UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: 2016-09-14 Rasismikohu: Pekka ja Pätkä neekereinä esitettiin YLE:llä  (Luettu 48690 kertaa)

Roope

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 32 687
  • Liked: 67521
Lainaus
Maustetytöt jäi Emma-ehdokaslistan ulkopuolelle rasistisen termin vuoksi – se ei ole ihme, sillä suomalaisilla on aina ollut kehno lukutaito popmusiikin suhteen

Rumban mukaan Maustetytöt ei ole Emma-gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi, koska raadin kesken syntyi kiistaa, onko yhtye rasistinen.

RUMBA uutisoi tänään, että Maustetytöt ei olisi ehdolla ensi helmikuussa järjestettävässä Emma-gaalassa. Raati oli päättänyt ehdokaslistoista maanantaina 25. marraskuuta.

Raadin kesken oli syntynyt Rumban mukaan kiistaa Vuoden tulokas -kategorian suhteen. Yhden raatilaisen mielestä Maustetyttöjä ei voi asettaa ehdolle, koska siinä tapauksessa Emma-raati tulisi normalisoineeksi rasismia.

Tämä kommentti liittyy siihen, että varhaisessa versiossa Maustetyttöjen Tein kai lottorivini väärin -kappaleesta käytettiin neekeri-sanaa. Yhtye ehti esittää kappaletta keikoilla keväällä 2018, mutta sitten sanoitusta muutettiin.

Kun levytetyssä versiossa lauletaan ”Sudanin pienistä pojista”, demoversiossa kyseinen kohta oli ”Sudanin neekeripoikia”.

On selvää, että n-sanan käyttö poplyriikassa on hyvin kyseenalaista termiin liittyvän vallankäytön ja etniseen taustaan perustuvan sorron vuoksi. Termi on rasistinen.

Ja tässä kohtaa tullaan siihen ikuisuuskysymykseen, että mikä on sallittua taiteen piirissä.

VUONNA 2013 Emma-gaalan kriitikkoraadilla ei ollut ainakaan mitään ongelmaa palkita yhtyettä, joka lauloi näin: ”Sä Lostarin vessassa narkkasit nyt sul on H-I-V / Ja neekerin kullia himoitsit nyt sul on H-I-V.”

Teemu Bergmanin yhtye Pää Kii sai kriitikko-Emman. Lainaus on peräisin kappaleesta Ees jotain positiivista, joka on ilmeisen satiirinen.

[...]

Maustetytöt valittiin tänä vuonna Soundi-lehden vuoden tulokkaaksi. Kuten kirjoitin lokakuisessa levyarviossa, kokonaisessa vuosikymmenessä harvoin on samanlaista ilmiötä kuin Maustetytöt.

Levy on myynyt hyvin ja yhtye tekee loppuunmyytyjä keikkoja toisensa perään.

On siis iso yllätys ja sitä kautta uutinen kotimaisen popmusiikin kannalta, että yhtye ei ole Emma-gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi tai tällä tietoa missään muussakaan kategoriassa, ellei yhtyettä sitten aseta ehdolle kriitikkoraati. Se on eri raati kuin se, joka päättää muista Emma-ehdokkuuksista.

SE, ETTÄ Rumban mukaan Maustetytöt jätettiin asettamatta ehdolle kappaleen vanhan sanoituksen vuoksi, on hyvin kiinnostava tapaus taiteen ja siihen liittyvän ilmaisunvapauden kannalta.
Helsingin Sanomat 28.11.2019

Vai että "kiinnostava tapaus".

Suomi on nykyään juuri näin hullu, ja toimittajat katsovat vierestä elleivät hyppää mukaan, kuten useimmat tekevät.

Edit: oma ketju uutisesta http://hommaforum.org/index.php/topic,129612.msg3125123.html#msg3125123
« Viimeksi muokattu: 28.11.2019, 17:39:44 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Velmu

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 1 426
  • Liked: 2692

Jos en aivan väärin muista, niin Reino Helismaa käsirjoitti kaiken muun tuotantonsa ohella myös Pekka Puupää elokuvia. Ehkä myös tuon Pekka ja Pätkä neekereinä elokuvan. Helismaa sanoitti ja levytti 1950-luvulla kappaleen "Balladi Villistä lännestä". Siinä kaksi samaan tyttöön rakastunutta revolverisankaria ottavat asein mittaa toisistaan. Ammuskelu tapahtuu kapakassa ja laulussa sanotaan mm "joku neekeri ool rait, kuoli vahingossa kait, mut ihmisistä kuoli ainoastaan Brown ja Smythe". Helismaa kuoli jo kymmeniä vuosia sitten, mutta YLE on vielä viime vuosinakin soittanut tuota biisiä. Kuka veisi YLEn oikeuteen vastaamaan rasismin levityksestä?  https://www.youtube.com/watch?v=VERR9zp2JHM

Tagit: yle televisio elokuvat