Kirjoittaja Aihe: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu  (Luettu 59444 kertaa)

IDA

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 766
 • Liked: 15620
 • qui enim non est adversum vos pro vobis est
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #210 : 02.12.2022, 14:35:00 »
Missä kuvataan ja keitä nämä asiantuntijavaltaa ajavat teknoraatit edes ovat? Paremminkin Euroopan poliittista kehitystä kuvaa kansallismielisten ja federalistien välinen kamppailu.

Tarkoittaa varmaan samaa, kuin jenkkien käyttämä managerialismi. Yksinkertaistaen ja ytimekkäästi siis sitä, että hallintokoneisto on niin paisunut ja eriytynyt perustehtävistään, että erilaiset managerit ( virkamiehet ) tekevät todellisuudessa kaikki päätökset.

Euroopassa teknokraatit ovat kauttaaltaan federalisteja.
qui non est mecum adversum me est

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 27 040
 • Liked: 66664
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #211 : 02.12.2022, 16:39:59 »
Populismi: Päätöksenteko oikeutetaan antamalla kansalle yksinkertaistettu selitys päätettävästä asiasta, jolloin kansa ymmärtää päätöksen jollain tasolla ja siunaa sen.

Teknokratia: Päätöksenteko oikeutetaan tuomalla kansan eteen "asiantuntijoita", jotka esittävät päätettävät asiat niin vaikeina, että kansa antaa päätöksentekomandaatin päättäjille, koska kansalle on kerrottu, että heillä ei ole rahkeita ymmärtää yksinkertaisimpiakaan päätettäviä asioita.

Lahjoitanko 6,6 miljardia EU:lle ja saan tuulivoimalatukeen ja turvetuotannon alasajoon siitä alle puolet takaisin:
Populisti: Ei helvetissä
Teknokraatti: Tämä on teidän omaksi parhaaksenne. Tulokset näkyvät vuosien päästä.

Noin yksinkertaista se on.

Saanko tohtorinhatun?

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 558
 • Liked: 3662
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #212 : 02.12.2022, 19:49:46 »
Pitkä litania tiivistettynä
Lainaus käyttäjältä: Johanna Vuorelma
Populistit = Kansanedustajat, jotka edustavat Suomen kansaa ja pyrkivät ajamaan ainoastaan Suomen etujen mukaista politiikkaa.
Vaikuttaa siltä, että termi "kansanedustaja" on valheellinen, virheellinen ja vanhentunut. Kuvaavampi termi on esimerkiksi "kansanalistaja"

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 51 689
 • Liked: 96538
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #213 : 03.12.2022, 08:14:46 »
Tervetuloa mukaan, @DerrickOlley !
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo = tuho lähtökohtien tasa-arvolle
— Missä N, siellä R

ämpee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 17 794
 • Liked: 28382
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #214 : 03.12.2022, 11:54:46 »
Populisteja he olivat aina ja kaikkialla! He ajavat vain omia etujaan eivätkä ajattele ihmisiä ja yhteiskuntaa!
]

"Populisti" on nykyään pelkkä leimakirves jolla koitetaan vältellä avointa keskustelua itselle hankalista asioista.
Joskus aikanaan populismilla tarkoitettiin "kansanomaistamista", eli asioiden selvittämistä kielellä jota tavallinen kansalainenkin pystyi ymmärtämään.

Monet muutkin käsitteet on onnistuttu siirtämään leimakirveiden loputtomaan joukkoon poistamalla niiltä niiden täsmällinen tarkoitus.
Oma lisänsä ovat uudissanat joiden merkitystä tarkalleen ei tiedä kukaan, kuten vaikkapa takavuosien "takuutus", joka kävi meille kalliiksi.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 510
 • Liked: 135677
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #215 : 17.04.2023, 13:25:03 »
Lainaus
Uusi kirja kertoo, millainen hallitus­kumppani perus­suomalaiset voisi olla

Unto Hämäläinen

Tietokirja

Yannick Lahti ja Matti Mörttinen. Populismin anatomia. Into Kustannus. 280 s.


HALLITUSTUNNUSTELIJA Petteri Orpo (kok) vietti viikonvaihdetta Turussa. Kysymykset puolueille on esitetty, ja tällä viikolla hän saa vastaukset.

Pian Orpo joutuu tekemään suuren päätöksen: Valitseeko hän turvallisen vai rohkean vaihtoehdon? Sdp olisi turvallinen kumppani, mutta kokoomus ja Sdp ovat kymmenessä vuodessa loitontuneet niin kauas toisistaan, ettei sinipuna näytä todennäköiseltä. Orpon käteen taitaa jäädä vain rohkea vaihtoehto, perussuomalaiset.

Sitä ennen hänen kannattaa tarttua tutkija Yannick Lahden ja toimittaja Matti Mörttisen vasta ilmestyneeseen kirjaan Populismin anatomia.

[...]

NYT Petteri Orpo joutuu nöyrtymään ja maanittelemaan Jussi Halla-ahoa ja Riikka Purraa kumppaneiksi, ja pöydässä istuu aivan erilainen perussuomalainen puolue kuin Soinin kaudella: Isompi, kokeneempi, armottomampi ja arvattavasti paljon populistisempi kuin Soinin puolue oli Sipilän hallituksessa.

Edellä sanottu on oma johtopäätökseni luettuani Lahden ja Mörttisen kirjan, jossa on käyty läpi eri maiden lähihistoriaa siitä, miten populistipuolue on käyttäytynyt monipuoluehallituksessa.

Lähes säännönmukaisesti puolue on ollut hankala hallituskumppani.

Syy löytyy puolueen synty- ja kasvuhistoriasta. Populistipuolue on kasvattanut kannatustaan oppositiossa sanan voimalla, ei tekojen kautta.

Populistiset puolueet ja poliitikot ovat usein – lähes aina – joko taitavia puhujia tai kirjoittajia tai molempia. Ilman loistavia viestinnän taitoja menestys on mahdotonta.

Hallituksessa pelkkä sana ei kuitenkaan riitä. Media vertaa koko ajan puolueen sanoja ja tekoja. Ristiriitatilanteessa populistipuoleen kannatus laskee, usein nopeasti ja jyrkästi, sillä sen kannattajilla on lyhyempi pinna kuin muilla. He eivät ole aikaisemmin kokeneet sanojen ja tekojen ristiriitaa, joka on monipuoluehallituksessa normaaliarkea, koska päätökset ovat kompromisseja.

Kannatuskadosta seuraa joko riitoja hallituskumppanien kanssa tai puolueen omissa riveissä, pahimmassa tapauksessa molempia.

POPULISTIPUOLUEEN ja muidenkin puolueiden unelma olisi käyttää valtaa, mutta välttää vastuuta. Unelma on nyt toteutunut Ruotsissa.

Petteri Orpon puolueveli moderaattien johtaja Ulf Kristersson joutui viime syksynä kelpuuttamaan ruotsidemokraatit tukipuolueeksi, jota ilman porvarillinen vähemmistöhallitus ei pysy pystyssä.

”Ruotsidemokraatit pystyvät hämmästyttävästi ohjailemaan päätöksentekoa mieleiseensä suuntaan ja samalla se on kasvattanut kannatustaan ja välttänyt varsinaisen muodollisen vastuunkannon, joka tyypillisesti syö poliittisen liikkeen kannatusta”, Lahti ja Mörttinen arvioivat.

Ruotsidemokraateille tilanne on erityisen herkullinen, koska muut ovat tähän asti halunneet eristää puolueen kaikesta päätöksenteosta. Suomessa keinovalikoima on ollut monipuolisempi mutta tavoite sama. Muut puolueet ovat yrittäneet vetää perussuomalaiset vastuuseen, hajottaa ja viime aikoina eristää – huonolla menestyksellä. Populistipuolue toipuu tappiosta nopeammin kuin vanha puolue. Siitä on todistus perussuomalaisten nousu hajoamisen jälkeen.

MEDIALLE populistipuolue on vaikea haaste. Puolue pyrkii palstoille yhtä innokkaasti kuin muutkin puolueet, mutta yrittää samaan aikaan horjuttaa perinteistä mediaa, jos toimittajat ryhtyvät liikaa penkomaan puolueen tai poliitikon asioita. Donald Trumpin mediapeli on siitä oiva esimerkki.

Jännite näkyy myös meillä perussuomalaisten suhtautumisessa Yleisradion ja suurten sanomalehtien toimituksiin. Lahden ja Mörttisen mukaan suomalainen media on pitkälti epäonnistunut populismin ”halvimpien konstien” avaamisessa yleisölle.

[...]

Kirjoittajat osoittavat, miten populistisen puolueen nousu on usein kytkeytynyt tiedonvälityksen murroksiin, joissa populistinen puolue on pystynyt parhaiten hyödyntämään uusia välineitä. Nuoret Tiktok-tähdet Joakim Vigelius, Miko Bergbom ja Onni Rostila nousivat eduskuntaan samanhenkisellä karskilla retoriikalla, jolla Veikko Vennamo aikanaan puhutteli television kautta äänestäjiä.

[...]

Kirjan alussa kirjoittajat muistuttavat, miten populistinen oppi on esittää monimutkaiset asiat yksinkertaisesti. Ehkä he ovat itsekin saaneet siitä lievän tartunnan. Oppi koituu lukijan eduksi.
Helsingin Sanomat 17.4.2023

Lainaus käyttäjältä: Unto Hämäläinen, HS
NYT Petteri Orpo joutuu nöyrtymään ja maanittelemaan Jussi Halla-ahoa ja Riikka Purraa kumppaneiksi, ja pöydässä istuu aivan erilainen perussuomalainen puolue kuin Soinin kaudella: Isompi, kokeneempi, armottomampi ja arvattavasti paljon populistisempi kuin Soinin puolue oli Sipilän hallituksessa.

Populistisempi kuin Soini? Millähän mittarilla?

Tuota nykyisen PS:n väitettyä armottomuuttakin ihmettelen, kun Soini toimi yksinvaltiaan tavoin, eikä kyseessä tosiaankaan ollut mikään valistunut, hyväntahtoinen yksinvaltias.

Lainaus käyttäjältä: Unto Hämäläinen, HS
Kirjan alussa kirjoittajat muistuttavat, miten populistinen oppi on esittää monimutkaiset asiat yksinkertaisesti.

Hämäläinen viittaa Yannick Lahdenkin toistamaan heittoon, että populistit/perussuomalaiset esittävät yksinkertaisia (=vääriä, valheellisia, toimimattomia) ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Tämä on erityisen huvittavaa Lahdelta, kun hän on Sdp:n edustajana (tutkijan poliittista taustaa ei tietääkseni ole mainittu lehti- ja tv-jutuissa) esimerkiksi esittänyt rajojen sulkemista parempana ratkaisuna vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisiin Euroopan ulkopuolelle perustettavia turvapaikanhakukeskuksia, joista tulijat jaettaisiin EU-maihin.

Kirjan kirjoittajien ja tutkija Emilia Palosen "populismin logiikalla" kohta on edessä PS:n sisäinen vallankumous:

Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 357
 • Liked: 51479
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #216 : 17.04.2023, 13:36:28 »
Sanna Marin on populistisempi kuin Timo Soini ikinä, Sannalla kaikki on kaupan vapaa-ajasta lähtien kansaa kosiskellen, helppoheikkimäisiä iskulauseita piisaa ja vaatteita ja filttereitä,  Soini on ihan oppipoika Keisarinnan rinnalla ja Halla-aho ei populismista ymmärrä mitään eikä Purrakaan.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 51 689
 • Liked: 96538
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #217 : 17.04.2023, 14:12:50 »
Ja jälleen kerran vasemmisto"älymystö" syyttää muita siitä mitä itse tekee.

Lainaus käyttäjältä: Unto Hämäläinen, HS
Kirjan alussa kirjoittajat muistuttavat, miten populistinen oppi on esittää monimutkaiset asiat yksinkertaisesti.

Elitistinen oppi on esittää yksinkertaiset asiat monimutkaisesti ja sekavasti, jotta populaatio pysyisi pimennossa, ja sille voisi syöttää ... tiedätte kyllä mitä.

Lainaus käyttäjältä: Roope
Hämäläinen viittaa Yannick Lahdenkin toistamaan heittoon, että populistit/perussuomalaiset esittävät yksinkertaisia (=vääriä, valheellisia, toimimattomia) ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.

Elitistit esittävät vääriä, valheellisia, toimimattomia ja ratkaisuja selkeisiin ongelmiin, kuten haittamaahanmuutto-ongelma: lisää samanlaista!
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo = tuho lähtökohtien tasa-arvolle
— Missä N, siellä R

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 51 689
 • Liked: 96538
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #218 : 17.04.2023, 14:22:32 »
Dr. Emilia Palonen, she/hän 💙💛

Analyysini siitä, että takapenkin vallankumous perussuomalaisissa on taas mahdollinen, jos hallitus ja ministerit eivät miellytä, perustuu myös tähän populismin logiikkaan ja kaavaan, josta @YannickLahti ja Matti kirjoittavat.

Minulla olisi analyysi kyvystäsi ajatella, mutta jätän väliin. Sen sijaan kumoan huttusi näin:

1) PS on ainoa kansanvaltainen puolue, jossa rivijäsenet valitsevat johdon. Se on vallankumouksen täydellinen vastakohta.

2) Takapenkki on etupenkki, koska 1).
« Viimeksi muokattu: 17.04.2023, 14:42:21 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo = tuho lähtökohtien tasa-arvolle
— Missä N, siellä R

IDA

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 766
 • Liked: 15620
 • qui enim non est adversum vos pro vobis est
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #219 : 17.04.2023, 14:34:14 »
Kirjan kirjoittajien ja tutkija Emilia Palosen "populismin logiikalla" kohta on edessä PS:n sisäinen vallankumous:


Joskus tuntuu siltä, että joku maksaa tutkijoille, että he vain höpöttävät, eivätkä tutki.

PS:ssä ei ole tapahtunut mitään sisäistä vallankumousta. Mikäli hallitustaival menisi samaan malliin kuin viimeksi, niin varmasti puoluejohdon vaihtamiseen demokraattisesti tulisi paineita. En kuitenkaan jaksa uskoa, että menisi niin huonosti.

Puolueen jäsenten suora äänioikeus puoluejohdosta on tavallista demokratiaa, eikä mikään oleellinen populismin piirre. Muistaakseni ainakin vihreillä on sama käytäntö.

Tanskassa Ruotsin nykyinen käytäntö oli käytössä jo vuosia sitten.

"Yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin" on niin lattea hokema, että ihmettelen miten kukaan tutkija kehtaa sellaista enää käyttää.
qui non est mecum adversum me est

ApuaHommmaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 082
 • Liked: 5436
 • Aavikolla roskiksessa
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #220 : 17.04.2023, 14:40:36 »
Tutkijat tarjoavat monimutkaisia ratkaisuita yksinkertaisiin ongelmiin. Hyvän johtajan tunnistaa siitä, ettei esitelmässä ole muuta kuin pari kalvoa, ja niissä muutama sana. Olennainen tiivistettynä.

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 122
 • Liked: 13846
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #221 : 17.04.2023, 14:44:50 »
Sosialismi vetoaa ihmisten kateuteen ja kertoo ihmisille että näiden ongelmat ovat aina jonkun muun syytä. Populismia puhtaimmillaan.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 510
 • Liked: 135677
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #222 : 18.05.2023, 20:23:34 »
Lainaus
Uusi kirja kertoo, millainen hallitus­kumppani perus­suomalaiset voisi olla

Unto Hämäläinen

Tietokirja

Yannick Lahti ja Matti Mörttinen. Populismin anatomia. Into Kustannus. 280 s.

Helsingin Sanomat 17.4.2023

Lainaus käyttäjältä: Unto Hämäläinen, HS
Kirjan alussa kirjoittajat muistuttavat, miten populistinen oppi on esittää monimutkaiset asiat yksinkertaisesti.

Hämäläinen viittaa Yannick Lahdenkin toistamaan heittoon, että populistit/perussuomalaiset esittävät yksinkertaisia (=vääriä, valheellisia, toimimattomia) ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Tämä on erityisen huvittavaa Lahdelta, kun hän on Sdp:n edustajana (tutkijan poliittista taustaa ei tietääkseni ole mainittu lehti- ja tv-jutuissa) esimerkiksi esittänyt rajojen sulkemista parempana ratkaisuna vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisiin Euroopan ulkopuolelle perustettavia turvapaikanhakukeskuksia, joista tulijat jaettaisiin EU-maihin.

Kun toimittaja Marko Junkkari kirjoitti perustellen PS-jutussaan, että toisin kuin Oula Silvennoinen tarkoitushakuisesti hokee, PS ei ole suomenkielisin termein äärioikeistoa, vaan laitaoikeistoa ja sen sisällä radikaalioikeistoa, muun muassa Yannick Lahti hermostui, ja Junkkaria on syytetty äärioikeiston valkopesusta.

Lainaus
Mikä puolue tämä on?

Perussuomalaisia on syytetty jopa äärioikeistolaiseksi puolueeksi, mutta sitä se ei ole. Marko Junkkari ja asiantuntijat kertovat, miten perussuomalaiset on muuttunut ja miten se eroaa muista puolueista.

[...]

Biaudet sanoi näkevänsä perussuomalaiset ainakin ”jollakin tasolla” osana äärioikeistolaista liikehdintää.

Tämä suututti perussuomalaiset – mikä on tavallaan ymmärrettävää. Onhan äärioikeisto-sanalla synkkä kaiku.

Äärioikeistolla tarkoitetaan yleensä liikkeitä, jotka pyrkivät jopa väkivalloin kaatamaan olemassa olevat demokraattiset rakenteet ja poliittisen järjestelmän.

Suomessa tästä esimerkkinä on uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike, jonka Suomen osasto lakkautettiin korkeimman oikeuden päätöksellä vuonna 2020. Perusteluna oli se, että järjestö loukkasi perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattuja perus- ja ihmisoikeuksia.

Perussuomalaiset ei ole vallankumouksellinen äärioikeistopuolue. Se on Suomen toiseksi suurin puolue, jota vapaissa ja demokraattisissa vaaleissa äänesti 620 981 ihmistä.

Se on myös osoittanut, että sillä on halu edistää asioitaan parlamentaarisesti.

Näin ollen puoluetta ei pitäisi kutsua äärioikeistolaiseksi.


[...]

Kotosen mukaan tutkijoiden usein käyttämä kattokäsite on far right, jonka Kotonen suomentaa artikkelissa laitaoikeistoksi. Jotkut toiset tutkijat kääntävät sen äärioikeistoksi.

Laitaoikeiston kuvaavat piirteet ovat artikkelin mukaan ajatus kansan ja valtion samaistamisesta sekä kokemus ulkomaalaisten yhteisölle aiheuttamasta uhasta. Uhka kansalliselle yhtenäisyydelle tulee vieraan kulttuurin, etnisyyden tai rodun kautta.

Far right -kattokäsitteen alla laitaoikeistolaiset liikkeet on jaoteltu kahteen ryhmään sen mukaan, miten liikkeet suhtautuvat väkivaltaan ja demokratiaan.

Nämä alaryhmät ovat englanniksi extreme right ja radical right.

Suomessa tutkijat kääntävät radical right -käsitteen yleensä radikaalioikeistoksi.

Määritelmän mukaisesti radikaalioikeisto toimii demokratian pelisääntöjen mukaan eikä hyväksy väkivaltaa. Sen vihollinen on liberaali eliitti, ei koko poliittinen järjestelmä.

Suurin osa suomalaisista alan tutkijoista määrittelee perussuomalaiset kuuluvaksi radikaalioikeistoon.

Extreme right -alaotsikon alle kuuluvien ryhmien tavoite on puolestaan päästä eroon nykyisestä poliittisesta ja demokraattisesta järjestelmästä. Tavoitteen saavuttamiseksi myös väkivalta voi olla yksi keino. Tähän ryhmään lasketaan kuuluvaksi esimerkiksi Pohjoismainen vastarintaliike.
Helsingin Sanomat 14.5.2023

Lainaus
Marko Junkkari
Itse asiassa perustelen sen jutussa sillä, että ääriliiketutkijoista lähes kaikki käyttävät PS:stä termiä "radikaalioikeisto". Ja yritän myös avata tätä terminologista hetteikköä jutussa.

Yannick Lahti
Johtopäätöksesi on väärä
ja tämä on erityisen laiskaa ottaen huomioon, että haastattelit kyllä oikeita ja osaavia tahoja! En ymmärrä.

Marko Junkkari
Siis mikä johtopäätös oli väärä? Totesin, että tutkijoiden enemmistö käyttää ”radikaalioikeisto”-termiä, ei äärioikeisto (extreme right). Ja selitin, miksi @oula_silver  käyttää näiden kahden kattotermiä äärioikeisto (far right) - mihin hänellä on omat perusteensa.

Yannick Lahti
Terminologiasta voidaan vääntää ja se muuttuu mahdollisesti englannista suomeksi ja toisinpäin, mutta ei demokraattisilla vaaleilla saatu mandaatti tee puolueesta ei-äärioikeistolaista. Ps on kategorisesti populist radical right-puolue eli äärioikeistoa.

Leena Rantanen
Eiko tässä nyt vaan ole päätelty, että kattokäsite on laitaoikeisto ja sen alla on radikaali oikeisto ja äärioikeisto eli käännetty "extreme right" äärioikeistoksi?


Marko Junkkari
Leena, just näin
. Ja yritin vielä alleviivata tätä ”extreme right” asiaa kirjoittamalla ”vallankumouksellinen äärioikeisto”. Tuota kuvakaappausta edeltävässä lauseessa kirjoitin nimittäin Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä.
Twitter

Junkkarin saamaa palautetta ja perussuomalaisia laajemminkin puidaan Hesarin podcastissa: HS Uutisraportti: Onko perussuomalaiset äärioikeistoa? (27:25-45:25)
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 27 040
 • Liked: 66664
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #223 : 18.05.2023, 20:38:03 »
Sanna Marin on populistisempi kuin Timo Soini ikinä, Sannalla kaikki on kaupan vapaa-ajasta lähtien kansaa kosiskellen, helppoheikkimäisiä iskulauseita piisaa ja vaatteita ja filttereitä,  Soini on ihan oppipoika Keisarinnan rinnalla ja Halla-aho ei populismista ymmärrä mitään eikä Purrakaan.

Samaa mieltä. Soini (tai hänen politiikkansa) määritteli vuosia Suomessa populismin. Soinin jälkeen perussuomalaiset ovat olleet asia-argumentoiva puolue eikä populistipuolue. Puuttuvat keinovalikoimat on paskaa, koska keinot maahanmuuton hillitsemiseksi ja EU ja hyväntekeväisyysmenojen säästämiseksi ovat olemassa ja nimetyt, mutta ne eivät kelpaa medialle, koska "eihän niin voi tehdä, ne oikeat ratkaisut puuttuvat".

Ratkesin sisäisesti nauramaan kohdassa "Valitseeko Orpo turvallisen vai rohkean vaihtoehdon". Sitten kun väitettiin, että SDP olisi se turvallinen, niin buahahahaaaaa. Marin on täysin loose cannon. Jo pääministerinä kiukutteleva diktaattori olisi täysin arvaamaton hallituksen kakkospuolueen vetäjänä. Jos PS jäisi pois, SDP sanelisi kaikki ehdot tai jäisi myös pois.Juuri uutisissa veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Hän kommentoi hallitusneuvotteluja ja veronmaksajien edustajana mahdollisia korotettavia veroja.
"No kyllä siellä kulutuspuolella olisi näitä terveysveroja ja energiaveroja"

Sähkövero olisi ok, sokeri, tupakka, alkoholi. Ihmisten elintapoja säännöstelevät natsiverot ovat hänen mielestään OK.

Minulle on soitettu monta kertaa veronmaksajain keskusliitosta ja tarjottu jäsenyyttä. Olen aina ilmoittanut, että pitäkää tunkkinne. Ette edusta minua.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 51 689
 • Liked: 96538
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #224 : 18.05.2023, 20:58:06 »
^^
Lainaus
Kotosen mukaan tutkijoiden usein käyttämä kattokäsite on far right, jonka Kotonen suomentaa artikkelissa laitaoikeistoksi.

Näiden tutkijoiden kattokäsite vastaavasti on Far Side (=kuun pimeä puoli), josta nämä "tutkijat" näitä imaginäärisiä natsejaan löytävät. Suomeksi sarjakuvan nimi on Kaukana poissa, joka sekin kuvaa näitä tutkijoita täydellisesti.
« Viimeksi muokattu: 18.05.2023, 21:05:50 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Maahanmuutto = Intiaanien kohtalo
— Velka maailmanhalaukseen = Jälkeläiset velkaorjksi
— Ei omaisuutta = Systeemiriippuvainen orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— Lopputulosten tasa-arvo = tuho lähtökohtien tasa-arvolle
— Missä N, siellä R

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 182
 • Liked: 7116
 • Sus siunatkoon
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #225 : 19.05.2023, 08:42:48 »
Junkkarin saamaa palautetta ja perussuomalaisia laajemminkin puidaan Hesarin podcastissa: HS Uutisraportti: Onko perussuomalaiset äärioikeistoa? (27:25-45:25)

Ja kun lähdetään mukaan keskusteluun äärioikeistosta ja termeistä ollaankin mukavasti manipulaattoreiden mielipidekäytävässä, jossa ei ajatella eikä muisteta edes whataboutismina, mitä vasemmisto on, mitä tekee ja millä termillä sekä mitä manipulatiivisesti tarkoituksellista nimitystä käyttäisimme vasemmistosta woke- ja cancel-ilmiöineen, puhumattakaan vastuusta vapaan median kallistumasta äärivasemmistolaiseen aatteellisuuteen.
"Kokoomusvihassa ei ole mitään huvittavaa. Kolmannen polven kokoomuslaisena totesin 2000- luvun alussa, ettei Kokoomusta enää voi äänestää, eikä naurattanut minua yhtään silloin eikä edelleenkään." -- Emo

viisitoista

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 384
 • Liked: 6467
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #226 : 19.05.2023, 10:06:56 »
Tuota nykyisen PS:n väitettyä armottomuuttakin ihmettelen, kun Soini toimi yksinvaltiaan tavoin, eikä kyseessä tosiaankaan ollut mikään valistunut, hyväntahtoinen yksinvaltias.

Soini oli armoton omilleen, mutta maanitteleva ja hövelin mukautuva ulkopuolisia kohtaan. Je sehän suvakeille sopi. Vuoden 2017 skisman aikaanhan Orpo totesi että Soini oli toiminut hallitusyhteistyön "takuumiehenä," eli tukahdutti persujen vihaiset vastalauseet.

Suvakit kaipaavat noita vanhoja hyviä aikoja jolloin persujen itsevaltainen johtaja nuiji nuivia alamaisiaan päähän ja pakotti heidät nielemään kaikenlaista paskaa.

ämpee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 17 794
 • Liked: 28382
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #227 : 19.05.2023, 11:24:12 »
^^
Lainaus
Kotosen mukaan tutkijoiden usein käyttämä kattokäsite on far right, jonka Kotonen suomentaa artikkelissa laitaoikeistoksi.

Näiden tutkijoiden kattokäsite vastaavasti on Far Side (=kuun pimeä puoli), josta nämä "tutkijat" näitä imaginäärisiä natsejaan löytävät. Suomeksi sarjakuvan nimi on Kaukana poissa, joka sekin kuvaa näitä tutkijoita täydellisesti.

Tuo kattokäsite vaikuttaa älylliseltä laiskuudelta ja niputtamiselta tulkittiin sitä miten hyvänsä.
"Saman katon" alle kerääminen niputtaa yhtälailla kuin ääri ylhäältä tapahtuva rajoittunut tulkinta joka niputtaa kaikki tästä äärestä poikkeavat.
Ääri näyttää löytyvän näistää äärtä huutelevista itsestään eikä niistä joita näillä huuteluilla koitetaan leimata.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

Jaska Pankkaaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 735
 • Liked: 12532
 • Finlayson, Fazer ja nyt myös Firas
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #228 : 19.05.2023, 13:12:46 »
Itse käytän kaikista "vasemmistopuolueista" käsitettä äärivasemmisto koska sitä ne juuri ovat. Tavallinen duunari joka edes hiukan seuraa politiikkaa äänestää nykyään yleensä PS koska ns. vasemmiston politiikka on täysin käsittämätöntä ja heille yksiselitteisen haitallista. Vasemmiston ilmeisen vääjämätön voitto romuttaa julkisen terveydenhoidon, suomalaisille annetut tulonsiirrot ml. eläkkeet, koulujärjestelmän ja muuttaa monet duunarien asuma-alueet helvetillisiksi slummeiksi. Vasemmisto luottaa siihen että ryysyläiskurjallisto kannattaa sitten heitä ja kuka ties ne ovat oikeassa.  :facepalm:
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 510
 • Liked: 135677
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #229 : 19.05.2023, 13:58:48 »
Pirkkalainen: Populismin anatomiasta kirjoittanut Matti Mörttinen ennustaa, miten perussuomalaisten hallitustaival sujuu: ”Maahanmuuttopuheilta putosi pohja pois… 1.5.2023

Lainaus käyttäjältä: Pirkkalainen
MÖRTTISEN ja tutkijatohtori Yannick Lahden Populismin anatomia -teos ruotii populismin juuria ja vaikutuksia monipuolisesti. Kirjassa kerrotaan myös esimerkein, mitä tapahtuu populistien noustessa valtaan.

”Suomessa perussuomalaisista tulee hallituksessa apupuolue. Populismi ei tartu absoluuttiseen vallankahvaan samanlaisella maanvyöryvoitolla kuin Puolassa, Italiassa ja Unkarissa. Perussuomalaiset sai eduskuntavaaleissa 20 prosentin kannatuksen”, Mörttinen muistuttaa.

Kirjassa todetaan, että vain harvoin populistit voivat välttyä vaikeuksilta vallassa olleessaan. Tämä johtuu populismin perusolemuksesta: vaikeisiin kysymyksiin tarjotaan yksinkertaisia vastauksia, jotka eivät oikeasti toimi.

Taas tuo hokema. Suomessa tilanne kääntyy paremminkin niin päin, että perussuomalaisten yksinkertaiset vastaukset toimivat, kun taas muiden puolueiden monimutkaiset selitykset eivät toimi, joten niiden tueksi on täytynyt keksiä kansaa kosiskelevia narratiiveja taloudellisesta hyödystä (maahanmuutto, ilmasto, EU) ja maailmanlopusta (ilmasto).

Ongelma ei ole PS:n maahanmuuttopolitiikan tai ilmastopolitiikan toimimattomuudessa – ne toimivat – vaan siinä, että toiset puolueet eivät ikinä salli niiden täysimääräistä toteuttamista. Esimerkiksi Sipilän hallituksen maahanmuuttopolitiikan kiristykset eivät vähentäneet turvapaikanhakua tai lyhentäneet turvapaikkaprosesseja, koska ne (valitusaikojen lyhennys, oikeusavustajan palkkioiden leikkaaminen jne.) jäivät näennäistoimiksi, käsien heiluttamiseksi.

Lainaus käyttäjältä: Pirkkalainen
Mörttisen ja Lahden kirjassa todetaan, että PRR-puolueiden eli radikaalien oikeistopopulistien taustalla on maailmanlaajuinen verkosto, jolta puolueet ja liikkeet eri maissa saavat tukea.

Arvaan, että maailmanlaajuisesta verkostosta ei esitetä kirjassa anekdoottitasoa kummempia todisteita. Ainakaan Suomessa ei näy tällaista verkostoa. Verkostoitumisen tasosta kertoo se, että toisiinsa yhdistetyt PRR-puolueet eivät ole olleet edes samoissa europarlamenttiryhmissä.

Lainaus käyttäjältä: Pirkkalainen
”Yhteistä kaikupohjaa PRR-puolueet näyttävät löytäneen kansainväliseltä fundamentalistiselta kristityltä liikkeeltä”, Mörttinen sanoo.

Mikä väite karsiikin heti muun muassa pohjoismaiset puolueet pois tästä väitetystä verkostosta.

Mörttisen väitteen pohjana on selvästikin muun muassa Hesarin tukema salaliittoteoria Yhdysvalloista johdetusta fundamentalistikristittyjen hankkeesta liberaalin lännen kaappaamiseksi. Hankkeeseen viitataan muun muassa anti-gender-liikkeenä.

Lainaus käyttäjältä: Pirkkalainen
Joutuuko perussuomalaiset lähtemään heti kompromissilinjalle maahanmuuttokysymyksissä?

Tuore tutkimus kertoo maahanmuuttajien työllistyneen Suomessa viime aikoina lähes yhtä hyvin kuin kantasuomalaiset ovat työllistyneet. Purran käyttämältä perusteelta putosi pohja pois. Tässä mielessä tilanne on perussuomalaisille heikko”, Mörttinen toteaa.

Tilastotieto ei muuttanut yhtään mitään, etenkin kun ei saatu vastausta kysymykseen, kuinka paljon töitä maahanmuuttajat olivat tehneet ja millä palkalla. Wolt-kuskien lisääntyminen ei muuta Suomea paremmaksi vaan huonommaksi.

Lainaus käyttäjältä: Pirkkalainen
Kokoomuksenkin tilanne on Mörttisen mielestä erikoinen.

Vaaleissa pääsi eduskuntaan iso määrä kokoomuslaisia ehdokkaita, joita voi kuvata perussuomalaishenkisiksi. Kokoomuksen eduskuntaryhmän dynamiikka on muuttunut huomattavasti, vaikka johto edustaakin yhä perinteisempää linjaa”, Mörttinen miettii.

”Entä jos se onkin kokoomuksen eduskuntaryhmä, joka natisee liitoksissaan tällaisen hallituksen aikana eikä perussuomalaiset”, Mörttinen heittää.

Ei pelkoa, sillä puolueen johdosta on siivottu tarkasti pois kaikki perussuomalaishenkiset.

Hassua kutsua kokoomuksen johdon edustavan missään mielessä "perinteisempää linjaa", kun perinteisen konservatiivipuolueen johdon täysliberalisoituminen on kuitenkin uusi ilmiö.Tainan ja Tommin aarrearkku: Soini hillotolpalla, Berlusconi poropizzalla

Blogissa otteita Lahden ja Mörttisen populismikirjasta.

Lainaus
Yannick Lahti & Matti Mörttinen : Populismin anatomia (Into, 2023)

”Mitä tapahtuu sitten, kun populistipuolue nousee valtaan ja populistipoliitikoista tulee valtioiden ylimpiä päättäjiä? Kysymys liittyy elimellisesti pohdintaan siitä, onko populismi pelkästään pahasta vai onko siinä myös demokratialle tarpeellisia elementtejä.

Populismi ei itsessään ole minkään poliittisen liikkeen vihollinen tai yksiselitteisesti paha ilmiö. Sen luoma poliittinen ilmapiiri tai ajama valtapolitiikka ei ole kuitenkaan riskitöntä edes sen lievimmässä muodossaan.

Populistit voivat haastaa liberaalin demokratian ja hankaloittaa sen tarkoituksenmukaista toimintaa. Ylipäätään populismi ja populistit aiheuttavat kahtiajakoa, mikä vahvasti haittaa julkista poliittista keskustelua ja kykyä poliittisiin kompromisseihin ja päätöksentekoon.

Samanaikaisesti populistit saattavat aktiivisesti pyrkiä rajaamaan vähemmistöjen oikeuksia. Näin he voivat käyttää vaaleissa saatua mandaattiaan heikentääkseen oikeusvaltioperiaatetta, kuten lehdistönvapautta ja oikeuslaitosten riippumatonta toimintaa. Tätä olemme voineet todistaa EU:n sisällä Puolassa ja etenkin Unkarissa, jonka populistinen Fidesz-puolue on pääministeri Viktor Orbánin johdolla käytännössä muuttanut Euroopan unionin ensimmäiseksi diktatuuriksi. Orbán käytti koronaviruksen tuomia poikkeusoloja hyväkseen ajaakseen alas maan demokratian.”

Unkari on diktatuuri, jossa demokratia on ajettu alas? Kovaa tekstiä tutkijalta ilman perusteluja. Ihan kuin Helsingin Sanomissa, jossa Unkaria on mäiskitty olan takaa jopa täysin keksittyjen tarinoiden avulla.

Lainaus käyttäjältä: Yannick Lahti & Matti Mörttinen
Populistien innokkaimmin ajamia asioita on sananvapaus. Periaatteessa populistien luulisi siis arvostavan vapaata ja riippumatonta mediaa. Populistien käsitys sananvapauden sisällöstä vain poikkeaa jonkin verran sanan perinteisestä tulkinnasta, jota niin sanottu vastuullinen media noudattaa. Populistisessa sananvapauskäsityksessä vihapuhekin on sallittua. Toisaalta populistit kritiikin kohteeksi joutuessaan mielellään leimaavat kritiikin esittäjän vihapuhujaksi ja vaativat tätä noudattamaan omia periaatteitaan.”

Menee kyllä niin päin, että Suomessa niin sanotun vastuullisen (oireellinen määre) median käsitys sananvapaudesta poikkeaa perinteisestä länsimaisesta sananvapauden tulkinnasta. Tämän tulkinnan mukaan on rangaistavaa huutaa täydessä elokuvateatterissa, että tuli on irti, mutta ei sanoa jotain, joka loukkaa toisen tunteita.

Länsimaiseen sananvapauteen kuuluu myös se, mitä joku toinen kutsuisi tuohtuneena vihapuheeksi, ellei puheella yllytetä rikokseen tai toisen vahingoittamiseen. Sananvapauskeskustelussa viittaukset vastuullisuuteen ja vihapuheeseen kertovat vain kevyesti verhotusta sananvapausvihamielisyydestä ja sensuurimentaliteetista.

Lainaus käyttäjältä: Yannick Lahti & Matti Mörttinen
”Yksinkertaistaen voidaan todeta liiketalouden edistäneen näin median muutosta sellaiseksi, että se tukee populistisia tendenssejä ja tekee niistä yhtä hyväksyttäviä kuin perinteisistä, aatteellisuuteen perustuvista poliittisista suuntauksista. Mainittua risc-nelikenttää lainaten populismin kannattajissa voidaan tunnistaa etenkin mukavuudenhaluisuutta ja konservatiivista vakiintuneisuutta. Onkin hieman ristiriitaista, että populismia myydään äänestäjille lupauksella muutoksesta, kun varsinainen tavoite usein on säilyttäminen tai mielikuvan luominen paluusta johonkin ’vanhaan hyvään’. Esimerkki tästä on perussuomalaisten ilmastoteesi, jossa vihreän siirtymän tilalle tarjotaan sinivalkoista siirtymää.

Sinivalkoisessa siirtymässä kuten monessa muussakin teesissä "paluuta vanhaan hyvään" on ennen kaikkea periaate, että politiikan on oltava suomalaisten kannalta mielekästä ja suomalaisten etuja ajavaa. Esimerkiksi Euroopan ulkopuolelta tulevien kouluttamattomien massamaahanmuutto tai maailman tiukin hiilineutraalisuustavoite eivät aja suomalaisten etua.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Luotsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 818
 • Liked: 5407
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #230 : 19.05.2023, 15:39:11 »
Lainaus
Mörttisen ja Lahden kirjassa todetaan, että PRR-puolueiden eli radikaalien oikeistopopulistien taustalla on maailmanlaajuinen verkosto, jolta puolueet ja liikkeet eri maissa saavat tukea.

Koska merkkejä; todisteista puhumattakaan, tällaisesta verkostosta tai siltä saatavasta tuesta ei esim Suomessa ole voitu havaita merkitsee se luonnollisesti sitä että ko verkosto toimii ja tukee ääärioikeistoa äärimmäisen salassa. Kyseessä on siis kansallismielisten maailmanlaajuinen salaliitto! Tutkijakirjailijat Mörttinen ja Lahti ovat nyt paljastaneet jotain sellaista mullistavaa että Finlandia & Nobel lienee paikallaan?
*** Lisää rahaa kotiuttamiseen! ***

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 15 583
 • Liked: 27835
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #231 : 19.05.2023, 17:11:38 »
MÖRTTISEN ja tutkijatohtori Yannick Lahden Populismin anatomia -teos ruotii populismin juuria ja vaikutuksia monipuolisesti. Kirjassa kerrotaan myös esimerkein, mitä tapahtuu populistien noustessa valtaan.

Taustana on syytä muistaa, että tämä Yannick Lahti on demari, joka on ollut ainakin demarien euro- ja kuntavaaliehdokkaanakin:

SONK-taustainen Yannick Lahti on valittu SDP:n eurovaaliehdokkaaksi | Demariopiskelijat
https://www.sttinfo.fi/tiedote/sonk-taustainen-yannick-lahti-on-valittu-sdpn-eurovaaliehdokkaaksi?publisherId=66784240&releaseId=69850177
Lainaus
Yannick Lahti valittiin viime torstaina SDP:n eurovaaliehdokkaaksi. Tällä hetkellä hän tekee Bolognassaväitöskirjaansa  eurooppalaisesta populistisesta poliittisesta retoriikasta. Hän on valmistunut maisteriksi Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan puheviestintä. Yannick on toiminut viime vuosina osaston puheenjohtajana sekä ollut vaikuttamassa muun muassa YESin kongressissa.

"Minulle eurooppalaisuus ja kansainvälisyys ovat aina olleet tärkeitä asioita. Sosialidemokraattisten ja eurooppalaisten arvojen nostaminen vuonna 2019 on äärimmäisen tärkeää kun Euroopan unioni etsii suuntaansa. Lähdin eurovaaleihin koska haluan rakentaa huomisen Eurooppaa. Haluan esittää sosialidemokraattisten arvojen mukaisia vaihtoehtoja helpoille populistisille heitoille. Eurooppalaisuus on itselleni arvo jo sinänsä, voin olla paitsi flaamilainen, myös keskisuomalainen. Tämä on sitä, mistä eurooppalaisuus parhaimmillaan on", Lahti kertoo.

Ja kun tuossa populismikirjassa tunnuttiin niin paheksuttavan "populistien" kansainvälistä verkostoitumista, niin ainakin hän itse tuntuu verkottuneen kansainvälisesti sosialistipiireissä:

Lainaus
Yannickia kiehtoi demariopiskelijoissa erityisesti kansainvälisyys ja eurooppalaisten arvojen esille tuominen. "Opiskelijana oli luonnollista liittyä SONKiin. Demariopiskelijat on yksi kansainvälisimpiä opiskelijajärjestöjä Suomessa, kokoaan suurempi tekijä joka on profiloitunut erityisesti eurooppalaisuuden puolestapuhujana. Moni SDP:n vaikuttaja on lähtenyt alkujaan SONKin kautta maailmalle, itsekin sain ensikosketuksia kansainväliseen politiikkaan YESin kongressin kautta 2017 Saksassa. En olisi ehkä lähtenyt omin avuineni ehdokkaaksi ilman järjestössä saamieni ystävien kannustusta ja tukea! SONK vaikuttaa olevan melkoinen ohituskaista kansainvälisessä politiikassa", Lahti toteaa.

Young European Socialists
https://en.wikipedia.org/wiki/Young_European_Socialists
Lainaus
Young European Socialists (YES), formerly the European Community Organisation of Socialist Youth (ECOSY), is an association of social democratic youth organisations in Europe and the European Union.
« Viimeksi muokattu: 19.05.2023, 17:13:58 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 510
 • Liked: 135677
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #232 : 11.08.2023, 18:22:53 »
Uudessa Kanava-lehdessä (5/2023) Matti Mörttinen ja Yannick Lahti arvioivat Orpon hallitusohjelman populistisuutta. Heidän mukaansa se on sitä vain osin, lähinnä maahanmuuttopolitiikassa.

Lainaus käyttäjältä: Mörttinen, Lahti
Perussuomalaiset näyttävät keskittyneen hallitusohjelmaväännössä saamaan paperiin mukaan sopivia kannattajilleen mieluisia yksityiskohtia ja etenkin perussuomalaiselta kuulostavan maahanmuutto-osion. Niinpä lopputulos on paikoin sisäisesti jopa läpinäkyvän ristiriitainen, kun esimerkiksi pakolaisiksi aikovia sitoudutaan auttamaan erityisesti lähtömaissa, mutta samalla leikataan reilusti kehitysyhteistyön määrärahoja.

Mörttinen ja Lahti vain osoittavat oman tietämättömyytensä, kun syyttävät ohjelmaa tuolta osin ristiriitaiseksi. Ensinnäkään ei ole ollut tietääkseni puhetta, että määrärahoja leikattaisiin pakolaisia auttavasta humanitaarisesta avusta, joka on luokkaa kymmenesosa kaikista kehitysapumäärärahoista. Humanitaarisen avun voisi edelleen vaikka moninkertaistaa kehitysapubudjetin sisällä leikkauksista huolimatta. Toiseksi, hallitusohjelmassa ei muutenkaan ole sellaista ehdollisuutta, että kehitysavun määrä olisi sidottu esimerkiksi Suomeen päästettyjen turvapaikanhakijoiden määrään, joiden EU:n löysimpiin pääsykriteereihin ei ole tulossa muutoksia. Ja jos joku luulee, kuten tuon syytöksen esittäjät antavat yleensä ymmärtää, että kehitysapu vähentää Suomeen ja Eurooppaan pyrkivien määrää, niin menee päinvastoin.

Kehitysyhteistyömäärärahoja ei leikattu "reilusti" vaan vähemmän kuin esimerkiksi Sipilän hallituksessa. Uutisointi keskittyi perussuomalaisten alkuperäiseen leikkausvaatimukseen, joka oli ihan muuta kuin lopullinen vaisu kompromissi.

Totta kai kaikki Euroopan ulkopuolisten pakolaisten auttaminen tulisi sata kertaa kustannustehokkaampana keskittää Euroopan ulkopuolelle lähtöalueille, mutta Orpon hallitusohjelmassa tämä jää vain kauniiksi ajatukseksi, kun Suomen kaikki rajat ovat ja pysyvät auki kaikille turvapaikanhakijoille kaikissa tilanteissa.

Lainaus käyttäjältä: Mörttinen, Lahti
Toisiaan korville lyövät myös hallitusohjelman yleiset linjaukset maahanmuuttopolitiikan tiukennuksesta ja kansainvälisen rekrytoinnin välttämättömyyden korostaminen esimerkiksi sen varmistamiseksi, että hoiva-alalle riittää tulevaisuudessakin työvoimaa.

Sama tässä. Suomelle taloudellisesti tai muuten haitallisen maahanmuuton vähentämisellä ei ole tekemistä kansainvälisten osaajien rekrytoinnin kanssa. Se vain, että hallitusohjelmassa ei tehdä mitään esimerkiksi Suomen EU:n löysimpien turvapaikkakriteerien riman nostamiseksi.

Lainaus käyttäjältä: Mörttinen, Lahti
Näkökulma tekstissä on jopa kuvitellun suomalaiskansallisen ihmisryhmän. Esimerkiksi suomalaisen työnantajan intressejä kirjaukset eivät edusta, kun niissä uhataan työnantajia sanktioilla, mikäli nämä eivät ilmoita työntekijän työsuhteen päättymisestä maahanmuuttovirastolle.

Mielenkiintoinen näkökulma, että mahdollisimman helppo Suomeen laittomasti jääminen edustaa suomalaisten työnantajien intressejä. Närpiön ulkopuolella on varmasti vielä rehellisiäkin työnantajia.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 510
 • Liked: 135677
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #233 : 20.08.2023, 13:25:42 »
Ylen toimittaja kehittää Euroopan laitaoikeistopuolueista konservatiivisen stereotypian, jota puolueet eivät toteuta muun muassa naispuheenjohtajien valinnassa, mitä toimittaja pitää ristiriitaisena ja osoituksena suunnitelmasta houkutella lisää naisäänestäjiä.

Yle: Italian Giorgia Meloni ei jaksanut enää seistä korkokengissä ja julisti sen kaikille – laitaoikeistoa johtaa Euroopassa nyt uudenlainen eliitti 20.8.2023

Eliitti?

Lainaus käyttäjältä: Leonard Wilhelmus, Yle
”Vihaisten miesten protesti.”

Se on ollut 2000-luvulla yleinen luonnehdinta radikaalioikeiston puolueista.

Ne ovatkin olleet miesten puolueita. Niin äänestäjät, poliittiset teemat kuin puolueväki ovat olleet korostuneen miehisiä.

Viime vuosina kuitenkin yhä useampi nainen on raivannut tiensä radikaalioikeiston johtoon.

Tanskassa, Norjassa, Saksassa, Suomessa ja Italiassa laitaoikeistoa johtaa nyt nainen.

[...]

Puolueita yhdistävät kuitenkin maahanmuuttovastaisuus, konservatiivisten perhearvojen puolustaminen ja feminismiin vastustaminen.

Etenkin kahden jälkimmäisen tavoitteen kanssa ristiriidassa on se, että puolueiden naiset johtavat poliittista toimintaa tai kokonaisia kansakuntia.

Ristiriita on toimittajan omassa päässä.

Lainaus käyttäjältä: Leonard Wilhelmus, Yle
Monia laitaoikeiston naisjohtajia yhdistää kiinnostava piirre. He eivät itse elä perinteisten sukupuoliroolien ja perhearvojen mukaista elämää.

– Olen Giorgia. Olen nainen, äiti, italialainen, kristitty, eikä kukaan voi ottaa sitä minulta pois! Italian pääministeri Giorgia Meloni jyrähti kampanjapuheessaan vuonna 2019.

Kristillisyydestään huolimatta Meloni ei ole mennyt naimisiin lapsensa isän kanssa.

Saksalaisen AFD:n puheenjohtaja Alice Weidel puolestaan seurustelee srilankalaissyntyisen naisen kanssa, ja heillä on yhdessä kaksi adoptiolasta.

Ranskassa Kansallisen liittouman entinen puheenjohtaja ja yhä sen keulakuvana jatkava Marine Le Pen on eronnut aviomiehestään.

Ristiriita ei haittaa puolueiden äänestäjiä, Ylen haastattelemat tutkijat korostavat. Naisjohtajat kun ovat sitoutuneita omien puolueidensa politiikkaan ja ideologiaan.

Mikä ristiriita? Ovatko nämä naisjohtajat sitoutuneet itse tai puolueensa kautta heterouteen, avioliittoon ja eroamattomuuteen?

Lainaus käyttäjältä: Leonard Wilhelmus, Yle
Norocelin mukaan populistiset oikeistopuolueet ovat herkkiä havaitsemaan näitä muutoksia ja reagoimaan niihin.

– Sukupuolten tasa-arvon vahvistuminen politiikassa on niin voimakas trendi koko Euroopassa, että jos nämä puolueet eivät reagoisi siihen mitenkään, se johtaisi vaalitappioon, Norocel sanoo.

Naisjohtajan valinta on keino viestiä, että sukupuolten välinen tasa-arvo otetaan vakavasti.

Laitaoikeistopuolueet ovat tutkimusten mukaan nostaneet naisia näkyville paikoille nimenomaan houkutellakseen lisää naisäänestäjiä.

Linkin takana esitellään tutkijoiden teoria, jota he perustelevat kahdella esimerkillä siitä, kuinka Sveitsissä ja Hollannissa oli nostettu vaalikampanjoinnissa esiin naisehdokkaita. Kummassakaan tapauksessa ei "nostettu naisia näkyville paikoille", ellei sellaiseksi sitten lasketa sitä, että Hollannissa vaalilistan kakkonen ja kolmonen olivat naisia.

Aika kaukaa haettua olettaa, että Perussuomalaisten johtoryhmä olisi suhmuroinut Riikka Purran puheenjohtajaksi laskelmoituaan, että puolue saisi sitä kautta lisää naisten ääniä. Puhumattakaan siitä, mitä vihjaus kertoo suhtautumisesta Purran kykyihin ja toisaalta hänet puheenjohtajaksi äänestäneisiin perussuomalaisiin.

Lainaus käyttäjältä: Leonard Wilhelmus, Yle
Naisjohtajan tuomien mielikuvien avulla laitaoikeistopuolueissa voidaan yrittää kumota joitain niihin kohdistuvia ennakkoluuloja, arvioi eurooppalaisten yhteiskuntien politiikkaa ja sukupuolten tasa-arvoa tutkiva Helsingin yliopiston professori Johanna Kantola.

– Esimerkiksi naisjohtajia voidaan ajatella olevan vaikeampi syyttää seksismistä, vaikka heidän politiikkansa olisi naisten oikeuksien tai sukupuolten tasa-arvon vastaista, Kantola sanoo.

Myös Norocel ajattelee, että naisjohtajien valinnassa kyse on ennen kaikkea mielikuvien luomisesta.

Kyse ei ole ideologisesta muutoksesta, vaan viestinviejän vaihtamisesta naiseksi. Se voi tehdä viestistä vähemmän uhkaavan, Norocel sanoo.

Ymmärtävätkö nämä yhtään, kuinka naisia halveksivaa ja äänestäjiä aliarvioivaa tällainen puhe on?

Lainaus käyttäjältä: Leonard Wilhelmus, Yle
Naisäänestäjiä karkottavat tutkimusten mukaan ennen kaikkea puolueiden liian radikaali imago tai liiallinen keskittyminen yhteen asiaan, Norocel kertoo.

Ideologia voidaan siis säilyttää yhtä radikaalina, mutta se vain kuorrutetaan toisin.

Hermanin huomauttaa, että eivät miehet laitaoikeistopuolueiden johtopaikkoja naisille lahjoita.

– Nämä naiset ovat taistelijoita, ja he taistelevat kuin miehet. Siksi he voittavat, Hermanin sanoo.

Monissa muissa puolueissa naisten nousua päättäviin asemiin jarruttaa se, että he eivät käyttäydy kuin mieskollegansa, Hermanin uskoo.

Johtopaikkoja ei lahjoiteta naisille, mutta heidät nostetaan johtoasemiin ideologian kuorruttamiseksi. Tai jotain.

Lainaus käyttäjältä: Leonard Wilhelmus, Yle
Johanna Kantola korostaa, että naisten nousu politiikan johtotehtäviin ei tapahdu itsestään, vaan se vaatii aktiivisia tasa-arvoon tähtääviä toimia - usein myös kiintiöitä.

Oikeistopopulistipuolueissa usein vastustetaan näitä toimenpiteitä. Puolueet pikemminkin korostavat yksilöitä ja yksilöiden meriittiä, eivätkä ne sitoudu aktiivisesti tasa-arvon edistämiseen, Kantola sanoo.

Kiintiöitä ja vastaavia syrjintätoimia pitääkin vastustaa. Aivan sama, vaikka syrjintää perustellaan "tasa-arvon aktiivisella edistämisellä".

Lainaus käyttäjältä: Leonard Wilhelmus, Yle
Tyypillisesti laitaoikeisto on korostanut suojelevansa naisten oikeuksia ulkoapäin tulevilta uhilta. Sellaisiksi määritellään etenkin maahanmuuttaja- ja muslimimiehet. Lisäksi puolueet ovat vaatineet kovempia rangaistuksia seksuaalirikoksista.

Muilta osin naisten oikeudet ovat jääneet puolueissa vähäiselle huomiolle.

Perussuomalaiset ovat äänestäneet systemaattisesti naisten aseman parantamista tähtääviä lakeja vastaan, ilmeni Iltalehden selvityksestä.

Iltalehden "selvityksessä" toimi asiantuntijana Tuija Saresma ja toimittajana Ida Erämaa. Väitteet ja tulkinnat olivat sitten mitä olivat, mutta jutussa ei esitetty, että "Perussuomalaiset ovat äänestäneet systemaattisesti naisten aseman parantamista tähtääviä lakeja vastaan". Se on Ylen toimittajan oma mielipide, kun Perussuomalaiset on usein saanut yksin vaatia esimerkiksi ympärileikkauksiin puuttumista.

Lainaus käyttäjältä: Leonard Wilhelmus, Yle
Italialaisten tutkijoiden ja feministien piirissä käydään nyt Kantolan mukaan keskustelua siitä, paljastaako Meloni joitain politiikan miehisiä rakenteita ja millaista on olla nainen politiikassa.

– Heidän suhtautumisensa Meloniin on erittäin ristiriitainen.

Kantolan mukaan tasa-arvon kannalta ehdottomasti tärkeintä on kuitenkin populististen oikeistopuolueiden tekemä politiikka. Sitä naisjohtajat eivät ole muuttaneet.

Tästä päästäisiin mielenkiintoiseen ajatusakrobatiaan tasa-arvon määrittelyssä, kun feministit muun muassa puolustavat miesten oikeusturvan vaarantavaa suostumuslakia mutta vastustavat kovempia rangaistuksia.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 558
 • Liked: 3662
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #234 : 20.08.2023, 13:47:51 »
Mikä helvetin ”populismi”?
Se on sitä, mitä jokainen puolue tekee, kun yrittää saada kansalaisia äänestämään omaa puoluettaan. Toiset kertovat kansalaisille, mitä kansa tahtoo oletettavasti kuulla ja toiset kertovat mikä on Suomen etujen mukaista  populismia.

Vaikuttaa siltä, että haukkumasana "populismi" on sitä kun yritetään kertoa, ettei nuo toiset puolueet ole oikeasti sitä mieltä mitä väittävät olevansa.

Siener

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 651
 • Liked: 3765
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #235 : 20.08.2023, 13:54:35 »
En tiedä, mitä tuolle Siilinjärven lapsinerolle on tarjoiltu, mutta sekaisin on kuin seinäkello.

Se, että äänestystulosta kunnioitetaan, on parlamentarismia.

Kansalaisten äänestysoikeuden kunnioittamista, tuli tulokseksi mitä tulee.

Jyrki-boyta kun tulos ei satu miellyttämään, niin se on populismia.

Ja tuon paskiaisen palkkaa tässä edelleen maksellaan.

No niin, taas huomenna töihin...

Luotsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 818
 • Liked: 5407
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #236 : 20.08.2023, 14:57:41 »
Kun sanan "tasa-arvo" korvaa sosialismilla - kuten ajatukseen sopii - tulee ylen jutusta ihan ymmärrettävä.

Lainaus käyttäjältä: Yle
Johanna Kantola korostaa, että naisten nousu politiikan johtotehtäviin ei tapahdu itsestään, vaan se vaatii aktiivisia tasa-arvoon tähtääviä toimia - usein myös kiintiöitä.

– Oikeistopopulistipuolueissa usein vastustetaan näitä toimenpiteitä. Puolueet pikemminkin korostavat yksilöitä ja yksilöiden meriittiä, eivätkä ne sitoudu aktiivisesti tasa-arvon edistämiseen, Kantola sanoo.
*** Lisää rahaa kotiuttamiseen! ***

vastapopoulus

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 121
 • Liked: 162
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #237 : 20.08.2023, 15:51:10 »
Aika hassu on tuo väite, oikeistopopulistit tarjoavat yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.

Asiahan on tietenkin päinvastoin: syyttävä osapuoli tarjoaa monimutkaisia ratkaisuja yksinkertaisiin ongelmiin. Esimerkkinä voisi olla huonolaatuisen maahanmuuton voimakas rajoittaminen. Hyvin yksinkertaista, tätähän on jo harjoitettu muissakin Pohjoismaissa. Sen sijaan kuullaan vaatimuksia kotouttamisen tehostamisesta, lainsäädännön monimutkaistamisesta, lisää resursseja velkarahalla tms.

He ovat itse olleet luomassa näitä ongelmia. Liian moni työpaikka on vaarassa.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 510
 • Liked: 135677
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #238 : 23.11.2023, 17:48:08 »
Lainaus
Matti Mörttisen kolumni: Uskontopopulismi nousee politiikassa kautta maailman

Poliittinen populismi jakaa ihmisiä vastakkaisiin ryhmiin. Sama näkyy uskontokunnissa, joissa ihmiset joko pelastetaan tai tuomitaan, Mörttinen kirjoittaa.
Yle 23.11.2023

Huru-ukon horinoille ei ole mitään pohjaa. Jos jotain, niin islamisaatio etenee, mutta Mörttinen puhuu kristinuskosta.

Lainaus käyttäjältä: Matti Mörttinen
Politiikan tutkimuksessa on viime vuosikymmeninä käsitelty runsaasti populismia ja sen ilmentymiä. Myös uskontoihin kytkeytyvää populismia on tutkittu, mutta aiheena se on jäänyt silti vähemmälle huomiolle.

Eikä uskonnon ja politiikan liitto ole kiinnostanut hääppöisesti mediassakaan, joka tuntuu noudattavan uskontojen käsittelemisessä erityisen varovaista linjaa.

On kuitenkin nähtävissä, että maailmalla politiikan kentille rynnistetään yhä enemmän uskonnolla. Eniten uskonasioita tuovat poliittisiin puheisiinsa juuri populististen liikkeiden vaikuttajat ja kannattajat.

Tässä pari pientä mutta kärjekästä esimerkkiä Suomesta:

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen on kuitannut huolet ilmastonmuutoksesta sillä perusteella, että ”Taivaan isä” säätää säät.

Saman puolueen kansanedustaja Laura Huhtasaari julkaisi viestipalvelu X:ssä ihmettelyn, miksi ”muslimit etsivät turvaa kristityistä maista, eivätkä muslimimaista?”

Tviitti varmasti upposi omaan kannattajakuntaan, mutta jätti huomiotta, että ”kristittyjä maita” ei ole olemassa. Islamilaiseksi on muutama valtio kyllä julistautunut. Sitä paitsi valtavat määrät pakolaisia on maissa, joiden väestö on pääosin muslimeja.

Voi Luoja, sillä tässä ne Mörttisen esimerkit uskontopopulismista sitten olivatkin.

Lainaus käyttäjältä: Matti Mörttinen
Kun homoseksuaaleista kiistanalaisesti puhunutta Päivi Räsästä (kd) syytettiin oikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, hän sai laajaa ja näkyvää tukea uskonnollisesti samanmielisistä piireistä eri puolita maailmaa, erityisesti Pohjois-Amerikasta.

Huomionarvoista onkin, että Räsänen ei saanut minkäänlaista näkyvää tukea ihmisoikeuksia tai sananvapautta puolustavista piireistä, vaikka oikeudenkäynti oli länsimaisen sananvapauden ja uskonnonvapauden kyseenalaistavuudessaan täysin poikkeuksellinen koko kristityssä maailmassa.

Lainaus käyttäjältä: Matti Mörttinen
Populistisen politikoinnin ja uskonnollisen politikoinnin suhteen tutkimista saattaa hillitä eniten se, että uskontoihin suhtaudutaan lähtökohtaisesti hyvin varovasti ja varautuneesti. Uskoa pidetään yksityisasiana ja omantunnonkysymyksenä.

Kirkkoja ja muita uskonyhteisöjä suojataan useimmissa valtioissa lakipykälillä ja muilla säännöksillä. On tavallaan ironista, että juuri uskonrauha ja uskonnonvapaus ovat liki ”pyhiä” monissa maallisille arvoille perustuvissa yhteiskunnissa. Se tekee vaikeaksi tarkastella kriittisesti politikointia, jossa käytetään hyväksi uskonnollisia tunteita.

Uskonrauha koskee Suomessa vain islamia. Kukaan ei estä tarkastelemasta kriittisesti uskonnollisia tunteita hyväksi käyttävää politikointia, paitsi jos samalla arvostelee islamia tai muslimikulttuuria.

Lainaus käyttäjältä: Matti Mörttinen
Poliittinen populismi perustuu vastakkainasettelujen rakentamiseen. Siinä luodaan ”me” vastaan ”he” -asetelmia. Siinä määritetään, ketkä kuuluvat ”oikeaan kansaan” ja ketkä eivät.

Samanlaiset jaot ovat tuttuja uskonnoistakin. Niistäkin löytyy yhteisöjä, joissa luokitellaan ihmisiä pelastettaviin ja tuomittaviin. Joissain tapauksissa on määritelty jopa tarkka lukumäärä, kuinka paljon ihmisiä mahtuu pelastuksen taivaaseen.

Uskonnotkin voidaan siis tavallaan jaotella sen mukaan, ovatko ne populistisia vai jotain muuta.

Onneksi on sentään olemassa myös uskontokuntia, joissa pelastus luvataan tasaveroisesti kaikille.

On siis populismia todeta, että sinä et mahdu pelastuksen taivaaseen. Selvä.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 510
 • Liked: 135677
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #239 : 19.12.2023, 15:11:52 »
Lainaus
Euroopan vasemmisto ottaa ison riskin houkutellessaan laitaoikeiston äänestäjiä, sanoo tutkija

Vasemmistopoliitikot hakevat kannatusta haukkumalla maahanmuuttoa ja sukupuolivähemmistöjä. Laitaoikeistoa ei kuitenkaan voi voittaa sen omilla tempuilla, sanoo tutkija.

Jimi Holmberg

Sateenkaariliput alas, pakolaiset ulos, ilmastotoimille stoppi!

Näitä puheita on vaikea kuvitella Li Anderssonin (vas.) tai Antti Lindtmanin (sd.) suuhun.

Muualla Euroopassa vasemmistopoliitikot keräävät kuitenkin ääniä retoriikalla, joka yhdistetään tavallisemmin oikeistopopulisteihin.

[...]

Perussuomalaiset ovat useasti toivoneet SDP:tä ottamaan mallia Ruotsin ja Tanskan sosiaalidemokraattien ”persuuntumisesta”.

Tanskan demarien tiukka maahanmuuttopolitiikka pudotti laitaoikeiston poliittisesta valta-asemastaan.

Ei ole mahdotonta, että myös Suomen vasemmistopuolueet koventavat maahanmuuttokantojaan viedäkseen kannatusta perussuomalaisilta, pohtii väitöskirjatutkija Riku Löf Helsingin yliopistolta.

Löfin mukaan tämä voi pelata perussuomalaisten pussiin.

– Tanskan demarit kyllä kuihduttivat laitaoikeiston, mutta laitaoikeisto sai maahanmuuttovastaiset ja rasistiset näkemyksensä levitettyä muiden valtapuolueiden ohjelmiin. Myös perussuomalaiset ovat usein sanoneet, että heidän tavoitteensa on juurruttaa maahanmuuttovastaisia näkemyksiä suomalaiseen keskustelukulttuuriin ja muiden puolueiden kantoihin.

SDP esimerkiksi vaati Lindtmanin johdolla mahdollisuutta sulkea koko itäraja turvapaikanhakijoilta. ”Tuntuu kuin kaikista olisi tullut persuja”, kirjoitti perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra.

[...]

– On kahdenlaista populismia. Kansallispopulismi vetoaa ihmisten pelkoon maahanmuuttajia ja kansallisen suvereniteetin särkymistä kohtaan. Talouspopulismi lupaa että rahaa on, vaikka ei olisikaan, eläkkeistä ei leikata ja ihmisiä autetaan tulemaan toimeen. Näiden kahden yhdistelmä on poliittisesti todella tehokas.

Suomessa ei ole ollut tällaista yleispopulistista puoluetta sen jälkeen, kun perussuomalaiset siirtyivät oikealle, [Tšekkiin ja Suomeen erikoistunut poliittinen analyytikko Kateřina] Buchtová sanoo.

Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä tekevät ne perussuomalaiset, joille leikkaukset ja veronkorotukset eivät maistu.

– Itäisessä Keski-Euroopassa äänestäjät jatkuvasti pettyvät puolueisiin ja perustavat uusia. Suomen poliittinen kenttä ei ole kauhean dynaaminen eikä uusia merkittäviä puolueita pahemmin synny.

Buchtován mukaan SDP yrittää toistaiseksi tasapainotella sekä liberaalin imagonsa että rajaturvallisuuden välillä. Puolueen kannat esimerkiksi maahanmuuttoon näyttävät Buchtován mukaan hiukan tiukentuneen viime vuosina.

Hän ei usko puolueen kuitenkaan nostavan maahanmuuttovastaisuutta politiikkansa keskiöön.
Yle 19.12.2023

Mitkä rasistiset näkemyksensä Tanskan kansanpuolue on saanut levitettyä valtapuolueiden ohjelmiin?

Milloin Perussuomalaisten sanoma on ollut, että "rahaa on"?

Miten SDP:n kannat maahanmuuttoon ovat tiukentuneet viime vuosina?

Melkoista analyysiä.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tagit: