden vastuulle kuuluviin menoihin, vaikka perussopimusten mukaan ei saisi.

Elvytysrahasto pystytetään koronakriisin verukkeella, mutta tilapäiseksi markkinoitua järjestelyä on tarkoitus pitää yllä ensi alkuun ainakin 2050-luvun lopulle.

Ennen kuin noin kauas tulevaisuuteen lykätty määräaika koittaa, ehtii EU takuuvarmasti törmätä yhteen jos toiseenkin uuteen kriisiin. Niinpä rahastolle tai sen mallia toistaville uusille samanlaisille rahastoille ilmenee kyllä tarvetta ennen kuin tämä tilapäinen rahasto on purettu ja haudattu. ...

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006598667.html
"Suomesta on tullut jappastelun ja vatuloinnin suurvalta."

 - Perttu Kauppinen, IL

Luka Mokonesi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 138
 • Liked: 2355
 • beep/bop/boop
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3031 : 13.08.2020, 15:12:01 »
YLE 2020-08-10: "Ilman EU:n apua emme selviäisi" – Turismin puuttuminen näkyy konkurssiaaltona Barcelonan keskustassa

Lainaus
Espanjan talousromahdus oli huhti-kesäkuussa EU:n suurin. Turismin puuttuminen tekee Espanjasta entistä riippuvaisemman EU:n elvytysrahoista.

Lainaus
Barcelonalainen Aurelio Diaz ei ole tottunut istumaan ravintolassa yksin. Barcelonan keskustassa sijaitseva El Bornin kaupunginosa on normaalisti etenkin turistien suosiossa.

Lähes koko elämänsä täällä asunut eläkeläinen ei ole nähnyt aluetta koskaan yhtä hiljaisena.

– Katso nyt, täällä ei ole ketään eikä mitään, hän sanoo ja osoittaa tyhjiä ravintoloita.

Kaduilla on tilaa kävellä, turisteja näkyy vain muutama.

...

Rajoitukset pysäyttivät turismin jo ennen kuin se ehti edes alkaa. Viime vuonna Espanjassa vieraili yli 80 miljoonaa turistia, (siirryt toiseen palveluun) tänä vuonna turistien määrä jäänee historiallisen alhaiseksi.

Se on kova isku Espanjan taloudelle, jonka bruttokansantuotteesta yli 12 prosenttia tulee suoraan turismista. Välillisesti luku on vielä huomattavasti suurempi.

Maaliskuun ja heinäkuun välisenä aikana El Bornen katukuvasta on kadonnut jo neljännes alueen yrityksistä.

Toisaalta tätähän kaupungissa monelta taholta haluttiin ja ymmärrettävistä syistä. Vähentää liian suureksi kasvanutta turismia, no nyt tuli sitten reilumpi leikkaus siihen sektoriin.

Forbes 2019-07-12: Barcelona Is Threatening To Shut Out Tourists

Lainaus
Barcelona’s controversial mayor Ada Colau pledged this week to reduce the number of tourists allowed into Barcelona by cutting cruise ships and limiting the expansion of its airport. It’s part of an ongoing battle against perceived overtourism and the balance between keeping communities financially alive without destroying their fabric.

Barcelona is the self-styled capital city of the Mediterranean and a victim of its own success. As the Guardian reported in 2016, the number of visitors making overnight stays in the city increased from 1.7 million in 1990 to more than 8 million in 16 years.

...

Put simply, Barcelona has no room to grow and people just keep coming. No number of pavement expansions and bus rerouting can solve the fundamental issue that tourism is the number one problem for the city. What’s more, the lack of affordable housing (perceived as Barcelona’s second biggest problem) is exacerbated by the growth in tourism. There has been a flood of Airbnb properties onto the market, reducing the amount of long-term property available to city residents.

...

In June 2019, Barcelona was named the number one most polluted port in Europe, with the highest amounts of sulphur oxide and carcinogenic nitrogen oxide coming from visiting cruise ships.
"Maapallon elämä on kestänyt suurempia muutoksia kuin mitä ihminen on nähnyt. Maapallo selviää hyvin ihmisestä ja on täällä vielä kauan ihmisen jälkeenkin." -mannym

"Gustafsson on asunut Bangkokissa 57 vuotta, mutta sanoo yhä olevansa farang." -HS-

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 678
 • Liked: 39439
 • Dieselsetä
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3032 : 13.08.2020, 15:30:57 »
Ensin voihkivat, että liikaa turisteja. Nyt voihkivat, että liian vähän turisteja. Onneksi sentään apuraha kelpaa. Tai kai sitäkin sitten tulee liian vähän...  >:(
"Suomesta on tullut jappastelun ja vatuloinnin suurvalta."

 - Perttu Kauppinen, IL

Herbert

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 099
 • Liked: 3478
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3033 : 16.09.2020, 06:51:32 »
Lainaus
Marja Sannikka: EU joutaisi jäähylle

Mitä tapahtuu EU:ssa, jos sen jäsenet eivät noudata unionin sääntöjä? Eipä juuri mitään, toteaa Marja Sannikka.

Poliitikot ovat vastustaneet jyrkästi Euroopan unionin yhteistä velkaa, ja kansalaisille on vakuutettu, ettei sellaista oteta. Heinäkuussa kuitenkin EU-johtajat kertoivat sopineensa 750 miljardin euron elvytyspaketista koronakriisin hoitoon.

Kyse on historiallisesta paketista. Sen myötä vakiintuneet tulkinnat EU:n perussopimuksista lensivät roskiin. EU:n keskeisimpinä periaatteina on pidetty sitä, että jokainen jäsenmaa vastaa omasta taloudestaan ja omista veloistaan, sekä sitä, ettei unionin toimintaa rahoiteta velalla.

...

Kun EU:n yksi keskeisimpiä arvoja on oikeusvaltioperiaate, nyt voi kysyä, kuinka hyvin se itse tätä periaatetta noudattaa?

...

https://yle.fi/uutiset/3-11542655?fbclid=IwAR1QY9_8TJXGZnumSOUVDz73Zc1mmInCwhWeKSc2gN-KsGm8NtoT_QnoC_k
 • Hard times create strong men.
 • Strong men create good times.
 • Good times create weak men.
 • Weak men create hard times.
   - G. Michael Hopf, Those Who Remain


 "The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money."

   - Margaret Thatcher

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 086
 • Liked: 5921
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3034 : 21.09.2020, 22:42:36 »
Kiinnitittekö huomiota viime perjantain Sannikka-ohjelman kolmanteen haastatteluun, missä Sinnemäen ukko Anton Monti puhui Italian taloudesta?Sannikka: Mikä Italiaa auttaisi?

Monti: Italialaiset pitäisi  saada kuluttamaan rahaa, italialaisethan tällä hetkellä säästävät valtavasti rahaa.
Eli kyllä sanonta ”Raha tulee rahan luo” pitää  paikkansa.
”Oikeusvaltiossa peruspalveluministeri ei voi ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä jonkun lain pykäliä pitämällä tiedotustilaisuuksia.”

Stobelius

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 373
 • Liked: 556
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3035 : 28.01.2021, 12:51:13 »
Saksa ja Ranska sopivat viime viikolla elvytysrahastosta, jonka myötä EU-komissio saisi oikeuden ottaa velkaa. Sekä EU:n ystävät että sen nemesikset ovat nähneet rahastossa hamiltonilaisen hetken, joka johtaa yhteisen velan myötä näkökulmasta riippuen joko Euroopan Yhdysvaltojen riemuun tai kurjuuteen.

Johtipa elpymisrahasto sitten liittovaltioon tai ei, koronakriisi muuttaa käsitystämme ”taloudellisesta tuesta”. Kun eurokriisissä euromaiden välinen tuki oli aina lainaa ja ehdollistettu Troikan tiukoille hevoskuureille, Saksa ja Ranska ovat nyt ehdottaneet, että elvytysrahaston tukia ei tarvitsisi maksaa takaisin. [...]

Olen lukenut viime päivinä ekonomisti Tuomas Malisen ulostuloja elpymisrahastosta ja näyttää suoraan sanottuna katastrofaaliselta. Hallituksen on helpompi nyt korona-aikana viedä tämä läpi, kun ihmiset eivät voi kokoontua suurella joukolla osoittamaan mieltä rahastoa vastaan.

Onko mitään keinoja estää elpymisrahaston läpi meneminen?
« Viimeksi muokattu: 28.01.2021, 12:54:00 kirjoittanut Stobelius »

Jaska Pankkaaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 623
 • Liked: 8343
 • Finlayson, Fazer ja nyt myös Firas
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3036 : 28.01.2021, 13:07:11 »
Tollaisia elpymisrahastoja ja tulonsiirtounioneja vastusta täällä kuin muutama prosentti väestöstä koska suurin osa ei tajua ylipäätään mistään oman helvetin pienen kokemuspiirin ulkopuolelta mitään. Tämä koskee myös ministereitä ja kansanedustajia  :facepalm:

n. 80% suamalaisista tietää että jos PS pääsee valtaan niin kaiken muun pahan lisäksi PS irroittaa suamen EUusta ja kun kysyy mitä etuja EUsta sitten on niin vastaukset tippuvat kuin kolmiolääkkeet apteekin hyllyltä tai kalialaatikko ostoskärrin päältä:

ei tarvi vaihtaa rahaa ruåtsissa ja taimaassa eikä näyttää passia lentokoneessa.

"enkä mie oo menossa ruåtsin enkä tiiä ees missä taimaa on ja pelekeen lento koneita enkä tiiä missä sielä sitä passia pitäs  sitten näättee"

Tuolla tasolla suurin osa suomalaista operoi ja esim. Jussi ymmärtää sen.
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

qwerty

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 845
 • Liked: 11892
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3037 : 24.02.2021, 23:12:33 »
Tasavallan Presidentin tykkäämä twiitti.

Karvalakkiajatteluna. Millä perusteella nykymeininki ei johda hyperinflaation?

Onko yhtään validia argumenttia sille miksi emme tule kokemaan samaa kuin Weimarin Saksa, Maon Kiina ja Mugaben Zimbabwe?
"We know, of course, that there is no freedom of speech. But few persons realise that there is no freedom of silence, either. Residents of a communist state are required to make positive statements on belief and loyalty" : Hu Shih

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 337
 • Liked: 4885
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3038 : 24.02.2021, 23:25:27 »
Tasavallan Presidentin tykkäämä twiitti.

Karvalakkiajatteluna. Millä perusteella nykymeininki ei johda hyperinflaation?

Onko yhtään validia argumenttia sille miksi emme tule kokemaan samaa kuin Weimarin Saksa, Maon Kiina ja Mugaben Zimbabwe?

No on  yhtään validia argumenttia. Maailmassa ei ole ollut koskaan sellaista maata jossa on ollut korkeat teollisuuden tuotantoluvut ja tuotanto käynyt täysillä hyperinflaation vallitessa. Jos ei jouduta niin pahoihin sulkuihin että kaupassa olisi tavarapulaa ja tuotanto seis niin mitään hyperinflaatiota ei tule.

jka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 509
 • Liked: 7845
 • Kuka vei meidän munat?
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3039 : 24.02.2021, 23:29:06 »
Onko yhtään validia argumenttia sille miksi emme tule kokemaan samaa kuin Weimarin Saksa, Maon Kiina ja Mugaben Zimbabwe?

On, noissa kolmessa oli pulaa kaikesta. Meillä ei ole pulaa mistään. Ei edes öljystä jonka on pitänyt loppua maailmasta jo moneen kertaan. Jopa öljyä siis tuotetaan enemmän kuin sille on kysyntää.

Koskaan ihmiskunnan historiassa emme ole eläneet näin massiivisen ylituotannon aikaa. Yksinkertaisesti kaikkea tuotetaan enemmän kuin on kysyntää ja mikään kysynnän lisäys ei kykene edes ylittämään sitä miten nopeasti tarjontaa voidaan lisätä.

Jos jokaiselle jaettaisiin kymppitonni käteen niin kukaan ei osta sillä enempää makkaraa. Ja vaikka ostaisikin niin makkaraa voidaaan tuottaa niin paljon lisää että hinta ei kysynnästä johtuen nouse. Kaikki ylimääräinen raha menee sensijaan vain ja ainoastaan erilaisiin sijoituskupliin joissa nähdään massiivisia inflatoitumisia. Mutta kun kuplat puhkeaa niin se inflaatiokuplakin poistuu kuin tuhka tuuleen.

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 455
 • Liked: 7611
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3040 : 25.02.2021, 18:36:20 »
Inflaatio voi aiheutua useista eri syistä. Joku voisi kysyä miksi pörssiosakkaiden hintaindeksi ei ole mukana laskettaessa inflaatiota.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 337
 • Liked: 4885
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3041 : 25.02.2021, 19:33:06 »
Inflaatio voi aiheutua useista eri syistä. Joku voisi kysyä miksi pörssiosakkaiden hintaindeksi ei ole mukana laskettaessa inflaatiota.

No miksi pitäisi olla??
Pörssiosakkeet eivät ole kulutustuote.

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 455
 • Liked: 7611
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3042 : 25.02.2021, 19:40:51 »
Inflaatio voi aiheutua useista eri syistä. Joku voisi kysyä miksi pörssiosakkaiden hintaindeksi ei ole mukana laskettaessa inflaatiota.

No miksi pitäisi olla??
Pörssiosakkeet eivät ole kulutustuote.

Koska markkinoilla olevalla rahalla ostetaan jotain, on myös pörssiosakkeen ostaminen ostos. Kuluttaja olisi voinut ostaa osakkeen sijaan esimerkiksi rättejä ja lumppuja tai ravinteli-illallisen.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 337
 • Liked: 4885
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3043 : 26.02.2021, 22:48:56 »
Inflaatio voi aiheutua useista eri syistä. Joku voisi kysyä miksi pörssiosakkaiden hintaindeksi ei ole mukana laskettaessa inflaatiota.

No miksi pitäisi olla??
Pörssiosakkeet eivät ole kulutustuote.

Koska markkinoilla olevalla rahalla ostetaan jotain, on myös pörssiosakkeen ostaminen ostos. Kuluttaja olisi voinut ostaa osakkeen sijaan esimerkiksi rättejä ja lumppuja tai ravinteli-illallisen.
Pörssiosakkeet ovat tapa säästää, kuten pankkitalletuksetkin.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 337
 • Liked: 4885
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3044 : 26.02.2021, 22:51:00 »
Ylen ropagandapläjäys suuryritysten vallasta ja Trump propagandaa.
https://areena.yle.fi/1-4420776
Valitettavasti syytä moiseen pohditaan pirun vähän tai lähinnä syytetään rikkaita kun ovat muita fiksumpia. Saisi näissä kommarpropagandajutskissa joskus olla vaihtoehto.

Miniluv

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 31 318
 • Liked: 13204
 • Big Bear Market, Now Here
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3045 : 26.02.2021, 23:42:08 »
Minkä hintalapun laittaisitte makkarapaketille, jos tietäisitte, että jokainen saa huomenna kymppitonnin puhdasta käteen? Entä laatulihalle?

Entä jos myisitte muutakin kuin makkaraa ja tietäisitte, että valtio tulee ostamaan merkittävän osuuden siitä mitä se tarvitsee luomalla uutta rahaa?
« Viimeksi muokattu: 26.02.2021, 23:48:02 kirjoittanut Miniluv »
"Luulisi että tähän ikään mennessä olisi edes jotain tajunnut elämästä ja yhteiskunnasta." Rosa Meriläinen, HS 30.9.2014

Viestistäsi tulee minulle ilmoitus, jos kirjoitat tekstiin @Miniluv. Tai laita yksityisviesti.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 337
 • Liked: 4885
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3046 : 27.02.2021, 00:56:09 »
Minkä hintalapun laittaisitte makkarapaketille, jos tietäisitte, että jokainen saa huomenna kymppitonnin puhdasta käteen? Entä laatulihalle?

Entä jos myisitte muutakin kuin makkaraa ja tietäisitte, että valtio tulee ostamaan merkittävän osuuden siitä mitä se tarvitsee luomalla uutta rahaa?

Silloin kannattaisi pantata kaikkea niin kauan kuin mahdollista ja pistää sitten myyntiin kun hyllyt on ostettu tyhjäksi. Kuten joku jo sanoi että makkaraa tuskin kukaan ostaisi yhtään enempää.

Melbac

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 659
 • Liked: 1232
Vs: Euroopan talouskriisi (yhdistetty)
« Vastaus #3047 : 27.02.2021, 07:11:16 »
Tollaisia elpymisrahastoja ja tulonsiirtounioneja vastusta täällä kuin muutama prosentti väestöstä koska suurin osa ei tajua ylipäätään mistään oman helvetin pienen kokemuspiirin ulkopuolelta mitään. Tämä koskee myös ministereitä ja kansanedustajia  :facepalm:

n. 80% suamalaisista tietää että jos PS pääsee valtaan niin kaiken muun pahan lisäksi PS irroittaa suamen EUusta ja kun kysyy mitä etuja EUsta sitten on niin vastaukset tippuvat kuin kolmiolääkkeet apteekin hyllyltä tai kalialaatikko ostoskärrin päältä:

ei tarvi vaihtaa rahaa ruåtsissa ja taimaassa eikä näyttää passia lentokoneessa.

"enkä mie oo menossa ruåtsin enkä tiiä ees missä taimaa on ja pelekeen lento koneita enkä tiiä missä sielä sitä passia pitäs  sitten näättee"

Tuolla tasolla suurin osa suomalaista operoi ja esim. Jussi ymmärtää sen.
Rasismia ja natseja joka puolella sekä ps aloittaa suomen eroamisen eu:sta heti kun pääsee valtaan?.Ehkä sun ympäristössä tyypit on tollaisia kuin kuvailet mutta itsellä ei ainakaan ole ja jos on niin ne on todella pieni vähemmistö.

Tagit: