Tarjolla oleva energia/henkilö on tasoittunut vimosen 30v about samalle tasalle. Tosin ei länsimaissa (meillä on ehkä 200 näkymätöntä energiaorjaa jokaisella)- samaan aikaan energiamäärä on laskenut/kärsä "heikommissa" valtioissa koko ajan.
Jos Kun tähän asti kasvanut fossiilisten (ja varsinkin öljyn) tuotanto alkaa takkuamaan, niin joudutaan isojen kysymysten eteen.
Ydinvoiman laajennus on hidasta, uusiutuvat (toistaiseksi) varsin pienimuotoista jne. Pahinta noiden kannalta olisi syvä lama (väistämätön nykyoletuksilla IMO), koska se laskee fossiilisten (halvimmat energialähteet) hintoja rajusti kysynnän/kulutuksen romahtaessa. Yritä siinä sitten niitä vaihtoehtoisia saada tuotantoon, kun a) ei ole rahaa b) näennäisesti ei ole energiaongelmaa, koska fossiilinen energia on "halpaa". Lama piilottaa samoin varastojen tasaisen pienemisen (näennäinen ylitarjonta).
On myös muistettava, että vaikka raaka-aineita maankuoressa on vaikka kuinka (eivätkä ikinä "lopu"), niin olemme tähän asti käyttäneet parhaita ja mahdollisimman lähellä maan pintaa olevia esiintymiä. Jatkuvasti joudutaan toteamaan, että seuraava esiintymä on syrjäseudulla, syvemmällä ja/tai heikompi laatuista. Tämä tarkoittaa, että energia-input esiintymän hyödyntämiseen kasvaa koko ajan (kuljetukset, puhdistus).
Kun alkaneesta SuperLamasta jotenkin aletaan toipumaan (syksystä on tulossa murhaava) ehkä 5v kuluttua, törmätään nopeasti tuohon energiaongelmaan - sen tuotanto ei kasvakaan niin nopeasti kuin aikaisemmin (varastoja on koko ajan syöty). Vertailun vuoksi esim. 1930-luvun laman aikana ei maailman isoimpia öljylähteitä oltu edes vielä löydetty.
Fossiilisten mahdollistama vihreä vallankumous ruoantuotannossa on selvästi saavuttamassa rajojaan - koko ajan ollaan ottamassa marginaalisempaa viljelymaata käyttöön, joka -yllätys, yllätys- vaatii isompia energia-input'eja (mm. kastelu, lannoitteet). Samoin merien tuotanto/per ihminen saavutti huipun ennen 1990.
http://desdemonadespair.blogspot.com/2009/07/graph-of-day-caught-seafood-per-person.htmlSitä vastoin ihmisten määrä ei tunnu osoittavan stabiloitumista. Yksinkertainen matematiikka jo ennakoi ongelmia...
Joka tapauksessa voidaan sanoa, että tulevaisuus on vähintäänkin haastavaa

Itse veikkaan, että "teknologia pelastaa" mantraan tartutaan tiukasti - kehitys kehittyy koska se on "aina" kehittynyt. Heh, ihan kuin että pörssikurssit aina nousevat pitkässä juoksussa (kukaan vilkaissut Japanin pörssikehitystä 1980-2009?). Ei ole muuta vaihtoehtoa - PISTE. Kehoittaisin kuitenkin miettimään vähän, että entä jos ei sittenkään... (rajallinen planeetta, eh?)
Yksi suurin ongelma on ihmisen lyhytnäköisyys - pitkän tähtäimen suunnittelu ei meille ole todellakaan helppoa. Talouden romahdus lyhentää tuota katsomisakselia rajusti (haluan syödä tänään, huominen on huomisen ongelma). Samoin teknologiaan panostus joutuu väistämättä dieetille laman aikana - poislukien ehkä sotateknologia
Jossain yhteydessä olen nähnyt, että itse asiassa teknologian kehitys olisi hidastunut viime vuosina - lyhyesti: monimutkaisuus vaatii isompia energia-input'teja samalla kun hyöty on jää marginaaliseksi (Windows Visva ehkä vimosin osoitus). Samoin mitään todella uutta läpimurtoa ei ole ihan äsken keksitty - fuusio antaa odottaa itseään, tietsikat ovat 1960-luvun perua, bioteknologia (oma alani) hio pienempiä yksityiskohtia jne. Lyhyesti melkoista nykertelyä - paitsi elokuvissa

Uh, tulipas paatosta
