Kiinalaiset vakoilevat ihan helvetisti ympäri maailmaa joka maassa, joten mikään tieto ei ole turvassa jos kiinalaisia on talossa. Kiinan valtiolla oli jo ainakin 90-luvusta lähtien ohjelma, jonka puitteissa ulkomaille lähetetyt opiskelijat värvättiin vakoojiksi yliopistoihin ja yrityksiin.
Vaikka yliopistoissakin vakoilua esiintyy, niin olen vähän ihmetellyt tätä yliopistoihin kohdistuvaa vakoilua. Hyvin suuri osa yliopistoissa tehtävästä tutkimuksesta kuitenkin päätyy kaikkien nähtäväksi muutenkin melko pian.
Kun YO:lla pyörii joku selvästi fiksu, kaikesta kiinnostunut kiinalainen, joka vetelee hyviä arvosanoja kursseista, mutta valmistuminen ei vain ota onnistuakseen syystä tai toisesta, kyseessä on tod.näk. vakoilija. Noin arvelivat professorit 90-luvulla.
Käsittääkseni kohteena eivät olleet/ole niinkään yliopistot vaan hitec-firmat, joihin vakoilija-opiskelijat pyrkivät harjoitteluihin, kesätöihin ja töihin.
Tutkimuksista saattaa syntyä tutkijoiden startup-yrityksiä löydetyn uuden tiedon soveltamiseksi, ja niiden tekemiset eivät tule julkisiksi. Siinä olisi yksi mahdollinen syy YO-vakoiluun: päästä kiinni startupien ideoihin varhaisessa vaiheessa.