Kirjoittaja Aihe: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)  (Luettu 455858 kertaa)

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 676
 • Liked: 13289
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1560 : 16.09.2022, 15:10:19 »

Poliitikot harhaanjohtavat ihmisiä siitä mistä on oikeasti kysymys. Poliitikot kertovat, että fossiilisista polttoaineista täytyy irtautua ilmaston lämpenemisen takia. Todellinen syy fossiilisista polttoaineista irtautumiseen on fossiilisten polttoaineiden ehtyminen.

Kun fossiilisten polttoaineiden ehtyminen alkaa konkretisoitumaan suurelle yleisölle niin poliitikkojen pyrkimykset väistellä puhumasta julkisesti fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä alkavat näkyä aina vain selvemmin suurelle yleisölle niin, että suuri yleisö alkaa ihmetellä miksi poliitikot väistelevät puhumasta ääneen ja julkisesti fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä.


Olisiko fossiilisten ehtyminen liian kuuma peruna puheenaiheeksi, ja aiheuttaisiko sen käsittely jotain erityistä vaaraa yhteiskuntarauhalle? Epäilen että ei aiheuttaisi, mutta ehkä jokin muu syy löytyy.


Se on niin, että ainoa tie selviytyä fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä on energiantuotantotekniikan vaihtaminen uudelle resurssiperustalle, joka tarkoittaa fuusioreaktoreiden kehitystyön nopeuttamista niin, että energiantuotanto perustuu vedyn isotooppi deuteriumin ja vedyn isotooppi tritiumin fuusioon, ja seuraavassa vaiheessa, fuusioreaktoritekniikan edistyessä, deuteriumin ja helium 3 isotoopin fuusioon.


Itse näen tämän fuusioenergiajutun siltä kantilta, että jospa nyt aivan ensisijaisesti hankittaisiin lisää kapasiteettia niillä keinoilla, jotka jo tunnetaan hyvin, siis pääasiassa 3. sukupolven fissioreaktoreilla. Toissijaisesti kehitettäisiin jo lupaavat 4. ja 5. sukupolven fissioreaktorit pian tuotantovalmiiksi, jotta niitäkin päästäisiin rakentamaan tuotantokäyttöön. Uraanissa ja toriumissa on potentiaalia paljon parempaan kuin  nykyisten fissioreaktorien  tehokkuudesta voidaan päätellä. Kolmannella sijalla olisi fuusioreaktorien kehitys valmiiksi siten että päästään planeetaltamme löytyvää deuteriumia hyödyntämään. Tässä voisivat olla apuna high-entropy alloys (mitä lieneekään suomeksi, korkean entropian metalliseokset tjsp.), sillä jotkut näistä metalliseoksista näyttävät sopivilta käyttökohteisiin joissa materiaalien täytyy kestää runsasta neutronisäteilyä. Esimerkiksi CuCrFeTiV vaikuttaa sellaiselta. Litiumia, jonka kiehumispiste on 1330 °C, voitaisiin käyttää kiertävänä jäähdytysaineena fuusioreaktorin ensiöjäähdytyspiirissä, jolloin litiumiin osuva neutronisäteily muodostaisi tritiumia, joka sitten omia aikojaan vähitellen muuttuu helium-3 isotoopiksi.

Ehkä joskus tulevaisuudessa voitaisiin haluttu helium-3 noutaa miehittämättömillä aluksilla Uranuksesta, mutta tämä ei liene aivan lähivuosikymmenten juttu.
« Viimeksi muokattu: 16.09.2022, 15:34:29 kirjoittanut Nikolas »
Jokainen joka ei myönnä Suomen olevan vekselivetoinen velkaelvis voi jättää ministerinsalkkunsa ovelle ja painua vaikka helvettiin.
—Waldseemüller

Lievitystä maailman luokan typeryyteen

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 530
 • Liked: 1675
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1561 : 17.09.2022, 16:33:22 »
Planeetan fossiilisten polttoaineiden huipputuotannon arvellaan olevan 2030-luvulla, jonka jälkeen fossiilisten polttoaineiden saatavuus pienenee, ja fossiilisten polttoaineiden polttamisesta tulevat  hiilidioksidipäästöt pienenevät.

Ilmastorahastoja perustava politiikka vaikenee fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä siksi, että sehän heikentäisi ilmastorahastojen perusteluja, jos kerrottaisiin, että fossiilisten polttoaineiden ehtyminen pienentää päästöjä ja lievittää ilmaston lämpenemistä. Esimerkiksi Marinin valtioneuvosto pyrkii perustamaan tiettävästi kahden miljardin euron ilmastorahaston, josta tulisi ilmastopiireissä juhlittu jakovara.

Politiikka vaikenee fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä siksi, että politiikka tietää, että fossiilisten polttoaineiden ehtyminen voi tarkoittaa ihmiskunnan lukumäärän kutistumista miljardeilla siksi, että suurin osa valtioista ei ole oikeasti valtio vaan valtion simulaatio, jota ei välttämättä ole edes perustanut paikalliset vaan kehitysmaan perustivat siirtomaaisännät organisoidakseen siirtomaan luonnonvarojen siirtämisen siirtomaaisännän kotimaahan.

Se, että miljardit ihmiset selviytyisivät fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä niin se vaatii kansainvälisen yhteisön johtajuutta, joka alkaa siitä, että käsittelemme julkisesti fossiilisten polttoaineiden ehtymistä, ja näin korostamme, että fossiilisten polttoaineiden ehtymistä ei väistellä vaan siihen valmistaudutaan ponnekkaasti.

Voi ihmetellä miten valtio starttaa valmistautumisen fossiilisten polttoaineiden ehtymiseen, jos valtio ei suostu edes puhumaan julkisesti fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä. Fossiilisten polttoaineiden ehtyminen ei tästä seikasta vaikenemalla minnekään katoa, se on realiteetti, joka on vieläkin pahempi, jos fossiilisten polttoaineiden ehtymiseen ei ole valmistauduttu. Se on tietenkin ikävää puhua fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä, mutta se on vieläkin ikävämpää, jos fossiilisten polttoaineiden ehtymiseen ei ole valmistauduttu. Energiantuotannon tekniikka täytyy vaihtaa resurssiperustalle, joka kestää ikuisesti.

Länsi ja Kiina pysyvät vaurauden linnakkeina siksi, että niillä on lähitulevaisuudessa fuusioreaktorit ja aurinkokunnan resurssit, jotka antavat lännelle ja Kiinalle rajattomasti resursseja. Se on ilmeistä, että Venäjän kleptokratialta katoaa kyky ylläpitää korkean teknologian kehitystä ja avaruusohjelmaa sen jälkeen, kun Venäjän öljykentät ovat tyhjennetty ja öljyn vientitulot katosivat. Planeetalla on siis räikeät elintasoerot lännen ja Kiinan, ja helvetiksi muodostuvan muun planeetan välillä, joka aiheuttaa kansainvaelluksen, ja siksi valtiot alkavat rakentamaan vartioituja aitoja ulkorajoille.

Epäonnistuvat valtiot ovat erityisesti kleptokratioita, joiden kulttuuri on suhtautua välinpitämättömästi tulevaisuuteen. Kleptokratia ei välitä siitä, että kleptokratia romahtaa, kun kleptokratialle vientituloja tuottavat öljykentät ovat tyhjiä. Kleptokratiat tietävät, että ne eivät pysty käsittelemään fossiilisten polttoaineiden ehtymistä. Tästä osoituksena se kuinka nopeasti kleptokratia nimeltä Afganistan romahti, kun länsi lähti. Esimerkkinä on myös Venäjän kleptokratian surkean tilan paljastuminen, kun kleptokratia yritti hyökätä Ukrainaan vain havaitakseen, että armeijan varusteluun tarkoitetut rahat on varastettu, että armeijan budjetti oli todellisuudessa kleptokratian virkamiesten suurin varastelukassa. Entinen Neuvostoliitto ja Lähi-itä ja monet Afrikan maat ovat kleptokratioita, jotka perustuvat fossiilisten polttoaineiden vientituloihin, ja siksi niillä on edessä bruttokansantuotteen pienentyminen siinä vaiheessa, kun fossiiliset polttoaineet ehtyivät. Se on ennustettavissa, että kun fossiiliset polttoaineet ehtyivät niin se johti taisteluun elintilasta ja resursseista. Ylikansoittuneet kehitysmaat kohtaavat toisensa taistelussa elintilasta ja resursseista. Miljardien ihmisten asuttamissa kehitysmaista koostuvissa maanosissa vallitsee helvetilliset olosuhteet.

Maailman maiden vientitilasto, joka enteilee miten niille yksipuolisesti öljyn-, kaasun ja hiilen vientiin painottuneille tuottajamaille voi käydä, kun öljy- ja kaasukentät ja hiilikaivokset ovat tyhjennetty. Esimerkiksi Irakin vientitulot painottuvat voimakkaasti öljyn vientituloihin.

What did Iraq export in 2020 (tilaston ylläpitäjä atlas of economic complexity)

Fossiilisia polttoaineita tuottavien maiden sijoitus maailman maiden bruttokansantuotetilastossa putoaa, kun niiden öljy- ja kaasukentät ja hiilikaivokset on tyhjennetty. Esimerkiksi Venäjä, Saudi-Arabia, Iran, Irak, Algeria, Nigeria, Angola, Libya, ja monet muut öljyntuottajamaat putoavat bruttokansantuotetilastoissa, kun niiden öljykentät ovat tyhjennetty.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

Fossiilisten polttoaineiden dokumentoitu tuotanto ja punaisia viivanjatkoja, jotka kuvaavat fossiilisten polttoaineiden tuotantoennusteita. Viivadiagrammeista näkee mitkä fossiilisten polttoaineiden tuottajamaat ovat ohittaneet huipputuotannon ja millä fossiilisten polttoaineiden tuottajamailla huipputuotanto on vielä edessä.

http://roperld.com/science/minerals/FossilFuels.htm (fossiilisten polttoaineiden tuotantoa kuvaavia punaisia viivanjatkoja kännissä ja läpällä)

Tähdet todistavat, että fuusio toimii. Meidän tähtemme, jonka nimi on Aurinko, koostumus on 72 % Vetyä, 26 % Heliumia, 2% muita aineita. Auringon ytimessä on + 15 000 000 Celsiuksen lämpötila ja Auringon valtavasta massasta johtuva ainetta tiivistävä painovoima.  Kaikki tähdet perustuvat Vedyn isotooppien fuusioitumiseen tähden ytimessä, joka tuottaa tähden kirkkauden ja lämmön.

Pyrittäessä luomaan tähden kaltaista fuusioreaktiota rajoituksena on, että tähden ytimen massaa ei voi rakentaa Maapallon pinnalla, siksi Maapallon olosuhteissa tarvitaan korkeampi lämpötila kuin mitä on tähden ytimessä. Maapallon olosuhteissa Deuterium + Tritium fuusioon tarvitaan + 150 000 000 Celsius asteen lämpötilaan kuumennettu plasma, joka on niin kuumaa, että sitä ei kestä mikään materiaali, siksi fuusion ylläpitäminen perustuu magneettikentillä hallittujen Vedyn isotooppien törmäyttämiseen. Deuterium + Tritium fuusio valittiin siksi, että siinä tarvitaan alempi lämpötila kuin muilla fuusioehdokkailla. Deuterium + Helium 3 fuusioon tarvitaan vieläkin korkeampi lämpötila kuin Deuterium + Tritium fuusioon.

Helium on kevyt atomi, joka kykenee vapautumaan jopa niinkin massiivisesta taivaankappaleesta kuin Aurinko. Aurinkokunnan Helium muodostuu Vedyn isotooppien fuusioituessa Auringossa. Aurinkotuuli tuo Heliumia taivaankappaleiden pinnalle. Helium 3 sinkoutuu Auringosta Kuun ja muiden taivaankappaleiden pinnalle siten, että pienillä taivaankappaleilla ei ole ilmakehää, eikä myöskään vahvaa magneettikenttää kuten planeetta Maalla on. Helium 3 kertyy Kuun pinnalle Auringosta aurinkotuulen mukana.

(Planeetta Maan magneettikentän olemassaolo havaitaan esimerkiksi revontulina. Revontulet ovat aurinkomyrskyjen aikana Auringosta vapautuneita elektronihiukkasia, jotka muuttuvat energiaksi reagoidessaan Hapen ja Typen kanssa. Kun Auringosta sinkoutunut elektonihiukkanen reagoi Hapen kanssa, se näkyy vihreinä revontulina. Kun Auringosta sinkoutunut elektronihiukkanen reagoi Typen kanssa, se näkyy sinisinä revontulina.)

Deuterium + Tritium fuusio tuottaa energiaa ja radioaktiivisia neutroneja, joiden kyllästämien materiaalien puoliintumisaika on 100 vuotta. Deuterium + Helium 3 fuusio tuottaa energiaa ja protoneja.
« Viimeksi muokattu: 18.09.2022, 15:25:50 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 919
 • Liked: 16007
 • junior koodari
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1562 : 17.09.2022, 22:25:14 »
Saksa kansallis,,sosialistaa erään Uniperin,,lasku laitetaan saksaa nuolevalle vasalli-valtiolle siis Suomelle,
https://yle.fi/uutiset/3-12628597
Lainaus
Kansallistaako Saksa Uniperin?

– Erittäin todennäköisesti Fortum ei ole enää halukas pääomittamaan Uniperia, eivätkä varmaan muutkaan omistajat Saksaa lukuun ottamatta. Se tarkoittaa, että se, joka siihen on valmis, saa yrityksen haltuunsa. Saksan valtio pääomittaa yhtiön ja sitä kautta saa enemmistöomistuksen yrityksestä.
Tytti Tuppurainen teki Sanna Marinin antamalla mandaatilla Suomen taloushistorian suurimman kuprun,,n. 10 miljardia on nyt mennyt,,ja sakemannien tekemän Uniperin kansallistamisen myötä voi unohtaa Suomen valtion antaman ,n. 2 miljardin suoran tuen tuen Fortumille..koska Fortum on ollut valtio-omistaisen ohjaaja ministeri Tuppuraisen hanskassa,,niin käkään tulee Suomalaisille veronmaksajille,,runsaasti.
« Viimeksi muokattu: 17.09.2022, 23:52:06 kirjoittanut simppali »
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

Viimeinen linja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 538
 • Liked: 1662
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1563 : 17.09.2022, 22:46:58 »
Ihan oikeasti, jos ja kun minun vaimoni haluaa laittaa jouluksi (Led) valot niin siitä ei häpeää tai noloutta tunneta  :facepalm:

Juuri luin jostain että yksi jäähalli kuluttaa energiaa sadan omakotitalon verran, saati kauppakeskukset tai teollisuus. Sitten mummot ja papat istuvat pimeissä taloissa että sähköä riittää.

https://yle.fi/uutiset/3-12623659

"Nolottaako kausivalojen sytyttäminen sähköpulan uhatessa? Asiantuntija laski, kuinka paljon valot kuluttavat ja mitä se maksaa."

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 676
 • Liked: 13289
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1564 : 17.09.2022, 23:34:09 »

Reagoidessaan Kuun pinnan kanssa Helium muuttuu Helium 3 isotoopiksi.


Mikäs reaktio tämä on? Voitko näyttää lähteen?
Jokainen joka ei myönnä Suomen olevan vekselivetoinen velkaelvis voi jättää ministerinsalkkunsa ovelle ja painua vaikka helvettiin.
—Waldseemüller

Lievitystä maailman luokan typeryyteen

Andy_81

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 559
 • Liked: 993
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1565 : 18.09.2022, 08:52:03 »
Ihan oikeasti, jos ja kun minun vaimoni haluaa laittaa jouluksi (Led) valot niin siitä ei häpeää tai noloutta tunneta  :facepalm:

Juuri luin jostain että yksi jäähalli kuluttaa energiaa sadan omakotitalon verran, saati kauppakeskukset tai teollisuus. Sitten mummot ja papat istuvat pimeissä taloissa että sähköä riittää.

https://yle.fi/uutiset/3-12623659

"Nolottaako kausivalojen sytyttäminen sähköpulan uhatessa? Asiantuntija laski, kuinka paljon valot kuluttavat ja mitä se maksaa."

Pistin merkille, kun tuli nämä pimeät illat syksyn myötä, että useat naapuruston talot on pimeänä ulkovalojen osalta ja sisälläkään ei joka monessa ikkunassa valot näy.
Eilen illalla yhdellä naapurilla paloi pihavalot, oman talon lisäksi. No ei siinä, en aio sammuttaa omia pihavaloja, tai muutenkaan muuttaa omaa energian käyttöä, niin kauan kuin sitä rahalla järkevissä suhteissa saa. Myöskään kiertäviin katkoihin en usko kovasti, etenkään oman asuinalueen kohdalla. Näkee sitten talvella miten käy.

Nämä samat naapurit, jotka saavat säästettyä about 40€ sillä, etteivät polta pihavaloa pimeänä vuoden aikana, laittavat esim. raketteihin suuremman summan vuoden vaihteessa. (laskin yläkanttiin varmuuden vuoksi, 8h/d x 150d x 100W x 0,32€/kwh)

Saas nähdä, milloin saavat masinoitua nämä tuholaiset rikkomaan toisten piha-, koriste, yms. valoja, tai muuten hankaloittamaan muiden energian kulutusta. Tuholaiset= elokapina, yms. hörhöjen liikkeet.
« Viimeksi muokattu: 18.09.2022, 08:53:39 kirjoittanut Andy_81 »

Eino P. Keravalta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 845
 • Liked: 36817
 • The Buddha of Kerava
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1566 : 18.09.2022, 09:15:26 »
Lainaus
Earth Hour on WWF:n organisoima maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, joka järjestetään yleensä maaliskuun viimeisenä lauantaina kello 20.30–21.30 paikallista aikaa. Sen aikana ihmiset eri puolilla maapalloa sammuttavat valonsa tunniksi ja kertovat näin huolensa ilmastonmuutoksesta.

Minulla on ollut tapana aina tuon kampanjatunnin ajaksi laittaa kaikki valot talossa päälle, vaikka yleensä istun pimeässä, koska pidän siitä. Mutta sitten ensi maaliskuussa taas valot palakoot sen kunniaksi, että tässä talossa ei uskota ilmastohumpuukiin.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 162
 • Liked: 56407
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1567 : 18.09.2022, 09:25:54 »
Meille neuvotaan nyt, kuinka energiaa voi säästää.

Tytti Tuppuraisen mukaan hiustenkuivaajien ja kihartimien sijaan voi siirtyä käyttämään papiljotteja.
Radiossa joku asiantuntija muistutti, että kännykkälaturit pitää ottaa irti verkosta kun niillä ei ladata.

Pienistä puroista jne. Mutta näilläkö maailma pelastetaan ja tulevan talven energiavaje korjataan?

-i-
« Viimeksi muokattu: 18.09.2022, 09:29:32 kirjoittanut ikuturso »
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 530
 • Liked: 1675
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1568 : 18.09.2022, 09:26:24 »
Reagoidessaan Kuun pinnan kanssa Helium muuttuu Helium 3 isotoopiksi.
Mikäs reaktio tämä on? Voitko näyttää lähteen?

Se oli arvaus. Korjasin tiedot. Helium ei muutu Helium 3 isotoopiksi reagoidessaan Kuun pinnan kanssa.

Helium 3 kertyy Kuun pinnalle Auringosta aurinkotuulen mukana.

Lainaus
Helium-3 on heliumin isotooppi, jonka atomin ytimessä on kaksi protonia ja yksi neutroni. Se ei ole radioaktiivista, mutta se on paljon harvinaisempi kuin heliumin tavallisin isotooppi He-4. Maapallolla He-3:a esiintyy harvoin. Sitä esiintyy runsaasti Kuun pintakerroksessa, jonne sitä on kertynyt aurinkotuulen mukana satoja miljoonia tonneja yli 4 miljardin vuoden aikana. Sitä voitaisiin kerätä tulevaa käyttöä varten. Kuun He-3:a on esitetty käytettäväksi fuusioreaktoreiden polttoaineena.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Helium-3

Lainaus
Heliumilla on tunnettuja isotooppeja helium-3:sta helium-10:een. Näistä vain isotoopit 3He ja 4He ovat stabiileja. Ylivoimaisesti yleisin isotooppi on 4He, jonka ytimessä on kaksi protonia ja kaksi neutronia.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Helium

Helium 3 tulee Kuun pinnalle Helium 3 muodossa suoraan Auringosta, ja näin Helium 3 isotooppia kertyy Kuun pinnalle. Helium 3 isotooppia on kertynyt Kuun pinnalle yli neljän miljardin vuoden ajan siitä alkaen, kun Aurinko ja Kuu muodostuivat.

(Aurinko muodostui supernovaräjähdyksissä vapautuneiden tähtien aineesta. Kuu muodostui, kun Marsin kokoinen kappale törmäsi protoplaneettaan, josta sinkoutuneesta aineesta muodostui protoplaneetan ympärille materiaalivyö, joka kertyi Kuuksi.)
« Viimeksi muokattu: 18.09.2022, 09:42:56 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 162
 • Liked: 56407
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1569 : 18.09.2022, 09:34:22 »
Se on niin, että ainoa tie selviytyä fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä on energiantuotantotekniikan vaihtaminen uudelle resurssiperustalle, joka tarkoittaa fuusioreaktoreiden kehitystyön nopeuttamista niin, että energiantuotanto perustuu vedyn isotooppi deuteriumin ja vedyn isotooppi tritiumin fuusioon, ja seuraavassa vaiheessa, fuusioreaktoritekniikan edistyessä, deuteriumin ja helium 3 isotoopin fuusioon. Helium 3 isotooppia esiintyy esimerkiksi Kuun pinnalla, joka on merkittävä peruste ihmisen pysyvälle paluulle Kuuhun. Tulevaisuusorientoidu positiivisesti.

Se on kuulkaa niin, että se on se ainoa tie.

Kysynkin sinulta fuusiouskonnon saarnamieheltä, että jos sitä fuusioenergian tuotantoa ei saada toimimaan, niin osaatko sanoa, koska tulee joko maailmanloppu tai sitten kivikausi, kun fossiiliset ehtyvät?

Jos fuusioenergia on ainoa tie niin tokihan sinulla on kertoa mitä tapahtuu, jos maailma ei seuraa tie, totuus ja elämääsi?

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Kemolitor

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 5 869
 • Liked: 6355
 • Understanding is a three-edged sword.
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1570 : 18.09.2022, 10:53:55 »
Deuterium + Tritium fuusio tuottaa energiaa ja radioaktiivisia neutroneja, joiden kyllästämien materiaalien puoliintumisaika on 100 vuotta. Deuterium + Helium 3 fuusio tuottaa energiaa ja protoneja.

Minulla tuo fysiikan tietämys ei ole kovin suuri, joten avaatko hieman, että mitä ovat "radioaktiiviset neutronit". Minä olen tähän asti kuvitellut että yksittäiset atomit ovat radioaktiivisia tai pysyviä, mutta että neutronitkin voivat olla radioaktiivisia, se on aivan uutta minulla.

Eino P. Keravalta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 845
 • Liked: 36817
 • The Buddha of Kerava
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1571 : 18.09.2022, 11:06:10 »
Meille neuvotaan nyt, kuinka energiaa voi säästää.

Tytti Tuppuraisen mukaan hiustenkuivaajien ja kihartimien sijaan voi siirtyä käyttämään papiljotteja.

Voi voi, Tytin ohjeillahan Maapallo joutuu tuhoon. Ei saa käyttää papiljotteja, koska niiden valmistaminen kuluttaa sähköä. Parempi on, jos menee metsään ja kerää käpyjä papiljoteiksi. Myöhemmin ne voi vielä polttaa nuotiolla ja lämmitellä. Tietysti vielä parempi on, jos papiljotteja ei tarvita laisinkaan: naiset voivat ajella päänsä kaljuksi. Näin säästyy papiljotteja, shampoota, pesuvettä. Mutta jos tukka leikataan, sitä ei saa ajella sähkölaitteella, vaan keittiösakset riittävät hyvin. Puoliso voi auttaa. Jos on sinkku, lähipubista voi löytyä joku auttava henkilö. Jos jälki on sellaista, että hävettää, voi aina käyttää pipoa sisälläkin - sehän on muodikastakin ja lisäksi se lämmittää kun kämpässä on kylmä muutoinkin. Aina voi säästää enemmän.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

Siili

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 532
 • Liked: 12137
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1572 : 18.09.2022, 11:33:24 »
Deuterium + Tritium fuusio tuottaa energiaa ja radioaktiivisia neutroneja, joiden kyllästämien materiaalien puoliintumisaika on 100 vuotta. Deuterium + Helium 3 fuusio tuottaa energiaa ja protoneja.

Minulla tuo fysiikan tietämys ei ole kovin suuri, joten avaatko hieman, että mitä ovat "radioaktiiviset neutronit". Minä olen tähän asti kuvitellut että yksittäiset atomit ovat radioaktiivisia tai pysyviä, mutta että neutronitkin voivat olla radioaktiivisia, se on aivan uutta minulla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Neutroni#Neutronin_stabiilisuus

Lainaus
Ytimen ulkopuolella neutroni on epästabiili ja hajoaa spontaanisti protoniksi, elektroniksi ja antineutriinoksi (beeta-miinus-hajoaminen)

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 133
 • Liked: 49673
 • Satans rasistiska finnjävlar!
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1573 : 18.09.2022, 11:40:15 »
Meille neuvotaan nyt, kuinka energiaa voi säästää.

Tytti Tuppuraisen mukaan hiustenkuivaajien ja kihartimien sijaan voi siirtyä käyttämään papiljotteja.

Voi voi, Tytin ohjeillahan Maapallo joutuu tuhoon. Ei saa käyttää papiljotteja, koska niiden valmistaminen kuluttaa sähköä. Parempi on, jos menee metsään ja kerää käpyjä papiljoteiksi. Myöhemmin ne voi vielä polttaa nuotiolla ja lämmitellä. Tietysti vielä parempi on, jos papiljotteja ei tarvita laisinkaan: naiset voivat ajella päänsä kaljuksi. Näin säästyy papiljotteja, shampoota, pesuvettä. Mutta jos tukka leikataan, sitä ei saa ajella sähkölaitteella, vaan keittiösakset riittävät hyvin. Puoliso voi auttaa. Jos on sinkku, lähipubista voi löytyä joku auttava henkilö. Jos jälki on sellaista, että hävettää, voi aina käyttää pipoa sisälläkin - sehän on muodikastakin ja lisäksi se lämmittää kun kämpässä on kylmä muutoinkin. Aina voi säästää enemmän.

Piereskelyn paheksuttavuudesta on jo päästävä eroon. Mikä onkaan sen edullisempi ja kodikkaampi tapa lämmittää asuntosi! Hajuhaittaan tottuu nopeasti, ja eihän oma pieru haise. Ehdotan kotitalouksille kahta pakollista hernekeittopäivää viikossa, ainakin talvikaudeksi, toki ilman ilmastoa tuhoavia sianlihasattumia.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 587
 • Liked: 9708
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1574 : 18.09.2022, 14:45:05 »
Meille neuvotaan nyt, kuinka energiaa voi säästää.

Tytti Tuppuraisen mukaan hiustenkuivaajien ja kihartimien sijaan voi siirtyä käyttämään papiljotteja.
Radiossa joku asiantuntija muistutti, että kännykkälaturit pitää ottaa irti verkosta kun niillä ei ladata.

Pienistä puroista jne. Mutta näilläkö maailma pelastetaan ja tulevan talven energiavaje korjataan?

-i-

Aikas merkityksettömiä tuollaiset. Sähkölämmitteiset voisivat laskea lämpötilaa tai lämmittää klapeilla. Haja-asutusalueilla voisi tehdä klapeilla toimivan ulkosaunan.  Eristyksen lisääminen myös hyvä keino.

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 676
 • Liked: 13289
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1575 : 18.09.2022, 16:03:48 »

Helium 3 tulee Kuun pinnalle Helium 3 muodossa suoraan Auringosta, ja näin Helium 3 isotooppia kertyy Kuun pinnalle. Helium 3 isotooppia on kertynyt Kuun pinnalle yli neljän miljardin vuoden ajan siitä alkaen, kun Aurinko ja Kuu muodostuivat.


Kuun pinnalta louhittua regoliittia tulee prosessoida arviolta 150 tonnia jokaista He-3 grammaa kohden. Tämä ei välttämättä ole mikään ongelma sitten joskus tulevaisuudessa, sillä Kuussa on tuotannossa tarvittavaa aurinkoenergiaa helposti saatavilla (aina puoli kuukautta kerrallaan) ja louhinnan automatisointikin onnistunee. Kuuhun pitäisi rakentaa alumiinitehtaita, jotta Kuun omia mineraalivaroja voitaisiin hyödyntää laitteistojen uusimiseen ja lisäämiseen. Kuussa on runsaasti alumiinia, piitä ja magnesiumia, joten monenlaisia alumiinirunkoisia laitteita voisi siellä valmistaa tarvitsematta raahata Maasta kaikkia rakennusmateriaaleja.
Jokainen joka ei myönnä Suomen olevan vekselivetoinen velkaelvis voi jättää ministerinsalkkunsa ovelle ja painua vaikka helvettiin.
—Waldseemüller

Lievitystä maailman luokan typeryyteen

Viimeinen linja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 538
 • Liked: 1662
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1576 : 18.09.2022, 16:11:56 »
Meille neuvotaan nyt, kuinka energiaa voi säästää.

Tytti Tuppuraisen mukaan hiustenkuivaajien ja kihartimien sijaan voi siirtyä käyttämään papiljotteja.
Radiossa joku asiantuntija muistutti, että kännykkälaturit pitää ottaa irti verkosta kun niillä ei ladata.

Pienistä puroista jne. Mutta näilläkö maailma pelastetaan ja tulevan talven energiavaje korjataan?

-i-

Aikas merkityksettömiä tuollaiset. Sähkölämmitteiset voisivat laskea lämpötilaa tai lämmittää klapeilla. Haja-asutusalueilla voisi tehdä klapeilla toimivan ulkosaunan.  Eristyksen lisääminen myös hyvä keino.

Ai,ai... nyt menee pieleen. Puunpoltto on perkeleestä, se että polttamatta voi jäätyä hengiltä on toinen tarina se.

https://yle.fi/uutiset/3-12503248

"Tuore tutkimus: puunpoltto heikentää ilmanlaatua merkittävästi pientaloalueilla – tutkija: "Puunpolttoon verrattuna liikenne alkaa olla puhdasta"
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteutti tutkimuksen talvikaudella pientaloalueella Kuopiossa. Pahimmat päästöt tulevat kylmällä ja tuulettomalla säällä."

e. virheet pois.
« Viimeksi muokattu: 18.09.2022, 16:14:19 kirjoittanut Viimeinen linja »

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 530
 • Liked: 1675
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1577 : 18.09.2022, 23:00:45 »
Deuterium + Tritium fuusio tuottaa energiaa ja radioaktiivisia neutroneja, joiden kyllästämien materiaalien puoliintumisaika on 100 vuotta. Deuterium + Helium 3 fuusio tuottaa energiaa ja protoneja.
Minulla tuo fysiikan tietämys ei ole kovin suuri, joten avaatko hieman, että mitä ovat "radioaktiiviset neutronit". Minä olen tähän asti kuvitellut että yksittäiset atomit ovat radioaktiivisia tai pysyviä, mutta että neutronitkin voivat olla radioaktiivisia, se on aivan uutta minulla.

Minun täytyy juoksuttaa lainauksia, joiden perusteella olin itse ymmärrykseni rakennellut. 

Käytin ehkä väärää käsitettä, se oikea käsite on korkean energian neutroni, jonka ymmärsin radioaktiiviseksi neutroniksi. Neutroni on sähköiseltä varaukseltaan neutraali hiukkanen, jolle annettiin nimeksi neutroni. Protoni on sähköinen hiukkanen. Protonit muodostavat atomiytimet yhdessä sähkövarauksettomien neutronien kanssa.

Ensimmäinen lainaus teemasta:

Lainaus
Fuusioprosesseihin liittyy kuitenkin radioaktiivisia aineita. ITERin eli sitä seuraavien fuusiovoimaloiden on hallittava kahdella mekanismilla tuotettua säteilyä. Yksi fuusiopolttoaineista, tritium, on vedyn radioaktiivinen muoto, jonka puoliintumisaika on 12,3 vuotta; tokamakin infrastruktuurin absorboima tritium aiheuttaa jonkin verran radioaktiivisuutta. Lisäksi fuusioreaktion tuottamat erittäin nopeat neutronit aktivoivat ajan myötä astian materiaalirakenteet.

Plasmapulssien aikana käytetyn tritiumin määrä on hyvin pieni – vain muutama gramma kerrallaan. Tritiumin käsittelyyn ja eristämiseen on luotu huolelliset menettelyt, joita on kokeiltu hyvin muissa fuusiolaitoksissa ja tritiumsovellusten kautta lääketieteessä ja tekniikassa. Tehokas staattinen eristyseste asennetaan alueille, joilla tritiumia käsitellään, ja ilmanpaineen kaskadi rakennuksissa estää tritiumin ulospäin suuntautuvan diffuusion. Vaikka suojarakennusta rikottaisiin vahingossa tokamakissa, ITER-kotelon ulkopuolella olevat radioaktiivisuustasot olisivat silti hyvin alhaiset. ITERin alustavassa turvallisuusraportissa esitetään riskianalyysi, joka osoittaa, että normaalin toiminnan aikana ITERin radiologinen vaikutus altistuneimpiin väestöryhmiin on tuhat kertaa pienempi kuin luonnollinen taustasäteily. Jopa "pahimmissa skenaarioissa", kuten tulipalossa Tritiumin tehtaalla, evakuointeja tai muita vastatoimia naapuriväestölle ei tarvittaisi.

Fuusioreaktorit, toisin kuin fissioreaktorit, eivät tuottaisi korkea-aktiivista/pitkäikäistä radioaktiivista jätettä. Fuusioreaktorin "palanut" polttoaine on helium, inertti kaasu. Nopeiden neutronien materiaalipinnoilla tuottama aktivointi tuottaa jätettä, joka luokitellaan hyvin matalan, matalan tai keskitason aktiivisuuden jätteeksi. Kaikki jätemateriaalit käsitellään, pakataan ja varastoidaan paikan päällä. Koska useimpien tämän jätteen sisältämien radioisotooppien puoliintumisaika on alle kymmenen vuotta, materiaalien radioaktiivisuus on 100 vuoden kuluessa lyhentynyt niin merkittävällä tavalla, että materiaalit voidaan kierrättää käytettäväksi esimerkiksi muissa fuusiolaitoksissa. Tätä tulevien laitteiden 100 vuoden aikataulua voitaisiin mahdollisesti lyhentää kehittämällä jatkuvasti "vähän aktivointia" sisältäviä materiaaleja, mikä on tärkeä osa fuusiotutkimusta ja -kehitystä tällä hetkellä.

Säiliössä olevien komponenttien, tyhjiöastian, polttoainepiirin, jäähdytysjärjestelmän, huoltolaitteiden tai rakennusten aktivointi tai saastuminen tuottaa arviolta 30 000 tonnia käytöstäpoistojätettä, joka poistetaan ITER-laitoksesta ja käsitellään.

https://www.iter.org/faq (usein kysytyt kysymykset klikkaa ITER SAFETY ja kysymys "Voitteko julistaa, että fuusio on todella turvallista, vaikka se käyttää valtavaa määrää tritiumia, tuottaa vahvoja neutroneja ja tuo valtavan määrän radiologista jätettä?")

Tässä toisessa lainauksessa puhutaan fuusion käyttämisestä avaruusalusten työntövoimana, ja tässä yhteydessä kerrotaan, että:

Lainaus
Vaikka Deuterium + Tritium fuusio on helpoin nykypäivän tekniikan tilassa, sillä on kaksi haittaa, erityisesti miehitetyssä avaruustutkimuksessa. Tritium on radioaktiivinen alkuaine, ja fuusioreaktiot tuottavat erittäin energisten neutronien virtauksen, jolta ihmiset ja elektroniset laitteet on suojattava voimakkaasti.

Suorafuusiomoottorille suunnitellulla deuterium/helium-3-reaktiolla ei ole kumpaakaan näistä rajoituksista: molemmat alkuaineet ovat stabiileja, samoin kuin reaktiotuotteet, vety ja helium. Koska reaktio on "aneutronic", suojaan ei tarvittaisi raskasta suojausta.

On kuitenkin yksi suuri knoppi: deuteriumin ja helium-3-ytimien sulattamiseen tarvittava lämpötila on noin kymmenen kertaa korkeampi kuin DT-fuusioon tarvittava lämpötila, eikä mikään laite ole vielä saavuttanut tätä energiatasoa. (Nykyistä ennätystä pitää hallussaan japanilainen tokamak JT-60U, joka saavutti puolen miljardin asteen ionilämpötilan.)

https://www.iter.org/newsline/-/3303

Itse katselen ITER sivuilla valokuvia ITER fuusioreaktorin rakentamisesta useammin kuin näitä isotooppijuttuja. Nyt tarkistin muitakin juttuja, kun tarkistin ymmärrystä.

https://www.iter.org/album/construction

Korostan, että fuusioenergia on tärkeä juttu vaikka yksittäisellä maallikolla menisikin metsään.
« Viimeksi muokattu: 19.09.2022, 06:38:05 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 530
 • Liked: 1675
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1578 : 19.09.2022, 06:50:16 »
Se on kuulkaa niin, että se on se ainoa tie. Kysynkin sinulta fuusiouskonnon saarnamieheltä, että jos sitä fuusioenergian tuotantoa ei saada toimimaan, niin osaatko sanoa, koska tulee joko maailmanloppu tai sitten kivikausi, kun fossiiliset ehtyvät?
-i-

Se on varmaankin sarkasmia ja parodiaa, kun kysyt kysymyksen aiheesta, josta olen kirjoittanut ainakin tuhat esseetä: https://hommaforum.org/index.php/topic,11118.msg3439330.html#msg3439330

Totean, että ainoa tie laittaa maailmantalous vakaalle perustalle on siirtyminen fuusioreaktoreiden ja aurinkokunnan resurssien aikakauteen. Totean, että niin kauan kuin maailmantalous on riippuvainen fossiilisista polttoaineista ja maankuoren metalleista niin maailmantalous on horjuvalla perustalla siksi, että fossiiliset polttoaineet ehtyvät ja maankuoren metallikaivokset tyhjentyvät.

Fuusioreaktoritekniikan moninaiset sovellukset tekevät muutakin kuin vain tuottavat sähköä. Fuusioreaktorisovellukset tuottavat materiaaleja fuusiotekniikalla. Fuusioreaktorisovellukset tuottavat avaruusaluksille työntövoimaa. Fuusioreaktoritekniikka on yksinkertaisesti yksi suurimpia ja merkittävimpiä monia versioita versovia tekniikoita mitä ihminen aloitti kehittämään 1900-luvulla, ja joka tuottaa sähköä 2000-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä.

ITER reaktorin suunniteltu tarkoitus on luoda vetyisotooppien ja magneettikenttien avulla plasma, joka ylläpitää 150 miljoonan Celsius asteen lämpötilan plasmassa, ilman ulkoista kuumennusta, vetyfuusioreaktioiden suuren määrän avulla, jolloin fuusioreaktori tuottaa 500 megawattia 50 megawatin syötöllä.

ITER fuusioreaktorille asetetut tavoitteet ohessa:
 
Lainaus
Fuusioenergian määrä, jonka tokamak pystyy tuottamaan, korreloi suoraan sen ytimessä tapahtuvien fuusioreaktioiden määrään. Tiedemiehet tietävät, että mitä suurempi astia, sitä suurempi on plasman tilavuus ... ja siksi sitä suurempi on fuusioenergian potentiaali.
 
ITER Tokamak on 10 kertaa suurempi kuin nykyisen suurimman koneen plasmatilavuus, joten se on ainutlaatuinen kokeellinen työkalu, joka pystyy pitämään plasmaa pidempään ja tiivistämään paremmin. Kone on suunniteltu erityisesti:

1) Tuottaa 500 MW fuusiotehoa 400 sekunnin pulsseilla

Hallitun fuusiovoiman maailmanennätys on eurooppalaisella tokamak JET:llä. Vuonna 1997 JET tuotti 16 MW fuusiotehoa fuusioplasmaan ruiskutetusta 24 MW:n lämpötehosta (Q = 0,67). ITER on suunniteltu paljon korkeammalle fuusiotehon lisäykselle (Q) tai Q ≥ 10. 50 MW:lla injektoitua lämpötehoa se tuottaa 500 MW fuusiotehoa pitkillä 400–600 sekunnin pulsseilla. ITER ei kaappaa tuottamaansa sähköä, vaan historian ensimmäisenä fuusiokokeiluna nettoenergian tuottamiseksi... se valmistelee tietä koneelle, joka pystyy siihen.
 
2) Demonstroidaan fuusiovoimalaitoksen teknologioiden integroitu toiminta

ITER tulee kuromaan siltaa nykyisten pienempien kokeellisten fuusiolaitteiden ja tulevaisuuden demonstraatiofuusiovoimaloiden välillä. Tiedemiehet voivat tutkia plasmoja olosuhteissa, jotka ovat samankaltaisia ​​kuin tulevan voimalaitoksen odotetaan, ja testata integroidusti teknologioita, kuten lämmitystä, ohjausta, diagnostiikkaa, kryogeniikkaa ja etähuoltoa.

3) Saavuta deuterium-tritium-plasma, jossa reaktiota ylläpidetään sisäisen lämmityksen avulla

Fuusiotutkimus on nykyään palavan plasman tutkimisen kynnyksellä. Palavassa plasmassa vety-isotooppien sulautuessa syntyvien heliumytimien energiasta tulee riittävän suuri – reaktioiden suuren määrän vuoksi – ylittääkseen ulkoisista lähteistä ruiskutetun plasman lämpenemisen. Maailman ensimmäisenä palavana plasmalaitteena ITER tarjoaa tutkijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden kartoittaa uusia alueita hallitussa ydinfuusiossa.

4) Testaa tritiumin jalostus

Yksi ITER-toiminnan myöhempien vaiheiden tehtävistä on osoittaa tritiumin tuottamisen toteutettavuus tyhjiöastiassa. Maailman tarjonta tritiumista (käytetään deuteriumin kanssa fuusioreaktion polttoaineena) ei riitä kattamaan tulevien voimalaitosten tarpeita. ITER tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden testata aluksen sisäisiä tritiumkasvatuspeittoja todellisessa fuusioympäristössä.

5) Osoita fuusiolaitteen turvallisuusominaisuudet

Vuonna 2012, kun ITER-organisaatio sai lisenssin ydinoperaattoriksi Ranskassa, ITER-fuusiolaite oli ensimmäinen maailmassa, joka on läpäissyt turvallisuusperustelunsa perusteellisen tarkastelun. Yksi ITER-toiminnan ensisijaisista tavoitteista on osoittaa plasma- ja fuusioreaktioiden hallittavuus ja turvallisuus ympäristölle.

https://www.iter.org/sci/Goals
« Viimeksi muokattu: 19.09.2022, 13:40:21 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

haermae

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 890
 • Liked: 2103
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1579 : 19.09.2022, 12:16:30 »
-
« Viimeksi muokattu: 20.09.2022, 07:40:08 kirjoittanut haermae »

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 530
 • Liked: 1675
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1580 : 19.09.2022, 22:56:46 »
Vastasin avaruusviestiin periksen aivan valtava avaruus-, satelliitti- ja navigointiketju ketjuun.

https://hommaforum.org/index.php/topic,38941.msg3439758.html#msg3439758
« Viimeksi muokattu: 19.09.2022, 22:59:00 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 162
 • Liked: 56407
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1581 : 19.09.2022, 23:06:45 »
Se on kuulkaa niin, että se on se ainoa tie. Kysynkin sinulta fuusiouskonnon saarnamieheltä, että jos sitä fuusioenergian tuotantoa ei saada toimimaan, niin osaatko sanoa, koska tulee joko maailmanloppu tai sitten kivikausi, kun fossiiliset ehtyvät?
-i-

Se on varmaankin sarkasmia ja parodiaa, kun kysyt kysymyksen aiheesta, josta olen kirjoittanut ainakin tuhat esseetä: https://hommaforum.org/index.php/topic,11118.msg3439330.html#msg3439330

Totean, että ainoa tie laittaa maailmantalous vakaalle perustalle on siirtyminen fuusioreaktoreiden ja aurinkokunnan resurssien aikakauteen. Totean, että niin kauan kuin maailmantalous on riippuvainen fossiilisista polttoaineista ja maankuoren metalleista niin maailmantalous on horjuvalla perustalla siksi, että fossiiliset polttoaineet ehtyvät ja maankuoren metallikaivokset tyhjentyvät.

En minä sitä enää kysynytkään. Joskus taisin jopa laskea montako kertaa postauksissasi esiintyy sana fuusio, mutta ilmeisesti moderaatio tulkitsi sen ad hominemiksi ja laskelmani poistui bittiavaruuteen.

Jos luet vielä kysymykseni huolellisesti, niin korostan sitä, että sanot fuusioenergian olevan ainoa tie.

SIksi kysynkin, mitä maapallolle ja/tai ihmiskunnalle tapahtuu, jos tuota ainoaa tietä eli fuusioenergiaa ei saada toimimaan? Sen sijaan, että olisit vastannut kysymykseen, kirjoitit jälleen uuden esseen aiheesta fuusio.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 530
 • Liked: 1675
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1582 : 20.09.2022, 05:06:10 »
Jos luet vielä kysymykseni huolellisesti, niin korostan sitä, että sanot fuusioenergian olevan ainoa tie. Siksi kysynkin, mitä maapallolle ja/tai ihmiskunnalle tapahtuu, jos tuota ainoaa tietä eli fuusioenergiaa ei saada toimimaan?
-i-

ITER fuusiotestireaktoria rakentava valtioiden koalitio uskoo, että fuusioenergia toimii, josta merkki on, että valtiot laittavat miljardeja euroja fuusioreaktorin kehitykseen.

Suoraan sanottuna, jos fuusioreaktori ei kuitenkaan toimi, ja fossiiliset polttoaineet ehtyivät niin ihmiskunnalla on vähemmän energiantuotantoa, joka varmaankin meinaa ihmiskunnan lukumäärän karua sopeutumista energiaresursseihin.

Ihmiskunnalla on kaksi hanketta: se on rakentaa toimiva fuusioreaktori, ja rakentaa tähtienvälinen avaruusalus. Ihmiskunta tarvitsee toimivan fuusioreaktorin siksi, että se turvaa sähkön saatavuuden ikuisesti. Tähtiin matkaaminen tarvitaan siksi, että nyt elämällä on kaikki munat yhdessä korissa.

Muista aina tulevaisuusorientoitua positiivisesti.
« Viimeksi muokattu: 21.09.2022, 15:25:48 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 667
 • Liked: 5197
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1583 : 20.09.2022, 06:02:58 »
Olen ikäni harrastanut Science Fiction juttuja. Ihmisen mielikuvitus on mielettömän tuottoisa. Keksintöjä tehdään jatkuvasti asioista joita hetki sitten pidettiin mahdottomina. Auringossa on lähin tuntemamme fuusioreaktori. Sieltä sitä energiaa saadaan jo nyt. Eikä lopu tai räjähdä silmille miljaardiin vuoteen.
Ihminen on jo joitain aikoja haaveillut fuusion käytöstä energian tuottamiseksi. Toistaiseksi ainoa toimiva sovellus on vetypommi.
Ydinenergian käyttö jo nykyisellä tasolla on riidan alaista, osa haluaa siitä eroon liian vaarallisena ja toiset miniydinvoimalaitoksia joka kylään. Suosikkisarjani The Simpsons irvistelee asialle, hehheh.
Ottaisin kyllä mielelläni pienellä uraaninnokareella käyvän aggregaatin tontille.
 
p.s. menikö se nyt niin, että Ruotsissa turve uusiutuu ja Suomessa ei? Ja Kepulit päätti niin, se saatanan Lintilä änkytti jotain sekavaa ööö..

Lyyti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 495
 • Liked: 5752
 • Sananvapaustaliban.
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1584 : 20.09.2022, 06:19:13 »
Kai sitä fissioenergiallakin eri variantteineen hyvä tovi pöristeltäisiin. Eikä vesivoima mitenkään huono tai tehoton ole. Vuorovesivoimankin käyttöä olisi valtamerivaltioilla laajennettavissa.

@artti n kanssa samaa mieltä että kyllä fuusiovoimakortti on katsottava vaikka se on hankala toteuttaa. Ja sitten vain (halukkaat) ad astra.
Vastuullista öyhötystä vuodesta 2017.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 162
 • Liked: 56407
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1585 : 20.09.2022, 08:34:55 »
Jos luet vielä kysymykseni huolellisesti, niin korostan sitä, että sanot fuusioenergian olevan ainoa tie.
Siksi kysynkin, mitä maapallolle ja/tai ihmiskunnalle tapahtuu, jos tuota ainoaa tietä eli fuusioenergiaa ei saada toimimaan?
-i-

ITER fuusiotestireaktoria rakentava valtioiden koalitio uskoo, että fuusioenergia toimii, josta merkki on, että valtiot laittavat miljardeja euroja fuusioreaktorin kehitykseen.

...

Tulevaisuusorientoidu positiivisesti.

Euroopan unioninkin täytyy olla menestysprojekti. Sen merkki on, että valtiot laittavat miljardeja euroja EU:n budjettiin.
Italian, Kreikan ja Espanjan valtiontalouksien täytyy olla menestysprojekti. Sen merkki on, että maat laittavat miljardeja euroja näiden maiden tukipaketteihin.

Suhtaudun positiivisesti. Minun tulevaisuudessani on pienydinvoimaa vaikkei sinun "ainoa tie" toteutuisikaan. Thoriumia ja vanhaa ydinjätettä riittää vuosisadoiksi.

Et edelleenkään vastannut, mitä sitten tapahtuu, jos fuusioenergia ei toteudu ja fossiiliset loppuvat. Odotin jotain positiivista tulevaisuusorientaatiota, kuten tuuli-, aurinko- ja vuorovesivoima. Pienydinreaktorit ja uudet nestemäiset ja kaasumaiset polttoaineet arkikäyttöön, kuten vety ja ammoniakki. Sinun tulevaisuudenkuvasi ei ole positiivinen. Se jättää kaikki yhden kortin varaan. Uskosi siihen on niin luja, että et edes vaivaudu miettimään messiaallesi vaihtoehtoskenaariota.

Mitäpä jos maailman ensimmäinen fuusiovoimala olisi juuri saatu toimimaan ja sijaitsisi vaikkapa Zaporizhzjassa? Tai se kriisi, mikä siellä on, saapuisi Marseille:hin.

-i-
« Viimeksi muokattu: 20.09.2022, 08:37:32 kirjoittanut ikuturso »
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 530
 • Liked: 1675
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1586 : 20.09.2022, 16:43:42 »
Thoriumia ja ydinjätettä riittää vuosisadoiksi. Pienydinreaktorit ja uudet nestemäiset ja kaasumaiset polttoaineet (tulevat?) arkikäyttöön, kuten vety ja ammoniakki.
-i-

Kun sanon, että fuusioreaktori on ainoa tie totuus ja elämä niin se korostaa sitä, että fuusioreaktori on paras ratkaisu avaruudenvalloittamiseen. Itse painotan yleistä käyttökelpoisuutta esimerkiksi avaruudenvalloituksessa. Tokamak fuusioreaktori on tähtien välisten avaruusalusten sähköntuottaja. Suorafuusiomoottori tuottaa tähtienvälisen avaruusaluksen työntövoiman. Pienfissioreaktoreita voidaan käyttää luotaimissa ja kulkijoissa. Vety ja happi ovat lyhyille matkoille, kuten planeetoille ja kuille laskeutumiseen ja nousemiseen, soveltuvia rakettimoottoreiden ajoaineita. Tuulivoima ei ole kovin käyttökelpoinen avaruudessa.

Jos fuusioreaktorin valmistuminen viivästyy, ja fossiilisten polttoaineiden saatavuus pienenee nopeammin kuin odotettiin niin se tarkoittaa kukoistuskautta vaihtoehtoisille energiantuotantomuodoille. On vaihtoehtoisia energiantuotantomuotoja, joista voi tulla jopa valtavirtaa fuusioreaktorin valmistumista odotellessa, ja sitten on vaihtoehtoisia energiantuotantomuotoja, joiden käyttö yleisesti jokamiehen käsissä ei ole järkevä ajatus. 

Thoriumin ja ydinjätteen hyödyntäminen on tietenkin järkevä ajatus, mutta ainoastaan vastuullisilla koulutetuilla ihmisillä, jotka tietävät mitä tekevät. Minä en jakaisi radioaktiivisia fissioreaktoreita jokamiehelle. Terroristin käsissä pienfissioreaktori on likainen pommi. Radioaktiivinen pienfissioreaktori kuinka pienessä koossa tahansa on kuitenkin radioaktiivinen.

Ammoniakin käyttäminen edes sekoitettuna vedyn ja typen kanssa esimerkiksi ajoneuvojen tankeissa polttoaineena ei ole järkevä ajatus. Mitäs, jos ammoniakkitankilla varustettu ajoneuvo ajaa kolarin.

Vetyä on runsain määrin valtamerissä. Vedyn erotteluun vedestä tarvitaan sähköä, jota tuotettaisiin aavikoiden aurinkopaneeleilla ja merialueiden tuulivoimalla. Vety yhdistettynä hapen kanssa vedeksi on turvallista, mutta vety eroteltuna hapesta on erittäin energistä ainetta, että se voi jopa räjähtää. Vedyn pitäminen nesteen muodossa vaatii -253 °C. Vedyn voi säilyttää kaasun muodossa terässäiliössä. Liikennekäytössä ajoneuvojen polttoaineena kaasumaisen vedyn turvallisin varastointimuoto on metallihydridi. Metallihydrinisäiliö on verrattain painava (kaksi kilogrammaa vetyä sisältävä metallihydridisäiliö painaa jopa 200 kg), siksi täytyy tuottaa kevyempiä ratkaisuja, kuten nanoputkista koottu sienimäinen rakenne.

Esiselvitys ammoniakin käytöstä merenkulun polttoaineena tulevaisuudessa

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/340261/antti_kurkinen.pdf

Vedyn varastointi metallihydridi sivut 13 - 16. Vedyn ja hapen erottelu elektrolyysi sivut 7 - 8.

https://lutpub.lut.fi/bitstream/handle/10024/46920/nbnfi-fe200909012074.pdf

Nanoputki

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nanoputki
« Viimeksi muokattu: 25.09.2022, 15:31:05 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 667
 • Liked: 5197
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1587 : 21.09.2022, 02:32:05 »
Kuten jo tuossa edellä totesin vetypommi eli fuusiopommi rulettaa. Atomipommi eli fissiopommi tarvitaa jo nalliksi. Ja sitten lähtee 3300 kertaisella atomipommin voimalla. Sillä voi asfaltoida Moskovan ja muut suurkaupungit. Putinilla sellainen ase on, Hitlerillä jäi kehitystyä vaiheeseen, kun jenkit tulivat piippalakkien avuksi.
Suurin tähän mennessä räjäytetty vetypommi oli neuvostoliittolainen ”tsaaripommi”. Sen koelaukaisussa vuonna 1961 mitattiin 50 000 kilotonnin räjähdysvoima. Se on yli 3 300 kertaa niin suuri kuin Hiroshiman ydinpommissa, sanoo Tieteen kuvalehti.
Ainoa ihmiskunnan hyödynnettävissä oleva fuusioreaktori on oma pikku tähtemme, Aurinko armas. Sitä hyödynnettäköön, kunnes se muuttuu supenovaksi, syö planeetat ja se siitä sitten.
Toistaiseksi täytyy rikollisena  kaivaa omasta suosta suojeltua turvetta pannuun.

p.s. Nykyiset ydinaseet ovat toki kehittyneet Hiroshima- Nagasaki "pienistä" paukuista. Puhutaan kiihdytetyistä fissiopommeista, joita voidaan niiden keveyden takia käyttää ns. salkkupommeina.

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 919
 • Liked: 16007
 • junior koodari
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1588 : 24.09.2022, 15:57:52 »
 Uniper hölmöilyt/kommentit mahtunevat tähän säikeeseen,,,

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/473f79df-dd1b-4584-8092-6e5eab190aa7

Lainaus
Kansanosakeyhtiöstä ongelmalapseksi muuttunut Fortum ilmoitti häikäisevän viikon keskellä myyvänsä 7 miljardilla eurolla hankkimansa Uniperin osakkeet Saksan valtiolle 500 miljoonalla eurolla.

Valtion omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan 500 miljoonaa euroa oli käypä hinta Uniper-osakkeista.

Oliko Uniper-osakkeiden ”pakkomyynti” Saksan valtiolle Suomen taloushistorian paskin kauppa?

– Kyllä se sitä ainakin hipoo, Liski sanoo diplomaattisesti pilottilasit päässään.
Kahapää Tuppurainen ei ole vielläkään avautunut,mitä neuvotteluissa sakemannien kanssa tapahtui, minkäänlaisia muistioita ei ole kai julkaistu?

Lainaus
Nurmen mukaan ainoastaan vastikkeetta maksetut sotakorvaukset olivat Suomelle paskempi ”kauppa”. Lähellä Uniper-diiliä ovat Soneran hukkaamat umts-miljardit.

Liskin mukaan Uniper-kaupan mittaluokka on niin iso, että hän onkin ottanut tavaksi muistuttaa itselleen ja myös muille, miten tähtitieteellisen kaukana luvut miljoona ja miljardi ovat itse asiassa toisistaan.

– Miljoona sekuntia on 11 päivää. Miljardi sekuntia on 31 vuotta. Mittakaava häviää, kun puhutaan muutamasta miljardista. Ne ovat niin järisyttäviä summia, mitä tässä menee, Liski sanoo.
« Viimeksi muokattu: 24.09.2022, 16:03:09 kirjoittanut simppali »
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 273
 • Liked: 3440
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1589 : 24.09.2022, 19:16:58 »
Brysselissä sammutetaan toimivia ydinvoimaloita ideologisista syistä näin talven kynnyksellä. Mitäköhän eurooppalaisissa takahuoneissa oikein tapahtuu?

Lainaus
Doel 3: Shutdown confirmed for Friday despite politicians' pleas
...
Verlinden, who is also in charge of nuclear safety, had sought to postpone the closure as momentum gathered for nuclear energy as a stable and dependable source of electricity. Keeping the reactor open would safeguard over 50% of Belgium's yearly electricity needs.

In the days that followed, intense media coverage focussed on the potential postponement. But after discussions with the reactor's management and operators, the postponement was scrapped.
....
https://www.brusselstimes.com/294161/doel-3-shutdown-confirmed-for-friday-despite-politicians-pleas
Tottelematon tieto aktivismissa