Nälkä on Putinin ase, joka voi nostaa siirtolaisvirrat kasvuun ja oikeistopopulismin uuteen nousuun
Vuonna 1906 amerikkalainen tutkiva toimittaja Alfred Henry Lewis sanoi kuuluisan lauseen: vain yhdeksän ateriaa erottaa ihmiskunnan anarkiasta. Arvio saattoi olla ylioptimistinen. Britannian tiedustelupalvelu MI5 lähtee siitä, että vain neljä missattua ateriaa voi ajaa yhteiskunnan kaaokseen.
Niin tai näin, Venäjän Ukrainassa helmikuussa käynnistämä sota johtaa todennäköisesti nälkämellakoihin suuressa osassa maailmaa vielä tänä vuonna. Vladimir Putin on lietsonut epävakautta Eurooppaan ja ”länteen” jo yli vuosikymmenen, mutta pahimmat seuraukset koetaan siellä, missä ruokakriisin pahenemiseen on vähiten varaa.
[...]
Uusi ruokakriisi iskee entisten päälle. Meitä on jo noin 7,6 miljardia, joista nälkäisiä noin 2 miljardia laajan määrittelyn mukaan. Se tarkoittaa vitamiinien ja kivennäisaineiden puutetta. Nääntymisen partaalla on koko ajan 45 miljoonaa ihmistä.
Ruokaturvaa jo ennestään maailman hauraimmissa maissa uhkaa myös ilmastonmuutos, joka ei ole enää teoriaa siitä, mitä tapahtuu sitten joskus tulevaisuudessa. Äärimmäinen kuumuus ja kuivuus tuhosivat satoja keväällä Intiassa.
Leivän hinta on poliittinen kysymys. Vuoden 2011 vallankumouksia Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa oli laukaisemassa viljan hinnan nousu. Sitä edelsi Venäjän ja Ukrainan kuivuus.
Ensi vuoden eduskuntavaaleista ei tullutkaan Nato-vaaleja, koska turvallisuuspoliittiset ratkaisut tehtiin nopeammin kuin kukaan osasi talvella kuvitella.
Ehkä niistä tulee maahanmuuttovaalit.
Nälän uhkaamat eivät jää istumaan paikoilleen odottamaan kuolemaansa. Laajamittainen nälänhätä ajaa ihmiset liikkeelle, siirtolaisvirrat Euroopassa voivat toistua. Nyrkkisäännön mukaan siirtolaisuuden määrä kasvaa kaksi prosenttia, kun nälästä kärsivien määrä kasvaa prosentin.
Se pelaisi perussuomalaisten pussiin. He ovat jo kevään mittaan todistaneet, ettei puolueella ole mitään pidäkkeitä politikoida hädänalaisten asemalla.
Oikeistopopulismin uusi nousu olisi juuri sellainen koko Eurooppaa epävakauttava tekijä, jota Putin haluaakin levittää. Nälkä on siinä yksi ase.
Kirjoittaja on KU:n politiikan toimittaja
Kansan Uutiset 29.7.2022
Eurooppaan ei rynninyt vuoden 2011 levottomuuksien jälkeen nälkäisiä, eikä sellainen skenaario ole todennäköinen koskaan tulevaisuudessakaan. Eurooppaan pyrkivät ovat olleet tilaisuutta hyväksikäyttäviä hyväosaisia (Euroopan matkan hinta tuhansia euroja, Suomeen jopa yli 10 000 euroa, joka on melkoinen omaisuus lähtömaissa), jotka eivät näkisi nälkää Euroopan ulkopuolellakaan.
Hinnannousujen aiheuttamat levottomuudet ovat eri asia lähtemiseen kannustavana tekijänä, mutta mahdollisten Eurooppaan suuntaavien siirtolaisvirtojen vastaanotto ja jo niiden syntyminen on suurimmaksi osaksi kiinni täällä harjoitetusta maahanmuuttopolitiikasta. Tänne tullaan, jos se on mahdollista, ei siksi, että ei ole muuta vaihtoehtoa esimerkiksi ruokakriisin vuoksi. Ruokakriisi tai edes nälänhätä ei muutenkaan ole pakolaissopimuksen tarkoittama peruste turvapaikkaan.
Saahan sitä toivoa maahanmuuttovaaleja, mutta sellaisia ei anneta muodostua Suomessa koskaan, ei myöskään ensi kerralla. En kuitenkaan voi kuin ihmetellä toimittaja Kai Hirvasnoron logiikkaa. Perussuomalaisethan ajavat tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa, joka nimenomaan ehkäisisi ja estäisi Eurooppaan suuntaavat, maanosaa epävakauttavat siirtolaisvirrat. Jos Putin haluaa Eurooppaan mahdollisimman paljon epävakautta, sitä saadaan aikaan avoimien ovien politiikalla, ei rajojen sulkemisella. Logiikka menee ilmeisesti kuten kevään valmiuslakikeskustelussakin niin, että Eurooppaan pyrkivät miljoonat lähi-itäläiset ja afrikkalaiset eivät olisi minkäänlainen ongelma, kunhan heitä ei mainittaisi ongelmaksi, joten rajat auki ja suut kiinni.