Öljykenttien tyhjentymisellä on merkittävä ulottuvuus, nimittäin Yhdysvaltain dollarin (petrodollarin) asema siksi, että öljykauppaa käydään dollareilla.
Kun Nixon (Yhdysvaltain presidentti 20. tammikuuta 1969 – 9. elokuuta 1974) lakkautti dollarin kultakannan (1971), hän vaihtoi sen öljykantaan (1974). Hän teki Saudi-Arabian kanssa sopimuksen, jonka mukaan kaikki energiasopimukset olisivat dollarimääräisiä.
Wikipedia
Erityisesti Persianlahden maiden öljykenttien tyhjentymisellä on merkittävä ulottuvuus, nimittäin islamin asema.
Nimi (petroislam) juontaa juurensa rahoituksensa lähteestä, öljyn viennistä.
Wikipedia
Monien öljyntuottajavaltioiden ainoa tulonlähde on öljykentät. Kun öljykentät ovat tyhjennetty niin monilla öljyntuottajavaltioilla ei ole enää sen jälkeen tulonlähdettä. Sille miksi monien öljyntuottajamaiden ainoa tulonlähde on vain öljykentät niin ilmeisenä syynä sille on kulttuurinen ja uskonnollinen takapajuisuus, jolle monien öljyntuottajavaltioiden valtarakenne perustaa valta-asemansa. Kulttuurisen ja uskonnollisen takapajuisuuden ylläpitämisen lähtökohdista on vaikea rakentaa kilpailukykyistä sivilisaatiota vaikka käytettävissä olisi suuret rahasummat, jotka ovat kertyneet öljyn myyntitulojen avulla.
Persianlahden ja Saharan aavikkovaltiot ovat öljyntuottajavaltioita, joiden kokonaisenergiantuotanto, sähköntuotanto ja valtiontalous perustuvat fossiilisiin polttoaineisiin. Persianlahden ja Saharan aavikkovaltioilla on runsaasti aurinkoa, joka mahdollistaisi sähköntuotannon aurinkopaneeleilla.
Kun Persianlahden ja Saharan aavikkovaltioita katsoo karttapallolta niin Persianlahden ja Saharan aavikkovaltiot ovat aavikkovaltioita, siellä ei ole peltoja, siellä on vain hiekkaa. Öljykenttien tyhjentymisen jälkeen Persianlahden ja Saharan aavikkovaltioilla on valtavia haasteita löytää tuloja ja ruokkia väestö siksi, että Persianlahden ja Saharan aavikkovaltioilla ei ole kilpailukykyisiä tuotteita valmistavaa vientiteollisuutta.
Esimerkiksi Irak on 43,53 miljoonan asukkaan aavikkovaltio, jonka ainoa merkittävä tulonlähde on öljy. Mitä Irak ja sen 43,53 miljoonaa asukasta tekevät, kun öljykentät ovat tyhjennetty.
Tämä Eurooppaa idästä, kaakosta ja etelästä ympäröivien öljyntuottajamaiden kehä on yksipuolisesti öljynvientiin perustuviin tuloihin perustuvia potentiaalisia epäonnistuneita valtioita. Kun Eurooppaa idästä, kaakosta ja etelästä ympäröivien öljyntuottajamaiden öljykentät ovat tyhjennetty ja öljytulot ovat kadonneet niin se on ennakoitavissa, että näissä entisissä öljyntuottajavaltioissa asuvat ihmiset pyrkivät Eurooppaan.
Se on ennakoitavissa, että kun öljyntuottajavaltioiden öljykentät ovat tyhjennetty, ja paikallinen väestö mellakoi, niin öljyntuottajavaltioiden pääomat ja valtionkassa ja eliitti siirtyvät länteen, elleivät ole jo siirtyneet, joka lisää lännessä sijaitsevan pääoman ja valtionkassojen ja eliitin lukumäärää.
Sitten ovat valtiot, jotka eivät ole merkittäviä fossiilisten polttoaineiden tuottajavaltioita, mutta joiden kokonaisenergiantuotanto ja sähköntuotanto perustuvat fossiilisiin polttoaineisiin. Monilla näistä valtioista on jo nyt pulaa sähköstä siksi, että niiden väestö on kasvanut vauhdikkaasti. Esimerkkinä on esimerkiksi Intia. Jos nämä maat alkavat kärsimään fossiilisten polttoaineiden pulasta ja niiden kokonaisenergiantuotanto ja sähköntuotanto vähentyvät niin kuvittelisin, että se aiheuttaisi mellakoita näissä ylikansoittuneissa valtioissa. Se on ennakoitavaa, että näidenkin valtioiden pääomat ja valtionkassa ja eliitti siirtyvät länteen, elleivät ole jo siirtyneet, joka lisää lännessä sijaitsevan pääoman ja valtionkassojen ja eliitin lukumäärää.
Se vastaus fossiilisten polttoaineiden ehtymiseen on fuusioreaktori. Fuusioreaktorin kehitystyö on kestänyt vuosikymmeniä ja vieläkään ei ole päästy rakentamaan fuusioreaktoria, joka käytännössä olisi se sähköä tuottava fuusioreaktori.
Rakenteilla oleva ITER on Deuterium + Tritium fuusioon perustuva tutkimusfuusioreaktori. Deuterium + Tritium fuusio tuottaa energiaa, heliumia ja neutroneja. Neutronit muuttavat reaktorin sisärakenteen radioaktiiviseksi, jonka takia Deuterium + Tritium fuusioreaktori tarvitsee vahvat suojarakenteet fuusioreaktorin ympärille.
"Heliumin ytimessä on sähkövaraus, joka reagoi tokamakin magneettikenttiin ja pysyy suljettuna plasmaan, mikä edistää plasman kuumenemista. 80 prosenttia tuotetusta energiasta kulkeutuu plasmasta neutronin kautta, jolla ei ole sähkövarausta ja johon magneettikentät eivät siksi vaikuta. Neutronit imeytyvät tokamakin ympäröiviin seiniin, joissa niiden liike-energia siirtyy seiniin lämpönä. ITERissä tämä lämpö otetaan talteen reaktorin seinämissä kiertävällä jäähdytysvedellä, jossa lämpö leviää jäähdytystornien kautta ulkoilmaan. 2050-luvulle suunnitellussa fuusioreaktorissa lämpöä käytettäisiin höyryn ja turbiinien ja vaihtovirtageneraattoreiden avulla sähkön tuottamiseen."
Fuusioreaktori, joka ei tuota neutroneja on Deuterium + Helium3 fuusioon perustuva fuusioreaktori, joka olisi turvallisin sähköä tuottava fuusioreaktori, jolle tulevaisuuden fuusioreaktorit perustuisivat.
Deuterium + Tritium fuusio tarvitsee syttyäkseen 150 miljoonan Celsius asteen lämpötilan. Deuterium + Helium3 fuusio tarvitsee syttyäkseen 1500 miljoonan Celsius asteen lämpötilan. Kun fuusioreaktio on syttynyt niin fuusio ylläpitää itse itsensä, jolloin ulkoinen kuumennus voidaan sulkea, jolloin fuusio tuottaa enemmän sähköä kuin kuluttaa. Fuusioplasman palaminen jatkuu edelleen syöttämällä fuusiopolttoainetta fuusioreaktorin magneettikenttiin.
"Helium3 + deuteriumin fuusio tuottaa energiaa, heliumin ja protonin. Helium3 + deuteriumin fuusiossa vapautuu protoni, jolla on positiivinen varaus, joka voidaan pitää magneettikentän sisällä. Deuterium + Helium3 fuusio ei vapauta radioaktiivisuutta. Sen lisäksi, että Helium3 isotooppia käytettäisiin maapallolla eri tarkoituksiin, sen soveltumista avaruusalusten liikemomentin tuottamisessa tutkitaan. Suorafuusiomoottorin kehitys on ensimmäinen askel planeettojen välisen matkan lyhentämisessä."
Deuterium ja tritium ovat vedyn isotooppeja. Vety on maailmankaikkeuden yleisin atomi. Helium3 on Heliumin isotooppi, jota esiintyy ilmakehättömien taivaankappaleiden pinnalla, kuten Kuussa. Helium3 sinkoutuu auringosta, auringon vetyfuusion tuottamana, aurinkokunnan ilmakehättömien taivaankappaleiden pinnoille. Aurinkokunnan Helium3 resurssi on valtava.
Se vastaus harvinaisten metallien kaivosten tyhjentymiseen on aurinkokunnan taivaankappaleiden sisältämät harvinaiset metallit. Harvinaisia metalleja on kannattavaa etsiä aurinkokunnasta siinä vaiheessa, kun harvinaisten metallien hintataso sen mahdollistaa. Esimerkiksi Kuuhun paluun motiivi on tuoda Maapallolle harvinaisia metalleja korkean teknologian laitteisiin ja Helium3 polttoainetta fuusioreaktoreille.
Uskon, että kun yksityinen sektori ryhtyy hyödyntämään aurinkokunnan resursseja niin se on avaruustekniikan kamprikauden räjähdys. Yksityinen sektori kehittää teknologiaa paljon nopeammin kuin valtiot. Jos yksityisen sektorin suurimmat yritykset ovat nyt voimakkaampia kuin monet valtiot niin miten sitten, kun yksityinen sektori siirtyy aurinkokunnan resurssien hyödyntämiseen. Aurinkokunnan resursseja hyödyntävät suurimmat yksityiset yritykset ovat voimakkaampia kuin Maapallo yhteensäkään. Yksityiset yritykset ovat sivilisaatioita, joilla on tuhansien avaruusalusten laivastoja.
Kuvittelisin, että tällä vuosisadalla resurssien siirtämisen suunta vaihtuu. Kun ennen resurssit virtasivat muista maista länteen, niin tulevaisuudessa resurssit virtaavat lännestä muihin maihin siksi, että lännellä on teknologia tuottaa resursseja, kuten fuusioreaktoreita ja aurinkokunnan resursseja.
Vaikka koko ihmiskunnalla olisikin käytettävissä fuusioreaktorit ja aurinkokunnan resurssit niin tarkoittaako se sitten, että tällä hetkellä yksipuolisesti öljyn vientituloihin perustuvat valtiot ryhtyisivät valmistamaan kilpailukykyisiä tuotteita ja näin korvaisivat öljykenttien tyhjentymisestä seuranneen vientitulon katoamisen kilpailukykyisten tuotteiden valmistuksella. Alkaisivatko Persianlahden aavikkovaltiot valmistamaan kilpailukykyisiä tuotteita ostettuaan lännestä fuusioreaktoreita ja aurinkokunnan resursseja vai jatkaisivatko Persianlahden aavikkovaltiot kulttuurisesti ja uskonnollisesti takapajuisina aavikkovaltioina edelleenkin.
https://www.iter.org/album/construction: Valokuvia ITER fuusioreaktorin rakentamisesta.
https://atlas.cid.harvard.edu/explore?country :Maailman maiden vienti ja tuonti tilastoina.
https://ourworldindata.org/electricity-mix#where-does-our-electricity-come-fromhttps://ourworldindata.org/energy-mix#energy-mix-what-sources-do-we-get-our-energy-from