Salaliittoaiheesta kirjan kirjoittanut Pasi Kivioja saa huomiota ja aikaa vastuulliselta medialta. Tällä kertaa asialla on MTV Uutiset.
Salaliittoteoriat ovat johtaneet harmittomasta huuhaasta joukkomurhiin, ja lähes jokainen suomalainen uskoo niistä johonkin: Tutkija kertoo keinon, miten kaninkolosta pääsee pois
86 prosenttia suomalaisista uskoo johonkin salaliittoteoriaan. Suosituin koronasalaliittoteoria suomalaisten keskuudessa liittyy viruksen oletettuun alkuperään.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/salaliittoteoriat-ovat-johtaneet-harmittomasta-huuhaasta-joukkomurhiin-ja-lahes-jokainen-suomalainen-uskoo-niista-johonkin-tutkija-kertoo-keinon-miten-kaninkolosta-paasee-pois/8380652Vastuullinen media kertoo, että "86 prosenttia suomalaisista uskoo johonkin salaliittoteoriaan". Check. Miten tämä sopii yhteen sen tutkitun faktan kanssa, että suomalaiset luottavat ja saavat pääosin tietonsa valtamediasta? Siinäkin prosenttiluku suomalaisista oli hyvin korkea.
Kiviojan torstaina julkaistu teos Salaliittoteorioiden ihmemaassa – Tositarinoita ihmisistä kaninkolossa esittelee Turun yliopiston teettämän tutkimuksen tuloksia ja suomalaisten uskomia salaliittoteorioita.
Kirjaa varten Kivioja haastatteli salaliittoteorioihin uskovia ihmisiä, heidän läheisiään ja entisiä salaliittoteoreetikoita.
Eli Kiviojan työn osuus on nimenomaan keskittynyt salaliittoteorioihin uskoviin ihmisiin ja entisiin salaliittoteoreetikohin. Hmm? Varmaan kaikille tuli nyt selväksi tämän salaliittoteorioiden tutkimustyön kaksiosaisuus? Turun yliopiston tutkimus selvitti, mitkä salaliittoteoriat ovat suosittuja suomalaisten keskuudessa. Tämä tutkimus sanoo, että 86% suomalaisista uskoo johonkin salaliittoteoriaan. Sitten Pasi Kivioja on keskittynyt salaliittoteorioihin, yhteen tai useampaan ketjussa edellä pitkästi listatuista salaliittoväitteistä, uskoviin ihmisiin ja heidän näkemyksiin. Selväksihän tämä kaikille tulee, kun vastuullinen media asian meille kertoo. Ei ole vaaraa siitä, että vastuullisen median lukija yleistää Pasi Kiviojan teoksen tutkimuksen koskemaan 86% suomalaisista, koska lähde on vastuullinen media?
Salaliittoteorialla Kivioja tarkoittaa kirjassaan esimerkiksi virallisen totuuden tai tutkinnan vastaista narratiivia, joka on uskomus niin kauan, kunnes se voidaan todistaa todeksi.
– Salaliittoteoriaan liittyy aina se, että siellä on joku ryhmä taustalla, joka juonii ihmisten päänmenoksi. He ovat yleensä pahantahtoisia, koska on aika vähän sellaisia salaliittoteorioita, joissa olisi hyvä tarkoitus.
Ok. Tämä on varmaan ihan käypä määritelmä salaliittoteorialle. Mutta vaivaamaan jää, miten määritellään "virallinen totuus" tai "tutkinnan vastainen". Nyt kun nämä salaliittoteoriat ja niiden suosio suomalaisten keskuudessa on sanotusti "tutkittu", niin milloin tämän tutkitun tiedon kriittinen tarkastelu muuttuu itsessään salaliittoteoriaksi? Voidaanko tutkimusta tai tutkimukseksi nimettyä toimintaa höystettynä erilaisilla akateemisilla oppiarvoilla käyttää ihmisten mielipiteen muodostamisen manipulointiin ja itsesensuuriin? Kun aiheessa, esimerkiksi nyt salaliittoteoriat, saadaan aikaiseksi tutkimus ja vielä haastattelutyönä tehty kirja, on saatu aikaan tutkimus ja jokin esiaste "virallisen totuuden" muodostumiselle. Varsinainen virallinen totuus muodostuu siitä, että vastuullinen media toistaa tutkimusta ja tarjoilee siitä vastuullisen valtamedian tarkoitusperiä, eli median valtaa ja "virallinen totuus" mielipiteen asettamista, tukevia juttuja.
Missä ovat tämän tutkimuksen sekä kirjateoksen opponentit mediassa? Missä on kriittinen tarkastelu? En huomannut ainakaan tässä MTV Uutisten jutussa yhtään epäilyä tai mahdollisten menetelmien arviointia.
Turun yliopiston tutkimuksen mukaan suosituin puhtaasti suomalaisia koskeva uskomus on se, että suomalaisessa mediassa valtaa pitää punavihreä toimittajablokki. Tähän uskoi noin joka viides tutkimuksen vastaaja.
MTV Uutiset vain toteaa tämän. Mitähän moni uutisen lukija ajattelee? "Haha! Minä en usko salaliittoteorioihin, minä uskon valtamediaan...." Ja kirkossa me paasataan yhdessä "...minä uskon kaikkivaltiaaseen".
Salaliittoteoriat leimataan ajoittain harmittomaksi huuhaaksi, mutta toiminnalla voi olla myös vakavia seurauksia.
Kivioja muistuttaa, että vakavimmat tapaukset ovat kuitenkin ilmiön ääripää.
– Maailmalla on ollut terroristi-iskuja, jotka on perustettu salaliittoteorioihin. Venäjän Ukrainassa käymä sota on yksi esimerkki siitä, miten Venäjän salaliittoteoriat ovat muuttuneet lihaksi ja vereksi, ja sitä on pohjustettu monta vuotta. Se kaikkein kauhein esimerkki on juutalaisvainot ja juutalaisten joukkomurha.
Sitten kuitenkin MTV Uutiset ja Kivioja vie jutussa salaliittoteorioiden vaikutuksen näihin ääri-ilmiöihin. Jääkö tarkoituksella tai vahingossa kertomatta se, että Venäjällä nimenomaan hallinnolle vastuullinen media olisi myös tässä väitettyjen salaliittoteorioiden levittäjä.
Turun yliopiston tutkimuksen osallistujat valittiin satunnaisotannalla digi- ja väestötietoviraston osoiterekisteristä. Kysely lähetettiin 5 000 suomalaiselle ja joulukuun 2021 loppuun mennessä siihen vastasi yhteensä 1 132 henkilöä. Kiviojan kirjassa esitellyt tulokset perustuvat marraskuun loppuun mennessä kertyneeseen hieman pienempään aineistoon. Vastaajien ikähaarukka oli 18–76 vuotta. Tutkimusta rahoittaa strategisen tutkimuksen neuvosto.
Vastausprosentti noin 20. Miten tutkimuksessa varmistettiin, että saatu otos on suomalaisia edustava otos eikä sisällä vääristymää nimenomaan salaliittoihin uskoviin tai niistä parantuneisiin? Luulisi näin äkkiä, että aihe on varsin herkkä tutkimukseen vastaajalle. Joko vastaajalla on tarve julistaa omaa kantaansa johonkin salaliittoteoriaansa tai julistaa sitä ettei usko mihinkään. Minä olisi jättänyt vastaamatta, koska juuri nyt en usko tekijöiden vilpittömyyteen ja jaloon haluun tuottaa kriittisen tarkastelun kestävää tietoa. Yliopistolaitoksella on selässään apina, jonka yksi nimi on Woke ja toinen horjuva luotettavuus. On nimiä paljon muitakin.
Tärkeintä olisi saada selville, missä kulkee "virallisen totuuden" ja salaliittoteorian välinen raja. Mahtuuko sinne väliin kriittinen tarkastelu. Nyt se ainakin loistaa poissaolollaan.