Kirjoittaja Aihe: Vieraslajit (yhdistetty)  (Luettu 19733 kertaa)

FadeAway

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 2 405
  • Liked: 609
Vs: Vieraslajit (yhdistetty)
« Vastaus #120 : 26.07.2019, 13:26:13 »
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/787757-kultasakaali-on-lailla-rauhoitettu-luonnonsuojeluliitto-muistuttaa-vieras-ja

"Kultasakaali on lailla rauhoitettu" – Luonnonsuojeluliitto muistuttaa vieras- ja tulokaslajien erosta.

Lainaus
Kyse ei ole vieraslajista, vaan tulokaslajista, luonnonsuojeluliitto toteaa tiedotteessa. Liiton erityisasiantuntija Tapani Veistola muistuttaa, että vieraslajiksi sanotaan ihmisen siirtämiä lajeja. Kultasakaali on kuitenkin levinnyt maahamme omin jaloin.

– Kultasakaali on luontaisesti levinnyt tulokaslaji, joten se on luonnonsuojelulailla rauhoitettu. Sakaalin tappaminen olisi luonnonsuojelurikos, josta rangaistus on sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta, Veistola korostaa.

Lainaus
Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) ehti jo vaatia kultasakaalin poistamista Suomen luonnosta.

Maaseudun Tulevaisuuden jutussa maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Kalmari puhuu kultasakaalista vieraslajina, joka uhkaa "meidän omaa eläinkantaamme".

– Se voi vähentää pieneläin- ja lintukantaamme huomattavasti. Kaiken päälle se pystyy risteytymään esimerkiksi suden ja koiran kanssa, jolloin siitä tulee vielä ennalta-arvaamattomampi ja vaikeasti hallittavampi, Kalmari toteaa MT:ssa

Tämä selkeyttää kultasakaalien tilannetta. Kuten ministeri toteaa, jos vieraslaji tuodaan, siitä on päästävä eroon eli haitallinen vieraslaji. Jos tulija, vieraslaji kuten kultasakaali, tulee omin jaloin. Se on rauhoitettu luonnollinen tulokaslaji, jonka tappaminen on rangaistavaa.
On paljon vaikeampi purkaa syntynyttä ongelmaa, kuin ennaltaehkäistä se.

Tagit: