Kirjoittaja Aihe: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta  (Luettu 333569 kertaa)

Pallopääkissa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 213
 • Liked: 6913
 • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1110 : 31.08.2023, 04:41:21 »
Onko puolueettoman journalismin aika ohi? (osa 1)
Studiossa suomalaisen journalismin tilasta keskustelemassa kirjailija, juristi Jarkko Tontti ja päätoimittaja Leif Nummela. Ohjelman toimittaa Markku Tenhunen.
https://youtu.be/sBxOJvFUycg

Onko puolueettoman journalismin aika ohi? (osa 2)
Studiossa suomalaisen journalismin tilasta keskustelemassa kirjailija, juristi Jarkko Tontti ja päätoimittaja Leif Nummela. Ohjelman toimittaa Markku Tenhunen.
https://youtu.be/4YYKdn6CEAk
Kissafani

Pallopääkissa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 213
 • Liked: 6913
 • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1111 : 20.09.2023, 18:06:00 »
Tämä ei ole ihan tuore kun on päivätty 18.10.2022. Tämä kuitenkin käy mielestäni tänne.

https://youtu.be/TypF7MHdW1U
Lainaus
Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui tietokirjailija ja viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo.

Katleenan uusin kirja Journalismin kuolema - Mitä medialle oikein tapahtui? (Tammi 2022) on herättänyt laajaa huomiota. Kirjassa esitetään paljon kriittisiä ja hyvin perusteltuja huomioita suomalaisesta mediasta. Luottamus mediaan on heikentynyt. Media on polarisoitunut ja politisoitunut. Osa toimittajista on pikemminkin aktivisteja kuin puolueettomia journalisteja. Heille hyvyys on tärkeämpää kuin totuus.

Onko journalismi lopullisesti rikki?

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 775
 • Liked: 129691
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1112 : 22.09.2023, 10:50:14 »
Lainaus
Yle Uutiset uudisti journalistisia periaatteitaan – päätoimittaja Riikka Räisänen: ”Yleisö entistä enemmän mukaan sisältöjen tekemiseen”

Yle Uutiset on uudistanut journalistisia periaatteitaan.

Ensimmäistä kertaa journalistisissa periaatteissa mainitaan läpinäkyvyys. Lähdesuojaa vaarantamatta Yle kertoo avoimesti siitä, mistä ja miten tiedot on hankittu ja esimerkiksi mitä epävarmuuksia niihin liittyy.

– Pyrimme avaamaan yleisölle entistä paremmin journalistisia ratkaisujamme, uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen sanoo.

Hän muistuttaa, että journalistiselta medialta vaaditaan entistä suurempaa avoimuutta, ja kyse on myös luottamuksesta journalismiin.

– Meidän pitää entistä paremmin pystyä kertomaan esimerkiksi, miksi haastattelemme tiettyjä henkilöitä, miksi olemme valinneet tietyn näkökulman, minkä takia toisinaan käytämme poikkeuksellisia tiedonhankintamenetelmiä tai nimettömiä lähteitä.

[...]

Jatkossa Yle Uutisten toimittajien ja yleisön välinen vuorovaikutus lisääntyy.

Yleisö otetaan entistä enemmän mukaan sisältöjen tekemiseen, päätoimittaja Riikka Räisänen kertoo.

Kysymme ihmisiltä, mistä aiheista kiinnostaa tietää lisää ja keitä he toivoisivat haastateltaviksi. Pyrimme kuuntelemaan ja täyttämään yleisön tarpeita aiempaa paremmin, mutta journalistista päätösvaltaa ei tietenkään missään olosuhteissa luovuteta toimituksen ulkopuolelle.

[...]

Kolmas uusi journalistinen periaate on nostaa epäkohtien lisäksi esiin myös ilon aiheet sekä huomioida monimuotoisuus.

Uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen painottaa, että Yle Uutiset haluaa olla jokaisen suomalaisen oma riippumatta esimerkiksi tämän asuinpaikasta, taustoista ja ajatuksista.

– Haluamme tavoittaa kaikkien suomalaisten arjen, elämän ja ajatukset.
Yle 20.9.2023

Yhtä tyhjän kanssa, sillä ohjeiden noudattaminen ja tulkitseminen on edelleen kiinni toimittajista ja toimituksista itsestään. Ei Ylessä piitata valituksista, että ette noudata Journalistin ohjeita ja omia uusia periaatteitanne, sen enempää kuin ennenkään.

Sitä odotellessa, kun Yle avaa avoimesti jutussaan, miksi esimerkiksi turvapaikkamaahanmuuttoa lähestytään taas kerran nyyhkyjournalistisesta aktivistinäkökulmasta. Voi kestää.

Lainaus
Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan journalistiset periaatteet

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan journalistisia periaatteita on uudistettu 20.9.2023. Ne koskevat kaikkea Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan yksikössä tehtävää työtä.

Näin työskentelemme
1. Olemme olemassa yleisöjä varten. Tarjoamme uutta ja kiinnostavaa tietoa, joka on merkityksellistä juuri nyt.

2. Vahdimme vallankäyttöä ja vaadimme vastuunkantajilta vastauksia.

3. Otamme selvää, mitä todella tapahtuu. Nostamme esiin sekä epäkohdat että ilon aiheet ja huomioimme elämän monimuotoisuuden.

4. Journalismimme on läpinäkyvää. Lähdesuojaa vaarantamatta kerromme mahdollisimman avoimesti siitä, mistä ja miten tiedot on hankittu ja mitä epävarmuuksia niihin liittyy.

5. Kerromme tärkeistä uutistapahtumista nopeasti ja luotettavasti.

6. Uutisoimme kriiseistä ja väkivallanteoista vastuullisesti. Vältämme pelon lietsomista.

7. Otamme yleisön mukaan sisältöjemme tekemiseen ja tarjoamme mahdollisuuden vuorovaikuttaa joka päivä.

8. Arvostamme palautetta ja pyrimme jatkuvasti parantamaan journalismiamme.
Yle 20.9.2023

Lainaus käyttäjältä: Yle
6. Uutisoimme kriiseistä ja väkivallanteoista vastuullisesti. Vältämme pelon lietsomista.

Vastuullisuus, tuo ihana tekosyy välttää kriittistä islam- ja maahanmuuttouutisointia ja rikoksista epäiltyjen ja tuomittujen taustan mainitsemista.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 123
 • Liked: 6917
 • Sus siunatkoon
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1113 : 22.09.2023, 11:22:47 »
Lainaus
Päätoimittajien mukaan kesän poliittinen uutisointi onnistui hyvin


Kyselyssä korostettiin, että kansalla on oikeus tietää maata johtavien henkilöiden taustoista. Median pitää sietää myös itse kritiikkiä.

Ylivoimainen valtaosa suomalaisten uutismedioiden päätoimittajista katsoo uutisoinnin hallituksen alkutaipaleesta onnistuneen melko hyvin. Myös virheitä ja tyylirikkoja nähdään tapahtuneen.

Suomen Lehdistö lähetti päätoimittajille elokuun lopussa kyselyn siitä, miten hyvin politiikan uutisointi onnistui, ja miten vakavana poliitikkojen jyrkkä kritiikki mediaa kohtaan koetaan.

Länsi-Savon päätoimittaja Timo Laitakari arvioi Suomen Lehdistön jutussa, että kesän isoimmat kohut syntyivät oikeista aiheista: [Vilhelm] Junnila, nimimerkki ”riikka”, [Wille] Rydman.

Laitakari muistuttaa, että myös edellisellä hallituskaudella keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin virasta median paljastusten vuoksi ja pääministeri Sanna Marinin (sd) aamupaloja ja bilettämistä pyöritettiin uutisissa päiväkausia.
...
https://www.verkkouutiset.fi/a/paatoimittajien-mukaan-kesan-poliittinen-uutisointi-onnistui-hyvin
"Kokoomusvihassa ei ole mitään huvittavaa. Kolmannen polven kokoomuslaisena totesin 2000- luvun alussa, ettei Kokoomusta enää voi äänestää, eikä naurattanut minua yhtään silloin eikä edelleenkään." -- Emo

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 440
 • Liked: 3334
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1114 : 22.09.2023, 17:09:50 »
Lainaus
...Laitakari muistuttaa, että myös edellisellä hallituskaudella keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin virasta median paljastusten vuoksi ja pääministeri Sanna Marinin (sd) aamupaloja ja bilettämistä pyöritettiin uutisissa päiväkausia...
https://www.verkkouutiset.fi/a/paatoimittajien-mukaan-kesan-poliittinen-uutisointi-onnistui-hyvin
Maitakari näyttää täysin unohtavan, kuinka media puolusti Sanna Marinia aina, kun tuli julkisuuteen jokin Sanna Mariniin kohdistuva negatiivinen asia. Lähtökohtana selvästi pidettiin, että Sanna Marinia täytyy aina puolustaa, siitä riippumatta mitä Sanna Marin teki tai sanoi.

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 123
 • Liked: 6917
 • Sus siunatkoon
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1115 : 23.09.2023, 11:14:08 »
Uusi päätoimittaja Erja Yläjärvi yrittää korjata tilannetta. Kirjoitus on viikon vanha. En huomannut tämä olisi saanut nostoa.

Lainaus
Kolumni | Hesarin lukija osaa ajatella itse

Helsingin Sanomien pitää tarjota lukijoille tietoa, näkemyksiä ja toivoa, mutta ei turhaa kettuilua eikä sormen heristelyä.
...
Meidän tulee olla lehti, jonka lukija voi kokea, että hän saa itse päättää, mistä elämässään haaveilee. Ei ole median tehtävä asettaa erilaisia elämäntapoja arvojärjestykseen tai opettaa, millä tavalla oma elämä täytyy elää. Lukijamme ovat uteliaita ja haluavat haastaa itseään miettimään myös uusia asioita, mutta eivät tulla paheksutuiksi omista valinnoistaan.
...
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009841258.html

Sanon heti. En viitsinut lukea kokonaan. Oleellista ei mielestäni ole tämä yksittäinen kirjoitus ja siinä Hesarin uuden päätoimittajan lupaukset. Olen jo aiemmin tuominut uuden päätoimittajan sanat valheeksi, joten en jatka sen toistamista. Sanat ovat halpoja tällekin päätoimittajalle. Vakuuttavia tekoja olisi useiden toimittajien näkyvät potkut. Mutta ei sekään mitään auta, jos tilalle palkataan uusia kiihkoaktivisteja. Hesarin yleisöltä menee taas jokunen aika tunnistaa uusien agendajournalistien metkut, muistaa nimet ja vihdoin lopettaa Hesarin tilaus sekä lukeminen.

Mikä on mielenkiintoista, on se, miten kuluneella viikolla on näkynyt median yhteinen yritys korjata vahinkoa, mikä tapahtui median luottavuusmielikuvalle viime kesänä. Erja Yläjärven pääkirjoitus on vain yksi näistä korjaamista yrittävistä toimista. Edellä jäsen Roopen nosto YLE uudistetuista journalistisista ohjeista on toinen. Sitten on tuo päätoimittajien mielipidekysely "miten meni niinku omasta mielestä viime kesä?". Viikolla näkyi myös, media nosti digijulkaisujensa nousseet käyttäjämäärät uutiseksi. Uutisesta syntyi ainakin itselle mielikuva kuin kyseisten medioiden käyttö olisi lisääntynyt, vaikka mahdollisesti tästä ei ole kyse vaan median kulutuksen siirtymisestä perinteisemmistä medioista (paperi, tv ja radio) digiin eli verkkoon (tekstiä, videoklippejä ja maksumuurin takana olevien julkaisujen käyttöä).

Mikä kampanjassa on edelleen häkellyttävintä, on useiden medioiden samanaikaisuus näissä korjaavissa toimissa, jotka nyt ovat nähtävillä. Kuitenkin Hesarin ja Ylen ei voisi kuvitella olevan missään koordinaatiossa keskenään, että tapahtuu tällainen samanaikaisuus ja samasisältöinen viestintä. Juu. Parjaavat tahot voivat naureskella salaliittoteorioiden hajusta tässäkin. Se ei muuta asiaa. Selitystä ja todisteita, miten tälläinen koordinaatio tapahtuu kaivataan.
"Kokoomusvihassa ei ole mitään huvittavaa. Kolmannen polven kokoomuslaisena totesin 2000- luvun alussa, ettei Kokoomusta enää voi äänestää, eikä naurattanut minua yhtään silloin eikä edelleenkään." -- Emo

Partavaari

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 15
 • Liked: 41
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1116 : 23.09.2023, 11:22:51 »
^Onko Julkisen sanan neuvosto tuttu juttu?

Tunkki

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 8 097
 • Liked: 15945
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1117 : 23.09.2023, 11:34:07 »
^Onko Julkisen sanan neuvosto tuttu juttu?

Ei läheskään kaikille. Liikuttavan suuri osa aikuisväestöstäkin luulee että se on joku virallinen toimielin.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 640
 • Liked: 61689
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1118 : 23.09.2023, 11:54:42 »
Nämä päätoimittajien "kaikki muuttuu" -ulostulot ovat epätoivoisia jatkuvan lukija- ja katsojalukujen laskun pelossa oksennettuja hätäkakkoja.

Mikään ei muutu.

"Kansalaiset halusivat lisää Pekka Haaviston haastatteluja, kansalaiset halusivat lisää Veitolaa, kansalaiset halusivat nimenomaan Emilia Palosen kommentoimaan PS-ministerien pätevyyttä"

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 286
 • Liked: 11243
 • Mullaki o kissa
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1119 : 23.09.2023, 12:18:37 »
^Onko Julkisen sanan neuvosto tuttu juttu?

Ei läheskään kaikille. Liikuttavan suuri osa aikuisväestöstäkin luulee että se on joku virallinen toimielin.

Niinpä. JSN on journalistien fan clubin johto samalla tavalla kuin on vaikkapa Jokereiden fan clubin johto. Fan clubin jäsenten vääränlaisia touhuja katsotaan läpi sormien, jolleivät tee jotain niin kuvottavaa, että sitä ei kestä erkkikään, tai sitten vielä pahempaa, vittule fan clubin johdolle.

@Partavaari
Brunein Sulttaani

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 365
 • Liked: 7378
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1120 : 23.09.2023, 12:35:10 »
 :)
« Viimeksi muokattu: 20.10.2023, 18:42:16 kirjoittanut Dangr »
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Siener

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 609
 • Liked: 3647
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1121 : 23.09.2023, 13:15:06 »
Kunhan edes YLE saataisiin aisoihin. Pois ne viherkommunistit sieltä, lasten ja nuorten mieltä myrkyttämästä.

Tilanne on sama kuin 1970-luvulla, jolloin stalinistit YLE:llä meuhkasivat. Ja missä ovat nyt Kristiina Halkola, Melasniemen veljekset jne.?

Aivan oikein, erittäin hyvällä eläkkeellä, halveksumaansa porvarillista elämää viettämässä...

____________

"Rules for thee, but not for me"
« Viimeksi muokattu: 23.09.2023, 13:28:49 kirjoittanut Siener »

Swen OF Sweden

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 982
 • Liked: 3893
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1122 : 23.09.2023, 14:42:38 »
Pois ne viherkommunistit sieltä, lasten ja nuorten mieltä myrkyttämästä.

kaikki muutkin lasten ja nuorten kieltä myrkyttämästä. 8)
https://www.youtube.com/watch?v=hNWu4FFoUj4

 "Ei valheet mene ohi sillä et ne unohdetaan"
  -Dave Lindholm

"Voisitteko kertoa minulle missä ilmansuunnassa suomesta katsottuna on:Itämeri?"
-Swen

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 49 232
 • Liked: 88745
 • Homman mediaöyhöttäjä. Emeritius.
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1123 : 26.09.2023, 22:38:43 »
- X paha.
- Google, TikTok, Microsoft sekä Facebook ja Instagram hyviä.

Jourová ja YLE eivät vaivaudu antamaan esimerkkejä X:n pahuudesta.

Lainaus käyttäjältä: https://yle.fi/a/74-20052091
Elon Muskin omistuksessa X-palvelusta on tullut pahin valeuutisten levittäjä – ”Me seuraamme mitä te teette”, varoittaa EU-komissaari
...
Miljardööri Elon Muskin ostettua Twitterin, on palvelusta muodostunut pahin disinformaation lähde, sanoo arvoista ja avoimuudesta vastaava EU-komission varapuheenjohtaja Věra Jourová.

Näkemys perustuu komission teettämään selvitykseen, jossa seurattiin kolmen kuukauden ajan kuudessa eri verkkopalvelussa Puolassa, Slovakiassa ja Espanjassa julkaistua disinformaatiota.

Lopputulos oli, että Twitterissä eli nykyisessä X:ssä disinformaation levinneisyys ja disinformaatiota levittävien julkaisijoiden osuus oli suurin.

Google, TikTok, Microsoft sekä Facebookin ja Instagramin omistava Meta ovat allekirjoittaneet muun muassa valeuutisten karsimiseen tähtäävät EU:n disinformaatiota koskevat käytännesäännöt.

« Viimeksi muokattu: 26.09.2023, 23:39:34 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Monikulttuuri ei ole kulttuurien yhteiseloa, vaan niiden sotaa”.
— RushiesBoots

“Maahanmuutto ei ole hopealuoti vaan niskalaukaus.”
— Lucia-pulla

“Muissa EU-maissa on todettu, että maan turvallisuus menee aina EU-hömpötysten edelle.”
— Jäsen Roope

PS. Migri on tuhottava.

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 440
 • Liked: 3334
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1124 : 27.09.2023, 13:35:54 »
- X paha.
- Google, TikTok, Microsoft sekä Facebook ja Instagram hyviä.

Jourová ja YLE eivät vaivaudu antamaan esimerkkejä X:n pahuudesta.

Lainaus käyttäjältä: https://yle.fi/a/74-20052091
Elon Muskin omistuksessa X-palvelusta on tullut pahin valeuutisten levittäjä – ”Me seuraamme mitä te teette”, varoittaa EU-komissaari
...
Miljardööri Elon Muskin ostettua Twitterin, on palvelusta muodostunut pahin disinformaation lähde, sanoo arvoista ja avoimuudesta vastaava EU-komission varapuheenjohtaja Věra Jourová.

Näkemys perustuu komission teettämään selvitykseen, jossa seurattiin kolmen kuukauden ajan kuudessa eri verkkopalvelussa Puolassa, Slovakiassa ja Espanjassa julkaistua disinformaatiota.

Lopputulos oli, että Twitterissä eli nykyisessä X:ssä disinformaation levinneisyys ja disinformaatiota levittävien julkaisijoiden osuus oli suurin.

Google, TikTok, Microsoft sekä Facebookin ja Instagramin omistava Meta ovat allekirjoittaneet muun muassa valeuutisten karsimiseen tähtäävät EU:n disinformaatiota koskevat käytännesäännöt.
Minulle ei oikein aukene, mitä pahaa on valeuutisten levittelyssä? Nykyisessä yhteiskunnassa on vain hyvä että ihmisiä "opetetaan" ettei kaikkea kannata uskoa mitä netistä löytyy. Tiedän kyllä, että EU on enemmän huolissaan siitä, että somessa kerrotaan asioita jotka eivät ole EU:n hyväksymiä "virallisia totuuksia".
« Viimeksi muokattu: 27.09.2023, 21:20:18 kirjoittanut Näkkileipä »

P

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 618
 • Liked: 24084
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1125 : 27.09.2023, 14:17:01 »
Ennen Muskin omistusta Twitter esti oikean uutisen - Hunter Bidenin läppäristä löytyneiden tietojen levittämisen...  :facepalm:
Kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain. Pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Siksi pidän puheita pakolaisten aiheuttamista kansantaloudellisista rasitteista melko kohtuuttomina.
- J. Suurpää, HS 21.4.1991

Peltipaita

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 342
 • Liked: 11408
 • Politiikan tutkija ja taidekriitikko
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1126 : 27.09.2023, 14:22:23 »
^Onko Julkisen sanan neuvosto tuttu juttu?

Tuo on tuttu ja usein miettinyt että voisiko sen käyttöä laajentaa?

Esimerkiksi PS:n oma neuvosto joka tutkii ja päättää onko joku varavaltuutetun teko, sanominen tai kirjoitus rasistinen. Ja tämä päätös olisi virallinen ja sitä pitäisi muidenkin noudattaa.
Ja vielä niin, kuten JSN:llä, tutkintaan otetaan ne tapahtumat mitkä itse halutaan.
« Viimeksi muokattu: 27.09.2023, 14:24:14 kirjoittanut Peltipaita »
"Kumiluodit ovat hyväksyttävyyden rajoilla"  sanoi Matti Vanhanen, kun Kataloniassa haluttiin saada mielipide selville äänestämällä.

eskonaama

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 427
 • Liked: 1160
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1127 : 27.09.2023, 16:30:28 »
https://www.verkkouutiset.fi/a/is-psn-kansanedustaja-majoittui-verovaroin-kotikaupungissaan/

Lainaus
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osallistui aiemmin syyskuussa lakivaliokunnan kaksipäiväiselle matkalle, jossa vierailtiin muun muassa Pirkanmaan käräjäoikeudessa ja Hämeenlinnan naisvankilassa.
...
Kansanedustaja sanoo ilmoittautuneensa matkalle myöhässä ja havainneensa vasta myöhemmin, että majoitus järjestetään Tampereella.

– Eli olisin voinut kyllä majoittua tuolla työmatkalla ihan kotonanikin, mutta tämän oman virheeni vuoksi matkalle varattiin hotellihuone ja sen peruutuksesta olisi aiheutunut käsittääkseni lisäkustannuksia. Virhe on ihan selkeästi minun, Vigelius toteaa.

Ei nyt hyvää päivää. Ajelin töistä kotiin niin Radio Rock kanavan uutiskatkolla tämä oli heti opposition välikysymyksen jälkeen pääuutisena. Tottakai vielä lyhennetty sopivasti, että uutisesta jää tulkinta että Vigelius kiinni jäätyään lupasi maksaa hotellin itse.

Sinänsä lienee tulkinnanvaraista onko kyseessä selittelyn makua vai oliko kyseessä vahinko, mutta jos tämä on valtakunnan ykkösuutisia niin termi "puolueeton ja luotettava media" voidaan viskata ikkunasta ulos ja käydä vielä varuilta polkemassa suohon. Samaan aikaan jakkukalkkunat todennäköisesti suhaavat kaikki autoa pitemmät matkat eduskunnan taksikortilla, mutta näistähän ei toki haluta uutisoida.
The most important aspect of arguing is that you counter your opponents argument, not that you start insulting your opponent.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 49 232
 • Liked: 88745
 • Homman mediaöyhöttäjä. Emeritius.
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1128 : 30.09.2023, 20:44:03 »
Tänne tämä kai sitten. Scott Adams huolissaan Tiktokin vaikutuksesta USAn populaatioon.

“Monikulttuuri ei ole kulttuurien yhteiseloa, vaan niiden sotaa”.
— RushiesBoots

“Maahanmuutto ei ole hopealuoti vaan niskalaukaus.”
— Lucia-pulla

“Muissa EU-maissa on todettu, että maan turvallisuus menee aina EU-hömpötysten edelle.”
— Jäsen Roope

PS. Migri on tuhottava.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 775
 • Liked: 129691
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1129 : 01.11.2023, 21:40:56 »
Lainaus
Kahden minuutin vihaa vastaan

Brittiläinen mediatutkija, professori Jean Seaton muistuttaa, että yleisradioyhtiöiden tehtävä on kansan kriisinkestävyyden ylläpito. Kyse ei ole vain faktapohjaisesta tiedosta, vaan myös tunteiden ja mielikuvituksen hallinnasta.

Annamari Sipilä

MEDIAN vika! Väärin uutisoitu! Agendajournalismia! Asenteellista ja puolueellista, ei tasapainoista! Väärällä tavalla tasapainoista! Fake news!

Media on helppo sylkykuppi, kun uutisointi ei miellytä. Oman ryöpytyksen kohteeksi joutuvat yleisradioyhtiöt, jotka keräävät rahoituksensa lupamaksuin tai verotuksen kautta.


Yleisradioyhtiöiden tehtävien karsimista – ja jopa alasajoa – vaatii myös osa poliitikoista. Ilmiö on tuttu länsimaissa aina Suomesta Britanniaan.

Osa kritiikistä on tietysti poliittista pullistelua. Silti se kannattaa ottaa vakavasti, sanoo pitkän linjan brittiläinen mediatutkija, professori Jean Seaton.

”Yleisradioyhtiöt ovat yhteiskuntamme tärkeimpiä instituutioita. Niiden tehtävä on tuottaa laadukasta tietoa ja laadukasta viihdettä, joka on myös köyhien saatavilla”, Seaton kertoo kotonaan Pohjois-Lontoossa.

KYSEESSÄ ei ole vain köyhien, vaan kaikkien etu.

Jos vähävaraisilta viedään luotettava tiedonvälitys, kärsii siitä lopulta koko yhteiskunta. Tiedosta tulee varakkaiden ja eliitin etuoikeus. Kansa tyhmistyy.

Samalla kansalta katoaa resiliessi eli kriisinkestävyys.

”Ja jos kansalaisilla ei ole resilienssiä, eivät poliitikot voi lopulta ohjata maata. Tästä puhutaan aivan liian vähän”, sanoo Seaton, joka on myös Britannian yleisradioyhtiön BBC:n virallinen historioitsija.

YLEISRADIOTOIMINNAN vastustajilla on tapana väittää, että julkinen palveluntarjoaja kuten BBC ei ole tarpeeksi neutraali eli puolueeton.

”Mutta eihän kaikessa voi olla puolueeton, kuten nyt esimerkiksi ilmastonmuutoksessa. Se on tieteellinen tosiasia, tykkäsi siitä tai ei. Ei siitä voi sanoa, että toisaalta–toisaalta.”

Seatonin mukaan on tärkeää, kuinka BBC ja muu perinteinen media antavat yleisölle aikaa ajatella. Mutta jos hankkii uutisensa vain sosiaalisesta mediasta, voi jäädä somen väkijoukon tunnekuohujen kuljeteltavaksi.

Seaton vertaa somessa välittyviä äkkijyrkkiä tunnelmia brittikirjailija George Orwellin kuuluisan Vuonna 1984 -romaanin ”kahden minuutin vihaan”.

TOTALITAARISESSA 1984-maailmassa valtaapitävät kanavoivat kansalaisten pettymyksen ja aggressiot kansanviholliseen, jotta puolue-eliitti sai puuhata piilossa omiaan. Rivikansalaiset saivat harjoittaa vihaansa ohjatusti kaksi minuuttia päivässä.

”Kahden minuutin viha on nyt päällä kaikkialla verkossa. Ydinkysymys on, kuinka saada ihmiset vetämään henkeä, jotta ei mentäisi väkijoukon mukana ja lynkattaisi hetken mielijohteesta.”

[...]

PROFESSORI Seatonin mukaan poliittinen vääntö BBC:n rahoituksen uudistamisesta alkoi jo konservatiivipääministeri Margaret Thatcherin aikana (1979–1990).

BBC:n heikentäminen ei kuitenkaan kuulu perinteisesti Britannian konservatiivipuolueen tavoitteisiin – pikemminkin päinvastoin.

”Vanhanaikainen konservativismi oli yleisradiotoiminnan puolella, koska sen katsottiin edistävän kansallista etua.”

Nyt tilanne on muuttunut: Jotkut poliitikot käyttävät yleisön mediapettymystä omien tavoitteittensa ajamiseen. Samalla lietsotaan ennakkoluuloja asiantuntijoita ja muuta niin sanottua eliittiä kohtaan.

”Ihan kuin kukaan oikeasti haluaisi, että muut kuin asiantuntijat johtavat maata.”

[...]

Yleisradioyhtiöille hän antaa kolme ohjetta, jos niissä mielitään vakuuttaa päättäjät ja yleisö.

YKSI: Yleisradioyhtiöt ovat tulevaisuus, eivät vain menneisyys. Niiden vahvuus on ainutlaatuinen toimintamalli eli sisältötuotannon riippumattomuus poliitikoista ja yritysmaailmasta.

”Tätä pitäisi paukuttaa entistä kovempaa.”

KAKSI: Yleisradiot ovat liima, joka pitää monikulttuuriset ja monimuotoiset yhteiskunnat kasassa. Siksi ohjelmatuotannon pitää puhutella myös esimerkiksi maahanmuuttajia.

”Jos [Britannian] intialainen ja pakistanilainen väestönosa katsoo vain Intian ja Pakistanin televisiokanavia, eivät he oikeasti asu täällä.”

KOLME: Sosiaalisten suhteiden hoitelua ei saa jättää somelle ja verkkoyhtiöille. Se pitää ottaa takaisin perinteiselle medialle, jotta kansakunnan kriisinkestävyys säilyy.

”Mitä tapahtuu, jos Venäjä hajoaa? Kun on myös ilmastonmuutos, ja jos siirtolaisuus lähtee käsistä... seuraavasta 10–20 vuodesta tulee vaikeat.”
Helsingin Sanomat 31.7.2023

Lainaus
YLEISRADIOTOIMINNAN vastustajilla on tapana väittää, että julkinen palveluntarjoaja kuten BBC ei ole tarpeeksi neutraali eli puolueeton.

”Mutta eihän kaikessa voi olla puolueeton, kuten nyt esimerkiksi ilmastonmuutoksessa. Se on tieteellinen tosiasia, tykkäsi siitä tai ei. Ei siitä voi sanoa, että toisaalta–toisaalta.”

Esimerkkinsä perusteella Seaton on joko tyhmä/tietämätön tai ihan vain kusettaja, sillä todellinen journalistinen valinta ilmastonmuutoksen suhteen ei ole likimainkaan hänen kuvailemansa.

Ilmastonmuutoksesta uutisoidessa voi ja pitää pyrkiä objektiivisuuteen ja neutraalisuuteen, mikä on kaukana nykyisestä maailmanlopulla pelottelusta ja johdonmukaisesta pahimpaan kuviteltuun ja sellaisena jo mahdottomaan lämpenemisskenaarioon (rcp8.5) perustuvien tutkimusten ja ennusteiden korostamisesta kaikkien muiden sitä todennäköisempien skenaarioiden sijaan. Sama pätee ilmastonmuutoshorrorilla tuettuun politiikkaan.

Lainaus
Seaton vertaa somessa välittyviä äkkijyrkkiä tunnelmia brittikirjailija George Orwellin kuuluisan Vuonna 1984 -romaanin ”kahden minuutin vihaan”.

TOTALITAARISESSA 1984-maailmassa valtaapitävät kanavoivat kansalaisten pettymyksen ja aggressiot kansanviholliseen, jotta puolue-eliitti sai puuhata piilossa omiaan. Rivikansalaiset saivat harjoittaa vihaansa ohjatusti kaksi minuuttia päivässä.

”Kahden minuutin viha on nyt päällä kaikkialla verkossa. Ydinkysymys on, kuinka saada ihmiset vetämään henkeä, jotta ei mentäisi väkijoukon mukana ja lynkattaisi hetken mielijohteesta.”

Valtaapitävien kanavoimasta ylhäältä ohjatusta "kahden minuutin vihasta" tulee ensimmäisenä mieleen viime kesän raivoisa ja järjetön rasismivyörytys, jolla kansalaiset yllytettiin etsimään ja löytämään suomalaisten keskuudesta ja eduskunnasta natseja, fasisteja ja rasisteja.

Lainaus
Jotkut poliitikot käyttävät yleisön mediapettymystä omien tavoitteittensa ajamiseen. Samalla lietsotaan ennakkoluuloja asiantuntijoita ja muuta niin sanottua eliittiä kohtaan.

”Ihan kuin kukaan oikeasti haluaisi, että muut kuin asiantuntijat johtavat maata.”

En tosiaankaan halua, että valtamedian asiantuntija-auktoriteeteiksi nostamat ihmiset johtavat maata, enkä usko monen muunkaan haluavan.

Jos Seaton vilpittömästi uskoo, että asiantuntijoiden valitseminen asioista päättämään ei ole samalla myös poliittinen valinta, hän on todella yksinkertainen.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 440
 • Liked: 3334
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1130 : 02.11.2023, 18:24:57 »
Israelin ja Palestiinan välisen sodan uutisoinnissa, palestiinalaiset esitetään ainoastaan uhreina, jotka ovat täysin oikeutettuja tekemään vastaiskuja Israeliin. Vaikuttaa siltä, että uutisissa haastatellaan ainoastaan palestiinalaisia, siitä riippumatta kumpi puoli tekee iskujaan.

On toki mahdollista, että teen täysin virheellisen tulkinnan vastuullisen median uutisoinnista, mutta vastuullisen median asenne, vaikuttaa vahvasti puolueelliselta Palestiinan hyväksi.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 775
 • Liked: 129691
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1131 : 04.11.2023, 22:08:54 »
Silja Kinnusen valaiseva katsaus nykytoimittajien mielenmaisemaan eli valitusta siitä, että nuoret toimittajat joutuvat teeskentelemään objektiivista ja poliittisesti neutraalia, joita eivät ole.

Lainaus
Toimittajaopiskelija voi osallistua yliopistovaltaukseen, mutta kannattaako päätyä uutiskuviin Pride-lippu kädessä tai vaatia julkisesti hallituksen eroa?

Opiskelijat valtasivat syys- ja lokakuussa yli 40 oppilaitosta eri puolilla Suomea. Mielenosoituksilla he vastustivat Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnittelemia leikkauksia opiskelijoiden sosiaaliturvaan.   

Osa journalistiopiskelijoista ei uskaltanut osallistua valtauksiin tulevan ammattinsa vuoksi. Hallituksen toimia vastustava leiriytyminen kampuksella herätti kysymyksen: missä menevät toimittajan poliittisen osallistumisen rajat?   

Keskustelu toimittajien puolueettomuudesta on iänikuinen. Nuorten toimittajien sukupolvi on kuitenkin kasvanut maailmaan, jossa poliittinen kannanotto ei ole kovin iso asia. Poliittista kannanottoa voi olla meemin jakaminen Instagramissa, eikä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien tai ilmastotoimien kannattaminen ei ole erityisen radikaalia. 

Jyväskylän yliopiston tänä vuonna julkaiseman raportin mukaan toimittajista erityisesti nuoret ja naiset suvaitsevat aiempaa enemmän ei-puoluepoliittista aktiivisuutta ja kantaaottavuutta, vaikka käsitys neutraalin ja analyyttisen vahtikoiran roolista on edelleen vahva. Puolueista halutaan edelleen pysyä etäällä.   

Millainen on siis yhteiskunnallisesti suuntautuneen toimittajasukupolven dilemma?   

Tekemässäni 16 vastaajan kyselyssä opiskelijat Tampereelta ja Jyväskylästä kertoivat nimettömästi, miten tuleva toimittajan ammatti on vaikuttanut heidän poliittiseen toimintaansa. Vastausten mukaan toimittajaopiskelijat vetäytyvät mielenosoituksissa uutiskuvista, välttelevät raportoimassa olevia kollegoita tai pukevat aurinkolasit päähän. Osa vastaajista kirjoitti vetäytyneensä poliittisesta toiminnasta lähes kokonaan opintojen alettua.

”Olen tietoisesti jättänyt kaikenlaisen julkisen poliittisen toiminnan pois elämästäni. Etenkin viimekesäinen nuoren toimittajan maalitus on jäänyt mieleen.”

”Varon julkisesti ilmaisemasta kantaani esimerkiksi puolueisiin tai poliittisiin teemoihin tai oikeastaan yhtään mihinkään.” 

”Harkitsen hyvin tarkkaan, mikä on sellainen mielenilmaus, johon toimittajana voin osallistua.”   

Useat vastaajat pelkäävät esimerkiksi joutuvansa tunnistetuksi, mikä voisi johtaa esimerkiksi ongelmiin työpaikalla tai yleisön vihaan. Opiskelijat pohtivat esimerkiksi oman uskottavuutensa murenemista sekä maalittamisen riskiä. Eräs vastaaja myös ihmetteli, miten jotkut opiskelijakollegat uskalsivat osallistua näkyvästi yliopistovaltaukseen.   

Yliopiston valtaus on julkisessa keskustelussa mielletty vasemmistolaiseksi liikkeeksi, ja kyselyn vastaajat näkivätkin erityisesti hallitusta kritisoivat mielenilmaukset vaarallisina verrattuna esimerkiksi Pride-kulkueeseen tai ilmastoasioista puhumiseen. Yksi opiskelija arveli, että ketään ei haittaa, jos hän ”mesoaa sateenkaarioikeuksien tai pakolaisten puolesta”, sillä hän arveli työnantajansa arvojen olevan samat kuin itsellään.   

Pelon ja ahdistuksen tunteista huolimatta monet opiskelijat kyseenalaistivat täydellisen puolueettomuuden ihanteen. Puolueettomuus tuntuu teennäiseltä ja poliittisten mielipiteiden piilottaminen turhalta, sillä lähes jokainen toimittaja äänestää vaaleissa, eikä mielenosoitukseen osallistumatta jättäminen tee ihmisestä neutraalia. Juuri hallituksen kritisointi nähtiin kuitenkin sopimattomana. Vastauksissa toistuivat epävarmuus rajoista ja seurauksista sekä ristiriitaiset tunteet oikeuksista ja ammattivelvoitteista.   

[...]

“Voit vaatia parempia oloja opiskelijoille, mutta jos kyltissäsi lukee, että ‘ministerin pää pitää katkaista’ tai ‘hallitus alas’ ja se näkyy uutiskuvissa tai sosiaalisessa mediassa, niin niin se voi vaikuttaa uskottavuuteesi journalistina.”     

Eräs opiskelija toivoi, että voisi ottaa toimittajan nimikkeen viideltä iltapäivällä pois hartioiltaan ja mennä mielenosoitukseen. [Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne] Ahon mielestä olisi suotavaa pysyä suhteellisen neutraalina myös vapaa-ajalla. Esimerkiksi Elokapinaan osallistuminen voisi aiheuttaa yleisössä epäluuloa. Journalismin uskottavuutta yritetään nykyään murentaa monelta taholta, ja Aho antaisi mahdollisimman vähän eväitä journalismin epäilijöille.   

”Luottamuksen säilyttämiseksi ei ole järkevää ryhtyä aktivistiksi työpäivän jälkeen. Jos osallistut illalla aktiivisesti mielenosoitukseen ja seuraavana päivänä kirjoitat aiheesta uutistekstiä, se voi varmasti herättää lukijoissa epäluuloa. Mediaa kritisoidaan muutenkin näinä aikoina puolueellisuudesta, joten ei kannata antaa epäilyille yhtään lisää aihetta.”   

Toimittaja voi vapaa-ajallaan puolustaa lähikoulua, opintotukea tai kahden samaa sukupuolta olevan ihmisen oikeutta avioliittoon, mutta Ahon mukaan on eri asia, jos esiintyy julkisesti jonkun tietyn aatteen puolesta.   

“Poliitikko päättää, tukeeko vai vastustaako vaikkapa lähikoulua. Journalistin tehtävä on raportoida poliitikon tekemistä päätöksistä eikä itse julkisesti kertoa, kannattaako vai vastustaako käsillä olevaa asiaa.”   

Journalismin pariin hakeutuvat ihmiset ovat aina halunneet tehdä maailmasta paremman paikan. Silti journalistin ja aktiivisen vaikuttajan roolit pitää erottaa toisistaan. Aho kannustaa opiskelijoita miettimään, haluavatko he vaikuttaa politiikkaan vai toimia journalistina.     

“Jos haluat vaikuttaa poliittisesti, silloin journalismi ei ole oikea tie. Tai sitten voi hakeutua esimerkiksi puoluelehteen töihin.”   

[...]

Aho muistuttaa, että journalistin ammattitaitoon kuuluu se, että voi kirjoittaa asiasta kuin asiasta neutraalin uutisen, vaikka aihe olisi omien mielipiteiden vastainen. Hänen mukaansa monet toimittajat varmasti pystyvätkin tähän. 

“Journalistin ensisijainen tehtävä ei ole vaikuttaa vaan raportoida. Luottamuksen säilyttäminen on elintärkeää, sillä jos sen menettää, menee kaikki.” 

Haastattelin erästä valtauksessa tiiviisti mukana ollutta toimittajaopiskelijaa. Hän kokee, että voisi kirjoittaa jutun valtauksesta, jos voisi tekstissä tuoda esille suhteensa valtaukseen ja oman roolinsa sen järjestämisessä. Hänen mukaansa toimittaja voi hyvin osallistua mielenilmaukseen, mutta sidonnaisuudet käsiteltävään asiaan tulee vähintään tiedostaa. Hän tietää useita toimittajaopiskelijoita, jotka ovat sanoneet suoraan, etteivät uskalla osallistua yliopiston valtaukseen ammattinsa takia.   

”Näen ongelmallisena ajattelutavan, että perustavanlaatuisten oikeuksien toteuttamista tulisi rajoittaa objektiivisuuden nimissä.”, hän sanoo.   

”Olen huomannut, että journalistin poliittinen toiminta koetaan yleensä ongelmalliseksi vain niissä tapauksissa, kun hänen mielipiteensä poikkeavat valtavirtanäkemyksistä. Luulen, että nähtäisiin ongelmattomana, jos menisin puhujaksi EK:n tilaisuuteen tai toistelisin näkökulmakirjoituksessa velkapuhetta.”   

Haastateltava tietää, että jotkut lukijat voisivat hyökätä sekä hänen itsensä että hänen työnantajansa kimppuun. Uhka maalittamisesta tai iso palautevyöry on myös iso syy sille, miksi hän ei esiinny tässä jutussa nimellään. 

Valtaukseen osallistunut opiskelija jakaa kyselyyn vastanneiden opiskelijoiden ajatukset siitä, että jokaisella toimittajalla on poliittiset mielipiteet, tulivatpa ne ilmi tai eivät. Hän ei kuitenkaan kannata ajatusta puoluekantojen julkistamisesta, koska puoluekannat eivät välttämättä kerro kaikkea ihmisen näkemyksistä ja lähtökohdista. Journalismin tulisi aina pyrkiä rehellisyyteen ja läpinäkyvyyteen omista sidoksistaan ja poliittisista näkemyksistään, myös silloin, kun näkemykset edustavat valtavirtaa. Näin yleisö voisi arvioida kirjoitettua juttua ja sen objektiivisuutta.   

Opiskelija on pohtinut itse aiemmin paljonkin omia rajojaan ja vältellyt poliittista osallistumista ja mielipiteiden ilmaisua. Mahdolliset reaktiot ja seuraukset ovat ahdistaneet.   

”Olen ajatellut, että jos mielipiteet eivät ole aivan tietynlaisia, niin on parempi pitää suunsa kiinni”, hän kertoo.   

”Viime vuosina olen kuitenkin ruvennut miettimään, miksi minun pitäisi olla hiljaa, kun usein journalismissa saa puhua ihan vapaasti talousoikeistolaisten ja keskiluokkaisten arvojen puolesta ilman mitään seurauksia.”   

Hän pitää kohtuuttomana, että vastuu objektiivisuuden esittämisestä sysätään yksittäisten toimittajien hartioille mediatalojen sijaan. Mediatalojen tulisi ottaa julkisuudessa keskusteleva rooli ja tehdä linjauksia etenkin mediavastaisen liikehdinnän yleistyessä, sekä seistä omien toimittajiensa takana. 
Journalisti 30.11.2023
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

DuPont

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 736
 • Liked: 7434
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1132 : 04.11.2023, 22:38:13 »
Joskus toimittajan ammatti oli arvostettu työ.
Jos ihmiset nykyään vertaavat toimittajia rottiin, kenen on syy?
Lainaus
“Journalistin ensisijainen tehtävä ei ole vaikuttaa vaan raportoida. Luottamuksen säilyttäminen on elintärkeää, sillä jos sen menettää, menee kaikki.” 
Tuota periaatetta nykyjournalismi on pahiten rikkonut, siksi sen uskottavuus on kärsinyt.
« Viimeksi muokattu: 04.11.2023, 22:41:37 kirjoittanut DuPont »

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 693
 • Liked: 6810
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1133 : 04.11.2023, 23:25:23 »
Joskus toimittajan ammatti oli arvostettu työ.
Jos ihmiset nykyään vertaavat toimittajia rottiin, kenen on syy?
Lainaus
“Journalistin ensisijainen tehtävä ei ole vaikuttaa vaan raportoida. Luottamuksen säilyttäminen on elintärkeää, sillä jos sen menettää, menee kaikki.” 
Tuota periaatetta nykyjournalismi on pahiten rikkonut, siksi sen uskottavuus on kärsinyt.

Tuo on niin totta. Entinen Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen totesi, ettei koskaan anna julkaista Kalevassa yhtäkään positiivista uutista persuista. Nykyisen päätoimittajan linja saattaa olla sama. Ja kyse on sentään yhdestä Suomen valtalehdistä alueellaan.

Minä olen niin läpeensä pettynyt journalistiikan tasoon tässä maassa. Aito toimittaja kertoo tosiasiat, kuuntelee kaikkia osapuolia ja asettuu tilanteen ulkopuolelle välittämättä siitä, mitä päätoimittaja on mieltä. Se vaatii rohkeutta viedä päätoimittajalle tekstiä, josta tämä ei ole omien ajatuksensa kanssa samaa mieltä.

Vapaa lehdistö, neljäs mahti, on täysin mennyttä tässä maassa. Aina pitää suodattaa jutut sen mukaan, että mitä lehteä kulloinkin lukee.

Kukaan ei piittaa totuudesta. Se sattuu.

Ainoa, johon on edes jonkinlainen luottamus, on LongPlay, mutta he ovatkin itsenäinen porukka, joka ei suostu poliittiseen ohjaukseen.
"Tuomme oikeudenmukaisuutta ja onnea Afrikan kansoille, Prigozhin lupaa." IS 22.8.2023

JiM

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 847
 • Liked: 2501
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1134 : 05.11.2023, 00:26:17 »
Lainaus
A corrupt media can lead to war and devastation. "Nearly every war that has started in the past 50 years has been a result of media lies"

Korruptoitunut media voi johtaa sotaan ja tuhoon. "Lähes jokainen sota, joka on alkanut viimeisten 50 vuoden aikana, on ollut seurausta tiedotusvälineiden valheista."

https://gab.com/Humanitywins_17/posts/111312831052057081


Julian Assange to be made honorary citizen of Rome

"Assange is a symbol of free speech which is essential for any genuine democracy," Raggi, who ran Rome's city hall between 2016 and 2021, told Reuters.


Julian Assange Rooman kunniakansalainen

"Assange on sananvapauden symboli, joka on välttämätön aidolle demokratialle", Rooman kaupungintaloa vuosina 2016-2021 johtanut Raggi sanoi Reutersille.

https://www.reuters.com/world/europe/julian-assange-be-made-honorary-citizen-rome-2023-10-19/


repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 123
 • Liked: 6917
 • Sus siunatkoon
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1135 : 05.11.2023, 10:57:10 »
Silja Kinnusen valaiseva katsaus nykytoimittajien mielenmaisemaan eli valitusta siitä, että nuoret toimittajat joutuvat teeskentelemään objektiivista ja poliittisesti neutraalia, joita eivät ole.

...tai valistusta siitä, että käsitykset journalismista ja sen hyödyllisyydestä ovat selvässä muutoksessa - tai jo muuttuneet riittävästi. Jokaisen median kuluttajan on tehtävä valintoja sekä arviointia, mikä tarve ja hyöty on Silja Kinnusen katsauksessa kuvatulle journalismille. Itse olen vähentänyt median kulutuksen vain pieneen murto-osaan siitä, mitä se oli joskus ennen. En koe saavani hyötyä Silja Kinnusen aktivisti-journalismista. Surkuhupaisaa - tai jopa traagista - on, että Silja Kinnunenkin tietää ja ymmärtää, mikä on journalistin työn ja olemassa olon tarkoitus, mutta se ajatus "toimittajallakin on oikeus mielipiteisiin ja aktivismiin kenenkään maalittamatta" ja silti journalismin kuluttajien pitäisi vain luottaa toimittajan sanaan, kun kerran on saanut toimittajan koulutuksen ja statuksen.

Nuorilla toimittajille on vielä opittavaa yhteiskunnasta. Jos valitaan vaikka pääministeriksi, se ei tarkoita, että soveltuu ja selviytyy pääministerin tehtävästä hyvin tai edes välttävästi. 
"Kokoomusvihassa ei ole mitään huvittavaa. Kolmannen polven kokoomuslaisena totesin 2000- luvun alussa, ettei Kokoomusta enää voi äänestää, eikä naurattanut minua yhtään silloin eikä edelleenkään." -- Emo

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 775
 • Liked: 129691
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1136 : 19.11.2023, 11:14:03 »
Lainaus
HS avaa uuden areenan asialliselle keskustelulle

Helsingin Sanomat haluaa edistää sivistynyttä ja asiallista ajatustenvaihtoa. Sunnuntaisin ilmestyvät ajankohtaisesseet ja mediakolumni tarjoavat uusia näkökulmia keskusteluun.

HELSINGIN SANOMISSA alkaa ilmestyä lisää yhteis­kunnallista keskustelua niin verkossa kuin paperi­lehdessäkin, jossa sitä kootaan sunnuntaisin ilmestyvälle toiselle pääkirjoitus­aukeamalle.

Uudistuksella pyritään tarjoamaan uusi areena paremmalle keskustelulle. Todellisen keskustelun tavoite on nimittäin tuoda ihmisiä lähemmäs toisiaan, kuten jo ”keskustelu”-sanakin kertoo. Hyvässä keskustelussa mielipide-eroja onnistutaan vähentämään tai vähintään ymmärtämään, miksi toinen ajattelee niin kuin ajattelee.

Sosiaalisen median vuorovaikutus toimii kuitenkin usein juuri päinvastoin: algoritmit suosivat toisaalta kuplautumista, toisaalta ehdottomia mielipiteitä. Näin alkujaan pienistä mielipide-eroista kasvatetaan isoja riitoja. Keskusteluksi sellaista on vaikea kutsua.

HS haluaa edistää avointa ja räväkkääkin keskustelua, mutta kunnioittavassa ja sivistyneessä hengessä. Sillä tiellä nyt nähtävä uudistus on askel, jolle on myöhemmin luvassa jatkoa.

SUNNUNTAIN pääkirjoitussivun uusissa aikalaisesseissä syvennetään ja taustoitetaan ajan ilmiöitä.

[...]

Mediakolumnissa avataan viestimien toimintaa ja journalismin onnistumista ennen muuta ulkopuolisten kirjoittajien silmin.

[...]

Lehden toimittajien, ulkopuolisten kirjoittajien sekä yleisön mielipiteitä julkaistaan lisäksi sunnuntaisin verkossa aiempaa enemmän ja näkyvämmin.

NÄIDEN vakioelementtien lisäksi tarjolla ja luvassa on monenlaista muuta näkemyksellistä ja keskustelevaa aineistoa.
Helsingin Sanomat 19.11.2023

En täysin hahmota, mitä uudistus konkreettisesti tarkoittaa verkossa (vaiko tosiaan vain muutamaa toimituksen valitsemaa yleisönosastokirjettä enemmän?), mutta tuskin ainakaan sananvapauden laajentamista vaan portinvartijuuteen takertumista.

Lainaus
Saska Saarikoski
Kirjoittaja on pääkirjoitus- ja mielipidetoimituksen esihenkilö.

On oireellista ja säälittävää – ja niin Saskaa – että Hesarissa pidetään edelleen vuonna 2023 toimituksen itse tilaamia esseitä ja kolumneja ja esiin nostamia kirjeitä "uutena areenana" ja "parempana keskusteluna".
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 440
 • Liked: 3334
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1137 : 19.11.2023, 16:17:05 »
Lainaus
HS avaa uuden areenan asialliselle keskustelulle

Helsingin Sanomat haluaa edistää sivistynyttä ja asiallista ajatustenvaihtoa.Sunnuntaisin ilmestyvät ajankohtaisesseet ja mediakolumni tarjoavat uusia näkökulmia keskusteluun...

...Uudistuksella pyritään tarjoamaan uusi areena paremmalle keskustelulle. Todellisen keskustelun tavoite on nimittäin tuoda ihmisiä lähemmäs toisiaan, kuten jo ”keskustelu”-sanakin kertoo. Hyvässä keskustelussa mielipide-eroja onnistutaan vähentämään tai vähintään ymmärtämään, miksi toinen ajattelee niin kuin ajattelee...

...HS haluaa edistää avointa ja räväkkääkin keskustelua, mutta kunnioittavassa ja sivistyneessä hengessä...

Helsingin Sanomat 19.11.2023

Saska Saarikoski
Kirjoittaja on pääkirjoitus- ja mielipidetoimituksen esihenkilö.
"Hyvässä keskustelussa mielipide-eroja onnistutaan vähentämään..."
Minusta hyvässä keskustelussa, voidaan olla täysin vastakkaista mielipidettä, eikä tavoitteena ole todellakaan mielipide-erojen vähentäminen, vaan lähtökohtana toisen osapuolen poikkeavien mielipiteiden hyväksyminen, vaikka itse olisikin täysin eri mieltä.

Asiallinen keskustelu on täysin mahdollista, vaikka mielipide-erot ovat kuin yö ja päivä. Tosin tuo riippuu täysin yksilöistä, jotkut kykenevät asialliseen keskusteluun mielipide-eroista huolimatta, toisille asiallinen mielipide keskustelu on täysin mahdotonta, mikäli ei kykene hyväksymään poikkeavia mielipiteitä.

Vai onko Saarikosken mielestä "hyvän keskustelun" ainoa tarkoitus, yrittää muuttaa toisen osapuolen "vääriä" näkemyksiä ja mielipiteitä?

Totti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 715
 • Liked: 38374
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1138 : 19.11.2023, 16:51:27 »
Lainaus
HS avaa uuden areenan asialliselle keskustelulle

Helsingin Sanomat haluaa edistää sivistynyttä ja asiallista ajatustenvaihtoa. Sunnuntaisin ilmestyvät ajankohtaisesseet ja mediakolumni tarjoavat uusia näkökulmia keskusteluun.

En täysin hahmota, mitä uudistus konkreettisesti tarkoittaa verkossa (vaiko tosiaan vain muutamaa toimituksen valitsemaa yleisönosastokirjettä enemmän?), mutta tuskin ainakaan sananvapauden laajentamista vaan portinvartijuuteen takertumista.

Mediakulutus on muuttunut niin, että yleensä jutuista luetaan vain otsikko (60% lukijoista) ja jos se vaikuttaa kiinnostavalta, luetaan kommentit josko ihmiset on samaa mieltä kun itse on.

Helsinki Pravdalla on ollut laskeva lukijakunta jo pitkään ja kun vähemmistö lukee itse artikkelin, viipymistä nettisivuilla yritetään pidentää pitämällä kommentointi auki.

Helsinki Pravdan kommenttikentät ovat kuitenkin olleet erinomaisen kehnot vaikka HS itse julistaa sen erinomaiseksi. Mitä itse joskus olen kommentoinut, olen huomannut että sensuuri tiukkenee sitä mukaan kun käyttäjäprofiili tulee konservatiivisemmaksi eli jos ei välillä ymmärrä ylistää jotain vihervasemmistolaista teemaa. Jossain vaiheessa profiili suljetaan kokonaan kun moderaattorit päättelevät että voisi olla esim. persujen äänestäjä.
Erityisen herkästi profiili näyttäisi menevän kiinni jos edes vihjailee jotain ilmastokriittistä. Jopa maahanmuuttoa voi kritisoida tietyissä rajoissa mutta ilmastomuutos ei siedä yhtään soraääniä.

HS:n kommenttikenttä on tämän myötä muuttunut täysin arvottomaksi eikä siellä ole mitään tosiasiallista keskustelua vaan toimii lähinnä vihervasemmistolaisen narratiivin vahvistajana. Sinne on siis ihan turha kirjoittaa ellei ole valmis tiukkaan itsesensuuriin ja allekirjoittamaan vihervasemmistolaista totuuskuvausta.

Tämä uusi avaus lienee vain jälleen yksi yritys koukuttaa vasemmistoliberaaleja kommentoijia katselemaan mainoksia. En usko sekuntiakaan, että HS aidosti peräänkuuluttaa jotain avointa ja vapaata mielipiteenvaihtoa ellei se pysy vihervasemmistolaisten mielipidekäytävän sisällä.
Sosialisti on mätä ydintä myöten.
 - kansanviisaus

mmm

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 187
 • Liked: 953
Vs: Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta
« Vastaus #1139 : 19.11.2023, 22:20:03 »
Mediakulutus on muuttunut niin, että yleensä jutuista luetaan vain otsikko (60% lukijoista) ja jos se vaikuttaa kiinnostavalta, luetaan kommentit josko ihmiset on samaa mieltä kun itse on.
Pers'tuntuman mukaan suurin osa otsikoista on clickbait -otsikoita "joku teki jotain jossakin, yllättävä käänne tapahtui jollekin", jolloin sivuutan ne lähes poikkeuksetta. Kuuluuko tuo 60% meikäläisen porukoihin, vai niihin toisiin, jotka eivät lue artikkelin sisältöä riippumatta siitä miten se on otsikoitu?
Eläköön Suomi ja Åland ja Sulo ja
brr..brr..brr...bruttokansantulo.