GUDRUN SCHYMAN on riemuissaan. ”Olen valtavan iloinen, toivotan heille paljon onnea!” sanoo Ruotsin feministisen puolueen perustaja.
Schyman iloitsee siitä, että Suomikin on nyt saanut oman feministisen puolueensa. Perustamiskokous pidettiin viime viikolla. Nyt puolue kerää vaadittuja 5 000:ta kannatuskorttia. Tavoitteena ovat kuntavaalit ensi vuonna.
Suomen feministisen puolueen idea on pitkälti sama kuin Schymanin Feministiskt initiativ -puolueen (F!), joka nousi ilmiöksi Ruotsissa ennen vaaleja 2014. Keskiössä ei ole vain naisten ja miesten välinen tasa-arvo vaan syrjimättömyys laajemmin. Kaikkien tulisi olla yhdenvertaisia ihonväristä, etnisyydestä tai esimerkiksi seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Tavoitteena on purkaa epätasa-arvoistavia rakenteita.
Juuri näistä lähtökohdista Ruotsin F! teki läpimurtonsa. ”Ut med rasisterna, in med feministerna”, kuului sen iskulause.
Puolue profiloitui humanismin edustajana ja vastavoimana aikana, jolloin äärioikeistolaiset ja nationalistiset voimat alkoivat voimistua Euroopassa.
Se jäi täpärästi valtiopäiviltä, mutta nousi europarlamenttiin ja 13 kunnanvaltuustoon Ruotsissa aina pohjoisen Kiirunasta etelän Simrishamniin saakka.
SCHYMAN ennusti tuolloin, että pian feministisiä puolueita on kaikkialla Euroopassa. Se ei enää näytä mahdottomalta. Norja on saanut oman feministisen puolueensa jo ennen Suomea. Muun muassa Tanskassa, Puolassa, Saksassa ja käydään keskusteluja, Schyman kertoo.
Mitkä sitten ovat feministien näkymät Suomessa? Ruotsissa liike on perustunut pitkälti politiikan konkarin Schymanin ja hänen karismansa varaan. Suomessa yhtä kovaa nimeä ei toistaiseksi ole mukana. Eikä Suomi ole Ruotsi. Feministi-sana yhdistyy yhä monen mielessä joko miesvihaan tai yhden ryhmän oikeuksien ajamiseen.
Näin oli tosin aikoinaan myös Ruotsissa. Puolue muutti osaltaan keskustelua. Erityisesti viime vaalien alla feminismistä tuli kilpailuvaltti lähes kaikissa puolueissa. Nyt Ruotsilla on entisen metalliliittopomon johtama feministinen hallitus ja feministiseksi nimetty ulkopolitiikka.
Juuri keskustelun muuttaminen lienee tarkoituksena myös Suomessa. Vaikkei uusi puolue liikuttelisi massoja, se voi luoda painetta huomioida yhdenvertaisuus laajemmin myös muissa puolueissa.
Pikavoittoja ei ole tarjolla. Ruotsin F! perustettiin jo vuonna 2005. Valtiopäiväpaikka on vielä saamatta.
Hesari