HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

2016-04-15 Hallitus on avaamassa taksiliikenteen kilpailulle (Sipilän/Bernerin taksiuudistus)

(1/270) > >>

Alaric:
Lainaan Uuninpankolta röyhkeästi Hamsterin bongaaman uutisen ja teen tästä oman ketjun, koska kyseessä on melkoisen merkittävä juttu. En liittänyt tätä myöskään tuohon Uber-ketjuun, koska tämä on kuitenkin selkeästi oma aiheensa. Modet yhdistäkööt, jos on tarvetta.

Tämä on kyllä hyvin mielenkiintoista. Taksiliitto vastustaa "yllättäen" asiaa ja heillä saattaa olla jopa jotain pointtiakin jutuissaan. Haluan silti itse nähdä, että mitähän tästä mahtaa tulla, jos homma tosiaan toteutuu. Epämääräisiä mamukuskeja, törkeitä ylihintoja, harmaata taloutta vai kenties alalle tervettä kilpailua?

Mielipiteitä kehiin.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/hallitus-aikoo-vapauttaa-taksiliikenteen-kilpailulle/5844808


--- Lainaus ---Hallitus aikoo vapauttaa taksiliikenteen kilpailulle

Hallitus on avaamassa taksiliikenteen kilpailulle. MTV:n tietojen mukaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) esittää taksilupien ja -hintojen vapauttamista.

Taksikilpailun avaaminen on osa ministeri Anne Bernerin isoa Liikennekaari-uudistusta, jossa on tulossa muitakin merkittäviä muutoksia liikennepalveluihin. Ministerin esitystä odotetaan jo ensi viikon alussa.

Taksiliitto varoittaa, että kilpailun avaaminen toisi hyötyjen lisäksi myös haittoja. Toimitusjohtaja Timo Koskinen sanoo, että hintojen hajonta lisääntyisi.

– Joskus taksin voisi saada edullisemmin, mutta joinakin aikoina hinnat nousisivat merkittävästi, Koskinen arvioi.

Taksiliitto ei usko, että nykyisen sääntelyn purkaminen helpottaisi taksien saatavuutta. Myös alueelliset erot olisivat liiton mukaan suuret.

– Taksin saatavuus heikkenisi oleellisesti vaikeina vuorokaudenaikoina, hiljaisina aikoina ja pyhäpäivinä, jolloin työvoimakustannukset ovat suurimmillaan. Tälläisenä kauniina kevätpäivänä tarjonta voisi jopa lisääntyä, Koskinen sanoo.

Säästöjä julkiseen talouteen

Kilpailu- ja kuluttajavirasto puolestaan muistuttaa, että taksikilpailu toisi säästöjä myös julkiseen talouteen.

Valtio ja kunnat maksavat taksiliikenteestä noin 40 prosentin osuuden. Se on yli 400 miljoonaa euroa vuodessa.

– Määräsääntelyn purkaminen on tärkein asia. Se helpottaisi alalletuloa ja lisäisi taksien saatavuutta ja sitä kautta toisi hintakilpailua, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimuspäällikkö Henrikki Oravainen.

Taksiyrittäjät nostavat varoittavaksi esimerkiksi Ruotsin, jossa taksikilpailun vapauttaminen 1990-luvun alussa toi mukanaan harmaata taloutta ja muita lieveilmiöitä. Taksikyydin hinnat voivat vaihdella rajusti Tukholmassa.

Mannerheimintien taksitolpalla Helsingissä päivystänyt Janne Turunen pelkää, että yhä harvempi saisi taksikuskina leivän, jos nykymalli puretaan.

– Katso nyt tätäkin taksimäärää. Menee tunti ennen kuin pääsen jonon kärkeen ja liikenteeseen. Ei tänne tarvita enää lisää autoja, taksiyrittäjä Turunen sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeri Berner on kutsunut sidosryhmät koolle ensi maanantaina, jolloin hän kertoo Liikennekaari-uudistuksen etenemisestä.
--- Lainaus päättyy ---

Edit: Muutettu ketjun otsikko ja sisältö alkuperäisen MTV:n uutisen mukaiseksi.

Hamsteri:
"Epämääräisiä mamukuskeja"

Niitä meillä on jo sadoittain. Sen voi käydä toteamassa Steissiltä. En ota sieltä enää koskaan taksia. Toivottavasti saavat jonkun virityksen, että voi valita jatkossa virolaisen tai suomalaisen kuskin.

Uuno Nuivanen:

--- Lainaus ---Epämääräisiä mamukuskeja, törkeitä ylihintoja, harmaata taloutta
--- Lainaus päättyy ---

No, ainakin noita. Taksilla ajaminen on Suomessa kallista, mutta toisaalta se on ollut pääsääntöisesti ennakoitavaa ja luotettavaa. Kusetus ainakin lisääntyy ähmettien vallatessa markkinat.

Tabula Rasa:
Joutashan tuota ajelemaan viikonlopputienestiä. Tähän asti se on vaan ollut tarkasti säädeltyä. Saa nähdä aukeaako mahdollisuus tehdä hommia vai torpataanko tuokin.

Alaric:
Nyt tulikin sitten pieni twisti tähän juoneen, koska *gasp* Perussuomalaiset ei hyväksy taksiliikenteen vapauttamista! Olisivatkin olleet näin aktiivisia oikeasti merkittävissä asioissa, kuten 32 000 läpsyttelijän maahanpäästämisessä, niin Suomi olisi tällä hetkellä huomattavasti paremmassa jamassa. No, tämä on Jabballe ehkä sallittu kiukuttelukohteeksi isojen poikien neuvotteluissa.

Päivitys uutiseen, lainaan uuden osuuden alle:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/hallitus-aikoo-vapauttaa-taksiliikenteen-kilpailulle/5844808


--- Lainaus ---Hallituksessa kiistaa taksikilpailun avaamisesta – Soini: Ei ole sovittu

Hallituksessa on käynnissä kova kädenvääntö taksiliikenteen avaamisesta kilpailulle. MTV:n tietojen mukaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) esittää esittää taksilupien ja -hintojen vapauttamista.

Perussuomalaiset tiedotti illalla, että asiaa ei ole käsitelty hallituksessa eikä puolue hyväksy taksiliikenteen vapauttamista

– Asiasta ei ole sovittu hallituksessa, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.
--- Lainaus päättyy ---

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta