Kirjoittaja Aihe: Työvoimapulan paluu ja kosto  (Luettu 252984 kertaa)

ämpee

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 414
 • Liked: 14845
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1230 : 23.01.2019, 16:47:12 »
Työvoimapulaa valittelevat telakat haalivat tekijöitä ulkomailta – Työtön laivanrakentaja kysyy: "Miksi minä en kelpaa?"

Lainaus käyttäjältä: YLE
Tuhat työtöntä laivanrakentajaa ihmettelee väitteitä Lounais-Suomen telakoiden työvoimapulasta.

Lainaus käyttäjältä: YLE
Turkulainen Juha Lehti selailee kännykkäänsä kauppakeskuksen kahvilassa. Lehti on vaimonsa kanssa lähtenyt lyhyelle päivävierailulle Poriin ja etsii nyt kaupungista mielenkiintoisia turistikohteita. Missä päin se Juseliuksen mausoleumi täällä oikein sijaitsee? Kannattaisiko Yyteriin mennä talvella?

Aikaa hänellä nyt on, koska hän on työtön laivanrakentaja. Työttömäksi hän jäi viime elokuussa Helsingin telakalta. Telakoilla Lehti on ollut töissä 90-luvun puolestavälistä. Kokemusta ja koulutusta on monesta työtehtävästä reilun 15 vuoden edestä.

– Minä olen kouluttautunut levyseppähitsaajaksi, putkiasentajaksi ja koneasentajaksi. Tälläkin hetkellä kaikki hitsausluokat ovat voimassa.

45-vuotias moniosaaja-rautakoura on hakenut aktiivisesti uutta työpaikkaa koko viime vuoden ajan. Hakemuksia hän kertoo lähettäneensä koko Lounais-Suomen alueelle ainakin sata, joista vähintään puolet on osoitettu laivanrakennusteollisuudessa toimiville yrityksille.

– Ei ole tärpännyt. En tiedä, mistä se johtuu. Työvoimapulasta puhutaan, ja silti on varaa pitää ammattimiestä ulkona. Tuntuu jotenkin ihmeelliseltä.

Lehti ei keksi yhtään yksittäistä syytä sille, mikä estäisi hänen työllistymisensä Lounais-Suomen laivateollisuudessa. Hän on valmis liikkumaan työn perässä Turusta Raumalle tai vaikkapa pidemmällekin. Norjakin on käynyt mielessä.

    Kun katselee ympärilleen, työttömiä metallimiehiä kävelee vastaan. Tuskin täällä mitään työvoimapulaa on oikeasti. Tässä halutaan koota jonkinlainen työttömien reservi, jonka avulla pidetään palkat alhaalla.
    Juha Lehti

Telakat valittavat työvoimapulaa

Siinä mielessä Lehden kertomus tuntuu uskomattomalta, että Turun ja Rauman telakat ovat jo pitkään kertoneet kärsivänsä työvoimapulasta. Meyerin Turun telakan viestintäpäällikön Tapani Myllyn mukaan osaavaa työvoimaa on nyt Turun alueelta erittäin vaikea löytää.

– Jos puhutaan ihan tuotannollisesta työstä, eli hitsaajista ja levysepistä, niin ei ole kovin helppoa tällä hetkellä löytää sitä väkeä. Kovasti joudumme etsimään.

Raumalla tilanne on telakkayhtiö RMC:n mukaan samanlainen. Yhtiö allekirjoitti vastikään 120 miljoonan euron toimitussopimuksen matkustaja-autolautasta Merenkurkun liikenteeseen. Lautan tekijöitä haalitaan ulkomailta.

– Kotimaisen perinteisen terästyöntekijän osalta markkinat ovat haasteelliset, koska tekijöitä on vähän ja heistäkin iso osa on eläköitymässä, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

    Jos puhutaan ihan tuotannollisesta työstä, eli hitsaajista ja levysepistä, niin ei ole kovin helppoa tällä hetkellä löytää sitä väkeä. Kovasti joudumme etsimään.
    Tapani Mylly

Tapani Mylly myöntää, että Turun telakan osaamisvaatimukset ovat tiukat. Vain harvoilla ja valituilla on ollut telakan tehtäviin suoraan riittävä osaaminen. Siksi Meyerin telakalla järjestetään valtion tukemaa työvoimapoliittista koulutusta.

– Suurin osa tästä tuotannon henkilökunnasta tulee meidän omien koulutusten kautta. Niihinkään ei ole saatu niin paljon hakijoita kuin paikkoja on auki.
Tilastoissa tuhat työtöntä laivanrakentajaa

Tilastojen valossa telakkajohtajien väitteet työvoimapulasta tuntuvat jopa erikoiselta.

Satakunnan TE-toimiston koko Lounais-Suomesta keräämien tilastotietojen mukaan Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa on nyt noin tuhat laivanrakentajaa vailla työtä. Heistä suurin ammattiryhmä on hitsaajat, joita on työttömänä noin 400.

Tilastoihin on otettu mukaan perinteisiä laivanrakennusalan ammattinimikkeitä: sisustuskirvesmiehiä, putkiasentajia, hitsaajia, ohutlevyseppiä, paksulevyseppiä ja laivasähköasentajia.

TE-toimiston lukuja vahvistavat Turun metallityöväen ammattiosasto 49:n keräämät tiedot. Ammattiosaston jäsenistä työttömänä on noin 420 henkilöä.

Juha Lehti on yksi heistä. Hän vakuuttaa tietävänsä, että osaavia työkykyisiä rautakouria olisi vapaana paljon.

– Kun katselee ympärilleen, työttömiä metallimiehiä kävelee vastaan. Tuskin täällä mitään työvoimapulaa on oikeasti. Tässä halutaan koota jonkinlainen työttömien reservi, jonka avulla pidetään palkat alhaalla.
Ammattiyhdistys huolestunut tilanteesta

Teollisuusliiton mukaan juuri nyt eletään telakkateollisuuden villejä vuosia. Liitto edustaa noin 220 000 teollisuuden alalla työskentelevää työntekijää.

Telakat haalivat alihankkijoidensa kautta työvoimaa runsaasti ulkomailta. Esimerkiksi Raumalla telakan ympärille on koottu vuokratyöfirmojen himmeli, joka tuo halpatyövoimaa telakoille.

    Meillä on isot telakat, joissa hintataso on ajanut siihen, että mielellään otetaan ulkomailta työvoimaa, koska se on edullisempaa. Sitä ei pysty kukaan kiistämään.
    Jouni Nurmela

Teollisuusliiton Satakunnan aluepäällikön Jouni Nurmelan mukaan juuri ulkomainen vuokratyövoima on syynä siihen, että suomalainen työmies ei kelpaa.

– Meillä on isot telakat, joissa hintataso on ajanut siihen, että mielellään otetaan ulkomailta työvoimaa, koska se on edullisempaa. Sitä ei pysty kukaan kiistämään.

Esimerkiksi Rauman 120 miljoonan laivakauppaa Nurmela pitää hämmästyttävän halpana laivan kokoon nähden. Hän on itse toiminut telakalla eri tehtävissä yli 20 vuoden ajan eikä muista, että aiemmin olisi pystytty rakentamaan laivoja näin halvalla.
Liitto: Palkkoja poljettu jopa kolmeen euroon tunnilta

Teollisuusliiton mukaan suomalaisen ammattiosaajan palkkataso telakalla on keskimäärin noin 15 euroa tunnilta.

Liiton työntekijät ovat selvittäneet Rauman telakalla ulkomaalaisille työntekijöille maksettuja palkkoja viimeksi puolitoista vuotta sitten. Tiedot olivat jo tuolloin huolestuttavia. Teollisuusliiton mukaan palkkoja poljetaan ulkomaisen työvoiman avulla.

Aluepäällikkö Jouni Nurmela sanoo, että alimmillaan ulkomailta tullut työntekijä sai palkkaa vain kolme euroa tunnissa. Epäkohtiin ei ole kuitenkaan voitu puuttua työntekijöiden vaatimuksesta.

– Syy sille, miksi he eivät itse halua tulla esille ja kieltävät sen meiltäkin, on se, että heidän työnsä loppuvat siihen paikkaan, jos asiaan puututaan.

Liitto haastatteli vuonna 2017 telakalla 46 ulkomaalaista työntekijää. Tuon selvityksen perusteella Teollisuusliitto arvioi, että joka viidennelle telakan työntekijälle maksettiin alle kahdeksan euron tuntipalkkaa.

– On esimerkkejä ulkomaalaiselle työntekijälle maksetusta kolmesta eurosta, ja katto on 15 eurossa, Nurmela summaa.
"Toimimme suomalaisten pelisääntöjen mukaan"

RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa ei ole kuullut aikaisemmin Teollisuusliiton selville saamia palkkatietoja. Niiden mukaan Rauman telakalla on maksettu työehtosopimuksessa määritellyn minimin alittavia palkkoja.

    Me lähdemme siitä, että meidän projekteissa noudatetaan Suomessa sovittuja pelisääntöjä.
    Jyrki Heinimaa

– Tämäntyyppisestä väitteestä minulla ei ole tietoa. Me lähdemme siitä, että meidän projekteissa noudatetaan Suomessa sovittuja pelisääntöjä.

Heinimaa kuitenkin myöntää, että asiakkaat ovat asettaneet kovat paineet telakan kilpailukyvylle. Uusista EU-maista on saatavilla suomalaista halvempaa työvoimaa kaikissa ammattiryhmissä.

– Kyse on siitä, miten meidän verkoston toimittajat toimivat. Kyllä heillä varmasti on yhtenä ajurina henkilöstöä rekrytoidessaan kustannuspuoli, Heinimaa arvelee.
Ay-väki kaipaa yhteistyötä

Teollisuusliiton aluepäällikön Jouni Nurmelan mukaan liitto on pyrkinyt aktiivisesti luomaan Rauman telakalle yhteisiä pelisääntöjä.

Liitto on ehdottanut telakka-alueelle yhteistä telakkasopimusta, jossa sovittaisiin muun muassa työehtosopimusten minimipalkkojen noudattamisesta koko telakan alihankintaketjussa. Toistaiseksi sopimusta ei ole allekirjoitettu.

– Yhteistyö telakan väen ja viranomaisten kanssa olisi syytä alkaa. Mitä pikemmin, sen parempi. Se on ainut tie, jos me haluamme pitää telakan julkisen kuvan hyvänä.

Kopioin koko jutun koska me sen olemme maksaneetkin.
Tämä työvoimapula, työttömyys ja ulkomainen työvoima voi olla seurausta alihankintaketjuista jotka ovat tutuiksi tulleita rakennusteollisuudesta, ja sielläkin on tilanne aivan sama, ulkomaalaiset rakentavat ja suomalaiset ammattimiehet ovat työttöminä.

Kyse on aika pitkälti poliittisesta tahdosta voiko tämä sairaus levitä koskemaan laajemmaltikin koko yhteiskuntaa ja kuinka pitkään tätä ylipäätään Suomessa halutaan katsella.
Meillä ei ole työvoimapulaa laisinkaan, meillä on sairaat työmarkkinat jotka pitäisi lääkitä, mutta meillä ei vallassa ole kuin puoskareita.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 21 438
 • Liked: 34122
 • Hiipivä skitsofrenia
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1231 : 23.01.2019, 17:07:14 »
Lehti ja kaltaisensa toivoo palkkaa jolla pystyy elämään ilman sosiaalitukia. Se on Sipilän Hölmölässä lähes rikos. Niinpä työvoimapula huutaa ja karjuu. Onneksi tähän auttaa vanha kunnon patenttilääke; maahanmuuton lisääminen. Lisätroppina tarveharkinnan poisto.

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 31 208
 • Liked: 25139
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1232 : 23.01.2019, 17:13:05 »
Sairaat työmarkkinat kyllä. Ja multisairaus. Yli 40 vuotiaita ei rekrytoida. Mutta onko tuo sairaus itsetarkoitus päämääränä kansanvaihto. Ja mitä sen jälkeen tulee? Reaalisosialismi. Sairaus on jo edennyt liian pitkälle.

Lainaus

Professori: Suomeen on syntynyt mittava tulonsiirtojen varassa elävä uusi luokka - ”Mihin helvettiin olemme menossa?”

04.01.2019

– En tiedä, onko tälle kehitykselle olemassa mitään muuta takarajaa, kuin maastamuutto (”pako Suomesta”). Ongelma on vaan siinä, että kun päästään sen suhteen kipurajoille, on vähän myöhäistä aloittaa katumusharjoituksia. Nyt niistä ei näy merkkejäkään

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/480ccb97-b0af-4b63-9b5f-d162fda28d90
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 31 208
 • Liked: 25139
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1233 : 23.01.2019, 17:15:38 »
Lehti ja kaltaisensa toivoo palkkaa jolla pystyy elämään ilman sosiaalitukia. Se on Sipilän Hölmölässä lähes rikos. Niinpä työvoimapula huutaa ja karjuu. Onneksi tähän auttaa vanha kunnon patenttilääke; maahanmuuton lisääminen. Lisätroppina tarveharkinnan poisto.

Lisätroppina vielä sosiaaliturvan alasajo ja eläkeiän nosto.
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 115
 • Liked: 23454
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1234 : 23.01.2019, 17:18:25 »
USA houkuttaa työ- ja ansiohaluisia. EU taas sosiaalitapauksia. Kyse on poliittisista valinnoista, joka ainakin täällä on syytä reivata uusiksi ja nopeaan tahtiin, ettei käy huonosti.

Lisäksi työn perässä muuttaneet voivat joku päivä muuttaa muualle. Sosiaalitapaukset eivät ikinä.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 081
 • Liked: 9536
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1235 : 23.01.2019, 17:25:21 »
Lehti ja kaltaisensa toivoo palkkaa jolla pystyy elämään ilman sosiaalitukia. Se on Sipilän Hölmölässä lähes rikos. Niinpä työvoimapula huutaa ja karjuu. Onneksi tähän auttaa vanha kunnon patenttilääke; maahanmuuton lisääminen. Lisätroppina tarveharkinnan poisto.

Lisätroppina vielä sosiaaliturvan alasajo ja eläkeiän nosto.

Lisätroppina syyllistäminen "sosiaalituilla elävien mukavuudenhalusta"

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 000
 • Liked: 20669
 • Ego sum Spartacus
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1236 : 23.01.2019, 17:33:56 »
Eiköhän tässä ole kyse palkkojen polkemisen lisäksi ikärasismista ja työttömien syrjimisestä.  Kun minä menin telakalle työvoimakoulutukseen olin vähän yli 30-vuotias ja toiseksi vanhin kurssilla.

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 395
 • Liked: 2324
 • Vihtaasi on kustu!
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1237 : 24.01.2019, 04:14:03 »
Aiheeseen liittyvä kuva.
"– Me emme halua riisua kansalaisiamme aseista tällaisena aikana, kun Euroopan turvallisuustilanne huononee, sosiaalidemokraattien sisäministeri Milan Chovanec sanoi Tšekin parlamentissa keskiviikkona." Kansalainen.fi
Bhutan: "One Nation, One People"

Saturnalia

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 551
 • Liked: 8063
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1238 : 24.01.2019, 10:05:41 »
Onhan tuo aikamoista kun jatkuvasti lehdissä (kuten tänäänkin), uutisoidaan että työttömyys on valtava menoerä mutta mistään ei koskaan saa lukea, että maahanmuutto on suuri menoerä ja yhä suurempi osa työttömyyden kuluista johtuu maahanmuutosta. Ikään kuin ainoastaan kantasuomalaiset rasittaisivat valtion taloutta, muilla on maaginen tefloninen sädekehä josta kritiikki pongahtaa aina takaisin ulkoilmakehään. Aktiivimalli on psykologista terroria. Siinä tieten tahtoen tuotetaan työttömille epäoikeudenmukaisuuden kokemus. Rangaistaan tilanteessa jossa ei jätetä mahdollisuutta välttyä rangaistukselta.
 
Epäoikeudenmukaisuuden kokemuksen tuottamisella työttömille katsotaan olevan pienempi poliittinen hinta kuin sillä, että asiaa kutsuttaisiin rehellisesti leikkaukseksi. Aktiivimalli on tapa syyllistää työttömyyskorvauksen leikkauksesta työttömät. Hyvin halveksuttavaa toimintaa psykologisesti. Kaikkien muiden kansanryhmien pieniin mokiin suhtaudutaan julkisessa puheessa humanistisen relativistisesti, omien köyhien mokia kohtaan ollaan säälimättömän ankaria. Omilta köyhiltä vaaditaan tiukkaa nuhteettomuutta kaikessa, muilla on vain ihanan kansainväliset tavat. Tällaisen vanhan nettikommentin kopsasin joskus talteen, tämä sopii mielestäni aika hyvin aiheeseen:

Lainaus
Lista on kuin Tampereen yliopiston Nätkinin valvomasta kandidaatintyöstä. Siellä ehdotettiin tukien maksamista sähköisillä korteilla tai pankkikorteilla, joilla voi asioida kaupassa vain silloin kun parempi väki on töissä, eikä kortilla voi ostaa olutta tai tupakkia. Köyhän pankkitili piti laittaa sillain säppiin, että ei voi tehdä ”suuria tilisiirtoja”. Näin kuulemma ”ehkäistään huumekauppaa ja rahanpesua”. Työtön sai käsitellä kerrallaan vain kymppiä, ja sekin korvamerkitty ainoastaan ”terveelliseen ruokaan”. Työttömät tukiensaajat eivät kuulemma osaa ostaa tahi valmistaa ruokaa, jollei tapahtumia valvota.

Mikä hyvänsä apinointi menee läpi, koka nyt kilpaillaan siitä, kuka kurittaa kekseliäimmin. Nätkinin valvoma työ oli silkkaa segregointia. Valtakunnassa juutalaisilta oli kielletty asiointi kaupassa paitsi tiettynä iltapäivän hetkenä. He eivät saaneet nousta ratikkaan ja heidän oli käveltävä ajoradan reunaa ja pysyteltävä pois jalkakäytävältä. Jokaisen juutalaisen oli käytettävä tähtimerkkiä. Setelirahaa he eivät saaneet pitää hallussaan ollenkaan — vain kuponkeja tai pikkuhiluja. Juutalaisen oli oltava aina tavoitettavissa kotoaan, ja milloin tahansa saattoi huoltovirastosta tulla käsky saapua Umschlagplatzille kamssuineen valmiina työhön itään. Siirto Reichsbahnilla oli deporteeratun maksettava itse omista varoistaan. Lapset ilmaiseksi.
HS 30.11.1993
Ulkomaalaispoliittinen ohjelma pian hallitukselle: 10000 ulkomaalaisen kiintiö tervehdyttäisi suomalaisten geenejä. Pakolais ja siirtolaisasiain neuvottelukunta uskoo pakolaisten vahvistavan sisäsiittoisia suomalaisgeenejä. Neuvottelukunta pitää 10000 ulkomaalaisen vuosikiintiötä suositeltavana.

Vellamo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 110
 • Liked: 15067
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1239 : 25.01.2019, 10:41:31 »
JH-a / FB 23.1.:

Lainaus
Artikkeli avaa sitä, mistä "työvoimapulassa" on kyse. Siinä on kyse halpatyövoiman puutteesta.

Suomi on osa puolen miljardin asukkaan sisämarkkina-aluetta, jonka sisällä ihmiset voivat täysin esteettä liikkua työn perässä. Myös tämän alueen ulkopuolelta voi Suomeen tulla töihin hyvin sujuvasti. Saatavuusharkinta koskee ainoastaan vähiten koulutusta vaativia matalapalkka-aloja, eikä kaikilta osin niitäkään.

Kehitysmaalaiselle surkeakin palkka on huomattava houkutin, etenkin, kun siihen yhdistyy mahdollisuus muuttaa korkean elintason maahan ja hyvän sosiaaliturvajärjestelmän piiriin.

Yhteiskunnan kokonaisedun kannalta halpatyövoiman maahanmuutto on huono asia, koska halpatyöläiset eivät elä palkallaan, vaan sitä pitää täydentää tulonsiirroilla. Lisäksi saatavuusharkinnan kautta maahan tulleiden työllisyys laskee muutaman maassa vietetyn vuoden jälkeen kantaväestön alle.

Keskusta, kokoomus, vihreät, rkp ja kd kannattavat nykyisenkin saatavuusharkinnan lakkauttamista. Sdp ja vas ovat kannoissaan epämääräisiä, koska ne joutuvat pelkäämään duunariäänestäjiensä mielipiteitä. Kehitysmaalaisten maahanmuutto sinänsä houkuttaa niitä.

Elinkeinoelämä korjaa halpatyövoiman hyödyt. Lasku lankeaa a) veronmaksajalle, b) suomalaiselle duunarille.

Perussuomalaisten kanta on se, että saatavuusharkintaa ja työlupien ehtoja pitää kiristää nykyisestä.

https://www.facebook.com/jussi.hallaaho/posts/2096026847184165
Oi Suomi, katso, sinun päiväs koittaa
Yön uhka karkoitettu on jo pois
Ja aamun kiuru kirkkaudessa soittaa
Kuin itse taivahan kansi sois
Yön vallat aamun valkeus jo voittaa
Sun päiväs koittaa, oi synnyinmaa

Fiftari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 632
 • Liked: 4944
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1240 : 28.01.2019, 09:30:42 »
Lainaus
”Töitä olisi heti” – Resurssijohtaja tuskailee, kun työntekijöitä ei löydy

Suomessa havaittu kohtaanto-ongelma on karua arkipäivää Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymässä Soitessa. Ongelman kanssa on jouduttu painimaan jo pitkään, ja tilanne pahenee vuosi vuodelta.
Resurssijohtaja Seppo Filppula kertoo, että Soite palkkaisi mielellään heti lisää lääkäreitä, sairaanhoitajia, lähihoitajia, sosiaalityöntekijöitä ja psykologeja.

"Selvä pula ei ole, mutta heille olisi töitä heti. Tässä on eläköitymisiä, eikä koulutus riitä tuottamaan tarpeeksi porukkaa meille. Yliopistoihin on jonkin verran matkaa, mikä varmasti näkyy juuri lääkärien, sosiaalityöntekijöiden ja psykologien rekrytoinnissa meillä. Tällaisena pienenä sote-kuntayhtymänä meidän pitää olla koko ajan esillä kertomassa, että mekin olemme olemassa", Filppula sanoo.

Vaikeimpia palkattavia ovat erikoisosaajat. Se on "todellinen ongelma" Kokkolan suunnalla.

"Olemme huomanneet, että on vaikea saada tänne erikoisosaajia, joilla ei ole mitään sidettä tänne alueeseen. Harva innostuu tulemaan, jos ei ole täältä päin kotoisin, eikä täällä asu vanhempia tai muita sukulaisia. Jonkin verran tulee sitä kautta, että puoliso saa työpaikan täältä."

Lääkärin virkoja Soitessa on 250, ja koko ajan jossakin on paikka auki. Psykiatreista on pula koko Suomessa.

"Erikoistuminen kestää aikansa ja siinä ehditään hankkia omakotitalo, puoliso, lapset ja harrastukset. Se sosiaalinen piiri jää yliopistopaikkakunnalle. Erikoislääkäreitä ei kovin herkästi saa liikuteltua."

Kilpailu osaajista on Filppulan mukaan kova. Joskus työntekijän hakeminen kestää jopa vuosia, jos kyse on oikein erityisestä osaajasta.

"Kyllähän niitä on haettu kissojen ja koirien kanssa."

Aina paikkoja ei saada täytettyä, mutta palvelut pystytään tarvittaessa hoitamaan ostamalla niitä yksityiseltä puolelta.
Loput linkistä: UusiSuomi

Eikös tänne tuossa muutama vuosi sitten pamahtanut hirveä määrä "osaajia".

Nyt olisi laitettava mikrofonia päättäjien suun eteen että missä ne luvatut lääkärit ja insinöörit oikein on? Jos ulkomailta oikeasti tulisi tänne työskentelemään lääkärinä ja puhuisi vielä suomea niin se olisi pelkkää plussaa. Rahat menevät monikulttuurisuuden alttarille ja koulutuksia "tehostetaan" ja keskitetään. Sitten on pulaa oikeista ammattilaisista... näkyy muuten jo hammaslääkäripulana ja jonoina.
Koska elämme epävakauden aikoja jokainen ostaa itselleen vatupassin.

-Repomies

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 21 438
 • Liked: 34122
 • Hiipivä skitsofrenia
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1241 : 28.01.2019, 15:22:50 »
Lainaus
Sitten on pulaa oikeista ammattilaisista... näkyy muuten jo hammaslääkäripulana ja jonoina.

Siitä karsivät vain suomalaiset, joten ei väliä.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 000
 • Liked: 20669
 • Ego sum Spartacus
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1242 : 02.02.2019, 10:38:34 »
Siinä olisi ihan hyvä työ tarjolla, palkka on jotain 60 k€ vuodessa.

Lainaus
................Haemme Hanasaaren voimalaitokselle kahta voimalaitoskäyttäjää tuotantolaitosten käyttö- ja valvontatehtäviin mahdollistamaan tehokasta ja varmaa energian tuotantoa.

Voimalaitoskäyttäjänä tehtäviisi kuuluvat voimalaitoksen käytön aikana tehtävät prosessin säätö- ja valvontatehtävät, tarkastuskierrokset sekä ohjattavien laitteiden paikallisohjaus. Tulet tekemään joko säännöllistä tai epäsäännöllistä kolmivuorotyötä, jossa toimit osana viiden hengen työryhmää.

Odotamme sinulta voimalaitoskäyttäjän tai alikonemestarin ammattitutkintoa (tai vastaavia tietoja), työkokemusta kattiloiden tai rikinpoistolaitoksen käyttötehtävistä tai muuta teknisen alan työkokemusta sekä hyviä yhteistyötaitoja. Sinulla on myös edellytykset tehdä kolmivuorotyötä. Annamme sinulle kattavan koulutuksen tehtävään..................

https://www.helen.fi/avoimet-tyopaikat/voimalaitosk%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4-2-kpl/

Mr.Reese

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 842
 • Liked: 10026
 • Anyone?
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1243 : 02.02.2019, 10:56:21 »
^Kelpaanks mä, vaikka kävikin niin hassusti, että ne alikonemestarin ja voimalaitoskäyttäjän paperit upposi välimeren päijänteen pohjaan?
"Heille kun sanoo disko disko, niin he ovat silleen, että mennään.” - Tiia Nohynek

"Yleensä vauvat ja mummot on parhaita mielenosoittajia, koska luovat kuin itsestään turvallista tilaa." - Marjaana Toiviainen

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 000
 • Liked: 20669
 • Ego sum Spartacus
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1244 : 03.02.2019, 11:27:59 »
Lainaus
..................Työmarkkinoilla ovat viime vuosina lisääntyneet niin sanotut hölynpölytyöt (bullshit jobs).

Nämä ovat sellaisia työpaikkoja, joissa ei varsinaisesti tehdä mitään tuottavaa, vaan leikitään työn tekemistä ja liki koko työaika käytetään työtä muistuttavaan oheistoimintaan, kuten turhanpäiväiseen kokoustamiseen, tuloksettomiin neuvotteluihin, keinotekoiseen raportointiin, datasyöttämistä varastoon, jota kukaan ei käytä ym.

Valtaosa ns. lörpöttelevästä luokasta (chattering class) eli suurten kaupunkien keskiluokkaiset varsinaista tuottamatonta työtä tekevät tyhjäntoimittajat kuuluvat hölynpölyn tuottajiin.

Huomattava osa tästä joukosta keskittyy viuruamaan niin sanotuista ensimmäisen maailman ongelmista (first world problems) eli valittamaan joutavanpäiväisyyksistä.

Nämä tehtävät ovat hyödyttömiä, ne eivät ole ns. paskaduuneja (McJob), joilla tarkoitetaan kehnosti palkattuja ja epämieluisia matalan tuottavuuden työtehtäviä kehnoilla työehdoilla ja vailla etenemismahdollisuuksia.

Pseudotyö voi erotukseksi paskaduunista olla hyvin palkattua mainioin työehdoin.

Pseudotyö ei tee maailmaa paremmaksi, paskaduuni voi tehdä, esimerkiksi käymälät on siivottava, jätteet on kerättävä, hampurilaiset on paistettava. Paskaduunin tekijä voi hyvin palvella hölynpölytöihin palkattua, kuten esimerkiksi siivooja, joka siivoaa hölynpölytyöntekijän toimistoa.

Pseudotyön tärkein tunnusmerkki on, että sen häviämisellä ei olisi kielteisiä vaikutuksia. Hölynpölytyötä tekevä tietää, ettei häntä oikeasti tarvita.

Julkisella sektorilla niin hallinnossa kuin palvelutuotannossa on runsaasti näitä pseudotöitä, jotka aiheuttavat kuluja, mutta eivät tuota mitään haluttavaa hyödykettä tai tarvittavaa palvelua. Mutta eivät ne loista poissaolollaan myöskään yksityisellä sektorilla. Kolmas sektori on valtaisa pseudotyöllistäjä.

Pseudotyö on markkinalogiikan vastaista, sillä yksikään voittoa tavoitteleva yritys ei teorian mukaan käytä varoja hyödyttömien työntekijöiden palkkaamiseen. Silti nämä työpaikat vain lisääntyvät maataloustöiden ja teollisten työpaikkojen määrän vähetessä.

Pseudotöiden lakkautuksella on positiivinen vaikutus kansantalouteen, sillä lakkautuksesta säästetyt kustannukset voidaan investoida paremmin tuottaviin kohteisiin. Kukaan ei kärsisi pseudotyön lakkauttamisesta, luonnollisesti pseudotyöläisiä itseään lukuun ottamatta.

Modernit kansantaloudet ovat suurelta osin valtavia hölynpölyn tuottamiskoneistoja. Tietointensiivisissä organisaatioissa näitä tehtäviä on runsaasti, sillä työn tuloksellisuuden arviointi ei näissä organisaatioissa ole helppoa. Varsinkin suunnitteluelimissä näitä tehtäviä on, samoin hallinto- ja opetustehtävissä, kunnista seurakuntiin ja liikeyrityksistä yliopistoihin.

Kaikissa julkisen sektorin virastoissa tällaisesta on merkkejä esimerkiksi joutavina lomakkeiden täyttämisinä, ajankäyttösuunnitelmien laatimisena ynnä muuna sellaisena. Aivan asiallinenkin työ voi sisältää hölynpölyulottuvuuden, kuten esimerkiksi jokainen tutkimusrahoitusta hakenut varsin hyvin tietää jouduttuaan yliraportoimaan tutkimuksestaan jo ennen kuin tutkimus edes on käynnistynyt.

Amerikkalainen antropologi David Graeber esittää teoksessaan Bullshit Jobs: A Theory (Simon & Schuster 2018), että näitä hölynpölytöitä on viisi luokkaa:

1. Epäonnistuvat tunarit (flunkies) muiden palvelijat, jotta palvellut kokisivat itsensä tärkeiksi, vastaanottoapulaiset, hallinnolliset avustajat, ovivahdit.

2. Rauhanhäiritsijät (goons), jotka käyttäytyvät aggressiivisesti työnantajansa puolesta, lobbarit, yrityslakimiehet, puhelinmyyjät, pr-väki.

3. Jeesusteippailijat (duct tapers), jotka ratkaisevat ongelmia, joita ei alun perin pitäisi olla olemassakaan, kuten korjaavat surkeaa koodia.

4. Täpättäjät (box tickers) hallinnolliset suorituksenseuraajat, yrityksen sisäisen viestinnän toimittajat, vapaa-ajan koordinaattorit.

5. Työnjohtajat (taskmasters) keskiportaan hallinto, hallitusammattilaiset.

Myös Suomessa kannattaisi inventoida hölynpölytyöt ja laatia määrätietoinen strategia niistä eroon pääsemiseksi.

https://www.verkkouutiset.fi/tietavat-ettei-heita-tarvita-naita-holynpolytoita-yha-useampi-tekee/

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 21 438
 • Liked: 34122
 • Hiipivä skitsofrenia
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1245 : 03.02.2019, 13:02:54 »
Hupaisaa, että juuri verkkouutiset Kokoomuksen äänenkannattajana arvostelee kokkariäänestäjiä - valtaosa kun kuulunee tuohon hölynpölytyöntekijöiden joukkoon.   :P

Kari Kinnunen

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 715
 • Liked: 8121
 • Antaa olla. Ei jaksa enää
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1246 : 03.02.2019, 13:13:45 »
^

Lienet huomannut, että kokkarelogiaan kuuluu, että jokainen kokkare on yksin yrityksen ja koko valtakunnan pystyssä pitävä voima.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 000
 • Liked: 20669
 • Ego sum Spartacus
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1247 : 12.02.2019, 17:28:14 »
Virkakyösteistä lienee hirvittävä pula kun tämmöisiä raportteja pökelletään.

Lainaus
.....................Valtion työntekijälle tulisi antaa virkaa täytettäessä oikeus tehdä ehdotus työskentelypaikkakunnastaan, esittää alueellistamispolitiikkaa koskeva raportti.
Alueellistamispolitiikka ja periaatteet 2020-luvulla -selvitys luovutettiin tänään kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.).

Selvityksen mukaan digitalisaatio on avannut valtion keskushallinnon toimintojen ja henkilöstön sijoittumiselle aivan uusia mahdollisuuksia.
............................

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005998851.html?ref=rss


P

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 246
 • Liked: 8619
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1248 : 12.02.2019, 17:55:27 »
Virkakyösteistä lienee hirvittävä pula kun tämmöisiä raportteja pökelletään.

Lainaus
.....................Valtion työntekijälle tulisi antaa virkaa täytettäessä oikeus tehdä ehdotus työskentelypaikkakunnastaan, esittää alueellistamispolitiikkaa koskeva raportti.
Alueellistamispolitiikka ja periaatteet 2020-luvulla -selvitys luovutettiin tänään kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.).

Selvityksen mukaan digitalisaatio on avannut valtion keskushallinnon toimintojen ja henkilöstön sijoittumiselle aivan uusia mahdollisuuksia.
............................

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005998851.html?ref=rss

Ei kai tuota rajattomassa liikkumisvapauksisessa EU:ssa voi pelkästään Suomeen sitoa? Mulle olisi joku Suomen valtion virkakyöstin homma Marbellassa ihan OK!
Kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain. Pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Siksi pidän puheita pakolaisten aiheuttamista kansantaloudellisista rasitteista melko kohtuuttomina.
- J. Suurpää, HS 21.4.1991

Jorma Teräsrautela

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 464
 • Liked: 1794
 • Pimeä voima
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1249 : 25.02.2019, 10:02:22 »
Lainaus
Asiantuntijoiden mukaan työperäinen maahanmuutto on Suomen kohtalonkysymys. Ei riitä, että huippuosaajat saadaan Suomeen – heidät on saatava myös jäämään.

YLE. Työperäinen maahanmuutto 25.2.2019 klo 06:15

https://yle.fi/uutiset/3-10618798?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsdaily&utm_content=2019-02-25

"Toinen yllätys on se, miten turvallisuus näkyy ihmisten arjessa. – Ison Omenan metroasemalla noin seitsemänvuotias tyttö liikkui aivan luontevasti yksin. Ehkä meidänkin lapset oppivat käyttämään julkista liikennettä. Juuri nyt siinä riittää opeteltavaa minullekin, Samer Burhan sanoo."


Ehkä ei kannata mennä heti kertomaan, että tästä Lintukoto - idyllistä olemme juuri siirtymässä kohti avoimempaa yhteiskuntaa.

Muumitalokin jo kuulemma lukitaan yöksi.
Älkää työ pojat säästelkö niit sokerloitanne! Myö uijjaan koht.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 686
 • Liked: 67514
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1250 : 26.02.2019, 12:42:16 »
Työ- ja elinkeinoministeriö esittää propagandassaan työperäisen maahanmuuton lisäämisen keinoksi nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin.

Lainaus
Työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinanäkemys nostaa esiin keinoja työllisyysasteen nostamiseksi

Työllisyysasteen nosto 75 prosenttiin ja yli 100 000 työikäistä työllistä lisää seuraavalla vaalikaudella edellyttää kolmikannan ja työelämän pelisääntöjen uudistamista, työelämälähtöisen oppimisen vahvistamista, kasvua ja työllisyyttä tukevaa työvoimapolitiikkaa sekä työperäistä maahanmuuttoa. Samalla on tarkasteltava työn ja sosiaaliturvan suhdetta.

Työ- ja elinkeinoministeriö nostaa virkamiespuheenvuorossaan esiin sellaisia työmarkkinoihin liittyviä ratkaisuja, joilla on mahdollisuus vaikuttaa työllisyysasteeseen ja työmarkkinoiden toimivuuteen. Lähtökohtana on yhteensovitettu työ- ja elinkeinopolitiikka. Puheenvuorossa avataan työmarkkinoiden kehitysnäkymiä ja tuodaan keskusteluun keskeisiä kysymyksiä sekä niihin liittyviä ratkaisuvaihtoehtoja.

– Suomen työllisyysastetta on nostettava, jotta hyvinvointivaltiomme on mahdollista säilyttää. Helpot keinot työllisyysasteen nostamiseksi on jo käytetty ja nyt tarvitaan vaikeitakin ratkaisuja. Työmarkkinanäkemyksessämme nostamme esiin sellaisia ratkaisuja, joilla vaikutetaan työmarkkinoiden toimivuuteen, osaamisen kehittämiseen, työperäiseen maahanmuuttoon sekä työvoima- ja yrityspalvelujen uudistamiseen, korostaa kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

[...]

Maahanmuuttajia tarvitaan entistä enemmän työmarkkinoille

Väestörakenteen muutoksista johtuen Suomi tarvitsee sekä maassa tilapäisesti työskenteleviä että maahan pysyvästi asettuvaa työvoimaa. Suomen väestömäärä on jo viime vuosina kasvanut maahanmuuton ansiosta, sillä Suomessa syntyneiden määrä on vähentynyt dramaattisesti.

Suomi kilpailee työvoimasta ja kansainvälisistä osaajista muun maailman kanssa. Suomalaiset yritykset tarvitsevat ulkomailta erityisesti sellaista erityisosaamista, mitä Suomesta ei ole saatavilla.

Tavoitteena on, että Suomi tarjoaa houkuttelevan ympäristön sijoittuvien yritysten työntekijöille perheineen.

Suomella pitää olla aktiivinen ja ennakoiva työvoiman maahanmuuton strategia ja toimintamalli työvoiman tarpeeseen vastaamisessa. Konkreettisena toimena tässä on Talent Boost -toimenpideohjelma.

Ministeriön virkamiespuheenvuorossa nostetaan lisäksi esille muun muassa työn murrokseen, työelämän tasa-arvoon ja työelämän pelisääntöihin liittyviä kysymyksiä.
TEM 26.2.2019

Työ- ja elinkeinoministeriön näkemys Suomen työmarkkinoista (pdf)

Hbl: Finland måste nå 75 procents sysselsättningsgrad för att ha råd med välfärden 26.2.2019

Millähän keinoilla tämä tapahtuisi ilman perheiden ja yhteiskunnallisesti kannattamattoman halpatyövoiman maahanmuuton lisääntymistä? Todellisten erityisosaajien määrä on niin pieni, ettei heidän houkuttelullaan ole vaikutusta edes työllisyysasteen kymmenykseen.

Paljon helpommin ja enemmän myönteisiä talousvaikutuksia saataisiin aikaan vaikeuttamalla haittamaahanmuuttoa.

Edit:
Hbl: Fler måste jobba för att Finland ska ha råd med välfärden – de enkla metoderna för att höja sysselsättningen har redan använts 26.2.2019

Lainaus käyttäjältä: Hbl
Enligt tjänstemannagruppen borde Finland bli bättre på att locka till sig specialkompetens från utlandet och få dem som redan har flyttat till Finland att komma in i arbetslivet.

Enligt migrationsdirektör Sonja Hämäläinen har det flera fördelar. Arbetskraftsinvandring skapar innovationer och nya jobb.

– Det finns nästan 40 000 invandrare som aktivt söker jobb. Sysselsättningen är 10 procent lägre bland invandrare än bland resten av befolkningen. Det finns alltså potential att öka sysselsättningen genom att få invandrarna in på arbetsmarknaden, säger Hämäläinen.

Eli sen sijaan, että puututtaisiin kovalla kädellä huonosti työllistyvien maahanmuuttoon, maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen iloitsee kymmenientuhansien työttömien maahanmuuttajien potentiaalista työllisyysasteen nostamisessa.
« Viimeksi muokattu: 26.02.2019, 18:08:03 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

takalaiton

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 795
 • Liked: 3059
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1251 : 26.02.2019, 13:09:20 »
Lainaus
Suomessa vallitsee edelleen 10 %:n suurtyöttömyys - TEM:n mukaan laaja työttömyys yli 370 000 henkeä
[...]
Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tilastojen mukaan Suomessa oli tammikuun lopussa 251 400 työtöntä työnhakijaa, mikä on 34 400 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisestä kuusta 5 100:lla, TEM:n työllisyyskatsauksesta ilmenee.

– Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 65 900, mikä on 23 700 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 94 100 eli 14 700 vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan, TEM:n työllisyyskatsauksessa kirjoitetaan.

Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli TEM:n mukaan tammikuun lopussa 122 000 henkeä. Se on 800 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työllisyyspalveluihin luetaan esimerkiksi palkkatuki, työvoimakoulutus, työkokeilu ja omaehtoinen opiskelu.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli TEM:n mukaan tammikuussa 9,6 prosenttia, mikä on 1,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten.

Suomen työttömyys nousee reilusti yli kymmenen prosentin, jos asiaa katsotaan ns. laajan työttömyyden näkökulmasta. Työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli tammikuun lopussa 373 400. Se on 33 600 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
[...]
https://www.iltalehti.fi/talous/a/09877e7f-b58c-4127-8a0a-cfc9d45ce3a4

Varsinaisia työttömiä on enää 250 000 ja tempputyöllistettyjen kanssa vain hieman alle 400 000. Päälle voi lisätä mm. vasten tahtoaan osa-aikatyötä tekevät. Ainoastaan kehitysmaiden joutoväestö voi meidät enää tältä hirvittävältä työvoimapulalta pelastaa.
Oulu is not safe - start deportations.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 686
 • Liked: 67514
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1252 : 26.02.2019, 15:29:04 »
^^Kolmen viikon takaisen valtiovarainministeriön virkamiesraportin julkistuksessa oltiin aika hiljakseen maahanmuutosta, mutta niin vain sekin löytyy raportin keinolistalta työllisyysasteen korottamiseksi ja kestävyysvajeen pienentämiseksi.

Lainaus
Valtiovarainministeriö: Uuden hallituksen varauduttava kahden miljardin euron leikkauksiin tai veronkiristyksiin

Virkamiestavoite: Seuraavan hallituksen pitäisi saada syntymään satatuhatta työpaikkaa lisää nykyiseen verrattuna.


Valtiovarainministeriön matokuuri sisältää julkisen talouden kahden miljardin euron sopeutustoimet ensi vaalikauden aikana, käytännössä vuosina 2020–2023. Tuo määrä euroja pitäisi säästää menoja leikkaamalla tai hankkia lisää tuloja veroja korottamalla.

Virkamiesraportti ei kerro, mitä menoleikkauksia tai verokorotuksia pitäisi tehdä. Se jää uuden hallituksen mietittäväksi.
...
Virkamiesraportti esittää, että uusi hallitus tavoittelisi työllisyyden parantamista. Tavoite olisi satatuhatta työpaikkaa lisää vuoteen 2025 mennessä.

Sadantuhannen työpaikan lisäys nykyiseen verrattuna tarkoittaisi työllisyysasteen nostoa 72:sta prosentista 75:een prosenttiin.

Työllisyysasteen noston hyöty valtiovarainministeriön laskelmissa olisi toiset kaksi miljardia euroa kestävyysvajeen pienentämiseksi. Yhä useampi olisi töissä ja veroeuroja kertyisi yhteiseen kassaan enemmän. Samalla menot työttömyydestä vähenisivät.
Yle 4.2.2019

Tiedote: Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoro: Julkisen talouden vahvistamista tulisi jatkaa 4.2.2019

Virkamiespuheenvuoro: Uudistuva, vakaa ja kestävä yhteiskunta (pdf)

Lainaus
Työllisyyttä voidaan lisätä
alentamalla työttömyyttä, kannustamalla työvoiman ulkopuolella olevia työelämään tai
edistämällä työperäistä maahanmuuttoa. Myös korkeampi syntyvyys lisäisi työllisten määrää
pitkällä aikavälillä, mutta syntyvyyteen vaikuttaminen on vaikeaa.
...
Jotta julkisen talouden rahoituspohja voitaisiin taata, tulee työllisyysastetta
nostaa edelleen. Työllisyysasteen nostaminen ei todennäköisesti yksin riitä, vaan lisäksi
tarvitaan toimenpiteitä työikäisen väestön määrän lisäämiseksi. Työperäinen maahanmuutto
lisäisi työikäisten määrää nopeasti
ja korkeampi syntyvyys pitkällä aikavälillä.
...
Työllisyysasteen nostaminen ei todennäköisesti riitä, vaan sen lisäksi tulisi edistää
työperäistä maahanmuuttoa


Työllisten määrää voidaan kasvattaa nostamalla työllisyysastetta mutta myös lisäämällä
työperäistä maahanmuuttoa
. Työperäistä maahanmuuttoa on jo pyritty edistämään esimerkiksi
joulukuussa 2017 hyväksytyllä hallituksen esityksellä, johon sisältyi mm. uuden
oleskelulupatyypin perustaminen kasvuyrittäjille, erityisasiantuntijoiden oleskeluluvan
enimmäiskeston pidentäminen kahteen vuoteen sekä mahdollisuus myöntää oleskelulupa
yrittäjyyden perusteella (Valtiovarainministeriö, 2018a). Näiden lisäksi tekijöinä,
jotka mahdollisesti vaikuttavat Suomen houkuttelevuuteen
työperäisen maahanmuuton
kohdemaana on tuotu esiin muun muassa ulkomaisen työvoiman saatavuuden tarveharkinta
sekä ulkomaisten työntekijöiden perheille myönnettävien oleskelulupien perusteet,
joista esimerkiksi riittävän toimeentulon edellytys saattaa rajoittaa varsinkin matalapalkka-aloille
työllistyvien maahanmuuttoa
(Valtiovarainministeriö, 2018a).

Valtiovarainministeriön virkamiesten mukaan työlupien tarveharkinta ja perheenyhdistämisen tulorajat (jotka eivät kylläkään ole "riittävän toimeentulon edellytys" kuin nimellisesti) vähentävät Suomen houkuttelevuutta "matalapalkka-aloille työllistyvien" eli halpatyövoiman silmissä. Tämä on ilmeisesti halutun työperäisen maahanmuuton este.

Panee miettimään, mitä virkamiehillä on oikein mielessä, kun halpatyövoiman ja vain sosiaalitukien varassa perheenyhdistämiseen kykenevien maahanmuutto ei pienennä vaan kasvattaa kestävyysvajetta.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 31 208
 • Liked: 25139
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1253 : 26.02.2019, 16:13:18 »
Niin kauan kuin muistan, vähintään 20 vuotta, jokainen hallitus on hourinut 100000 uudesta työpaikasta. Jokainen kerta he jättävät kertomatta minkälaisia työpaikkoja niiden tulisi olla. Sen sijaan he ajavat kilpailukykyä halpuuttamalla työtä orjuudenkaltaisiin olosuhteisiin, missä palkka on vain tulonsiirto veronmaksajilta. Työpaikkojen kustantaminen lankeaa poikkeuksetta veronmaksajille ja kuluttajille, ja joukkoliikenteen rasitukset autoilijalle. Eihän tämä tässä asennossa saa olla.

- maahanmuuttoviraston kustannukset
- vastaanottokeskusten kustannukset
- sijoitettujen asumiskustannukset
- osa-aikaisten päivärahat ja toimeentulotuet
- tulkkauspalvelut
- terveyspalvelut
- asianajajapalkkiot
- lapsilisät & päivähoidot
- vankeuspäivät
- rikosuhrikorvaukset
- jne. jne.

Kertomatta jää, että työpaikkojen tulisi olla yksityisellä sektorilla, asiakaskunta pääasiassa yksityinen sektori, työaikojen tulisi olla tyypillisiä, palkkojen normaaleja  yhteiskunnan tuitta ja lisittä elämiseen riittäviä. Ja enää 100k työpaikkaa ei riitä. Tarvittaisiin vähintään 300k uutta yksityisen sektorin työpaikkaa.
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä

hamppari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 704
 • Liked: 1410
 • Olisipa alkuräjähdys ollut suutari
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1254 : 26.02.2019, 17:18:42 »
Lainaus
Virkamiesraportti esittää, että uusi hallitus tavoittelisi työllisyyden parantamista. Tavoite olisi satatuhatta työpaikkaa lisää vuoteen 2025 mennessä.

Sadantuhannen työpaikan lisäys nykyiseen verrattuna tarkoittaisi työllisyysasteen nostoa 72:sta prosentista 75:een prosenttiin.

Tuohan nyt onnistuu vaikka nykyisen hallituksen aikana. Palkataan 100000 joutilasta matujärjestöihin. Kun ainoana tehtävänä on käydä toimitiloissa alkuillasta tilailemassa pizzoja ja mutustella niitä kavereiden kanssa, niin rekrytointi on helppoa [1]. Eikä se enää paljoa lisäisi nykyistä yhteisen kassan rokottamista.

[1] En löytänyt tähän hätään juttua, mutta täälläkin siitä oli jokunen vuosi sitten.

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 324
 • Liked: 6642
 • Nato-haukka
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1255 : 26.02.2019, 17:34:12 »
Lainaus
Virkamiesraportti esittää, että uusi hallitus tavoittelisi työllisyyden parantamista. Tavoite olisi satatuhatta työpaikkaa lisää vuoteen 2025 mennessä.

Sadantuhannen työpaikan lisäys nykyiseen verrattuna tarkoittaisi työllisyysasteen nostoa 72:sta prosentista 75:een prosenttiin.

Tuohan nyt onnistuu vaikka nykyisen hallituksen aikana. Palkataan 100000 joutilasta matujärjestöihin. Kun ainoana tehtävänä on käydä toimitiloissa alkuillasta tilailemassa pizzoja ja mutustella niitä kavereiden kanssa, niin rekrytointi on helppoa [1]. Eikä se enää paljoa lisäisi nykyistä yhteisen kassan rokottamista.

Tämähän tässä on suurin ongelma. Ponnistelut työllisyyden parantamiseksi kohdistuvat vain siihen, että tilastoja saataisiin paremman  näköisiksi.  Ja sehän on helppoa kaikenlaisilla tempputyöllistämisillä ja tilastokikkailuilla.   Aitoja ja uusia yksityisen sektorin työpaikkoja Suomeen sen sijaan ei juurikaan ole syntynyt.  Ja sitten ihmetellään esim. syntyvyyden dramaattista vähenemistä. Suomi on tällä menolla kuoleva kansakunta.
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 31 208
 • Liked: 25139
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1256 : 26.02.2019, 22:11:15 »
Tämähän tässä on suurin ongelma. Ponnistelut työllisyyden parantamiseksi kohdistuvat vain siihen, että tilastoja saataisiin paremman  näköisiksi.  Ja sehän on helppoa kaikenlaisilla tempputyöllistämisillä ja tilastokikkailuilla.   Aitoja ja uusia yksityisen sektorin työpaikkoja Suomeen sen sijaan ei juurikaan ole syntynyt.  Ja sitten ihmetellään esim. syntyvyyden dramaattista vähenemistä. Suomi on tällä menolla kuoleva kansakunta.

On kuollut jo. Liike mikä nähdään on viimeisiä hermoratojen tahdottomia nytkähdyksiä ennen kankeutta. Tahdon sanoa, että elvytys on liian myöhäistä. Tilalle tulee Failed State.
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä

Lahti-Saloranta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 716
 • Liked: 22280
 • Rinteen vaalibussi
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1257 : 03.03.2019, 20:07:28 »
https://pt-media.org/2019/03/03/espoo-briljeeraa-tyon-osaamisella/

En kerro linkin sisällöstä enempää mutta laskekaa kahvimuki pöydälle jos kurkkaatte linkin sisältöä
Vaikka tarkoitusperät olisivat maailman parhaat, niin monien, täysin erilaisten kulttuuritaustojen omaavien ihmisten kotouttaminen onnistuneesti ei ole mahdollista

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 324
 • Liked: 6642
 • Nato-haukka
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1258 : 03.03.2019, 20:29:46 »
https://pt-media.org/2019/03/03/espoo-briljeeraa-tyon-osaamisella/

En kerro linkin sisällöstä enempää mutta laskekaa kahvimuki pöydälle jos kurkkaatte linkin sisältöä

Tällaista se on julkisella sektorilla.  Kirkkonummella kunnan urakoitsijat osasivat aikoinaan asentaa koulukeskuksen vessojen ovet siten, että kopit sai lukkoon vain ulkopuolelta...
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

Kari Kinnunen

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 715
 • Liked: 8121
 • Antaa olla. Ei jaksa enää
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1259 : 03.03.2019, 21:43:21 »
^
Hihi.

Veikkaanpa, että lopullinen työsuorittaja on ollut alihankintaketjun moneskymmenesseitsemäs ja kilpailukykyinen. Veikkaan, että Vitautas ohitus ja ehitys asialla.