Kirjoittaja Aihe: Sote 1.0 -keskustelu - kuka hoidetaan ja kuka jää ilman hoitoa?  (Luettu 60211 kertaa)

Äpyli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 709
 • Liked: 2809
Tämä on kanssa aika hauska.Voisi kysyä että kuinka pitkä putki on ollut päällä kun ovat päättäneet noita juttuja ja allekirjoittaneet sopimuksia.Itse vetoaisin johonkin ettei tyypeillä ollut oikeutta allekirjoittaa sopimuksia terveydentilan takia tai jotain.:D

Tämä turhauttava ja surullisen kallis kuvio toistuu julkisella sektorilla yhä uudelleen ja uudelleen. Tehdään monimutkaisia sopimuksia riittämättömillä tiedoilla ja taidoilla. Hyvä sopimus edellyttäisi sekä sopimusoikeudellista osaamista että hyvät tiedot toimialasta ja liiketoiminnasta. Ei taida kuntapäättäjistä juuri löytyä asiantuntijoita joilla olisivat molemmat oikeasti hallussa. Sitten kun pikkupäättäjien hybris yhdistyy kyvyttömyyteen nähdä potentiaalisia ongelmia, lopputulos ei voi olla muuta kuin kallis. Uudessa tietojärjestelmässä se on melkeinpä sääntö, että projekti venyy ja paukkuu.

n.n.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 671
 • Liked: 5074
 • Metamorfinen ja nuivaantunut
Tämä turhauttava ja surullisen kallis kuvio toistuu julkisella sektorilla yhä uudelleen ja uudelleen. Tehdään monimutkaisia sopimuksia riittämättömillä tiedoilla ja taidoilla. Hyvä sopimus edellyttäisi sekä sopimusoikeudellista osaamista että hyvät tiedot toimialasta ja liiketoiminnasta. Ei taida kuntapäättäjistä juuri löytyä asiantuntijoita joilla olisivat molemmat oikeasti hallussa. Sitten kun pikkupäättäjien hybris yhdistyy kyvyttömyyteen nähdä potentiaalisia ongelmia, lopputulos ei voi olla muuta kuin kallis. Uudessa tietojärjestelmässä se on melkeinpä sääntö, että projekti venyy ja paukkuu.
Apotti on muutenkin sellainen epäpyhä behemoth, joka olisi saanut jäädä syntymättä. Kaiken integroiminen samaan järjestelmään kuulostaa ajatuksena ihan kivalta, mutta tekemisen tasolla alkaa nopeasti kivikkojen määrä lähestyä ääretöntä. Sitten kun kaupat on todennäköisesti tehty taas jollain rahat pois -mallilla, niin tulos on juurikin sellainen mitä voi odottaa. Joku aasintuntija taisi esittää allianssimallin hyödyntämistä julkisissa tietotekniikkaprojekteissa, jossa asiakkaan ymmärtämättömyys järjestelmästä, jota haluavat ja nenästä vietävyys on varma, eikä se välttämättä olisi huono ajatus.
”Jos olet aina ollut sitä mieltä, että sääntöjen tulee kohdella kaikkia samalla tavalla ja kaikkia tulisi arvioida samoilla kriteereillä, sinua olisi pidetty 60 vuotta sitten radikaalina, 30 vuotta sitten liberaalina, mutta tänä päivänä rasistina." -Thomas Sowell

RP

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 250
 • Liked: 16458
Tässä myös HUS:in Lasse Lehtosen jakama näkemys miten tilanne etenee: Terveydenhuolto menee kohti romahdusta, ja lopulta valtio saa miettiä miten sen korjaamisen maksaa.
Joka (taas) lisää velkaa, tai sitten pitää miettiä, käytetäänkö verovaroja johonkin sairaan- ja vanhustenhoitoa vähemmän tärkeään.
Invalid Tweet ID
"Iloitsen Turkin yrityksestä yhdistää modernisaatio ja islam."
http://www.ulkopolitiikka.fi/article/523/martin_scheinin_periaatteen_mies/

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 996
 • Liked: 9064

Mielenkiintoista tässä SOTE-kuviossa on, että esillä olevien tietojen perusteella uuteen malliin sirryttäessä tuodaan jaettavaksi kentän laskelmien vaatimusten mukaisesti vähintään pari miljardia euroa enemmän fyffeä.

Mitä olisikaan saatu aikaan, jos tuo sama fyffemäärä olisi ruiskutettu vanhan organisaation suoniin ? 
”Koulussa menestyminen on vain siitä kiinni, kuinka paljon ja miten teet töitä. Oma asenne vaikuttaa tosi paljon.”

Maryam Imtiaz, Pakistanista 13-vuotiaana Suomeen muuttanut Aalto-yliopiston opiskelija

Äpyli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 709
 • Liked: 2809
Suppea tilannekatsaus. Hyvinvointialueet käynnistyivät vuodenvaihteessa. Mutta mitäs hyvää on kansainvälisestikin vertaillen huomattavan laajalla reformilla saatu aikaan ja mitä on tulossa? Puheenvuoro STM:n osastopäällikölle.

Lainaus käyttäjältä: Kari Hakari, osastopäällikkö, sosiaali- ja terveysministeriö
Nyt se on varmaa. Sote-uudistuksen toimeenpanon ensimmäinen kriittinen vaihe onnistui lähes täydellisesti. Järjestämisvastuun siirto noin 200 kuntatoimijalta 21 hyvinvointialueelle on takana, eikä suurempia ongelmia ollut yhdelläkään alueella.

Nyt kohteena ovat jo sote-uudistuksen perimmäiset tavoitteet eli yhdenvertaiset, yhteensovitetut palvelut ja niiden saatavuus kaikkialla Suomessa. Samanaikaisesti on myös pystyttävä hillitsemään kustannuskehitystä palveluissa, joiden tarve kasvaa koko ajan.

Sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää pitkäjänteistä, strategiaan perustuvaa uudistumista kaikilla alueilla. Osa alueista on jo edennyt uudistamisohjelmissaan, toiset vasta käynnistelevät niitä. Kaikilla se on kuitenkin edessä. Uudistumisessa onnistuminen edellyttää alueilla vahvaa poliittisen ja virkamiesjohtamisen yhteistyötä ja rohkeutta tehdä radikaaleja ratkaisuja.

Uudistumisessa onnistumista ei voi jättää vain hyvinvointialueiden vastuulle. Ministeriöiden tehtävänä on ohjata ja tukea alueita niiden uudistumistyössä. Ja myös ministeriöiden on uudistuttava niin, että alueet pystyvät saavuttamaan sote-uudistuksen tavoitteet. On avoimesti keskusteltava, voidaanko normiohjauksesta siirtyä vähitellen kohti muita ohjauskeinoja, joita sote-lainsäädännössä on ministeriöille annettu. Siinäpä pohdittavaa ensi vaalikaudelle!
https://soteuudistus.fi/-/1271139/-lahes-kympin-suoritus

Tietämykseni ei riitä arvioimaan, mitä osastopäällikkö tarkoittaa normiohjauksella ja muilla ohjauskeinoilla. Tavoitteet ovat kuitenkin varsin kovat suhteutettuna vallitsevaan tilanteeseen. Sanoisin jopa epärealistisen kovat sillä tilannetajulla, mitä itselläni asiasta on. Sote-koneesta pitäisi käytännössä puristaa yhä kovempia tehoja ulos ja V8-miehenä sen tiedostaa, että siihen yleensä ottaen liittyy riskejä. Ylen uutinen tältä päivältä valottaa yhtä keskeisintä ongelmaa eli rekrytointiongelmia niin terveydenhuollon kuin sosiaalihuollonkin osalta. Ilmeisesti reformi ei ole johtanut suorittavan työntekijöiden kannalta suotuisiin muutoksiin, kun alan vetovoima lienee heikentynyt. Ennen reformin toteutumistahan oli vielä ajatus, että työoloja parantamalla saataisiin vetovoimaa ylläpidettyä, mutta fokus tähän asiaan taisi unohtua. Yllättäen muuten, työperäistä maahanmuuttoa ei jutussa mainittu ratkaisukeinona. Lienee inhimillinen unohdus kyseessä.

YLE: Pula sairaanhoitajista ja lähihoitajista on kasvanut räjähdysmäisesti kahden vuoden aikana koko Suomessa
Lainaus
Julkisen alan eläkevakuuttaja Keva selvitti, mitä työvoimaa kunnat tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa.

Pula sairaanhoitajista ja lähihoitajista on kasvanut räjähdysmäisesti vain kahden vuoden aikana.

Julkisen alan eläkevakuuttaja Keva analysoi muun muassa koulutuspaikkamääriin, kuntien eläköitymiseen sekä avoimiin työpaikkoihin pohjautuen kuntien tulevaisuuden työvoimatarpeita. Selvitys on päivitys vuonna 2021 valmistuneeseen analyysiin.

Erityisesti pula sairaanhoitajista on pahentunut kahdessa vuodessa.

Koko maahan kaivattaisiin nyt yli 16 600 uutta sairaanhoitajaa. Pelkästään Uudellamaalla on 6 000 sairaanhoitajan vaje. Kaksi vuotta sitten vaje sairaanhoitajista oli koko maassa 8 000 henkilöä.

Tämä lisäksi koko maahan tarvittaisiin lisää 8 800 uutta lähihoitajaa. Vuonna 2021 lähihoitajavaje oli vain reilut 700 työntekijää.

Sen sijaan lääkäritilanne on jopa parantunut. Vuonna 2021 yleislääkäreistä oli reilun tuhannen ammattilaisen vaje, nyt analyysi näyttää noin yhdeksänsadan lääkärin vajetta.

Sosiaalityöntekijät ja psykologit erottuvat joukosta, kun tarkastellaan eri ammattiryhmien henkilöstötarvetta vertaamalla suurinta vajausta suhteessa nykyiseen henkilöstöön.

Erityisesti sosiaalityöntekijöiden puolella pula on huomattava. Sosiaalityöntekijöitä tarvittaisiin lisää runsaat 4 200 työntekijää, kun tällä hetkellä Kevan eläkevakuutettujen määrä koko ammattiryhmässä on reilut seitsemäntuhatta.

Psykologeja on Kevan eläkevakuutettuna työntekijöinä noin 3 700 henkilöä ja työvoimavaje on 1 800 henkilöä.

Myös lastentarhanopettajista on tälläkin hetkellä maanlajuisesti noin kuudentuhannen osaajan pula.

Erityisopettajia kaivattaisiin lisää noin kaksi ja puolituhatta täyttämään nyt avoinna olevia vakansseja.
...
Helpotusta ei ole luvassa nykytahdilla
Kevan laatima ennuste ei lupaa työvoimapula-alojen tilanteeseen helpostusta lähivuosina. Nykyinen eläköitymistahti sekä nyt suunnitellut koulutusmäärät eivät riitä paikkamaan vajetta.

– Vaikuttaa siltä, että meille on muodostunut tietyille ammattialoille pysyvä lovi tarvittaviin työntekijöihin, sanoo Kevan johtava asiantuntija Ismo Kainulainen tiedotteessa.

Kainulaisen mukaan työvoiman riittävä saatavuus edellyttää määrätietoisia ja laaja-alaisia toimia.

Työllisyysasteen nostamiseksi on toteutettava useita yhtäaikaisia toimenpiteitä. Yksi keskeisimmistä toimenpiteistä on parantaa nykyisen työvoiman työssä jaksamista.

https://yle.fi/a/74-20020199

aged

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 257
 • Liked: 1063
Ensikokemus Etelä-karjalan hyvinvointialueesta on erinomainen. Tai oikeastaan odotustenmukainen. Viime vuoden puolella hoitotarvikkeita pystyi tilaamaan nettisivujen kautta niin, että aina maanantaihin mennessä tehdyt tilaukset pystyi hakemaan apteekista torstaina.

Koetinkin tehdä tänään tilauksen, mutta heti ensimmäisellä sivulla luki, että toimitukseen menee noin kaksi viikkoa. Ei ne tuhat uutta virkamiestä ihan hukkaan menneet. Näinkin yksinkertaisen asian pyörittämiseen on tarvittu lisää porukkaa, jotta saadaan rattaat pyörimään hitaasti.

Saman näki kyllä jo viime vuosituhannella kun työskenteli valtiolla. Hallinnon väki vaan lisääntyi ja samalla asioiden hoito hidastui.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 49 232
 • Liked: 88745
 • Homman mediaöyhöttäjä. Emeritius.
Pauli Vahtera Vantaalla
25 min  ·
SOTE-sopasta tuli kaikkien aikojen katastrofi

Miten tällainen katastrofi on onnistuttu luomaan? Onko kyse poliittisesta vallanhimosta, ahneudesta, välinpitämättömyydestä vai osaamattomuudesta. Vai kaikista noista.

Aikaisempien julkisen sektorin kokemusten perusteella sen tiesi, ettei tästä hyvää seuraa.
Meille luvattiin sote-rahojen säästöä. Sipilän hallitus puhui 3 miljardin euron vuotuisista säästöistä. Sipilällä oli kaikki muuten hyvin, mutta etumerkki oli virheellinen.

Ahneuden ja mahdottomuuden paras osoitus on, että aluevaltuutetuista 77 % ovat myös kunnanvaltuutettuja. Yli puolet kansanedustajista istuu myös alue- ja kunnanvaltuustoissa. Kyse on silkasta rahastuksesta eli ahneudesta, ei mistään muusta. Sellaista teräsmiestä ei Suomessa ole, joka pystyisi hoitamaan kaikki nuo kolme luottamustehtävää kunnialla. Mutta supernaiset pystyvät enempään.

Pirkanmaa on totuuden edessä vähentämässä omaa henkilökuntaa enintään 500. Se tuskin riittää, sillä vakituista henkilökuntaa oli vuoden alussa 19.000.

YT-neuvottelut alkavat syyskuussa ja koskevat koko henkilöstöä eli noin 20.000 työntekijää. Mistä ihmeestä 8 kuukauden aikana on taiottu tuhat lisää henkilökuntaa? Uusia johtajia vai?

Jos irtisanotaan 3500 euron kk-palkkalaisia, 42 miljoonan euron säästö edellyttää 805 hengen irtisanomista, ei enintään vaan tasan. Mutta miksi irtisanoa hoitajia, kun niistä on pulaa. Se johtaisi vuokratyöntekijöiden käytön lisäämistä.

Mutta jospa kerrankin irtisanottaisiin päälliköitä, johtajia ja paperinpyörittäjiä. Jos heidän palkkansa on keskimäärin 6000 euroa kuukaudessa, 470 johtajan irtisanominen riittää.

Alueen palkkalistalla olevan sairaanhoitajan palkkaa voitaisiin nostaa 33 % ja hän tulisi maksamaan saman kuin vuokratyövoimatyöntekijä.

[Lue koko blogi täältä:] https://www.vahtera.blog/post/sote-sopasta-tuli-kaikkien-aikojen-katastrofi?fbclid=IwAR1wB1nTH31NbHky0pcJObZ3CVWq5BPqbdVqrsJPz1xzamS8JlUXCv9W41U

Liitteet ketjun kommenteista.

Ja asiaan lievästi liittyen:

Uutuuskirja: Matti Vanhasen tuppeen sahattu “lautakasa” löytyi huvilalta Hangosta

Pääministerin ja Yleisradion välejä ravistellut lautakasaskandaali ei saa lopullista ratkaisuaan toimittaja Ari Korvolan kirjassa. Sen sijaan esiin nousee uusia lautakasoja.
...
Jutun lopussa esitettiin kuitenkin vielä yksinkertaisempi syytös: säätiön puheenjohtajana Matti Vanhanen olisi ottanut rakennusliikkeiltä lahjuksina rakennustavaraa, joilla rakennettiin hänen 390-neliöinen miljoonataloaan. Omakotitalo valmistui Nurmijärven Lepsämään 1990-luvun jälkipuolella.
...
– Voidaan esittää myös kysymys siitä, kuka uskoisi, että riskeeraisin poliittisen urani ja uskottavuuteni jonkun lautakasan takia, Vanhanen sanoi.
« Viimeksi muokattu: 15.09.2023, 09:44:46 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Monikulttuuri ei ole kulttuurien yhteiseloa, vaan niiden sotaa”.
— RushiesBoots

“Maahanmuutto ei ole hopealuoti vaan niskalaukaus.”
— Lucia-pulla

“Muissa EU-maissa on todettu, että maan turvallisuus menee aina EU-hömpötysten edelle.”
— Jäsen Roope

PS. Migri on tuhottava.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 49 232
 • Liked: 88745
 • Homman mediaöyhöttäjä. Emeritius.
Matti Muukkonen 🇺🇦 | @MattiMuukkonen

Oikeasti.

Vain keskusta pystyy jättämään välikysymyksen itsensä aiheuttamasta sotkusta.

Kepu ei koskaan petä
.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009882869.html
"Keskusta jättää hallitukselle välikysymyksen sote-lähipalveluiden tulevaisuudesta ja hyvinvointialueiden rahoituksesta."

Lainaus
Mikael Koo | @mikaelkorouoma

Keskusta myös itki dumppaamansa turpeen perään.
« Viimeksi muokattu: 27.09.2023, 23:07:16 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Monikulttuuri ei ole kulttuurien yhteiseloa, vaan niiden sotaa”.
— RushiesBoots

“Maahanmuutto ei ole hopealuoti vaan niskalaukaus.”
— Lucia-pulla

“Muissa EU-maissa on todettu, että maan turvallisuus menee aina EU-hömpötysten edelle.”
— Jäsen Roope

PS. Migri on tuhottava.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 49 232
 • Liked: 88745
 • Homman mediaöyhöttäjä. Emeritius.
Susanne Päivärinta | @PaivarintaSusa

Tämäkin ihme on nyt nähty: keskusta jättää itselleen välikysymyksen, joka mukamas osoitettu hallitukselle sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksesta ja tilasta. Eli pyytävät meitä kertomaan kepulle, mitä tekivät. No kerrotaan: loivat hallintohimmelin ilman rahoitusta.

27. syysk. 2023

Lainaus
A-J Hirsimäki 🇫🇮 @aj_hirsi

Mä muistan hyvin aluevaalien aikaiset puheenjohtajatentit, joissa ainoastaan YKSI puheenjohtaja sanoi, että "millä rahalla?". Tämä pj oli @ir_rkp

Media ja muut puolueet nauroi miten PerusSuomalaiset (rp) kuvittelee pärjäävänsä vaaleissa ellei se lupaa mitään, ja kyseenalaistaa rahoituksen riittävyyden.

Tämä oli myös aihe josta ei saanut puhua, koska media, sekä muut puolueet kertoivat ettei nämä rahoitusasiat kuulu aluevaaleihin, vaan ek-vaaleihin..nyt näistä sitten puhutaan, ja syytetään mm valtiovarainministerinä toimivaa Riikka Purraa siitä miten kaikki meni päin helvettiä kuten hän sanoi, mutta siitä ei saanut puhua.

Tämä on ihan saatanan sairas maa.

Lainaus
ruippo_timo | @RuippoT

Keskustan johto taitaa vielä ryypätä jäljelle jääneitä puoluekokousviinoja. Ei tuota sekoilua pysty selvinpäin tekemään.

Lainaus
Miikka Landen | @herrakauppias

Kaikki tiesivät, että velkarallin ja sote himmelin tuhot osuisivat vasta seuraavalle hallitukselle mutta tätä röyhkeyden tasoa ei varmasti osannut kukaan ennustaa! 

Kylmän viileästi laitetaan itse rakennetut ongelmat niitä vastustaneiden selitettäviksi!

Lainaus
Miikka Landen | @herrakauppias

Keskusta syyttää omilla päätöksillä tehdystä turvealan alasjosta nyt Perussuomalaisia ja SDP syyttää itse rakentamansa sote sopan valuvirheistä Kokoomusta samalla kun AY liitto lakkoilee palkansaajien vero- ja työmatkahelpotuksia vastaan..

Tätäkö on oppositiopolitiikka 2023?
😳
« Viimeksi muokattu: 28.09.2023, 10:16:09 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Monikulttuuri ei ole kulttuurien yhteiseloa, vaan niiden sotaa”.
— RushiesBoots

“Maahanmuutto ei ole hopealuoti vaan niskalaukaus.”
— Lucia-pulla

“Muissa EU-maissa on todettu, että maan turvallisuus menee aina EU-hömpötysten edelle.”
— Jäsen Roope

PS. Migri on tuhottava.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 49 232
 • Liked: 88745
 • Homman mediaöyhöttäjä. Emeritius.
Päivän Byrokraatti @pbyrokraatti

Sote-farssin ja hoitajamitoituksen hintalappu ja hoidon saatavuudelle aiheutettu vahinko rävähtävät suuren yleisön silmille tulevien kuukausien ja vuosien aikana.

On muuten sillä lailla, että monella näitä uudistuksia junailleista poliitikoista loppuu ura siihen. Ei tarvitse haaveilla menestyksestä enää 2027 vaaleissa.

Lainaus
Jari Leino @realJariLeino

Hyvä juttu, että keskusta haluaa itse ottaa sote-uudistuksensa epäonnistumisen esille eduskunnassa.

Lainaus
Pentti Lintula @LintulaPentti

Olisi hyvä kun hallitus ilmoittaisi että ”jaamme huolenne sote-mallista ja puramme koko järjestelmän.”

Lainaus
Maukka Man @ManMaukka

Pitää muistaa,ettei terveydenhoito ole potilaita,vaan tekijöitä varten rustattu kyhäelmä.

Lainaus
Matias Härkönen @MatiasHarkonen

Niin sitä luulis et [sotesekoilijoiden äänestäminen] loppuu, mutta tämä kansa on niin loputtoman tyhmää, että äänestävät aina näitä samoja puupäitä sinne vaikka tekisivät mitä.

Lainaus
Yksinäinen_Yrittäjä @y_yrittaja

Paskalain jälkeen oli vain yksi oppositiokausi ja sen jälkeen keskusta nousi ennennäkemättömään vaalivoittoon.

Ainoastaan paskalain arkkitehti putosi, mutta hänelle järjesteltiin kallispalkkainen korruptiovirka Hyvien Veljien toimesta.
« Viimeksi muokattu: 28.09.2023, 11:03:30 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Monikulttuuri ei ole kulttuurien yhteiseloa, vaan niiden sotaa”.
— RushiesBoots

“Maahanmuutto ei ole hopealuoti vaan niskalaukaus.”
— Lucia-pulla

“Muissa EU-maissa on todettu, että maan turvallisuus menee aina EU-hömpötysten edelle.”
— Jäsen Roope

PS. Migri on tuhottava.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 144
 • Liked: 23930
 • "Mari Rantanen: Suomeen on turha tulla hillumaan."
Satakunta aikoo lopettaa 2030 mennessä 27:stä terveyskeskuksesta 21.

Tässä persujen varakansanedustaja Niina Immosen vastine alueen valtalehdessä:

https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009895186.html

Lainaus
MAANANTAINA julkaistiin sote- ja pelastuspalvelujemme palveluverkon loppuraportti eli suunnitelma, missä ja mitä palveluja meillä jatkossa Satakunnassa tarjotaan. Kylmää on kyyti useine terveyskeskusten sulkemisineen.
Vaikka strategiassamme asiakas on keskiössä ja omaisiakin luvattiin huomioida palveluverkkoa suunniteltaessa, palveluja ollaan rajusti keskittämässä myös vuodeosastohoidon ja lyhytaikaishoidon osalta. Nämä palvelut ovat tyypillisesti kuuluneet jokaisen kunnan peruspalveluihin, lähellä asiakaskuntaa.
Raportti määrittelee tulevaisuutemme, eikä päättäjillä ole siihen päätösvaltaa. Raportin pohjalta välttämättömät sote-palvelut siirtyvät keskittymiin. Paitsi että matkat palveluihin pidentyvät ja työpaikat tutuilta kulmilta ja pienemmiltä paikkakunnilta loppuvat, myös kunnat jätetään hätään vanhojen sote-kiinteistöjensä kanssa.
PALVELUVERKON muutosten ensimmäisessä vaiheessa merkittävimpänä muutoksena ovat ensi vuoden aikana viiden terveysaseman sulkeminen. Vuoden 2025 aikana seitsemän terveysasemaa lisää saa lapun luukulleen.

Suunnitelman mukaan viimeistään vuonna 2030 siirryttäisiin kuuden sote-keskuksen malliin. Keskukset sijaitsisivat tuolloin vain Kankaanpäässä, Huittisissa, Harjavallassa, Eurassa, Raumalla ja Porin alueella.
Ikääntyneiden lyhytaikaishoitoa keskitetään viidelle paikkakunnalle, suurimmin massiiviseen 150-paikkaiseen Porissa sijaitsevaan uudisyksikköön.
Yhdeksän ympärivuorokautisen hoidon yksikköä suljetaan. Muilta osin muutokset ovat potilaiden, asukkaiden ja läheisten arkeen vähemmän vaikuttavia tai selvitykset ovat vielä kesken.

TÄTÄKÖ uudistukselta haluttiin? Vahvaa keskittämistä ja pienten paikkakuntien palvelujen alasajoa? Pidentyneitä välimatkoja ja siten mahdottomuutta käydä tapaamassa läheistä vuodeosastolla tai edes omin voimin hakeutua hoitoon? Työmatkojen pidentymistä ja työpaikkojen siirtymistä keskuskaupunkeihin vähentäen maaseudun vetovoimaa entisestään?
Hyvinvointialue-nimitys alkaa olla aina vain enemmän irvikuva sille, mitä uudistuksessa tapahtuu ja mitä asiakkaan näkökulmasta tavoiteltiin.
Ja myös päättäjien. Olemme alun perin luulleet pääsevämme päättämään satakuntalaisten sote- ja pelastuspalveluista, ja niin varmasti luulivat äänestäjätkin, mutta olemmekin joutuneet osaksi diktatuuria, jossa demokratialla ei enää ole jalansijaa.


Niina Immonen
Aluevaltuustoryhmän
puheenjohtaja (ps.)
Raportti määrittelee tulevaisuutemme, eikä päättäjillä ole siihen päätösvaltaa.

Toisaalla lehdessä tavallinen maakuntalainen kommentoi asiaa seuraavasti:

https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009894579.html
https://www.satakunnankansa.fi/kayttaja/?nickname=Kekkonen123

Lainaus
Kyllä tämä Suomi on kaikin puolin menetetty maa....
Lapseni ovat jo päättäneet etteivät tänne lisäänny ja omat vanhempani onneksi jo kuolleet..
Me 60 luvulla syntyneet olemme totisesti nähneet Suomen nousun ja nyt tuhon..
Surullista.
"On käynyt ilmi, että demokratia ja lehdistön vapaus ovat suurimpia niistä tyhjistä korulauseista, jotka milloinkaan ovat ihmismieltä sumentaneet".

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 49 232
 • Liked: 88745
 • Homman mediaöyhöttäjä. Emeritius.
Keskustelussa mukana Kiuru, Laiho ja Kemppi. En kuunnellut itse.

“Monikulttuuri ei ole kulttuurien yhteiseloa, vaan niiden sotaa”.
— RushiesBoots

“Maahanmuutto ei ole hopealuoti vaan niskalaukaus.”
— Lucia-pulla

“Muissa EU-maissa on todettu, että maan turvallisuus menee aina EU-hömpötysten edelle.”
— Jäsen Roope

PS. Migri on tuhottava.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 703
 • Liked: 42770
 • Ego sum Spartacus
Kohtuullinen korvaus Martelaan piereskelystä.

Lainaus
X

Etelä-Savon hyvinvointialueen eli Eloisan aluehallitus päätti 9. maaliskuuta korottaa hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälän palkkaa 12 500 eurosta 15 000 euroon.

Aluehallitus perusteli peräti 20 prosentin palkankorotusta sillä, että keväällä 2022 sovittu palkka oli reilusti pienempi kuin Etelä-Savon lähialueiden johtajilla, jotka saavat 15 000–16 000 euroa kuukaudessa.

Etelä-Savon hyvinvointialue on raskaasti alijäämäinen. Elokuun lopussa kerrottiin, että tilikauden alijäämäksi on kertymässä noin 49 miljoonaa euroa tai enemmänkin.

Pöytäkirjan mukaan aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen (kesk) vetosi Seppälän johtajasopimuksesta löytyvään pykälään, jossa todetaan, että hyvinvointialuejohtajan palkan pitää olla kilpailukykyinen.

– Palkkauksen tulee olla kilpailukykyinen suhteessa muihin julkishallinnon ja muiden sektoreiden johtajan tehtävissä sekä vastaavissa tehtävissä muilla hyvinvointialueilla työskentelevien palkkatasoon sekä oikeassa suhteessa hyvinvointialuejohtajan alaisen henkilökunnan palkkaukseen nähden.

Seppälä – koulutukseltaan lääketieteen lisensiaatti – työskenteli aiemmin Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä Essotessa terveyspalvelujen johtajana.

Esitti itse 12 500 euroa kuukaudessa

X

Puheenjohtaja Laukkanen selosti, että kaikilla Etelä-Savon lähialueilla johtajan palkka on yli 15 000 euroa kuukaudessa.

X

Kärkiviisikon muodostavat Pirkanmaan Marina Erhola (18 333 euroa), Varsinais-Suomen Tarmo Martikainen (18 309 euroa), Pohjois-Pohjanmaan Ilkka Luoma (18 256 euroa), Länsi-Uudenmaan Sanna Svahn (17 413 euroa) ja Päijät-Hämeen Petri Virolainen (16 800 euroa).

Erholan, Martikaisen ja Luoman palkat ovat samaa tasoa pääministeri Petteri Orpon (kok) kanssa. Orpolle maksetaan yhteensä 18 444,50 euroa kuukaudessa.

X

Seitsemällä hyvinvointialuejohtajalla on tällä hetkellä käytössään työsuhdeauto, ilmenee hyvinvointialueiden Iltalehdelle toimittamista tiedoista.

Sanna Svahnilla on Mercedes-Benz GLC 300 e 4Matic A Business EQ Power (2020), Sally Leskisellä Volvo V60 (2021) ja Timo Aronkydöllä Volvo XC90 T8 Long Range (2022).

Pohjois-Karjalan Kirsi Leivosella on BMW X3 xDrive 30e (2022), Keski-Suomen Jan Tolletilla Volvo S90 (2023), Satakunnan Kirsi Varhilalla Volvo V60 T6 AWD Long Range Plus D (2022) ja Kainuun Jukka Lindbergillä Mazda CX 60 (2023).


https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ae6af528-a2cd-4f5e-9792-eac732adefda

Lainaus

Hyvin voin täällä jossain
Hyvinvointivaltiossain.
Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 532
 • Liked: 51514
 • 1001 yön tarinoita: Ahmed ja Kela Gold
Sairaat eivät enää saa hoitoa, mutta johtajien määrästä sen ei pitäisi olla kiinni.

Lainaus
IL selvitti: Hyvinvointialueilla on yli 600 johtajaa – Katso jättilista oman alueesi johtajien palkoista
Hyvinvointialueilla työskentelee reilusti yli 600 johtajaa. IL selvitti, mitä he tienaavat.

Iltalehti pyysi kaikkia hyvinvointialueita toimittamaan palkkatiedot johtoryhmän jäsenistään ja kaikista henkilöistä, joiden tehtävänimikkeessä on sana ”johtaja”.

Tällaisia henkilöitä löytyi reilusti yli 600, vaikka selvityksestä jätettiin pois kaikki alle 5 000 euroa kuukaudessa tienaavat johtajat, kuten esimerkiksi ensihoidossa työskentelevät kenttäjohtajat ja joukko matalammin palkattuja yksikön johtajia.

Iltalehti julkaisee tässä jutussa kaikkien sellaisten hyvinvointialueiden johtajien palkat, jotka ovat vähintään 8 000 euroa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa pyöreästi 100 000 euron vuosituloja, jotka näkyvät myös tiedotusvälineiden verokoneissa.

Iltalehti julkaisee tiedot, koska mainitut johtajat käyttävät julkisesti rahoitetuilla hyvinvointialueilla merkittävää valtaa. ...

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ec74c7e4-6fb2-43bd-bf74-e0e8f2858cb8

FadeAway

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 586
 • Liked: 1091
Hyvinvointivaltiosta voi poistaa, hyvin ja vointi sanat.
Rikkaat hoidetaan, omalla kustannuksella.
Muuten arpapeliä.
Voit jäädä ilman hoitoa useamman kerran erään lääkärin takia, vaikka olisi lähetteet ja hoitosuunnitelmat.
Jos pääset hoitoon se usein on hyvää, mutta?
Millä kriteereillä? Pärstäkerroin, vuositulot, suhteet vai mikä.
Soten piti tuottaa 3000 miljoonaa säästöjä vuodessa. Kukaan ei usko tähän...
On paljon vaikeampi purkaa syntynyttä ongelmaa, kuin ennaltaehkäistä se.

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 069
 • Liked: 15229
 • Manner-Suomen Tasavalta
Lainaus
Etelä-Savon hyvinvointialueen eli Eloisan aluehallitus päätti 9. maaliskuuta korottaa hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälän palkkaa 12 500 eurosta 15 000 euroon.

Aluehallitus perusteli peräti 20 prosentin palkankorotusta sillä, että keväällä 2022 sovittu palkka oli reilusti pienempi kuin Etelä-Savon lähialueiden johtajilla, jotka saavat 15 000–16 000 euroa kuukaudessa.

Onneksi ei sentään korotettu palkkaa yli sen mitä muilla on, koska silloin siitä olisi tullut korotusautomaatti, jossa jokainen vuorollaan pyytää enemmän kuin muut.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Larva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 951
 • Liked: 7577
 • The Phosphorescent
^ Ymmärtääköhän nuo ollenkaan mistä niiden palkkarahat tulee? Että ne ei ole yhtään mitään muuta kuin toisten taskuista kiskottuja veroeuroja? Ja sitten kun (meinasin kirjoittaa jos, mutta eihän se mikään jos ole, vaan kun) muutaman vuoden perästä tulovero ja kunnallisvero pomppaa useilla prosenttiyksiköillä, nää samat ääliöt ovat varmaan perin juurin järkyttyneitä ja ihmeissään että miks heiltä kiskotaan aina vaan enemmän veroja.  :facepalm:

Erityisen härski temppuhan koko sote oli siinä mielessä, että hoitajat ja peruslääkärit ovat jo valmiiksi ylityöllistettyjä ja alipalkattuja, ja nyt heidän kiusanaan on vielä 600 uutta saakelin hyväpalkkaista johtajaa, jotka eivät tee käytännössä muuta kuin nostavat isoa palkkaa ja pierevät martelaan. Jos ne samat rahat olisi käytetty lisäkäsien palkkaamiseen ihan sinne duunaritasolle, hoitajien (ja lääkärien) työtaakka olisi keventynyt oleellisesti, hoitojonot olisivat lähteneet lyhenemään ja hoitoalan kiinnostavuus olisi ehkä lähtenyt nousuun, koska siellä ei enää olisi tarvinnut paahtaa satakymmenen lasissa 25/8.

Mutta ei.

Johtajia piti saada. 
There are far worse things awaiting man than death.
Bram Stoker

Kalewa

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 38
 • Liked: 104
ja samalla kun korotetaan palkkoja ja palkkioita, niin useammalla "hyvinvointialueella" on nyt YT:t käynnissä. Eli koitetaan vähentää sitä hoitavaa käsiparia, että saadaan säästöjä mitä tästä pelleilystä puti tulla itsestään. :facepalm:

Torspo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 791
 • Liked: 3235
Johtajat ovat selkeästi palkkakuopassa ja heidän pitää aloittaa vuoden mittainen lakko! Yksityisellä puolella on osaajille kovemmalla palkalla varmasti runsaasti hommia tarjolla.

Vuoden lakon aikana säästyneillä palkkarahoilla voidaan hankkia esim. uusi pelastushelikopteri kaikilla herkuilla joka toinen kuukausi.

Kymmenen kuukauden jälkeen käytössä olisi jo viiden kopterin armada. Loput 12 miljoonaa voitaisiin käyttää koptereiden henkilökuntaan ja huoltoihin.

Vuoden jälkeen voitaisiin tarkastella kaivattiinko yhtäkään johtajaa mihinkään.

Äpyli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 709
 • Liked: 2809
Koko hyvinvointialue-humppa on ollut lähtökohtaisesti varsin erikoinen reformi ja sen ääneen lausuttuna ydinajatuksena on ollut kustannuksien nousun hillintä, toisin sanoen taloudelliset intressit. Itse olen ollut aika skeptinen ajatukselle, että top-down -reformilla saataisiin merkittäviä hyötyjä aikaan. Sairaanhoitopiirejä oli ennen reformia vakiintunut määrä, 20 (+Ahvenanmaa). Hyvinvointialueita on 21 (+Helsingin kaupunki ja Ahvenanmaa). Hallinnolliset kulut ovat varmaankin kasvaneet kokonaisuutena jonkin verran, samoin konsulttipalvelujen käyttö ja itc-puolen päänvaivat ovat lisänneet kustannuksia väistämättä.

Reformi on itsessään melko tehoton, mutta valtavan ylimitoitettu väline optimointiin. Hyvinvointialueet ovat saaneet perinnöksi sairaanhoitopiireillä olleet ongelmat ja uusiakin ongelmia on reformissa syntynyt. Jos hyväntahtoisena ajatuksena olikin alunperin vahvistaa julkisen sektorin alan toimijoita ja hyödyntää yksityistä sektoria siinä missä se olisi järkevää, nyt näyttää pikemmin siltä, että yksityinen sektori kerää hyödyn. Eleffantteina huoneessa esim. ulkoistusten monimutkaiset sopimuskiistat, palkkaharmonisointi ja vuokratyöfirmojen lääkärien välitys virkalääkäreitä huomattavasti korkeammilla kustannuksilla, hoitoala on osin seuraamassa perässä.

Vuokratyöfirmailussa ei ole sinänsä mitään uutta, muistan tämän alkaneen lääkäreillä jo 2000-luvun alkupuolella, mutta ilmiö on sittemmin jatkanut kasvamistaan ja muuttunut vaivihkaisesta toiminnasta tavoiteltavaksi uravaihtoehdoksi. No, kukapa merkittävästä palkankorotuksesta ja muista eduista haluaisi kieltäytyä? Paitsi veronmaksajat, jotka kustantavat koko kuvion. Osin sairaanhoitopiirit voivat tietysti syyttää myös itseään, sillä tiedän tapauksia, joissa lääkärien varsin maltillisiin palkkapyyntöihin ei ole suostuttu, ja jonkin ajan kuluttua ollaan sitten samasta tai vastaavasta lääkäristä maksettu vuokratyöläisenä huomattavasti korkeampi kustannus.

Poliittisesti tämä tilanne ja trendi varmaan sopii kokoomuksen äänestäjille erinomaisesti, mutta perussuomalaisten äänestäjien tyytyväisyydestä en ole niin vakuuttunut.

lurkkeri

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 310
 • Liked: 722
Koko hyvinvointialue-humppa on ollut lähtökohtaisesti varsin erikoinen reformi ja sen ääneen lausuttuna ydinajatuksena on ollut kustannuksien nousun hillintä, toisin sanoen taloudelliset intressit. Itse olen ollut aika skeptinen ajatukselle, että top-down -reformilla saataisiin merkittäviä hyötyjä aikaan. Sairaanhoitopiirejä oli ennen reformia vakiintunut määrä, 20 (+Ahvenanmaa). Hyvinvointialueita on 21 (+Helsingin kaupunki ja Ahvenanmaa). Hallinnolliset kulut ovat varmaankin kasvaneet kokonaisuutena jonkin verran, samoin konsulttipalvelujen käyttö ja itc-puolen päänvaivat ovat lisänneet kustannuksia väistämättä.

Reformi on itsessään melko tehoton, mutta valtavan ylimitoitettu väline optimointiin. Hyvinvointialueet ovat saaneet perinnöksi sairaanhoitopiireillä olleet ongelmat ja uusiakin ongelmia on reformissa syntynyt. Jos hyväntahtoisena ajatuksena olikin alunperin vahvistaa julkisen sektorin alan toimijoita ja hyödyntää yksityistä sektoria siinä missä se olisi järkevää, nyt näyttää pikemmin siltä, että yksityinen sektori kerää hyödyn. Eleffantteina huoneessa esim. ulkoistusten monimutkaiset sopimuskiistat, palkkaharmonisointi ja vuokratyöfirmojen lääkärien välitys virkalääkäreitä huomattavasti korkeammilla kustannuksilla, hoitoala on osin seuraamassa perässä.
...


Tämä on juuri näin. Oli jo ennalta nähtävissä että ne ääneen lausutut tavoitteet, eli säästöt, tehostaminen ja palvelujen saaminen tasa-arvoisesti kaikille, ei tule toteutumaan. Varsinkaan 22 sh-piirillä (Marin kehtasi väittää että uudistus tehdään asiantuntijoiden suositusten mukaan. Kukaan ei suositellut tuollaista määrää, ehdotukset olivat 5-9. Pannaan Kiurun piikkiin tämä moka). Jäljelle jäivät ääneen lausumattomat tavoitteet, eli yritys torpata yksityisen terveydenhuollon laajenemista. Mutta sekään ei onnistunut, kun lakiin pantiin velvoite "riittävästä omasta palvelutuotannosta". Käy niinkuin tuppaa käymään, kun sosialismia lisäämällä yritetään korjata sosialismin aiheuttamia ongelmia. Milläs sh-piirit tuottavat palveluita, kun henkilöstöä ei ole, eikä palkkataso tai työolosuhteet ole kilpailukykyisiä. No, pakko ottaa keikkalääkäreitä, kun laki velvoittaa.
Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden suhde oikeudenmukaisuuteen on suunnilleen sama kuin kommunistisen totuuden suhde totuuteen.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 49 232
 • Liked: 88745
 • Homman mediaöyhöttäjä. Emeritius.
Kiurun kollegat kaipaavat hoitoa.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010033237.html

Päivän Byrokraatti @pbyrokraatti

Puoluetoveri kuvailee @KristaKiuru 'n  tapaa johtaa sotevaliokuntaa:

"Tunnelma sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on äärettömän tulehtunut. En ole koskaan kokenut tällaista missään elämässäni."

"Vatsaan sattuu. Päähän koskee. Väsymys, kun unta ei saa. Aamulla olo, että me (koskee edustajia hallituksesta ja oppositiosta) ei haluta mennä sinne. Aikataulut muuttuvat kokoajan. Ahdistuksen tunne rinnassa. Näen toisten silmissä kyyneliä. Epätoivoisia ilmeitä."

"Normaali päivittäinen 2 tunnin kokous on venynyt siihen, että kokoustamme aamulla 7–14 ja illalla uudestaan tuntien ajan."

Väkivaltaahan tuo on työtovereita kohtaan. Kiuru pitäisi erottaa. Ehkä jopa koko eduskunnastakin.
« Viimeksi muokattu: 04.12.2023, 00:37:32 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Monikulttuuri ei ole kulttuurien yhteiseloa, vaan niiden sotaa”.
— RushiesBoots

“Maahanmuutto ei ole hopealuoti vaan niskalaukaus.”
— Lucia-pulla

“Muissa EU-maissa on todettu, että maan turvallisuus menee aina EU-hömpötysten edelle.”
— Jäsen Roope

PS. Migri on tuhottava.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 640
 • Liked: 61689
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Kiurun kollegat kaipaavat hoitoa.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010033237.html

Päivän Byrokraatti @pbyrokraatti

Puoluetoveri kuvailee @KristaKiuru 'n  tapaa johtaa sotevaliokuntaa:

"Tunnelma sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on äärettömän tulehtunut. En ole koskaan kokenut tällaista missään elämässäni."

"Vatsaan sattuu. Päähän koskee. Väsymys, kun unta ei saa. Aamulla olo, että me (koskee edustajia hallituksesta ja oppositiosta) ei haluta mennä sinne. Aikataulut muuttuvat kokoajan. Ahdistuksen tunne rinnassa. Näen toisten silmissä kyyneliä. Epätoivoisia ilmeitä."

"Normaali päivittäinen 2 tunnin kokous on venynyt siihen, että kokoustamme aamulla 7–14 ja illalla uudestaan tuntien ajan."

Väkivaltaahan tuo on työtovereita kohtaan. Kiuru pitäisi erottaa. Ehkä jopa koko eduskunnastakin.

Varapj on kokkari. Eipä sekään saa porukkaa ruotuun. On olemassa sellainen kuin työjärjestyspuheenvuoro. Sillä pitäisi pystyä puuttumaan käsittelyjärjestykseen ja asioiden rönsyilyyn. Ja jos tekee kipeää, niin pääministerille ja puhemiehelle vetoomusta kehiin, että laitetaan pj ja vaikka koko valiokunta uusiksi.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 532
 • Liked: 51514
 • 1001 yön tarinoita: Ahmed ja Kela Gold
Taas jää iso joukko potilaita ilman hoitoa. First things first.

Lainaus
Sote-johtaja erosi riitojen takia – läksiäisenä huima kultainen kädenpuristus

Keusoten johtajan erosopimuksen mukaan tälle maksetaan 8 kuukauden palkkaa vastaava korvaus.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen eli Keusoten hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulainen on päättänyt jättää tehtävänsä.

Komulaisen viimeinen työpäivä on 13. maaliskuuta, mutta työvelvoite päättyi jo tällä viikolla.

Aluehallituksen tiistaisesta pöytäkirjasta ilmenee, että taustalla ovat viran hoitamiseen liittyvät erimielisyydet. Komulaisen johtajasopimus mahdollistaa tässä tapauksessa vapaaehtoisen irtisanoutumisen.

– Siinä tapauksessa, että hyvinvointialuejohtaja irtisanoutuu vapaaehtoisesti edellä sanotun mukaisesti, on hänellä oikeus saada kahdeksan kuukauden varsinaista palkkaa vastaava erokorvaus, joka sisältää irtisanomisajan palkan, sopimuksessa todetaan.

Palkan lisäksi maksetaan lomakorvaus kertyneistä ja pitämättömistä vuosilomista. Hyvinvointialuejohtajalla ei ole tässä tapauksessa työntekovelvollisuutta.

Komulainen aloitti toimessaan marraskuussa 2022. Hyvinvointialuejohtajan tehtävästä kokonaispalkka on 15 330 euroa kuukaudessa.

Tällä perusteella pelkästään kahdeksan kuukauden palkasta kerääntyy yhteensä yli 120 000 euroa. ...

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010230054.html

JP73

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 404
 • Liked: 1074
 • Nuivana syntynyt
Tanska meni ennen Hölmölää prse edellä puuhun Soten suhteen. Hölmölässä toistetaan sama, mutta vielä pahemmin.

DuPont

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 736
 • Liked: 7434
Hyvä veli- järjestelmä maailman "vähiten korruptoituneessa" maassa.  :-*

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 365
 • Liked: 7378
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Soten menoista saataisiin nipistettyä varmaan kymmenen miljardia sillä, että kansa söisi ja liikkuisi hieman terveellisemmin. Paikallisessa Prismassa katseli löntysteleviä punkeroita jotka persuina todennäköisesti valittivat kassalta autolle tulevaa 100m kävelymatkaa. Kantamuskin kokista, sipsejä, isoja karkkipusseja, perunaa, makkaraa sekä edullisin lagerlaatikko.

Tuttavapiiristä kuulee yhä useamman alkaneen käyttää ozempicia ja vastaavia. Ei nekään luultavasti ole ongelmattomia pitkän käytön kanssa, kuten mainitaan loppuiän lääkkeeksi. Ja kelan veronmaksajat maksaa suurimman osan. Muutama tuttu, jolla kiloja samanverran kuin senttejä pituudessa, sitten tirsk naureskelevat kun liki kaikki nivelet on leikattu ja korvattu. Sen sijaan että söisi monipuolisesti ja kohtuullisesti. Usein näkyy läskit vanhemmat samanlaisten lasten kanssa, heidänkin geneettinen lihoavuus varmaan löytyy jääkaapista.

Liikkumattomuus aiheuttaa miljardikulut, huono talvikunnossapito samoin. Jospa olisi kunnon kunnossapito talvella. Tosin muutama murtuma työmatkoilla varmaan olisi elämän aikana halvempi ja ylevämpi kuin kymmenen vuotta liikuntakyvyttömänä ja mielettömänä vanhustenlaitoksessa.https://twitter.com/O_Tiainen/status/1737840531684868246
« Viimeksi muokattu: 17.02.2024, 06:29:04 kirjoittanut Dangr »
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Hiiden hirvi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 147
 • Liked: 603
^Muutos suomalaisten elopainossa on kyllä valtava jos vertaa vaikkapa 70- ja 80-lukuun. Tulee aika ajoin katseltua pinterestistä suomalaisia kaupunkikuvia, sekä valokuvia että filminpätkiä. Asia joka aina kiinnittää huomiota noissa on se kuinka useimmat ihmiset suomalaisessa katukuvassa vielä 70- ja 80-luvuilla olivat normaalipainoisia. Saman näkee myos esim. ko. periodin lehtikuvista, varsinkin hesarissa oli usein kuvituksena pääkaupungin katunäkymiä eikä ylipainoisia näkynyt.

JP73

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 404
 • Liked: 1074
 • Nuivana syntynyt
Viisaita päätöksiä.

https://yle.fi/a/74-20073270

Lainaus
Milla Aaltonen, 31, ei nähnyt hoitoalalla mahdollisuutta urakehitykseen. Tarmo Urrio, 30, paloi loppuun kotihoidon kiireisenä lähihoitajana. Kätilönä työskennellyt Jonna-Riikka Alanen, 34, pettyi arvostuksen puutteeseen.

Kaikki kolme vaihtoivat alaa. He päättivät opiskella insinööreiksi.

Facebookissa toimii suljettu keskusteluryhmä nimeltä Bye bye hoitoala. Siellä keskustellaan erityisen paljon mahdollisuudesta siirtyä tekniselle alalle.

Ryhmässä on noin 14 000 jäsentä.

Keskustelut käydään nimettöminä, jotta mahdolliset esimiehet ja työtoverit eivät tunnista alanvaihtoa suunnittelevaa.

Terveydenhuoltoalan ammattijärjestön Tehyn kyselyn mukaan hoitajien työhyvinvointi on hieman parantunut koronavuosien jälkeen. Silti yli 90 prosenttia nuorista erikoissairaanhoidon hoitajista harkitsee alanvaihtoa.