Kirjoittaja Aihe: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)  (Luettu 309206 kertaa)

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 250
 • Liked: 5644
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #870 : 06.10.2021, 01:23:58 »
Ehkä eivät lopu mutta helposti hyödynnettävät kentät loppuvat. Jossain vaiheessa öljyn ja kaasun poraus on jo liian kallista, että se ei enää ole hyödyn arvoista.

Entäs metaanijää? tätä kun opitaan hyödyntämään niin juhlat voivat jatkua loputtomiin.

Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 981
 • Liked: 3721
 • Mayday, mayday. Maantievirus matkalla pohjoiseen!
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #871 : 06.10.2021, 01:26:14 »
Tekniikka kehittyy, myös öljynporaustekniikka. Öljyn loppumista on ennustettu jotain 100 vuotta. Ei ole loppumassa. Ei lopu kivihiilikään eikä moni muu energialähde. Vuorovedestäkin on saatu sähköä. Tosin kuu on joskus ollut lähempänä meidän boltsia. Nyt se on lähdössä karkuun. Tosin vain muutaman sentin vuodessa. Iäisyyttä vasten asialla ei liene merkitystä ainakaan meille.
Energiaa on ja tiede kehittyy huimaa vauhtia. On aivan absoluuttisen suurta hulluutta ja typeryyttä meidän suomalaisten kiristää vyötä nyt, ei ilmastossa ole mitään merkkejä suurista katastrooffeista. Aikanaan pelättiin Golf-virran ehtymistä, ei tapahtunut. Ihmisellä on omituinen tapa ennustaa ja pelätä maailmanloppua. Sen torjumiseksi sitten kärsitään täysin tarpeettomasti.
No shit Sherlock!

Atte Saarela

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 254
 • Liked: 1377
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #872 : 06.10.2021, 15:08:54 »
Daniel Lacallen mielestä maakaasun hinnan nousu johtuu suurelta osin sääntelystä ja verotuksesta

https://www.zerohedge.com/energy/europes-energy-crisis-presents-real-danger
Lainaus
Renewable energies work 20% of the time and when they do not work, the only guarantee of supply is to use natural gas, which tends to happen as Asia demand rises and when its price has skyrocketed.

Of course, demand is a very important factor, but we cannot forget that, in natural gas, as in coal, there is no supply problem. There is, in fact, excess capacity.

Under normal circumstances, the price of natural gas and CO2 would have moderated once the base effect dissipated -in June-, but we forget the disastrous impact of monetary and government interventionism.

...

Europe needs a balanced and non-ideological energy mix and a competitive energy transition where it is essential to have nuclear and natural gas as back-up where technology and competition drive competitiveness.

Additionally, the Eurozone cannot create extractive mechanisms that destroy the purchasing power of citizens’ wages and savings and then blame others for inflation.

What Europe needs is more competition, technology and innovation and less interventionism. This energy crisis is not going to be the fault of the market, but of the ideological stubbornness of politicians who ignore economic calculations.
« Viimeksi muokattu: 06.10.2021, 15:12:19 kirjoittanut Atte Saarela »

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 761
 • Liked: 11618
 • Puhdasverinen
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #873 : 06.10.2021, 17:42:53 »

Se kysymys on, että ehtyvätkö fossiiliset polttoaineet nopeammin kuin fuusioreaktori ehtii fossiilisia polttoaineita korvata, että onko ihmiskunnalla edessä fossiilisten polttoaineiden ehtymisen ja fuusioreaktoreiden yleistymisen välille sijoittuva maailmantalouden romahdus, jonka aiheutti fuusioreaktorin kehityksen viivästyminen


Kyllähän sinä oikeilla jäljillä olet, mutta korjaan hiukan. Kysymys on enemmän siitä, ehditäänkö rakentaa riittävän nopeasti fissiovoimaa sillä aikaa kun toimivan kaupallisen fuusioreaktorin pilottiprojektia odotellaan valmistuvaksi.

Veikkaan että maailmassa on aika monta neljännen ja viidennenkin sukupolven fissioreaktoria käynnissä ennen kuin kaupallisia fuusiovoimaloita päästään käynnistelemään.

Former fusion scientist on why we won't have fusion power by 2040
https://www.youtube.com/watch?v=JurplDfPi3U

ja

How close is nuclear fusion power?
https://www.youtube.com/watch?v=LJ4W1g-6JiY

Odottavan aika on pitkä.
NOVUS ORDO HOMMARUM
"We must preserve the sanctity of our precious bodily fluids."

Tuomas Malinen: Poliittinen järjestelmä on läpimätä


DuPont

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 502
 • Liked: 4321
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #874 : 09.10.2021, 23:13:58 »
https://www.verkkouutiset.fi/libanon-pimeni-useaksi-paivaksi-sahkoverkko-lakkasi-toimimasta-taysin/#login
Lainaus
Libanon on jäänyt ilman sähköä vakavan polttoainepulan vuoksi, uutisoi BBC. Sähköverkon ei uskota käynnistyvän uudelleen vielä useaan päivään. Maassa on syntynyt mielenosoituksia osavaltion sähköyhtiön toimistojen ulkopuolella ainakin Pohjois-Halban kaupungissa.

Maa kärsii parhaillan vakavasta talouskriisistä, ja hallituksen virkamiehen mukaan maan kaksi suurinta voimalaitosta, Deir Ammar ja Zahrani, ovat joutuneet sulkemaan polttoaineen puutteen vuoksi.
= Lähi-idässä on puutetta polttoaineista...!
Miksi Libanon ei hyödynnä tuota Välimeren maakaasuesiintymää, jota Israel käyttää hyväkseen? Eivätkö pysty/kykene?
Israel onnistuu pumppaamaan maakaasua tuolta ihan ongelmitta!
https://www.foxbusiness.com/markets/israel-pumping-mediterranean-gas-field
Lainaus
The start of the so-called "flushing process" took place after repeated delays due to legal challenges from wary Israeli residents who remain skeptical of the grandiose project that Israel vows will wean it off coal and revolutionize the economy by turning the country from an energy importer to an unlikely exporter.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 683
 • Liked: 94569
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #875 : 12.10.2021, 11:25:01 »
Energiapulalla ja hinnannousuilla ei ole tekemistä fossiilisia polttoaineita karsastavan ilmastopolitiikan kanssa, ainakin jos kuuntelee Suomea vieläkin äärimmäisempään ilmastopolitiikkaan usuttavan Suomen ilmastopaneelin jäsentä, teknillisen fysiikan professori Peter Lundia. Tilanne johtuu koronasta, eikä Lund edes mainitse ilmastopolitiikkaa.

Lainaus
Energiakriisin puhkeamista pelätään jo lähes kaikkialla maailmassa – Suomalais­professorin mukaan ongelman taustalla on ”tuplaefekti”

VIIME VIIKKOINA on noussut puheenaiheeksi yhä useammin mahdollinen energiakriisi, jonka kourissa on nähty kärvistelevän niin Kiinan, Intian kuin Euroopan.

Teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta myöntää, että energian suhteen on olemassa maailmanlaajuinen ongelma. Lundin mukaan sen juuret ovat koronaviruspandemian aiheuttamassa kriisissä eikä suinkaan siinä, että esimerkiksi fossiiliset polttoaineet olisivat yllättäen käyneet vähiin.

”Jos mennään takaisin vuoteen 2019 ennen koronaa, niin eihän silloin ollut mitään ongelmaa. Energiamarkkinat olivat tasapainossa”, Lund muistuttaa.

Energia-alaan erikoistunut Lund on myös Suomen ilmastopaneelin jäsen.

”Mutta sitten tuli koronavirus. Energian ja sähkön kulutus vähenivät joissain maissa varsin voimakkaasti. Se johti siihen, että suljettiin kapasiteettia erityisesti kaasu- ja hiilipuolella.”

Koronaviruskriisin talousvaikutukset olivat niin suuria, ettei energiantuotantoakaan pystytty tai haluttu pitää varalla, vaan koko tuotantoketjua jouduttiin ajamaan alas.

[...]

”Olemme siinä tilanteessa, että talous toipuu ja erityisesti Aasian talous toipuu. Sitten olemme tulleet tilanteeseen, jossa olemme menossa kesästä talveen, jolloin maat varautuvat talveen ja pyrkivät täyttämään varastojaan.”

Varastointi koskee erityisesti kivihiiltä ja kaasua, joiden tarjonta ei nyt pysy viiveettä mukana kysynnän kanssa. Lundin mukaan kyse onkin enemmän polttoainekriisistä kuin energiakriisistä.

LUND löytää myös muita käytännön syitä, jotka ovat pahentaneet tilannetta. Esimerkiksi energialaitosten vuosihuoltoja ei ole pystytty tekemään siksi, että ihmisten liikkumista on rajoitettu. Infrastruktuuri ei ole kaikkialla aivan siinä kunnossa kuin sen pitäisi.

Lund arvelee myös, ettei energiavarastoja uskalleta nyt käyttää loppuun.

”Saksahan tyypillisesti ostaa kaasua talven varalle, ja nyt varastot ovat aika tyhjiä. Sinne täytyy jättää määrätty kapasiteetti pahimman päivän varalle, mikä tulee talvella. Osittain nyt ollaan varovaisia.”

[...]

Meidän pitäisi arvioida energiajärjestelmän resilienssi, kestävyys ja kimmoisuus, ihan eri tavalla. Pitäisi olla jonkinlainen stressitesti, koska kyse on strategisesta raaka-aineesta, joka koskettaa meitä kaikkia. Meiltä puuttuu se”, Lund sanoo.

Esimerkiksi Euroopan maissa on kirjava joukko erilaisia energiajärjestelmiä. Erot pohjoisen ja etelän välillä ovat myös suuria. Esimerkiksi Suomessa on muihin maihin verrattuna varauduttu hyvin polttoaineiden saatavuusongelmiin fossiilisia polttoaineita varastoimalla.
Helsingin Sanomat 12.10.2021

Lainaus
Suomen päästöjen leikkaaminen voi vaatia tuulivoiman lisäämistä jopa kymmenkertaisesti: ”Sähköä tarvitaan paljon lisää”

Ilmastopaneelin mallien esittämä lisäys tuulivoimaan olisi merkittävä. Tuulivoiman osuuden nostaminen yli puoleen nykyisestä sähköntuotannosta tarkoittaisi karkeasti tuulivoiman viisinkertaistamista.
Helsingin Sanomat 23.6.2021
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 805
 • Liked: 1064
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #876 : 13.10.2021, 17:12:38 »
Euroopan sähköntuotannon nykyiset ja tulevat haasteet korostavat sitä, että Saksan ydinvoimalat täytyy palauttaa takaisin sähköverkkoon. Tällä vuosisadalla fossiilisten polttoaineiden saanto heikkenee, jonka yksi seuraus on, että fissioreaktoreiden käyttöä joudutaan lisäämään, jotta sähköverkossa on sähköä

Politiikka on varmasti tietoinen siitä, että fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä seuraa laajamittainen turbulenssi maailmanpolitiikassa ja myös maailmantaloudessa. Politiikka on varmasti erittäin tietoinen fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä seuraavista haasteista, mutta politiikka yrittää väistellä niitä korostamalla taistelua ilmaston lämpenemistä vastaan. Politiikka yrittää väistellä sitä ilmiselvää realiteettia, että fossiilisten polttoaineiden ehtyminen leikkaa myös fossiilisten polttoaineiden polttamisesta tulevat päästöt
« Viimeksi muokattu: 13.10.2021, 17:19:51 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti

Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 20 572
 • Liked: 33509
 • Ego sum Spartacus
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #877 : 14.10.2021, 14:44:37 »
40 kilometriä ehkä metrin tai yli halkaisijaista kaukolämpölinjaa on valtava investointi, lämpöpumput tuossa toisessa jutussa on mainittukin mutta koska vesi ei itsekseen liiku kl-linjassa tarvitaan useita pumppaamoita eivätkä nekään ole halpoja rakentaa tai käyttää. Sitten tulee mieleen että jostainhan se sähkö pitäisi saada lämpöpumppuihin ja pumppaamoihin, ostetaanko se venäläisistä hiilivoimaloista?

Lainaus

Puhtaampaa lämpöä janoava Helen jää yksin jättihankkeensa kanssa – Fortum ei haluakaan hukkalämpöä Kilpilahden öljynjalostamoalueelta
Fortum hylkäsi kaukolämpöhankkeen kannattavuusselvityksen jälkeen ja keskittyy datakeskusten rakentamiseen. Helsingin energiayhtiö Helenin mukaan kaukolämpöputken toteutumisen todennäköisyys ei siitä muutu.

Joukko energiayhtiöitä on selvittänyt, voisiko pääkaupunkiseudun koteja lämmittää Kilpilahden öljynjalostamoalueen hukkalämmöllä. Alkuperäisten arvioiden mukaan sillä voisi lämmittää jopa neljänneksen koko pääkaupunkiseudusta.

Nyt energiayhtiö Fortum on ilmoittanut irtautuvansa hankkeesta.

– Fortumin irtautumispäätöstä on edeltänyt kattava teknis-taloudellinen ja aikataulujen arviointi, yhtiön tiedotteessa sanotaan.

Sen sijaan Fortum keskittyy esimerkiksi Espooseen ja Kirkkonummelle kaavailtuihin suuriin datakeskuksiin.

Toteutuessaan ne tuottaisivat yhdessä lämpöä kutakuinkin yhtä paljon kuin Espoo ja Kirkkonummi kuluttavat nollakeleillä.

X

Helsingin vaihtoehtoina tunneli avomerelle tai valtava määrä pienempiä energialähteitä
Helenin kiireisin tehtävä on etsiä korvaavaa lämpöä Salmisaaren kivihiilivoimalalle, joka on määrä sulkea vuosikymmenen loppuun mennessä.

Kilpilahden hukkalämpöputken rinnalla yhtiö selvittää lämmön pumppaamista merivedestä parinkymmentä kilometriä pitkän tunnelin avulla.

X

https://yle.fi/uutiset/3-12143820

Lainaus
X

Kilpilahden hukkalämpö on käytännössä noin 25–30 asteista vettä. Ennen kuin se voidaan kuljettaa 40 kilometriä pitkää putkea pitkin pääkaupunkiseudulle, sen lämpötila pitää nostaa kaukolämpöverkon vaatimaan lähes sataan asteeseen.

Tähän tarvitaan lämpöpumppuja, jotka syövät sähköä.

Jos Kilpilahden kaukolämpöputki valmistuisi nyt, lämpöpumppujen sähköstä pitäisi maksaa vuosittain yli 20 miljoonaa euroa pelkkiä veroja. Verouudistukset laskevat summan puoleen miljoonaan euroon.

Hukkalämpöputki, joka tuntui vielä muutama vuosi sitten utopialta, näyttää tällä hetkellä jopa todennäköiseltä.

X

Laskelman perusteena on tämänhetkinen karkea arvio siitä, että hukkalämpöpumput kuluttaisivat vuodessa sähköä yhden terawattitunnin verran. Niiden avulla voisi hyödyntää reilut kaksi terawattituntia hukkalämpöä, jolloin pääkaupunkiseudulle päätyisi kaukolämpöä yli kolmen terawattitunnin verran joka vuosi.

X

https://yle.fi/uutiset/3-11197889

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 250
 • Liked: 5644
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #878 : 14.10.2021, 17:52:44 »
Mitähän maksaisi ja oliskohan kannattavaa jos loviisaan tehtäisiin kaksi reaktoria lisää ja kaukolämpöputki Helsinkiin. Eilen oli olikohan se ylen sivuilla mitenkä energiaa tuotetaan niin fossiilisten osuus oli niin iso että sitä ei voi leikata pienemmäksi muulla kuin ydinvoimalla. Saisi tämän jo viherpunafasistit oppia.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 20 572
 • Liked: 33509
 • Ego sum Spartacus
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #879 : 14.10.2021, 18:11:53 »
^ Kun olin 2000-luvun alussa kaukolämpöasentajan ammattitutkintoon tähtäävässä koulutuksessa joku toinen opiskelija heitti tuon idean. Siinä taisi vaan olla se ongelma että kl-linjan rakentaminen yms. olisi hiton kallista, pumppaamot vaatisivat todella paljon sähköä ja hörhöt alkaisivat ulista radioaktiivisuudesta.

https://www.google.com/search?q=kaukol%C3%A4mp%C3%B6+Loviisa+ydinvoimala&oq=kaukol%C3%A4mp%C3%B6+Loviisa+ydinvoimala&aqs=chrome..69i57j33i160.14625j1j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 770
 • Liked: 3619
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #880 : 14.10.2021, 18:12:29 »
Ainoa järkevä tapa ratkaista homma on rakentaa uusi ydinvoimalaitos syvälle Helsingin kallioon. Turvassa tsunameilta, veli venäläiseltä ja lyhyt veto putkelle energian tarvitsijoille. Voimalaitoksen käyttöiän tullessa umpeen koko reaktorionkalo täyteen betonia ja uusi onkalo uudelle reaktorille viereen ja jatketaan muiden osien käyttöä(generaattori jne.).

"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 20 572
 • Liked: 33509
 • Ego sum Spartacus
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #881 : 14.10.2021, 18:19:41 »
Lainaus

Helsinki osti ydinvoimalalle palan saarta Sipoosta 1970-luvulla – onko ydinenergialla tälläkään kertaa mahdollisuuksia?
Pääkaupunkiseudulle suunniteltiin 1960-70 -luvuilla suurta ydinvoimalaa, joka olisi lämmittänyt myös koteja. Pääministeri Mauno Koivisto (sd.) aavisti, miksi tämäkin suunnitelma kaatui. Juttusarja kysyy, voiko historiasta ennustaa myös tuoreimman ydinenergia-aloitteen kohtalon.

X

energiantuotannon suunnittelutoimisto Ekono teki Helsingille ydinvoimalan hintalaskelmat ja selvitti sen sopivuutta Vuosaareen. 1970-luvun alussa Vuosaaresta varattiinkin alue ydinvoimalalle, joka olisi tuottanut sähköä 300-400 megawattia. Samoilta kulmilta Sipoon puolelta Helsinki osti myös palan Granön saarta.

Ydinvoimalan mahdollisia sijoituspaikkoja oli myös Uutela itä-Helsingissä, Löparö ja Norrkullalandet Sipoon saaristossa, Kopparnäs Inkoossa ja Hirsala Kirkkonummella.

Suunnitelmien erikoisuus oli se, että sähkölinjojen lisäksi ydinvoimalasta oli tarkoitus vetää kaukolämpöputki Helsinkiin. Tällaista ydinvoimalaa ei ole tähän päivään mennessä Suomeen rakennettu ja maailmallakin ne ovat harvassa.

X

https://yle.fi/uutiset/3-10065023

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 805
 • Liked: 1064
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #882 : 14.10.2021, 20:41:43 »
Yleensä kirjoitan tiukkaa julistusta; laitetaan pieni välipala, tai sanoisinko kevennys

Itsellä tuo sanajärjestyksen korjaaminen on jatkuvaa

Millaiseen järjestykseen sanat kirjoitetaan:

Tyhjää kaupan hyllyä (asiakas tyhjää kaupan hyllyä)

vai;

Kaupan tyhjää hyllyä (sanan osoittamisen järjestys)

Ja asia mitä piti sanoa

Miten sanat valitaan:

Tarkennan sanan merkittävää merkitystä huolellisesti asetellussa sanajärjestyksessä:

Fossiiliset polttoaineet loppuvat

Fossiiliset polttoaineet ehtyvät

Kun sanotaan, että fossiiliset polttoaineet ehtyvät niin hänelle vastataan, että fossiiliset polttoaineet eivät lopu

Loppuminen ja ehtyminen eivät tarkoita samaa

Loppuminen tarkoittaa loppumista: kaupan asiakaspalvelija kertoo hommalaiselle, että appelsiinit loppui

Ehtyminen tarkoittaa saannon heikentymistä: hommalainen puristaa mehua appelsiinista, sitä mehua kuitenkin jäi appelsiiniin siksi, että appelsiinin puristaminen kuiviin vaatisi kovempaa puristusta

Yleensä en pidä metodina niuhottaa jostakin ;D
« Viimeksi muokattu: 15.10.2021, 00:12:06 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti

Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 683
 • Liked: 94569
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #883 : 15.10.2021, 11:29:24 »
Energiapulalla ja hinnannousuilla ei ole tekemistä fossiilisia polttoaineita karsastavan ilmastopolitiikan kanssa, ainakin jos kuuntelee Suomea vieläkin äärimmäisempään ilmastopolitiikkaan usuttavan Suomen ilmastopaneelin jäsentä, teknillisen fysiikan professori Peter Lundia. Tilanne johtuu koronasta, eikä Lund edes mainitse ilmastopolitiikkaa.

On tämä Lund vaan aikamoinen tietäjä:

Helsingin Sanomat, mielipide: Saksan ilmastopolitiikka ei ole epäonnistunut 15.10.2021

Saksan ilmastopolitiikka ei ole epäonnistunut? Selitä ihmeessä.

Lainaus käyttäjältä: Peter Lund
PÄÄKIRJOITUKSESSA (HS 8.10.) sivuttiin Saksan energiatilannetta ja -muutosta. Kirjoituksessa annettiin ymmärtää Saksan imevän sähköä muista maista, kun maa yrittää tehdä loikan uusiutuviin energialähteisiin fossiilituotannosta. Meillä Saksa esitetään julkisuudessa usein esimerkkinä maasta, jolle käy huonosti ilmastotyössä, jos luovutaan ydinvoimasta. Saksan energiatilanne ja sen taustat onkin syytä käydä läpi faktojen valossa.

Saksassa tehtiin päätös luopua ydinvoimasta jo ennen Fukushiman ydinonnettomuutta vuonna 2011 sitä mukaa kun voimaloiden käyttöikä päättyisi. Päätös perustui tarkkoihin analyyseihin.

Historia tai ainakaan Google ei tunne Saksan käsittämätöntä ydinvoimapäätöstä tukevia "tarkkoja analyysejä", ellei Lund sitten viittaa 70-luvulla alkaneisiin Neuvostoliiton masinoimiin ydinvoimavastaisiin mielenosoituksiin ja niiden vaikutukseen poliitikkoihin.

Kriitikot varoittivat ydinvoiman alasajon johtavan energiakriisiin, ja juuri niin on tapahtunut.

Lainaus käyttäjältä: Peter Lund
Fukushima nopeutti päätöstä sulkea laitokset jo vuoden 2022 loppuun mennessä. Päätös nauttii laajaa kannatusta saksalaisten keskuudessa.

Toimivien ydinvoimaloiden sulkemista ei voi perustella järkisyillä. Paniikkiratkaisu Saksaan mitenkään liittymättömän Fukushiman tsunamionnettomuuden jälkeen ei ole järkisyy.

Lainaus käyttäjältä: Peter Lund
Saksa joutui jo ydinvoimakaudella tasapainottamaan sähköjärjestelmäänsä hiilivoimalla, kuten myös uusiutuvien kanssa. Vuoden 2011 päätös ei ole lisännyt hiilen käyttöä, päinvastoin.

Aivan varmasti vuoden 2011 päätös on viivyttänyt hiilestä irtautumista (Saksassa vasta vuonna 2038 eli noin kymmenen vuotta Suomen jälkeen) ja lisännyt Saksan riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja Venäjästä. Sähkö on Saksassa – yllätys, yllätys – ennätyskallista, Euroopan kalleinta.

Lainaus käyttäjältä: Peter Lund
Suurista haasteista huolimatta Saksan ilmastopolitiikka ei ole tilastojen valossa epäonnistunut, sillä maan päästöt ovat pudonneet vuodesta 1990 enemmän kuin Suomessa, jolla on paremmat lähtökohdat hiilineutraaliuteen. Saksan panostuksilla uuteen energiateknologiaan ei leikata vain päästöjä ja ydinvoimaa vaan tähdätään johtajuuteen tämän vuosisadan energiaratkaisuissa. Uuteen panostamalla syntyy työtä ja todellista vihreää kasvua, joka takaa vakaan hyvinvoinnin tulevaisuudessakin.

Peter Lund

professori Aalto-yliopisto, vieraileva professori Saksassa vuonna 2016

Saksan ilmastopolitiikka ei ole epäonnistunut, sillä se voisi olla jollain mittarilla vieläkin huonompaa. Ja jos se onkin epäonnistunut, se osoittaa johtajuutta ja teettää turhaa ja tehotonta vihreää työtä, jota Saksa tarvitsee.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

RP

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 538
 • Liked: 11928
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #884 : 15.10.2021, 11:40:44 »
Lainaus käyttäjältä: Peter Lund
Suurista haasteista huolimatta Saksan ilmastopolitiikka ei ole tilastojen valossa epäonnistunut, sillä maan päästöt ovat pudonneet vuodesta 1990 enemmän kuin Suomessa, jolla on paremmat lähtökohdat hiilineutraaliuteen. Saksan panostuksilla uuteen energiateknologiaan ei leikata vain päästöjä ja ydinvoimaa vaan tähdätään johtajuuteen tämän vuosisadan energiaratkaisuissa. Uuteen panostamalla syntyy työtä ja todellista vihreää kasvua, joka takaa vakaan hyvinvoinnin tulevaisuudessakin.

En ala muuten kommentoimaan Saksan energiapolitiikkaa ja -tuotantoa tai eri päätösten vaikutusta siihen, mutta vuosi 1990 tuntuu nykyhetkeen nähden erikoiselta vertailuvuoden valinnalta ja Saksan kannalta edulliselta. Itäiset osavaltiothan olivat silloin vielä DDR-asetuksilla.
"Iloitsen Turkin yrityksestä yhdistää modernisaatio ja islam."
http://www.ulkopolitiikka.fi/article/523/martin_scheinin_periaatteen_mies/

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 805
 • Liked: 1064
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #885 : 19.10.2021, 14:59:59 »
Ydinvoimaloiden alas ajamisen politiikka ja miljardien eurojen ilmastorahastoja vaativa politiikka romahti, kun fossiilisten polttoaineiden saatavuudessa ilmeni katkoksia joka soitti, että pienet hetkelliset katkokset fossiilisten polttoaineiden saatavuudessa ovat maailmantaloudelle polttavampi ongelma kuin ilmaston lämpeneminen ;D

Ilmaston lämpenemisestä on etuakin pohjoiselle pallonpuoliskolle, kuten maa- ja metsätalouden olosuhteiden parantuminen :-X

Se oli kaiken aikaa helposti ennustettavissa, että ydinvoimaloiden alas ajamisen politiikka ja miljardien eurojen ilmastorahastoja vaativa politiikka romahtaa, kun fossiilisten polttoaineiden saatavuus pienenee, joka aloittaa kysymykset siitä, että kenen palveluksessa toimivat lännen talouden sabotoimisessa suurinta valtaa käyttäneet lännen omat poliitikot >:(

Siinä vaiheessa, kun maailmantaloudessa raivoaa fossiilisten polttoaineiden saatavuuden pienentymisen konkretisoitumisesta alkava turbulenssi, politiikka ei muista lietsoneensa ilmastovouhotusta ;D

Lisäksi on muistettava, että fossiilisten polttoaineiden polttamisesta tulevat päästöt pienenevät joka tapauksessa, kun fossiilisten polttoaineiden saatavuus pienenee!
« Viimeksi muokattu: 20.10.2021, 18:40:51 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti

Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)

Tagit: