Kirjoittaja Aihe: 2018-02-06 EU:n laajenentumissuunnitelma v. 2025: Kosovo, Albania, Bosnia...  (Luettu 9070 kertaa)

HDRisto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 361
 • Liked: 2979
Jos joku asia on epämääräinen niin tämä: "pitkällä aikavälillä keskimäärin".

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 676
 • Liked: 7309
Albanian ja Pohjois-Makedonian EU-jäsenyysneuvottelut aiotaan pistää sattumalta näin koronavirusepidemian keskellä alulle. Päätös tehdään vuottaneen luonnoksen perusteella seuraavassa huippukokouksessa toukokuussa. Ranska luopui vastustuksestaan sen jälkeen, kun jäsenyysneuvotteluihin tehtiin kosmeettisia muutoksia.

Epidemialla ei ole EU:n ulko- ja turvallisuusasioiden edustajan mukaan mitään vaikutusta neuvotteluiden kestoon.

Hurraa, lisää nettosaajia ja vapaan liikkuvuuden avulla Suomeen muuttavia em. maiden kansalaisia.  VMP. :facepalm:

https://www.aamulehti.fi/a/af27abad-8320-4a3b-9a1f-219f530d525a?c=1522737894164 (23.3.2020)
Lainaus
Albania ja Pohjois-Makedonia lähellä EU-jäsenyysneuvottelujen alkamista

EU voi pian aloittaa neuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian jäsenyydestä unionissa.

Asia käy ilmi uutistoimisto Reutersin maanantaina näkemästä päätösluonnoksesta. Luonnos on määrä viimeistellä tällä viikolla.
[...]

Viime kuussa Ranskan ja Hollannin huolet olivat väistyneet sen verran, että Albanian ja Pohjois-Makedonian EU-jäsenyysneuvottelut näyttävät yhä todennäköisemmiltä. [...]

EU uudisti jäsenyysprosessia ja esitteli uudistuksen helmikuussa. Ranska toivotti sen tervetulleeksi. Nyt EU-jäsenmailla on aiempaa enemmän sananvaltaa jäsenyysneuvotteluissa. Ne voivat keskeyttää prosessin, jos jäsenehdokkaat eivät täytä taloudellisia, oikeudellisia tai muita uudistuksia koskevia ehtoja.

Jäsenmaiden on oltava yksimielisiä jäsenneuvotteluiden aloittamisesta. Jos mikään 27 jäsenmaasta ei vastusta neuvotteluita, päätös neuvotteluiden aloittamisesta voidaan tehdä Eurooppa-ministerien seuraavassa kokouksessa. [...]

EU:n ja Balkanin maiden johtajien on määrä pitää huippukokous Kroatian Zagrebissa toukokuussa, ellei se siirry koronavirusepidemian vuoksi.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell ei usko, että koronavirusepidemialla olisi vaikutusta jäsenyysneuvotteluihin.

Hän sanoo keskustelleensa Serbian presidentin Aleksandar Vucicin kanssa vakuuttaakseen tämän EU:n tuesta. Vucic kehui Kiinan apua koronaviruksen taltuttamisessa ja kyseenalaisti eurooppalaisten solidaarisuutta.
Im memoriam: Tommie Lindh 2001-2020

Peltipaita

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 969
 • Liked: 10219
 • Politiikan tutkija ja taidekriitikko
Lainaus
Kroatialle sattui onneton puheejohtajuuskausi, mutta sen päätavoite osui maaliin: EU laajenee

EU on päättänyt aloittaa jäsenyysneuvottelut sekä Albanian, että Pohjois-Makedonian kanssa. Päätös sinetöidään kirjallisesti ja EU-johtajien hyväksynnällä torstaina.

Eurooppaministerit ovat päättäneet aloittaa EU-jäsenyysneuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa.

Puheenjohtajamaa Kroatian Eurooppaministeri Andreja Metelko-Zgombić iloitsi päätöksestä, koska EU:n laajentuminen Länsi-Balkanilla on yksi Kroatian puheenjohtajuuden päätavoitteista.

– Tämä on poliittinen viesti Länsi-Balkanin maille ja hyvä uutinen EU:lle. Päätös osoittaa, että EU kykenee toimimaan ja tekemään strategisia päätöksiä myös kriisiaikoina, sanoi Zgombić.

Aivan mahtavaa. Kriisejä tulee ja menee mutta EU sen kun porskuttaa laajenee. https://yle.fi/uutiset/3-11273776
"Kumiluodit ovat hyväksyttävyyden rajoilla"  sanoi Matti Vanhanen, kun Kataloniassa haluttiin saada mielipide selville äänestämällä.

Julleht

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 836
 • Liked: 1562

Tämä Albanian ja P-Makedonian neuvottelujen alku alkaa tosiaan olemaan pikkuhiljaa virallista. Jäsenmaiden eurooppaministerit näyttivät vihreää valoa alkuviikosta ja jäsenmaiden valtionpäämiehet tekevät todennäköisesti saman loppuviikosta.

Jäsenyysneuvottelut ei kuitenkaan ole mikään kovin nopea prosessi, kestävät yleensä jopa vuosikymmenen. Näiden kahden jälkeen neuvottelut on realistisesti käynnissä neljän maan kanssa, kun Serbia (2013) ja Montenegro (2011) lasketaan mukaan. Sitten on toki teoreettisesti Turkki, mutta varsinaisia neuvotteluita tai edistystä ei ole ollut pitkään aikaan. Tilanteen näkee kätevästi kokonaiskuvana täältä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?

Tagit: