UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Nuiva faktantarkistuspalvelu  (Luettu 6344 kertaa)

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 067
 • Liked: 8954
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Nuiva faktantarkistuspalvelu
« : 11.10.2016, 14:00:05 »
Sosialistit ovat keksineet uuden vedätyskeinon nimeltä faktantarkistus. Siinä otetaan väärää mieltä olevan henkilön puheesta esiin yksittäisiä lauseita, joiden totuuspohjaa on vaikea todistaa oikeaksi tai vääräksi, ja selitellään se vääräksi hienojen lauseiden avulla. Näin voidaan sitten syyttää puhujaa valehtelijaksi.

Minusta faktantarkastuksessa on paljon huonoa, mutta paljon hyvääkin. Se on ensinnäkin vähentänyt kaikissa suurissa joukkoviestimissä käydyn keskustelun uskottavuutta; se on yleinen hyvä, jonka se on jo aikaansaanut. Sen lisäksi totuuden paljastaminen on jalo ajatus. Jos totta olevaa väitettä on sosialistien mahdollista perustella valheeksi, on sekin osittain hyvä asia, koska se auttaa löytämään sanomasta ne kohdat, jotka voidaan tulkita väärin ja siten kehittämään sanomaa selkeämmäksi. Kaikin puolin faktantarkistus on niin onnistunut tempaus, että uskon sen tulleen jäädäkseen.

Faktantarkistus on toistaiseksi ollut vain sosialistien käyttämä keino -- ja hyvin vähän sitä on edes Suomessa käytetty ja vielä vähemmän maahanmuuttokriittisen keskustelun osalta --. Se syntyi Ukrainan sodan sotapropagandan innoittamana ja nyt on noussut amerikan presidentinvaaleissa tärkeään osaan, ja on sitä kautta saanut enemmän huomiota myös täällä. Minusta ei kuitenkaan ole mitään syytä, miksi sitä ei voisi käyttää myös maahanmuuttokriittisessä keskustelussa ja nimenomaan mokutuksen todistamiseksi valheelliseksi. Tavallaan tätä mokutuksen valheellisuutta todistellaan jo täällä enemmän kuin tarpeeksi, mutta sitä ei tehdä samassa formaatissa kuin faktantarkistusta. Olisiko mielestänne kannattavaa yrittää tehdä sitä myös niin?

Oma vastaukseni edellä esitettyyn kysymykseen on tietenkin kyllä. Mitä sitten tarvitaan faktantarkistuksen toteuttamiseksi? On oltava erittäin tarkka toimivan formaatin säilyttämisen suhteen. Seuraavat kohdat on siten huomiota erittäin tarkasti: On keksittävä hyvä ja puolueettomalta kuulostava nimi omalle faktantarkistustoiminnalle; on poimittava kyseenalaisia lauseita merkittävässä asemassa olevien poliitikkojen uusista puheista -- ei vanhoja standardiargumentteja tai edes vanhoja puheita --; on perusteltava ne valheeksi uskottavasti; ja lopuksi laitettava väite ja korjattu väite kuvaan, joka on helppo jakaa internetissä.

Näistä kohdista toiminta on mahdollista aloittaa ensin tässä ketjussa, ja jos luoja suo, perustaa vaikka oma verkkosivusto sille. Ensimmäisenä vaiheena olisi poimia esiin muutamia helppoja väitteitä ja keksiä niille hyvät ja uskottavat vastaväitteet, miksi ne eivät ole totta. Jos keksit jonkun, niin laita se väite ja vastaväite tähän ketjuun. Toiseksi pitäisi keksiä hyvä kuvapohja. Se toimisi kehyksenä väitteen ja vastaväitteen esittämiselle, ja tekisi faktankorjauksen levittämisen helpoksi. Jos sinulla on hyviä kuvapohjia, niin liitä sellainen tähän ketjuun. Myös faktantarkastuspalvelun nimestä voidaan käydä keskustelua.

Vihollisen tunteminen on myös avuksi. Kaikki viitteet nykyisiin faktantarkastuspalveluihin ovat myös tarpeen, ja huomiot niiden onnistumisesta, epäonnistumisesta ja toiminnasta ylipäätään kelpaavat myös. Lisäksi kaikki faktantarkastuskuvien rungot ovat hyvää opiskelumateriaalia. Omaa faktantarkastuspalvelua ei kannata aloittaa, jos ei kestä vertailua nykyisiin vastustajan palveluihin -- ja taas, jos näyttää ylivoimaisesti paremmalta kuin vastustajan, niin silloin kannattaa mylly pistää täysillä pyörimään --. Alla on vielä muutamia lähtökohtia opiskeluun ja yksi kehystetty parodia.

http://www.stopfake.org/
http://www.factcheck.org/
http://www.politifact.com/
http://faktabaari.fi/
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 067
 • Liked: 8954
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Vs: Nuiva faktantarkistuspalvelu
« Vastaus #1 : 13.10.2016, 21:56:15 »
Suurta intoa faktantarkistukseen ei tunnu olevan. Sitä parempi, saan tehdä koko homman itse. Tässä on alustava runko faktantarkistuksen tärkeimmälle tekijälle eli faktakuvalle. Ehdotuksia ja huomautuksia sen suhteen saa antaa.

Seuraavaksi aion kokeilla tärkeimmän sisällön muotoilua eli varsinaisen väitelauseen poimimista merkittävän henkilön puheista, ja sille vastineen muodostamista. Väitelause pitää olla epäselvä eli helposti selitettävissä tarkoittamaan lähes mitä vain ja vastine pitää olla tehokas halutun viestin välittämiseksi; sen pitää olla koko jutun varsinainen iskulause. Ehdotuksia myös tähän saa -- ja pitää -- antaa.

Kaikki muukin keskustelu on edelleen sallitua aiheen ympäriltä. Omien kilpailevien ehdotusten tekokin on enemmän kuin suotavaa. Erityisesti kaipaisin mielestänne hyvin onnistuneita faktantarkistuskuvia. Niiden liittäminen tähän ketjuun vaatii vähän työtä, ja auttaa tekemistä paljon. Sillä eihän tässä kukaan ole pyörää uudelleen keksimässä, vaan tarkoitus on ainoastaan kopioida ja omia vastustajan tapa, joka on mielestäni osoittautunut varsin onnistuneeksi.
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

Mehud

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 362
 • Liked: 8581
 • Parempi kuin muslimi! Aina! Oi! Oi! Oi!
Vs: Nuiva faktantarkistuspalvelu
« Vastaus #2 : 14.10.2016, 23:41:10 »
Voisitko tehdä tällaisen faktantarkistuksen?

Kysymys:

Kumpi on väittämässään väärässä? Isänmaalliset vai anarkistit?

Kysymyksessä ei tiedetä kysymystä, eikä sitä, että kumpi on vastausvaihtoehto A tai B. Vastauksia ei tulisi varmaankaan paljoa ja ne jakaantuisivat varmaankin aika tasoihin.

Jos lisätään kysymykseen lisätietona, että vastausvaihtoehto A on Isänmaalliset ja vastausvaihtoehto B on anarkistit, niin molemmat osapuolet aktivoituvat äänestämään omaa vaihtoehtoaan, vaikka väittämää ei olisikaan vielä esitetty.

Todennäköisesti Isänmaalliset väittäisivät anarkistien olevan väärässä väittämässään, mitä ei vielä tiedetä ja anarkistit väittäisivät Isänmaallisten olevan väärässä väittämässään mitä ei tiedetä.

Näin ei tarvita edes väittämää, jotta tiedetään toisen olevan väärässä.

Tämä on tämän hetkinen keskustelun taso näiden kahden osapuolen välillä.
"Se, että eurooppa ei ammu tunkeilijoita rajoilleen, ei kerro euroopan hyvyydestä, vaan sen saamattomuudesta!" - Mehud-

Suojele lastasi monikulttuurisuudelta. Kerro heille tarinoita entisestä Suomesta ja nykyisestä ruotsista. Siinä oppii tyhmempikin kakara äänestämään oikein kun aika koittaa. Näytä itse esimerkkiä!

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 067
 • Liked: 8954
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Vs: Nuiva faktantarkistuspalvelu
« Vastaus #3 : 15.10.2016, 00:00:13 »
Mielipide kysely vaihtoehtojen väliltä ei oikein sovi faktantarkistuksen formaattiin. Pitäisi olla nimenomaan tunnettujen henkilöiden tuoreita lauseita. Niiden totuuspohjaa voidaan sitten tarkastella. Kuvapiirrokset siitä, kumpi on parempi suunnitelmatalous vai markkinatalous, ovat kiinnostavia ja tarpeen, mutta tähän juttuun ne eivät liity. Puuron hyvyyskään ei tähän liity, mutta jotain siihen liittyvää esimerkiksi tietoutta ruokailukuluista voisi esittää.

Löytyisikö hyviä lauseita kokeiltaviksi? Todellinen klassikko tässä suhteessa on erään kansanedustajan oivallus: "Mikäli kaikki Itämeren yhdeksän ympärysvaltiota onnistuisivat vähentämään omaa kuormitustaan Kauniston mainitsemat neljä prosenttia olisi koko potti jo 36 prosenttia." Se olisi hyvä lause vääräksi todistettavaksi -- mutta se on vanha, liittyy luonnonsuojeluun ja on jo todistettu moneen kertaa vääräksi, sillä yhdeksän kertaa neljä on 32 prosenttia --. Sen kaltaista kaipaisin.

Uudistin jälleen kuvapohjaa. Nyt sen olisi tarkoitus olla selkeämpi silti näyttämättä liian tyhjältä.
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

Justin Case

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 122
 • Liked: 214
 • Tyhjäntoimittelija
Vs: Nuiva faktantarkistuspalvelu
« Vastaus #4 : 15.10.2016, 04:51:13 »
Oliko tässä tarkoitus ihan kirjallisesti perustella miksi väittämä on väärin, vai laittaa pelkästään leimasin? Nimittäin tuollaiselle palvelulle voisi olla todellakin käyttöä, jos vastauksen saa julkaista verkossa. Ei tahdo aika riittää aivan kaikkeen, niin olisi kiva tänne laittaa aina silloin tällöin muutamia järjestään ihmeellisiä lausahduksia.
www.kansalainen.fi - Maahanmuuttoa vuodesta 2015

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 841
 • Liked: 39492
 • Toivo parasta, varaudu pahimpaan.
Vs: Nuiva faktantarkistuspalvelu
« Vastaus #5 : 15.10.2016, 05:08:10 »
Mehud, tervetuloa takaisin!
“Länsimaiden johtajien ihmeellisin kehityssuunta on yrittää itsepäisesti luoda Neuvostoliitto Eurooppaan.”
— Gorbachev

“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Kansalliset rajat ovat sille este.”
— George Soros

“Kansallismielisyyden vastakohta ei ole globalismi, vaan kansallismielettömyys”
— Teemu Keskisarja, HS

J. Lannan haamu

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 133
 • Liked: 7606
Vs: Nuiva faktantarkistuspalvelu
« Vastaus #6 : 15.10.2016, 09:17:19 »
Tämmöinen nettisaittihan olisi äärettömän hyvä! Vieläpä nimellä 'nuiva faktantarkistuspalvelu'. Sitä kun markkinoisi MV-lehden sivuilla niin saisi äärettömän paljon julkisuutta. Sinne voisi päivittäin lisätä tuollaisia hulluja päätelmiä, kuten 'monikulttuurisuus on rikkaus' ja sitten muutaman sivun fakta perään.

Tällaiselle on kyllä tilaa ihan älyttömästi, pitäisi vaan löytää joku joka tällaista sivua pyörittäisi...

Edit. lisäys. Hmm, kysäisempä Kansalainen.fi:n ylläpitämältä Jarkko Jaakolalta, jos hän haluaisi sisällyttää tuollaisen palvelun tai toiminnan Kansalaiseen. Tuo saitti alkaa olla muutenkin kasvussa. En tosin tiedä, että pitäisikö tällainen olla ihan omana sivunaan ja konseptinaan...
« Viimeksi muokattu: 15.10.2016, 09:24:31 kirjoittanut J. Lanta »
Yksilö - Kulttuuri - Luonto/ The Knower - The Known - The Unknown.

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 067
 • Liked: 8954
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Vs: Nuiva faktantarkistuspalvelu
« Vastaus #7 : 16.10.2016, 01:48:38 »

Tarkoitus on näytellä puolueetonta toimijaa. Silloin on tyhmää nimetä palvelu suoraan nuivaksi. Ei nyt yritetä olla tiukan asiallisia ja faktapohjaisia; nyt yritetään tehdä propagandaa sosialistien omin keinoin heidän itse luomalla -- ja tietenkin Ylen miljardibudjetilla markkinoimalla -- välineellä. Ei rehellisessä kaksintaistelussa oikealla asialla oleva ota aseekseen ritsaa, jos vastustaja ottaa revolverin.

On toimittava samalla tasolla vastustajan kanssa ja oltava siinä parempia. Nyt ei siis etsitä keinoja siihen, mikä mättää nykyisissä faktantarkistuspalveluissa ja miten niitä voisi kehittää totuuden ja tiedonvälityksen edistämisen avustamiseksi, vaan todetaan tilanteen olevan näiden näkökohtien suhteen, se mikä tilanne on näiden näkökohtien suhteen, ja miten heidät voisi voittaa heidän omassa pelissään, johon he ovat itse keksineet säännöt. On tehtävä se, mitä MV-lehti teki Ilta=Sanomille, eikä sitä, mitä Suomen Uutiset teki Ylelle.

Minun mielestäni Suomen sosialistisen lehdistön faktantarkistuspalvelut ovat tällä hetkellä erittäin huonoja. Niiden voittaminen ei pitäisi olla vaikeaa. Sanoman pitäisi olla selkeämpää ja tiivistetympää eli verbaalisen puolen pitäisi olla vetävämpää. Ulkonäön pitäisi olla uskottavampaa ja kiehtovampaa eli visuaalisen puolen pitäisi olla vaikuttavampaa. Sisällön pitäisi olla vaikuttavampaa ja liikuttavampaa. Ethos, logos ja pathos olisi huomioitava vastustajaa paremmin. Mediasodan kaksintaistelut voitetaan pienillä yksityiskohdilla. Ne pitäisi hioa kuntoon.

Eurostoliitolla on ollut hanke nimeltä #RefugeeCheck. Siinä on ollut tarkoitus tuottaa propagandaa twitteriin mainitulla tägillä. Se on näyttänyt epäonnistuneen, ja viimeiset twiittaukset ovat suunnilleen samaan aikaan kuin ensimmäisetkin eli jo viime vuoden puolella.

En silti usko eurostokomissaarien ja mokuttajieen vielä luovuttaneen tässäkään asiassa. Eurostoliitossa, Suomessa ja Suomen mokutuksessa faktantarkastus ei ole päässyt esiin. Amerikan presidentinvaaleissa se on ollut jatkuvasti esillä. Voisin uskoa sen johtuvan presidentinvaalien luonteesta: Siellä puhuu selvästi yksi henkilö -- tai toinenkin, jos hänen haastajansa lasketaan --, ja hänen puheitaan arvioidaan. Eurostomokutuksessa on koko puolue ja koneisto takana, ja vastavoimat ovat nimettömiä keskustelijoita ja uskottavuutensa myyneitä persuja. Jos syntyisi jostain syystä yksi vastaan yksi kaksintaistelutilanne, faktantarkastuspalvelu voisi nousta ratkaisevaksi tekijäksi. Siihen pitäisi tähdätä. Onko sellaista hetkeä näköpiirissä?
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

Leijona78

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 153
 • Liked: 5982
 • Nuiva suomenruotsalainen. En ikniä typtoa.
Vs: Nuiva faktantarkistuspalvelu
« Vastaus #8 : 25.10.2016, 14:53:28 »
Kas, tätä juttua jaetaan.
"Jokainen ihminen jolla on järkeä päässä on jollain tapaa maahanmuuttokriittinen. Eihän kukaan halua avata niitä rajoja kaikille missään tapauksessa" -Umayya Abu-Hanna

"Liberaalin demokratian olisi uskallettava vetää rajat omalle suvaitsevaisuudelleen" - Markku Jokisipilä

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 067
 • Liked: 8954
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Vs: Nuiva faktantarkistuspalvelu
« Vastaus #9 : 30.10.2016, 23:05:38 »
Ajatus ei ole ottanut tuulta alleen ehdotetussa muodossa. Yritin pohtia, miksi näin voisi olla. Tulin siihen päätelmään, että sosialistit yrittävät usein tuoda ilmi valheitaan lehdissä ja televisiossa esittävien uutisten kautta -- eivät mielipidekirjoituksien nimellä --. Näin niitä vastaan on vaikea hyökätä; niillä ei ole esittää ja ne eivät ole kenenkään "mielipiteitä", vaan "faktoja", jotka esittävät itse itsensä uutistenlukijan ollessa vain pelkkä välikäsi ilman asemaa ja puolueellisuutta. Sosialistista puoluetta edustavat poliitikot taas eivät puhu asiaa ja faktoja. Heidän tehtävänään kuviossa on vedota tunteisiin -- ja tunteet eivät voi olla väärässä --. Näin esimerkiksi amerikassa Trump puhuu itsensä puolesta omia totuuksiaan, mutta Clinton News Network puhuu Hillaryn totuuksia ja Hillary itse on pelkkä tsemppaaja, jolla ei ole mitään sanomaa; Hillaryn puheista ole voitu poimia yhtään faktaa tarkastelun alle.

Tulin samalla tajunneeksi tavallisten ihmisten hyökkäävän yhtä voimallisesti sosialistien lehdistöä vastaan kuin sosialistit -- ja sosialistinen lehdistö -- hyökkäävät Trumpia vastaan. Näin asetelma on puolue vastaan henkilö, eikä henkilö vastaan henkilö, ja puolueen viestintää edustaa sen omistama lehdistö. Tosin amerikassa, kuten kaikissa merkittävissä demokratioissa Ranskasta Venäjään, edustaa presidentti toimeenpanovaltaa, ylipäällikkyyttä ja on nimenomaan henkilönä on vastuussa puheistaan. Suomessa ja Saksassa on käytössä parlamentaarinen "demokratia", jossa puolue on ylin vallan käyttäjä, ja parlamentti eli puolueet valitsevat pääministerin, joka edustaa toimeenpanovaltaa. Amerikassa vaalijärjestelmä siten suosii Trumpin kaltaisia omaa henkilöään esiintuovia vaihtoehtoja, kuntaas Suomen puoluevaalit eivät hänen kaltaiselleen anna mitään mahdollisuuksia.

Joten jos ja kun tarkoituksena on vaikuttaa Suomen tilanteeseen ja Suomen politiikkaan, ei alkuperäisen suunnitelman mukaan olekaan syytä hyökätä poliitikkoja vastaan, vaan tehdä sitä, mitä Hommaforum, MV-lehti ja moni muu julkaisu jo nyt pääasiassa tekee eli hyökkää Suomen sosialistisen lehdistön mielipideuutisia vastaan. Matuista tehdyt meemit voivat olla hauskoja ja merkityksettömän poliitikon puheesta nostetut järjettömyydet totta, mutta kumpikaan niistä ei saa minkäänlaista vaikutusta aikaan järjestelmässä eivätkä luo painetta; ne ovat hyviä ohjuksia, mutta osuvat merkityksettömiin maaleihin. Faktantarkistimen on hyökättävä sosialistien puolueiden viestintää vastaan eli nostettava esiin Ylen, hesarin ja muiden sosialistien lehtien valheet. Tässä on uusin koepallo siihen suuntaan.
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

Dredex

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 384
 • Liked: 512
Vs: Nuiva faktantarkistuspalvelu
« Vastaus #10 : 08.12.2016, 21:15:09 »
Tyyliin uutiset selkokielellä, mutta uutiset faktatarkistettuna.

Voisi olla sivusto, missä on lista linkkejä uutisiin, mutta ne linkit vievätkin uutisten selityksiin. Alla voi olla toki linkki uutiseenkin. Esim. Ampparit-tyyppinen, mutta Selkofaktat. Palvelu voisi myös suodattaa turhanpäiväiset uutiset ja korostaa tärkeitä.
« Viimeksi muokattu: 08.12.2016, 21:17:18 kirjoittanut Dredex »

Tagit: