Ruotsissa asuva jihadisti Moyed al-Zoebi tuomittiin Tanskassa 12 vuoden vankeusrangaistukseen terroriteon valmistelusta, kun hän aikoi kaverinsa kanssa räjäyttää 17 000 tulitikusta tehdyn pommin Kööpenhaminassa.
Tuollainen roihu ei kai räjähtäisi, mutta saattaisi kyllä sytyttää sytyttäjän vaatteet palamaan. Mistä lie googlesta saanut pomminrakennusohjeensa.
Nettiä lukemalla saa sen käsityksen, että tekijä olisi voinut onnistuessaan rakentaa oikeasti vaarallisen pommin. Jää nähtäväksi milloin tulitikut muuttuvat luvanvaraisiksi. (Olisiko jopa täyskielto mahdollinen?)
Yhdessä rasiassa on nykyaikana etiketin mukaan keskimäärin pyöristettynä noin 40 tikkua. 17 000 / 40 = 425 tikkurasiaa. Myyntierää kutsutaan puntiksi, joka sisältää 10 rasiaa, joten tekijä on ostanut varmaankin 43 punttia tulitikkuja. Tämän hankinnan kustannus lienee noin 50 euron suuruusluokassa?
Btw: tämäntapainen rikollisuus on koskenut myös Suomea jo jonkin aikaa sitten, mahdollisesti jopa täysin impiwaaralaisessa kouluympäristössä?
https://www.kaleva.fi/taivalkoskelainen-ylaasteen-oppilas-sai-sirpalevam/1865252Taivalkoskelainen yläasteen oppilas sai sirpalevammoja omatekoisen pienen pommin räjähdettyä koulun pihalla
Tähän keskusteluun voisi liittää myös uuden vuoden juhlinnan. Monissa rakettimainoksissa kerrotaan, että ilotulite sisältää jopa 2 kiloa ruutia. En ole alan asiantuntija, mutta ymmärtääkseni rikolliset voisivat tehdä tuolla määrällä ruutia jo varsin paljon pahaa esimerkiksi väkijoukkoon sijoitetussa pommissa.
Ennustan, että ilotulitteiden kuluttajamyynnin ajat ovat loppusuoralla. Ainakin turvallisuussyistä myynnin pitäisi loppua. Aloite myyntikiellosta on tiettävästi eduskunnassa, mutta miten se etenee?
Kuluttajien massailotulitukset ovat lopulta ajallisesti varsin lyhytaikainen ilmiö. Kuka muistaa, niin ei 1980-luvun Suomessa paukutettu kovinkaan paljoa ilotulitteita. Kerrostalolähiöissä ilotulitteet olivat jopa täysin tuntematon asia, koska niiden hinta oli kallis. Suuressa neukkukuutiossa saattoi vain yksi rahoissaan ollut perhe ostaa raketin tai kaksi, lapsille ehkä papatteja.
Kuluttajamassojen ilotulitukset alkoivat vasta 1990-luvun aikana. Kuka tietää: oliko Kekkoslovakiassa jokin ylimääräinen tulli ilotulitteille, koska niiden hinta oli korkeampi kuin EU-aikana? Uuden vuoden juhlinta oli 2000-luvun alkuvuosina ilotulitteiden osalta toisinaan mahdottoman hurjaa, koska pommit olivat lähes "puoli-ilmaisia". Ison kassillisen ilotulitteita sai käytännössä "karkkirahoilla".
Muistan vielä 1980-luvun ilotulitteiden myyntitiskin, jolla ei ollut paljoa asiakkaita. Ero 1990-lukuun oli valtava, aivan kuin Itä-Saksaa vertaisi Länsi-Saksaan. Kun ensimmäinen "halpavuosi" tuli, oli myyntipisteiden ulkopuolella jo valtava ihmisruuhka ennen ovien avautumista kello 9.00. (Mikähän vuosi oli? En muista asiaa varmaksi.)
Eräässä ilotulitteiden myyntipisteessa oli tuolloin niin paljon kävijöitä, että kyseisen myymälän silloista kävijämäärään ennätystä ei ole rikottu vielä tänäkään päivänä! Ryysis oli aivan uskomaton. Naapurimyymälän (joka ei myynyt ilotulitteita) edustaja tuli kysymään mitä te jaatte ilmaiseksi, koska teillä on täällä ihmisiä näin älyttömästi. Jono oli ulos saakka useita kymmeniä metrejä! Eikä yhtään mitään jaettu ilmaiseksi!