Kirjoittaja Aihe: Asuntolainoituksen kestävyys  (Luettu 73194 kertaa)

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 710
 • Liked: 42785
 • Ego sum Spartacus
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #60 : 29.12.2017, 17:08:37 »
Huikea tarina maaltapaon aikaisesta rakennusbisneksestä joka antaa viitteitä siihen miksi kehitysmaalaisia haalitaan Suomeen.

Lainaus
Vuorineuvos Armas Puolimatka aloitti tyhjästä, kasvatti Suomen suurimpiin kuuluvan rakennusliikkeen, asutti pääkaupunkiseudun metsät ja lopulta menetti sekä terveytensä että yrityksensä maineen.

Nuori mies, Armas Puolimatka, kärrää betonia Turun Artukaisen lentokentän työmaalla. Kun kenttä valmistuu vuonna 1935, se on Suomen ensimmäinen ja samalla maailman pohjoisin toimiva siviililentokenttä. Eikä tämä ole edes Puolimatkan ensimmäinen työmaa. Hän on tottunut tekemään ruumiillista työtä. Ikää hanslankarilla on reilut viisitoista vuotta ja käytynä 1930-luvun peruskoulu – kansakoulu ja rippikoulu.

Armas Kaarlo Kustaa Puolimatka syntyi Turussa 1918. Pojan isän henkilöllisyys jäi Edit-äidin salaisuudeksi. Armas-poika sai kodin Humppilasta äitinsä Kalle-veljen perheestä. Vaikka koti oli vaatimaton, se antoi eväät elämään, opetti yritteliääksi ja tarkaksi rahasta.

Puolimatka oli hyvä koulussa, erityisesti laskemisessa, kädentaidoissa ja urheilussa. Päätä olisi riittänyt koulun käymiseen, mutta kannustusta opettajalta ei........................

Suuret aluerakennussopimukset jakoivat 1960- ja 70-luvuilla rakennusyrittäjät menestyjiin ja häviäjiin.
Puolimatka oli liikkeellä oikeaan aikaan. Vielä vuonna 1950 enemmistö suomalaisista asui maalla, mutta kahdessa vuosikymmenessä enemmistö asuisi kaupungeissa. Vanhat kaupungit ja kaupunginosat eivät riittäneet, vaan uudisasukkaille oli rakennutettava lähiöitä ratojen ja isojen kulkuväylien varteen.

Tultaessa vuoteen 1959 A. Puolimatka Oy oli kohonnut Suomen suurimpien yksityisten rakennusliikkeiden joukkoon. Aluerakentamisen paras aika oli kuitenkin vielä edessä. 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa suuret aluerakennussopimukset jakoivat rakennusyrittäjät menestyjiin ja häviäjiin. Poliitikkojen ja pankinjohtajien päätöksillä ratkaistiin vuosikymmeneksi eteenpäin, kuka rakentaa lähiöt. Puolimatka oli listattu menestyjien puolelle.

Puolimatka tiesi kaiken rakentamisesta ja ymmärsi rahan päälle. Jos työtä oli mahdollista tehdä tuottavammin eli edullisemmin, niin tehtiin. Konserni kasvoi tasaisesti. Mahdollisimman paljon hankinnoista tehtiin omista yrityksistä, ja niitä oli useita Forssan seudulla. Ensimmäinen oli vuonna 1964 hankittu Rakennusvalmiste Oy, joka teki täyselementtitaloja. Yrityksellä oli myös oma puutyötehdas, joka valmisti ikkunoita ja ovia, saha, kalustetehdas, ontelolaattatehdas, kylpyhuonetehdas ja talotehdas yhdessä rakennusliike Polarin kanssa sekä vielä lastulevytehdas ja sähkölaitetehdas. Kaikki oli juuri, kuten Puolimatka oli nuorempana ajatellutkin, hyvin teollista ja järjestelmällistä.....................

Loput linkistä.

https://lounge.fim.com/lahioiden-rakentaja/?utm_source=tw&utm_medium=2&utm_content=tw_postaus&utm_campaign=lahioiden-rakentaja


Rauno Murju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 777
 • Liked: 1598
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #61 : 06.01.2018, 19:50:54 »
Palataan astialle vielä.

Itiksessä ei tornitalon kalliit neliöt käy kaupaksi ja syykin vaietaan häveliäästi vaikka kyseessä on vähemmän valehteleva hesari.

Sosiaalisen sekoittamisen nimiin vannova yhteiskuntasuunnittelu joutuu väkisinkin myöntämään ennemmin tai myöhemmin, ettei neuvostoliitosta kopioitu kaupunkirakenne toimi markkinataloudessa niin kauan, kun omilla rahoillaan liikkeellä oleva ostaja saa valita itse naapurinsa.


https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/595216-itakeskuksen-maamerkissa-yha-24-asuntoa-kaupan-valmistuivat-25-vuotta-sitten

Lainaus
Itäkeskuksen Maamerkissä yhä 24 asuntoa kaupan – valmistuivat 2,5 vuotta sitten

Brandis

 • Vieras
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #62 : 06.01.2018, 20:12:21 »
Pääkaupunkiseudulta omistusasunnon hankkiminen onkin riskaabelia, sillä asunnon arvoa voi olla vaikea kasvattaa nykyisestä tilanteesta, jossa hinnat kokolailla tapissaan. Ainakaan silloin, jos joutuu rahoittamaan taloaan velkarahalla.

Ehkä varminta ja järkevintä olisi nyt sijoittaa syrjäisempään kaupunkiin lähellä kasvukeskusta, alueelle, jonka arvo voi lähivuosikymmenen aikana kasvaa. Pyrkiä ennakoimaan ko. alueen kasvukehitystä. Asuntokaupoissa voi nykyäänkin joko hävitä tai voittaa tuntuvia summia rahaa, jos vaistot ovat olleet aluekehityksen kannalta oikeat.


kivimies

 • Vieras
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #63 : 06.01.2018, 20:14:45 »
Palataan astialle vielä.

Itiksessä ei tornitalon kalliit neliöt käy kaupaksi ja syykin vaietaan häveliäästi vaikka kyseessä on vähemmän valehteleva hesari.

Sosiaalisen sekoittamisen nimiin vannova yhteiskuntasuunnittelu joutuu väkisinkin myöntämään ennemmin tai myöhemmin, ettei neuvostoliitosta kopioitu kaupunkirakenne toimi markkinataloudessa niin kauan, kun omilla rahoillaan liikkeellä oleva ostaja saa valita itse naapurinsa.

Sosiaalista sekoittamista vaikeuttaa se, että vieraskielisten määrä ei pysy vakiona, vaan kasvaa jatkuvasti. Muuten se voisi toimiakin.

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 070
 • Liked: 40057
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #64 : 06.01.2018, 20:31:55 »
^ Joka sitten johtaa väistämättä matu-lähiöiden syntyy. Näistä taas on jo riittävästi kokemusta ulkomailta. Jo ennalta tiedetään miten siinä käy. Hädissään kai lienevät suunnittelijat. Matujen määrä kasvaa jatkuvasti harjoitetulla politiikalla ja konkurssi & katastrofi on väistämättä edessä. Kaarnalaivoja veistelemällä yrittävät pitää moraaliaan yllä. Ei ole helppoa koneiston juoksupojillakaan.
Euroopan kattava saksalaistutkimus: He suvaitsevat vain omaa suvaitsevaisuuttaan. Vasemmistolaiset ja vihreät ovat erityisen suvaitsemattomia toisin ajattelevia kohtaan, toisin kuin konservatiivit.

f-35fan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 280
 • Liked: 936
 • CIA:n rogue-haamukirjoittaja
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #65 : 07.01.2018, 21:41:44 »
Ruotsiin, Göteborgiin rakennetaan ruotsalaisen asuntokuplan viimeinen erektio ja suurella tyylillä.
https://e24.no/naeringsliv/sverige/stordalen-hotell-skal-bli-nordens-hoeyeste-bygg/24221363?expId=df-86-d4c37306&varId=df-86-d4c37306
Karlatornet on 245 metriä korkea. Sinne tulee mm sekä asuntoja että Peter Stordalenin Clarion hotelli.

Asuntoja on 590 hinnaltaan 1.6 - 15.9 milj kruunua.
Näistä jo 455 on myyty.
Tarkoitus on että rakennus valmistuu Göteborgin 400-vuotisjuhliin vuonna 2021.

Danske Bankilla on katsaus kaikkiin Pohjoismaihin (englanniksi).
Se on aika synkkää kerrottavaa Ruotsin kohdalta.
http://danskeresearch.danskebank.com/link/NordicOutlook050118/%24file/NordicOutlook_050118.pdf

Jos joku sattumoisin on kiinnostunut asumaan Karlatornetissa niin vielä on 80 asuntoa jäljellä:
https://www.sernekebostad.se/bo--leva/vara-omraden/karlastaden-goteborg/karlatornet/object/4MBID6EF1GK4F620
Karlatornet – i gott sällskap
Skidmore, Owings & Merrill som ritat Karlatornet ligger bakom några av världens högsta och mest spektakulära byggnader, t ex Burj Khalifa i Dubai och One World Trade Center i New York. Den internationellt kända arkitektbyrån har vunnit fler utmärkelser än någon annan. 2014 vann de tillsammans med den danska arkitektbyrån Entasis tävlingen om vem som skulle få rita Karlatornet.
Juryns motivering
"Ett identitetsskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö. Förslaget integrerar närmiljön till en helhet som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen"

PS Kuplan romahtamisen myötä asuntoja tulee pakkomyyntiin. Esimerkiksi noita 4 miljoonan kruunun kämppiä saattaakin hyvin saada 3 miljoonalla.

Taloudellisesti Göteborg on pohjoismaisen teollisuuden keskus ja asukkaita siellä on 540 000.
Se on Helsingin kokoluokassa ja kaupunkien suuralueet ovat samassa luokassa.
« Viimeksi muokattu: 07.01.2018, 22:25:51 kirjoittanut f-35fan »

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 710
 • Liked: 42785
 • Ego sum Spartacus
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #66 : 08.01.2018, 16:25:14 »
Lainaus
Nordea on alkanut tarjota asiakkailleen maksimissaan 35 vuoden laina-aikaa asuntolainoihin. Laina-ajan pidentämisellä pankki haluaa kannustaa suomalaisia kerryttämään asunnon lisäksi muutakin varallisuutta.

Toki pitkällä laina-ajalla on toinenkin puoli. Pankki saa myymästään rahasta pidempään korkotuloa, ja samalle se sitouttaa lainanottajia vuosikymmeniksi pankin asiakkaiksi.

"Asunnon omistaminen on yhä hyvä ja kannatettava tapa vaurastua. Vielä parempi on kuitenkin kerryttää muutakin varallisuutta. Näemme, että suomalaisten varallisuus on turhan paljon sidoksissa asuntoihin"...........................

Miller korostaa, että ideana ei ole mahdollistaa lainanhakijoille entistä suurempia lainoja: laina mitoitetaan yhä siten, että asiakkaan tulisi periaatteessa selviytyä lainastaan 25 vuodessa. Nyt kuitenkin kuukausittaiseen lainanlyhennykseen varattavasta rahamäärästä osa voidaan pistää muihin sijoituskohteisiin, samalla kun asuntolainaa lyhennetään kauemmin – eli maksimissaan 35 vuoden ajan.

"Haluamme kannustaa suomalaisia pohtimaan vaurastumistaan laajemmin. Jos kaikki omaisuus on kiinni asunnossa, ottaa oikeastaan melkoisen riskin."

https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/nordea-alkaa-tarjota-huippupitkia-asuntolainoja-ei-haittaisi-jos-asennoitumista-lainanmaksuun-hiukan-muutettaisiin-6695180

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 710
 • Liked: 42785
 • Ego sum Spartacus
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #67 : 12.01.2018, 10:36:05 »
Suomeen pitää haalia lisää haittamaahanmuuttajia ettei rakennusbuumi ja asunnonvuokraajien sossurahan kahminen lopu.

Lainaus
Rakentamisen buumi näkyy myös maakuntakeskuksissa – ylitarjonnan riski, jos väestönkasvu ei pysy perässä

Suomessa rakennetaan nyt ennätystahdilla. Asuntoja nousee pääkaupunkiseudun lisäksi myös Etelä-Suomen isoihin kaupunkeihin sekä maakuntien keskuskaupunkeihin, kertoo Pellervon taloustutkimuksen (PTT) asuntomarkkinaennuste.

Rakentaminen on vilkastunut Joensuussa, Seinäjoella ja Rovaniemellä, eikä se rakennuslupien perusteella näytä hiipuvan.

Ripeä rakentaminen herättää kuitenkin epäilyksiä ylitarjonnasta. PTT:n mukaan joissakin maakuntien keskuskaupungeissa on asuntojen ylitarjonnan riski, sillä väestönkasvu on hidasta.

http://www.ts.fi/uutiset/talous/3798439/Rakentamisen+buumi+nakyy+myos+maakuntakeskuksissa++ylitarjonnan+riski+jos+vaestonkasvu+ei+pysy+perassa

Brandis

 • Vieras
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #68 : 12.01.2018, 19:39:24 »
^^ Ihan hyvä kun tarjotaan pidempiä laina-aikoja ja ajatus siitä, että siinä ohella kerrytetään muutakin omaisuutta, on hyvä.

Ruotsissa aivan yleisiä ovat 60 vuoden laina-ajat. Ajatuksena on juuri tämä 'leva lite' -mentaliteetti, eli on 'hyvien vuosien', ruuhkavuosien tai aktiivisten vuosien [miksi tätä aikaa sitten tahtookaan kutsua] aikana vaurautta toteuttaa muitakin suunnitelmiaan kuin omistusasumista, matkustaa ja satsata perheeseen ym.

Dick Ursby

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 470
 • Liked: 1527
 • Etnonationalisti
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #69 : 12.01.2018, 19:43:57 »
Missä nämä velkaiset eläkeläiset asuvat kun putoavat eläkkeelle, eikä elinikäinen korkojen maksaminen ole kartuttanut omaa varallisuutta? Onko leva lite suunnitelma mennä vuokralle?

Tyhmäähän se on että Suomessa ainoa taloudellinen asumismuoto on omistaminen. Varsinkin jos asuu muuttotappioalueella tai kunnan työpaikat katoavat hokkus pokkus. Mutta on ainakin yksi nurkka talosta oma ja sen voi vaihtaa kuolinpesä-kaksioon matkalla palvelutaloon.

Omaa lainaa on vielä, kun muija tykkää asua leveästi, mutta lyhenee iloisesti nykykoroilla. Taloa vastaan otettu keittiöremppalaina myös, ja korot ovat euroja kuussa.
« Viimeksi muokattu: 12.01.2018, 19:46:00 kirjoittanut Dick Ursby »
Olisit profiloinut etnisesti!

Dick Ursby

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 470
 • Liked: 1527
 • Etnonationalisti
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #70 : 12.01.2018, 19:49:28 »
Ai niin ps, jos omistaa, kannattaa omistaa hyväkuntoinen ja tilava pientalo pk-seudulta perheystävälliseltä neekerittömältä alueelta hyvillä yhteyksillä. Kun kiinteistö-titanic uppoaa, nämä jäävät pinnalle. Meille myynyt, Käpylään uusiin kerrostaloihin muuttanut pariskunta jo kiroilee huonoa diiliä. Uuden laatu on paskaa ja naapurusto tummempaa kuin grynderin havainnekuvat antoivat ymmärtää....
Olisit profiloinut etnisesti!

Brandis

 • Vieras
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #71 : 12.01.2018, 20:46:31 »
Missä nämä velkaiset eläkeläiset asuvat kun putoavat eläkkeelle, eikä elinikäinen korkojen maksaminen ole kartuttanut omaa varallisuutta? Onko leva lite suunnitelma mennä vuokralle?

No esimerkiksi, jos haluaa.

Tai sitten asuu siinä velkaisessa asunnossaan/talossaan, jonka kuukausittaiset asumiskustannukset on laskettu sen verran alas, että maksaminen eläkkeestä on mahdollista. Kun asuntolainan nopeaan maksuun ei kulu kuukausittaista käyttörahaa niin paljoa, on mahdollista säästää ja/tai sijoittaa rahaansa siinä asuntolainan maksamisen ohella.

Mehud

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 356
 • Liked: 8594
 • Parempi kuin muslimi! Aina! Oi! Oi! Oi!
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #72 : 12.01.2018, 20:54:20 »
Missä nämä velkaiset eläkeläiset asuvat kun putoavat eläkkeelle, eikä elinikäinen korkojen maksaminen ole kartuttanut omaa varallisuutta? Onko leva lite suunnitelma mennä vuokralle?

Tyhmäähän se on että Suomessa ainoa taloudellinen asumismuoto on omistaminen. Varsinkin jos asuu muuttotappioalueella tai kunnan työpaikat katoavat hokkus pokkus. Mutta on ainakin yksi nurkka talosta oma ja sen voi vaihtaa kuolinpesä-kaksioon matkalla palvelutaloon.

Omaa lainaa on vielä, kun muija tykkää asua leveästi, mutta lyhenee iloisesti nykykoroilla. Taloa vastaan otettu keittiöremppalaina myös, ja korot ovat euroja kuussa.

Eläkeläisellähän on mahdollisuus käyttää käänteistä asuntolainaa, jossa asunto siirtyy pankin omistukseen ja eläkeläisellä on mahdollisuus asua siellä hautaan asti, tietyin edellytyksin.
"Se, että eurooppa ei ammu tunkeilijoita rajoilleen, ei kerro euroopan hyvyydestä, vaan sen saamattomuudesta!" - Mehud-

Suojele lastasi monikulttuurisuudelta. Kerro heille tarinoita entisestä Suomesta ja nykyisestä ruotsista. Siinä oppii tyhmempikin kakara äänestämään oikein kun aika koittaa. Näytä itse esimerkkiä!

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 927
 • Liked: 38023
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #73 : 13.01.2018, 13:24:44 »
Totean tämän kaiken pelottelun keskellä sellaisen häiritsevän faktan että Suomessa vanhojen asuntojen keskihinta on laskenut lähes vuosikymmenen jos siihen tehdään BKT-korjaus. Pääkaupunkiseudullakin arvonnousu on liikkunut jo pitkään vain 1-3 prosentissa vuodessa, kun samaan aikaan Ruotsin asuntojen hintataso on noussut pitkään lähes kymmenen prosenttia vuodessa. Vaikka ruotsalaisten asuntojen arvosta katoaisi kolmannes, se ei ole kuin parin vuoden takapakki ja asunnot ovat  silti pitkällä aikavälillä yliarvostettuja yleiseen talouskehitykseen suhteutettuna. Jos suomalaisissa vanhoissa asunnoissa näkee vastaavan kuplan, se on ollut siellä kyllä jo vuosikymmenen alusta asti.

Minulla on kaveri joka on uhonnut pörssiromahduksen tai ainakin asuntojen hintaromahduksen olevan koko ajan kulman takana, ja tämä on jatkunut koko vuosikymmenen. Oikeasti olen sitä mieltä ettei tuo ole mielekäs pohjaoletus jolla ylläpitää sijoitusportfoliota...
"Voi sen sanoa, paitsi ettei oikein voi, koska sillä antaa samalla avoimen valtakirjan EU:ssa tapahtuvalle mielivallalle."
- ApuaHommmaan siitä, voiko sanoa Venäjän tekevän Ukrainassa siviilien kidutusmurhia ja voiko ne tuomita.

f-35fan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 280
 • Liked: 936
 • CIA:n rogue-haamukirjoittaja
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #74 : 17.01.2018, 22:05:01 »
Lisää pelottelua!
Skanskan osake on tippunut tänään 8% Tukholman pörssissä.
Skanska on ilmoittanut irtisanovansa 3000 henkeä!
https://e24.no/boers-og-finans/sverige/3-000-mister-jobben-i-skanska/24234841

Lainaus


Det vill kooste 000 ansatte jobben, skriver selskapet i en melding onsdag.

Etter en såkalt strategisk gjennomgang av virksomheten varsler Skanska at det skal skrives ned verdier for rundt 1,1 milliarder svenske kroner i fjerde kvartal, samt 600 millioner i 2018.

«For bedre lønnsomheten vil Skanska redusere størrelsen på sine ulønnsomme virksomhetsenheter og øke fokuset på kostnadskontroll og risikostyring. Skanska vil også gjøre en rekke organisasjons- og ledelsesendringer», skriver selskapet.

Dette innebærer å restrukturere konstruksjonsvirksomheten i Polen. Selskapet vil videre forlate kraftsektoren i USA, fokusere på kjernevirksomhet i Storbritannia og tilpasse seg vanskeligere markedsvilkår i Tsjekkia.

Nedskrivningene kommer i hovedsak utenfor Norden, som leverer gode resultater.

– Dette berører ikke Skanska Norge direkte. Norge leverer sterke resultater, og nedbemanningene knytter seg til andre deler av konsernet, først og fremst Polen, sier kommunikasjonsdirektør Audun Lågøyr i Skanska Norge til NTB.

Vil spare milliard
Skanska venter nå at driftsresultatet for 2017 blir 5,3 milliarder svenske kroner. Analytikerne i en SME Direkt-undersøkelse ventet et resultat på 6,6 milliarder svenske kroner.


Skanska halverer i Stavanger
Selskapets styre foreslår imidlertid å opprettholde utbytte på 8,25 kroner per aksje.

Omstruktureringen vil koste selskapet 600 millioner svenske kroner i år, skriver Skanska.

Det er ventet innsparinger på rundt én milliard kroner årlig.

De store endringene i Skanska-ledelsen innebærer at økonomi- og finansdirektør Peter Wallin, personaldirektør Veronica Rörsgård, Norden-sjef Pierre Olofson og konserndirektør Christel Åkerman går ut, melder Dagens Industri.

Magnus Persson blir ny økonomi- og finanssjef, mens Kirsti Mettälä blir ny personaldirektør. Richard Kennedy får ansvar for byggvirksomheten i USA og Skanska Infrastrukturutvikling.f-35fan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 280
 • Liked: 936
 • CIA:n rogue-haamukirjoittaja
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #75 : 21.01.2018, 20:27:08 »
Saxo Bank varoittaa kuplien puhkeamisesta!
https://e24.no/boers-og-finans/bitcoin/storbank-advarer-svaert-mange-bobler-blaases-opp-akkurat-naa/24236761


Saxo Ban kiistää Alan Greenspanin väitteen ettei kuplaa havaitse kuin vasta sen puhjettua.
Pankissa he tietävät missä on kuplia, mutta eivät pysty tarkemmin sanomaan koska ne puhkeavat.

Saxo Bank alleviivaa sitä että sijoittajilta on jäänyt huomaamatta suurten keskuspankkien signaalit monivuotisen ultrastimuloivan rahapolitiikan nloppumisesta.

Lainaus
Danske Saxo Bank ser bobler nesten overalt.

Faktisk er «boblen» det viktigste konseptet ved inngangen til 2018, mener banken.

I en fersk rapport avviser Saxo Bank utsagnene fra USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan i 2002 om at det er veldig vanskelig å påvise en boble før boblen har sprukket.

– Vi hevder ikke at vi vet når bobler vil sprekke. Men vi kan fastslå hvor de oppstår, og i våre øyne er det svært mange bobler som blåses opp akkurat nå, skriver bankens sjeføkonom Steen Jakobsen.

– Vi ser dem i obligasjonsmarkedet, i aksjer, i private equity, i venturekapital, i eiendom og helt klart i kryptovalutaer, skriver han.

......

Saxo Bank understreker at markedene så langt har tatt ganske lett på signalene fra verdens store sentralbanker om at perioden på mange år med ultrastimulerende pengepolitikk etter hvert er over.


Saxo Bankin raportti englanniksi
https://www.home.saxo/-/media/documents/quarterly-outlook/quaterly-outlook-q1_2018.pdf

f-35fan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 280
 • Liked: 936
 • CIA:n rogue-haamukirjoittaja
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #76 : 21.01.2018, 21:03:45 »
Peloittelu senkun jatkuu vaan!
Nyt on maalattu pirut seinille!

Talouselämä(kauppalehti)
Ruotsissa menossa järkyttävän kova pudotus asuntojen hinnoissa - Tukholman neliöhinnat romahtaneet jo tuhannella eurolla
https://www.talouselama.fi/uutiset/ruotsissa-menossa-jarkyttavan-kova-pudotus-asuntojen-hinnoissa-tukholman-neliohinnat-romahtaneet-jo-tuhannella-eurolla/bba96db7-7a75-34c1-b8a1-abcebd375372
Lainaus

Ruotsissa asuntojen hinnat jatkavat putoamistaan ja samalla uusien asuntolainojen saantia tiukennetaan. Keskuspankille ja poliitikoille sataa kritiikkiä, kertoo Kauppalehti.

Tuoreimmat tilastot Ruotsin asuntomarkkinoilta paljastivat, mitä monet osasivat pelätä. Asuntojen hinnat jatkoivat laskuaan koko maassa. Toistaiseksi laskun tasoittumista tai käännettä ei ole näkyvissä.
Samalla länsinaapurissa on käynnistynyt kiivas syyllisten etsintä. Kenen piikkiin ongelmallinen tilanne menee?
Jyrkintä asuntohintojen alamäki on ollut Tukholmassa. Perässä seuraavat toiset suurkaupungit, Göteborg ja Malmö.

Tukholmassa myytyjen kerrostaloasuntojen keskineliöhinta putosi joulukuussa alle 84 000 kruunuun, kun se vielä keväällä oli 94 000 kruunua.
Keskineliöhinnasta on siis haihtunut jo 10 000 kruunua eli hieman yli tuhat euroa sitten huipun.
Asuntoja on tarjolla ennätyksellisen paljon. Asuntovälityssivusto Hemnetin listoilla oli joulukuussa myynnissä kohteita 65 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Sama tarjontapiikki näkyy myös tammikuun luvuissa.
Asuntojen tarjonnan odotetaan nousevan voimakkaasti lähiaikoina, kun ennätysmäärä vuosina 2016 ja 2017 aloitettuja asuinrakennusprojekteja valmistuu. Vaikeutena on se, etteivät ihmiset enää osta asuntoja yhtä korkeilla hinnoilla.
Ruotsalaisten näkemys asuntojen hintakehityksestä synkkeni entisestään tammikuussa. SEB-pankin indikaattorin mukaan 43 prosenttia uskoo hintojen laskevan tulevan vuoden aikana, kun enää 30 prosenttia uskoo hintojen nousevan. Pessimismi on suurinta Tukholmassa.
Alhossa vaeltavat ostajat ja parempia aikoja toivovat myyjät eivät kohtaa. Kauppoja syntyy vain alemmilla hinnoilla tai ei ollenkaan.
Lainojen sääntely tiukentuu edelleen
Sääntely on tiukentumassa taas maaliskuussa. Ensimmäinen asuntolainojen lyhennyssääntöjen kiristys viime kesän alussa johti suureen epävarmuuteen, mutta markkinat onnistuivat toipumaan siitä.
Hallitus päätti kuunnella rahoituksellista vakautta valvovaa Finansinspektionenia. Päätös toisesta kiristyksestä oli liikaa. Se romautti kerrostalomarkkinat.
Tuleva lyhennyssääntöjen kiristys koskee niitä, jotka ottavat lainaa 4,5 kertaa verojen jälkeisten vuositulojen verran. Myös suurempien lainojen saanti vaikeutuu, mikä hiivuttaa markkinoita lisää etenkin suurissa kaupungeissa.
Kiinteistöyhtiö Wallestamin toimitusjohtajan Hans Wallestamin mukaan kireämpi sääntely yhdessä markkinoiden turbulenssin ja epävarmuuden kanssa ovat kuin "kuoleman kosketus uusille kerrostaloprojekteille".
"Ei ole poissuljettua, että alalla tullaan näkemään konkursseja", Wallestam sanoo Dagens industrissa (DI).
Ruotsi kärsii yhä asuntopulasta. Samaan aikaan uusasuntorakentaminen uhkaa törmätä seinään.
Lumipallon vieriessä ja kasvaessa asuntoinvestoinnit vähenevät. Se vaikuttaa alan yhtiöihin ja myös Ruotsin talouskasvuun.

Kulttuurirealisti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 525
 • Liked: 5202
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #77 : 21.01.2018, 21:28:13 »
^ "Ruotsi kärsii yhä asuntopulasta. Samaan aikaan uusasuntorakentaminen uhkaa törmätä seinään."

Oma tulkintani: moni maksukyvytön ja luottotiedoton uusruotsalainen kärsii asuntopulasta.

Tukholman keskihinta on laskun jälkeen 84k kruunua per neliö, joka on n. 8500 eur. Onko Tukholma noin(kaan) vetävä metropoli?
"Ovela tapa pitää ihmiset passiivisina ja kuuliaisina on rajoittaa tiukasti hyväksyttävien mielipiteiden kirjoa, mutta sallia hyvin vilkas keskustelu sen kirjon sisällä. … tämä antaa ihmisille tunteen, että ajattelu on vapaata.” - Chomsky

f-35fan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 280
 • Liked: 936
 • CIA:n rogue-haamukirjoittaja
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #78 : 25.01.2018, 22:40:17 »
NRK: Rahanpainaminen jatkuu euroalueella

On haastateltu pääekonomisti Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 -panKista.
Vuodesta toiseen jatkunut ”rahan painaminen” ja tukiostot ovat liian hyvää ollakseen totta.
Halpa raha johtaa kuplaan ja kannattamattomiin yrityksiin.

https://www.nrk.no/norge/pengetrykkingen-fortsetter-i-eurosonen-1.13884423
Linkki on huomattavasti selvempi lukea kuin lainaus.

Lainaus


Pengetrykkingen fortsetter i eurosonen
Den europeiske sentralbanken fortsetter den massive pengetrykkingen – som har bidratt til børsfesten


Sindre Heyerdahl
Journalist

Den europeiske sentralbanken ESB fortsetter med sine massive vitamininnsprøytinger i markedet, fremgår det av dagens pressemelding.

Samtidig endres ikke rentene etter torsdagens rentemøte.

På forhånd var det knyttet mest spenning til om «pengetrykkingen» til ESB ville fortsette i samme storstilte skala som tidligere.

Disse støttekjøpene av verdipapirer i markedet, har bidratt til børsfesten de siste årene – fordi penger i realiteten er svært tilgjengelige og billige.

– Hvis dette skal fortsette et par år til, er det for godt til å være sant
Frykten er boblesprekk
Sentralbanken gjør dette for å skape mer økonomisk vekst. Men kritikerne frykter at ESB da samtidig kan bidra til å skape økonomiske bobler som en dag vil eksplodere – for eksempel i form av et gedigent børskrakk.

Og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets er inne på det samme.

– Stadig flere innser at disse ekstraordinært lave rentene, kombinert med støttekjøp, gir skadelige effekter, sier Andreassen til NRK.

Et opplagt eksempel er at de voldsomme stimulansene sementerer næringsstrukturen, påpeker Andreassen.

– Når penger er gratis, fører det til at bedrifter som skulle vært konkurs, ikke går konkurs, sier sjeføkonomen.

– ESB selv skjønner at de ikke kan holde på med dette veldig mye lenger.

Spent høst
Fra og med januar i år er støttekjøpene, kalt kvantitative lettelser, på 30 milliarder euro per måned. Det er en reduksjon fra tidligere, men altså fremdeles astronomisk høyt.

Germany European Central Bank
MAKTENS HØYBORG: Den europeiske sentralbanken i Frankfurt am Main har stor betydning for verdens finansmarkeder.
FOTO: MICHAEL PROBST / AP
Og torsdag kommer det frem at kjøpene skal opprettholdes frem til september i år – eller så lenge det er behov for det.

«Pengetrykkingen» skal i alle tilfeller fortsette inntil sentralbanken ser at inflasjonen når målet like under 2 prosent.

ESB utelukker ikke heller at støttekjøpene igjen kan økes fremover i tid.

– Det blir veldig spennende hva som skjer deretter. Selv i rådet var det noen som ville trappe ned etter september, sier Andreassen.

Uendret rente fra Norges Bank
Fortsetter så lenge de vil
Samtidig holdes altså sentralbankens styringsrente uendret på rekordlave null prosent. Dette er helt i tråd med hva analytikerne ventet på forhånd.

Også innskuddsrenten holdes uendret, på minus 0,4 prosent. Dette er renten som bankene får for innskudd i sentralbanken.

Tidligere torsdag ble det også klart at sentralbanken her hjemme heller ikke rører styringsrenten.

Hovedstyret i Norges Bank holder renten uendret på 0,5 prosent. Så lavt har nå renten ligget siden mars 2016.
 Publisert i dag, for 7 timer siden   Oppdatert i dag, for 6 timer siden
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+ Del på epost
Fakta om minusrente
Negativ styringsrente vil si at en av sentralbankens viktigste rentesatser settes under null.
Dette kan gjøre det ulønnsomt for bankene å plassere penger i sentralbanken, siden de må betale for å ha dem stående der.
Til gjengjeld kan negativ rente gjøre det lukrativt for bankene å ta opp lån i sentralbanken.
Hensikten med en slik rente er at bankene skal sette pengene de låner i omløp. Slik blir det større økonomisk aktivitet.
Dette kalles en ekspansiv pengepolitikk.
En lignende effekt kan oppnås ved at sentralbanken kjøper tilbake statsobligasjoner i markedet.
Både i Sverige og Danmark er det allerede minusrente. Her er det nå lav rente på boliglån, men de fleste privatbankene har holdt renta over null.
 stig millehaugen


Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 328
 • Liked: 15194
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #79 : 04.02.2018, 11:47:00 »
Pidetään täysin normaalina, että keskituloinen ottaa satojen tuhansien eurojen lainan ja laittaa sillä asunnon. Ei siinä yleensä tuttavat kysele sijoituksen riskeistä mitään. Suhtautuminen muuttuu, jos sama henkilö päättää sittenkin pysyä vuokra-asujana ja sijoittaa rahat osakkeisiin. Sitten kyllä muistetaan mainita pörssipelin riskit.


Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 710
 • Liked: 42785
 • Ego sum Spartacus
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #80 : 11.02.2018, 21:44:36 »
Lainaus
Pala tiiliseinää 1930-luvulta, pieni vessa ja näkymä Tampereen Hämeenpuistoon.

Tässä on yksiö, jonka neliöhinta kipusi juuri Tampereella yli 8 000 euron.

14,2 neliön käytetystä yksiöstä maksettiin Tampereella vastikään 114 000 euroa.

Kiinteistönvälittäjä Jaakko Simola Tampereen Kotijoukkueesta sanoo, että kyseessä on Tampereen historian kallein käytetty yksiö. Hänen tiedossaan ei ole yhtä kalliita.

–Hinnat ovat kohta kuin Manhattanilla. Neliöhinnoiltaan kilpaillaan lähes Helsingin keskustan huippuyksiöiden luokassa. Joissakin tapauksissa Helsingissä neliöhinta kipuaa 10 000 euron luokkaan neliöltä, Simola kertoo........................................

https://www.aamulehti.fi/uutiset/talta-nayttaa-tampereen-historian-tiettavasti-kallein-yksio-sijoittajat-maksavat-huimia-hintoja-yksioista-kohta-kuin-manhattanilla-200720239/

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 328
 • Liked: 15194
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #81 : 12.02.2018, 09:33:39 »
Tähän pieni uutinen Hölmölästä. Oletteko kuulleet että Hölmölässä annetaan asumistukea ihmisille, jotka sitten saavat vuokrata tarvitsemansa asunnon vapailta markkinoilta? Se ei ole tämän uutisen ydin mutta hyvä pitää mielessä juttua lukiessa.
Lainaus

Hyrynsalmella joka kolmas asunto on kunnan rasitteena – siistiä vuokrataloa uhkaa purku

Hyrynsalmen kunnan omistaman Kiinteistö Oy Ahmahaan toimitusjohtaja Pekka Oikarinen esittelee siistiä kaksikerroksista vuokrataloa, jonka kohtalona saattaa hyvinkin olla purku.

– Tämä talo on rakennettu 1980-luvulla. Silloin hyrynsalmelaisia oli yli 4 000, nyt melkein puolet vähemmän. Ehkä kehitysnäkymien kanssa oltiin vähän liian optimistisia.

Kunta saa tarpeettomiksi käyneiden talojen purkuun valtiolta reilua tukea.

Veteraanitalon 60 000 euron purkukustannuksiin on tulossa valtion kassasta 42 000 euroa.

– Tyhjien asuntojen ongelma koskee kuitenkin myös yksityisiä. Tällaisen kunnan asuntomarkkinoita voidaan tervehdyttää oikeastaan vain asuntoja purkamalla.

Asuntoja voi toki myydäkin, mutta mielellään vain loma-asunnoiksi. Vakituisina asuntoina ne päätyisivät kenties kunnan kilpailijoiksi ennestään jumissa olevilla vuokramarkkinoilla.

Hyrynsalmella on myyty 38 kunnan asuntoa.

– Halvalla on mennyt, 12 000–18 000 euroa kaksiolta tai kolmiolta, Oikarinen toteaa.

Kunnalla on kiinteistöyhtiön kautta hallussaan 154 asuntoa, joista kolmannes on vailla vuokralaista tai ostajaa. Kaupan on tällä hetkellä 17 huoneistoa.

– Osassa tyhjistä asunnoista on lämmöt laitettu kokonaan pois päältä ja putket täytetty pakkasnesteellä. Kuluja ylläpidosta kertyy silti kuitenkin yli satatuhatta euroa vuodessa, Oikarinen laskee.

"Romutuspalkkio lähtökohtaisesti väärä ajatus"

Harvaan asutun maaseudun verkoston puheenjohtaja, Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä näkee järkeväksi, että kuntien omistamien vuokrataloyhtiöiden huonokuntoisia rivi- ja kerrostaloja puretaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn purkuavustusta hyödyntämällä.

– Vuokra-asuminen on yksi hyvä keino siihen, että ihmiset pystyvät asumaan laadukkaasti ja tarvittaessa muuttamaan työn perässä. Asuntokannan kehittämistä tulee tapahtua myös maaseudulla.

Romutuspalkkiota on esitetty yhdeksi ratkaisuksi lisätä ihmisten liikkumista työn perässä maalta kaupunkiin.

– Se on lähtökohtaisesti väärä ajatus. Työpaikkoja on avoinna koko Suomessa ja määrällisesti eniten työttömiä on isoissa kaupungeissa, Määttä sanoo.

– Liikkumista pitää tapahtua molempiin suuntiin.

• Hakkarainen, Petri: Hyrynsalmella joka kolmas asunto on kunnan rasitteena – siistiä vuokrataloa uhkaa purku Kaleva, 2018-02-11.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 710
 • Liked: 42785
 • Ego sum Spartacus
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #82 : 08.03.2018, 17:42:42 »
Voi hyvää päivää sentään !!!!!!!!!!!!!

Lainaus
3h, k, khh, s, 2 x vh, 104,0 m², 849 000 €

Oulun ytimessä, kauppakeskus Valkean 12. kerroksen kattohuoneisto nyt tarjolla. Tilava ja hyvin varustettu kolmio, huonekorkeus yli 3 m. Erinomaiset näköalat yli 30 m2 terassilta etelän ja lännen suuntaan. Yhtiön piha-alue 6. krs korkeudella, sisäkautta kulku kauppakeskukseen. Autohalli paikka omana osakkeena. Näitä ei ole joka päivä myynnissä!!

https://www.etuovi.com/kohde/1221941

Tuleekohan tuo nahkasohva ja sille heitetty raato kaupan päälle?

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 365
 • Liked: 7379
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 710
 • Liked: 42785
 • Ego sum Spartacus
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #84 : 12.03.2018, 10:48:27 »
Lainaus
Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n asuntomarkkinaennusteen mukaan tulossa on historiallisen vilkas asuntokevät. Ennuste huhti-kesäkuun asuntomarkkinoista perustuu Suomen Kiinteistönvälittäjien noin 1 300 jäsenvälittäjän arvioon.

- Kuluttajien luottamusindikaattori on historiallisen korkealla. Hinnat eivät nouse rakettina ylöspäin, mikä kertoo markkinan toimivuudesta. Kysyntää on joka puolella, ei pelkästään kasvukeskuksissa - ihmiset uskaltavat liikkua, Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoo Iltalehdelle.

SKVL:n asuntomarkkinaennusteen mukaan asunnonostajat ovat kiinnostuneita kaikista hyväkuntoisista asunnoista, jotka ovat valmistuneet aikaisintaan 1990-luvulla, mieluiten 2000-luvulla.

- Asunnon ostajat ovat yhä haluttomampia aloittamaan suuret remontit hankkimassaan asunnossa tai pientalossa. Erityisesti lähestyvä putkiremontti vaikeuttaa asunnon oikean hinnan löytämistä myyjän ja ostajan välillä, Mannerberg mainitsee.

Ainoastaan Helsingissä, Turussa ja Tampereella myös vanhojen kerrostaloasuntojen kysyntä on kovaa.

Pien- ja rivitaloissa on erityisryhmä, joka on Mannerbergin mukaan myyjille erityisen hankala: 70-luvulla valmistuneet pientalot, joissa on esimerkiksi alapohjan rakenteessa aikakaudelle tyypillisiä erityispiirteitä, jotka voivat vaatia merkittäviä peruskorjauksia.

1970-luvun nopeasti rakennettu kerrostalokanta lähestyy myös kovaa vauhtia putkiremonttivaihetta, jolloin asuntojen hinnat laskevat nopeastikin.

- Jos on 70-luvun talo, jossa ei ole tehty isoja remontteja, niin niistä ei saa keskihintoja, vaan hinta jää sen alle, Mannerberg sanoo.

Näin välittäjät näkevät tilanteen eri puolilla Suomea

Kerros- ja rivitalojen hintojen ennakoidaan nousevan seuraavan vuosineljänneksen aikana noin prosentin. Omakotitalojen keskimääräisten hintojen ennustetaan pysyvän ennallaan tai laskevan hiukan.

Pääkaupunkiseudulla kerrostalojen keskihintojen odotetaan nousevan 2-3 prosenttia. Omakoti-, pari- ja rivitalojen hintojen ennustetaan pysyvän ennallaan kysynnän kasvusta huolimatta.

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa pienten omakotitalojen ja uudempien rivitalojen hintojen odotetaan nousevan hiukan. Etelä-Suomessa omakotitalot menevät parhaiten kaupaksi alle 250 000 euron hintaluokassa.

Turussa kovin kysyntä on pienemmistä hyväkuntoisista keskustan kerrostaloasunnoista. Myös lähikuntien rivitaloja kysytään paljon.

Tampereen seudulla on kova kysyntä keskusta-alueen hyväkuntoisista kerrostaloasunnoista. Parhaiten käyvät kaupaksi uudehkot pienemmät asunnot.

Oulun seudulla on vahvaa kysyntää pienistä hyväkuntoisista kerrostaloasunnoista. Isommat talot ovat vähemmän kysyttyjä, joten niiden hinnat laskevat.

Kaupunkien keskustoissa sijaitsevilla 2000-luvun asunnoilla on eniten kysyntää Itä-Suomessa. Myös vanhemmilla remontoiduilla asunnoilla on kysyntää.

Länsi-Suomessa menevät kaupaksi vanhatkin omakotitalot, kun ne ovat hyvin huolletut. Länsi-Suomessa maaseudullakin sijaitsevilla asunnoilla on kysyntää hyvän työllisyystilanteen vuoksi.

Pohjois-Suomessa on kysyntää hyväkuntoisille noin 120 neliön uudemmille omakotitaloille. Myös pienille kerrostaloasunnoille on Pohjois-Suomessa hyvin kysyntää.

http://www.iltalehti.fi/talous/201803122200804628_ta.shtml

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 710
 • Liked: 42785
 • Ego sum Spartacus
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #85 : 16.03.2018, 11:06:01 »
Kuinkahan suuri osuus asumistuen saajista on haittamaahanmuuttajia?

Lainaus
Kela maksoi viime vuonna asumistukia yhteensä yli 2000 miljoonaa euroa. Kahden miljardin euron raja meni rikki ensimmäistä kertaa. 2010-luvulla asumistuen summa on kasvanut 65 prosenttia.
Viime vuonna asumistukea saaneista ruokakunnista noin neljännes asuu Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Noin puolet yleistä asumistukea saaneista ruokakunnista asuu pääkaupunkiseudun ulkopuolella suurissa kaupungeissa ja kaupunkiseutujen kehyskunnissa.

Kelan mukaan suurin osa yleisen asumistuen saajista on yksinasuvia.

"Vuosina 2013–2016 yksinasuvien osuus oli hieman alle 60 prosenttia asumistukea saaneista ruokakunnista. Opiskelijoiden siirtyminen yleiseen asumistukeen nosti yksinasuvien osuuden 66 prosenttiin vuonna 2017", Kela kertoo.

Yleisen asumistuen saajat ovat pääosin nuoria.

"Ruokakuntia, joissa tuen hakija oli alle 35-vuotias, on yli puolet yleistä asumistukea saaneista vuosina 2013–2016. Opiskelijoiden siirtyminen yleiseen asumistukeen kasvatti alle 35-vuotiaiden osuutta entisestään, yli 60 prosenttiin", Kela kertoo.

Kelan tilastollinen vuosikirja kertoo, että asumistukimenot olivat 723 miljoonaa euroa vuonna 1995 ja 982 miljoonaa euroa vuonna 2005.

Miljardin euron raja puhkaistiin vuonna 2006, ja kymmenessä vuodessa niiden määrä on kaksinkertaistunut. Vuoden 2010 jälkeen Kelan asumistukimenot ovat kasvaneet peräti 65 prosenttia.

Viime vuonna täysi-ikäisiä yleisen asumistuen, eläkkeensaajan asumistuen ja opintotuen asumislisän saajia oli kaikkiaan 672 000.

https://www.talouselama.fi/uutiset/tuliko-kipuraja-jo-vastaan-kela-maksoi-asumistukia-yli-2000-miljoonaa-euroa-neljannes-summasta-valuu-paakaupunkiseudulle/8df846c0-533f-303e-9c3c-f77d6813b0bf

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 710
 • Liked: 42785
 • Ego sum Spartacus
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #86 : 21.03.2018, 19:25:46 »
Lainaus
Asunnossa kaikuu YleX-radiokanavan ajankohtaisohjelma Etusivu. On alkuiltapäivä, ja kulttuurituotantoa opiskelevien Ablaye ja Waly Ndiayen koulupäivä on ohi.

25-vuotiaat veljekset ovat vaihtaneet hetkeksi vapaalle.

Alun perin oululaiset Ndiayet ovat asuneet tässä soluasunnossa nyt kolme vuotta. Ja täällä – Vantaan Kulomäessä – he ovat myös viihtyneet.

Koulumatka Helsingin Arabianrantaan taittuu bussilla noin puolessa tunnissa.

– Monella saattaa mennä Kalliostakin ruuhka-aikaan sama aika, Ablaye Ndiaye sanoo.

– Täällä on ollut rauhallista. Kauppa on lähellä ja bussi lähtee melkein kotiovelta. Olemme viihtyneet täällä, hän jatkaa.

Moni muu opiskelija ei kuitenkaan viihdy soluasunnossa – eikä Kulomäessä Vantaalla. Ja siksi veljestenkin koti on nyt Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön eli Hoasin purkulistalla.

...............................................

Sellainen tulevaisuus odottaa myös Ndiayen veljesten kotitaloa Vantaalla: se sijaitsee tontilla, joka aiotaan panna matalaksi kahden seuraavan vuoden aikana. Ensimmäiset talot puretaan jo ensi kesänä.

Yleisestä trendistä huolimatta Ablaye Ndiaye suosittelee soluasumista muillekin.

– Ehdottomasti. Saa ainakin uusia kavereita, jos ei muuta. Tai vihollisia, hän sanoo ja virnistää.

https://yle.fi/uutiset/3-10126464

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 536
 • Liked: 51524
 • 1001 yön tarinoita: Ahmed ja Kela Gold
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #87 : 21.03.2018, 20:22:16 »
Lainaus
On alkuiltapäivä, ja kulttuurituotantoa opiskelevien Ablaye ja Waly Ndiayen koulupäivä on ohi.

Suomi nousuun!   :facepalm:

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 710
 • Liked: 42785
 • Ego sum Spartacus
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #88 : 27.03.2018, 13:04:00 »
Lainaus
Kiinteistövälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen sanoo, että uudiskohteiden taloyhtiölainoissa tikittää aikapommi.

- Tulemme näkemään muutamien vuosien päästä enemmänkin epätoivoisia tilanteita ja jopa oikeudenkäyntejä vahingonkorvausvaatimuksineen, kun taloyhtiölainojen lyhennykset alkavat ja rahoitusvastikkeet nousevat jopa useisiin tuhansiin euroihin kuukaudessa. Se tulee monelle ikävänä yllätyksenä, Rantanen sanoo.

Hän uskoo, että monet yrittävät myydä asuntojaan, ennen kuin vastikkeet kohoavat pilviin.

- Olen esimerkiksi kuullut, että Espoossa metron varrella sijaitsevan 100 neliön kerrostalohuoneiston kuukausittaiset vastikekulut tulee lyhennysvapaan päätyttyä olemaan 5 500 euroa ja Oulussa sijaitsevan uuden yksiön 1 400 euroa kuukaudessa. Näistä ei puhuta, eikä kerrota riittävän selvästi ostajalle ennen kauppoja, Rantanen sanoo.

Rantanen tarkentaa Iltalehdelle, ettei hän tai hänen edustamansa yhtiö ole tehnyt varsinaista analyysiä asiasta esimerkiksi taloyhtiötasolla.

- Lähinnä nämä tiedot pohjautuvat siihen, mitä olemme kuulleet joko suoraan asiakkailtamme tai yhteistyökumppaneilta.

Erityisesti pk-seudun ongelma

Rantasen mukaan ongelma korostuu erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa asuntokauppa käy edelleen kuumana ja vuokrat ovat karanneet "normaalituloisten käsistä."

- Monet päätyvät ostamaan oman asunnon pankista rahoittamallaan pienellä omarahoitusosuudella ja taloyhtiölainalla. Tyypillisesti näissä lainoissa ovat ensimmäiset vuodet lyhennysvapaita.

Rantanen sanoo, että kuvio on mennyt riskisempään suuntaan jo pitkään. Nykyään on hyvin tyypillistä, että uudiskohteen kokonaishinnasta 70 prosenttia on taloyhtiölainaa ja 30 prosenttia myyntihintaa, jonka asiakas kaupanteossa maksaa.

Taloyhtiölainaan on leivottu sisään pitkä lyhennysvapaa.

- Tyypillisesti lyhennysvapaat ovat liikkuneet 2-3 vuodessa, mutta nyt tapaa jo 5 vuodenkin lyhennysvapaita, Rantanen sanoo.

Rantanen kysyykin, mitä tapahtuu, kun lyhennysvapaat loppuvat?

- Ovatko ihmiset varautuneet jopa tuhansien eurojen kuukausittaisiin vastikekuluihin?

Hänen mukaansa uusien asuntojen taloyhtiölainojen riskeistä olisi puhuttava avoimesti.

- Rakennusliikkeiden markkinointimateriaaleissa tulisi näkyä selvästi arvio tulevasta rahoitusvastikkeen määrästä vuosittain koko laina-ajalta. Nyt niissä näkyy usein vain ensimmäinen vuosi, joka johtaa uudesta asunnosta ja pienistä asumiskuluista hurmaantuneen valitettavasti täysin harhaan.

http://www.iltalehti.fi/talous/201803272200839770_ta.shtml

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 710
 • Liked: 42785
 • Ego sum Spartacus
Vs: Asuntolainoituksen kestävyys
« Vastaus #89 : 25.04.2018, 16:57:42 »
Lainaus
Markkinakuplan puhkeaminen on johtanut asuntokaupan nopeaan hiljentymiseen.

Talouslehti Dagens Industrin mukaan osa asuntorakennuttajista on vetäytynyt tonttikaupoista Tukholmassa asuntohintojen laskettua. Lehti kertoo, että useiden rakennusalan toimijoiden mukaan tämä on vasta alkua asuntomarkkinoiden kuplan puhjetessa.

Dagens Nyheter puolestaan kertoo, että asuntomarkkinoiden kriisi iskee voimalla moniin alan yrityksiin, jotka kertoivat tulostietojaan keskiviikkona.

– Asuntorakentaminen vähenee 25-30 prosenttia tulevan vuoden aikana, ennustaa rakennusyhtiö Veidekken toimitusjohtaja Lennart Weiss lehdelle.

Ruotsin asuntovirasto arvioi myös, että aloitettavien asuntorakennushankkeiden määrä vähenee. Viraston mukaan suur-Tukholman alueella vähennys voi tänä vuonna olla 25 prosenttia.

Tärkeimpiä syitä markkinoiden hyytymiseen on DN:n mukaan pankkien tiukentunut lainananto.

Uusien myytyjen asuntojen määrä on romahtanut Ruotsin suosituimmalla asuntovälityssivustolla Hemnetissä, kertoo Kauppalehti. Tammi-maaliskuussa myytyjen asuntojen määrä laski uutisyhtiö Direktin Hemnetistä saamien tilastojen mukaan 37 prosenttia vuodentakaisesta.

Tukholman läänissä pudotus oli peräti 51 prosenttia.

Suomessa puolestaan kiinteistövälitysketju Remaxin mukaan vanhojen kerrostalohuoneistojen välitetyt kaupat vähenivät tammi-maaliskuussa vuodentakaisesta neljä prosenttia. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan asuntoja myytiin maaliskuussa 13 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten, mutta Huoneistokeskuksen mukaan työpäiväkorjattuna vanhojen asuntojen kauppa väheni 5,2 prosenttia.

Hintakehityksen perusteella markkinat kuitenkin vetivät vielä ainakin helmikuussa pääkaupunkiseudulla, missä Tilastokeskuksen mukaan vanhojen asuntojen hinnat nousivat vuodentakaisesta 2,9 prosenttia. Muualla Suomessa hinnat kuitenkin laskivat 0,9 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin koko Suomessa Tilastokeskuksen mukaan joulu-helmikuussa 9 887 asunnolle, missä kasvua oli 31,4 prosenttia vuodentakaisesta vastaavasta ajanjaksosta.

Käynnissä olevan asuinrakentamisen volyymi kasvoi joulu-helmikuussa vuodentakaisesta 12,3 prosenttia, ja rakennushankkeita aloitettiin kuutiomäärällä mitattuna 30,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Toisaalta muun kuin asuinrakentamisen volyymi kasvoi vain 2,3 prosenttia, ja rakennuslupien määrä kuutiometreinä mitattuna väheni 21,6 prosenttia teollisuus- ja varastorakennuksille myönnetyn vähäisen kuutiomäärän takia.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla helmikuussa vuodentakaisesta 2,9 prosenttia. Muualla Suomessa ne tosin laskivat 0,9 prosenttia.

https://www.verkkouutiset.fi/asuntojen-rakentaminen-romahtaa-tukholmassa/

Tagit: