Mutuilen nyt peruskoulun talousopin pohjalta, katsotaan kuinka onnistunut Suomalainen peruskoulutus on.
Yksi Suomen suurimmista ongelmista on, että tuonti on suurempaa kuin vienti. Kauppatase kääntyi alijäämäiseksi vuonna 2011, ja vienti vain jatkaa laskuaan. Suomi vie pääasiassa raaka-aineita, mutta Suomeen myös tuodaan paljon raaka-aineita, mm. metalleja. Ja elintarvikkeita. Suomi tuottaa raaka-aineita, mutta niitä ei jatkojalosteta Suomessa riittävästi, jolloin niille saataisiin parempi tuotto.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_taloushttp://www.findikaattori.fi/fi/80http://kaiva.fi/kaivannaisala/ulkomaankauppa/Jos Suomella olisi vielä oma valuutta, vientiä yritettäisiin vauhdittaa ja tuontia vähentää devalvaatiolla. Kun oman valuutan arvo laskisi, vastaavasti esimerkiksi ulkomaalaisten elintarvikkeiden hinta nousisi. Kuluttajat 'pakotettaisiin' suosimaan suomalaista. Se saattaisi lisätä myös kotimaista tehdastuotantoa, jos esimerkiksi ulkomaalaisten, hikipajoissa valmistettujen vaatteiden hinta nousisi niin korkeaksi, että kotimaisten vaatevalmistajien jätesäk...siis paidat olisivat edullisempia. Käytännössä ainakaan vaatteiden kohdalla näin tuskin kävisi, koska vaatteiden valmistus on kaakkois-aasiassa niin edullista, ettei Suomi pysty koskaan kilpailemaan hinnoissa niitä vastaan. Mutta joidenkin tuotteiden vienti voisi ruveta vetämään, kun suomalaiset tuotteet muuttuisivat edullisemmiksi muiden maiden vastaaviin tuotteisiin verrattuna.
Koska meillä ei ole omaa valuuttaa, yritetään sisäistä devalvaatiota. Eli yritetään alentaa palkkoja, sosiaalietuuksia jne. Mutta onnistuuko se? Onko sillä Suomen kilpailukyvyn kannalta mitään merkitystä, että työntekijä maksaa työnantajalle parisataa euroa vähemmän vuodessa? Toisekseen, KUKAAN ei tunnu olevan halukas palkkojen alennukseen. Kun jossain yrityksessä on yt-neuvottelut, aina päädytään potkimaan väkeä pihalle. Voisiko toinen vaihtoehto olla, että laskettaisiin tasaisesti KAIKKIEN työntekijöiden palkkoja? Näin sen pitäisi mennä, mutta ei tule onnistumaan. Esimerkiksi kotimaisten elintarvikkeiden hinnasta valtaosan muodostavat varmaankin palkkakulut (puhdasta mutuilua). Jos kaupan ja teollisuuden työntekijöiden palkkoja laskettaisiin, vastaavasti kotimaisten elintarvikkeiden pitäisi halventua. Ja tätä kautta vienti ulkomaille voisi taas kasvaa.
http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/kommentti-sisainen-devalvaatio-on-jo-kaynnissa-talousnobelistikin-alentaisi-palkkoja-suomessa/5150670http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/86561-esko-aho-hurskastelua-markka-suomessa-maltti-petti-toistuvastiTämäkin näkemys on mielenkiintoinen:
http://jormalamminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207808-onko-sisainen-devalvaatio-edes-mahdollinen Valtion verotulothan tulevat myös käsittääkseni pienenemään, jos palkkoja aletaan laskemaan. Jos/kun vasemmistopuolueet voittavat seuraavat eduskuntavaalit, aletaanko sitten taas kiristämään veroja siihen malliin, että napa rutisee?
Mutuilen, että tuontienergia muodostaa ongelman devalvaatioissa. Öljyn hinta ei muuttuisi mihinkään. Tuontisähkö muuttuisi kalliiksi. Suomi voisi olla sähköntuotannon suhteen omavarainen, mutta poliittista tahtoa tähän ei tunnu löytyvän. Meillä on turvetta, mutta ympäristösyihin vedoten sitä ei haluta hyödyntää. Meillä olisi uraania omiin tarpeisiin ja ylikin, mutta taas ympäristösyyt. Sensijaan tuulivoimaa tuetaan voimakkaasti, ympäristösyihin vedoten. Maataloudessakin nimenomaan eläinten hyvinvointiin panostaminen nostaa kustannuksia. Onko se ollut täysin turhaa työtä? Tavan kuluttajaa ei kiinnosta, ja eläinoikeusjärjestöjen mielestä suomalainen tuotantoeläin elää edelleen keskitysleirillä. Turkistuotannossa voisi varmaankin olla kasvuvaraa, koska aasialaista kuluttajaa kiinnostaa vain, että turkis näyttää hyvältä. Suomalaista vaateostajaa kiinnostaa vain, että henkkamaukan paita näyttää hyvältä ja on halpa, yhdentekevää missä hikipajassa se on valmistettu. Tie helvettiin on kullattu hyvillä aikomuksilla ja ympäristöjärjestöjen teeseillä (ei pidä käsittää nyt väärin, en kannata ympäristöasioissa aasian mallia, mutta Suomen kilpailukykyä se ei ainakaan paranna että pelastetaan maailmaa yksinään).
Kuluttaja on kuningas. Jos suomalainen ei osta suomalaisen valmistamaa tuotetta, ei sitä osta kukaan muukaan. Mutta eihän suomalainen nyt naapuriltaan mitään osta, sehän saattaisi vaan rikastua
