Pääkirjoitustoimittaja Anna-Liina Kauhasen satuja ja tarinoita:
Turkki on vaarallisilla vesillä, kun se provosoi Kreikkaa kaasunetsinnöillä
YKSI Euroopan turvallisuuden kannalta erikoisimmista rajoista kulkee Turkin ja Kreikan välissä. Maiden suhde on jo historiallisesti hyvin jännitteinen, ja keskeisenä syynä on yhä ratkaisematon kiista Kyproksesta.
Kreikan ja Turkin maaraja on ollut kiinni vuodesta 2016 lähtien. Rajan sulkeminen oli osa Euroopan unionin ja Turkin tekemää pakolaissopimusta, jolla saatiinkin supistettua huomattavasti Turkin kautta Eurooppaan tulevien pakolaisten ja siirtolaisten määrää.
Viime helmikuussa Turkki avasi rajan. Maa orkestroi Eurooppaan uutta pakolaiskriisiä ja puski Kreikan puolelle Turkissa oleskelleita pakolaisia ja siirtolaisia. Kreikan viranomaiset ampuivat rajan yli yrittäviä kyynelkaasulla, ja partiolaivoista sysittiin kumiveneitä avomerelle.
Kahakka hiipui hieman vahingossa. Koronaviruspandemia vei huomion muualle. Turkin ja Kreikan välit rauhoittuivat hetkeksi.
...
Helsingin Sanomat 26.8.2020
Kreikan ja Turkin maaraja on ollut kiinni vuodesta 2016 lähtien.
Kreikan ja Turkin maaraja ei ole ollut oikeasti sen erityisemmin kiinni vuodesta 2016 lähtien, vaan sen kautta on tullut Kreikkaan kymmeniä tuhansia laittomia siirtolaisia.
Itse asiassa maarajan yli tulleiden määrä nousi vuoden 2016 sopimuksen jälkeisinä vuosina moninkertaiseksi jopa vuoteen 2015 verrattuna sekä absoluuttisesti että etenkin suhteessa meren kautta tulleisiin.
Rajan sulkeminen oli osa Euroopan unionin ja Turkin tekemää pakolaissopimusta, jolla saatiinkin supistettua huomattavasti Turkin kautta Eurooppaan tulevien pakolaisten ja siirtolaisten määrää.
Tämä on pelkkä federalistien hellimä myytti, mutta sitkeä sellainen. EU:n ja Turkin välisellä sopimuksella ei ole osoitettu olleen merkittävää vaikutusta Kreikkaan pyrkivien laittomien siirtolaisten määrään.
Tulijamäärät romahtivat jo kuukausia ennen sopimuksen voimaantuloa. Selvästi tärkein syy tälle oli Länsi-Balkanin reitin sisärajojen sulkeminen ja kulkemisen vaikeuttaminen, mutta tätä ei haluta myöntää, koska Euroopan maiden omavaltaiset liikkuvuutta rajoittavat toimet olivat vastoin EU:n komission tahtoa. EU esitti omaksi ratkaisukseen Euroopalle erittäin epäedullista Turkki-sopimusta ja jäsenmaiden pakottamista Kreikan ja Italian turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen.
Viime helmikuussa Turkki avasi rajan. Maa orkestroi Eurooppaan uutta pakolaiskriisiä ja puski Kreikan puolelle Turkissa oleskelleita pakolaisia ja siirtolaisia.
Turkki ei oikeasti avannut rajaa vaan järjesti muutamaa tuhatta ohjailtua laitonta siirtolaista hyväksikäyttäen pienimuotoisen näytöksen pelotellakseen Kreikkaa ja EU:ta rajan avaamisella ja kiristääkseen EU:lta lisää rahaa. Jos Turkki olisi esimerkiksi ilmoittanut, että maan
miljoonat syyrialaiset saavat estelyittä siirtyä Kreikan puolelle, niin Kreikka ja EU olisivat olleet voimattomia.