Alkoi muumittaa tämä viestiketju niin paljon, että päätin kirjautua foorumille.

Tuottajan vs. kaupan ja teollisuuden saama osuus ruuan hinnasta:
http://www.aamulehti.fi/kotimaa/10-tuotteen-hatkahdyttava-lista-nain-vahan-tuottaja-saa-ruuasta-voipaketista-vain-34-senttia/Eu:hun liittymisen myötä maataloutta on voimakkaasti lähdetty kehittämään, ja tilakokoa on tukipolitiikalla pyritty kasvattamaan:
http://www.eurooppatiedotus.fi/doc/fi/julkaisut/suomi5vuotta/rannikko.html (ei aivan tuoreinta tietoa)
Tilakoon kasvu ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että touhun kannattavuus paranisi; karjatilojen tapauksessa lehmän tuottavuus ei kasva eikä syöty ruokamäärä vähene, asui se sitten pienessä parsinavetassa tai suuressa pihatossa. Lehmän hyvinvoiti voi kohentua pihatossa asuessa (ja suurin osa investoinneista tehdään nimen omaan sen takia, että eläinten elinolot kohenisivat, tai työn kuormittavuus vähenisi eläinten hoitajan kannalta), mutta tilakoon kasvu yleensä tarkoittaa, että koneiden käyttöä on lisättävä (eli suomeksi energiakuluihin menee enemmän rahaa kuin pienemmillä tiloilla). Esimerkiksi, lypsylehmä saattaa syödä lähemmäs sata kiloa nurmirehua vuorokaudessa, pienessä karjassa ruokinta on mahdollista hoitaa käsin, mutta jos lehmiä on vaikka sata kappaletta, kukaan täysijärkinen ei hoida ruokintaa käsipelillä. Mutuilisin, että pienemmillä tiloilla, joilla EI ole tehty mittavia investointeja, kannattavuus on siedettävällä tasolla.
https://www.suomenuutiset.fi/heikkila-tilakoko-kasvanut-kannattavuus-ei/#psc-commentsOmavaraisuus on ainakin sähköntuotannon suhteen mahdollista:
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/nurmeslainen-tila-tuottaa-tarvitsemansa-energian-1.29320http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/sähkölasku-plussan-puolelle-1.100363
Vaatii toki mittavia investointeja, joihin taas muilla kuin suurilla tiloilla ei luultavastikkaan ole mahdollisuutta.
Kun tuottajien saama osuus ruuan hinnasta on pienentynyt, sitä on yritetty kompensoida tuottamalla enemmän, mikä taas on johtanut entisestään hintojen laskuun:
https://euobserver.com/economic/130121 Huomauttaisin myös, että tuotannon 'tuplaaminen' ei ole niin yksinkertaista kuin toiset luulevat. Jos navetassa on tilat 40 lypsylehmälle, sinne ei voi tunkea 80 elukkaa. Ei mahdu päällekkäin. Jos lehmä lypsää 10 000 kg vuodessa, määrä ei tuplaannu sillä, että minä päätän niin. Karjanjalostus toki lisää tuotosta koko ajan, mutta se vaatii vuosikymmenten työn.
Ja kuluja on aika mahdotonta karsia. Ruokaa ei voi antaa eläimille vähemmän. Sähkön käyttöä ei voi vähentää. Peltotöitä ei käsipelillä tehdä. Ei vanhoilla, tehottomilla traktoreilla. Voisi toki pohtia, onko suomen tarvetta tuottaa ruokaa nykyistä määrää, tuotannon vähentyessä ruuan hinnatkin saattaisivat nousta (ja silloin kuluttaja luultavasti äänestäisi lompakollaan ja ostaisi halvempaa, ulkomaista ruokaa).
Tai sitten uskotaan ja toivotaan, että halpoja ulkomaisia elintarvikkeita riittää aina ja ikuisesti tänne Suomeenkin.