Kirjoittaja Aihe: Yleinen väestötiedeketju  (Luettu 319207 kertaa)

Roope

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 40 071
  • Liked: 132025
Vs: Yleinen väestötiedeketju
« Vastaus #1050 : 23.03.2024, 14:15:23 »
Vihreiden Helsingin varavaltuutettu Aino Tuominen, jota tutkitaan Halla-ahon nimittelystä, selittää pois Afrikan väestöräjähdystä ja Suomen jo syntyvyydenkin ylittävää maahanmuuttoa.

Lainaus
Aino Tuominen: Maailman väestönkehityksessä raju muutos: räjähdyksestä romahdukseen. Mitä on edessä?

[...]

Olemme siis vuosikymmeniä kantaneet huolta väestöräjähdyksestä. Meille on kerrottu, että maailmanloppu tulee, kun kasvavasta Kiinan väestöstä jokainen haluaa itselleen jääkaapin ja saman elintason, kuin meillä lännessä on. Ja siltä kehitys on todellakin pitkään näyttänyt. Mutta nyt äkkiä ja odottamatta vaikuttaa siltä, että ennusteet menevät täysin uusiksi. Tilastotieteilijät korjaavat väestönkasvun ennusteita joka vuosi – ja aina alaspäin. Väestö kyllä kasvaa edelleen, mutta syntyvyysluvut ovat pudonneet dramaattisesti. Maailma horjuu demografisen muutoksen reunalla, eikä kyse ole räjähdyksestä vaan romahduksesta. Monet maat kohtaavat uuden haasteen: väestömäärän jyrkän pudotuksen ja kansalaisten ikääntymisen.

[...]

On toki vielä joukko maita, joiden lapsiluku on edelleen yli uusiutumisluvun. Pääosa näistä maista sijaitsee Afrikassa, mutta sielläkin lapsiluku on ollut laskussa. Lisäksi korkean syntyvyyden maita on Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa. Kuitenkin isossa osassa maailmaa suuret lapsiperheet ovat kadonneet. Yhä enemmän on myös kokonaan lapsettomia ihmisiä. Lapsiluvun romahduksen seurauksena on väistämätön väestön ikääntyminen, koska myös keskimääräinen elinikä on kasvanut kaikkialla.

[...]

Muutos väestörakenteessa vaikuttaa talouteen merkittävästi. Maapallon väestö on kasvanut roimasti edellisen sadan vuoden aikana. 1900-luvun alussa meitä oli noin 1,5 miljardia ja tänään jo kahdeksan miljardia. Väestömäärän yli viisinkertaistuminen väestön kasvuvaiheen aikana on itse asiassa ollut vuosisadan voimakkaan talouskasvun tärkeimpiä syitä. Talouskasvua seuraa pääasiassa kahdesta tekijästä: tuotannontekijöiden määrällisestä kasvusta sekä niiden toiminnan tehostumisesta. Merkittävin tuotannontekijä ovat olleet työikäiset ihmiset. Toisella puolella yhtälöä on kulutuskysyntä. Siihenkin vaikuttaa ihmisten määrä. Erityisesti nuoret ihmiset kuluttavat, sillä he tarvitsevat itselleen asunnon, lapsilleen tarvikkeita ja niin edelleen.

[...]

Vaikka luonnon kantokyvyn ja rajallisten resurssien riittävyyden kannalta väestömäärän kääntyminen laskuun tulee olemaan helpotus, taloudellisesti väestöromahduksen seuraukset ovat haastavia. Kutistuva työvoima ennustaa hitaampaa kasvua, vanheneva väestö vähentynyttä kuluttajakysyntää ja haasteita tuottavuuden ylläpitämisessä. Ikääntyvien maiden hallitukset joutuvat verotulojen ehtyessä taloudellisesti ahtaalle, kun kasvavan vanhusväestön hoito ja eläkkeiden maksu vievät varoja ja työvoimaa.

[...]

Kansainvälisesti demografisen laskun myötä jännitteet maahanmuuton ympärillä kärjistyvät. Työvoimapulasta kärsivät maat tarvitsevat maahanmuuttajia paikkaamaan työvoimavajetta, mikä kärjistä keskustelua identiteetistä, integraatiosta ja taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta.

Maailman geopoliittinen tasapaino saattaa muuttua, kun erityisesti Afrikassa, osassa Aasiaa ja Lähi-idässä maat, joissa on nuorempi väestö, voivat hyödyntää edullista väestörakennettaan vahvistaakseen asemaansa maailmannäyttämöllä.

[...]

Laitaoikeisto on usein käyttänyt käsitettä väestönvaihto luomaan mielikuvaa, että jokin taho tietoisesti ja suunnitelmallisesti on väestöllisen muutoksen takana. Suomessa vallitseva tilanne johtuu kuitenkin suomalaisten omasta alhaisesta syntyvyydestä ja sen seurauksena kasvavasta tarpeesta ulkomaiselle työvoimalle. Suomi vanhenee maailman maista kolmanneksi nopeimmin Japanin ja Italian jälkeen. Tarvitsemme työntekijöitä ulkomailta, jotta talous pysyy käynnissä ja verotulojen riittävyys hyvinvointipalveluiden ylläpitoon voidaan varmistaa.

Maahanmuuttopolitiikan uudistaminen työvoiman lisäämiseksi, maahanmuuttajien aktiivinen kouluttaminen sekä investoiminen automaatioon ja tekoälyyn työvoimapulan kompensoimiseksi ovat myös tarpeellisia keinoja, joilla tuloksia saadaan nopeammin kuin syntyvyyttä nostamalla. Lisäksi työurien pidentäminen ja elinikäisen oppimisen edistäminen, sekä ikääntyvien osa-aikatyöhön kannustaminen voivat auttaa pitämään vanhenevan väestön kauemmin mukana työelämässä.

Syntyvyyden romahdus ja maiden ennakoitua nopeampi ikääntyminen tuo mukanaan haasteen, joka vaatii poliitikoilta ratkaisunhalua ja kykyä katsoa pidemmälle tulevaisuuteen. On osattava ottaa huomioon erilaiset seuraukset, niin taloudelliset kuin sosiaaliset vaikutukset sekä muutokset poliittisissa voimasuhteissa. Tekemällä ajoissa oikeita toimia väistämättömään demografiseen muutokseen voidaan sopeutua hallitusti, ja se voi jopa tarjota mahdollisuuksia innovoida ja uudistaa yhteiskunnan rakenteita. On tärkeää sekä estää tilanteen kriisiytyminen taloudellisesti, ja samalla tarjota hyvä vanhuus ja riittävä hoiva sitä tarvitseville.

[...]

Populistiset poliitikot keskittyvät puhumaan ongelmista ja etsimään syntipukkeja. Näin toimien he ovat osa ongelmaa, ja antavat tilanteen pahentua. Vaaditaan poliitikolta rohkeutta lausua ääneen, että alhainen syntyvyys ja vanheneva väestö ajavat nykyisen yhteiskunnan kriisiin, jollei uudistuksia tehdä. Tällä hetkellä käytettävissä olevia keinoja ovat tuottavuuden nosto, nuorten ihmisten maahanmuutto, eläkeiän nosto, eläkkeisiin kohdistuvat leikkaukset, kustannusten karsiminen esimerkiksi muuttamalla hoivapalveluita maksullisiksi ja leikkaamalla yhteiskunnan maksamia tukia (kuten yritystuet). Koulutukseen tai lapsiperheisiin kohdistuvat leikkaukset olisivat vaarallisia tilanteessa, jossa alhainen syntyvyys on jo nyt oleellinen osa ongelmaa.

Filosofisesti ollaan myös ison kysymyksen äärellä. Nykyisellä syntyvyyden tasolla Korean väestömäärä romahtaa 80% vain kahdessa sukupolvessa. Mikä on ihmiskunnan tulevaisuus, jos lapsia ei synny? Onko sitä? Vai onko edessä omaan valintaan perustuva sukupuutto? Jäävätkö jäljelle vain ne ääriuskonnolliset liikkeet, joissa ehkäisyä ei hyväksytä? Miltä sellainen tulevaisuus näyttäisi?
Verde 10.3.2024

Lainaus käyttäjältä: Aino Tuominen (vihr)
Laitaoikeisto on usein käyttänyt käsitettä väestönvaihto luomaan mielikuvaa, että jokin taho tietoisesti ja suunnitelmallisesti on väestöllisen muutoksen takana. Suomessa vallitseva tilanne johtuu kuitenkin suomalaisten omasta alhaisesta syntyvyydestä ja sen seurauksena kasvavasta tarpeesta ulkomaiselle työvoimalle.

Miksi pitää kiistää selvää asiaa? Kyseessä on tietoinen ja suunnitelmallinen politiikka, kun kaikenlaista maahanmuuttoa suositaan, vaikka vaihtoehtona olisi rajoittaa maahanmuutto vain Suomelle hyödylliseksi osoitettuun. Ääriliberaalia politiikkaa puolustellaan työvoiman saatavuudella ja väestörakenteen korjaamisella, siinä missä vielä 90-luvulla maahanmuuton lisäämistä perusteltiin huonoiksi mainittujen suomalaisgeenien parantamisella.

Väestönvaihto ei viittaa johonkin tiettyyn motiiviin politiikan taustalla vaan valitun politiikan seurauksiin alkuperäiselle väestölle. Näin viime vuosisadalla entisissä neuvostotasavalloissa, näin Suomessa nyt.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tagit: väestönkehitys