Oma Säästöpankki on myöntänyt New House Innovation -konsernille viime vuosina vähintään yli kymmenen miljoonaa euroa lainoja.
Kaupparekisteriin toimitetusta yhtiökokouspöytäkirjasta selviää, että ainakin lokakuussa 2022 Oma Säästöpankin pitkäaikainen varatoimitusjohtaja Pasi Turtio omisti puolet konsernista.
Ja poliisikin jutun mukaan tutkimassa arvopaperimarkkinajuttuja:
Oma Säästöpankin työntekijät saivat vinkin sijoituskohteesta – heille ei kerrottu, että se oli heidän pomolleen tuttu
https://yle.fi/a/74-20089051Poliisi tutkii pankin toimia
- Keskusrikospoliisi tutkii Oma Säästöpankkiin liittyviä epäiltyjä arvopaperimarkkinarikoksia. On epäselvää, ketä tai keitä tutkinta koskee.
- Tutkintapyynnön teki pankkeja valvova Finanssivalvonta.
- Pankki on kertonut johtavassa asemassa olleen työntekijän rikkoneen luotonanto-ohjeita ja varautuvansa 19,5 miljoonan euron luottotappioihin.
Missäköhän suhteessa tämä New House Innovation on Kauppalehden keskusteluissa pidempään ruodittuun Asunto Oy Helsingin Innovationiin, jonka postiosoite on mielenkiintoisesti Seinäjoella, vaikka talo sijaitsee Helsingissä?
Poimintoja hauskoista asuntokohteista - tyhmä maksaa liikaa, osa 2 | Sivu 556 | Kauppalehden keskustelupalsta
https://keskustelu.kauppalehti.fi/threads/poimintoja-hauskoista-asuntokohteista-tyhmae-maksaa-liikaa-osa-2.195203/page-556Messitytönkatu 8 Jätkänsaaren asunnoissa nyt uutta kusetusta:
...
"Muut kustannukset
Muut maksut: Taloyhtiön lainan lyhennysvapaat 11.01.2023-15.02.2025. Laina aika 20v. lyhennysväli 1kk. Taloyhtiön lainan lyhennysvapaat loppuvat 15.02.2025. Huoneistoon kohdistuu velkaosuus, joka maksetaan kaupanteossa."
...
Pistetään vielä hakukoneita varten tämä tänne:
"Asunto Oy Helsingin Innovation
Y-tunnus 3331077-7
Maa Suomi
Postiosoite c/o Promagia Oy Kalevankatu 9 A 10, 60100 Seinäjoki"
Poimintoja hauskoista asuntokohteista - tyhmä maksaa liikaa, osa 2 | Sivu 551 | Kauppalehden keskustelupalsta
https://keskustelu.kauppalehti.fi/threads/poimintoja-hauskoista-asuntokohteista-tyhmae-maksaa-liikaa-osa-2.195203/page-551Messitytönkatu 8 myyntiprojekti taitaa olla vastatuulessa, osa jo toisella kierroksella olevien asuntojen huutokaupat peruttu:
Tästä projektista tuloutettiin arvonkorotuksella ja tontti myymällä jo yli miljoonan ”voitot” osinkoina, mitähän yhtiölainan myöntäneen pankin vastuuhenkilö miettii tällä hetkellä?
...
Tästä osoitteesta saattaa tulla mielenkiintoisin seurattava pitkään aikaan. Tuonnehan on pakko mennä käymään paikan päälle.
...
Messitytönkatu 8 siis jyvitettiin vain osalle asuntoja yhtiölaina eli niissä velkavipu on 100%. Osalle ei yhtiölainaa jyvitetty ja ne saa myytyä puhtaalla voitolla. Nyt kun noita alkuperäiskunnossa olevia ja tappiin saakka velkavivutettuja ei näytä saavan kaupaksi, on siirrytty noiden velattomien ja pintaremontoitujen myymiseen: Messitytönkatu 8 - Länsisatama, Helsinki
Myymättömistä pitää ”gryndereiden” maksaa kk-vastikkeet, mutta kunnolla kulut alkavat juosta kun yhtiölainan lyhennykset alkavat juosta ensi vuoden lopussa.
Stay tuned!
En nyt muista tarkkoja lukuja, mutta muistaakseni nykyisellä korkotasolla lainaa on niin paljon, että voi olla varsin haastavaa saada mitään myydyksi, jos ostajat ymmärtävät kuinka pahasti lainat alkavat maksaa, kun yhtiölainan lyhennykset alkavat pian juosta. Ja jos asuntojen omistajataholla ei rahat riitä lainakulujen maksuun, kun lainoja pitää alkaa pian makselemaan, tonttivuokrien maksuun jne, niin käsittääkseni muut huoneistojen omistajat (mikäli sellaisia ylipäätään on) joutuvat maksamaan niitäkin. Ja yhtälö vaikutti varsin hirveältä ja kestämättömältä.
En muista tosiaan tarkempia lukuja, mutta selailemalla tuota Kauppalehden ketjua asioiden pitäisi valjeta tarkemmin. Enkä ole tarkistanut mistään keskusteluissa väitettyjä lukuja tms tietoja, joten kannattaa tarkastaa ne varmuuden vuoksi itse luotettavista lähteistä, jos asia kiinnostaa enemmän.
PS:
Uudiskohteiden riskit | Sivu 59 | Kauppalehden keskustelupalsta
https://keskustelu.kauppalehti.fi/threads/uudiskohteiden-riskit.247510/page-59Ei sinänsä uudiskohde, mutta hyvä esimerkki, miten kiinteistöt kiertää. Tämä taloyhtiö on alunperin Merimieseläkekassan gryndaama vuokratalo vuodelta 1995, kunnes kassa päätti laittaa sen myyntiin. Uusi/uudet omistajat tekivät mitä yleensä näissä tehdään eli rahoittivat oston yhtiölainalla, jonka sitten jyvittivät osalle asuntoja 100% ja osa jäi sitten salkkuun täysin velattomana. Seuraavassa vaiheessa sitten myydään ne yhtiölainoitetut yksittäin ja velattomat jätetään nakuttamaan kassavirtaa ja/tai likvitoidaan tarvittaessa. Koska instikat ja kuntien vuokrataloyhtiöt mielellään myyvät tiettyyn ikään tulleet talot, ostajiakin on ilmaantunut markkinoille, jotka ostavat koko talon alella ja sitten myyvät asunnot yksitellen voitolla. Homma rokkasi hyvin, siis aina vuoteen 2022 saakka - sen jälkeen onkin ollut nihkeämpää.
Tässä Messitytönkatu 8 tapauksessa ajoitus oli huono: kiinteistö ostettiin ATH-hintatasolla ja tonttikin myytiin alta, mutta nyt pitäisi vielä päästä niistä asunnoista eroon.
Talon ostoryhmässä mukana: Jyri Linden (Nordic Business Group), Antti Korpela (New House Innovation Oy) ja Miika Oksanen (New House Properties).
Ensimmäisiä onkin tullut tipoittain myyntiin:
Olisiko ensimmäinen tippuvaan puukkoon tarttunut tämä Hold On Capital Oy (perustettu 2022), jonka jäljet johtavat FLAT | Helppoa asuntosijoittamista (perustettu 2021). Slogan on ”Helppoa kiinteistösijoittamista”. No, sehän nähdään.
Poimintoja hauskoista asuntokohteista - tyhmä maksaa liikaa, osa 2 | Sivu 554 | Kauppalehden keskustelupalsta
https://keskustelu.kauppalehti.fi/threads/poimintoja-hauskoista-asuntokohteista-tyhmae-maksaa-liikaa-osa-2.195203/page-554Itse törmäsin asiaan nelisen vuotta sitten, kun olin tällaisen kiinteistökehittäjän postituslistalla. Silloin kohteet olivat poikkeuksetta maakunnissa ja tyypillisesti oli ostettu kunnan 20-30 vuotta vanha vuokratalo, jossa asui vuokralaisia. Asuntoihin tehtiin korkeintaan kevyt pintameikkaus, nostettiin vuokraa ja sitten myyntiin asunto kerrallaan. Jotkut talot ostettiin käteisellä, jotkut lastattiin yhtiövelalla. Kauppa kävi hyvin sijoittajille johtuen matalista kauppahinnoista, usein peruskorjausremontteja ei oltu ehditty alkaa tehdä, joten vuokratuotto näytti hyvältä. Asuntoja markkinoitiin pokkana ”tukkualennuksilla” ovh-hinnoista.
Lainoittajapankki oli varmaan mukana mielellään, kun bisnes rullasi kivasti. Jossain vaiheessa sitten joku, keksi, että yhtiölainanhan voi jyvittää vain osalle asunnoista ja pitää velattomat itsellä tai myydä myöhemmin. Pankki lähti mukaan, koska miksipä ei. Tuolileikki jatkui niin kauan kuin löytyi se viimeinen hölmö, joka osti ne asunnot.
Tässä Messitytönkatu tapauksessa noita täysillä vivutettuja asuntoja ei kai ole saanut myytyä huutokaupalla yhtään, joko korkeimman huudon (muutama tonni) on tehnyt huudon läpällä tai sitten ostaja kysynyt pankilta saako omaa lainaa yhtiölainan maksamista varten ja vastaus ollut ei.
Nämä puuhapetethän eivät ole ensimmäistä kertaa liikkeellä vaan tehneet samaa pienemmässä mittakaavassa jo maakunnissa. Nyt vain ajoitus kosahti, kun hinnat laskevat - varmaan ostovaiheessa vielä excelissä oli oletus hinnat nousee jatkossakin ja saatu se pankki (joka luotottanut aiempiakin kohteita?) antamaan näin jälkikäteen katsottuna yhtiölainaa poskettomasti yläkanttiin. Toivotaan, että media löytää tämän ja penkoo taustat tarkemmin.
...
Se jäi vielä mainitsematta, että Tampereella operoi sama peluri kuin tässä Messitytönkadun casessakin eli Nordic Business Group/Investments, jonka omistaja Jyri Linden perusti myös Nordic Business Forumin.
Poimintoja hauskoista asuntokohteista - tyhmä maksaa liikaa, osa 2 | Sivu 553 | Kauppalehden keskustelupalsta
https://keskustelu.kauppalehti.fi/threads/poimintoja-hauskoista-asuntokohteista-tyhmae-maksaa-liikaa-osa-2.195203/page-553Niin, tämä laskelma perustuu siihen, että pankki saisi konkurssissa myös yhtiölainattomat asunnot vastikkeetta ja niiden osakkaat menettäisivät asunnoista maksamansa rahansa (pankille). Mahdoton sanoa, kun ei tiedä mitä yhtiölainassa sovittu.
Suomalaisissa asunto-osakeyhtiöiden yhtiölainoissa on normaali käytäntö, että pankilla on (ensimmäinen) kiinnitys taloon (kiinteistöön). Jos pankki ei saa yhtiölainan maksuja, pankki sitten realisoi vakuuden (kiinteistön) ja yhtiön osakkaat menettävät asuntonsa.
Tuo kiinteistöjen luototuksessa normaali käytäntö. Itse en ole koskaan muunlaisiin pankin kanssa tehtyihin asunto-osakeyhtiöiden yhtiölainajärjestelyihin törmännyt.
Eikä tuohon edes asunto-osakeyhtiön konkurssia tarvita, jos pankki ei saa lainanmaksuja ja sillä on ensisijainen kiinnitys taloon, pankki realisoi talon. Realisoinnista siitä tulevat tulot menevät ensisijaisesti pankille yhtiölainan maksuun, sen jälkeen muille vakuudenhaltijoile, jos niitä on ja jos jotain jää yli loppu jää sitten asunto-osakeyhtiön omaisuudeksi jaettavaksi osakkaille, jotka ovat menettäneet asuntojensa hallintaoikeuden kun talo on myyty.
Poimintoja hauskoista asuntokohteista - tyhmä maksaa liikaa, osa 2 | Sivu 557 | Kauppalehden keskustelupalsta
https://keskustelu.kauppalehti.fi/threads/poimintoja-hauskoista-asuntokohteista-tyhmae-maksaa-liikaa-osa-2.195203/page-557Parantaa se tietenkin yhtiön selviytymismahdollisuuksia jos osakas maksaa lainansa pois. Tosin kun siinä taloyhtiössä on ilmeisesti kymmeniä tappiin yhtiölainalla velkavivutettuja asuntoja yhden tahon omistamana, niin sehän koko paska kaatuu korttitalon tyylillä kun niiden lyhennykset alkavat eikä omistajalla ole varaa niiden lyhynnysten maksamiseen ja niitä ei saa myytyä eteenpäin.
Taloyhtiö jos menee konkurssiin, niin siinähän meni Kankkulan kaivoon ne rahat millä maksoit pois yhtiölainasi.
Ilmeisesti yrittävät nyt myydä kenties 5-10 huoneistoa niin, että niiden ostajan on pakko maksaa yhtiölaina samalla pois. Sen jälkeen saavat vähän ainakin hengähdysaikaa ja pankki voi suhtautua myötämielisesti lyhennysvapaiden jatkoon taloyhtiölle. Ja saavat lisää aikaa kaupata niitä asuntoja siitä taloyhtiöstä.
...
Toisessa asunnossa oli myös velaton ja myyntihinta sama 489000, mutta lisäksi vastikkeissa mainittu pääomavastike 1642,88€/kk.
Eli ovathan nuo ilmoitukset aika harhaanjohtavia.
Koko homma on silti melkoinen viritelmä. Varmasti jonkunlaisia "etuisuuksia" jaettu alunperin jo kiinteistö- ja tonttikaupan yhteydessä, koska itsekin kiinnitin huomiota käyttäjä Rahnun ihmettelemään tonttivuokraan.
...
Eiköhän tuo ole tarkoitus hoitaa kauppakirjalla niin, että se yhtiölaina tulee sen huoneiston osalta maksetuksi samantien pois samalla allekirjoituksella.
Ongelma on sitten se, että ne taloyhtiön suunnilleen kaikki muut asunnot on yhtiölainoitettu yli 100 prosentin velkavivulla. Pääsee sitten maksamaan niitä kun ostaa sen osakkeen ja maksaa yhtiölainan sen osalta pois ja muiden huoneistojen vastikkeet jäävät maksamatta.
Toki tuossa saa syyttää ihan itseään se hölmö joka tuohon lankeaa kun taloyhtiön kirjanpidosta ja muista papareista selviää se koko tilanteen karuus.
Ilmeisesti hätä on todellinen tuon taloyhtiön omistajilla kun sopiva määrä yhtiölainaa on usein pelkkä etu jos huoneistoa myy sijoittajille. Tai ostajalle jolla on vähän vaikeaa saada koko asunnon hintaa lainana.
Mitään kovin isoa ongelmaa tuon taloyhtiön asunnon ostamisissa ei olisi jos taloyhtiö olisi ilman yhtiölainaa. Jos joku osakkaista jättää hoita- ja tontinvuokravastikkeen maksamatta, niin eiköhän ne saisi kuitattua sillä kun ottaa taloyhtiö huoneiston haltuunsa ja vuokraa eteenpäin. Nyt kun yhtiölainaa on niin perkeleesti, niin ei siitä asunnosta saa haltuunotettua ja vuokrattua eteenpäin puoliakaan niistä vastikkeista mitä on maksettava kun lyhennykset alkavat.
...
Pääomavastike on nyt tuossa vain korkojen osuus. Se pompsahtaa sitten ihan uusiin ulottuvuuksiin kun lainan lähennykset alkavat vuoden päästä. Äkkiseltään laskien se rahoitusvastike on sitten 489 tonnin lainamäärällä, 5 pinnan korolla ja 20 vuoden takaisinmaksuajalla 3227 euroa kuussa. Päälle sitten se tontin vuokravastike ja hoitovastike.
Jos 20 kpl tuollaisia myymättömiä kämppiä on siinä taloyhtiössä "sioittajalla", niin sata tonnia kuussa pitäisi löytyä vuoden päästä sijoittajalta omaa rahaa pistää siihen sen vastikkeisiin. Ja joka kuukausi seuraavat 20 vuotta jos ei mene kaupaksi.