Kirjoittaja Aihe: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)  (Luettu 276351 kertaa)

Possumi

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 2 744
 • Liked: 2142
 • sapere aude
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #240 : 10.05.2012, 13:14:47 »
Nuo hajautettu energiantuotanto ja sähköautoverotusta ketjut luettuani.

Miksi pienlaitoksen - kuten vedenpuhdistamo tai maatila - tarvitsisi tuottaa energiaa verkkoon, jotta se olisi kannattavaa. Eikö se riitä, että ne pääsevät osittain omavaraisiksi ja jo olemassa oleva energia otetaan vain talteen? Jos metaania ei lannasta ota talteen nousee se kuitenkin ilmakehään ja puhdistamossa vesi virtaa kuitenkin.

Käytännössä näihän on jo. Moni mökkiläinen on räknännyt ja ostanut paneelit sähkölle ja/tai kuumavedelle välttääkseen kalliin liittymän rakentamiskustannuksen. Ja yhä enenevässä määrin hajallaan olevat maatalousyrittäjät alkavat miettimään tuota pientuotantoa välttääkseen vuosi vuodelta kallistuvat turhat liittymäkohtaiset verkko- ja sähkölaskut. Käytännössähän verkkoon takaisin myyminen on sellaisissa maissa aiheuttanut buumin uusiutuvien ostamisessa jossa niitä on tuettu fee-in tariffeilla - joka vaatii sen että sähkölaitokset on ensin velvoittu mahdollistamaan pientuotanto liittymän rakentamisen.

Tietääkö kukaan mitä Suomessa tuollaisen rakentaminen nykyään vaatii/kustantaa? Mitä sähköyhtiöt vaativat että saa syöttää (myydä) sähköään takasin verkkoon?

Tunkki

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 5 654
 • Liked: 7278
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #241 : 10.05.2012, 13:18:28 »
Possumi, pientuottajien liittyminen valtakunnanverkkoon on estetty simppelillä keinolla eli "tervetuloa jos sulla on syöttää IVOnettiin 300kW jatkuvaa".

CrystalCube

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 283
 • Liked: 12
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #242 : 12.05.2012, 20:35:00 »
Possumi, pientuottajien liittyminen valtakunnanverkkoon on estetty simppelillä keinolla eli "tervetuloa jos sulla on syöttää IVOnettiin 300kW jatkuvaa".
Riippunee verkkoyhtiöstä...

Bill Milton Hicks Friedman

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 508
 • Liked: 142
 • Puolinuiva, pirteän hapokas, tasapainoinen.
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #243 : 30.08.2012, 23:34:34 »
Fortum teki rahaa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä: liikevaihto 1.901Me, liikevoitto 736Me, eli lähes 40%. YLE uutisoi raflaavasti: Halpa sähkö painoi Fortumin alkuvuoden tulosta

Varmasti ilouutinen kaikille Fortumin asiakkaille, että sähkö on nyt halpaa.

Onneksi valtio kuitenkin omistaa tuosta lafkasta puolet, jolloin valtio voi nämäkin rahat lähettää etelän vetelille.
Perustulolla voidaan purkaa työkykyisten työttömien työn vastaanottamista haittaava byrokratia ja korvata eri tukimuodot (ml harkinnanvaraiset) ilman, että kustannukset yhteiskunnalle nousevat, mutta työkykyisten työttömien riittävä perusturva säilyy. Toteutus: Pankkikortti + henkilöllisyyden varmennus esim kaupassa.

qwerty

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 250
 • Liked: 10322
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #244 : 31.08.2012, 12:10:53 »
Linkkaan tämän artikkelin poikkeuksellisesti kahteen ketjuun.

Mitt Romneyn vaalikampanjan 1. teema on että Pohjois-Amerikka (USA, Kanada ja Meksiko) olisi energia itsenäinen vuonna 2020. Hullu idea? Ehkei sittenkään. Artikkelin mukaan tämä on saavutettavissa vuoteen 2027 mennessä.

WUWT: “North American energy independence by 2020?
Guest post by David Middleton
Ministeriöissä on varauduttu erilaisiin vaihtoehtoisiin skenaarioihin

”Niistä todennäköisin on se, että koronatartuntoja tulee Suomessa vielä muutama lisää" STM ylijohtaja Päivi Sillanaukee HS 27.2.
"Rajoitusten purkamisen myötä tulee muutamia tautitapauksia lisää" STM kansliapäällikkö Kirsi Varhila Yle 8.5.

hattiwatti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 876
 • Liked: 6109
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #245 : 10.09.2012, 14:28:06 »
Linkkaan tämän artikkelin poikkeuksellisesti kahteen ketjuun.

Mitt Romneyn vaalikampanjan 1. teema on että Pohjois-Amerikka (USA, Kanada ja Meksiko) olisi energia itsenäinen vuonna 2020. Hullu idea? Ehkei sittenkään. Artikkelin mukaan tämä on saavutettavissa vuoteen 2027 mennessä.

WUWT: “North American energy independence by 2020?
Guest post by David Middleton

Vastaan itsekin molempiin ketjuihin.

Ei tuossa mitään saavuttamatonta ole. Mutta ongelma onkin ihan muualla. Pohjois-Amerikan energiavarat ovat sellaisessa muodossa, että niiden esteetön hyödyntäminen aiheuttaa helposti roppakaupalla ongelmia sitten taas toisessa muodossa. Isoin kuvio on ns. shale gas eli liuskekaasu mitä jo paljon hyödynnetään. Sitä saa maasta murskaamalla minimaanjäristyksellä kiveä maan alla, käyttäen apuna valtavia määriä vettä, ja mitä ihmeellisempiä kiveä sulattavia myrkkykemikaaleja (joita muuten pidetään liikesalaisuuksina). Näin kaasu pääsee kiven sisältä vapaaksi. Muuten hyvä, mutta ongelma on se, mitä jenkkisuurlähettiläs Bruce Oreck (demokraatti) selitti eräässä seminaarissa... Metodi vaatii valtavsti makeaa vettä ja siellä missä liuskekaasu (lähinnä Texas) on massiivinen vesipula. Ja tämä vesipula luonnollisesti pahenee koko ajan, kuten globaalistikin tapahtuu. Suuri osa energiasta käytetäänkin vain veden pumppaamiseen maan alta. Toinen juttu on, että frakkaaminen myös saastuttaa pohjavedet. Hyvin brutaali dokumentti Gasland lienee jostain saatavana.

Mutta energiakorporaatiot, ja petrokemiamiljardöörit Koch brothers rahoittavat republikaaneja, joten puolue luonnollisesti ajaa heidän etuaan. Sellaisten ihmisten etua puolue ei aja, joilta lähtee puhtaat vedet pois käytöstä, koska he eivät anna vaalirahaa.

Toinen kuvio eli Kanadan öljyhiekat sisältää myös vakavan veden saastumisongelman. Athabasca-joki on jo vakavasti saastunut.

Kolmas juttu eli ns. shale oil on muuten samaa kamaa kuin Viron palavakivi. Viro ei ole merkittävä energiamahti palavan kiven ansiosta, joskin asialla on merkitystä sähköntuotannossa. Suomelle oli onneksi kesällä 44 Hitlerin päätös pitää joukkojaan hankalasti puolustettavassa Virossa lähinnä maan palavan kiven resurssien takia. Tästä saadaan energiaa louhimalla ja viemällä prosessoitavaksi. Tulisi olemaan ratkaisevasti kalliimpaa kuin öljy.

Kun kyseessä olisi energia-ongelmien vaihtaminen vesi-ongelmaksi, mainittakoon että vaikkapa Nigeriassa makea vesi on kalliimpaa kuin raakaöljy!! USAssa 5 miljoonainen Atlantan kaupunki jouduttaneen purkamaan pikkuhiljaa, koska vettä ei vaan riitä sen ylläpitämiseen. Tätä mieltä ovat USAn puolustuskoneiston huoltovarmuussektoria lähellä olevat tahot. Oma ongelmansa vesiongelmassa on ns. markkinaliberalismi mikä kyvytön ylläpitämään ns. yhteismaan infraa kuten esimerkiksi vesiputkia kunnossa. Valtavasti vettä hukataan jenkeissä kun putket vuotavat, mutta verorahojahan ei voi nyhtää niiden korjaamiseksi ja ketään yksityistä ei kiinnosta julkinen omaisuus. Tästä on jenkeissä kirjoiteltu paljon.

Tässä allaalla illustraatioita päivän uutisesta mikä on jenkkienergiavallankumouksen ongelma, valtavasti kiihtyvä vesipula mikä isompi ongelma maalle kuin energiapula jo nyt.

Laajempi orginaali:
http://www.washingtonpost.com/national/health-science/climate-change-challenges-power-plant-operations/2012/09/09/42b26b8e-f6a5-11e1-8b93-c4f4ab1c8d13_story.html?hpid=z4

Ylen tiivistelmä:

http://yle.fi/uutiset/usan_kuivuus_pakotti_sulkemaan_ydinvoimaloita/6288241?origin=rss
Lainaus
Jokien kuivuminen ja niiden veden lämmön nousu pakottivat useat Yhdysvaltain ydinvoimalat lopettamaan toimintansa elokuussa. Myös hiilivoimalat olivat vaikeuksissa.

USA:n kuivuus pakotti sulkemaan ydinvoimaloita Jokien kuivuminen ja niiden veden lämmön nousu pakottivat useat Yhdysvaltain ydinvoimalat lopettamaan toimintansa elokuussa. Myös hiilivoimalat olivat vaikeuksissa.

Yhdysvalloissa kesällä vallinnut ennätyksellinen helle ja kuivuus ovat aiheuttaneet ongelmia maan ydin- ja hiilivoimaloille, kertoo The Washington Post -lehti. Maan energiateollisuus laatii suunnitelmia, miten se voi selvitä ilmastonmuutoksesta.

Lehden mukaan elokuussa jouduttiin sulkemaan ydinreaktoreita, koska niiden jäähdytysvetenä käyttämän jokiveden lämpötila nousi liian korkealle tai joki kuivui kokonaan. Yksi ydinvoimala anoi erikoisluvan, jotta se saattoi käyttää liian lämmintä jäähdytysvettä.

Ydinvoimaloita valvova virasto sanoo, ettei maan ydinturvallisuus ole vaarassa, koska voimalat on rakennettu sammumaan automaattisesti, jos jäähdytysvesi loppuu tai lämpenee liikaa.

Myös eräät hiilivoimalat joutuivat kuivuuden vuoksi vaikeuksiin. Mississippijoen varrella olevat voimalat eivät saaneet polttoainetta, koska hiiltä kuljettavat proomut uhkasivat juuttua pohjaan veden laskettua. Armeijan erikoisjoukot kutsuttiin paikalle tekemään ruoppauksia.

Illinoisissa hiilivoimala sai erikoisluvan päästää paikalliseen vesistöön lauhdutusvesiä, jotka olivat kuumempia kuin aiemmat luvat sallivat.

Myös vesivoimaloilla oli ongelmia kuivuuden takia. Esimerkiksi Coloradojoen valtava Hooverin pato on kärsinyt jo kauan veden vähyydestä. Veden pinta padossa on 35 maksimitasoa alempana. Jokainen metri merkitsee 15 - 18 megawatin menetystä voimalan tehossa.

Yhdysvaltain viranomaiset arvioivat ilmastonmuutoksen vähentävän Coloradojoen virtausta seuraavien 50 vuoden aikana 9 - 10 prosenttia. Samaan aikaan veden kysyntä mm. maatalouteen kasvaa kolmanneksella.

Viranomaiset pohtivat, minkälaisilla voimaloilla Yhdysvallat voi tulevaisuudessa kattaa kasvavan sähköntarpeen. Erilaisia keinoja otetaan käyttöön veden säästämiseksi mm. kotitalouksissa, maataloudessa ja golfkentillä.

Niin, USAssa jo perustoiminnot kuten tavarakuljetukset joilla lakkaavat toimimasta koska SUURIMMATKIN JOET KUIVUVAT. Ja maatalouden romahdus päälle. Tätä tarkoittaa vesipula, mitä tuhansien järvien arktisessa maassa on hankala ymmärtää. Romneyn politikka olisi kärjistetysti tämän ongelman maksimoiminen. 


Jaska Pankkaaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 317
 • Liked: 7181
 • Finlayson, Fazer ja nyt myös Firas
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #246 : 10.09.2012, 14:36:44 »
Lainaus
....
Niin, USAssa jo perustoiminnot kuten tavarakuljetukset joilla lakkaavat toimimasta koska SUURIMMATKIN JOET KUIVUVAT. Ja maatalouden romahdus päälle. Tätä tarkoittaa vesipula, mitä tuhansien järvien arktisessa maassa on hankala ymmärtää. Romneyn politikka olisi kärjistetysti tämän ongelman maksimoiminen.

Mielenkiintoinen ketju jonka leikkasin pois ylläpidon suositusten mukaisesti. Vesipulaa USAssa sikäli hieman ihmettelen että esim. Kiinassa jossa muutokset kaupunkien koossa ja elintasossa ovat olleet salamannopeita on pystytty niitä ratkomaan esim. valtavien vesiputkien avulla. Eli pointti on se että enemmän on kyse tahdosta: energia ja vesiasioita ei halutakaan ratkaista.
« Viimeksi muokattu: 10.09.2012, 14:41:43 kirjoittanut Jaska Pankkaaja »
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

PaulR

 • Vieras
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #247 : 10.09.2012, 14:40:18 »
The Middle East the Rest of the Story: Full Presentation by Lindsey Williams
http://www.youtube.com/watch?v=BTnB7_vqYs4

Lainaus
Lindsey Williams author of The Energy Non Crisis [1980] exposes the deal that Dr. Henry Kissinger made with the Arab Oil Shieks back in the 1970's to keep vast reserves of U.S.Oil & Natural Gas discovered at Gull Island on the North Slope of Alaska off of the market, and for the United States to purchase the bulk of it's oil from OPEC Nations as long as the U.S. Dollar was used as the medium of exchange for all Global Oil and Gas transactions.

Williams further exposes the real purposes behind the current Arab Spring of Regime Change in the Middle East, and the reason why it is time for investors to get out of paper backed currency and Securities ahead of the coming Global Economic Tsunami.

CHAPTER 17

If Gull Island Didn't Blow Your Mind—This Will!

http://www.reformation.org/energy-non-crisis-ch17.html

Lainaus
Gull Island just proved what the oil companies have believed for some time. It authenticated the seismographic findings. Seismographic testing has indicated that there is as much crude oil on the North Slope of Alaska as in Saudi Arabia. Since the Gull Island find proved to be seismographically correct, then the other testings are correct also. There are many hundreds of square miles of oil under the North Slope of Alaska.

To clarify what I am about to say, let me first re-emphasize that the government permitted the oil companies to drill and prove many sites (subsequently making them cap the wells and keep secret the proof of the finds), but they do not allow them to produce from the wells. This is why I have referred (below) to a number of wells having been drilled (after I left the North Slope). The only production permitted is from the small area of the North Slope.


« Viimeksi muokattu: 10.09.2012, 14:45:18 kirjoittanut Paul Ruth »

tyhmyri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 489
 • Liked: 1371
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #248 : 10.09.2012, 14:42:35 »
^^Ero on siinä, että Kiinassa keisari puolue yksinkertaisesti päättää, että putket pitää rakentaa. Jenkkilässä vähän vaikeampi proggis.

Tuon vuoksi tulee olemaan mielenkiintoista nähdä miten totalitaristinen kapitalismi (Kiina) pärjää liberaalin kapitalismin (länsimaat) kanssa kisassa. Tällä hetkellä olisin valmis ennemminkin lyömään rahani kiinni Kiinan kuin länsimaiden puolesta.

hattiwatti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 876
 • Liked: 6109
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #249 : 10.09.2012, 14:46:38 »
[quote author=hattiwatti link=topic=11118.msg1111105#msg1111105
....
Niin, USAssa jo perustoiminnot kuten tavarakuljetukset joilla lakkaavat toimimasta koska SUURIMMATKIN JOET KUIVUVAT. Ja maatalouden romahdus päälle. Tätä tarkoittaa vesipula, mitä tuhansien järvien arktisessa maassa on hankala ymmärtää. Romneyn politikka olisi kärjistetysti tämän ongelman maksimoiminen.

Mielenkiintoinen ketju jonka leikkasin pois ylläpidon suositusten mukaisesti. Vesipulaa USAssa sikäli hieman ihmettelen että esim. Kiinassa jossa muutokset kaupunkien koossa ja elintasossa ovat olleet salamannopeita on pystytty niitä ratkomaan esim. valtavien vesiputkien avulla. Eli pointti on se että enemmän on kyse tahdosta: energia ja vesiasioita ei halutakaan ratkaista.
[/quote]

No Kiinassa on täysin megalomaaninen vesipula. Johtuu paljolti tosin saastumisesta. Ei putket auta, vaan oivat vakavan sairauden oire eivätkä sen ratkaisu. Jostainhan näihin putkiin se vesi on tuotava. Venäjän kanssa Kiinalla voi tulla mielenkiintoiset skabat Baikal-järven vedestä.

Kuten kirjoittelin pari kuukautta aiemmin globaalilama-ketjuun mekanismeista miten vesipula on pitkälle ns. yhteismaan ongelma, mitä ei oikeastaan voi ratkaista yksityisen omistusoikeuksien ja markkinatalouden metodein. Kun ei jotain julkishyödykettä eli pohjavettä voi paikantaa kenenkään yksityiseen omistukseen, sen käyttö ja managerointi on sitten täysin holtitonta kun holtittomimmat käyttäjät saava kilpailu-edun säästeliäimpiin verrattuna.

Jenkkien vesitilanne on valtavasti parempi kuin vaikkapa Kiinan, ongelmat ovat lähinnä manageroinnissa. Se mikä jenkeissä tehoaisi olisi kovat hallituksen sanktiot estämään tuhlailu, kovat haittaverot holtonta käyttöä varten, valtiollista infran suunnittelua optimoimaan veden käyttö, erittäin tiukat ympäristönormit veden puhdistusta ja kierrätystä varten, pirusti verorahoja allokoitavaksi vuotavien vesiputkien korjaamiseen vaikkapa sille tasolle jolla olivat sata vuotta sitten(!!) ja shale gasin käytön kategorinen kieltäminen (kuten vaikkapa Ranska on Euroopassa tehnyt). Mitään edellämainittua ei voitaisi jenkkien poliittisessa ilmapiirissä toteuttaa, koska kommunismia.
 

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 884
 • Liked: 9029
 • A pox on both your houses.
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #250 : 10.09.2012, 14:47:03 »
Lainaus
....
Niin, USAssa jo perustoiminnot kuten tavarakuljetukset joilla lakkaavat toimimasta koska SUURIMMATKIN JOET KUIVUVAT. Ja maatalouden romahdus päälle. Tätä tarkoittaa vesipula, mitä tuhansien järvien arktisessa maassa on hankala ymmärtää. Romneyn politikka olisi kärjistetysti tämän ongelman maksimoiminen.

Mielenkiintoinen ketju jonka leikkasin pois ylläpidon suositusten mukaisesti. Vesipulaa USAssa sikäli hieman ihmettelen että esim. Kiinassa jossa muutokset kaupunkien koossa ja elintasossa ovat olleet salamannopeita on pystytty niitä ratkomaan esim. valtavien vesiputkien avulla. Eli pointti on se että enemmän on kyse tahdosta: energia ja vesiasioita ei halutakaan ratkaista.

LaRouche-liikkeellä on huimia projektisuunnitelmia esim. Pohjois-Amerikan vesitalouteen:
http://www.larouchepub.com/lym/2010/3731nawapa_biospheric_devel.html

http://www.google.fi/search?q=nawapa

Energia-asioista:

coal2nuclear.com:in etusivu oli nakojaan taas uudistunut, siella on nyt kiva kuva thorium-energiavaroista:

http://www.coal2nuclear.com/

Samalla sivulla myos linkki kiinnostavaan uuteen kirjaan:
http://www.amazon.com/THORIUM-energy-cheaper-than-coal/dp/1478161299
NOVUS ORDO HOMMARUM
crispr'ing coronas - crime of a century

Lainaus käyttäjältä: Hohtava Mamma feat. D.Rumsfeld
Tässä kriisissä tilannetta on leimannut THL:n ja valtioneuvoston osalta ennen kaikkea unknown knowns -juttujen suuri määrä.

hattiwatti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 876
 • Liked: 6109
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #251 : 10.09.2012, 14:51:38 »
^^Ero on siinä, että Kiinassa keisari puolue yksinkertaisesti päättää, että putket pitää rakentaa. Jenkkilässä vähän vaikeampi proggis.

Tuon vuoksi tulee olemaan mielenkiintoista nähdä miten totalitaristinen kapitalismi (Kiina) pärjää liberaalin kapitalismin (länsimaat) kanssa kisassa. Tällä hetkellä olisin valmis ennemminkin lyömään rahani kiinni Kiinan kuin länsimaiden puolesta.

Niinno liberalissa kapitalimissa eri toimijat kilpailevat keskenään ja vahvimman laki määrää. Homma toimii tuotekehittelyn edistämisessä ja markkinoinnissa. Suurten kokonaisuuksien organisoinnissa ei toimi koska ei kenenkään yksittäisen intressi. Lopulta kaikki häviävät, kun ei ole kellään intressiä huolehtia niistä julkishyödykkeistä joista kaikki lopulta riippuvaisia.

Autoritäärisessä kapitalismissa autoritäärinen hallinto mahtikäskyllään vaan laittaa asiat kuntoon jotta pienemmät toimijat jotka kilpailevat keskenään omaavat resurssit siihen millä bisnestään tekevät. On tavallaan työnjako ison organisaattorin kanssa ja pienempien keskinäisten kilpailijoiden.

hattiwatti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 876
 • Liked: 6109
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #252 : 10.09.2012, 14:53:50 »
^^ Tämä vesiaihe liittyy merkittävällä tavalla energiakriisiin, koska paljolti energiaa käytetään vain ja ainostaan veden nostamiseen syvyyksistä. Mitä syvemmältä sitä pitää nostaa sitä enemmän energiaa kuluu. Toisaalta energian tuotanto käyttää / saastuttaa makeaa vettä. Vettä tarvitaan vaikka biopolttoaineiden kasteluvedeksi, voimaloiden lauhdevedeksi, shale-gas tuotantoon yms.

hattiwatti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 876
 • Liked: 6109
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #253 : 10.09.2012, 14:56:20 »
Tässä aiempaa, valitettavasti kesken jäänyttä keskustelua pohjaveden managerointi-aiheista, miten on vuosisatoja toimittu:

http://hommaforum.org/index.php/topic,2626.msg1077530.html#msg1077530

Ongelma on yllättävän poliittinen. 500 vuotta sitten monessa maassa homma toimi ihan yes.

requiem

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 124
 • Liked: 28
 • Arvotonta rikkautta
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #254 : 13.09.2012, 22:22:58 »
Lainaus
T&T: Vanhoille vesi- ja ydinvoimaloille tulossa uusi vero: 170 miljoonaa euroa

Valtiovarainministeriö valmistelee Suomen vanhoille vesi- ja ydinvoimaloille uutta veroa, koska ne ovat hyötyneet eniten päästökaupasta, kertoo Kauppalehti.

...

Veron tarkoitus on rokottaa päästökaupan vuoksi hyötyviä vanhoja voimaloita. Jos vero koskisi myös uusia voimaloita, se ei olisi windfall-vero, sanoo lakia valmisteleva Leo Parkkonen valtiovarainministeriöstä.

Sieltähän se seuraava sähkön hinnankorotus sitten saadaan.

Ja noin muutoinkin tämä logiikka Moolokin kidan ruokkimiseksi on jotenkin taas niin pettämätöntä. Jos tuotat sähköä ja päästöjä, joudut maksamaan tuotannosta ylimääräistä päästöoikeuksien muodossa. Jos tuotat sähköä (suhteellisen) päästöttömästi, joudut maksamaan tuotannosta ylimääräistä koska et ole joutunut maksamaan niistä päästöoikeuksista.

http://energia.fi/ydinvoiman-ja-vesivoiman-paastottomyysvero-nk-windfall-vero
"If all men are created equal, that is final. If they are endowed with inalienable rights, that is final. If governments derive their just powers from the consent of the governed, that is final." - Calvin Coolidge

Dharma

 • Vieras
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #255 : 21.09.2012, 04:55:24 »
Sieltähän se seuraava sähkön hinnankorotus sitten saadaan.


Ei vaikuta asiaan. Sähköä kannattaa myydä markkinahintaan edelleen ihan yhtä paljon. Valtio vain sosialisoi voitot. Ei vähennä tuotantoa, koska se on riippumaton verotuksesta niin kauan kuin uutta kapasiteettia ei suunnitella ja markkinahinta>tuotantokustannus.

hattiwatti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 876
 • Liked: 6109
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #256 : 03.10.2012, 13:11:12 »
Hmm.. miksiköhän Suomen asioista uutisoi Der Spiegel eivätkä kotimaamme mediat?
Toinen kiinnostava on, että ellei Fukushimaa, allaolevia asioita ei olisi tutkittu, uutisoitu, ylipäätään tiedetty lainkaan vaikkeivat kaikki tahot voi tietämättömiäkään olla. Terrori-iskujen vaara mystisesti keksittiin hiljattain, vaikka Khalid Sheikh Mohammed oli jo ajat sitten kertonut USAn ydinvoimaloiden olleen listalla mistä lopulta tulivat WTC valituksi kohteeksi, ja Venäjällä Dokku Umarovin porukat ovat vihjailleet myös ydinterrorismiin päin.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Der+Spiegel+Olkiluodossa+erityisen+pahoja+turvallisuuspuutteita/a1305603007482

Lainaus
Eurooppalaisissa ydinvoimaloissa on sadoittain turvallisuuspuutteita. Julkisuuteen vuotaneen EU:n raportin mukaan erityisen haavoittuvia ovat kaksi ydinvoimalaa, Olkiluoto ja Ruotsin Forsmark, saksalaislehti Der Spiegel uutisoi.
 
Lehden mukaan näissä ydinvoimaloissa olisi alle tunti aikaa toimintojen käynnistämiseen, mikäli voimalaa kohtaisi täydellinen sähkökatkos tai jäähdytysjärjestelmä lakkaisi toimimasta. Der Spiegel ei täsmennä tarkemmin, millaisia turvallisuuspuutteet ovat. Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.
 
EU:n raportti on määrä julkaista ylihuomenna, mutta joitakin tietoja on vuotanut Der Spiegelin lisäksi muun muassa ranskalaiselle Le Figarolle ja saksalaiselle Die Welt -lehdelle. Euroopan komissio on kieltäytynyt kommentoimasta testin tuloksia.
 
Lehtien mukaan yksikään Ranskan 58 ydinlaitoksesta ei täytä kansainvälisen atomienergiakomission IAEA:n turvallisuusmääräyksiä. Le Figaron mukaan 19:ssä ranskalaisreaktorissa ei ole lainkaan seismisiä eli maanjäristystä mittaavia laitteita.
 
Ranskalaisissa ydinvoimalaitoksissa ei myöskään ole yhtä hyviä turvallisuus- ja pelastusvälineitä kuin vaikkapa Saksan, Britannian ja Ruotsin laitoksissa.
 
Raportissa ei esitetä yhdenkään ydinvoimalaitoksen sulkemista, mutta niiden korjaaminen määräysten mukaiselle tasolle maksaisi arvion mukaan 25 miljardia euroa.
 
Ydinvoimaloiden turvallisuus päätettiin tarkastaa Japanin Fukushiman ydinturman jälkeen kansallisten viranomaisten ja EU-maiden asiantuntijoiden yhteistyönä. Syyniin otettiin 143 ydinvoimalaa, joista tarkastettiin muun muassa niiden kestävyys esimerkiksi maanjäristyksiä ja terrorihyökkäyksiä vatsaan.
 
Belgian säteilyturvaviranomaiset päättivät elokuussa sulkea kaksi maan seitsemästä voimalasta havaittuaan niissä tuhansia halkeamia
.

JDwg

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^
 • ****
 • Viestejä: 421
 • Liked: 775
 • Nuiva DI vuodesta 2011. Nettoveronmaksaja. KEK
  • http://lehtilehti.fi
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #257 : 01.01.2013, 14:17:58 »
Rähmiksessäkin oli juttu, mutta laitetaanpa tännekkin:
REF: Tuulivoimaloiden kuluminen heikentää tuulivoimapuistojen taloudellisuutta
http://www.ref.org.uk/press-releases/281-wearnandntearnhitsnwindnfarmnoutputnandneconomicnlifetime

Muutamia lainauksia:
Lainaus
The Renewable Energy Foundation [1] today published a new study, The Performance of Wind Farms in the United Kingdom and Denmark,[2] showing that the economic life of onshore wind turbines is between 10 and 15 years, not the 20 to 25 years projected by the wind industry itself, and used for government projections. 

Lainaus
Larger wind farms have a systematically worse performance than smaller ones.

Lainaus
Dr John Constable, director of Renewable Energy Foundation, commented: “This study confirms suspicions that decades of generous subsidies to the wind industry have failed to encourage the innovation needed to make the sector competitive.

Lukekaa loput itse. Valtava tuulivoimapuistot eivät näytä olevan kovinkaan kannattavia, jos tehokas käyttöikä on 10-15v. Merelle perustettuna meriveden korroosio ei ainakaan paranna asioita. Itse näkisin asian niin, että tuulivoimalat voisivat toimia paljon pienemmässä mittakaavassa. Esim. maatalolla olisi oma yksittäinen tuulivoimala, jonka huoltoon ja ylläpitöön riittäisi yhden isännän tunnit.
Talouselämä 11.5.2013:
Terrorismiin liittyvien riskihenkilöiden kasvu johtuu Supon mukaan maahanmuutosta, ghettoutumisesta, toisen mamusukupolven ongelmien syvenemisestä,Suomessa oleskelevien henkilöiden radikalisoitumisesta sekä konfliktialueilla väkivaltaiseen toimintaan osallistuvien henkilöiden palaamisesta Suomeen

Alma-ata

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 219
 • Liked: 38
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #258 : 01.01.2013, 14:37:14 »
Se talouskohtainen myllykin pitää saada riittävän korkean maston päähän, pois maanpinnan pyörteilystä. Mikään 12m ei riitä, paitsi ehkä rannikolla ja saaristossa. No sitten sinne korkean (=kalliin) maston päähän ei kannata laittaakaan ihan pientä ropelia. Isäntä ostaa tarpeeksi ison ja sitten sitä sähköä pitäisi saada  myytyä. Se taas ei nykysystemeillä onnistu. 5-20 talouden kylämyllyt ehkä voisivat olla se toimiva tapa, vesiosuuskuntien tapaan?


Tauno-yksi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 369
 • Liked: 820
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #259 : 09.01.2013, 07:42:28 »
Lainaus
....

Samalla sivulla myos linkki kiinnostavaan uuteen kirjaan:
http://www.amazon.com/THORIUM-energy-cheaper-than-coal/dp/1478161299

Robert Hargraves: Thorium: Energy Cheaper than Coal. Kirja on sulasuolareaktoritekniikan kuvauksen lisäksi yleisteos energiantuotannosta ja eri energiantuotantomuotojen suhteellisista kustannuksista. Se käsittelee myös esim. ydinenergiaan liittyviä peruskäsitteitä, kuten säteilyä.

Kirjan näkökulma on nimenomaan eri energiamuotojen kustannusten erot. Tuottamalla hiilivoimaa halvempaa energiaa syntyy automaattinen motiivi vaihtaa parempaan energiamuotoon, ilman poliittisesti vaikeita tukiaisia tai ympäristömielessä kyseenalaisia "vihreitä" energiaratkaisuja.

Suosittelen kirjaa kaikille aihepiiristä kiinnostuneille.

Edit: Poistettu oma teksti lainauksen sisältä.
« Viimeksi muokattu: 13.01.2013, 21:31:47 kirjoittanut Tauno-yksi »
Seinähullu hallitus.

B52

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 5 505
 • Liked: 2626
 • Tylsä hetero
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #260 : 10.01.2013, 16:56:03 »
http://www.talouselama.fi/minavaitan/saudiamerica+muuttaa+maailman/a2160147

Saudi-America muuttaa maailman

Maailmassa on tapahtunut kymmenessä vuodessa hiljainen energiavallankumous, jota voidaan verrata siihen, kun sata vuotta sitten teollinen maailma siirtyi hiilestä öljyn käyttäjäksi. Ihmiskunta kylpee nyt liuskekaasussa ja -öljyssä.

Käänne on järisyttävä niin energia- kuin geopoliittisestikin. Pohjois-Amerikkaan on syntymässä uusi öljyä pursuava ”Saudi-America”, Persianlahden öljy alkaa virrata Aasiaan, Venäjällä saattaa olla käsissään Musta-Pekka ja Eurooppa tekee energiaitsemurhaa. Vai voittaako järki lopulta vanhalla mantereella?

Meidäthän oli jo opetettu uskomaan, että fossiilinen energia on loppumassa maailmassa. Öljyntuotannon kerrottiin saavuttaneen lakipisteensä Peak-oilin, ja esiintymien ehtyessä näköpiirissä piti olla vain niukkenevaa ja kallistuvaa öljyä.

Mutta ihmisen nerokkuus yllätti jälleen kerran pessimistit ja ympäristöliikkeen. Insinöörit keksivät uuden teknologian, jolla öljy ja kaasu puristetaan ulos kivestä, josta sitä ei ennen saatu irtoamaan.

Kivi särjetään maan alla hydraulisesti veden paineella ja vaakasuoralla porauksella, ja vapautunut kaasu sekä öljy pumpataan maan pinnalle. Siitä nimitys tiukka öljy (tight oil).

Uudella tekniikalla Yhdysvalloissa avautui tuotannolle suunnattomia kaasu- ja öljyliuskemuodostelmia. USA:n ennustetaan tulevan maailman suurimmaksi kaasuntuottajaksi parin vuoden sisällä ohittaen Venäjän. Vladimir Putin varoittikin äsken liuskevallankumouksen uhkasta maalleen. Gazprom myy perinteistä maakaasua, ja USA:n liuskekaasun hinta on vain noin kolmanneksen siitä.

Pohjois-Amerikan kartta on täplitetty avaamistaan odottavilla liuskemuodostelmilla. Suurin niistä on Coloradossa sijaitseva Vihreän joen esiintymä. Mammuttimaisessa liuskemuodostelmassa on geologien laskujen mukaan kolme biljoonaa tynnyriä tiukkaa öljyä, enemmän kuin kaikki OPEC:in esiintymät yhteensä.

Näköpiirissä on aika, jolloin USA:n energiariippuvuus islamilaisesta maailmasta päättyy ja maailmanpolitiikkaa siirtyy uuteen asentoon.

Myös muu maailma tihkuu uutta liuske-energiaa. Kiinan liuskekaasuvarat arvioidaan jopa suuremmiksi kuin Yhdysvaltojen. Euroopan suurimmat liuskekaasuesiintymät ovat Puolassa ja Saksassa, mutta pienempinä määrinä sitä löytyy lähes joka puolelta. Myös Etelä-Ruotsista, mutta valitettavasti ei Suomesta.

Israelin aluevesiltä Välimeren pohjasta geologit ovat löytäneet niin suuren liuskekaasupotin, että sen käyttöönotto nostaisi Israelin kertaheitolla Saudi-Arabiaa suuremmaksi kaasuntuottajaksi. Voidaan vain kuvitella käänteen poliittisia seurauksia.

Halvan liuskekaasun tulva markkinoille on isku myös Venäjälle, joka oli valmistautunut nylkemään enegiapulassa kärsivän Euroopan oikein kunnolla. Itämeren kaasuputken kapasiteetin tuplaamisen järkevyys lasketaan varmasti vielä moneen kertaan.

Yhdysvallat on saanut halvasta kaasustaan mahtavan kilpailuedun. Suuyritykset investoivat siellä nyt energian, muovin, teräksen, alumiinin ja muiden perinteisten raskaan teollisuuden tuotteiden valmistukseen.

Myös eurooppalaiset yritykset ryntäävät mukaan USA:n liuske-Bonanzaan. Britannian suurimpiin kuuluva energiayhtiö Centrica käänsi äskettäin selkänsä oman maansa ydin- ja tuulivoimahankkeille ja investoi miljardi dollaria Amerikan liuskeeseen. Jopa virolainen Enefitrakentaa USA:han liuskeöljytuotantoa.

Halvalla kaasulla ja öljyllä on murhaava vaikutuksensa uusiutuvan energian kilpailukykyyn. Aurinko- ja tuulivoiman tukemista on perusteltu sillä, että tuki on vain väliaikaista, ja että kallistuva kaasu ja öljy tekee pian uusiutuvat kannattaviksi. Näin ei näytä käyvän. Kauanko veron ja sähkölaskun maksajien pinna vielä kestää ?

Euroopan teollisessa moottorissa Saksassa kaasuvoimaloita suljetaan, koska ne eivät kestä kilpailua voimakkaasti tuettua tuuli- ja aurinkovoimaa vastaan. Tuulimyllyjen ja aurinkopanelien omistajat saavat joka toisen kilowattitunnin hinnan tukena, mutta silti syntyy vain sekundasähköä, jota on tarjolla silloin tällöin, mutta ei silloin, kun sen tarve on suurin.

Liuskekaasua Saksassa olisi ylenmäärin, mutta ympäristöliikkeen vastustuksen vuoksi sen käyttöönotto on vaikeaa. Tilanne on sama Britanniassa. Vain Puola aikoo saavuttaa omavaraisuuden liuskekaasullaan.

Päätöntä tässä on se, että liuskekaasun laajamittainen käyttöönotto olisi ihanteellinen ratkaisu kasvihuonepäästöjen pudottamiseksi. Kaasu tuottaa vain puolet kivihiilen Co2-päästöistä. Mikään muu keino ei laskisi päästöjä niin paljon, nopeasti ja edullisesti.

Mutta se ei käy. Koska tavoitteenahan on tieteellisteollisen kulutusyhteiskunnan alasajo.

Mutta onko ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden säätelykään enää tarpeellista. Päästöt ovat kasvaneet enemmän kuin kukaan uskalsi edes pelätä, mutta silti ei maapallon keskilämpötila ole noussut 16 vuoteen. Olisiko ilmastomalleissa jotakin vialla?

Kirjoittaja on energia- ja ilmastokysymyksiin perehtynyt toimittaja.
On kumma miten vähän saa aikaan, jos vain lakkaa yrittämästä. Paula 8v.

PaulR

 • Vieras
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #261 : 10.01.2013, 17:02:57 »
"There's enough oil on the north slope of Alaska than in Saudi Arabia". 1970.

qwerty

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 250
 • Liked: 10322
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #262 : 25.01.2013, 00:20:29 »
Ausseja lykästi :)

Herald Sun: $20 trillion shale oil find surrounding Coober Pedy

Brisbane company Linc Energy yesterday released two reports, based on drilling and seismic exploration, estimating the amount of oil in the as yet untapped Arckaringa Basin surrounding Coober Pedy ranging from 3.5 billion to 233 billion barrels of oil.

Hieman hajontaa arviossa, mutta kuten ilmastokauhussa, ylin luku pokkana käyttöön ;)

(http://resources.news.com.au/files/2013/01/24/1226560/879738-world-oil.JPG)Ministeriöissä on varauduttu erilaisiin vaihtoehtoisiin skenaarioihin

”Niistä todennäköisin on se, että koronatartuntoja tulee Suomessa vielä muutama lisää" STM ylijohtaja Päivi Sillanaukee HS 27.2.
"Rajoitusten purkamisen myötä tulee muutamia tautitapauksia lisää" STM kansliapäällikkö Kirsi Varhila Yle 8.5.

Fiftari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 863
 • Liked: 5711
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #263 : 25.01.2013, 00:24:36 »
^Jos tuollainen löytä olisi suomessa niin sekin kai myytäisiin ulkomaisille firmoille.
I am not an employee of HP but I am an engineer @ HP Partner and I am share my knowledge from my own time.

Rändöm

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 281
 • Liked: 1811
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #264 : 25.01.2013, 00:29:47 »
Hieno juttu! Toivottavasti tuo Australian jättilöytö edesauttaa sitä kehitystä, että länsimaat hiljalleen jättäisivät Lähi-Idän takapajulat lopullisesti omaan ei-niin-rauhalliseen rauhaansa.

Tykkimies Pönni

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 327
 • Liked: 2802
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #265 : 25.01.2013, 00:35:59 »
^Jos tuollainen löytä olisi suomessa niin sekin kai myytäisiin ulkomaisille firmoille.

Niin myytäisiin. Koska valtio-omistus olisi sitä kommunismia. IMF:n asiantuntijat kertoisi hiki otsalla arvon pääministerille että kannattaa myydä. Tulisi työpaikkoja.
« Viimeksi muokattu: 25.01.2013, 00:37:57 kirjoittanut samuliloov »

mikkoR

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 674
 • Liked: 1219
 • uskonto pyhittää nai.. tytön iän
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #266 : 25.01.2013, 03:54:58 »
^Jos tuollainen löytä olisi suomessa niin sekin kai myytäisiin ulkomaisille firmoille.

Niin myytäisiin. Koska valtio-omistus olisi sitä kommunismia. IMF:n asiantuntijat kertoisi hiki otsalla arvon pääministerille että kannattaa myydä. Tulisi työpaikkoja.

Myydä!?!?!?
Sehän ANNETTAISIIN ulkomaanihmisille ja muhkeat tukijaiset vielä kaupan päälle!
Paras tapa päästä eroon laittomista aseista on toki luoda riittävä määrä väyliä laillisille aseille.

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 745
 • Liked: 7901
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #267 : 25.01.2013, 12:41:05 »
Öljyn loppuminen ja öljyhuippu ovat eri asioita. Epätavanomaisilla hiilivetylähteillä voidaan viivästää vääjäämätöntä, mutta varsinainen ongelma on silti sama, vaikka ajoituksen arviointi onkin haastavaa.
Totuus ei ole vihapuhetta. Se on totuus.

Vasara ja tanssi

kolki

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 557
 • Liked: 84
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #268 : 26.01.2013, 23:41:44 »
http://www.youtube.com/watch?v=6CbuzXFfWVw
01: Öljyhuippu (peak oil) suomeksi selitettynä

Tuli vaan mieleen.

Bill Milton Hicks Friedman

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 508
 • Liked: 142
 • Puolinuiva, pirteän hapokas, tasapainoinen.
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #269 : 29.01.2013, 00:32:16 »
Asuntomarkkinoiden rommausta hollannissa.

(http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/3B4C15C0-E64C-4366-AC8E-671ABACBA50A/0/20120821m11g1.gif)

Toisinaan kannattaa asua myös vuokralla ja ostaa sitten se asunto vasta kun rommaus loppuu. Kun 300 000€ asunnon hinta laskee 5% vuodessa, niin se tekee 15 000€ säästöä suoraan hinnassa sekä säästynteet korot siihen vielä.
Perustulolla voidaan purkaa työkykyisten työttömien työn vastaanottamista haittaava byrokratia ja korvata eri tukimuodot (ml harkinnanvaraiset) ilman, että kustannukset yhteiskunnalle nousevat, mutta työkykyisten työttömien riittävä perusturva säilyy. Toteutus: Pankkikortti + henkilöllisyyden varmennus esim kaupassa.

Tagit: