Tästä syystä muovikorkit roikkuvat nyt pulloissa – Jyrki Katainen paljastaa, miten idea syntyi
Entinen EU-komissaari ja pääministeri Jyrki Katainen (kok) myöntää vaikuttaneensa keskeisesti siihen, että muovikorkit ovat nykyisin kiinni pulloissa ja tölkeissä.
Iltalehti 29.5.2024
Tempauksellaan kykypuolueen opportunisti, oman edun vaalija ja yksinkertaisin sählääjä, työllistää valden (Jope: meidän) rahoilla ainakin yhden inspehtorin.
Tukesin budjetissaa olis hieman karsittavaa:
Tukes valvoo, pysyykö korkki kiinni
17.6.2024 9.58
Uutinen
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo EU:n kertakäyttömuovi- eli ns. SUP-direktiivin 3.7.2024 voimaantulevaa vaatimusta, jonka mukaan korkin pitää pysyä kiinni kertakäyttöisissä, muovia sisältävissä juomapakkauksissa tuotteen käytön ajan. Suomessa vaatimus on toimeenpantu pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen muutoksella vuonna 2022.
Vaatimus koskee 3.7. lähtien kaikkia Suomessa myyntiin tulevia enintään kolmen litran kertakäyttöisiä muovisia tai muovia sisältäviä juomapakkauksia, joiden korkki, kansi tai suljinratkaisu on valmistettu muovista. Näihin luetaan mukaan muoviset juomapullot ja muut muoviset juomapakkaukset, mutta myös esimerkiksi yhdistelmämateriaalipakkaukset, kuten kartonkiset, muovia sisältävät mehutölkit tai viinien hanapakkaukset.
- Monissa juomapakkauksissa kiinni pysyvä korkki on ollut käytössä jo pidemmän aikaa. Vaatimuksella on kuitenkin siirtymäaika, ja siten ennen 3.7. myyntiin tuodut tuotteet, joissa ei ole kiinni pysyvää korkkia, saa myydä varastosta loppuun, toteaa ylitarkastaja Marita Hiipakka.
Lisäksi yrityksen, joka tuo juomapakkauksen Suomessa myyntiin, pitää pystyä dokumenteilla osoittamaan juomapakkauksen markkinoille saattamisen ajankohta.
https://tukes.fi/-/tukes-valvoo-pysyyko-korkki-kiinni
Kun tämä korkkidirektiivi on tässä Katainen-ketjussa, niin jatketaan tähän.
Perheeni tuttavapiiriin kuului aikanaan kätensä johonkin hihnakuljettimeen menettänyt mieshenkilö. Käsi oli repeytynyt olkapäästä. Osasi kaiken hoitaa yhdellä kädellä. Ainakin ajoittaisista humalatiloista päätellen kalja- ja viinapullojen korkit eivät olleet koskaan ongelma.
Vaan nyt, kun esim. maitotölkkien (korkillisten) tai joidenkin juomapullojen korkit eivät irtoa, niin mitenkäs sitten? Osassa korkin voi kääntää niin, että se ikään kuin napsahtaa ylösalaisin ja pysyy siinä. Mutta monissa juomapakkauksissa korkkia on pakko pitää toisella kädellä kiinni, jotta se ei mene nestevirtauksen tielle.
Myös korkin sulkeminen voi vaatia kahta kättä, kun sen roikkosäikeen johdosta korkkia on vaikea saada oikealle kierteelle. Menee helposti vinoon.
Ovatko vammaisjärjestöt jo ärähtäneet? Miten yksikätinen käyttää nykykorkkeja, kun jos revit korkin irti, puolet nesteestä läikkyy pöydälle. Jos jätät korkin heilumaan siihen nestevirtaukseen, puolet nesteestä roiskuu pöydälle...
Yksikätisten lisäksi on erilaisia lihasheikkouksia ja muitakin motorisia ongelmia. Onko vähemmistö/vammaisvaikutusten arviointi tehty tätä direktiiviä laadittaessa?
-i-