Argumentointi on identtistä Juhana "työvoimapula" Vartiaisen kanssa.
Ensin puhutaan "työvoimareservistä" ja "työvoimapulasta" (kts. otsikko) ja kun argumentoinnin kyseenalaistaa, niin aletaan puhumaan rakenteellisesta työttömyydestä.
– Meillä on varaa lisätä työllisyyttä reilut 30 000 henkilöä. Sen jälkeen aletaan törmätä rakenteellisen työttömyyden rajaan, joka tarkoittaa sitä, että työvoimasta alkaa palkkakilpailu ja yleinen kustannusinflaatio. Talouden kasvu hiipuu siihen.
Rakenteellisen työttömyyden käsite perustuu siihen, että rakenteet pysyvät samoina. Saman teorian mukaan, mikäli rakenteet (vaikka työvoiman koostumus, teknologia tai verot ja sosiaaliturva) muuttuvat, niin myös rakenteellinen työttömyys muuttuu.
– Esimerkiksi keventämällä ansiotulojen verotusta, tehostamalla aktiivista työvoimapolitiikkaa, tiukentamalla työttömyysetuuksia ja väljentämällä työsuhdeturvaa.
Sipilän hallitus on tehnyt tätä viimeiset 3 vuotta. Sipilä väitti pari päivää sitten alentaneensa rakenteellista työttömyyttä 33-42 tuhannella hengellä.
Miksi Räsäsen teoriat olettavat rakennetyöttömyyden pysyvän samana?
Meillä on varaa lisätä työllisyyttä reilut 30 000 henkilöä. Sen jälkeen aletaan törmätä rakenteellisen työttömyyden rajaan, joka tarkoittaa sitä, että työvoimasta alkaa palkkakilpailu ja yleinen kustannusinflaatio. Talouden kasvu hiipuu siihen.
Tuossa skenaariossa työntekijöiden palkat nousísivat. Miksi se on Räsäsen mielestä huono asia?
Olisiko Räsäsen mielestä parempaa, että palkat eivät nousisi ja työttömyys pysyisi samana?
– Jäsenkyselyn perusteella se on ykkösongelma. Se on jatkunut jo jonkin aikaa, toteaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
Häkämiehen mukaan keinoja osaavan työvoiman saamiseksi on useita, joskaan niiden vaikutukset eivät välttämättä näy nopeasti.
Perhevapaita pitäisi jakaa entistä tasa-arvoisemmin perheissä, purkaa kannustinloukkuja ja saada Suomeen jääneet yli 10 000 turvapaikanhakijaa koulutettua ja työllistettyä.
EK väittää, että kortistossa olevat työttömät eivät osaa tarpeeksi ja turvapaikanhakijat ratkaisisivat "osaajapulan" .
