Ketjun aloitus on loistava. Toivoisin tähän ketjuun lisää näitä aika outojakin nyanseja eri aikakausilta. Minulla on yksi.
Berdan kivääri. ('Tarkka-ampujan kivääri m 1868')
kansanomaisesti "Pertaanin", yleisin malli oli vuoden 1870 ns. 4.2 linjan jalkaväenkivääri (Berdan n:o 2). Muita Berdan-kiväärejä ovat samalta vuodelta ns. rakuunakivääri, ratsuväen karabiini ja kasakkakivääri, samoin kuin vuoden 1868 Berdan n:o 1 tarkka-ampujan kivääri.
Venäläisellä kertalatauskiväärillä on todella kansainvälinen historia. Jopa sen nimikin Berdan on Amerikan sisällissotaan osallistuneelta U.S - tarkka-ampujarykmentin
everstiltä Hiram Berdanilta, kuka kehitti sen sulkulaitteen ja uudentyyppisen patruunan. Voisin luonnehtia kiväärin olevan yhdysvaltalainen keksintö venäläisille.
Kiväärin suunnittelivat venäläiset upseerit,
eversti Gorlov ja
luutnantti Hunnius Coltin tehtailla Yhdysvalloissa eversti Berdanin keksimälle sulkulaitteelle.
Aseen tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia olivat kokonaan uuden tyyppiset patruunat. Ne olivat kaliiperiltaan aiempaa selvästi pienempiä, sveitsiläisen Vetterli-patruunan ohella pienin siihenastinen sotilaspatruuna. Patruunan hylsy oli pullonmuotoinen, laippakantainen ja 58 milliä pitkä, eli
kaliiperimerkintä oli 10.7x58R. Patruunassa oli uusi
Berdanin kehittämä keskussytytysnalli, 25 gramman painoinen luoti ja 1 3/16 solotnikan eli noin 5 gramman mustaruutilataus. Kiväärin luodin lähtönopeus oli 400 metriä sekunnissa. Pyöreäpäinen lyijyluoti päällystettiin silkkipaperilla ja kastettiin mehiläisvahaan, ettei aseen piippu karstoittuisi. Paperin väri osoitti patruunan tyypin, ratsuväen patruunassa se oli ruusunpunainen. Myös luodin takapäässä oli mehiläisvahasta tehty tulppa.
Ensimmäiset 30 000 kappaletta n:o 2 Berdan-kivääreitä Venäjä osti englantilaiselta BSA-yhtiöltä, ja kun se ei suostunut toimittamaan tuotantotietoa ja -välineitä Venäjälle, ne hankittiin toiselta brittiyhtiöltä, Greenwood & Batleyltä. Aseita tuotettiin sitten 1870-luvun alusta lähtien kaikissa Venäjän asetehtaissa eli Tulassa lähellä Moskovaa, Ishevskissä Uralin länsipuolella sekä Siestarjoella Karjalankannaksella. Kaiken kaikkiaan aseita valmistettiin Venäjällä 3 482 854 kappaletta. Turkin sodassa vuodesta 1877 vuoteen 1878 myös Suomen Kaarti käytti Berdan-kivääreitä, vanhemmat aseet poistuivat kokonaan käytöstä 1880-luvun alussa.
Venäjällä ensimmäisessä maailmansodassa ja Suomessa sisällissodassa ja jopa jonkin verran vielä talvisodassa. Berdan-kivääreitä oli Suomen armeijan kirjanpidossa tuolloin 3 100 kappaletta. Metsästäjien käyttöön aseita tuli valtion myytyä niitä käytöstä poistettuina. Niitä muutettiin piippua vaihtamalla myös 16 kaliiperin haulikoiksi. Hirven ja karhun pyynnissä Berdan-kivääreitä käytettiin alkuperäisen kaliiperisina paljon, koska raskas lyijyluoti oli tehokas.
Poimintani lähteistä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Berdanhttps://en.wikipedia.org/wiki/Hiram_Berdan
Olen tavannut jo kauan sitten muonavahvuudesta poistuneen veteraanin ja kuuluisan taidemaalarin, kuka kertoi paukutelleensa Berdanilla Karjalan Kannaksella.