Kirjoittaja Aihe: 2016-03-18 Turkin ja EU:n sopimus "siirtolaisista"/Turkki rikkoi sopimuksen 2020–  (Luettu 320274 kertaa)

snap

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 482
 • Liked: 1202
Turkin ja Kreikan välisellä rajalla on ollut viime päivinä joitain ampumatapauksia. Tiistaina 28.4. Turkin sotilaat ampuivat ainakin yhden varoituslaukauksen ja tähtäilivät saksalaista Frontex-rajavartijaa. Torstaina oli kaksi erillistä tapausta, joissa veneellä Evros-joella liikkuvat Turkin rajavartijat ovat ammuskelleet ilmaan.

https://www.ekathimerini.com/252213/article/ekathimerini/news/der-spiegel-turkish-soldiers-fired-at-german-frontex-border-guards (1.5.2020)

Lainaus
Der Spiegel: Turkish soldiers fired at German Frontex border guards

Turkish soldiers fired at least one warning shot and aimed at German guards patrolling the border with Greece in the northeastern region of Evros on April 28, according to a report by German magazine Der Spiegel published on Thursday (May 30).

The incident is cited in an internal document of the European border and coastguard police Frontex, seen by Spiegel. No one was injured in the incident, the report said.

According to Spiegel, a German border guard heard the shot from the Turkish side of the border and immediately took cover.

[..]

https://www.ekathimerini.com/252225/article/ekathimerini/news/shots-fired-by-turkish-border-guards-in-evros (1.5.2020)

Lainaus
Shots fired by Turkish border guards in Evros

Two new incidents of shots being fired by Turkish border guards was reported at the Greece’s border in the Evros region late on Thursday.

In the first incident, two boats of the Turkish border police sailing in Evros river at 10.20 p.m. with two passengers each, fired shots in the air and a flair that landed on the Greek side of the border.

The second took place shortly after midnight, when the passengers in one of the Turkish boats fired in the air as they sailed away from Tychero, a village near the river.

[..]

DuPont

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 166
 • Liked: 8299
Haluaahan se Turkkikin päästä eroon noista elintasosiirtolaisista.
Turkinkin etu olisi, ettei antaisi noiden tulla enää rajan yli tai satamiinsa.

Turkki haluaa yhteyttä EUrooppaan, mutta mikä asia voisi herättää enemmän vihaa Turkkia kohtaan kuin se, että tuo maa sallii/tukee tuota laitonta maahanvyöryä?

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 941
 • Liked: 68034
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Kreikan rannikkovartiosto on aiempaa jämäkämmällä valvonnallaan käytännössä pysäyttänyt laittomien läpsyttelijöiden tulon Egeanmeren saarille Turkista.

Edellisen kerran pääsi "siirtolaisvene" 1.4. Lesbokselle. Sen jälkeen nämä ovat estäneet seitsemäntoista aluksen pääsyn saarille.

Tässähän on viime aikoina ollut myös useampia uutisia siitä, että Turkin rannikkovartiosto on saattanut läpsyjen veneitä, mutta kreikkalaiset ovat torpanneet näiden etenemisen.

Ihan terveellä järjellä ajalteltuna: miksei tätä politiikkaa jatkettaisi Kreikassa (ja muissa Välimeren valtioissa)? Eipähän tule laittomia Eurooppaan.

https://www.ekathimerini.com/252365/article/ekathimerini/news/coast-guard-stops-migrant-arrivals-by-sea (6.5.2020)

Lainaus
Coast guard stops migrant arrivals by sea

A stricter approach by the Hellenic Coast Guard, involving the systematic enforcement of a new dogma of “aggressive surveillance” and deterrence, has effectively stopped the influx of undocumented migrants from Turkey, Kathimerini understands.

The coast guard reinforced its deterrence tactics following the crisis at the Greek-Turkish land border in early March, when thousands of migrants gathered there after Turkish President Recep Tayyip Erdogan declared Ankara would no longer stop people trying to cross into Europe.

The fear had been that a similar attempt could be made across the Greek-Turkish sea border. As a result, arrivals have basically halted. The last smuggling boat from Turkey whose occupants made it to Greece was on April 1, when 39 migrants disembarked on Lesvos.

Since then, the Hellenic Coast Guard has stopped 17 attempts by smuggling vessels to approach Lesvos and other islands. One operation lasted 24 hours, ending when the Turkish Coast Guard eventually intervened and escorted the migrants back to Turkey.

(...)
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 488
 • Liked: 135522
Pääkirjoitustoimittaja Anna-Liina Kauhasen satuja ja tarinoita:

Lainaus
Turkki on vaarallisilla vesillä, kun se provosoi Kreikkaa kaasunetsinnöillä

YKSI Euroopan turvallisuuden kannalta erikoisimmista rajoista kulkee Turkin ja Kreikan välissä. Maiden suhde on jo historiallisesti hyvin jännitteinen, ja keskeisenä syynä on yhä ratkaisematon kiista Kyproksesta.

Kreikan ja Turkin maa­raja on ollut kiinni vuodesta 2016 lähtien. Rajan sulkeminen oli osa Euroopan unionin ja Turkin tekemää pakolais­sopimusta, jolla saatiinkin supistettua huomattavasti Turkin kautta Eurooppaan tulevien ­pakolaisten ja siirtolaisten määrää.

Viime helmikuussa Turkki avasi rajan. Maa orkestroi Eurooppaan uutta pakolaiskriisiä ja puski Kreikan puolelle Turkissa oleskelleita pakolaisia ja siirtolaisia. Kreikan viranomaiset ampuivat rajan yli yrittäviä kyynelkaasulla, ja partiolaivoista sysittiin kumiveneitä avomerelle.

Kahakka hiipui hieman vahingossa. Koronaviruspandemia vei huomion muualle. Turkin ja Kreikan välit rauhoittuivat hetkeksi.
...
Helsingin Sanomat 26.8.2020

Lainaus käyttäjältä: Anna-Liina Kauhanen, HS
Kreikan ja Turkin maa­raja on ollut kiinni vuodesta 2016 lähtien.

Kreikan ja Turkin maaraja ei ole ollut oikeasti sen erityisemmin kiinni vuodesta 2016 lähtien, vaan sen kautta on tullut Kreikkaan kymmeniä tuhansia laittomia siirtolaisia.

Itse asiassa maarajan yli tulleiden määrä nousi vuoden 2016 sopimuksen jälkeisinä vuosina moninkertaiseksi jopa vuoteen 2015 verrattuna sekä absoluuttisesti että etenkin suhteessa meren kautta tulleisiin.

Lainaus käyttäjältä: Anna-Liina Kauhanen, HS
Rajan sulkeminen oli osa Euroopan unionin ja Turkin tekemää pakolais­sopimusta, jolla saatiinkin supistettua huomattavasti Turkin kautta Eurooppaan tulevien ­pakolaisten ja siirtolaisten määrää.

Tämä on pelkkä federalistien hellimä myytti, mutta sitkeä sellainen. EU:n ja Turkin välisellä sopimuksella ei ole osoitettu olleen merkittävää vaikutusta Kreikkaan pyrkivien laittomien siirtolaisten määrään.

Tulijamäärät romahtivat jo kuukausia ennen sopimuksen voimaantuloa. Selvästi tärkein syy tälle oli Länsi-Balkanin reitin sisärajojen sulkeminen ja kulkemisen vaikeuttaminen, mutta tätä ei haluta myöntää, koska Euroopan maiden omavaltaiset liikkuvuutta rajoittavat toimet olivat vastoin EU:n komission tahtoa. EU esitti omaksi ratkaisukseen Euroopalle erittäin epäedullista Turkki-sopimusta ja jäsenmaiden pakottamista Kreikan ja Italian turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen.

Lainaus käyttäjältä: Anna-Liina Kauhanen, HS
Viime helmikuussa Turkki avasi rajan. Maa orkestroi Eurooppaan uutta pakolaiskriisiä ja puski Kreikan puolelle Turkissa oleskelleita pakolaisia ja siirtolaisia.

Turkki ei oikeasti avannut rajaa vaan järjesti muutamaa tuhatta ohjailtua laitonta siirtolaista hyväksikäyttäen pienimuotoisen näytöksen pelotellakseen Kreikkaa ja EU:ta rajan avaamisella ja kiristääkseen EU:lta lisää rahaa. Jos Turkki olisi esimerkiksi ilmoittanut, että maan miljoonat syyrialaiset saavat estelyittä siirtyä Kreikan puolelle, niin Kreikka ja EU olisivat olleet voimattomia.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 488
 • Liked: 135522
Erdogan on selvästikin huumorimies toisin kuin ne eurooppalaiset poliitikot (Stubb tulee mieleen), jotka olivat vielä jokin aika sitten ihan tosissaan liittämässä Turkkia EU:n jäseneksi.

Eikä siinä mitään, Turkistahan Suomen nykyinen sananvapauskäsityskin tulee. Suomen viime vuosien sananvapaustuomioita kun on perusteltu oikeudessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen siunaamilla Turkin islamistisilla sananvapaustuomioilla.

Lainaus
Erdogan vaati EU:ta pitämään lupauksensa Turkille – ”Näemme itsemme erottamattomana osana Eurooppaa”

TURKIN presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi sunnuntaina AK-puolueensa jäsenille pitämässään puheessa, ettei Turkki aio antautua Euroopan ”hyökkäyksien ja kaksoisstandardien” edessä, vaikka maa näkeekin itsensä erottamattomana osana Eurooppaa. Puheesta uutisoi muun muassa Reuters.

– Näemme itsemme erottamattomana osana Eurooppaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että alistuisimme maahamme ja kansaamme kohdistuville peittelemättömille hyökkäyksille, verhotulle epäoikeudenmukaisuudelle tai kaksoisstandardeille, Erdogan ilmoitti.

Erdogan vaati myös EU:ta pitämään siirtolaiskysymystä sekä Turkin EU-jäsenyyttä koskevat lupauksensa. Turkki ja EU sopivat vuonna 2016, että Turkki estää siirtolaisten pääsyn EU:n alueelle vastineena talousavusta sekä viisumivapaasta matkustamisesta Schengen-alueella.

Turkin eteneminen EU:n jäseneksi on kohdannut vastarintaa useiden jäsenmaiden taholta, ja Erdoganin vuonna 2014 alkaneella valtakaudella prosessi on käytännössä pysähtynyt kokonaan.

EU:N ja Turkin välit ovat jälleen kiristyneet viime aikoina Turkin Välimeren itäosissa suorittamien maakaasu- ja öljyetsintöjen vuoksi. Riita juontaa juurensa Turkin ja Kreikan vanhoihin merirajakiistoihin, joihin myös kreikkalaisten ja turkkilaisten kesken jaettu Kypros on kytkeytynyt.
...
Ilta-Sanomat 22.11.2020

Luin muutama päivä sitten jälleen valtamediasta, että Turkki olisi muka jo aikaa sitten irtisanonut EU-Turkki-sopimuksen, mutta ilmeisestikään se ei pidä paikkaansa.

Miksi ihmeessä Turkki tappaisi (harvinaisen tyhmän) lypsävän lehmän, joka lähettää sille rahaa ja vastaanottaa Turkin lähettämiä syyrialaisia pakolaisia?
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 218
 • Liked: 40605
Erdogan vaati EU:ta pitämään lupauksensa Turkille – ”Näemme itsemme erottamattomana osana Eurooppaa”

Saksan media on kertonut, että tuosta EU-Turkki -sopimuksesta ei ole laitettu mitään paperille. Ei ole mitään kirjallista sopimusta, eikä kenenkään allekirjoituksia.

Samaa toimintamallia Merkel on harjoittanut vuoden 2015 maahantulokriisistä lähtien. Mitään tuon ajan päätösten tausta- ja valmistelupapereita ei ole olemassa Saksassa. Jotkut isokenkäiset olivat vain kuiskutelleet jotakin nurkissa ja takahuoneissa. Parlamentti sivuutettiin täysin. Demokratia unohdettiin. Hupaisaa, että nyt puhuvat äänekkäästi oikeusvaltiosta.

Vaikka mitään sopimusta ei ole paperilla, niin silti EU on maksanut jo miljardeja euroja Turkille.

Mitenkähän tuollainen oikeusvaltion kirjanpidossa merkitään? Missä tositteet ja perusteet?

Erdogan on siten nyt heikoilla jäillä. Samoin Merkel, joka on kusettanut muita EU-johtajia jo ennenkin. Se on EU-talon tapa.
George Orwell: "All that Oceania's citizens know about the world is whatever the Party wants them to know."

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 948
 • Liked: 16103
 • junior koodari
Lainaus
Vaikka mitään sopimusta ei ole paperilla, niin silti EU on maksanut jo miljardeja euroja Turkille.

Turkin presidentti Erdogan haluaa toimia jonkinlaisena oppi-isänä, nyt jo euroopassa oleskeleville muslimeille, kun ranskan presidentti Macron hieman viittasi islamistien tekemiin terrori-iskuhin ranskassa, niin Erdogan vastasi sopertamalla jotain muslimien kaltoinkohtelusta euroopassa.

eu:n päättävät päät kuten liittokansleri Merkel ovat hiljaa koska turkkilaista koostuvan saksassa asuvan väestön räjähtäminen mittaviin mielenosoituksiin olisi osoitus Erdoganin eu:ta kiristävästä voimasta...josta yksikään poliitikko ei uskalla sanoa mitään,koska kyseessä on uskonto nimeltä islam,, tämä on normaalia eu:n toimintaa,mutta jostain oikeusvaltio tematiikasta riittää kyllä puhetta ja lööperiä.
« Viimeksi muokattu: 22.11.2020, 23:32:38 kirjoittanut simppali »
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

Ahmed Ahne III

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 473
 • Liked: 1938
 • Sed puto quod imperium mutata esse debet.
  • Ajantasainen Urainan sotakartta
Lainaus
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c67fd189-1c44-4b6a-82de-64d5f0d0ba1e

Uutissuomalainen: Suomeen tuotiin kuun alussa Välimereltä 26 turvapaikanhakijaa – ”Siirroista ei erikseen tiedoteta”
Suomeen saapui kuun alussa Kreikan pakolaisleiriltä 25 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, kirjoittaa Uutissuomalainen.

(...)

Hallitus päätti viime vuoden helmikuussa, että se ottaa 175 turvapaikanhakijaa Kreikassa, Kyproksella, Maltalla ja Italiassa sijaitsevilta leireiltä.

Aluksi ihmisten siirtäminen oli jäissä koronaepidemian takia, mutta kuun alussa Suomeen saapui Uutissuomalaisen mukaan 26 afganistanilaista, alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Sisäministeriö ja Maahanmuuttovirasto eivät ole tiedottaneet Suomeen tuoduista turvapaikanhakijaeristä.

– Siirroista ei erikseen tiedoteta. Mietimme tiedottamisstrategiaa yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa, kun kaikki turvapaikanhakijat on siirretty, johtava asiantuntija Kukka Krüger Uutissuomalaiselle.
(...)

Sellaista. Demokratian perustuksia kyllä osataan siirtää vaaleja siirtämällä, mutta punavihreän maailmanhalaamisideologiam mukaisesti ah niin ihanat siirtolaisten ihmisoikeudet ovat ylitse muiden. 
Kirjailemani viestit kohdistuvat yhteiskunnallisten ja poliittisten mielipiteiden perusteella määrittyviin ihmisryhmiin eikä niistä ole tunnistettavissa sellaista vakaumusta, jonka perusteella määrittyvät ihmisryhmät saavat kiihottamisrikoksessa tarkoitettua suojaa heihin kohdistuvalta uhkaavalta viestinnältä.

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 218
 • Liked: 40605
Lainaus
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c67fd189-1c44-4b6a-82de-64d5f0d0ba1e

Uutissuomalainen: Suomeen tuotiin kuun alussa Välimereltä 26 turvapaikanhakijaa – ”Siirroista ei erikseen tiedoteta”
Suomeen saapui kuun alussa Kreikan pakolaisleiriltä 25 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, kirjoittaa Uutissuomalainen.
(...)

– Siirroista ei erikseen tiedoteta. Mietimme tiedottamisstrategiaa yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa, kun kaikki turvapaikanhakijat on siirretty, johtava asiantuntija Kukka Krüger Uutissuomalaiselle.

Nykyinen vihreiden "ilmastosta viis" sisäministeri ohisalo harjoittaa samaa Suomea ja sen kansalaisia vahingoittavaa toimintaa, kuin kokoomuksen sisäministerit Pöpilän hallituksessa. Nyt tänne kuskataan urakalla alaikäisiksi itseään väittäviä asyylihuijareita ja leirinsä polttajia. Samalla lähetetään taas kerran väärää signaalia maailmalla ja kannustetaan yhä suurempia kehitysmaapopulaatioita lähtemään kusetuksen tielle, koska kusetus kannattaa heille aina. Voi saada jopa pääpalkinnon, eli pääministerin talon. Mistään ei opita mitään, tai sitten Merkeliä ja hillotolppien menettämistä pelätään niin, että vihjaus puolella sanalla riittää saamaan kulit jo vahingoista piittaamattomaan kiitolaukkaan. Vajaassa 30 vuodessa EU-taivalta suomalaisista "kansanedustajista" tuli selkärankansa menettänyttä rappioväkeä ja ulkovaltojen "kaikki käy" -marionetteja?

Nyt leirinsä polttaneille on jaettu Kreikassa ensimmäiset tuomiot. "Alaikäiset" ensin, kuten asiaan kuuluu. Näitä Ohisalo kuskasi tänne laumoittain. Yhtenä perusteena leirien kauheat olot. Nämä useaan maahan suuntautuneet nuorisohuijarien kuskaukset tapahtuivat eräiden viitteiden mukaan Merkelin masinoimina bulvaanejaan käyttäen. Koko juttu haisi niin pahasti, että Ohisalon piti jopa salailla ja piilottaa tänne kuskaamaansa lastia. Edes könttätietoja tänne raijattujen i'istä ja sukupuolesta ei suostuttu julkaisemaan.

Lainaus
Viisi vuotta vankeutta

Kreikka tuomitsi alaikäisiä Morian leirin tuhopolttajia

Moriaa pidettiin Egean-meren pahamaineisimpana pakolaisleirinä - kunnes se paloi lähes täysin syyskuussa 2020. Tuli tuhosi 13.000 maahanmuuttajan asuintilat. Nyt jaeltiin ensimmäiset tuomiot tuhopolton johdosta.


Die Welt 10.3.2021

Kreikkalaisessa tuomioistuimessa tuomittiin kaksi alaikäistä afgaania 5 vuodeksi vankeuteen Lesboksen saarella sijainneen Morian vastaanottoleirin tuhopolton johdosta. Asiasta kertoi keskiviikkona valtiollisen yleisradion Lesboksen aluetoimitus.

Tuomitut tullaan toimittamaan Kreikan keskiosissa sijaitsevaan alaikäisille tarkoitettuun vankilaan. Heidän asianajajansa tulee valittamaan tiistaina annetusta tuomiosta.

Neljää muuta täysikäistä tuhopolttajaa koskeva oikeudenkäynti on vielä kesken. Morian leirin tuhoutui täysin suurtulipalossa syyskuussa 2020. Kuolleita tai loukkaantuneita ei tullut. Noin 13.000 leirin asukasta joutui tilapäisesti asunnottomiksi. Lesboksella vielä olevat maahanmuuttajat majoitettiin pakon jälkeen tilapäiseen telttaleiriin.

Jos tuollaisia tuhotöitä puuhailee, niin ei niistä paljoa retostelemaan ilkeä lähteä. Hissun kissun vaan, ettei kukaan herää ja havaitse vihreiden olevan tuhoamassa Suomen ilmastoponnisteluja uusilla miljoona euroa per nuppi veronmaksajille maksavilla ilmastovahinkojen aiheuttajilla. Siinä näkee taas kerran vihreiden prioriteetit.
George Orwell: "All that Oceania's citizens know about the world is whatever the Party wants them to know."

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 488
 • Liked: 135522
Lainaus
EU:n kanssa tehty pakolais­sopimus antaa osviittaa, kuinka Suomen on syytä varautua Turkin kanssa yllätyksiin ja vedätyksiin

Turkin arvaamattomuus paljastui jo EU:n pakolais­sopimuksessa – ja ”Erdoğan on muuttunut entistä arvaamattomammaksi”, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Mykkänen.

”HISTORIALLINEN kokous”, julisti sitaattimerkkeihin pantu otsikko Helsingin Sanomien verkkosivuilla 29. marraskuuta 2015. Euroopan unioni ja Turkki olivat saaneet Brysselissä aikaan sopimuksen, jonka piti lähentää osapuolia ja panna Eurooppaakin koetellut muuttoliikekriisi aisoihin.

Valokuvassa kaulailivat hymyissä suin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu.

”Tämä on historiallinen päivä ja historiallinen kokous”, Davutoğlu lausui.

Turkille oli luvattu kolme miljardia euroa pakolaisten auttamiseen, uusia edistysaskelia EU-jäsenyysneuvotteluissa ja piakkoin siintävää viisumivapautta. Turkki taas lupasi hillitä EU-alueelle suuntautuvaa muuttoliikettä.

Päivä ei kuitenkaan jäänyt historiaan muutoin kuin petettynä lupauksena. Turkin valtionjohdossa oli selvästi huomattu, että EU:lta voi lypsää vielä lisää asioita, erityisesti rahaa.

Marraskuu vaihtui joulukuuksi, mutta ihmisvirta Eurooppaan ei lakannut. Ihmisiä tuli Turkista Kreikan kautta yhä nelisen tuhatta joka päivä ja hymyt katosivat EU-päättäjien kasvoilta. Aivan kuin mitään sopimusta ei olisi tehtykään.

[...]

TURKIN aivoitusten lukemista muuttoliikekriisin aikana teki vaikeaksi se, että oli epäselvää, kuka Turkin päätöksiä oikein teki. EU:n ja Turkin kuukausia kestäneissä neuvotteluissa Turkin ykkösneuvottelija oli pääministeri Davutoğlu, joka oli aiemmin toiminut Erdoğanin ulkopoliittisena neuvonantajana.

Turkin toimet näyttivät välillä suoranaiselta kiusanteolta. Helmikuussa 2016 Saksan liittokansleri Angela Merkel lensi Turkin pääkaupunkiin Ankaraan ja asteli Davutoğlun kanssa kameroiden eteen esittämään toiveen, että Nato tulisi apuun Turkin rannikolle kitkemään ihmissalakuljetusta.

Toive esitettiin Saksan ja Turkin yhteisenä hankkeena, mutta aloite Naton sotkemisesta tilanteeseen tuli todennäköisesti Turkilta. Avunpyyntö alleviivasi EU:n kyvyttömyyttä hoitaa omia rajaongelmiaan.

Kaikille oli tuossa vaiheessa ilmiselvää, että Turkin mittavat turvallisuusjoukot pystyvät lopettamaan Kreikkaan kohdistuvan muuttoliikkeen, jos Turkki olisi niin halunnut tehdä.

Turkki pyöritti eurooppalaisia vielä runsaan kuukauden ajan, kunnes se taipui uuteen sopimukseen, jossa sille luvattiin vielä kolme miljardia euroa lisää rahaa, jotta se todella panisi lopun ihmisliikenteelle.

Samalla kun pääministeri Davutoğlu viimeisteli sopimusta Brysselissä, presidentti Erdoğan jylisi eurooppalaisjohtajille tv-puheessaan teemasta, joka on tullut tutuksi Suomen ja Ruotsin Nato-prosessin alussa: hän syytti EU:ta tekopyhyydestä ja eurooppalaismaita kurditerroristien tukemisesta.

SOPIMUS kuitenkin syntyi, ja ihmisvirta Turkista alkoi nopeasti tyrehtyä. YK:n pakolaisjärjestö kertoi vuoden 2015 päätteeksi, että EU-maihin oli saapunut hieman yli miljoona ihmistä Välimeren reittejä pitkin – heistä noin 800 000 Turkin kautta Kreikkaan. Vuonna 2016 tulijoiden määrä Turkista Kreikkaan putosi hieman yli 170 000:een.

Erdoğan jätti EU-maat kuitenkin pysyvän jännityksen tilaan, kun hän alkoi pian arvostella EU:ta sopimuksen rikkomisesta. Toukokuussa pääministeri Davutoğlu sai kenkää ja EU-piireissä heräsi pelko, miten sopimukselle käy.

Marraskuussa 2016 Erdoğan uhkasi EU:ta sillä, että Turkki avaa portit ihmisliikenteelle uudestaan. ”Älkää unohtako, että länsimaat tarvitsevat Turkkia”, Erdoğan sanoi.

Sittemmin uhkaus on toteutunut pienimuotoisesti, kun Turkista on saapunut yhtäkkisesti tavallista suurempia ihmismääriä Kreikkaan. Tilanne on kuitenkin pysynyt huomattavasti rauhallisempana kuin vuosina 2015–2016.

Davutoğlun potkut pääministerin paikalta saattoivat osin liittyä EU-sopimukseen, mutta yleisesti on tulkittu, että kyse oli Erdoğanin halusta keskittää itselleen yhä enemmän valtaa. Vuonna 2018 voimaan astunut perustuslakiuudistus lakkautti pääministerin viran kokonaan ja keskitti vallan presidentille.
Helsingin Sanomat 3.6.2022

Ensinnäkään EU:lla ei ollut oikeasti tarvetta sopimukseen. Turkin raja olisi voitu sulkea ja rajan yli väkisin tunkeutuneet käännyttää suoraan Turkkiin tai vaikka YK:n pakolaisleireille Afrikkaan.

Toiseksi, Turkki-sopimus oli jotain muuta kuin eurooppalaisille väitettiin. Sopimuksen piti uutisoinnin mukaan mahdollistaa kaikkien laittomien tulijoiden palautukset, mutta se toteutui vain osittain. Turkki ei kieltäytynyt palautuksista, vaan sopimuksen ehdot rajasivat palautettavien määrää ja muun muassa kreikkalainen oikeusistuin esti palautuksia.

Lisäksi Angela Merkel oli sooloillen hankkinut jo neuvoteltuun sopimukseen viime hetkellä käsittämättömän lisäyksen, jonka mukaan EU ottaisi jokaista Turkkiin palautettua turvapaikanhakijaa kohti syyrialaisen Turkista. Myös Turkille luvattu viisumivapaus oli Merkelin oma tarpeeton lisäys. Jostain syystä syyrialaisia on otettu Eurooppaan tätä kautta selvästi enemmän kuin palautuksia on tehty Turkkiin.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 488
 • Liked: 135522

Lainaus
Outsa Popp
Kiintiöpakolaisjärjestelmäkin jumittaa eli turvalliset reitit tukittu. 2022 Turkki pakkopalautti 61.000 ihmistä Afganistaniin - silti EU pitää Turkkia turvallisena kolmantena maana johon pakolaisia voi palauttaa. Näin EU kiertää turvapaikanhakuoikeutta.

Yllytyin tarkistamaan, että mikäs se käännytystilanne nykyään onkaan. No, voi sanoa, että Turkkia pidetään turvallisena kolmantena maana esimerkiksi Kreikassa tietyille kansallisuuksille (EU ei määrittele maita turvallisiksi), mutta se on samantekevää, kun Turkki kieltäytyy ottamasta ketään vastaan, eikä EU yritäkään palauttaa sinne ketään.

Kun EU:n ja Turkin välisen kuuden miljardin euron sopimuksen tarkoitus oli alunperin, että Turkista Kreikkaan pyrkivät laittomat siirtolaiset voidaan käännyttää takaisin, Merkel lisäsi sopimukseen myrkkypillerin, jonka mukaan jokaista Turkkiin palautettua kohti EU-maat ottavat vastaan yhden syyrialaisen Turkista.

Käytännössä Turkki-palautukset eivät ole toimineet vuosiin, jolloin palautettujen kokonaismääräksi on jäänyt kuudessa vuodessa vaivaiset 2 140. Merkelin yksi-yhdestä-pykälää taas on jostain käsittämättömästä syystä onnistuttu tulkitsemaan niin, että EU-maihin on lennätetty 32 472 syyrialaista eli yli 15 jokaista Turkkiin palautettua kohti.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 488
 • Liked: 135522
^Kun Turkin ja EU:n sopimus ei selvästikään toimi tarkoitetulla tavalla, tuntuu hullulta, että Kreikka haluaa EU:n uusivan sopimuksen.

Lainaus
Greece seeks EU-Turkey migration deal expansion

Greece in December will seek the renewal of a 2016 migration deal between the EU and Turkey, the Greek migration minister said Saturday (23 September).

We want an agreement. The climate is positive,” migration minister Dimitris Kairidis told state TV ERT.

“The agreement will be mainly Euro-Turkish. This is a Euro-Turkish problem,” Kairidis said.

The aim is to amend and “expand” the 2016 agreement “with Greece’s initiative, because we have the more immediate interest” as a frontline migration state, the minister said.

The so-called “EU-Turkey Statement” of March 2016 agreed on three key points: Turkey would take any measures necessary to stop people travelling irregularly from Turkey to the Greek islands, anyone who arrived on the islands irregularly from Turkey could be returned there, and for every Syrian returned from the islands, EU member states would accept one Syrian refugee who had waited inside Turkey.

In exchange, Turkey would receive €6 billion to improve the humanitarian situation faced by refugees in the country, and Turkish nationals would be granted visa-free travel to Europe.

The issue of the deal’s renewal is expected to be discussed at a 7 December meeting between senior Greek and Turkish officials in Thessaloniki.

[...]

Both Greece and Turkey have accused the other of failing to honour the 2016 agreement, and Erdoğan has warned repeatedly that he could flood Europe with refugees.

The situation became particularly tense in February 2020, following Ankara’s official decision to let thousands of migrants enter EU territory.
EurActiv 25.9.2023
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset