Kirjoittaja Aihe: Sananvapaus Suomessa  (Luettu 21156 kertaa)

Peltipaita

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 214
 • Liked: 10941
 • Politiikan tutkija ja taidekriitikko
Vs: Sananvapaus Suomessa
« Vastaus #120 : 30.06.2022, 01:00:57 »
Lainaus
Lakialoite LA 26/2022 vp Suldaan Said Ahmed vas ym.

[...]

12 luku
Maanpetosrikoksista
9 a §
Informaatiovaikuttaminen vieraan valtion hyväksi

Joka vieraan valtion viranomaisen toimeksiannosta tai puolesta vierasta valtiota hyödyttääkseen tai Suomea vahingoittaakseen pyrkii vaikuttamaan tai heikentämään luottamusta valtiolliseen päätöksentekoon, viranomaistoimintaan, yhteiskunnan toimintakykyyn tai maanpuolustukseen levittämällä ilmeisen perättömiä tai harhaanjohtavia tietoja yhteiskunnallisesta päätöksenteosta, suomalaisen yhteiskunnan tilasta, Suomen maanpuolustuksesta, Suomen viranomaisten toiminnasta tai muusta Suomen turvallisuuteen vaikuttavasta seikasta, on tuomittava informaatiovaikuttamisesta vieraan valtion hyväksi sakkoon tai vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi.

Helsingissä 13.5.2022

Suldaan Said Ahmed vas
Jari Kinnunen kok


Loistavaa. Kun kritisoit hallitusta, niin valtakunnansyyttäjälle jää enää tehtäväksi päättää, minkä maan hyväksi toimit ja olet linnassa että napsahtaa.

Näin sitä pitää Suldaan. Olet oikeilla jäljillä. Rotusi tai kansasi ei voi valtiotamme pettää, koska edustatte eri valtiota. Luulisin.

-i-
Odotan jännittyneenä että tiedotusvälineet Suomessa pöyristyvät tästä samoin kuin pöyristyivät Venäjän vastaavasta laista muutama kuukausi sitten.
"Kumiluodit ovat hyväksyttävyyden rajoilla"  sanoi Matti Vanhanen, kun Kataloniassa haluttiin saada mielipide selville äänestämällä.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 075
 • Liked: 106558
Vs: Sananvapaus Suomessa
« Vastaus #121 : 31.07.2022, 13:07:08 »
Lainaus
Pääkirjoitus: Sananvapautta tyrehdyttävät kanteet pitää voida hylätä

Tuomioistuimia työllistävät EU-maissa kanteet, joiden tarkoituksena on vaientaa muun muassa toimittajia, ihmisoikeusaktivisteja tai keitä tahansa sananvapauttaan käyttäviä henkilöitä.

OIKEUSVALTIOSSA jokaisella on oikeus saada asiansa tuomioistuimen käsittelyyn.

Valitettavasti tuomioistuimia työllistävät myös perusteettomat oikeuskanteet. Niistä on tullut joissakin Euroopan unionin jäsenmaissa jo merkittävä ongelma, vaikka Suomessa vielä vähäisessä määrin.

Perusteettomien kanteiden tarkoituksena on tyypillisesti pelkkä häirintä ja kiusaaminen tai esimerkiksi toimittajien tai ihmisoikeusaktivistien vaientaminen, mustamaalaaminen ja kiristäminen. Ne voivat kuitenkin uhata ketä tahansa sananvapauttaan käyttävää.

Kanteen tekijä voi yrittää tukahduttaa itselleen ikävän julkisuuden, jos esimerkiksi toimittaja on paljastanut korruptiota tai muita väärinkäytöksiä. Tavoitteena ei siis ole oikeussuojan saaminen. Perusteettomat kanteet kuormittavat kohteeksi joutunutta, mutta myös tuomioistuimia, jotka ovat monessa EU-maassa ruuhkaisia.

SANANVAPAUDEN ja demokratian kannalta on ehdottoman tärkeää, että Euroopan komissio on ottanut tavoitteekseen kitkeä nämä niin sanotut slapp-kanteet. Slapp on lyhenne englannin sanoista ”strategic lawsuits against public participation”. Suomeksi käytetään myös termejä strategiset häirintäkanteet tai strategiset häirintätarkoituksessa nostetut kanteet. Malli on jo käytössä Yhdysvalloissa, jossa sen avulla arvioidaan, onko kanne oikeudellisesti perusteltu. Kyse on siis siviilikanteista.

[...]

Usein kanteiden tekijällä voikin olla suhteettomasti valtaa ja resursseja verrattuna kohteeseen. Pahimmillaan se mahdollistaa kanteiden tehtailun, joka lamaannuttaa niiden kohteiden toiminnan, on se sitten yksittäinen ihminen tai järjestö.

YHDELLÄKÄÄN EU-valtiolla ei ole ollut suoraa slapp-kanteisiin keskittyvää lainsäädäntöä. Tosin esimerkiksi Suomessa jo nykyisen lain mukaan täysin perusteeton kanne voidaan hylätä. Suomen laissa slapp-kanteiden kitkemiseen on siis jo työkaluja eli nykyiseen lakiin ei välttämättä tarvitse tehdä suuria muutoksia.

[...]

Suomi pitää tärkeänä direktiivin päätavoitetta torjua slapp-ilmiön laajenemista. Tuomioistuinten pitää silti olla tarkkana rajanvedossa, minkä kanteen voi katsoa olevan perusteeton ja minkä ei. Aina se ei välttämättä ole yksiselitteistä.

Suomen virallinen linja on oikea. Strategisten häirintäkanteiden estäminen on oikeusvaltion puhtaanapitotyötä, jossa on oltava koko ajan valppaana.
Helsingin Sanomat 19.7.2022

Pääkirjoituksessa ei avata, mitä nämä Suomessa toistaiseksi "vähäisessä määrin" ilmenneet slapp-kanteet ovat olleet. Käsitettä on käytetty Helsingin Sanomissa Suomen osalta tiettävästi vain kaksi kertaa ja molemmissa jutuissa toistamalla kritiikittä Johanna Vehkoon propagandaa, että syyttäjän häntä vastaan nostama syyte Junes Lokan kunnianloukkauksesta olisi tällainen slapp-tapaus, jossa perusteettomia kanteita tehtailemalla yritetään vaientaa ihminen tai järjestö. Eivät siis esimerkiksi kymmenet tai sadat Junes Lokasta itsestään tehtaillut rikosilmoitukset tai Vihreiden Naisten toiminta poliittista uraansa aloittavaa Jussi Halla-ahoa vastaan reilut kymmenen vuotta sitten.

Vehkoohan on uhriutunut julkisuudessa muun muassa väittämällä, että häneltä vietiin syytteen kautta sananvapaus vuosiksi, vaikka kyse oli vain siitä, onko laillista kutsua ihmistä herjaamismielessä natsiksi tai vaikka huoraksi tai neekeriksi. Vehkoon tukijoukkojen argumentti oli, että "rasistia on voitava kutsua rasistiksi", vaikka jo alempien oikeuksien päätösten mukaan Vehkoo olisi saanut kutsua Lokkaa natsiksi ja rasistiksi, kunhan olisi liittänyt nimittelyn jotain kautta Lokan poliittiseen toimintaan, mitä hän ei oikeusistuimien mukaan tehnyt. Lopulta KKO päätti, että edes tätä ei tarvitse edellyttää, vaan natsittelu tai huorittelu on ok, jos nimittely kohdistuu henkilöön, joka on itsekin käyttänyt kärkevää kieltä muista.

Lainaus käyttäjältä: Susanna Reinboth
KUN oululainen paikallispoliitikko Junes Lokka teki toimittaja Johanna Vehkoosta rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta, hän ei väittänyt tehneensä niin oman oikeusturvansa takia. Hän teki ilmoituksen, koska hänen mielestään Vehkoo on ärsyttävä.

Lokka siis teki ilmoituksen kiusallaan.

Tällaisia kiusanteko- tai vaientamistarkoituksessa nostettuja oikeusjuttuja kutsutaan slapp-kanteiksi. Kirjainyhdistelmä tulee sanoista strategic lawsuits against public participation.

Slapp-kanteet tarkoittavat oikeusjuttuja, joiden tarkoituksena on vaientaa kriittinen julkisuus. Slapp-kanteiden kohteina ovat usein toimittajat, mutta myös kansalaisjärjestöt – tai kuka tahansa sananvapauden käyttäjä.
Helsingin Sanomat 12.1.2022

Lainaus käyttäjältä: Emilia Kukkala
Euroopan unionissa on alettu valmistella niin sanottua anti slapp -lakia.

– Tarvitsemme lainsäädännön, joka estää oikeusjärjestelmän käytön hiljentämisen ja mustamaalaamisen välineenä. Sellainen tarvitaan ehdottomasti, jotta tällaista ei tapahtuisi enää kenellekään muulle. Ja jotta ihmisiä voitaisiin suojella tältä jatkossa, minun täytyi kirjoittaa siitä.
Kansan Uutiset: Johanna Vehkoota ei hiljennetä 5.12.2021

Lainaus käyttäjältä: Heikki Valkama
Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson toteaa ykskantaan, että kyse on etenkin Vehkoon kohdalla vainosta, jota Junes Lokka harjoittaa.

Petterssonin mukaan Vehkoon tapauksessa on kyse laajasta, kansainvälisesti tunnetusta ilmiöstä, jossa toimittajaa yritetään vaientaa ja estää tekemästä työtään tehtailemalla erilaisia oikeusjuttuja. Sitä harjoittavat maailmalla yritykset ja poliitikot, jotka eivät halua, että toimittaja penkoo niiden tekemisiä.

Tarkoitus on estää toimittajaa tekemästä työtään. Tavoite saavutetaan, vaikka tapaus olisi kesken.

Tuli lopulta tuomio tai ei, jo prosessi vaikeuttaa toimittajan elämää ja työntekoa. Oikeudenkäynti on kallista ja stressaavaa.

Nyt ilmiö on Petterssonin mukaan myös Suomessa. Esimerkiksi yhdysvalloissa Anti-slapp.org -sivusto seuraa aiheettomina pitämiään oikeudenkäyntejä mediaa vastaan.
Yle: Joutuuko oikeuteen, jos kutsuu rasistia rasistiksi? Päätoimittajan mukaan toimittajia yritetään vaientaa oikeudenkäynneillä Suomessakin 23.4.2021

Lainaus käyttäjältä: Susanna Reinboth
Toimittaja Johanna Vehkoo esittää tuoreessa kirjassaan Oikeusjuttu kiinnostavan ajatuksen: pitäisikö Suomessakin olla anti-slapp-lainsäädäntö, kuten valtaosassa Yhdysvaltojen osavaltioita?

Slapp tulee sanoista strategic lawsuits against public participation. Slapp-kanteilla tai -syytteillä tarkoitetaan oikeusjuttuja, joiden tarkoituksena on vaientaa kriittinen julkisuus. Anti-slapp-säännösten tarkoituksena on estää tuomioistuimien käyttäminen hiljentämisen tai pelottelun välikappaleina.

Jos osavaltiossa on anti-slapp-laki, kantajan täytyy ensin pystyä näyttämään, että kanteella on todelliset menestymisen mahdollisuudet. Tarkoituksena on säästää sananvapauden käyttäjiä aikaa ja rahaa vieviltä, selkeästi kiusaamis- ja vaientamistarkoituksessa nostetuilta oikeusjutuilta.
Lakimiesuutiset: Oikeus vaientamisen välikappaleena 15.12.2021

Lainaus käyttäjältä: Manu Marttinen
On harmillista, että korkeimman oikeuden perusteluissa Vehkoon ammatti toimittajana sivutetaan käytännössä kokonaan, vaikka se on viime kädessä ainoa syy, miksi oikeuteen päädyttiin. Toimittajat eivät ole lain yläpuolella, mutta heillä on tärkeä rooli yhteiskunnallisen keskustelun herättelijöinä.

Vehkoosta on tullut eräänlainen ”valtakunnallinen faktantarkastaja”. Hän on tietokirjailijana ja Ylen Valheenpaljastaja-juttusarjallaan pyrkinyt ampumaan alas härskeimpiä valeuutisia. 

Toiminta on ärsyttänyt Lokan kaltaisia äärioikeiston edustajia, joiden keinovalikoimaan valeuutisten levittäminen kuuluu.

Valikoimaan kuuluvat myös niin sanotut kiusantekokanteet, joista Helsingin Sanomat kirjoitti 12. tammikuuta. Niistä käytetään nimitystä SLAPP. Lyhenne tulee sanoista strategic lawsuits against public participation. 

Ne ovat yleistyneet eri puolilla maailmaa viime vuosina ja Vehkoon tapaus on karmaiseva esimerkki tästä ilmiöstä.
Journalisti: Vehkoo-tuomio oli ainoa oikea, mutta perusteluista puuttuu oleellinen asia 18.1.2022
« Viimeksi muokattu: 31.07.2022, 13:22:19 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 062
 • Liked: 2819
Vs: Sananvapaus Suomessa
« Vastaus #122 : 31.07.2022, 15:54:18 »
^Toisaalta Junes Lokkakin pitäisi olla yhtä lailla Journalistiliiton logiikalla suojeltujen listalla, sillä hänellä, jos jollakulla, on   "tärkeä rooli yhteiskunnallisen keskustelun herättelijänä". Junes Lokka taitaa kuitenkin aiheuttaa journalistiliiton inhoamaa yhteiskunnallista keskustelua.
Tottelematon tieto aktivismissa

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 075
 • Liked: 106558
Vs: Sananvapaus Suomessa
« Vastaus #123 : 31.07.2022, 16:43:15 »
^Toisaalta Junes Lokkakin pitäisi olla yhtä lailla Journalistiliiton logiikalla suojeltujen listalla, sillä hänellä, jos jollakulla, on   "tärkeä rooli yhteiskunnallisen keskustelun herättelijänä". Junes Lokka taitaa kuitenkin aiheuttaa journalistiliiton inhoamaa yhteiskunnallista keskustelua.

Johanna Vehkoo ja Journalistiliiton porukka kuten Maria Pettersson ovat saaneet valtamediassa järjestelmällisesti hämärtää muun muassa juuri sitä, että tässä vuosien takaisessa tapauksessa Junes Lokan rooli oli olla toimittaja ja Vehkoo oli Lokkaa julkisuudessa haukkunut poliittinen toimija, jota aiottiin haastatella poliittisista näkemyksistään. Vehkoo oli tuota ennen ottanut kantaa esimerkiksi sananvapauteen liputtamalla nettiuutisten kommentointimahdollisuuden poistamisen ja sitä kautta vääränlaisten mielipiteiden julkisuudesta pyyhkimisen puolesta..

Mitä tulee tuohon anti-slapp-lainsäädäntöön, niin sananvapautta ja perusoikeuksia nakertavien mielivaltaisten motiivien arviointien sijaan sen pitäisi sitten perustua todelliseksi arvioituun haittaan. Tätä voisi soveltaa niin kunnianloukkauksissa kuin epäillyissä kiihottamistapauksissakin. Jos konkreettista haittaa ei voitaisi osoittaa, kuten yleensä ei voida, ei syytettä kunnianloukkauksesta tai kiihottamisesta. Tämä nostaisi sananvapautta lähemmäs sitä vähimmäistasoa, jolla sen pitäisi länsimaissa olla.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 086
 • Liked: 2342
Vs: Sananvapaus Suomessa
« Vastaus #124 : 31.07.2022, 19:32:30 »
Lainaus
Pääkirjoitus: Sananvapautta tyrehdyttävät kanteet pitää voida hylätä

Tuomioistuimia työllistävät EU-maissa kanteet, joiden tarkoituksena on vaientaa muun muassa toimittajia, ihmisoikeusaktivisteja tai keitä tahansa sananvapauttaan käyttäviä henkilöitä.

OIKEUSVALTIOSSA jokaisella on oikeus saada asiansa tuomioistuimen käsittelyyn.

Valitettavasti tuomioistuimia työllistävät myös perusteettomat oikeuskanteet. Niistä on tullut joissakin Euroopan unionin jäsenmaissa jo merkittävä ongelma, vaikka Suomessa vielä vähäisessä määrin....

Tuohon ongelmaan on erittäin yksinkertainen keino. Kansalaisille sallitaan laaja ja tasa-arvoinen sananvapaus ja jos joku loukkaantuu muiden mielipiteistä tai kirjoituksista, niin asioita ei saa viedä oikeuteen, vaan aletaan keskustelemaan asioista tuoden vastakkaisen näkemyksen esille, kuten järkevät ihmiset tekevät.
Valitettavasti näyttää siltä, ettei tasa-arvoista sananvapautta tulla toteuttamaan missään tapauksessa, koska joistakin asioista ei saa keskustella monipuolisesti nykyisessä maailmassa.
« Viimeksi muokattu: 31.07.2022, 20:09:37 kirjoittanut Näkkileipä »
On vain kaksi tapaa tehdä hommia, järkevä ja yksinkertainen tapa tai Suomen hallituksen tapa.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 075
 • Liked: 106558
Vs: Sananvapaus Suomessa
« Vastaus #125 : 06.08.2022, 12:43:23 »
Lainaus
Suojelupoliisi ehdottaa: Valeuutisten tahallinen levittäminen vieraan vallan puolesta tulisi säätää rikokseksi

Suojelupoliisi ehdottaa vieraan valtion puolesta tapahtuvan informaatiovaikuttamisen kriminalisointia.

Supon mukaan olisi tarpeellista arvioida ja selvittää, tulisiko tällaisen informaatiovaikuttamisen räikeimmät muodot säätää rangaistavaksi.

Ehdotus ilmenee lausunnosta, jonka suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari on antanut eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle turvallisuusympäristön muutosta koskevasta valtioneuvoston ajankohtaisselonteosta.

Huhtikuulle päivätyn lausunnon mukaan rangaistavuus voisi koskea tilanteita, joissa vieraan valtion tiedustelupalvelun toimeksiannosta tai puolesta pyritään pahantahtoisesti vaikuttamaan Suomen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon tai levittämään ilmeisen perättömiä tai harhaanjohtavia tietoja Suomen yhteiskunnallisesta päätöksenteosta tai suomalaisen yhteiskunnan tilasta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen tarttui supon ehdotukseen toukokuussa ja teki eduskunnalle toimenpide-ehdotuksen. Koponen ehdottaa, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin toteuttaakseen suojelupoliisin ehdotukset. Asiasta uutisoi toukokuussa Suomen Uutiset.
...
Yle 6.8.2022

Nyt valot päälle siellä perussuomalaisissa. Millaista konkreettista uhkaa vastaan tällaista oikeasti tarvittaisiin, kun kyse olisi muutenkin saatavilla olevan laillisen tiedon jakamisesta?

Tämä on käytännössä se sama Suldaan Said Ahmedin (vas) toukokuinen laveasti määritelty lakialoite, jolla voitaisiin esittää esimerkiksi hallituksen maahanmuutto- ja rajapolitiikan arvostelu rikollisena pyrkimyksenä "vaikuttaa tai heikentää luottamusta valtiolliseen päätöksentekoon, viranomaistoimintaan, yhteiskunnan toimintakykyyn tai maanpuolustukseen".

Hallituspuolueiden edustajat ministereitä myöten vihjailivat keväällä eduskunnassa, että valmiuslain valmistelun kritisointi ja jo sen huutavien puutteiden keskusteluun tuominen on Suomen edun vastaista Venäjän pussiin pelaavaa informaatiovaikuttamista.
« Viimeksi muokattu: 06.08.2022, 12:58:22 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 946
 • Liked: 18717
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Sananvapaus Suomessa
« Vastaus #126 : 06.08.2022, 13:21:30 »

Tämä on oikeaa Great Resetiä tämäkin.

Kokoomuksen Supo haluaa että esim. EU:n, Euro-alueen, Italian koronatuen tai väestönvaihtojen arvostelu voidaan kriminalisoida "koska se on Putinismia".

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 075
 • Liked: 106558
Vs: Sananvapaus Suomessa
« Vastaus #127 : 03.09.2022, 20:22:55 »
Lainaus
Sananvapaus on sitäkin, että presidentin poikaa ja pääministerin peppua saa kuvata

Suomalaista mediaa valvova Julkisen sanan neuvosto ratkoo tänä syksynä, minkälainen yksityisyyden suoja korkeimmalla valtiojohdolla on, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Perttu Kauppinen.

[...]

Asiavirhejupakoiden ohella JSN käsittelee tänä syksynä perustavanlaatuisia sananvapauteen liittyviä kysymyksiä.

Ennakkokohua saaneita tapauksia yhdistää se, että ne koskevat Suomen ylintä valtiojohtoa, presidenttiä ja pääministeriä, ja sitä miten poliittisten päättäjien yksityiselämää saa kuvata mediassa.

Uutismedian näkökulmasta päättäjän yksityisyyden suoja on sitä matalampi, mitä merkittävämmässä asemassa hän toimii. Yleisölle on voitava kertoa, miten vaikkapa pääministeri bilettää Helsingin ravintoloissa ja minkälaisessa seurassa hän bailaa estoitta.

Suomen kaltaisessa avoimessa demokratiassa olisi varsin erikoista, jos valtionpäämies voisi kieltää perheensä kuvaamisen, kun he seuraavat yleisurheilukisoja julkisessa tilassa yhdessä kymmenentuhannen muun ihmisen kanssa.

Syksyn ensimmäisissä ratkaisuissa Julkisen sanan neuvosto asettautuikin vahvasti sananvapauden puolelle ja molemmista tapauksista tehdyt kantelut katsottiin aiheettomiksi.


[...]

Yksi suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista kuitenkin on poikkeuksellisen neutraali ja puolueeton uutismedia. Jo muista pohjoismaista löytyy huomattavasti suuntaan tai toiseen kallellaan olevia medioita – Yhdysvalloissa ja Britanniassa puolueellisuus on pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Poliitikkojen yksityiselämään taas suhtaudutaan meillä huomattavasti suojelevammin kuin monessa muussa maassa.

Luonnollisesti tiedotusvälineetkin tekevät virheitä, eikä kaikkia tehtyjä valintoja aina osata avata ja perustella kunnolla yleisölle.

Sananvapautta ja lehdistönvapautta tulee silti puolustaa silloinkin, kun uutiset eivät miellytä. Sananvapauden puolustaminen on demokratian ja suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin puolustamista.
Ilta-Sanomat 2.9.2022

Sananvapaus on toki sitäkin, että presidentin poikaa ja pääministerin peppua saa kuvata, mutta suomalaisten toimittajien sananvapauskäsitys tuntuu jumittuvan siihen, että vain toimittajien sananvapaudella on merkitystä.

Yhden käden sormilla laskettavissa ne valtamediatoimittajat, jotka ovat viime vuosina puolustaneet tavallisten kansalaisten tai edes kansanedustajien sananvapautta.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 075
 • Liked: 106558
Vs: Sananvapaus Suomessa
« Vastaus #128 : 17.09.2022, 20:08:50 »
Helsingin Sanomien toimittaja Elina Lappalainen tuntuu olevan ylpeä siitä, että sai painostettua suomalaisen palveluntarjoajan vetämään töpselin seinästä yhdysvaltalaisen asiakkaansa koneesta.

Toimittaja maalaa kuvaa asiakkaan äärimmäisestä pahuudesta ja sivujen rikollisesta sisällöstä, mutta ilmeisesti mitään rikollista ei oikeasti ole tapahtunut tai sellaisesta ei ainakaan kerrota. Mutta nämähän ovat natseja ja äärioikeistolaisia, joilla ei tarvikaan olla oikeuksia tai sananvapautta, jonka toimittaja kirjoittaa mielenosoituksellisesti lainausmerkeissä.

Lainaus
Internetin pimeimmät onkalot johtavat Suomeen

Viime viikolla Pitäjänmäessä suomalainen yrittäjä irrotti töpselin seinästä. Samalla Yhdysvaltain pahamaineisimmat äärioikeiston vihasivustot kaatuivat. Se ei ollut sattumaa.

[...]

DAILY STORMER on sanalla sanoen kauhea paikka.

Se on avoimen äärioikeistolainen, valkoista ylivaltaa kannattava sivusto, jolla vilisevät juutalaisuutta, islamia ja naisia solvaavat otsikot. Laskuri näyttää, kuinka valkoisten osuus Yhdysvaltojen väestössä vähenee. Banneri pyytää bitcoin-lahjoituksia sivustolle.

[...]

TOINEN kuuluisa Yhdysvalloista pyöritetty ”netin likaviemäri” on 8kun, entinen 8chan.

Sielläkin kohtaavat äärioikeisto, uusnatsit ja Qanon-salaliittoväki. He levittävät rasismia, natsismia, misogyniaa, lapsipornoa ja väkivaltafantasioita ”sananvapauden” nimissä. Juuri tällä foorumilla suunniteltiin tammikuun 2021 Capitolin valtausta, ja keskustelijat pohtivat, ketkä poliitikot pitäisi tappaa, kun kongressitaloon olisi päästy sisään.

[...]

Internetiä ei olisi olemassa ilman pieniä ja suuria teknologiayrityksiä. Sellaisia, jotka ylläpitävät verkko-osoitteita ja palvelinsaleja (hosting), välittävät internetin liikennettä ja hoitavat tietoturva-asioita.

Charlottesvillen uusnatsimarssi oli viimeinen pisara Daily Stromeria verkossa kannatteleville yhtiöille. Ensin irrottautui Godaddy, yksi maailman suurimmista verkko-osoitteita ylläpitävistä palveluista. Perässä seurasivat teknologiayhtiöt Googlesta Namecheapiin ja Cloudflareen.

Vihasivusto onnistuttiin vaientamaan. Mutta vain hetkeksi.

Netin pimeillä laitamilla on yrityksiä, joille karmeinkaan sisältö ei ole ongelma.

[...]

Pitäjänmäki on luoteishelsinkiläinen kaupunginosa, jossa työpaikkoja on enemmän kuin asukkaita.

Yhden toimistorakennuksen ikkunoita Hiomotiellä peittävät vanerilevyt. Ulkoseinään on kiinnitetty ilmastointilaitteita, joista voi päätellä, että sisällä on palvelinsali.

”Oy Crea Nova Hosting Solutions”, ovessa lukee.

Keskusrikospoliisille (krp) tämä osoite on tuttu. HS Vision tietojen mukaan krp on vieraillut Crea Novan toimistolla useaan kertaan viime vuosina. Useimmiten syynä ovat olleet yhtiön asiakkaiden epäilyttävät internet-sisällöt, joista on tullut tietopyyntöjä ulkomaiden viranomaisilta.

Heinäkuussa 2022 suomalaista Crea Novaa lähestyi kuuluisa yhtiö Yhdysvalloista. Uusnatsisivustojen tukijana profiloitunut Nick Lim halusi vuokrata palvelimen Pitäjänmäestä.

[...]

Toimittajat Hollannissa pystyivätkin todentamaan, että vielä syyskuun alussa 8kun-foorumin liikenne jatkoi tosiasiassa kulkemista Vanwatechille suomalaisen Crea Novan kautta.

Myös se oli nähtävissä julkisista lähteistä, että Crea Nova oli vielä viime viikolla yksi neljästä internetyhtiöstä, jotka olivat mukana Vanwatechin reitityspolussa.

Mellinin mukaan ei ole normaalia, että Daily Stormerin ja 8kunin verkkoliikenteen reititys on vaihtunut jatkuvasti. Mahdollisia selityksiä on hänen mukaansa kaksi: vikatilanne tai liikenteen piilottelu.

”Silloin liikennettä ohjataan tarkoituksellisesti eri operaattorien ja palvelinsalien kautta, ja näin saadaan kierrettyä mahdollisia liikenteen estoja sekä minimoidaan liikenteestä jääviä verkkojälkiä”, Mellin arvioi.

[...]

MIKSI juuri venäläisillä yrityksillä on halua suojella sivustoja, jotka horjuttavat länsimaista yhteiskuntajärjestystä? Tätä kysyi artikkelissaan esimerkiksi Foreign Policy -lehti tammikuussa 2021.

Näin kysymykseen vastasi Daily Stormerin perustaja Andrew Anglin sivustollaan: ”Jos media sanoo, että sinulla ei pidä olla sananvapautta, ei ole internet-yritystä, joka tukisi sananvapauttasi. Paitsi kiinalaiset ja venäläiset.”

[...]

Nikolai Viskari vastaa puhelimeen muutaman tuuttauksen jälkeen.

On syyskuu 2022. Amerikkalaisten uusnatsisivustojen sisällöt ovat saaneet kulkea Suomen kautta internetiin kahden kuukauden ajan.

”Vanwatech on ollut meidän asiakkaamme heinäkuusta asti”, Crea Novan omistaja ja toimitusjohtaja Viskari myöntää suoraan.

Hän vaikuttaa yllättyneeltä ja hieman säikähtäneeltä. Mutta vastaa kysymyksiin varsin avoimesti.

Viskari kieltää tuntevansa sivustoja 8kun, Daily Stormer tai Kiwi Farms. ”Ne eivät sano minulle mitään.”

Hän kertoo, että Vanwatech vuokrasi kesällä Crea Novalta yhden palvelimen. Viskari itse asensi siihen käyttöjärjestelmän. Crea Nova tarjoaa siis amerikkalaisyritykselle laitteen ja internet-yhteyden.

”Sitä, mitä tapahtuu palvelimen sisällä, emme tiedä. Minulla ei ole tietoa, mitä asiakas harrastaa”, Viskari sanoo.

Asiakas on rekisteröitynyt nimellä Nicholas Lim. Viskarin mukaan asiakkaalla on oma as-tunnusnumero ja ip-osoitteiden verkko, joten mahdolliset valitukset sisällöstä tulevat asiakkaalle itselleen. Crea Novalle ei hänen mukaansa ole tullut valituksia epäilyttävästä sisällöstä.

Mutta tämä ei pidä paikkaansa.

Ron Guilmette kertoo lähettäneensä Viskarille sähköpostia elokuun alussa. HS Visio on nähnyt viestin sekä Viskarin siihen lähettämän vastauksen. Viestissä Guilmette varoittaa Viskaria sivustojen sisällöstä.

Puhelinhaastattelun aikana Viskari löytääkin viestit sähköpostistaan. Hän kertoo välittäneensä valituksen eteenpäin Nick Limille.

”Meillä on tuhansia asiakkaita, on mahdotonta seurata kaikkia. Olemme välittäneet asian eteenpäin, ja ymmärsin, että asia on hoidettu”, Viskari sanoo.

Hän toteaa HS Visiolle useaan kertaan, että yhtiö reagoi nopeasti poliisilta tuleviin valituksiin, jos asiakkaiden sisällöt rikkovat lakia.

Kyse on siitä, onko rikottu Suomen lakia. Jos tämä asiakas ei riko lakia, emme tee mitään. Voin kyllä sammuttaa palvelimen, mutta mieluummin teen sen jonkun viranomaisen pyynnöstä.”

Onko sinulla itselläsi poliittista tai ideologista syytä, miksi haluaisit tukea tällaisen sisällön pysymistä internetissä?

”Minä en tue rasismia enkä tuollaista. En tue ikinä rasismia. Tämä ei liity minun henkilökohtaiseen näkemykseeni ollenkaan. Olen yrittäjä, ja he ovat meidän asiakkaitamme”, Viskari sanoo.

[...]

MYÖS suomalaisella Crea Novalla on tiiviit kytkökset Venäjälle. Nikolai Viskari on suomenvenäläinen, ja yhtiöllä on huomattava asiakaskunta Venäjällä.

Satunnaisotannalla paljastuu, että yrityksen asiakkaina ovat esimerkiksi venäläinen mallitoimisto, osteopaattiyritys, pietarilainen matkatoimisto ja pietarilainen hydrauliikkapumppujen myyjä. Siis tavallisen oloista yritystoimintaa.

Joukossa on kuitenkin myös epämääräisempää toimintaa, sanoo tietoturvayhtiö Nixun turvallisuuskonsultti Joni Hauhia.

HS Visio pyysi Nixulta selvitystä siitä, millaisen kuvan Crea Novasta saa tietoturva-alan raporttien ja listausten perusteella.

Selvisi, että Crea Novan isännöimiä ip-osoitteita on yhdistetty bottiverkkoihin, kalasteluhyökkäyksiin, roskapostien massalähettämiseen, hakkerointiyrityksiin ja muuhun haittaliikenteeseen. Yrityksen ip-osoitteet on useissa raporteissa luokiteltu korkean riskin osoitteiksi.

“Se ei näytä luotettavalta tai hyvämaineisena pidetyltä palveluntarjoajalta”, Hauhia arvioi raporttien perusteella.

Crea Novalla on web-alustaportaali, jossa kuka tahansa voi luoda tunnukset ja perustaa itselleen palvelun. Vahvaa tunnistautumista ei vaadita, ja tavanomaisten maksujen lisäksi kryptovaluutatkin hyväksytään.

[...]

Onko suomalaisyrittäjä voinut olla tietämätön uuden asiakkaansa todellisesta luonteesta?

Mellinin mukaan tämä on mahdollista, etenkin kun Crea Novan sivustolta voi ostaa palvelintilaa anonyymisti.

Pelkässä liikenteen välittämisessä ei ole sinänsä myöskään mitään rikollista, eikä mikään laki vaadi sitä suodattamaan, Mellin huomauttaa.

Saman vahvistaa oikeusinformatiikkaan erikoistunut yliopistonlehtori Juhana Riekkinen Lapin yliopistosta. ”Jos kyse on pelkästä siirtotoiminnasta, se on luonteeltaan teknisluonteista. Ei se ole teleoperaattorinkaan vastuulla, vaikka tämä tietäisi, että netissä on jotain laitonta.

Palveluntarjoajan vastuu kuitenkin kasvaa, mitä enemmän hän on tekemisissä sisältöjen kanssa. Jos dataa siirtäessä tallentaa tietoja välimuistiin, tilanne muuttuu.

Suurin vastuu on tietojen tallennuspalveluilla (hosting), jotka isännöivät sisältöjä palvelimillaan. Vastuusta vapautuu vain, jos toimii viipymättä saatuaan tietoonsa tuomioistuimen määräyksen asiassa.

Poikkeuksen tekevät tietyt kiihottamisrikokset sekä lapsi-, eläin- ja väkivaltapornon levittäminen. Niissä ei tarvita tuomioistuimen määräystä – pelkkä tietoisuus ilmeisestä lainvastaisuudesta riittää.

Näiden sivustojen tapauksessa sivuja ei isännöi Crea Nova vaan Vanwatech. Vihapuhe on kuitenkin erityisasemassa, ja palveluntarjoajan tulisi reagoida sellaiseen viipymättä.

”Ongelma on, että sama yritys voi tehdä eri asiakkaille useampaa näistä välityspalveluista. Siihen liittyy paljon tulkinnanvaraisuutta, mihin kategoriaan mitkäkin palvelut kuuluvat ja jäävätkö ne vastuuvapaussääntelyn katveeseen”, Riekkinen sanoo.

Entä jos yritys näyttää suhtautuvan välinpitämättömästi saamiinsa ilmoituksiin laittomasta aineistosta?

”Se on näyttökysymys”, Riekkinen sanoo. ”Missä määrin on olemassa tietoisuus tästä ja yhteisymmärrys näiden rikoksia tekevien tahojen kanssa. Jos tietoisesti tarjotaan palveluita nimenomaan rikollisiin tarkoituksiin, ei ole vastuuvapautta.”

[...]

Kun puhelinhaastattelusta on kulunut vuorokausi, Nikolai Viskari soittaa perään.

”Olen sammuttanut [Vanwatechin] palvelimen, ja nyt se loppui.”

Samaan aikaan Hollannissakin tapahtuu. NRC:n toimittajat ovat olleet yhteydessä hollantilaiseen konesaliin ja venäläiseen Vdsina-yhtiöön. Vdsina on kertonut, että se lopettaa asiakkuuden Vanwatechin kanssa.

Kun hollantilainen välityspalvelin on poissa pelistä, alkoi näyttää taas siltä, että liikenne kulki suomalaisyrityksen kautta. Tämäkin sai Viskarin säikähtämään.

”Eilen se sivusto oli vielä jossain muualla, nyt se oli taas siirretty meille. Kun huomasin sen, otin virrat pois palvelimesta.”

Hän kuulostaa helpottuneelta.

”Tässä tapauksessa ei tullut virkavallalta pyyntöä, mutta kun sain tietää, mistä on kyse, on parempi, että ne siirtyvät muualle.”
Helsingin Sanomat 17.9.2022
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset