^ Kiva tietää niitä juurisyitä syyhyn, miksen luota nykyjournalismiin.
Matalasti koulutettu ja pienituloinen. Kaksi ammattia ja muutama vuosi yliopistolla. Siksi siis en luota kun en kerran ymmärrä.
No, minähän olen aina lukenut ihan hitokseen kaikkea mahdollista, on sitten minkä suunnan propagandaa tahansa. Ammattikirjallisuus ja työkokemus taustalla, niin pystyn hyvin selättämään paikalle pölähtävän insinöörin mielipiteet, että miten tämä saadaan toimimaan oikein. Ei niitä koulussa opita, kuten ei itsenäistä ajatteluakaan.
Nyt Ylellä kohdataan siitä, että vain journalistin koulutuksen saanut ja Ylellä työskentelevä oivaltaa, mikä on oikein.
Ei näin. Journalismi ei suodata. Journalisti (kuvitteellinen henkilö Ylen kellarissa) tonkii esiin kaiken ja kirjoittaa siitä tiedosta tiivistelmän sotkematta siihen omia tai esihenkilönsä mielipiteitä. Lukija muodostaa oman mielipiteensä asiasta ja lähtee etsimään argumentteja joko puolesta tai vastaan.
Journalistin tehtävänä on vain ja ainoastaan toimia tiedon kokoajana. Tylsää työtä, koota tietoa ja toimittaa se luettavaan muotoon. Mukaan lukien oikeinkirjoitus. Ei kansa opi oikeaa kielioppia, jollei sitä ole jatkuvasti tyrkyllä. (Tästä varsin konkreettinen esimerkki ovat tekstitykset ulkomaankielisten ohjelmien yhteydessä, sillä tämä kansa on oppinut englannin kielen.)
Nykyään uutistenlukijatkin sotkevat viallisella artikulaatiollaan esittämänsä asiaa. Varmaan ihan turhaa ärsyyntymistä, mutta silti ärsyttää se, että sanoja venytellään ja viännetään kansanomaiseen muotoon. Niille on ihan omat kanavansa,. Nautin suuresti kouluaikana pohjoisessa kuunnellessani meänkielistä radiota, siinä tiesi kuuntelevansa tietyn kansanryhmää puhetta.
Toisin on Ylen kanssa. Virallisena yleisradiona ja tiedon välittäjänä heillä on suoranainen velvollisuus toimia juuri niin tarkasti kuin mahdollista. Ei sössöttäen tai asioita suodattaen.
Juurisyy Yleen luottamuksen laskuun ei ole todellakaan kansan tyhmeneminen. Kansa sivistää itseään edelleen, riippumatta koulutuksesta tai tuloluokasta. Juurisyy on Ylen pikkuhiljainen hivuttautuminen kansan valistajaksi. Norsunluutornia on pikkuhiljaa tunkattu ylös ja aseteltu uusia paloja alle. Nyt se torni on jo niin korkea, ettei maan tasolta enää ääni kanna sinne korkeuksiin